CO VE VÁRANÁSI OCHUTNAT
Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Váránasí najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:
Vada Pav
Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbené jídlo se skládá z smaženého bramborového knedlíku uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.
Vada pav, nazývaná také Bombay Burger, byla vytvořena v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města. Světový den Vada Pav se každoročně slaví 23. srpna.
Pakora Pakora, mimo jiné také známá jako bhaji, jsou kořeněné zeleninové lívanečky smažené a konzumované jako svačina, pouliční jídlo nebo předkrm. Tyto křupavé lívance jsou často doprovázeny tamarindovou omáčkou, chutney nebo raitou a jsou oblíbeným jídlem na indických svatbách.
Pani Puri
Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.
Vychutnávání pani puri je takřka interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.
Malaiyo
Malaiyo je jedním z lahodných exotických klenotů, který se připravuje pouze ve Váránasí, a to pouze během zimní sezóny (cca od poloviny listopadu do prvního týdne března). Malaiyo je šafránem ochucená mléčná pěna podávaná v malé hliněné misce, zdobená pistáciemi a mandlemi. Prodává se výhradně dopoledne do 11 hodin, protože pěna vydrží pouze při nízkých teplotách.
Pozor, tento dezert je silně návykový!
Massala Chai
Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.
Lassi
Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni. Rozhodně vyzkoušejte!
TIP: Pokud budete chtít ochutnat lahodné výše zmíněné lassi či tradiční indické pokrmy v moderním hávu a spočinout na chvíli v klidné oáze města, rezervujte si stůl v Behind Yellow Doors Diner.