Žena na pláži si natírá nohy opalovacím krémem.

Zdravé opalování: Jak užít léto a chránit pokožku?

V létě se slunci vyhnete jen těžko. Chcete-li vědět jak se správně opalovat a jak si chránit pokožku, musíte znát tyto tipy.

Autor: Pavel Fellner

01.08.2024

Čti více
Opalovací krémy s ručníkem a brýlemi v písku.
Opalovací krémy s ručníkem a brýlemi v písku.

Opalování je pro mnohé lidi oblíbenou letní aktivitou, spojenou s relaxem, příjemným pocitem ze slunečních paprsků a v neposlední řadě krásnou bronzovou pokožkou. Nicméně, s opalováním přicházejí i určitá rizika, která mohou negativně ovlivnit její zdraví. Vliv slunce na naši pokožku je komplexní a může mít dlouhodobé následky, od estetických problémů až po vážné zdravotní komplikace, jako je rakovina kůže.

Bezpečné opalování a prevence před poškozením sluncem jsou proto mimořádně důležité. V tomto článku se podíváme na to, jak se správně opalovat, jaké jsou nejčastější chyby při opalování, jak se jim vyhnout, a také na alternativní metody opálení.

Jak se bezpečně opálit

Typ pokožky a SPF faktor

Jedním z klíčových faktorů pro bezpečné opalování je pochopení vlastního typu pokožky a výběr správného ochranného faktoru SPF (Sun Protection Factor). Typ pokožky se dělí na několik kategorií, od velmi světlé, která se snadno spálí a obtížně opálí, po tmavší pokožku, která se spálí méně často. Na základě typu pokožky je třeba zvolit vhodný SPF faktor, který poskytuje dostatečnou ochranu. Pro světlou pokožku je doporučen SPF 30 až 50, zatímco pro tmavší pokožku může být dostačující SPF 15 až 30.

Písmena SPF z malých kamínků v písku.
Písmena SPF z malých kamínků v písku.

Vlastnosti kvalitního opalovacího krému

Kvalitní opalovací krém by měl poskytovat širokospektrální ochranu, tedy chránit před UVA i UVB zářením. Kromě toho je důležitá i voděodolnost krému, zvláště pokud plánujete plavání nebo aktivity, při kterých se budete potit, a jelikož v létě bývá teplo, potit se téměř jistě budete. Krém by měl být také hypoalergenní a vhodný pro citlivou kůži.

Správné nanášení a opakované nanášení opalovacího krému

Nanášení opalovacího krému by mělo být rovnoměrné a dostatečně silné, aby poskytovalo účinnou ochranu. Krém by měl být aplikován minimálně 15 až 30 minut před vystavením se slunci. Opakované nanášení je stejně důležité, zejména po plavání, utírání se ručníkem nebo po zhruba dvou hodinách strávených na slunci.

Vyhýbání se slunci v nejhorších hodinách mezi 10:00 a 16:00 hodinou

Během dne jsou určitá časová období, kdy je sluneční záření nejintenzivnější a tím i nejnebezpečnější. Mezi 10:00 a 16:00 hodinou bychom se měli slunci úplně vyhýbat pokud možno. V této době je riziko spálení a poškození pokožky největší.

Hledání stínu a nošení ochranného oblečení

Pokud se během těchto hodin musíte nacházet venku, hledejte stín nebo si s sebou vezměte přenosný slunečník. Nošení ochranného oblečení, jako jsou klobouky se širokým okrajem, dlouhé rukávy a kalhoty, může výrazně snížit expozici pokožky vůči škodlivým UV paprskům. Někdy není úplně možné vyhnout se pobytu na slunci i přes splněná zmíněná opatření, a tak vám doporučujeme natřít se krémem s dostatečným SPF faktorem vždy, když víte, že se budete během slunečného dne pohybovat po venku.

Chránění očí a sluneční brýle

Sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem, ale také nezbytnou pomůckou na ochranu očí před škodlivým UV zářením. Dlouhodobé vystavování očí UV záření může vést k vážným očním problémům, včetně katarakty, makulární degenerace a fotokeratitidy, což je stav podobný spálení rohovky. Při výběru slunečních brýlí je důležité zajistit, aby měli 100% ochranu proti UVA i UVB paprskům. Polarizované čočky mohou snížit odlesky, což je užitečné zejména při aktivitách jako je jízda autem nebo pobyt u vody. Kvalitní sluneční brýle by měly také dostatečně pokrývat oční okolí a být pohodlné pro nošení, aby vám poskytovaly maximální ochranu a komfort během celého dne.

Sluneční brýle s kloboukem na stole.
Sluneční brýle s kloboukem na stole.

Balzám na rty s SPF

Rty jsou často zanedbávanou oblastí, pokud jde o ochranu před sluncem, ale jsou stejně náchylné k poškození UV zářením jako zbytek pokožky. Spálení rtů je nejen bolestivé, ale může také vést k dlouhodobým problémům, jako je vznik rakoviny kůže na rtech. Balzámy na rty s SPF poskytují potřebnou ochranu a jsou speciálně navrženy tak, aby byly bezpečné a účinné. Je důležité používat balzám s alespoň SPF 15 a aplikovat jej pravidelně, zejména po jídle, pití nebo olizování rtů. Kromě ochrany před UV zářením, tyto balzámy často obsahují hydratační složky, které pomáhají udržovat rty jemné a hydratované.

Hydratace pokožky

Pití dostatku tekutin a používání hydratačních krémů

Hydratace pokožky je klíčová, zejména během letních měsíců, kdy je tělo vystaveno vyšším teplotám a ztrátě vody. Pití dostatečného množství tekutin, nejlépe vody, a používání hydratačních krémů po opalování pomáhá udržovat pokožku zdravou a elastickou.

Dbejte na své zdraví!

Konzumujte potraviny bohaté na antioxidanty

Strava bohatá na antioxidanty může přispět k ochraně pokožky před poškozením sluncem. Potraviny jako bobuloviny, ořechy, zelená listová zelenina a čaj jsou skvělými zdroji antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály způsobené UV zářením.

Noste klobouk a chraňte si hlavu

Nošení klobouku se širokým okrajem poskytuje dodatečnou ochranu obličeje, krku a hlavy před přímým slunečním zářením. Klobouk je jednoduchým a účinným způsobem, jak minimalizovat riziko spálení.

Vyhledejte lékařskou pomoc v případě jakýchkoli zdravotních problémů

Zpozorujete-li jakékoli neobvyklé změny na pokožce, jako jsou nová znaménka, změny ve stávajících znaménkách nebo jiné abnormality, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Včasná diagnostika a léčba mohou být rozhodující pro prevenci vážných zdravotních problémů.

Plážová taška s krémy a slunečními brýlemi.
Plážová taška s krémy a slunečními brýlemi.

Časté chyby při opalování a jak se jim vyhnout

Nepoužívání opalovacího krému nebo používání nevhodného opalovacího krému

Jednou z nejčastějších chyb je nepoužívání opalovacího krému nebo používání krému s nízkým SPF. Toto může vést k rychlému spálení pokožky a zvýšenému riziku dlouhodobého poškození. Je důležité vždy používat krém s přiměřeným SPF a aplikovat jej pravidelně.

Příliš dlouhé opalování

Další běžnou chybou je příliš dlouhé vystavování se slunci bez přestávek. Dlouhodobé vystavení se UV záření může způsobit nejen spálení, ale také urychlit stárnutí pokožky a zvýšit riziko rakoviny kůže. Je proto důležité omezit čas strávený na přímém slunci.

Délka času, kterou je bezpečné strávit na slunci, závisí na několika faktorech včetně typu pokožky, intenzity slunečního záření, použitého ochranného faktoru (SPF) a aktuálních podmínkách prostředí. Zde jsou některé obecné pokyny:

Typ pokožky a čas na slunci

1. Velmi světlá pokožka (typ I): Tato pokožka se velmi snadno spálí a téměř nikdy nezhnědne. Doporučuje se být na přímém slunci maximálně 10-20 minut bez ochrany. S vhodným opalovacím krémem (SPF 30 a více) může být tento čas prodloužen na 30-60 minut.

2. Světlá pokožka (typ II): Tato pokožka se snadno spálí a opálí se jen mírně. Doporučuje se být na přímém slunci maximálně 20-30 minut bez ochrany. S vhodným opalovacím krémem (SPF 15-30) může být tento čas prodloužen na 1-2 hodiny.

3. Středně tmavá pokožka (typ III): Tato pokožka se občas spálí a opálí se do středně hnědého odstínu. Doporučuje se být na přímém slunci maximálně 30-40 minut bez ochrany. S vhodným opalovacím krémem (SPF 15) může být tento čas prodloužen na 2-3 hodiny.

4. Tmavá pokožka (typ IV): Tato pokožka se vzácně spálí a snadno se opálí do tmavého odstínu. Doporučuje se být na přímém slunci maximálně 40-60 minut bez ochrany. S vhodným opalovacím krémem (SPF 15) může být tento čas prodloužen na 3-4 hodiny.

Nezapomínejte, že krém by měl být nanesen alespoň 15-30 minut před vystavením se slunci a aplikován opětovně každé dvě hodiny, nebo po plavání či intenzivním pocení.

Faktory, jako nadmořská výška, reflexní povrchy (sníh, voda, písek) a geografická poloha mohou ovlivnit intenzitu UV záření. Například v horách nebo na pláži může být sluneční záření intenzivnější, takže je třeba brát tyto okolnosti v úvahu a případně zkrátit čas na slunci.

Každý člověk má jinou citlivost na sluneční záření, proto je důležité sledovat reakce své pokožky a podle toho upravovat čas strávený na slunci. Jakmile pocítíte první známky spálení nebo zarudnutí kůže, měli byste se ihned ukrýt do stínu a použít ochranné prostředky.

Ruka s natřeným krémem ve tvaru srdce.
Ruka s natřeným krémem ve tvaru srdce.

Opalování bez opakovaného nanášení opalovacího krému

Mnoho lidí si nanese opalovací krém pouze jednou denně, což však nestačí. Krém by se měl aplikovat každé dvě hodiny a po každém koupání nebo intenzivním pocení, aby se udržela jeho účinnost.

Ignorování stínu

Ignorování stínu a setrvávání na přímém slunci během nejintenzivnějších hodin je další chybou, kterou lidé často dělají. Hledání stínu během poledních hodin může výrazně snížit riziko spálení a poškození pokožky.

Zanedbání ochrany očí a rtů

Oči a rty jsou často opomíjeny, pokud jde o ochranu před sluncem. Nošení slunečních brýlí a používání balzámu na rty s SPF by mělo být nedílnou součástí vaší rutiny během slunečních dnů.

Dehydratace pokožky

Jak jsme již zmínili, nedostatečný příjem tekutin během horkých dnů může vést k dehydrataci pokožky, což způsobuje, že je náchylnější k poškození. Je důležité pít dostatek vody a používat hydratační krémy.

Opalování v případě zdravotních problémů

Opalování byste se měli zcela vyhnout, pokud máte určité zdravotní problémy, jako je například citlivá pokožka, kožní onemocnění nebo jakékoli jiné stavy, které může UV záření zhoršit. Pokud jste podstoupili operaci a máte čerstvou jizvu, nedoporučujeme vám vystavit se přímému slunci i několik měsíců. Nejlépe uděláte, pokud se poradíte s vaším lékařem nebo lékařkou, kteří by měli nejlépe vědět, co je pro váš zdravotní stav vhodné.

Tři opalovací krémy s brýlemi v písku.
Tři opalovací krémy s brýlemi v písku.

Alternativní metody opálení

Samoopalovací krémy

Samoopalovací krémy a spreje jsou bezpečnou alternativou k tradičnímu opalování. Tyto produkty obsahují dihydroxyaceton (DHA), který reaguje s aminokyselinami v pokožce a způsobuje dočasné zhnědnutí svrchních vrstev pokožky. Výhodou samoopalováků je, že nezahrnují expozici UV záření, čímž eliminují rizika spojená s poškozením pokožky a rakovinou kůže. Při používání samoopalováků je důležité dodržovat pokyny výrobce, abyste dosáhli rovnoměrných a přirozených výsledků.

Bronzery a pudry

Bronzery a pudry jsou další alternativou, která poskytuje okamžitý, ale dočasný efekt opálené pokožky. Tyto produkty se aplikují na pokožku a poskytují jí zlatavý tón, který lze snadno odstranit omytím. Bronzery jsou vhodné pro rychlé a krátkodobé řešení, když chcete vypadat opálení pro speciální příležitosti bez rizika poškození pokožky.

Žena v bílých plavkách v soláriu.
Žena v bílých plavkách v soláriu.

Solária

Solária představují další metodu získávání opálené pokožky, avšak s významnými riziky. Umělé UV záření používané v soláriích může být stejně nebezpečné, ne-li nebezpečnější, než přirozené sluneční záření. Pravidelné používání solárií zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže, včetně melanomu, a přispívá k předčasnému stárnutí pokožky. Odborníci proto doporučují vyhýbat se soláriím a upřednostnit bezpečnější alternativy, jako jsou například samoopalovací krémy.

Bezpečné opalování a prevence před poškozením sluncem jsou nezbytné pro udržení zdraví pokožky. Správný výběr a používání opalovacích krémů, vyhýbání se slunci v nejintenzivnějších hodinách, nošení ochranného oblečení a pravidelná hydratace jsou základní kroky, které nám pomohou ochránit pokožku před škodlivými účinky UV záření.

Ochrana pokožky před UV zářením není jen estetickou otázkou, ale především otázkou zdraví. Prevence před spálením a dlouhodobým poškozením pokožky pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny kůže a udržuje pokožku mladistvou a zdravou. Buďte zodpovědní vůči svému zdraví a užívejte si slunce, nejen během tohoto léta, bezpečně.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole