Opera v Sydney.

Sydney: Průvodce městem, tipy, zajímavosti a co všechno vidět?

Doba, kdy Sydney bylo považováno za pozůstatek trestanecké kolonie je už dávno pryč, město má již desítky let pověst skvělého a pohodového místa k životu. Zapustit zde kořeny není často reálné, ale i krátkodobý výlet do Sydney je zkrátka zážitek! Světoznámý most podobající se „ramínku“ či budovu Opery zná jistě každý. To, že za hranicemi města (někdy i před nimi) můžete stanout tváří v tvář klokanovi nebo wombatovi, jehož stolice má tvar krychlí, či narazit na největšího pavouka světa jménem huntsman, také jistě není novinkou. Ale věděli jste, že odtud pochází jablko Granny Smith, že přímo ve městě v lokalitě Manly se setkáte s tučňáky nejmenšími nebo že ve zdejší Opeře je každoročně nutné měnit více než 15 000 žárovek? A že v nedalekých Blue Mountains můžete okusit navýšení adrenalinu v krvi při jízdě nejstrmější dráhou na světě? Ne? Pak máte, co dohánět, ideálně fyzickou přítomností zde a důkladným průzkumem!

Sydney a jeho okolí nabízí pro všechny něco, pro milovníky městského života, pěší turistiky, laické i profesionální zoology i botaniky, stejně jako pro ty, kteří vyhledávají dobrodružství a vzrušení. Město je zajímavé jistě i po gastronomické stránce, nicméně, jestli ukojí chutě zhýčkaných gurmánů, je otázkou. A proto snad jen jedna rada – držte se dál od turisty obávané pomazánky Vegemite!

Autor: Petra Špačková

30.05.2024

Čti více
Panorama Sydney.
Panorama Sydney.

Sydney je hlavní město státu Nový Jižní Wales na jihovýchodě Austrálie. Je největším městem země a se svým nádherným přístavem a strategickou polohou je jedním z nejdůležitějších přístavů v oblasti jižního Pacifiku. Domov zde našlo více než 5,5 milionu obyvatel a národnostní složení je více než pestré. Město bylo založeno Brity, a tak zde stále najdeme nejvíce osob s britskými kořeny, následovány jsou pak lidmi s kořeny v Irsku. Nicméně po druhé světové válce zažilo město vlnu imigrace, a to i z jiných evropských zemí a také z Asie. Žije zde však i mnoho obyvatel narozených v Oceánii. I proto se dá říci, že Sydney je opravdu kosmopolitním městem s velice přívětivou a uvolněnou atmosférou. Město je také ekonomickým tahounem země a jejím obchodním, kulturním i turistickým srdcem. V roce 2000 Sydney hostilo letní olympijské hry.

Základy městu položili Britové, a to konkrétně v roce 1788, kdy zde kapitán Arthur Phillip založil původně trestaneckou osadu, kterou pojmenoval po bývalém britském ministru vnitra Sydney. Na počátku 19. století navázalo Sydney obchodní styky s tichomořskými ostrovy, Indií, Čínou, státy jižní Afriky a Ameriky. Město se velmi rozrůstalo a získávalo stále větší vliv. V roce 1901 se Sydney stalo hlavním městem New South Wales.

Dnes je to největší město Austrálie, ač není městem hlavním.

Knihovna v Sydney.
Knihovna v Sydney.

ZAJÍMAVOSTI SYDNEY

  • Sydney Harbour je největší přírodní přístav na světě, je téměř 20 km dlouhý!
  • Hunter Valley severně od města je jednou z nejoblíbenějších vinařských oblastí v Austrálii!
  • V Sydney je více než 100 pláží.
  • Nejmenší z pláží je McKell beach, která se nachází na Darling Point. Tato pláž je tak malá, že jediný způsob, jak se na ni dostat, je při odlivu lodí.
  • Oblast zátoky kolem Sydney (Sydney Cove) nazývali Aboriginci Warrane.
  • Sydney hostilo v roce 2000 letní olympijské hry.
  • George Street je nejstarší ulice v Sydney a v Austrálii.
  • Lidé, kteří se narodili a žijí v Sydney, se nazývají Sydneysiders.
  • Harbour Bridge je jedním z nejdelších ocelových obloukových mostů na světě.
  • Rugby je nejoblíbenější sport. Národní ragbyová liga/National Rugby League, která začala v roce 1908 v Sydney, je největší a nejprestižnější soutěží svého druhu na jižní polokouli.
  • Nejoblíbenějším letním sportem je zde kriket.
  • Hyde Park je jedním z nejstarších a nejznámějších parků Austrálie.
  • Cadmans Cottage je jednou z nejstarších budov v Sydney. Dům byl postaven v roce 1816 a nachází se v The Rocks, což je přímo v centru města.
  • Sydney je oblíbenou lokací pro mnoho filmů, jmenujme například snímky jako Velky Gatsby, Matrix či Mission Impossible.
  • Jablko Granny Smith bylo vyvinuto v Sydney ovocnářkou jménem Maria Ann Smith z Ryde.
  • The Crown Sydney, který se nachází v okrsku Barangaroo, získala titul nejvyšší budovy ve městě v roce 2020 – je vysoká úctyhodných 271 m.
  • Tunel vedoucí do Circular Quay z historického nádraží St. James poblíž Hyde Parku byl v letech 1933 až 1934 využíván jako „experimentální houbová farma“.
  • Údržbáři potřebují každý rok uvnitř Opery v Sydney vyměnit 15 500 žárovek.
  • V roce 2008 vyhrálo Sydney světový rekord v nejdelší řadě pizzy na světě, když řada o délce 221 m překonala Norton Street na tradičně italském předměstí Leichhardt.
  • Sydney je domovem nejdelšího pojízdného pásu/travelátoru na jižní polokouli.

Cadman's Cottage.
Cadman's Cottage.

CO NEMINOUT V SYDNEY

Opera (Opera House)

Asi nejznámější a nejikoničtější stavba města – Opera House – byla slavnostně otevřena královnou Alžbětou II. v roce 1973 a od té doby se zde koná až 1600 představení ročně, ať už opery či různé show, každopádně návštěvníci jsou jistě nadšeni nejen kulturním zážitkem, ale také interiérem impozantní stavby. Obdivovat její interiér může v jednu dobu až 5738 návštěvníků!

Operu najdeme v přístavu v místě Bennelong Point. Navrhl ji v 50. letech 20. století dánský architekt Jørn Utzon, na Seznam světového dědictví UNESCO pak byla zapsána v roce 2007. Jedná se o jednu z nejznámějších staveb světa a o jedno z vrcholných děl architektury 20. století. Na budovu byla vyhlášena architektonická soutěž, přihlásili se ti nejlepší architekti s 223 návrhy z 28 zemí světa, dne 29. ledna 1957 premiér Cahill oznámil, že vítězem soutěže se stal Design 218 od již zmíněného Jørna Utzona, tehdy neznámého třicetiosmiletého Dána z Hellebæku.

Stavba má symbolizovat lodní plachty, což skvěle odráží její umístění v přístavu. Tyto rozsáhlé „plachty“ slouží mj. k oblíbeným světelným projekcím, které se zde konají například během festivalu Vivid.

Budova Opery.
Budova Opery.

Přístavní most (Harbour Bridge)

Ikonický most se stavěl osm let a byl otevřen v roce 1932. Je vyroben z 53 000 tun oceli a šesti milionů nýtů. Místní obyvatelé jej nazývají roztomile „ramínko“, když se na něj zadíváte, jistou podobu rozhodně spatříte.

Mezi další fascinující fakta o slavném australském mostě patří:

  • Oblouk má délku 503 m.
  • Vrchol je 134 m nad vodou.
  • Pylonová žula byla vytěžena poblíž Moruya na jižním pobřeží NSW.
  • Otcem mostu je J. J. C. Bradfield (1867 – 1943).

Harbour Bridge s lodí.
Harbour Bridge s lodí.

Když se vydáte na most, projdete kolem hotelu Australian Heritage Hotel, na Cumberland Street v historické části Rocks a pokračujte po schodech nahoru. V rámci procházky minete jihovýchodní vyhlídku Pylon Lookout, která nabízí velkolepé panorama.

Cyklostezka je pak na západní straně mostu. Přístup je poblíž Sydney Observatory (astronomická observatoř), krásné památkově chráněné budovy s dalekohledy pro pozorování hvězd. Nebo můžete také nastoupit v Circular Quay na loď a obdivovat most zase z jiného úhlu. Tak či tak, z žádné perspektivy vás jistě nezklame.

TIP: Most hraje hlavní roli během novoročních oslav, které probíhají právě v jeho těsné blízkosti.

Přístavní most v Sydney zblízka.
Přístavní most v Sydney zblízka.

Přístav Darling (Darling Harbour)

Darling Harbour je rušná nábřežní oblast, která je jen pár minut od centra Sydney, ale stále si zachovává svůj takřka intimní ráz. Tato rodinná (nejen) destinace nabízí dost atrakcí na to, aby se zde děti zabavily na celý den, najdete zde vše od fascinujících muzeí po vzrušující divokou přírodu a vynikající možnosti stravování. Mohou si pořizovat selfie se svými oblíbenými hvězdami v muzeu voskových figurín Madame Tussauds, setkat se s dugongy v akváriu SEA LIFE Sydney Aquarium (jedno z největších akvárií světa s cca 700 živočišnými druhy!), ocitnout se poblíž koal ve WILD LIFE Sydney Zoo nebo spálit trochu energie na dětském hřišti Darling Quarter. Užijte si pobyt u vody na maximum a naskočte na vyhlídkovou plavbu po okolí nebo prozkoumejte jednu z lodí v Australském národním námořním muzeu/Australian National Maritime Museum. Velkým zážitkem je například prohlídka ponorky HMAS Onslow.

Pokud hledáte něco méně aktivního, zamiřte do Čínské zahrady přátelství/Chinese Garden of Friendship, která je klidným útočištěm pro všechny, kteří hledají únik od tepajícího velkoměsta. Darling Harbour také během roku pořádá v parku Tumbalong různé gastronomické a kulturní festivaly, od Vivid Sydney až po zimní festival plný ohňostrojů, představení, výstav, kluzišť a trhů. Ohňostroje jsou nad zdejším přístavem unikátní podívaná, ty novoroční jsou opravdu světoznámé. Nicméně ti, kteří se v Sydney nacházejí v jinou roční dobu, nemusí smutnit – menší ohňostroje se zde konají každou sobotu, každopádně vždy je dobré si předem dané datum ověřit, existují totiž výjimky, kdy se místní „fireworks“ nekonají.

Pohled na Darling Harbour.
Pohled na Darling Harbour.

Věž v Sydney (Sydney Tower)

Ikonická a z dálky dobře rozpoznatelná věž Sydney Tower Eye je nedílnou součástí slavného panoramatu Sydney již od roku 1981. Má úctyhodných 309 m a je také druhou nejvyšší vyhlídkovou věží na jižní polokouli.

Návštěvníci si zde mohou vychutnat bezkonkurenční 360° výhled na město i daleko za něj, můžete odtud totiž dokonce vidět Blue Mountains/Modré hory, které se nacházejí cca 100 km od Sydney!

Observation Deck nabízí nejmodernější technologii, včetně vysoce výkonných dalekohledů a vícejazyčných panelů s dotykovou obrazovkou, které každému návštěvníkovi sdělí zajímavá fakta o slavných památkách, na které se zrovna dívají.

Pro ty, kteří netrpí závratí, pak věž nabízí adrenalinový zážitek v podobě Skywalk. Pokud si myslíte, že Sydney je krásné město, počkejte, až ho uvidíte z výšky! Budete se procházet pod širým nebem na nejvyšší venkovní vyhlídce (268 m) v Sydney s městem pod vašima nohama!

Vlevo tyčící se Sydney Tower.
Vlevo tyčící se Sydney Tower.

Budova královny Viktorie (Queen Victoria Building)

Budova Queen Victoria Building (QVB) je pětiúrovňové nákupní centrum zabírající celý blok George Street v srdci Sydney. Historická budova je nejznámější a nejprestižnější nákupní destinací města, která každoročně přitahuje miliony místních i mezinárodních návštěvníků. Nákupní centrum je domovem předních australských a mezinárodních návrhářů a sídlí zde více než 140 módních butiků, klenotnictví, specializované obchody, kavárny a restaurace.

QVB, otevřená v roce 1898 je architektonicky velice bohatá, zdobí ji nádherná vitrážová okna a nádherná atria plná světla. Dominantou je mohutná centrální kupole, kterou v době vánočních nákupů okupuje obří vánoční strom!

Historická budova Queen Victoria.
Historická budova Queen Victoria.
 

Katedrála Panny Marie (St. Mary´s Cathedral)

Katedrála Panny Marie je největší katedrálou v Austrálii a duchovním centrem katolické komunity v Sydney. Je sídlem arcibiskupa ze Sydney a stojí na místě první katolické kaple v zemi. Architektura v gotickém stylu, postavená z místního pískovce, je inspirována významnými středověkými katedrálami v Evropě. Katedrála je spojována s významnými postavami v dějinách katolické církve v Austrálii, zejména s otcem Therrym, arcibiskupy Poldingem (1. katolický biskup v Austrálii a 1. arcibiskup v Sydney) a Vaughanem, kardinálem Moranem a arcibiskupem Kelly, kteří jsou všichni pohřbeni ve zdejší kryptě. Základní kameny katedrály byly položeny v roce 1821.

Katedrála Svaté Panny Marie v Sydney.
Katedrála Svaté Panny Marie v Sydney.

Čtvrť The Rocks

The Rocks je rodištěm moderního Sydney. S příchodem evropských osadníků v roce 1788 si zde trestanci poprvé zřídili dům a obchodní aktivity. Bohatá koloniální historie této oblasti a její současná pověst tepající moderní čtvrti je zde v dokonalé harmonii. The Rocks je kreativní centrum, kde sídlí mj. Muzeum současného umění/Museum of Contemporary Art Australia. Řemeslníci o víkendu vystavují své kreativní zboží na The Rock Markets, které se může pochlubit více než 200 stánky. The Rocks, první osídlená oblast v Sydney, je také místem, kde najdete nejstarší hospody ve městě – The Fortune of War otevřenou v roce 1828, Lord Nelson Brewery v roce 1831, The Hero of Waterloo v roce 1845 a Harts Pub v roce 1899.

Ochutnat v nich můžete například víno přímo z New South Wales - Shiraz, Allegiance ‘Kindred’!

TIP: Dům Cadmans Cottage, postavený v roce 1816, je jednou z mála budov v Sydney, které zde zůstaly z prvních 30 let kolonie. V průběhu let byla tato budova mj. ředitelstvím vodní dopravy, domovem námořníků a služebnou vodní policie. Kdysi stála u vody, ale od výstavby Circular Quay se přístav „přesunul“ o 100 m dál.

Galerie White Rabbit (White Rabbit Gallery)

White Rabbit Collection je jednou z největších a nejvýznamnějších světových sbírek současného čínského umění. Založila ji australská podnikatelka a filantropka Judith Neilson a zaměřuje se na díla vyrobená po roce 2000. Brány veřejnosti otevřela galerie v roce 2009.

Počátky sbírky sahají do konce 90. let, kdy Judith Neilson angažovala Wanga Zhiyuana, čínského umělce žijícího v té době v Sydney, jako svého učitele umění. Ten ji uvedl do krás čínského umění a Judith začala díla s vášní nakupovat, nicméně brzy došel prostor na jejich zavěšení. Brzy se rozhodla otevřít galerii, která by vzrušující svět současného čínského umění zpřístupnila všem Australanům. Galerie je registrovaná charitativní instituce financovaná výhradně Judith Neilson.

White Rabbit Gallery, bývalý showroom Rolls - Royce poblíž hlavního nádraží v Sydney, má čtyři patra výstavních prostor, stejně jako divadlo a čajovnu. Majitelka galerie pravidelně jezdí do Číny a na Tchaj-wan, aby rozšířila sbírku, která nyní obsahuje téměř 3000 děl od téměř 750 umělců a neustále se rozšiřuje.

Budova galerie byla kompletně přestavěna na výstavní prostor architektem Williamem Smartem. Vzhledem k tomu, že galerie může umístit pouze zlomek sbírky najednou, existují dvě nové výstavy ročně, z nichž každá zahrnuje úplnou obměnu. Z tohoto důvodu je galerie v době instalací, obvykle v únoru a srpnu, uzavřena.

Vstup je zdarma.

Městská čtvrť The Rocks.
Městská čtvrť The Rocks.

Taronga Zoo Sydney

Taronga Zoo jedna z atrakcí Sydney, která je vyhledávaným cílem mnoha turistů, zabaví se zde totiž malí i velcí. Zoo byla poprvé otevřena v roce 1916 a je velice dobře udržovaná, blaho zvířat zde má jasnou prioritu. Návštěvníci zde najdou více než 4000 živočichů s důrazem na zástupce australské divočiny, nicméně domov zde našla i zvířata z jiných kontinentů. Většina turistů zde míří především k výběhu koal, které zkrátka k návštěvě Austrálie stůj co stůj patří. Ale spatřit zde můžete i další ikonická australská zvířata jako klokany, wallaby, emu, ptakopyska či bandikuta.

Zoo se rozkládá v oblasti Mosman. Nenechte si její návštěvu ujít!

Žirafa v ZOO Taronga.
Žirafa v ZOO Taronga.

Královská botanická zahrada (Royal Botanic Garden)

Kdo před živočichy upřednostňuje spíše rostliny, měl by rozhodně navštívit Royal Botanic Garden. Ta byla otevřena v roce 1816 a je nejstarší botanickou zahradou v Austrálii a jednou z nejvýznamnějších historických botanických institucí na světě. I pro její centrální polohu se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí v Sydney.

Zahrada je rozdělena do čtyř hlavních okrsků nazývaných Lower Gardens, Middle Gardens, Palace Gardens a Bennelong. Zahrada je domovem pro necelých devět tisíc druhů rostlin!

Srdcem zahrady je Calyx, skvostný architektonický počin, kde se aktuálně nachází i stejnojmenná kavárna, kde si můžete dát nějaké občerstvení. Calyx má také největší vertikální květinovou stěnu na jižní polokouli.

Stromy a květy v Royal Botanic Garden.
Stromy a květy v Royal Botanic Garden.

SEA LIFE Aquarium

Jedno z největších a nejkrásnějších akvárií na světě otevřelo své brány veřejnosti v roce 1988 a od té doby je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí Sydney. Nachází se v centru přímo v Darling Harbour! Je rozděleno do různých tematických zón a návštěvníci zde mohou spatřit až na sedm stovek živočišných druhů! Mezi nejpopulárnější obyvatele akvária patří rejnoci, žraloci, želvy, tučňáci a roztomilí dugongové. Jedním z lákadel akvária je podvodní prosklený tunel, ve kterém jste zdejším zvířatům opravdu na dosah.

Medúza v Akváriu v Sydney.
Medúza v Akváriu v Sydney.

Pláž Bondi (Bondi Beach)

Bondi Beach je asi nejznámější pláží v Sydney, ne – li v celé Austrálii. Smočit si zde své tělo během návštěvy města je takřka povinností. Uvolněná atmosféra, tyrkysový oceán a zázemí mnoha restaurací a bister, co více si přát. Milovníci surfování zde navíc najdou ideální vlny. A pokud jste na prkně nikdy nestáli, ale rádi byste, můžete využít služeb zdejších „Surf Schools“. Bondi je domovem jednoho z nejstarších surfařských záchranných (Surf Life Saving) klubů na světě a jednoho z nejstarších australských plaveckých klubů, ikonického Bondi Icebergs, jejichž základna se nachází na jižním konci pláže. Ve zdejším světoznámém bazénu na okraji oceánu, který byl otevřen v roce 1929 a měří 50 m, si s jeho členy můžete dát pár „drah“.

Pokud ale preferujete pevnou půdu pod nohami před vodou, pak se můžete vydat například na Coogee Coastal Walk. Malebná 6 km dlouhá stezka je vytesána do pískovcových útesů a nabízí dechberoucí výhled na oceán, míjí pláže Tamarama a Bronte a končí v krásném Coogee. Od května do listopadu je to také skvělé místo k pozorování velryb! Sculpture by the Sea je pak největší každoroční výstava venkovních soch na světě, která představuje díla více než 100 australských a mezinárodních umělců. Po celý říjen a listopad jsou sochy rozmístěny podél pobřežní procházky Bondi - Coogee, zasazené mezi přírodní prostředí.

Pokud se dostanete do lokality Bondi v neděli, můžete si užít Bondi Markets, trhy, které byly založeny v roce 1993, jsou otevřeny každou neděli v přímořském areálu veřejné školy Bondi Beach.

INFO: Bazén Bondi Icebergs bývá většinou ve čtvrtky uzavřen kvůli údržbě a čištění!

Bazén Bronte (Bronte Baths)

Bronte Baths se nachází na jižním konci Bronte Beach. Oblíbený nekonečný bazén v Sydney vás zve k lenošení na jeho východním okraji a láká dechberoucím pohledem na Tichý oceán. Poprvé byl otevřen v roce 1887 a nadále je domovem nejstaršího zimního plaveckého klubu na světě The Bronte Splashers.

Asi se nedá jednoznačně říci, zda jsou Bronte Baths nejikoničtějším oceánským bazénem v Sydney, nebo jestli tento titul patří známějším Bondi Icebergs, každopádně oba dva si jistě najdou své příznivce a oba dva bazény jsou s jistotou velice fotogenické.

Pláž Bondi v Sydney.
Pláž Bondi v Sydney.

Pláž Manly (Manly Beach)

Manly je jedna z čtvrtí Sydney a jedna z nejznámějších australských pláží! Je skvělou destinací pro rodiny stejně jako pro milovníky surfu. Manly se dokonce stalo dějištěm prvního oficiálního mistrovství světa v surfování, a to konkrétně v roce 1964! Na zdejší Shelly Beach by měli vyrazit všichni nadšenci do šnorchlování, bazén Fairy Bower Pool je pak populární zejména mezi rodinami.

Dostanete se sem krásnou vyhlídkovou jízdou lodí z centrálního přístavu v Sydney a kromě lenošení na pláži či dovádění v tyrkysových vlnách si zde můžete užít příjemnou promenádu s mnoha obchody a restauracemi.

Pro svou uvolněnou a pohodovou atmosféru bývá Manly označováno za jednu z nejvíce „cool“ čtvrtí města.

TIP: Manly je také domovem kolonie tučňáků nejmenších, kteří jsou jedinou pevninskou chovnou kolonií v New South Wales. Tito malí tučňáci, jejichž kolonii tvoří jen asi 60 hnízdících párů, jsou ikonou Manly North Harbour a Manly Wharf, kde je často najdete každou noc mezi červencem a únorem.

Bazény Karloo (Karloo Pools)

Pro milovníky přírody a zdatné plavce je ideální zastávkou také lokalita Karloo Pools vzdálená zhruba 40 km od centra Sydney. Najdete zde vícero přírodních bazénků ukrytých mezi skalami a bujnou vegetací zdejší buše. Voda je osvěžující a hloubka je poměrně značná, proto buďte opatrní. Karloo Pools je také oblíbeným místem pro piknik. Zatímco budete jíst, můžete si plnými doušky užívat australskou přírodu.

Toto překrásné místo najdete na stezce Karloo Walking Track v Royal National Park. Středně velká procházka vede z vlakového nádraží Heathcote k malebným vodopádům Uloola Falls.

Pláž Manly.
Pláž Manly.

Galerie umění Nového Jižního Walesu (Art Gallery of NSW)

Tato překrásná galerie umění (Galerie umění Nového Jižního Walesu/ Art Gallery of New South Wales) otevřela své brány veřejnosti v 70. letech 19. století a je největší galerií v zemi. V jejích útrobách návštěvníci naleznou díla australských mistrů stejně jako těch evropských či asijských. Galerie se nachází nedaleko Royal Botanic Garden poblíž přístavu a vstup do ní je po většinu času zdarma!

Galerie umění.
Galerie umění.

Australské muzeum (Australian Museum)

Australské muzeum, páté nejstarší přírodovědné muzeum na světě, se nachází v centru města Sydney, hned naproti Hyde Parku, a je příjemnou přestávkou při brouzdání středem města. Obzvláště vhod přijde jeho prohlídka během parných letních dnů, kdy se zde můžete trochu ochladit a zároveň se dozvědět mnohá fakta z přírodních dějin Austrálie.

Najdeme zde různé sekce, jednou z nich je například ta týkající se australských zvířat, kde se návštěvníci mohou seznámit se současnými endemickými tvory, kteří našli v Austrálii svůj domov, ale i s těmi dávno vyhynulými, jakým byl například vyhynulý tasmánský tygr. V muzeu si však přijdou na své i milovníci dinosaurů, jejichž zkamenělé kostry jsou zde rovněž k vidění.

Nicméně záběr muzea je daleko širší, rádi se zde jistě zastaví všichni ti, co se zajímají o zoologii, mineralogii, paleontologii, antropologii atd.

Obecný vstup je zdarma pro dospělé, děti a rodiny, nicméně na velké výstavy se vyžaduje vstupné.

Budova Australského muzea v Sydney.
Budova Australského muzea v Sydney.

Powerhouse Museum

Powerhouse je největší muzejní skupina v Austrálii. Protínají se zde obory jako umění, design, vědy a technologie a instituce hraje klíčovou roli při zapojování komunit do současných otázek a problémů. Je správcem více než půl milionu předmětů národního a mezinárodního významu a soubor expozic je považován za jednu z nejlepších a nejrozmanitějších sbírek v Austrálii. Skupina byla založena v roce 1879 a jejími sídly jsou Powerhouse Ultimo, Sydney Observatory, Powerhouse Castle Hill a Powerhouse Parramatta.

Powerhouse Museum
Powerhouse Museum

Hyde Park

Hyde Park je nejstarší park Austrálie a je ideálním místem pro ty, kteří si na chvíli chtějí odpočinout od ruchu velkoměsta. Jižní část Hyde Parku, rozdělená Park Street, obsahuje budovu památníku ANZAC (připomínající australskou účast v 1. světové válce) a návštěvnické centrum, vodní plochu Pool of Reflection a četné pomníky a sochy. V severní části se pak nachází ikonická Archibaldova fontána/Archibald Memorial Fountain a různé tematické zahrady včetně zahrad Sandringham a Nagoya, které jsou plné veřejných uměleckých děl, památek a vodních prvků.

Park obsahuje asi necelých šest stovek vzrostlých exotických i původních domácích stromů, včetně historické centrální aleje Hill's Figs.

Lokalita je hostitelem řady kulturních akcí po celý rok, včetně Sydney Festival, Australia Day, ANZAC Day a Food and Wine Fair.

Hyde Park - strom Jacaranda.
Hyde Park - strom Jacaranda.

Angel Place

Angel Place je nevýrazná ulička v centru města, která představuje jednu z nejpodivnějších a přitom nejpopulárnějších uměleckých instalací ve městě – nespočet zavěšených ptačích klecí. Původně se jednalo pouze o dočasnou outdoorovou výstavu, ale nakonec bylo rozhodnuto, že expozice zde z velké části zůstane. Má připomínat mj. fakt, že v místech, kde je dnes slyšet jen ruch a řinčení dopravy, byla kdysi nedotčená příroda a ticho okořeněné maximálně ptačím cvrlikáním.

Tuto okouzlující uličku, schovanou mezi rušnými ulicemi George a Pitt Sreet, rozhodně navštivte!

Mangrovy Badu (Badu Mangroves)

Badu Mangroves coby součást Sydney Olympic Park je největší ekosystém mangrovů v Sydney a je domovem mnoha druhů (mnoho z nich ohrožených) rostlin a vodních ptáků. Navíc zde – v lokalitě Homebush – najdete vícero lodních vraků, na kterých již bují zdejší flora. Dodávají místu atmosféru a také jsou velmi fotogenické. Mangrovy mají ve svém nitru vyvýšený dřevěný chodník, který je vhodný i pro kočárky či hendikepované. Je to skvělé útočiště pro všechny, kteří si chtějí odpočinout od každodenního shonu a ruchu metropole, ale i pro ty, kteří chtějí strávit příjemné chvilky s rodinou či přáteli například v rámci pikniku apod.

Lunapark v Sydney.
Lunapark v Sydney.

Rezervace Barangaroo (Barangaroo Reserve)

Regionální park s výhledy na přístav, pěšími a cyklistickými stezkami a těmi nejlepšími místy na piknik v celém Sydney, to je Barangaroo Reserve. Návštěvníci zde mohou najít 75 000 původních stromů a keřů, svěží zelené trávníky, široká otevřená prostranství a krásné výhledy na přístav Sydney.

Kdysi nepoužívané úložiště kontejnerů má nyní 6 ha krásného veřejného parku hned na nábřeží.

Můžete si objednat jídlo, piknikové zásoby a nápoje (alkohol je povolen v rezervaci), vybrat si místo nebo si vzít jídlo s sebou z mnoha restaurací, barů a kaváren Barangaroo.

Přírodní rezervace Barangaroo.
Přírodní rezervace Barangaroo.

Kopec Observatory Hill

Observatory Hill, který se rozkládá nad ikonickou čtvrtí The Rocks je dalším skvělým místem na piknik. Na travnatém kopci, posetém obrovskými fíkovníky v Moreton Bay, se před vámi otevřou nádherné výhledy na přístav. Observatory Hill je nejvýše položeným přírodním místem v celém Sydney!

Místo se nachází na vrcholu skalnatého hřebene, který odděluje Sydney Cove na východě a Darling Harbour na západě. V průběhu 19. století byl kopec znám pod řadou jmen, obvykle odrážejících jeho různá využití založená na jeho vyvýšeném umístění, tato jména zahrnovala Windmill Hill, Fort Philip, Citidel Hill, Signal Hill, Flagstaff Hill a nejnověji Observatory Hill.

Observatory Hill byl původně pokryt vegetací včetně eukalyptů, banksie a čajovníku.

Pro místní domorodce to bylo v minulosti pravděpodobně oblíbené vyhlídkové místo, protože to byl, jak již bylo uvedeno, nejvyšší bod v Sydney.

Pohled na východ slunce z Observatory Hill.
Pohled na východ slunce z Observatory Hill.

Gap Park

Gap Park se nachází na pobřežním srázu na Sydney Harbour South Head. Má nádherný výhled jak na přístav, tak na oceán.

Tato oblast je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Sydney. Přitahuje mezinárodní a domácí turistické skupiny, nezávislé návštěvníky a místní obyvatele, kteří park využívají k procházkám, pozorování přístavu a oceánu, sledování ptáků či pozorování velryb. Kromě toho park podporuje bohatou historii obsahující raná opevnění, pozůstatky vraků a nepoužívaná umístění zbraní z minulých válek. Projděte se po nové přístupné stezce podél historické tramvajové trasy přes Gap Park spojující Military Road a Old South Head Road, je dva metry široká, takže je vhodná i pro kočárky a je tak skvělou trasou i pro rodiny.

Tajná zahrada Wendy Whiteley (Wendy Whiteley´s Secret Garden)

Překrásná zahrada a velmi oblíbená oáza v samém srdci Sydney v Lavender Bay.

Najdeme ji kousek od Sydney Harbour Bridge nedaleko vlakových nádraží Milsons Point a North Sydney. Můžete zde nerušeně rozjímat, přinést si piknikový koš nebo se zde začíst do vaší oblíbené knihy. Stejně tak zde můžete obdivovat zákoutí s různými uměleckými instalacemi. Wendy Whiteley´s Secret Garden je zkrátka únik od ruchu velkoměsta a zdejší flora vás jistě pohladí na duši.

Tajnou zahradu za posledních 20 let vytvořila umělkyně Wendy Whiteley, manželka a múza australského umělce Bretta Whiteleyho. Vstup do zahrady je zdarma.

Gap Park
Gap Park

Botanická zahrada Auburn (Auburn Botanic Gardens)

Zhruba 20 km z centra města se nachází překrásná botanická zahrada Auburn Botanic Graden. Ta byla otevřena v roce 1977 a svým návštěvníkům nabízí nejen mnoho druhů australské i světové flory, ale také pohled na krásná jezera, vodopády a nespočet fotogenických můstků.

Botanická zahrada Auburn má také společenský význam pro obyvatele Auburn City, kteří jsou na ni velmi hrdí. Jsou zde dokonce organizovány i rodinné události, jako jsou svatby nebo také festivaly, které se v zahradách pravidelně konají.

Zahrady nabízí různá tematická zákoutí jako například říční ekosystém, australský deštný prales, růžovou zahradu či japonskou zahradu ve stylu Ryoan-ji. Najdeme zde však i rezervaci fauny, ta byla otevřena v roce 1994 a je domovem původních auburnských živočichů. Mezi zvířata v rezervaci tak patří například klokani, klokánci, emu či wombat.

 Ibis v botanické zahradě v Sydney.
Ibis v botanické zahradě v Sydney.

Koala Park Sanctuary

Chcete – li spatřit na vlastní oči jeden ze symbolů Austrálie, ale nestíháte se vydat do bushe a prozkoumávat hodiny a hodiny zdejší divočinu, můžete se vydat přímo v Sydney do Koala Park Sanctuary. Tato zahrada ve West Pennant Hills je známá svým úspěšným chovem koal. V konkrétní hodiny zde probíhá jejich prezentace, při kterých si je návštěvníci mohou prohlédnout. Návštěva Koala Park Sanctuary je velkým zážitkem nejen pro děti, ale i pro dospělé. Kromě roztomilých koal zde můžete spatřit také klokany, wombaty a mnoho zástupců australského ptactva.

Koala Park Sanctuary
Koala Park Sanctuary

Modré hory (Blue Mountains)

Lokalitou, kterou určitě nesmíte minout, když jste v Sydney, nebo obecně v Austrálii, je nedaleká (cca 100 km) oblast Blue Mountains, kde najdeme i národní park Blue Mountains, který byl založen v roce 1959. Hory, jejichž historie sahá až do doby před jedním milionem let jsou cílem nejen zahraničních turistů, ale i oblíbeným víkendovým únikem pro obyvatele Sydney. Zabaví se zde všichni milovníci pěší turistiky, jedinečné australské fauny a flory, stejně jako děti. Zažít zde můžete i adrenalin v rámci souboru lanovek a dráhy jménem Scenic World a zdejší restaurace vás překvapí nejednou místní specialitou.

Celá oblast – The Greater Blue Mountains Area – byla v roce 2000 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

INFO: Modré hory jsou proslulé bohaté na eukalypty a právě tyto stromy vytvářejí modrý opar, který dal horám jejich jméno.

TIP: Skvělým zážitkem v Modrých horách je pozorování světlušek, a to například v lokalitě Bilpin, kde se můžete v noci vydat na cca 1,3 km dlouhou stezku a užívat si pocit ticha a krásy přírody).

TIP: Pokud raději chcete pozorovat klokany, vydejte se především do těchto lokalit a koukejte tam po klidnějších zákoutích:

Euroka Clearing

Jenolan Caves

Wentworth Falls

Okolí Blackheath

Vlak do Modrých hor (Blue Mountains Train)

Blízkost Modrých hor od Sydney z nich dělá populární víkendovou destinaci. Nicméně výlet sem se dá zvládnout i v rámci jednoho dne, pokud zrovna neoplýváte časem nazbyt. Ač autem se sem dopravíte zhruba za hodinu, můžete si k přepravě vybrat také mj. vlak. Jeho výhodou je, že se nebudete muset věnovat řízení a místo toho budete mít čas kochat se okolní přírodou a dechberoucími scenériemi. Ze Sydney vlak odjíždí každou hodinu.

Pro nadšence do historických parních lokomotiv je zde také Zig Zag Railway, která však operuje pouze v dané dny a na úseku Bottom Points – Clarence.

Modré hory - Blue Mountains.
Modré hory - Blue Mountains.

Katoomba

Katoomba (volně přeloženo z aboriginského slova jako „vodopády“) je pomyslným srdcem oblasti Modré hory a nachází se v nadmořské výšce 1017 m n. m. Je to výchozí bod pro většinu dobrodružství, které v tomto regionu můžete zažít, město poskytuje veškeré zázemí všem turistům a jistě vás zaujme svou kouzelnou atmosférou. Místem, kam většina návštěvníků města zamíří, jsou bezesporu vodopády Katoomba Falls či nedaleké Wentworth Falls. Znaveni zážitky z Modrých hor zde pak najdou historické chic hotely a příjemné kavárny či restaurace.

Nicméně Katoomba se stala známá až v roce 1879, kdy zde J. B. North otevřel uhelný důl. Uhlí se získávalo ze strany hory poblíž Orphan Rock pomocí lanovky, která uhlí dostala na vrchol. Dnes slavná vyhlídková železnice (Scenic Railway) funguje v původním zářezu.

Katoomba
Katoomba

Scenic World

Scenic World je soubor lanovek, dráhy a stezky v lokalitě Modrých hor. Nejenže některé z nich drží světové rekordy, ale všechny do jedné nabízejí dechberoucí výhledy a zážitky. Scenic World se skládá z:

Scenic Railway – tato červená prosklená dráha je rozhodně místem, kde se většině návštěvníků zvýší hladina adrenalinu v krvi. Ale nebojte se, jízda je bezpečná a po chvilce si zvyknete a na konci budete litovat, že jízda již skončila. Nicméně vzrušení z 52° klesání v otevřeném terénu na nejstrmější osobní železnici na světě, Scenic Railway, ve vás ještě chvíli bude přežívat.

„Vlak“ urazí trasu dlouhou 310 m, než se vynoří na dně údolí Jamison. Zajímavostí pak je, že každý cestující si může vybrat svou úroveň dobrodružství a upravit polohu sedu až o 20 stupňů. Původní železnice byla postavena na konci 19. století, aby sloužila uhelnému dolu Katoomba. V roce 1945 jej získala rodina Hammonových a pro turisty je provozována více než 70 let!

Scenic Cableway – 510 m dlouhá cesta Scenic Cableway mírně klesá do údolí Jamison Valley z vrcholu srázu.

Plně uzavřená kabina je jedinečným vyhlídkovým bodem pro pozorování ikonických skalních útvarů včetně Tří sester, Orphan Rock a Mt Solitary. Prochází těsně kolem strmých pískovcových útesů a představuje proslulou geologii a geomorfologii regionu světového dědictví.

Současná kabina, otevřená v roce 2000, byla uvedena do provozu v roce 2018. Je to nejstrmější visutá lanovka na jižní polokouli.

Scenic Skyway – projeďte se mezi vrcholky útesů s panoramatickým výhledem na krajinu světového dědictví na Scenic Skyway moderní žluto – modrou lanovkou. Tato trasa poskytuje nejlepší výhled na vodopády Katoomba, Tři sestry, Mt. Solitary a Jamison Valley. Ocitnete se ve výšce 270 m nad zemí a vše budete moci detailně pozorovat díky prosklené podlaze lanovky, ti méně odvážní však mohou sledovat okolí v horizontálním pohledu, zkrátka bez zbytečného pohledu na zem.

Scenic Skyway byla otevřena v roce 1958 a byla první australskou lanovkou. Současná kabina byla spuštěna v roce 2017 a každých 10 minut pojme 84 cestujících. Je to největší visutá lanovka na jižní polokouli.

Scenic Walkway – tato trasa v údolí Jamison vám umožní příjemnou procházku uvnitř deštného pralesa mírného pásma.

Deštný prales Scenic World je domovem mnoha druhů původní flóry a fauny, z nichž některé pocházejí z jury. Návštěvníci mohou prozkoumat prvky historie těžby uhlí na místě, včetně původního vchodu do dolu, repliky hornické boudy a bronzové sochy horníka.

Chodník, chráněný deštným pralesem, má své vlastní mikroklima zcela odlišné od počasí na vrcholu srázu. V horkých letních dnech zde najdete osvěžení, nicméně místo ožívá v dešti: zdejší ptáci se stávají hlasitějšími, barvy jsou zesílené a mlha dodává místu tajemnou atmosféru.

Kolem chodníku můžete spatřit ty nejrůznější zástupce australské fauny, mezi mnohými můžeme jmenovat například pakobru červenobřichou, která je jedovatým - v Austrálii se běžně vyskytujícím - hadem.

TIP: V Scenic World se zabaví i všechny děti, jsou zde totiž rozmístěny sochy dávno vyhynulých dinosaurů v rámci Dinosaur Valley.

Strmá železnice v Národním parku.
Strmá železnice v Národním parku.

Tři sestry (Three Sisters)

Jeden z nejznámějších pohledů v Modrých horách je asi ten na ikonickou formaci Three Sisters. Toto souskalí se skládá ze tří pískovcových vrcholů, které zvětrávaly a tvořily se po tisíce a tisíce let. Dnes jsou jen více než 900 m vysoké a jejich vrcholy se tyčí nad ohromujícím rozlehlým údolím Jamison Valley. Chcete-li získat ten nejlepší výhled, zamiřte na vyhlídku Echo Point v Katoomba. Předpokládá se, že tyto mystické útvary hlídají a dohlížejí na zemi domorodých lidí Darug, Gundungurra, Wiradjuri a Dharwal.

INFO: Název Tři sestry vznikl na základě legendy tradované mezi domorodci. Říká se, že skály byly kdysi třemi krásnými sestrami Meehni, Wimlah a Gunnedoo. Ty se zamilovaly do tří bratrů ze sousedního kmene – něco, co však kmenové právo zakazovalo. Aby se bratři vzbouřili proti zákonu, vydali se zajmout ženy s cílem učinit z nich nevěsty. To vedlo k velké válce mezi těmito dvěma kmeny. Čaroděj z kmene sester se rozhodl ženám pomoci. Během bitvy je přeměnil v kámen, aby je ochránil. Po skončení bitvy plánoval kouzlo zvrátit a přivést ženy zpět k životu. Ale bohužel, čaroděj byl zabit v bitvě a nikdo jiný neměl sílu navrátit ženám zpět lidský život.

Skalní útvar Three Sisters.
Skalní útvar Three Sisters.

Vyhlídka Echo Point (Echo Point Lookout)

Jedna z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších vyhlídek v celých Modrých horách! Vyhlídka Echo Point v Katoombě se nachází na území tradičních národů Gundungurra a Darug. Stojí na okraji srázu ve výšce zhruba 900 m n. m. a nabízí dechberoucí panoramatický výhled na údolí Jamison a zmíněné ikonické skály Tři sestry.

Je vstupní branou k mnoha skvělým procházkám, od snadné cesty ke Třem sestrám až po náročnější Giant Stairway (Obří schodiště), které vás dovede po téměř 1000 schodech na dno údolí.

TIP: Ať už se v Modrých horách vydáte kamkoli, ujistěte se, že máte v parných dnech s sebou dostatek tekutin. Stejně tak se vyplatí koukat se, kam šlapete. Ač to není příliš časté, na hada na stezce narazit zkrátka můžete.

Vyhlídka Echo Point.
Vyhlídka Echo Point.

Hunter Valley

Máte rádi víno nebo jste dokonce profesionální enologové? Pak výlet do nejstarší australské vinařské oblasti bude pro vás tím pravým ořechovým. Najdete zde okouzlující vinice, hezkou krajinu a gurmánské zážitky.

Hunter Valley je rodištěm australských vín. Známý pro své vynikající odrůdy semillon a shiraz je známý po celém světě jako ideální lokalita pro všechny milovníky dobrého vína.

Od Sydney je tato vinařská oblast vzdálena zhruba 250 km.

Jeskyně Jenolan (Jenolan Caves)

Jenolan Caves je jednou z největších přírodních podívaných v Austrálii, jedná se o nejstarší otevřené jeskyně na světě s dechberoucími vápencovými útvary. Vědci na základě zkoumání jílu nalezeného v jeskyních zjistili, že podzemní systém Jenolanu je starý přibližně 340 milionů let. To z něj činí nejstarší známý otevřený jeskynní systém na světě, který je dodnes intenzivně zkoumán. Je to doslova ráj pro všechny speleology!

Tento labyrint krápníkových propastí vybroušených čistými podzemními řekami, zastrčený v odlehlém údolí v národním parku Blue Mountains, je skvělým zážitkem při návštěvě lokality. Prohlídky jeskyní s průvodcem – Temple of Baal, Lucas, Chifley, Imperial & Diamond, Plughole and Orient – ​​jsou k dispozici o víkendech. Soukromé prohlídky však mohou být uspořádány, pokud si zarezervujete termín dostatečně předem. Místa jako je Carlotta Arch Walk, McKeown's Valley Track, Devils Coach House a Six Foot Track si pak můžete vyzkoušet zdarma. Můžete také pozorovat zdejší divokou zvěř, jako jsou klokani a lyrochvosti, a dávejte pozor na místní ptakopysky, kteří se pravidelně objevují v Blue Lake. Toto jezero je domovem ptakopyska již od jeho vybudování v roce 1908. Přítomnost předků ptakopysků však lze v oblasti vysledovat až do věku dinosaurů a možná i později.

Pokud uvažujete o delším pobytu v této oblasti, vydejte se scénickou cestou do Bilpinu, prohlédněte si pískovcové budovy Hartley Historic Village, projděte se mezi pěknými zahradami Mayfield v Oberonu a setkejte se také s ohroženými původními zvířaty v Secret Creek Sanctuary.

Jeskyně Jenolan
Jeskyně Jenolan

CO ROZHODNĚ V SYDNEY ZAŽÍT

BridgeClimb Sydney

BridgeClimb Sydney je adenalinový australský prožitek, který vás vezme na cestu na vrchol nejslavnější stavby v zemi, Sydney Harbour Bridge. Toto dobrodružství je pro otrlé, kteří rozhodně netrpí závratí, vyšplháte totiž do výšky až 134 m. Každopádně je to celoživotní zážitek a jedna z nejoblíbenějších „kratochvílí“ při návštěvě Sydney ze strany zahraničních turistů, dá se podniknout i coby rodinná akce, děti však musí být minimálně 8 let staré.

Když vystoupáte na vrchol největšího ocelového oblouku na světě, zažijete dechberoucí okamžiky, velkolepé 360° výhledy. V případě zájmu si rozhodně prostudujte všechny detaily, každopádně pozor, je vhodné, resp. nutné si svůj termín zarezervovat v dostatečném předstihu!

Výšlap na Harbour Bridge.
Výšlap na Harbour Bridge.

Projížďka lodí po přístavu

Neprojet se po přístavu a jeho okolí a nevidět Sydney z jiné perspektivy by byla velká chyba. Rozhodně se vydejte na jednu z nabízených tras. Prohlédněte si památky, od budovy Opery až po přírodní krásy, které zahrnují pískovcové útesy a bujnou pobřežní vegetaci. Lodě vás zavezou na zdejší nejznámější pláže a kolem četných zátok. Navíc nemusíte ani opustit město, a přitom zažít momenty, na které mnoho lidí čeká celý život – podívat se takřka do tváře majestátním kytovcům. Sezóna pozorování velryb v Sydney trvá sedm měsíců v roce od května do listopadu.

TIP: Po přístavu se můžete vydat i na historické plachetnici!

Lodě v Sydney.
Lodě v Sydney.

FAUNA A FLORA SYDNEY

Pokud se domníváte, že „na každém rohu“ v Sydney narazíte na klokana či koalu, jste na velkém omylu. Tyto lze spolu s dalšími zvířecími symboly země, jako například ptakopyskem, ježurou či wombatem, spatřit v divočině či v mnohých zoo. Nicméně i ve městě, resp. na jeho okraji se můžete setkat s četnými zástupci zdejší fauny. Najdeme zde například vakoveverku, vakoplcha, bandikuta, kusu liščího, kaloně, klokana obrovského či klokana bažinného. A pokud máte výhled na pobřeží kolem Sydney, můžete při troše štěstí spatřit i překrásné velryby. Každý rok keporkaci a velryby jižní migrují podél pobřeží Nového Jižního Walesu, během června a začátku července, když míří na sever, aby se rozmnožili v teplejších vodách. Na jih se vracejí opět zhruba od září do listopadu s mláďaty v závěsu. Občas jsou spatřeni také plejtváci malí a kosatky. Z ptačí říše je rozhodně nejzajímavější tučňák malý. Je to nejmenší druh tučňáka na světě! Tato ohrožená populace malých tučňáků v odlehlé zátoce v severním přístavu Sydney je jedinou chovnou kolonií na pevnině Nového Jižního Walesu.

Sydney je domovem také asi 60 druhů plazů – můžete se zde setkat s ještěrkami (zejména s mnoha druhy z čeledi scinkovitých či s agamami vodními), hady a sladkovodními želvami. Celá Austrálie, Sydney nevyjímaje, může být však noční můrou pro všechny trpící arachnofobií. Nicméně musíte mít trochu štěstí nebo naopak smůlu, abyste je ve městě zahlédli. Přesto tu žijí. Pavouci jsou jedni z nejlepších spojenců v boji proti hmyzím škůdcům, kteří způsobují škody a nemoci ve městech. Pavouci jsou důležitou součástí ekosystémů města a ve skutečnosti pomáhají více, než si většina lidí uvědomuje. V Sydney jich žije mnoho druhů, za všechny můžeme jmenovat obrovská maloočka (huntsman).

Z říše flory jmenujme pak například rostliny jako protea (waratah), banksie, klokanka, fíkovník banyán, přesličník, grevillea, kraspédie, štětkovec či eukalyptus. Banksia ericifolia byla oficiálně přijata v roce 1992 jako součást oslav 150. výročí města a slouží dodnes jako symbol nejstaršího australského města.

Park Featherdale.
Park Featherdale.

PODNEBÍ

Primárně je důležité si uvědomit, že Austrálie zažívá zimu v době našeho léta a naopak, vánoce tak slaví na vrcholu svého léta.

Sydney díky své poloze má však prakticky celoročně slunečné podnebí - s mírnými zimami a teplými léty.

Během léta (prosinec – únor) se průměrné teploty pohybují v rozmezí 18 – 26 °C a příjemná je i voda oceánu, který břehy Sydney omývá (až 25 °C).

Podzim (březen – květen) je období, kdy vlhkost klesá a průměrné teploty se pohybují mezi 14 – 22 °C. Čistý, čerstvý vzduch dělá podzim obdobím pro vychutnání si procházek po pobřeží Sydney. Na konci podzimu nespouštějte oči z okolních vod, resp. z keporkaků, kteří od května do srpna migrují na sever.

Zimní měsíce (červen – srpen) v Sydney jsou červen až srpen, kdy průměrné teploty klesají mezi 8 – 17 °C. Srážky v Sydney jsou obecně nejvyšší v červnu, v průměru 132 mm, zatímco červenec je nejchladnějším měsícem, kdy průměrné denní teploty dosahují asi 17 °C.

Na jaře (září – listopad) jsou dny teplejší, ale vlhkost není tak vysoká jako v létě. Průměrné denní teploty se pohybují v rozmezí 11 až 23 °C.

Okolní moře je nejteplejší od ledna do března, kdy jeho teplota dosahuje 25 °C. Naopak nejstudenější je v srpnu a září, kdy voda může mít pouhých 17 °C.

Scenic World
Scenic World

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku po okolí Sydney autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Sydney – Blue Mountains – 100 km
  • Sydney – Melbourne – 880 km
  • Sydney – Canberra – 290 km
  • Sydney – Brisbane – 920 km
  • Sydney – Uluru – 2850 km
  • Sydney – Cairns – 2420 km

INFO: V Austrálii se řídí vlevo, proto předem uvažte, zda to pro vás nebude problém!

Spropitné:

Spropitné v Austrálii rozhodně není povinné, ale personál to vždy ocení. Naplánujte si v australských restauracích spropitné kolem 10 – 15 %. Přesná výše spropitného při stravování v Austrálii však závisí na místě, příležitosti a velikosti objednávky. V taxi je běžné dávat spropitné 10 % za delší cestu či pokud vám například řidič pomohl se zavazadly. Pro krátké cesty je nejjednodušší možností zaokrouhlit účet na nejbližší kulatou částku v australských dolarech.

Budova Opery v noci.
Budova Opery v noci.

Etiketa:

  • Nezmiňujte témata rozdělující australskou společnost (např. imigranti, otázka Aboriginců, LGBTQ, náboženství atd.).
  • Nevyhazujte odpadky, protože je to v Austrálii nezákonné.
  • Obzvláště pak neházejte cigaretu z okna auta, protože to často způsobuje požáry.
  • Neplavte na plážích mimo ty označené vlajkou.
  • Noste průkaz totožnosti s fotografií, můžete být požádáni, abyste se identifikovali.
  • Dodržujte silniční pravidla. Pokuty za jejich porušení v Austrálii jsou poměrně vysoké. Australané zkracují mnoho slov, abyste se orientovali, tak například Australané jsou ‚Aussies‘, McDonalds je ‚Macca‘s, fotbal (australský) je „Footy“ a avokádo je ‚Avo‘.
  • Dodržujte dochvilnost. Australané hodně dbají na čas, zejména při formálních schůzkách.
  • Pokládat přímou otázku na plat nebo majetek člověka je považováno za nezdvořilé.
  • Ptát se na něčí váhu nebo věk je také v mnoha situacích vysoce nevhodné.
  • Plivání na veřejnosti je neslušné.
  • Australané často pořádají grilování (BBQ), při kterém neformálně stolují ve svých venkovních prostorách (např. verandy, terasy, zahrady) a pečou maso na grilu. Když je pozváno více lidí, někdy se očekává, že hosté přispějí pokrmem k masu (např. čerstvým salátem).

Promenáda v Manly.
Promenáda v Manly.

CO V SYDNEY OCHUTNAT

Barramundi

Tato velmi populární ryba, lates stříbřitý, je tradičním australským pokrmem, který se konzumuje již po staletí. Můžete na něj zajít do luxusní restaurace nebo si rybu zakoupit na jednom ze zdejších trhů a upéct si ji při australské oblíbené činnosti – grilování (BBQ).

Fish&Chips

Fish and Chips nebo zkrátka ryba s hranolkami jsou jasným dědictvím po britské správě. Tento pokrm najdete v Austrálii prakticky všude, ač se lokálně může lišit, například tím, že někde rybu obalují a smaží dokřupava, jinde ji najdete v jemném těstíčku apod.

Vegemite

Vegemite není pokrm sám o sobě, ale rozhodně stojí za zmínku. Australané si jej rádi mažou na chleba. Je to tmavě hnědá pomazánka, jejíž hlavní ingrediencí je kvasnicový extrakt. Ač všichni jistě znají rčení „proti gustu žádný dišputát“, zde by se o něm dalo polemizovat. Stejně tak doporučení, že na cestách se má z lokální kuchyně zkusit vše, je zde poněkud ošemetné. Pokud se do toho však pustíte, začněte malým soustem!

TIP: Pokud byste se v Sydney cítili osamoceni a chtěli si popovídat česky či zajít na nějaké lahůdky české kuchyně, zkuste česko – slovenskou restauraci Tommy´s Beer Cafe v Glebe.

Maso z klokana.
Maso z klokana.

Pavlova

Pavlova je považována za národní dezert a jedná se o pusinky – pečený krém z našlehaných bílků s křupavou krustou a měkkým vnitřkem. Vše je dozdobeno ovocem a šlehačkou a věřte, že na tomto pokrmu lze brzy získat závislost. Je opravdu delikátní!

Lamington

Lamington si můžete představit jako dortové kostky polité čokoládou a obalené v kokosu. Dá se jednoduše sehnat i v supermarketech a pro svůj tvar jej můžete jednoduše ujídat kdekoli po cestě.

Tradiční dezert Lamington.
Tradiční dezert Lamington.

CO V SYDNEY NEVYNECHAT

New Year´s Eve

Mnoho lidí jistě zná z televize a dalších médií bujaré každoroční oslavy Nového roku pořádané v Sydney. Je to pokaždé úchvatná podívaná odehrávající se zejména u „ramínka“ v přístavu. Kulisy, které dotváří právě Harbour Bridge či ikonická budova Opery jsou ve světlech ohňostroje naprosto dechberoucí. Strávit konec starého roku v centru města, kde se oficiálně můžete k oslavám přidat, je opravdu splněný sen. V Sydney se sejdou lidé z celého světa, což zážitek ještě umocňuje. Všichni si chtějí povídat, sdílet zážitky z uplynulého roku a atmosféra je tak opravdu více než přátelská. Pokud si chcete své místo, kde budete slavit, rezervovat, učiňte tak ale s dostatečným předstihem. Většina míst v okolí „ramínka“ je brzy vyprodána, a to i za poměrně vysoké ceny.

TIP: Příjemná lokalita na oslavy je například Hickson Road Reserve.

Sydney Festival

Každý rok v lednu se po dobu tří týdnů již od roku 1977 koná v hlavním městě státu New South Wales vyhlášený Sydney Festival. Jeho návštěvníci si mohou užít nespočet uměleckých vystoupení (tanec, zpěv, vizuální umění, cirkus atd.), kulturních akcí a eventů organizovaných místními i zahraničními umělci.

Vivid Sydney

Vivid Sydney je každoroční oslava kreativity, inovací a technologie, která promění Sydney na 23 dní a nocí v jednu neuvěřitelnou světlenou show. Vivid Sydney je každoroční festival, který propojuje atmosféru města s nápady těch nejúžasnějších umělců a hudebníků. Vivid Sydney nabízí všem svým návštěvníkům fascinující umělecké výstavy a 3D světelné projekce se vzrušujícími živými hudebními vystoupeními, debatami nutícími k zamyšlení a přínosnými diskusemi s významnými hosty.

TIP: Jedny z nejkrásnějších světelných show se odehrávají v rámci promítání na budovu Opery.

Velkolepý novoroční ohňostroj v Sydney.
Velkolepý novoroční ohňostroj v Sydney.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole