Toronto titul.

Toronto: Průvodce, tipy a co všechno vidět?

To, že je Toronto největší město Kanady a jedno z nejvíce kosmopolitních měst světa, překvapí asi málokoho. Stejně tak není šokující zprávou, že se jedná o čtvrtou největší městskou oblast celé Severní Ameriky. Ale věděli jste, že zde najdete nejvyšší horskou dráhu celé Kanady nebo jeden z nejlepších trhů světa? Kromě známé torontské ikony CN Tower, kde si můžete v rámci procházky po jejím venkovním ochozu ve výšce 356 m zvýšit hodnoty adrenalinu v krvi, je jistě nutné navštívit i muzeum, které se váže k českým zemím. Jen málokdo za svůj život neměl na noze botu od firmy Baťa a rovněž většina ví, že syn zakladatele této značky Tomáš Baťa ml. emigroval právě do Toronta. Muzeum jeho tvorby je dnes populárním cílem pro místní i turisty, jedná se o největší obuvnické muzeum světa!

Pokud jste sportovní fanoušek, jistě nebudete chtít vynechat možnost zajít na hokejové utkání domácích Toronto Maple Leafs. Jestliže však spíše razíte heslo, že poznat cizí kulturu lze především skrz žaludek, vydejte se do torontských ulic a objednejte si zdejší specialitu Peameal Bacon Sandwich!

Autor: Petra Špačková

21.07.2024

Čti více
Panorama města.
Panorama města.

HISTORIE A POLOHA TORONTA

Toronto je hlavním městem kanadské provincie Ontario, největším městem země a čtvrtou největší metropolitní oblastí Severní Ameriky. Najdeme jej na břehu jezera Ontario (Lake Ontario). Je tvořeno obcemi, resp. bývalými městy Toronto, North York, Scarborough, York a Etobicoke a čtvrtí East York. Město je národním i mezinárodním centrem financí, komunikací a kulturního života. Toronto je domovem velké populace přistěhovalců z celého světa, je tak velmi kosmopolitní. Domov zde našly více než 3 miliony obyvatel (v metropolitní oblasti však žije více než 6 milionů). Město bylo založeno v roce 1793 pod názvem York, v roce 1834 již bylo použito označení Toronto. Nicméně oblast již v minulosti byla obydlena původními obyvateli, stejně jako například francouzskými obchodníky s kožešinou.

Výhled na město z věže CN Tower.
Výhled na město z věže CN Tower.

ZAJÍMAVOSTI TORONTA

  • Toronto je čtvrtá největší městská oblast v Severní Americe.
  • Toronto bylo domovem Nakladatelství 68 (68 Publishers) Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové.
  • CN Tower byla po dobu 32 let (1975 - 2007) nejvyšší volně stojící stavbou na světě.
  • National Geographic označil zdejší St. Lawrence Market jako nejlepší trh na světě!
  • Název Toronto je odvozen od mohawského slova tkaronto, což znamená „tam, kde ve vodě stojí stromy“.
  • Torontské letiště je pojmenováno po Lesteru B. Pearsonovi, 44. předsedovi vlády a nositeli Nobelovy ceny za mír!
  • Město je domovem slavných Toronto Maple Leafs (hokejový tým).
  • Raptors a Maple Leafs sdílejí Air Canada Centre. Hřiště se neustále uzpůsobuje, když se hraje basketbal, kluziště se nachází pod dřevěnými deskami.
  • V roce 1936 byla v Torontu zaznamenána teplota 41 °C. Nejnižší zaznamenaná teplota byla naopak -31,3 °C.
  • John Graves Simcoe založil Toronto v roce 1793. Tehdy se však jmenovalo York, pojmenované bylo po vévodovi z Yorku.
  • Velký požár Toronta v roce 1904 zničil velkou část města.
  • 18,1 % rozlohy Toronta tvoří park.
  • PATH je největší podzemní nákupní centrum v Severní Americe s více než 1200 obchody!
  • Toronto je v jiném časovém pásmu než západní strana Ontaria, která je o hodinu pozadu.
  • Zoologická zahrada v Torontu je jednou z nejlepších a největších na světě.
  • Burza cenných papírů v Torontu, TSX, je sedmá největší na světě.
  • Toronto je domovem nejvyšší horské dráhy v Kanadě - Leviathan.
  • Toronto bylo hlavním městem Kanady od roku 1800 do roku 1866.
  • V Torontu se narodil mj. Jim Carrey či Shawn Mendes.

Křižovatka v centru Toronta.
Křižovatka v centru Toronta.

CO NEMINOUT V TORONTU

Torontská věž (CN Tower)

Torontská věž je bezesporu ikonou města. Je vysoká úctyhodných 553 m! Její výstavba byla dokončena v roce 1976 a v jejích útrobách najdeme mj. 11 výtahů a 1776 schodů! The Top (formálně SkyPod) je nejvyšší vyhlídková plošina na západní polokouli. Zde – ve výšce 447 metrů nad zemí, můžete někdy cítit, jak se věž houpe ve větru. Může se pohybovat až o půl metru! Za jasného dne můžete z The Top dohlédnout až na 160 km daleko – až k Niagarským vodopádům a do státu New York. Výška 116 pater, chůze po vnějším okraji hlavního modulu CN Tower, jištění pouze postrojem – to vše je EdgeWalk - zážitek jako žádný jiný. Tato adrenalinová atrakce byla otevřena v roce 2011. Guinessova kniha rekordů uznala EdgeWalk jako nejvyšší vnější procházku na světě po budově. Římsa EdgeWalk je široká pouhých 1,5 metru. Dalším zážitkem, který věž nabízí, je jistě restaurace 360 The Restaurant, kde si můžete vychutnat ty nejrůznější delikatesy ve výšce 351 m nad zemí.

Pohled na věž CN Tower.
Pohled na věž CN Tower.

Čtvrť Kensington Market

Tato bohémská a hipsterská čtvrť je domovem těch nejrůznějších obchodů a obchůdků, a to jak s retro a vintage zbožím, tak s delikatesami z celého světa, hojně jsou zastoupena i knihkupectví. Kensington Market najdeme mezi Little Italy a University of Toronto v samém centru města. Obyvatelé ale i návštěvníci této multi - kulti lokality se scházejí ve vyhlášených barech, kavárnách i luxusních restauracích. Je to jedna z nejstarších čtvrtí Toronta a v roce 2006 byla dokonce označena za „National Historic Site of Canada“. Kensington Market je zkrátka povinnou zastávkou při vašich toulkách po Torontu, rozhodně byste měli nasát jeho atmosféru!

Prodej oblečení na trhu Kensington.
Prodej oblečení na trhu Kensington.

Náměstí Nathan Phillips Square

Nathan Phillips Square je pulzující prostor v srdci Toronta. Každý rok se přes 1,8 milionu návštěvníků zúčastní různých komunitních a speciálních akcí pořádaných na tomto náměstí (novoroční oslavy, koncerty nebo Cavalcade of Lights). Od roku 2015 zdobí plochu obří 3D nápis TORONTO, časté místo pořizování instagramových fotografií. Původně zde byl instalován pro Pan American/Parapan American Games. Nicméně září 2020 byl na Nathan Phillips Square instalován nový 3D nápis TORONTO, který je vysoký 3 m a je rovněž osvětlený. Během jara, léta a podzimu je Nathan Phillips Square domovem krásné fontány. V zimním období se tato vodní fontána promění ve venkovní umělé kluziště. Na náměstí stojí také torontská radnice (City Hall).

Náměstí Nathan Phillips.
Náměstí Nathan Phillips.

Trh sv. Vavřince (St. Lawrence Market)

Tato ikonická památka je kulinářským hotspotem s více než 120 obchodníky a farmáři. Je to rozhodně nutná zastávka pro všechny gurmány a obecně milovníky jídla. TIP: Vyzkoušet můžete například Carousel Bakery, jejich Peameal Bacon Sandwich je dle mnoha zdrojů nejlepší ve městě!

Tržiště St. Lawrence.
Tržiště St. Lawrence.

Casa Loma

Casa Loma, hlavní ukázka bohaté historie města, byla postavena v roce 1914 finančníkem Sirem Henrym Pellattem. Rozlehlý hrad jako z pohádky se nachází v centru Toronta, je ve vlastnictví města a je považován za cennou kulturní památku. V současné době je Casa Loma jednou z hlavních turistických atrakcí a pohostinských míst v Torontu. Každý rok navštíví Casa Loma a přilehlé zahrady přes sta tisíce návštěvníků. Casa Loma je rovněž perfektní kulisou pro významné příležitosti a hostí i mnohé soukromé akce. Jeho jedinečná architektura, v Severní Americe poměrně ojedinělá, z něj také učinila velmi žádanou lokaci pro film, televizi a profesionální focení. Casa Loma byla platformou BizBash v roce 2016 jmenována nejlepším místem pro konání akcí v Severní Americe (the Best Venue in North America).

Sídlo Casa Loma.
Sídlo Casa Loma.

Ripley´s Aquarium of Canada

Toto úchvatné akvárium, které je mj. ideálním cílem pro rodiny s dětmi, najdeme v centru města nedaleko proslulé CN Tower. Bylo otevřeno v roce 2013 a dnes je domovem téměř 20 000 živočichů. Všichni milovníci podmořského života si zde jistě přijdou na své, setkat se zde mohou například s rejnoky, žraloky, chobotnicemi, korálovými rybkami či želvami.

Ripleyho akvárium.
Ripleyho akvárium.

High Park

High Park je největší veřejný park v Torontu s mnoha turistickými stezkami, sportovními zařízeními, rozmanitou vegetací, krásným nábřežím, snadným přístupem veřejnou dopravou, dětskými hřišti, několika restauracemi, skleníky a rovněž místy na piknik. Najdeme zde i zoo, park pro psy a všude kolem vám budou dělat společnost zdejší roztomilé veverky. High Park je domovem mnoha stromů rozkvetlých třešní tzv. sakur, které se nacházejí po celém parku a je jen jedním z mnoha míst po celém městě, kde je lze vidět. Sezóna bývá od konce dubna do začátku května a trvá mezi 4 a 10 dny. High Park obsahuje také zbytky dubové savany Black Oak Savannah, celosvětově ohroženého ekosystému.

High Park.
High Park.

Hokejová síň slávy (Hockey Hall of Fame)

Pro všechny fanoušky hokeje je toto místo povinnou zastávkou! Muzeum této celosvětově oblíbené disciplíny a kanadského národního sportu bylo otevřeno v roce 1943 a od té doby nabízí svým návštěvníkům veškeré informace o jednotlivých hráčích a týmech NHL, stejně jako o dosažených rekordech. Síň slávy se nachází od roku 1993 v Brookfield Place, vznikla však již ve 40. letech na základě myšlenky Jamese T. Sutherlanda, označovaného v Kanadě jako „otce ledního hokeje“.

Hokejová síň slávy v Torontu.
Hokejová síň slávy v Torontu.

Toronto Zoo

Torontská zoologická zahrada se pro veřejnost otevřela v roce 1974 a je největší zoo v zemi. Kromě zvířecích obyvatel si zde návštěvníci mohou užít rovněž atrakce jako Splash Island, Zoomobile, kolotoč, Kid Zoo, lanovku TundraAir Ride, procházku mezi klokany Kangaroo Walk – Thru či africké dobrodružství v podobě Serengeti Bush Camp. Ti, kterým se nepoštěstí spatřit kanadské zvířecí ikony ve volné přírodě, zde mají šanci! Obyvateli zoo jsou mj. grizzly, pumy, bizoni, mývali i losi.

Lev v torontské ZOO.
Lev v torontské ZOO.

Náměstí Yonge - Dundas (Yonge - Dundas Square)

Neony a čilý ruch ulice Yonge Street vždy lákaly návštěvníky k nakupování, hodování a živé zábavě. Ústředním bodem čtvrti je nepochybně křižovatka Yonge a Dundas, kde davy přitahují velké veřejné náměstí a rovněž nákupní centrum Eaton Center. Když se budete cítit již nakupováním znaveni, můžete zavítat do jedné z místních restaurací jako například Queen and Beaver Public House, jedné z nejluxusnějších hospod ve městě, která se orientuje na britskou kuchyni. Yonge Dundas Square je v rámci Toronto opravdu jedinečný otevřený prostor a místo konání akcí, kde se nakupující, studenti a turisté kříží pod záři poutavých billboardů.

Náměstí Yonge-Dundas.
Náměstí Yonge-Dundas.

Niagarské vodopády (Niagara Falls)

„Teskně hučí Niagara….“…většina asi zná tuto píseň…nicméně sami její hukot budete moci ověřit, pokud se vydáte k jednomu z hlavních lákadel oblasti širšího Toronta – ke světoznámým Niagarským vodopádům. Z centra města je tento přírodní skvost vzdálen zhruba 130 km. Niagarské vodopády se ve skutečnosti skládají ze tří samostatných vodopádů: American Falls, Bridal Veil Falls (pojmenovaný pro svou podobnost se závojem nevěsty) a největšího Horseshoe Falls. Výška kaskád je v nejvyšším bodě 57 m. INFO: První člověk, který přežil cestu přes Niagarské vodopády v sudu, byla 63 letá učitelka Annie Edson Taylor (1838 – 1921), která se k odvážnému kroku odhodlala na své narozeniny v roce 1901. Vodopády „sjela“ v sudu spolu se svou kočkou. Poměrně zajímavou show při sjezdu vodopádů v sudu předvedl světoznámý iluzionista David Copperfield. Ovšem pokud opravdu vodopády zdolal či se jednalo o trik, zůstává otázkou.

Niagarské vodopády.
Niagarské vodopády.

Torontské ostrovy (Toronto Islands)

Torontské ostrovy - také nazývané Island nebo Toronto Island Park - se nachází na jezeře Ontario, necelých 15 minut jízdy trajektem z centra města. Lodě na ostrov vyplouvají z trajektového terminálu Jack Layton u Bay St. a Queen's Quay. The Island je vlastně skupina 15 ostrovů vzájemně propojených cestičkami a mosty. Můžete bez problému projít z jednoho konce ostrova na druhý. Děti i dospělí všech věkových kategorií mohou na ostrově najít svou aktivitu, která je zaujme. K dispozici jsou totiž krásné pláže na koupání (včetně nudistické pláže Hanlan's Point!), sportovní zařízení, půjčovna kol, kánoí a kajaků, přístav pro lodě, velká travnatá plocha pro pikniky, divadlo, přírodní stezky, zábavní park (nenechte si zde ujít vyhlídkovou jízdu na ostrovy a svezte se Centreville Sky Ride) a okouzlující 150 let stará komunita zhruba 600 lidí žijících celoročně v domech připomínajících chaty. Na ostrově se můžete procházet, běhat nebo projíždět se na kole, venčit psa, navštívit 200 let starý maják, dojít k rybníku se pstruhy nebo si dát něco dobrého v jedné z místních restaurací. Ostrovy jsou opravdu oázou klidu, zábavy a aktivit v přírodě.

Loď plovoucí na ostrovy.
Loď plovoucí na ostrovy.

Jezero Ontario (Lake Ontario)

Je to 14. největší jezero na světě podle rozlohy! Ale zároveň nejmenší jezero podle plochy ze všech Velkých jezer! Má průměrnou hloubku 86 m, maximální hloubka však dosahuje 244 m! To je jen pár fakt o tom překrásném kanadském jezeru, na jehož březích se Toronto nachází. Navíc je jezero Ontario takřka ekologický a přírodní zázrak. Každá kapka vody v povodí Velkých jezer protéká jezerem Ontario. Blízkost Atlantického oceánu dělá z jezera Ontario zásadní koridor pro dopravu a rovněž migraci ryb. Rozmanitost lokalit obklopujících jezero zahrnuje písečné duny, lesy, mokřady a skalnaté útesy, z nichž každý poskytuje domov tisícům rostlinných a živočišných druhů. Fauna a flora v jeho okolí je tak neskutečně pestrá. Nejen, že je domovem různých druhů volně žijících živočichů a rostlin, ale jezero Ontario je v přeneseném slova smyslu také domovem více než 9 milionům lidí. Poskytuje jim totiž pitnou vodu! A ačkoli je to nejmenší ze souboru Velkých jezer, v povodí jezera Ontario žije více Kanaďanů než v jakémkoli jiném povodí v zemi. INFO: Jezero Ontario hostí množství stěhovavých druhů ryb, včetně největší sladkovodní ryby Kanady, jesetera jezerního. Jeseter jezerní je bohužel ohrožen kvůli nadměrnému rybolovu. Mnoho ze zdejších druhů ryb migruje mezi jezerem Ontario a Atlantským oceánem, aby dokončily své životní cykly.

Jezero Ontario.
Jezero Ontario.

Pevnost York (Fort York)

Fort York je v dnešní době archeologický park o rozloze 43 akrů, historicky je místem, kde britští vojáci, válečníci Prvních národů a hornokanadští milicionáři stáli společně proti Spojeným státům a jejich misi dobýt Toronto ve válce v roce 1812. Krvavá bitva o York, která následovala, byla temnou a dramatickou epochou v historii města. Návštěva pevnosti vás takřka přenese zpět v čase a vy se ocitnete rázem v Torontu na počátku 19. století. Můžete zde zažít významné okamžiky bitvy prostřednictvím multimediálního zážitku. Hlouběji poznáte hrdiny bitvy a podstatu celého konfliktu.

Historický park Fort York.
Historický park Fort York.

Canada´s Wonderland

Zhruba 50 km z centra Toronta najdeme ráj pro všechny děti a obecně milovníky zábavních parků – Canada´s Wonderland. Byl otevřen v roce 1981 a brzy se z něj stal přední kanadský lunapark. V nabídce jsou zde adrenalinové atrakce v podobě například nejrůznějších horských drah, stejně jako vodní svět a zábavná představení. Pokud máte pro strach uděláno, rozhodně nevynechte jízdu na dráze Leviathan (nejvyšší a nejrychlejší horská dráha v Kanadě) či Behemoth!

Zábavní park Canada´s Wonderland.
Zábavní park Canada´s Wonderland.

Ontarijské vědecké centrum (Ontario Science Centre)

Toto interaktivní vědecké muzeum vás potěší během deštivého či příliš mrazivého dne, ale i kdykoli jindy, pokud jste nadšencem do vědy a nejrůznějších pokusů. Mnoho věcí si zde můžete na vlastní kůži vyzkoušet a jistě se dozvíte i mnoho nových informací. Muzeum otevřelo své brány veřejnosti v roce 1969 a od té doby je mj. oblíbeným víkendovým cílem pro rodiny.

Muzeum vědy v Torontu.
Muzeum vědy v Torontu.

Hudební zahrada (Toronto Music Garden)

Violoncellista Yo - Yo Ma a zahradní architektka Julie Moir Messervy spolupracovali na projektu této zahrady inspirované Bachem na nábřeží v Torontu a vytvořili z ní jedinečné odpočinkové místo. Uprostřed zahrady v části Gigue/Jig je travnatý amfiteátr s pódiem, kde se každé léto konají bezplatné koncerty vážné hudby. Zahrada se nachází v torontské čtvrti Harbourfront a je dobře přístupná. Rozhodně se zde během vaší procházky po centru zastavte, má mj. skvělý výhled na CN Tower. I když nejste fanouškem klasické hudby, stále si krásy této městské zahrady užijete. Ale ti, kteří Bacha dokáží hlouběji docenit, mohou absolvovat letní prohlídky s průvodcem.

Hudební zahrada v Torontu.
Hudební zahrada v Torontu.

Čtvrť Distillery District

Tato pulzující čtvrť je domovem mnoha kaváren, restaurací, barů, obchodů a tradičních biografů. Torontská lihovarnická čtvrť byla v roce 1988 dokonce označena za národní historické místo, protože „komplex je vynikajícím příkladem viktoriánského průmyslového designu z hlediska integrity, historické asociace a estetických kvalit“. Gooderham & Worts, založená v roce 1832, začala jako větrný mlýn „na zelené louce“ a stala se jedním z největších lihovarů na světě a také největším daňovým poplatníkem v Kanadě.

Městská čtvrť Distillery District.
Městská čtvrť Distillery District.

Harbourfront Centre

Kulturní centrum v přístavišti přímo na břehu jezera, to je torontské Harbourfront Centre. Toto rozsáhlé zařízení je otevřeno celoročně a nabízí bohatý program, obchody, restaurace a výstavy. Harbourfront Center je nádherné místo, kde můžete strávit den obklopeni uměním. Areál hostí většinou současně vnitřní a venkovní akce se zaměřením na propagaci současného kanadského výtvarného umění, řemesel, literatury, hudby, tance a divadla. Divadla, koncerty a jiná představení jsou takřka na denním pořádku! Obzvláště v letních měsících zde můžete strávit příjemný čas na čerstvém vzduchu spojený s kulturním zážitkem.

Aga Khan Museum

Toto muzeum islámského umění bylo otevřeno v roce 2014 a slouží jako platforma mezikulturního dialogu a pochopení. Stálá sbírka sestává z více než 1200 artefaktů.

Kulturní centrum Harbourfront.
Kulturní centrum Harbourfront.

Graffiti alej (Graffiti Alley)

Tato zóna určena pro legální pouliční tvorbu se nachází nedaleko torontské čínské čtvrti a je místem, kde můžete obdivovat překrásné barevné murály. Open air galerie Graffiti Alley sestává z pár domovních bloků nedaleko Queen Street.

Královské ontarijské muzeum.
Královské ontarijské muzeum.

Muzeum obuvi značky Baťa (Bata Shoe Museum)

České turisty v Torontu jistě potěší muzeum Baťovy obuvnické tvorby. Bylo otevřeno v roce 1995 a dnes v něm mohou návštěvníci spatřit více než 14 000 kusů obuvi. Sbírka vychází ze soukromé kolekce Sonji Baťové (1926 – 2018), manželky slavného podnikatele. Jedná se o největší muzeum obuvi na světě!

Muzeum bot Baťa Shoe.
Muzeum bot Baťa Shoe.

Zahrady Allan Gardens Conservatory

Allan Gardens je park a botanická zahrada se šesti skleníky. Vnitřní zimní zahrada nabízí barevné rostliny a květiny z celého světa, sbírku pak doplňují sezónní rostliny. Allan Gardens, které byly otevřeny v roce 1858, jsou jedním z nejstarších parků v Torontu. Vnitřní sekce sídlí v krásné historické budově z litiny a skla a je to krásný oddech od ruchu velkoměsta. Zahrady jsou otevřeny celoročně a zdarma. Návštěvníci se zde budou moci rozplývat nad úchvatnými orchidejemi, broméliemi, palmami a cykasy, naleznou zde však mnoho a mnoho dalších rostlinných druhů. Allan Gardens, které zabírají celý městský blok, jsou ohraničeny ulicemi Sherbourne, Carlton, Gerrard a Jarvis v centru Toronta.

Botanická zahrada Allan Gardens.
Botanická zahrada Allan Gardens.

Královské ontarijské muzeum (Royal Ontario Museum)

Toto největší kanadské muzeum otevřelo své brány veřejnosti v roce 1914 a od té doby se zde mohou návštěvníci kochat sbírkami z oblasti umění, kultury a přírodní historie. V muzeu najdeme až 18 milionů předmětů a vzorků. Za všechny jmenujme například kolekci dinosaurů, meteoritů či fosilie z významného kanadského naleziště Burgess Shale.

Umělecká ontarijská galerie (Art Gallery of Ontario)

Toto muzeum umění patří mezi největší galerie svého druhu na severoamerickém kontinentu. Milovníci artefaktů si zde dozajista přijdou na své, lze se zde pokochat více než 90 000 díly. Sbírka je rozdělena primárně na sekce jako například kanadští malíři, evropští malíři, sochy britského umělce Henry Moorea, umění původních obyvatel či africké umění.

Galerie umění Ontario.
Galerie umění Ontario.

CO ROZHODNĚ V TORONTU ZAŽÍT

Adrenalinová procházka na vrcholu CN Tower - EdgeWalk

Když už jednou budete na torontské CN Tower, stojí za zvážení zdejší adrenalinová atrakce - EdgeWalk. Jak název napovídá, jedná se o procházku podél okraje věže. Proto ji nelze doporučit pro slabší povahy. Se svými 356 metry je EdgeWalk vyšší než First Canadian Place, nejvyšší mrakodrap v Kanadě (298 m). Dne 8. listopadu 2011 Guinessova kniha rekordů označila EdgeWalk v CN Tower jako nejvyšší vnější procházku na budově na světě – rekord, který si drží dodnes. Kromě zvýšené hladiny adrenalinu v krvi vám atrakce EdgeWalk skvělé výhledy, nejlepší dny pro viditelnost jsou často ty nejchladnější.

Hokejový zápas

Navštívit Toronto a nezajít na jeden z hokejových zápasů například legendárních Toronto Maple Leafs by bylo skoro hříchem. Takřka každé utkání ve Scotiabank Arena (Air Canada Centre) v centru města je pro svou atmosféru velkým zážitkem. INFO: Toronto Maple Leafs je prvotřídním hokejovým týmem se sídlem v Torontu. Založen byl v roce 1917 a brzy nato se stal součástí NHL. Maple Leafs jsou členem atlantické divize ligy ve Východní konferenci. Tým je jedním z „Original Six“ členů ligy. Vlastní je Maple Leaf Sports & Entertainment, v únoru 1999 se přestěhovali do Air Canada Centre, které nahradilo Maple Leaf Gardens, domov týmu od roku 1931. Týmové barvy jsou tmavě modrá a bílá. Maple Leafs vyhráli třináct titulů Stanley Cupu, jsou druzí za 24 šampionáty jejich primárního rivala Montreal Canadiens (stav k roku 2024).

Věž CN Tower.
Věž CN Tower.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ TORONTA

Fauna v okolí Toronta, resp. v oblasti Velkých jezer, zahrnuje například jeleny, medvěda baribala, vačice, veverky popelavé, vydru, bobra, lišku, kojota či skunka. Křídly nad vámi může zamávat salašník, vlhovec červenokřídlý, červenka, drozd lesní, datel, žluva, bobolink, vrána či potáplice. Dále na sever se vyskytuje los, karibu, vlk lesní, kuna, bobr, dikobraz, zajíc měnivý či chipmunk.

Flora oblasti Velkých jezer pak zahrnuje zejména bílou borovici vejmutovku, jedlovec, javor cukrový, javor červený, břízu žlutou a buk.

INFO: Na erbu města Toronto najdeme od roku 1834 bobra.

Rostliny v botanické zahradě Allan Gardens.
Rostliny v botanické zahradě Allan Gardens.

PODNEBÍ

V Torontu je podnebí kontinentálního charakteru, s velmi chladnými zimami a teplými léty. Přestože se město nachází na jihu země, zima je zde velmi chladná.

Mlha je poměrně běžná v noci a brzy ráno po celý rok, zejména ve venkovských oblastech kolem města. Srážky dosahují asi 830 mm za rok a jsou dobře rozloženy do ročních období. Během dlouhých zimních měsíců, od poloviny listopadu do března, se srážky vyskytují především ve formě sněhu. Toho si Toronto většinou užívá požehnaně. V průměrném roce napadne asi jeden a půl metru sněhu, někdy sníh přepadne Toronťany již v říjnu a někdy naopak sněží ještě na jaře začátkem května.

Zima v Torontu trvá od poloviny prosince do poloviny března a je chladná, průměrná teplota, asi - 5,5 °C v lednu. Studené vlny doprovází vánice, sněhové bouře, ledovky, v nárazech fouká severní vítr. Procházky po městě v tomto ročním období mohou být někdy náročné.

Vzhledem k neustálé nestabilitě počasí může teplota někdy překročit bod mrazu i uprostřed zimy, na chvíli se oteplí a sníh je vystřídán intenzivním deštěm. Každopádně je nutné se připravit na mrazy, protože dny s teplotami -20/-25 °C se vyskytují prakticky každý rok.

Jaro od poloviny března do poloviny června je proměnlivé období, které se vyznačuje změnami teplot, v březnu je zpočátku ještě chladno, sněhové srážky a mrazy jsou stále poměrně časté, ani duben ještě nelze označit za zcela teplý měsíc. Dá se říci, že klasické jaro, tak jak jej známe my, nastává spíše až v květnu.

Léto, od června do půlky září, je opravdu teplé, s maximy obvykle kolem 26/27 °C. V horkých dnech, kdy teplota může dosáhnout nebo dokonce přesáhnout 30 °C (výjimečně i 36 °C), může být také dusno kvůli vlhkosti, kterou do města přináší jezero Ontario. Někdy je však i v létě nutné počítat se zataženými a chladnějšími dny, stejně jako s občasnými bouřkami.

Podzim od září do poloviny prosince je zpočátku příjemný, protože je zde zpočátku mnoho slunečných dnů s teplotami přesahujícími 25 °C, toto období, nazývané též indiánské léto, nastává v září a trvá často až do října. S dalšími týdny však teplota rychle klesá.

Jezero Ontario je během zimy velmi chladné, kdy se jeho teplota blíží bodu mrazu, zatímco v létě je sice stále velmi osvěžující. ale stává se téměř přijatelným pro koupání, alespoň pro otužilci či místní obyvatele. V srpnu dosahuje 21 °C.

Zasněžené Toronto.
Zasněžené Toronto.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete projet okolí Toronta či navštívit i další vzdálenější vyhlášené lokality autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/místy.

Toronto – Niagara Falls – 130 km

Toronto – Ottawa – 450 km

Toronto – Montréal – 550 km

Toronto – Québec – 800 km

Toronto – Vancouver – 4200 km

Spropitné:

V Kanadě je spropitné obvyklé a očekává se v mnoha odvětvích, včetně hotelů, restaurací, barů, kaváren a taxi služeb. Personál často spoléhá právě na spropitné jako součást svého platu, protože mzdy bývají někdy z tohoto důvodu záměrně nižší. Výše spropitného se pohybuje kolem 15 %, za opravdu bezchybné služby pak můžete personál odměnit 20 % navíc z celkové částky.

Moderní tramvaj v Torontu.
Moderní tramvaj v Torontu.

Etiketa:

  • Ať už se jedná o obchodní schůzku nebo přátelské setkání, podání ruky je samozřejmostí. Je běžné čekat, až žena nabídne ruku jako první.
  • V Kanadě se můžete takřka okamžitě v oslovování přesunout na křestní jméno, nicméně doporučujeme počkat, až první krok udělají vaši kanadští známí.
  • Mezi francouzskými Kanaďany používejte zdvořilostní tituly jako „Monsieur“ nebo „Madame“, za nimiž následuje obvykle příjmení.
  • Při telefonickém rozhovoru je běžné používat křestní jména, ale v případě francouzských Kanaďanů je třeba být opatrnější, protože používají své příjmení.
  • V obchodní kultuře se doporučuje konzervativnější a diskrétnější způsob oblékání. Obleky a kravaty jsou standardním oblečením pro muže. Obchodní obleky nebo šaty jsou často standardním oděvem pro ženy.
  • Tzv. Small Talk je spouštěčem hlubší konverzace a vždy se dá začít počasím. Podnikatelé mají rovněž zájem o golf a mnoho obchodních jednání se tak odehrává na golfovém hřišti.
  • Témata, která zažehnou konverzaci s Kanaďanem, jsou například:
  • Znalost kanadských reálií a historie země je vždy shledána s nadšením
  • Sportovní klábosení - hokej, fotbal, baseball, basketbal, golf a tenis
  • Podnikání
  • Počasí
  • Cestování
  • Filmy
  • Knihy
  • Témata, kterým je třeba se vyhnout, když mluvíte s Kanaďanem:
  • Srovnání Kanady s USA a naopak
  • Rozdíly a srovnávání mezi francouzskou a anglickou Kanadou
  • Náboženství
  • Neoznačujte původní obyvatele Kanady jako „domorodce“ (Natives) nebo „Indiány“ (Indians). Tyto termíny jsou nyní široce považovány za urážlivé. „Domorodý“ (Indigenous) je vhodný termín, když se odkazuje na první národy, Métis a Inuity.
  • Během rozhovoru udržujte oční kontakt, abyste projevili zájem a upřímnost.
  • Bez ohledu na politický kontext je otázka potratů považována za téměř jednotně tabu, kterou lze otevřeně diskutovat, stejně jako jakékoli otázky nebo teorie rozdílech mezi pohlavími nebo příslušníky různých ras. Postoje považované za sexistické nebo rasistické obecně patří v současné Kanadě mezi nejvíce opovrhované.
  • Jelikož je Kanada považována za velice tolerantní, společensky je hrubé a nepřijatelné křičet nebo mluvit nahlas. Kanaďané nemají zájem ukazovat emoce na veřejnosti, a proto jsou jakékoli emotivní výlevy – ty pozitivní i negativní - považovány za nevhodné.
  • Je chápáno jako neslušné mluvit cizím jazykem v přítomnosti ostatních, kteří mu nerozumí.
  • Mezi kanadskými známými je mávání jako forma pozdravu velmi oblíbené.
  • Jako všude jinde "O.K." nápis a nápis „palec nahoru“ jsou gesta, která signalizují souhlas.

Nápis Toronto a místní radnice.
Nápis Toronto a místní radnice.

CO V TORONTU OCHUTNAT

Kanadská kuchyně se dá právem považovat za kuchyni mezinárodní. Jsou zde jasné vlivy anglické a francouzské, nicméně mnoho pokrmů je ovlivněno rovněž kuchyní USA či asijskými chody. Každá kanadská provincie má své specifické pokrmy, v Torontu však můžete ochutnat ve zdejších restauracích stejně jako ve stáncích většinu z nich. Které tradiční pochutiny by vám tedy neměly uniknout?

Poutine

Poutine je považováno za národní pokrm Kanady a jedná se prakticky o fastfoodové jídlo. Jsou to smažené hranolky s rozpuštěným sýrem, to vše přelité zahuštěnou omáčkou z vývaru.

Peameal Bacon Sandwich

Peameal Bacon sendviče sestávající z uvařené slaniny a někdy přelité hořčicí nebo jinou polevou jsou často považovány za typický pokrm v Torontu, ty nejlepší můžete ulovit na torontském trhu sv. Vavřince. Slanina „Peameal Bacon“ je vepřová panenka, která se naloží a obalí v kukuřičné mouce. Na rozdíl od běžné slaniny není plná tuku.

Ketchup Chips

Ať už jste milovníkem brambůrků či nikoli, kanadské kečupové chipsy byste měli zkusit. Je to místní „klasika“, kanadské děti na nich prakticky vyrůstají a jsou také nedílnou součástí všech narozeninových oslav či barbecue (BBQ).

Sendvič se slaninou.
Sendvič se slaninou.

Sushi Pizza

Tento pokrm má své kořeny v Torontu a kombinuje populární jídla pizzu a sushi. Různé ingredience jako například avokádo, krab, losos, tuňák či wasabi jsou podávány na křupavém rýžovém těstě.

Butter Tarts

Tradiční máslové koláčky, často podávané například při Díkůvzdání, jsou na povrchu křupavé a uvnitř plněné máslem, sirupem, cukrem, vajíčkem a třeba i rozinkami.

Nanaimo

Nepečený dezert pojmenovaný po městě v kanadské provincii British Columbia. Jeho hlavními ingrediencemi jsou čokoláda, ořechy, kokos, pudinková poleva a čokoládový krém ganache.

Maple Syrup

Jen máloco je pro Kanadu tak typické jako javorový sirup. Je to přírodní sladidlo a také poleva, která se často kombinuje například s palačinkami.

Caesar Cocktail

Tento tradiční kanadský koktejl je podobný světoznámé Bloody Mary. Každý z nich má sice jako základ vodku, ale Bloody Mary obsahuje rajčatovou šťávu, zatímco Caesar používá clamato (rajčatová šťáva se šťávou z mušlí). Další důležité suroviny jsou Tabasco a Worcestershire.

Máslové koláčky.
Máslové koláčky.

CO V TORONTU NEVYNECHAT

Bílá noc (Nuit Blanche)

Toronto je kulturně velice bohaté město a téměř každý měsíc se zde koná nějaký festival či populární akce. Nuit Blanche Toronto je každoroční celonoční oslava současného umění, kterou zaštiťuje město Toronto ve spolupráci s torontskou uměleckou komunitou. Od roku 2006 tato událost, která si rychle získala oblibu, představila tisíce uměleckých instalací od mnoha stávajících i začínajících umělců. Každý rok má Toronto Nuit Blanche jiné téma, které mohou návštěvníci hlouběji poznat prostřednictvím různých interaktivních výstav po celém městě, od náměstí Nathana Phillipse přes Scarborough Center až po národní historické místo Fort York, mnoho akcí nabízí například i muzeum Aga Khan.

Nuit Blanche se koná každoročně od roku 2006 na přelomu září a října.

Torontský karibský festival (Caribana/Toronto Caribbean Carnival)

Toronto je opravdu kosmopolitním městem s výraznou karibskou komunitou (domov zde našli mj. Jamajčané, Dominikánci, Bermuďané atd.) Tato afro - karibská komunita se tradičně soustředí v okrese York. Nicméně každoroční karibský festival si užívá celé město včetně turistů.

Každý rok od svého založení v 60. letech Dr. Maurice Bygrave (Jamajčan, který přišel do Toronta v roce 1954) spolu s dalšími členy komunity naplňují karnevalové dny zvuky reggae, calypso, tassa, salsy a rapu, lahodnými vůněmi a chutěmi západoindické kuchyně. Třešničkou na dortu je pak korunování krále a královny karnevalu.

Prodloužený víkend, hlavní veselí karnevalu, je plný barevnách a třpytivých kostýmů, hudby, radosti a oslavou kosmopolitního charakteru Toronta.

Epicentrum karnevalu je každoročně na přelomu července a srpna v okolí Exhibition Place & Lakeshore Boulevard.

Cavalcade of Lights

Tento zimní festival přináší Toronťanům magickou sváteční náladu již od roku 1967. Každoroční Cavalcade of Lights nabízí po celé vánoční svátky noční bruslení a slavnostní světelné instalace s podmanivou zahajovací oslavou, doplněnou živými vystoupeními a rozsvícením oficiálního městského vánočního stromu.

Lívance s borůvkami a javorovým sirupem.
Lívance s borůvkami a javorovým sirupem.

Winterlicious/ Summerlicious

Teno gastrofestival se koná od roku 2003 každý únor, tj. v období, kdy je návštěvnost restaurací poměrně nízká. Do akce je zapojeno na dvě stovky podniků, které nabízejí delikátní menu za předem stanovené fixní ceny. Stejně funguje Summerlicious, jen s tím rozdílem, že se koná v červenci.

Měsíc černošské historie (Black History Month)

Každý únor je město Toronto hrdé na to, že pořádá a podporuje akce a výstavy během Měsíce černé historie a zve veřejnost, aby hlouběji poznala a oslavila dědictví, tradice a kulturu černošských Kanaďanů.

V roce 1979 se Toronto stalo prvním městem v zemi, která díky úsilí mnoha jednotlivců a organizací, jako je Ontario Black History Society, vyhlásila Měsíc černošské historie.

Měsíc černošské historie je pro Toronto také příležitostí, jak ocenit a demonstrovat přínos, který černí Kanaďané v Torontu mají v oblastech, jako je vzdělávání, medicína, umění, kultura, veřejná služba, ekonomický rozvoj, politika a lidská práva.

Den nováčků (Newcomer Day)

Každý rok na konci května jsou Toronťané zváni, aby přivítali a oslavili nově příchozí na poměrně originální akce - torontském Dni nováčků, který se koná na Nathan Phillips Square. Oslavy zahrnují přehlídku kulturních vystoupení, obřad obdržení občanství pro nové Kanaďany, ochutnávku různých jídel a mnoho dalšího. Nově příchozí se mohou setkat se zástupci místních organizací a dozvědět se o službách, které podpoří jejich usazení se v Torontu.

Den nováčků v Torontu byl poprvé vyhlášen v roce 2015.

Mezi torontskými mrakodrapy.
Mezi torontskými mrakodrapy.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Novotel Toronto Centre, cena pro 2 osoby se snídaní cca 8000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Toronta lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 13 000 Kč například se společnostmi Air France, Lufthansa či KLM. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním či se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Toronta trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR (doporučován je biometrický pas obsahující alespoň jednu prázdnou stránku a elektronické schválení cesty v systému „eTA Electronic Travel Authorization – eTA“. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Toronto při západu slunce.
Toronto při západu slunce.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole