Cejlonský čaj – významná komodita Srí Lanky
Cejlonský čaj. Určitě jste se s tímto názvem již setkali. Přestože Cejlon se v roce 1970 přejmenoval na Srí Lanku (v překladu "zářivý ostrov"), slovní spojení "Cejlonský čaj" se díky obrovské popularitě po celém světě používá dodnes. My v CK SEN jeho špičkovou kvalitu velmi dobře známe a věnujeme se jeho poznávání i na našich zájezdech. Věděli jste, že předtím, než se na Srí Lance – kdysi Cejlonu – začal pěstovat čaj, věnovali se místní pěstování kávy? Dnes, soudě podle kvality a chuti srílanské kávy, působí tato informace až neuvěřitelně. Body, které Srí Lanka ztrácí za kávu, dvojnásobně získává za čaj. První čajové keře byly na Srí Lanku přivezeny (propašován) Brity v roce 1824 z Číny. Poté, co v sedmdesátých letech devatenáctého století zničila plíseň prakticky všechny kávové plantáže Srí Lanky, představil britský botanik James Taylor Srílančanům pěstování a výrobu čaje. První roky se tomuto byznysu příliš nedařilo, popularitu si získal až začátkem osmdesátých let. V průběhu osmdesátých let však produkce čaje prudce stoupla, a status jednoho z hlavních příjmů Srí Lanky si drží dodnes. Není divu, že v čajovém byznysu dnes pracuje více než milion Srílančanů. K nim patří i sběrači čaje, ve velké většině Tamilské ženy. Tamilské etnikum má na Srí Lance zastoupení cca 15 % populace, ale dělí se ještě na dvě skupiny. Větší skupinu, více než 11 % představují srílanští Tamilové, ale 4,2 % Tamilů tvoří Indičtí Tamilové, na Srí Lance přezdívaní i "čajový Tamilové". Pocházejí totiž z Indie, a na Srí Lanku je přiváželi Britové právě kvůli sklízení čaje, představovali totiž levnou pracovní sílu. Pojďme se ale věnovat samotnému čaje. Věděli jste že bílý, černý i zelený čaj se vyrábějí z listů téže rostliny? Jde o čajový keř, latinsky Camelia Sinensis, ze kterého se sklízejí tři až čtyři mladé, čerstvě vyrostlé lístky. Pokud byste čajový keř nechali volně růst a netrhala mu listy, narostl by až do výšky přibližně 10 metrů. Tím, že se ale čajové plantáže pravidelně – asi jednou týdně – češou, udržují se ve výšce asi 1,5m. Čajový keř je věčně zelená rostlina, obírá se tedy po celý rok a dožívá se 30 až 40 let. Po sklizni jeho listů se výrobní proces při každém druhu čaje liší. Pokud byste chtěli vyrobit bílý čaj, sbírali byste pouze nejsvrchnější, ještě nerozvinuté lístky a nechali je na slunci usušit. Tento druh čaje je i přes "jednoduchou" výrobu jeden z nejdražších, je to právě kvůli tomu, že se vyrábí pouze z těch nejmenších lístků. Pokud byste chtěli vyrobit zelený čaj, sbírali byste 3-4 vrchní lístky a vysušili byste je za pomoci teplého vzduchu. Výroba černého čaje je však náročnější, a právě na tento proces se chodíme na našich zájezdech podívat a vysvětlit. Po sklizni putují listy na sušící síta, kde odpočívají 20 hodin a zbaví se přibližně 50 % vody. Takto vysušené listy se ve speciálních strojích jemně rozžmolí, přičemž se poruší jejich povrchová struktura. Díky tomu se v listech spustí proces oxidace, někdy nesprávně nazývaný i fermentace. Listy se nechají oxidovat asi 2,5 hodiny, kdy vlastně černý čaj získává svou charakteristickou vůni, chuť i barvu. Takto zoxidované listy pokračují do sušičky. Mnohé fabriky na Srí Lance dodnes používají k sušení tradiční metodu sušení za pomoci hořícího dřeva, což rovněž dodává cejlonský černému čaji jeho specifickou chuť. Po tomto procesu se z vysušeného čaje odstraňují zbytky vláken ze stonků či středu listů, které jsou v našem šálku nežádoucí. Toto se obvykle provádí pomocí statické elektřiny, která přitáhne vlákna jako magnet. Další hrubší vlákna se z čajové směsi odstraňují ve strojích, které rozeznávají barvy a bledší vlákna vyřadí bokem. Tato vlákna mají své další využití, používají se na plantážích jako hnojivo. Když máme čaj zbavený vláken, vytřídí se podle velikosti a pokračuje na balení. Jemnější směs vám po zalití dá čaj intenzivní chuti a barvy, větší listy zase nabízejí jemnější aroma, barvu i chuť. Důležité je vědět, že zelený i bílý čaj se zalévá vícekrát, bílý dokonce až třikrát. Čaj je výjimečný nápoj. V zimě vás zahřeje, v létě ochladí, unaveného povzbudí a rozrušeného uklidní. Tak co říkáte, vydáte se s námi na Srí Lanku a ochutnáte čerstvý voňavý čaj přímo v továrně?