Uluru

Uluru: Posvátná hora australských domorodců

Uluru neboli Ayers Rock zná pravděpodobně každý, ale věděli jste, že sahá až 6 km pod povrch země? Nebo, že původní barva tohoto vyvýšeného monolitu byla šedá? Toto vyprahlé rudé srdce Austrálie je pro mnohé jejím symbolem, ikonou, která je spolu s klokany a koaly tak často vyobrazována v knihách, časopisech či na internetu. Tato oblast sice není tak snadno přístupná jako známá pobřežní města, ale zdejší genius loci je neuvěřitelně silný. Region je totiž úzce spjat s velmi dlouhou a kulturně bohatou historií Aboriginců, zejména kmene Anangu.

Australský stát Northern Territory, kde se Uluru nachází, je známý nejen dechberoucí přírodou a geologickými skvosty, ale také místní poměrně početnou komunitou velbloudů, což bývá překvapení pro nejednoho turistu. Nicméně vězte, že se zde na nich můžete i projet a obdivovat okolí Uluru zase z trochu jiné perspektivy. Pro ty, kterým nestačí sedlo a chtějí ještě o něco výš, je možné proletět se nad rudou Ayers Rock rovnou v helikoptéře. A pokud dumáte, co za gastronomické skvosty tato oblast nabízí, pak lze vybírat mj. mezi druhy mas, které nemusí být našincům zrovna po chuti, na talíři zde můžete například najít klokaní, velbloudí nebo krokodýlí maso!

Autor: Petra Špačková

07.06.2024

Čti více
Uluru zblízka.
Uluru zblízka.

HISTORIE A POLOHA ULURU

Uluru nebo také Ayers Rock je jedním ze symbolů Austrálie. Je to monolit převážně z arkózy (druh pískovce) výrazně rudé či rudooranžové barvy tyčící se do výšky 348 m. Předpokládá se však, že viditelná je pouze „špička ledovce“, že zbytek Uluru se nachází v hloubce až 6 km pod zemí. Bývá označován za největší monolit na světě.

Je to posvátné místo pro původní aboriginské obyvatele, ale silné až magické genius loci zde pocítí jistě všichni. Archeologické průzkumy ukázaly, že lidé zde žili již před 30 000 lety, nicméně stáří útvaru se odhaduje zhruba na 300 milionů let. Nachází se coby izolovaná vyvýšenina v horkém a suchém regionu v jednom z osmi australských územních celků (6 států a 2 teritoria) – Northern Territory – prakticky v pomyslném středu země.

Přibližně před 500 miliony let byla celá oblast pokryta mořem. Písek a bahno padaly na dno a zasypaly mořské dno, kde vytvořily vrstvu. Přidaná hmotnost a tlak vody postupem času pomohly proměnit písečnou část v Uluru (pískovec) a skalnatou v Kata Tjutu (slepenec).

Před 400 miliony let zmizelo moře. Skály se skládaly a nakláněly, jak se zemské tektonické desky posouvaly.

Během posledních 300 milionů let měkčí horniny erodovaly a zanechaly za sebou velkolepé formace Uluru a Kata Tjuta.

Ayers Rock najdeme v jihozápadní části Severního teritoria nebo chcete – li státu Northern Territory. Dlouho byl pahorek uctíván řadou australských domorodých kmenů regionu, které jej nazývaly Uluru. Do konce 19. století se pohledem na něj kochaly výlučně oči domorodců. Skála byla objevena, resp. poprvé spatřena mimo aboriginskou komunitu totiž až v 70. let 19. století, kdy se William Giles a William Gosse prvními evropskými průzkumníky v této oblasti. Giles byl první, kdo dosáhl Kata Tjuta a pojmenoval ji The Olgas po tehdy vládnoucí královně Olze Württemburské. Gosse jako první dosáhl Uluru a pojmenoval jej Ayers Rock po svém nadřízeném, siru Henry Ayersovi, premiérovi státu Jižní Austrálie (South Australia).

Nicméně až do roku 1948 sem nevedla žádná silnice! Po její dostavbě se však příliv turistů pozvolna navyšoval a v roce 1950 byl ustaven Ayers Rock National Park. V roce 1958 byla k parku přidána Kata Tjuta, čímž vznikl Ayers Rock – Mount Olga National Park (v roce 1977 byl park přejmenován na Uluru – Kata Tjuta National Park).

Od roku 1985 mají Uluru pod správou zdejší domorodci.

INFO: Od října 2019 již není možné lézt na vrchol Uluru. Pro Anangu komunitu (Aboriginci v této oblasti) je Uluru posvátným místem a cesta výstupu je spojena s důležitými obřady Mala.

SEN u Uluru.
SEN u Uluru.

ZAJÍMAVOSTI ULURU

  • Celkový obvod Uluru je dlouhý 9,4 km.
  • Uluru/Ayers Rock má oficiálně dvě jména.
  • Uluru bývala šedá.
  • Výška Uluru nad zemí: 348 m, výška Uluru nad hladinou moře: 863 m.
  • V roce 1873 se William Christie Gosse stal prvním návštěvníkem, který dosáhl této oblasti, a pojmenoval Uluru „Ayers Rock“ po tehdejším premiérovi Jižní Austrálie (SA), siru Henry Ayersovi (1821 – 1897).
  • Region zahrnující Alice Spring, Uluru – Kata Tjuta National Park a KIngs Canyon je považován za srdce Austrálie neboli za Rudý střed (Red Centre).
  • V roce 1930 přistálo u Uluru první letadlo, které pilotoval novinář Errol Coote.
  • Uluru je uznáváno jako místo světového dědictví a jeden ze 7 přírodních divů Oceánie.
  • Národní park Ayers Rock byl vyhlášen v roce 1950.
  • Národní park byl pro své přírodní hodnoty v roce 1987 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.
  • V roce 2000 začala olympijská pochodeň v Sydney svou pouť na australské půdě právě okruhem kolem Uluru.
  • Oblast kolem Uluru se dá označit také jako „outback“, výraz používaný pro odlehlé a málo obydlené oblasti, daleko od měst. V překladu znamená slovo „pustina“.

Detail povrchu Uluru.
Detail povrchu Uluru.

CO NEMINOUT U ULURU A JEHO OKOLÍ

Kata Tjuta/ Olgas

Tento národní park Uluru – Kata Tjuta, dříve nazývaný NP Ayers Rock – Mount Olga, nabízí velkolepé geologické útvary, které dominují rozlehlé červené písečné pláni střední Austrálie. Jak název napovídá, hlavními „aktéry“ parku jsou skalní skupina Kata Tjuta a právě samotný monolit Uluru. Tradičními vlastníky území oblasti Uluru – Kata Tjuta jsou domorodí obyvatelé Anangu. V roce 1987 resp. 1994 byl park zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO, nejprve coby přírodní památka, poté i jako kulturní, každopádně chráněna je oblast již od roku 1958.

Komplex Kata Tjuta sestává z 36 vrcholků, nejvyšším z nich je pak Mt. Olga, který se tyčí do výšky 546 m n. m.

Kata Tjuta.
Kata Tjuta.

Skalní umění (Rock Art)

Návštěvníci Uluru – Kata Tjuta National Park nejen, že mohou plnými doušky nasávat krásy zdejší přírody, ale zároveň mohou své oko potěšit i místním starodávným uměním! Místa skalních kreseb v národním parku Kata Tjuta mají mnoho vrstev obrázků, symbolů a postav namalovaných na sobě. Je to proto, že stejná místa se používají ke stejnému účelu po desítky tisíc let. Předpokládá se, že lidé žili v oblasti Uluru nejméně 30 000 let. Skalní umění je tak důležitým historickým a vědeckým záznamem lidského působení v této oblasti.

Domorodí obyvatelé Anangu tradičně vyráběli své barvy z přírodních minerálů a popela. Suché materiály byly umístěny na ploché kameny, rozdrceny a smíchány s kapi (vodou) nebo živočišným tukem.

Nejběžnější barvy laku jsou červená, žlutá, oranžová, bílá, šedá a černá. Tyto barvy pocházejí z různých materiálů. Tutu (červený okr) a untanu (žlutý okr) jsou železem zbarvené jíly, které byly velmi cenné a obchodovalo se s nimi dokonce po celé zemi. Spálená kurkara (pouštní dub) poskytuje jak purku (černé dřevěné uhlí), tak tjunpa/unu (bílý popel).

Vyhlídkové plošiny byly v parku vybudovány na nejpopulárnějších uměleckých místech, aby se snížila prašnost a poškození. Návštěvníci jsou žádáni, aby se děl nedotýkali, jen tak bude možné zachovat je i pro příští generace.

Umění můžete vidět zejména ve skalních úkrytech podél Mala Walk a Kuniya Walk.

Skalní kresby.
Skalní kresby.

Údolí větrů (Valley of the Winds)

Údolí větrů najdeme v národním parku Kata Tjuta. Během treku v něm se všem návštěvníkům nabízí dechberoucí pohledy na zdejší geologické skvosty. Plný okruh údolím je klasifikován jako 4. stupeň stezky a zabere 3 – 4 hodiny. Trasa je strmá, kamenitá a místy obtížná, takže buďte opatrní a nespěchejte. Samozřejmostí by měla být vhodná (pevná) obuv. Problémem je rovněž velký žár. Pokud teplota přesáhne 36 °C, ranger trasu uzavírá již v 11 h na první vyhlídce (Karu Lookout).

Pro kratší variantu však můžete dojít na jednu z vyhlídek. Nicméně zásobu vody mějte raději vždy u sebe, tj. i v případě, kdy neplánujete delší trek.

Vyhlídka Karu (1 hodina, 2,2 km zpět)

Trasa k první vyhlídce je středně obtížná a jsou na ní volné kameny. Výhledy z rozhledny jsou však naprosto ohromující.

Vyhlídka Karingana (2,5 hodiny, 5,4 km zpět)

Cesta k vyhlídce Karingana vás zavede dolů do údolí a koryt potoků. Počítejte s několika strmými místy.

INFO: Údolí větrů je kulturně citlivá oblast pro Anangy. Žádají proto, abyste během této procházky nepořizovali žádné video ani fotografie Kata Tjuty (fotografie povoleny z vyhlídky Karingana). Můžete však pořizovat fotografie flory, fauny a lidí, nicméně vyvarujte se prosím pořizování jakýchkoli snímků skalních útvarů. V národním parku je řada skalních detailů a prvků, které jsou pro Anangu posvátné a měly by být viděny pouze určitými lidmi.

Respektováním těchto přání zajišťujete pokračování kulturních přesvědčení Anangu a ochranu spirituality místa.

Valley of the Winds - Údolí větrů.
Valley of the Winds - Údolí větrů.

Stezka Kuniya (Kuniya Walk)

Krátká stezka Kuniya vede z parkoviště Kuniya k rezervoáru Mutitjulu Waterhole. Je to jedno z mála míst v parku, kde můžete vidět klokany poskakovat mezi zdejší pouštní florou včetně tjantu (rajčata z čeledi lilkovitých), ili (fíky) a arnguli (švestky - Santalum lanceolatum).

Kuniya Walk je dlouhá zhruba 1 km.

Pěší stezka Kuniya.
Pěší stezka Kuniya.

Stezka Mala (Mala Walk)

Mala Walk je jednou z nejvýznamnějších a nejoblíbenějších procházek v okolí Uluru. Je to 2 km okružní cesta, která je vhodná pro pěší turisty všech úrovní. Tato procházka vede z parkoviště Mala do soutěsky Kantju (Kantju Gorge). Vstupte do jeskyní, kde tábořili lidé Mala, když poprvé dorazili k Uluru, a prohlédněte si mj. jeskynní kuchyni, kde si připravovali jídlo. Velkým lákadlem je pak zdejší skalní umění, které můžete obdivovat cestou, než dorazíte do soutěsky Kantju.

Přírodní rezervace Kantju Gorge.
Přírodní rezervace Kantju Gorge.

Jezírko Mutitluju (Mutitluju Waterhole)

Jeden z mála stálých zdrojů vody v okolí Uluru, Mutitjulu Waterhole, je místem, kde můžete rozjímat a užívat si sílu okamžiku. A navíc – místo, kde najdete, alespoň v určitou denní dobu, v této oblasti tolik vyhledávaný a vzácný stín.

Je to také cíl mnoha významných hostů – zavítali sem mj. členové britské královské rodiny či dalajlama.

Nadšení pozorovatelé ptactva mohou také zahlédnout hnízdící luňáky černoprsé nebo lelkouny soví.

Jezírko Mutitluju.
Jezírko Mutitluju.

Soutěska Walpa (Walpa Gorge)

Soutěska Walpa je rájem pro všechny biology i botaniky. Můžete zde spatřit mnoho zástupců zdejší fauny a flory, je totiž pro ně pomyslnou oázou a místem, kde najdou mezi červenými skalami trochu stínu. Za všechny jmenujme například jedinečné růžové sedmikrásky a ze světa zvířat pak roztomilé wallaroo (Osphranter robustus čili Klokan horský).

Oblast pro pěší turistiku Walpa Gorge.
Oblast pro pěší turistiku Walpa Gorge.

Kulturní centrum Uluru – Kata Tjuta (Uluru – Kata Tjuta Cultural Centre)

Pokud se chcetedozvědět více o historii zdejší oblasti a o jejích původních obyvatelích Anangu, rozhodně se vydejte do zdejšího kulturního centra. Zde také můžete podpořit místní komunitu, která zde v galeriích pořádá prodejní výstavy svého tradičního umění.

INFO: Po tisíce let si Ananguové tvořili svůj domov v oblasti kolem Uluru a předávali své příběhy, písně a jazyk dalším generacím. Dnes máme to štěstí, že mnoho Anangu se rádi podělí o své příběhy a žijící legendy s návštěvníky. Od procházek s průvodcem až po praktickou uměleckou a hudební část. Stačí dobře naslouchat a rozhlížet se kolem a jistě proniknete hlouběji do historie této krajiny a jejích obyvatel.

Život Anangu se točí kolem Tjukurpy. Pro domorodé lidi je to období předků, kdy se formoval svět. V Uluru jsou za velmi důležité předky regionu považováni Mala (klokan kosamtý), Kuniya (krajta hnědohlavá) a Liru (jedovatý had).

Tyto příběhy a mnoho dalších se předávaly tisíce let z generace na generaci. Starší lidé vyprávějí, udržují a předávají tyto znalosti dál prostřednictvím příběhů, chování, rituálů, obřadů, písní, tanců a umění.

Silnice vedoucí národním parkem Kata Tjuta.
Silnice vedoucí národním parkem Kata Tjuta.

Umělecké centrum Walkatjara Art

Walkatjara Art je umělecké centrum komunity Mutitjulu, které vlastní a řídí Anangu. Jedná se o neziskový komunitní podnik.

Walkatjara se nachází v kulturním centru v národním parku Uluru - Kata Tjuta. Návštěvníci jsou vítáni, aby viděli umělce při práci a dozvěděli se více o kultuře Anangu. Zakoupením uměleckých děl z Walkatjara návštěvníci přímo podporují komunitu Mutitjulu.

Díl zobrazují často místní příběhy Tjukurpa.

Umělecká galerie Maruku (Maruku Arts Gallery)

Tato galerie je umělecké centrum vlastněné Anangu známé svými dřevořezbami (punu) a velmi oblíbenými dílnami tečkovaného malování v Uluru. Je domovem ručně vyráběných punu a dalších uměleckých děl od více než 900 umělců z více než dvaceti vzdálených domorodých komunit včetně místní komunity Mutitjulu.

Cílem Maruku Arts Gallery je udržet kulturu silnou a živou prostřednictvím umění a řemesel.

Obraz v uměleckém centru Walkatjara Art.
Obraz v uměleckém centru Walkatjara Art.

Národní park Watarrka (Watarrka National Park)

Tento národní park je domovem známého Kings Canyon nebo chcete – li Královského kaňonu. Byl založen v roce 1989 na půdě komunity Matutjara.

Královský kaňon (Kings Canyon)

Královský kaňon leží na západě rozsáhlého pohoří George Gill Range v národní parku Watarrka, jihozápadně od Alice Springs a již tisíce let je domovem lidí Arrente a Luritja.

Národní park má rozlohu asi 71 000 ha a kaňon, vytesaný potokem zhruba před 440 miliony let, má útesy vysoké až 300 m. Nabízí mnoho panoramatických procházek pro milovníky pěší turistiky. Hlavní trasy po okolí jsou: Rim Walk a Kings Creek Walk.

Kings Creek Walk je ideální pro ty, kteří hledají jednodušší procházku a také pro rodiny s menšími dětmi. Procházka měří 2,6 km (zpáteční cesta), trvá přibližně hodinu a je hodnocena jako nenáročná.

Kings Canyon Rim Walk je 6 km (okruh) a trvá asi 3 - 4 hodiny. Je hodnocena jako středně náročná až těžká. Na trase narazíte na atrakce jako Cotterill’s Lookout (panoramatická vyhlídka) či Priscilla´s Crack (trhlina ve skále, své jméno dostala a stala se známou, když se ocitla ve filmu „Priscilla Queen of the Desert“ z roku 1994).

Národní park Watarrka.
Národní park Watarrka.

Národní park Tjoritja/ West Mac Donnell National Park

Lidé z komunity Arandy (Arrernte) označují pohoří West MacDonnell Ranges jako Tjoritja. V jejich tradici a kultuře byla krajina vytvořena mytologickými bytostmi, což je také základem jejich duchovní víry a identity. Národní park v této překrásné, ač drsné krajině byl ustaven v roce 1992, nachází se západně od Alice Springs a táhne se 161 km.

Je domovem ohrožených zvířecích druhů, včetně skálomyše tlustoocasé a vakomyše, jakož i dalších druhů, jako je například klokan černonohý. Milovníci pěší turistiky zde budou jako v ráji, naleznou zde velké množství stezek, od těch jednoduchých až po ty náročné. Jistou výzvou je pak přes dvě stovky kilometrů dlouhá Larapinta Trail!

Mezi místa, která byste na své cestě sem neměli minout, patří Simpsons Gap, Ochre Pits, Standley Chasm a stálá napajedla v Ellery Creek Big Hole, Ormiston Gorge a Glen Helen Gorge.

Červený písek v okolí Uluru.
Červený písek v okolí Uluru.

Rokle Standley (Standley Chasm)

Standley Chasm nebo Angkerle Atwatye (v jazyce původních obyvatel) je dechberoucím zázrakem centrální Austrálie, kde se pozoruhodné geologické útvary setkávají s hlubokým kulturním a duchovním významem.

Nachází se v národním parku West MacDonnell Ranges a je zasazen do soukromé rezervace pro floru a faunu spravovanou místními domorodými obyvateli Western Arrernte. Ti se velice rádi podělí o její krásu se všemi respektujícími návštěvníky. Jedná se o 3 m širokou a zhruba 80 m hlubokou rokli nebo chcete – li propast. Můžete si ji projít sami či právě s jedním z místních průvodců.

Pěší přístup k dramatické 80 m strmé skalní stěně propasti je po dobře udržované stezce (1,2 km/15 minut v každém směru). Společnost vám čas od času budou dělat zdejší starodávné blahovičníky, vzácně i nějaký zástupce místní fauny (například andulka vlnkovaná).

Nejlepší čas na návštěvu je v poledne, protože slunce nad hlavou poskytuje bohatou červenou záři, což z něj činí pravděpodobně nejkrásnější pohled. Znamená to však, že poledne je na propasti také nejrušnější dobou dne. Davu se můžete lehce vyhnout tak, že se tam dostanete hned, jakmile se brána ráno otevře.

Většina lidí navštíví Standley Chasm jen na „chvíli“, ale okolí je ideální na pěší turistiku, je zde na výběr mnoho stezek, které můžete vyzkoušet, pokud máte čas. Standley Chasm je mj. místem, kudy vede známá Larapinta Trail, oblíbené turistická stezka napříč pohořím West MacDonnell Ranges. Ale vy se můžete vydat jen na její úsek, její celková trasa je více než 200 km. V okolí rokle jsou ale různé tratě, které vás dovedou k místům s překrásným výhledem.

Je tu například krátká strmá cesta, která vede na vyhlídku hned za kioskem. Jsou odtud skvělé výhledy na pohoří! Je to začátek/cíl úseku 4 Larapinta Trail. Krátká procházka po stezce Larapinta vás dovede k vyhlídce.

Nicméně ať už se vydáte kamkoli a jakkoli daleko, nezapomeňte si vzít pořádnou zásobu vody, nějaké občerstvení a samozřejmě pevné boty!

INFO: Značení obtížnosti tras v Northern Territory je následující:

Stupeň 1 snadný (bezbariérový přístup) Nevyžaduje se žádná zkušenost s procházkou v bushi.

Stupeň 2 snadný. Nejsou vyžadovány žádné zkušenosti s procházkou v bushi.

Stupeň 3 střední.

Stupeň 4 střední až obtížný. Doporučená zkušenost s procházkou v bushi. Tratě mohou být dlouhé, drsné a velmi strmé.

Třída 5 obtížná. Velmi zkušení „bushwalker“s se specializovanými dovednostmi, včetně navigace a první pomoci v případě nouze. Tratě budou pravděpodobně velmi drsné, velmi strmé a neznačené. Trasy mohou být delší než 20 km.

Rokle Standley Chasm.
Rokle Standley Chasm.

Soutěska Ormiston (Ormiston Gorge)

Ormiston Gorge se nachází zhruba 135 km západně od Alice Springs v národním parku Tjoritja/ West MacDonnell. Mimo to, že zde najdeme úchvatné přírodní krásy, je to také skvělé místo pro koupání!

V soutěsce je totiž jezírko, které je hluboké až 14 m a je dokonalým zdrojem osvěžení! Nicméně nic se nemá přehánět, a proto není kvůli nízké teplotě vody doporučován dlouhodobý pobyt v jezírku. Ač venku bývá až nesnesitelné vedro, voda je opravdu chladná a hrozí až dokonce podchlazení.

Celý okruh Ormiston Pound je 9 km dlouhý a vede z návštěvnického centra přes skalnaté svahy k rybníku a vrací se soutěskou (stezka stupně 3).

Pro ty, co preferují kratší trasu, je zde například Ghost Gum Lookout Walk (1,5 km). Nejkratší trasa je pak Waterhole Walk (stezka stupně 1), je dlouhá 300 m, vede po zpevněné cestě a je bezbariérová.

Park je přístupný po celý rok. Chladnější měsíce (duben až říjen) jsou nejpříjemnější.

Amadeovo jezero (Lake Amadeus)

Jezero Amadeus nebo Amadeovo jezero je slaná bezodtoká bahenní pánev v jihozápadním cípu ve státě Northern Territory v nadmořské výšce 204 m n. m. Jezero zaujímá mělkou prohlubeň naplněnou sedimenty vyplavenými z pohoří MacDonnell a Musgrave. Jeho délka se udává až úctyhodných 180 km! Když je sucho, stává se z jezera solná pláň. Průzkumník Ernest Giles navštívil jezero v roce 1872 a pojmenoval ho po Amadeovi I. (1845 – 1890), tehdejším králi Španělska (nikoli po Amadeovi Mozartovi, jak se mylně mnozí návštěvníci domnívají).

Od Uluru se jezero nachází vzdáleno asi 50 km.

Yulara

Yulara je správním střediskem národního parku Uluru – Kata Tjuta. Působí jako zázemí pro turisty navštěvující právě tento park a jeho okolí. Má kliniku Royal Flying Doctor Service, policejní stanici, supermarket, ubytovací možnosti a hasičskou stanici. Letiště Ayers Rock, které se nachází několik kilometrů od letoviska, je propojeno každodenními lety společnosti Qantas do Sydney, Melbourne, Perthu, Cairns a Alice Springs.

Populace Yulary je kolem 1000 obyvatel.

Soutěska Ormiston Gorge.
Soutěska Ormiston Gorge.

CO ROZHODNĚ U ULURU A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Vyjížďka na velbloudovi

Není tajemstvím, že velbloudům jednohrbým se v této části Austrálie poměrně dobře daří. Zdejší farmy tak nabízejí pohled na Uluru a jeho okolí z jiné perspektivy – ze hřbetu velblouda! Projížďka na tomto sympatickém hrbáči je opravdovým zážitkem! Nenechte si jej ujít!

INFO: První velbloud byl na australský kontinent dovezen v roce 1840 z Kanárských ostrovů!

Let helikoptérou kolem Uluru (Uluru Helicopter Flight)

Proletět se nad majestátním rudým srdcem Austrálie je ohromující zážitek, jak pro let vrtulníkem samotný, tak samozřejmě pro dechberoucí výhledy. V regionu naleznete mnohé agentury nabízející tento zážitek.

Světelné pole (Field of Light)

Jedinečná instalace Field of Light Uluru od mezinárodně uznávaného umělce Bruce Munroa měla zdobit okolí do konce roku 2020, nicméně kvůli velké poptávce a celosvětovému ohlasu je nyní prodloužena na neurčito.

The Field of Light je přelomový umělecký počin britského umělce Bruce Munroa. Dosud největší světelné pole, více než 50 000 stonků zakončených koulemi z matného skla, rozkvete v momentě, kd se nad pomyslným srdcem Austrálie snese tma. Hosté se mohou ponořit do Munroova velkolepého zážitkového umění prostřednictvím řady možností prohlídek. Instalace na solární energii byla otevřena 1. dubna 2016 a najdeme ji u obce Yulara nedaleko Uluru.

Projížďka na velbloudech kolem Uluru.
Projížďka na velbloudech kolem Uluru.

FAUNA A FLORA ULURU

V národním parku Uluru – Kata Tjuta najdeme velmi pestrou faunu, ač jedno mají všichni její zástupci společné – museli se adaptovat na zdejší pouštní podmínky. Tato zvířata si zkrátka vyvinula jedinečné způsoby přežití v drsném prostředí centrální Austrálie. Setkat se zde můžete například se psem dingo, klokanomyší spinifexovou, vakokrtem písečným, klokanem rudým, klokanem kosmatým či mulgarou. Z řad plazů a obojživelníků zde našli domov například krajta hnědohlavá, varan Gouldův, varan obrovský, moloch ostnitý, pakobra australská či tilikva. Milovníci ptactva mohou v oblasti spatřit mj. andulku vlnkovanou, kakadu inka, barnarda límcového či třeba vlhu ozdobnou. Národní park Uluru – Kata Tjuta je však domovem i pro více než 400 různých rostlin, a to včetně několika vzácných druhů. Zejména takových, které jsou uzpůsobeny životu v poušti. Najdeme zde například blahovičník pobřežní, spinifex, santalum acuminatum, prostantera či pouštní dub (Allocasuarina decaisneana) - pouštní dub je pomalu rostoucí strom, který se nachází v hlubokých píscích. Mnoho dospělých stromů v parku je pravděpodobně více než 1000 let starých!

Zvířecím symbolem státu Northern Territory je klokan rudý, zatímco hlavním květinovým emblémem je Sturt´s Desert Rose (australský bavlník, Gossypium sturtianum).

Příroda v okolí Uluru.
Příroda v okolí Uluru.

PODNEBÍ

Bez ohledu na to, kdy přijedete na prohlídku Ayers Rock, určitě přijďte připraveni na horké, suché dny a zároveň chladné noci!

Primárně je důležité si uvědomit, že Austrálie zažívá zimu v době našeho léta a naopak, vánoce tak slaví na vrcholu svého léta. Oblast Uluru je velmi suchá, slunečná a vyprahlá část Austrálie. Léta v této části země trvají od prosince do února a v tomto období zde byly hlášeny rekordní teploty nad 50 °C! Průměrné denní maximum během vrcholných letních měsíců prosinec až leden je však 38 °C, i když rtuť překročí hranici 40 °C poměrně snadno. Nejteplejším měsícem je rozhodně leden! Na jakoukoli prohlídku/procházku po okolí během letní sezóny si s sebou vezměte spoustu vody, opalovací krém, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Průměrný UV index se zde celoročně pohybuje mezi 11 a 15, což je v celosvětovém měřítku velmi vysoko.

Zimní minima často klesají na poměrně chladné teploty. Zimy probíhající od června do srpna nabízejí nejpříjemnější počasí s průměrnými denními maximy 20 °C v červnu a červenci. Tyto dva měsíce jsou nejstudenějšími v roce. Buďte tak připraveni i na chladné noci, protože teploty během vrcholných zimních měsíců obvykle klesají k pouhým 5 °C. V červenci 1997 dokonce na Uluru nasněžilo!

Déšť obvykle přichází mezi říjnem a březnem, a i tehdy je ve formě pouze sporadických silných bouřek. Duben a květen jsou všeobecně považovány za ideální časy pro návštěvu Uluru, protože teploty jsou příjemné a existuje jen malá pravděpodobnost deště.

Září a říjen jsou také vhodným obdobím pro cestu k Uluru, protože to je doba, kdy kvete mnoho pouštních rostlin a divoká zvěř je aktivnější než kdykoli jindy v roce.

Benzínová pumpa v Curtin Springs.
Benzínová pumpa v Curtin Springs.

PRAKTICKÉ INFORMACE Z ULURU

Ať už se rozhodnete cestovat k Uluru autobusem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Uluru – Sydney – 2840 km
  • Uluru – Alice Springs – 470 km
  • Uluru – Canberra – 2620 km
  • Uluru – Melbourne – 2320 km
  • Uluru – Brisbane – 3220 km
  • Uluru – Cairns – 2670 km

INFO: V Austrálii se řídí vlevo, proto předem uvažte, zda to pro vás nebude problém!

Spropitné:

Spropitné v Austrálii rozhodně není povinné, ale personál to vždy ocení. Naplánujte si v australských restauracích spropitné kolem 10 – 15 %. Přesná výše spropitného při stravování v Austrálii však závisí na místě, příležitosti a velikosti objednávky. V taxi je běžné dávat spropitné 10 % za delší cestu či pokud vám například řidič pomohl se zavazadly. Pro krátké cesty je nejjednodušší možností zaokrouhlit účet na nejbližší kulatou částku v australských dolarech.

Odpočívadlo v národní parku Kata Tjuta.
Odpočívadlo v národní parku Kata Tjuta.

Etiketa:

  • Nezmiňujte témata rozdělující australskou společnost (např. imigranti, otázka Aboriginců, LGBTQ, náboženství atd.).
  • Nevyhazujte odpadky, protože je to v Austrálii nezákonné.
  • Obzvláště pak neházejte cigaretu z okna auta, protože to často způsobuje požáry.
  • Neplavte na plážích mimo ty označené vlajkou.
  • Noste průkaz totožnosti s fotografií, můžete být požádáni, abyste se identifikovali.
  • Dodržujte silniční pravidla. Pokuty za jejich porušení v Austrálii jsou poměrně vysoké. Australané zkracují mnoho slov, abyste se orientovali, tak například Australané jsou ‚Aussies‘, McDonalds je ‚Macca‘s, fotbal (australský) je „Footy“ a avokádo je ‚Avo‘.
  • Dodržujte dochvilnost. Australané hodně dbají na čas, zejména při formálních schůzkách.
  • Pokládat přímou otázku na plat nebo majetek člověka je považováno za nezdvořilé.
  • Ptát se na něčí váhu nebo věk je také v mnoha situacích vysoce nevhodné.
  • Plivání na veřejnosti je neslušné.

Australané často pořádají grilování (BBQ), při kterém neformálně stolují ve svých venkovních prostorách (např. verandy, terasy, zahrady) a pečou maso na grilu. Když je pozváno více lidí, někdy se očekává, že hosté přispějí pokrmem k masu (např. čerstvým salátem).

Pohled na Uluru z helikoptéry.
Pohled na Uluru z helikoptéry.

CO V OKOLÍ ULURU OCHUTNAT

Barramundi

Tato velmi populární ryba, lates stříbřitý, je tradičním australským pokrmem, který se konzumuje již po staletí. Můžete na něj zajít do luxusní restaurace nebo si rybu zakoupit na jednom ze zdejších trhů a upéct si při australské oblíbené činnosti – grilování (BBQ).

Anzac biscuits

Původně známá jako „sušenka vojáka“ nebo „Anzac dlaždice“, byla sušenka Anzac oblíbená cestujícími námořníky a vojáky pro svou jednoduchost a odolnost. Je většinou tradičně spojována s armádním sborem Austrálie a Nového Zélandu (Australian and New Zealand Army Corps) založeným v 1. světové válce. V novodobé sušence Anzac najdete oves, mouku, kokos, máslo, zlatý sirup a jedlou sodu pro nadýchanou, lehkou a sladkou chuť a uspokojující a vydatnou svačinu.

Tradiční rybí pokrm barramundi.
Tradiční rybí pokrm barramundi.

Krokodýl

Stejně jako klokan je krokodýl jen jedním z mnoha exotických pokrmů, které můžete ochutnat ve státě Northern Territory.

Klokan

Ač valná část turistů se odmítá ztotožnit s myšlenkou, že by okusili maso z roztomilého klokana, faktem však je, že jej najdete v mnoha zdejších supermarketech (a restauracích). Klokani jsou hojní v mnoha částech Austrálie a mají nízký obsah tuku, takže jejich všestranné maso se často používá v tradičních receptech.

Velbloud

Jak známo, oblast Northern Territory je domovem pro velkou velbloudí komunitu. Toto zvíře se ve zdejších podmínkách velice dobře adaptovalo a zdejším lidem mj. přináší i maso. V oblasti je oblíbený zejména velbloudí burger (Camel burger).

Zážitková restaurace Sounds of Silence.
Zážitková restaurace Sounds of Silence.

Pavlova

Pavlova je považována za národní dezert a jedná se vlastně o pusinky – pečený krém z našlehaných bílků s křupavou krustou a měkkým vnitřkem. Vše je dozdobeno ovocem a šlehačkou a věřte, že na tento pokrm lze brzy získat závislost. Je opravdu delikátní!

Lamington

Lamington si můžete představit jako dortové kostky polité čokoládou a obalené v kokosu. Dá se jednoduše sehnat i v supermarketech a pro svůj tvar jej můžete jednoduše ujídat kdekoli po cestě.

Vegemite

Vegemite není pokrm sám o sobě, ale rozhodně stojí za zmínku. Australané si jej rádi mažou na chleba. Je to tmavě hnědá pomazánka, jejíž hlavní ingrediencí je kvasnicový extrakt. Ač všichni jistě znají rčení „proti gustu žádný dišputát“, zde by se o něm dalo polemizovat. Stejně tak doporučení, že na cestách se má z lokální kuchyně zkusit vše, je zde poněkud ošemetné. Pokud se do toho však pustíte, začněte malým soustem!

Místní druh ovoce quandong.
Místní druh ovoce quandong.

CO V OKOLÍ ULURU NEVYNECHAT

Běžecký závod West Macs Monster

Pokud jste nadšený ale zároveň i již trochu zkušený běžec a nacházíte se v zóně Uluru v květnu, máte možnost zúčastnit se každoročního „maratonu“ West Macs Monster. Závod probíhá celý víkend a na výběr je vícero druhů tras, od té nejambicióznější měřící 231 km (Larapinta Trail, cíl na vrcholu hory Mt. Sonder) až po rodinnou trasu o délce 5 km. Mezi nimi jsou však ještě další možnosti jako:

128 km Ellery Monster do Ellery Creek Big Hole

65 km Standley Monster do Standley Chasm

25 km Simpsons Monster do Simpsons Gap

Sklenka vína u Uluru.
Sklenka vína u Uluru.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Desert Gardens Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 8500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Alice Springs lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 45 000 Kč například s Emirates, Qantas Airways či Qatar Airways. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto se dvěma či třemi mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Alice Springs trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 30 hodin. Z Alice Springs pak můžete zvolit buď ještě krátkou vnitrostátní leteckou linku nebo dojet k Uluru zhruba 470 km autem. Možné je však i letět do Sydney a odtud přímo letadlem na letiště Ayers Rock Airport.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR a platné australské vízum. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Směrový ukazatel na Uluru.
Směrový ukazatel na Uluru.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole