Škola vaření, Thajsko - Jak se vaří zážitky
Volný den na Krabi se dá využít tolika způsoby až bychom si mohli přát, abychom měli volný minimálně týden, ne-li dva. Někdo se ráno vydá na pláž, jiní si déle pospí, aby nabrali síly na zítřejší Malajsii, ale jde o odpočinek a ten padne dobře každému. Zformovali jsme partu a řekli si, že volno využijeme aktivně v thajské škole vaření. Za těch pár dní jsme si thajskou kuchyni a její geniální jídla zamilovali, a tak není co řešit. Ráno si pro nás přijede auto a o dvacet minut později stojíme v typickém thajském domě, který je obklopen kaučukovníkem, sem tam kolem roste papája či guave. Krásná exotika. Přivítá nás Tu a můžeme začít. "Oblečte si zástěry" a jdeme na to! Thajská kuchyně patří mezi nejlepší na světě a mnozí jejímu kouzlu podlehnou toulajícím se Thajskem. Toto je ten moment, kdy se o ní dozvíme více. Našima rukama projdou ingredience od galangalu (podobný zázvoru), přes limetky, kaffirove listy až po čerstvou kurkumu, česnek, citronovou trávu či pár základních potravin. Naučíme se vytvořit si samotnou kari pastu a stačí minutka, dvě a celým prostorem se vine podmanivá vůně čerstvých thajských ingrediencí. Proč je nemůžeme mít i doma? Po kari pastě přichází na řadu polévka. Někdo z nás si vybral Tom Yum, jiní Tom Ka Khai, tedy kokosovou polévku s kuřecím masem. Hřiby, kousky kuřecího masa, citrónová tráva, galangal, cibulka, kaffirové lístky a chilli. "Pokud chcete obyčejné, vezměte si jednu chilli papričku, pokud medium seberte dvě a pokud chcete mít" fun "tak pět" směje se Tu. Dvě papričky jsou takové, že budete příjemně cítit pikantnost rozlévající se ústy, ačkoli mnozí sáhnou po jedné. Krájíme, povídáme si a člověku přijde na mysl, jak může být thajská kuchyně, tak jednoduchá? Vždyť v jednoduchosti je krása, tak na co si to komplikovat? Naše polévky jsou brzy hotové a vůně kari se najednou promíchává s vůní kokosového mléka. Druhým chodem je Pad Thai, rýžové nudle s kousky tofu i zeleninou v omáčce, v níž se setká tamarind, ústřičná i rybí omáčka, cukr i sůl. Thajská kuchyně miluje míchání ingrediencí, které by jakoby společně ani nesouvisely. Pod woky hoří plamen a pomaličku vše dostává formu. Jemně orestovat, posunout stranou a rozbít vejce. Pěkně jednou rukou jako profík z ulice. Všechno se zde naučíme. Sníme polévky, druhé jídlo, chvilku odpočineme a jdeme na druhé kolo. Kolikrát jste jedli nebo viděli jarní rolky? A kolikrát jste je připravovali sami? Přesně o tom to celé je. Naučíme se, jak je správně rolovat, jak připravit nádivku a zkusíme si i čerstvé jarní rolky z rýžového papíru, který se namočí do vody a pak se do něj všechno zabalí. Ochutnáme i malé balíčky plněné kuřecím masem, které se převážou pandánovým listem. Jak se to do nás všechno vejde? A to nekončíme! Ještě nás čeká papájový salát Som Tam a dřevěný hmoždíř ve kterém se promíchá. Kari pastu jsme si nepřipravili jen tak z dlouhé chvíle. Nyní ji šoupnu na wok, promícháme s olejem, zalijeme kokosovým mlékem s vodou, přidáme lilky a jiné drobnosti a o pár minut je vše hotovo. Naše zelené kari je voňavé, a tak pronikavě zelené díky čerstvé thajské bazalce, že strčíme do kapsy i podniky v nichž jsme jedli. Tady v Thajsku se vaří z čerstvých potravin, žádná chemie, hlouposti, nic jen čerstvé věci. Jiné by Thajci nesnědli. Vždyť jedí několikrát denně, proč by si měli kazit den? Zlatý hřeb programu je dezert, a tak se naučíme připravovat fritované banány v těstíčku, mango sticky rice a banánový dezert v kokosovém mléce. Uff, najedení k prasknutí, hlava plná novinek a duše tančí pod náporem zážitkového dopoledne. Tak co, dáte se příště přemluvit? Toto jsou věci, na které budete ještě dlouho dlouho doma vzpomínat.