Santiago de Chile.

Santiago de Chile: Průvodce, tipy a co všechno vidět?

Věděli jste, že na planetě Zemi existuje pozoruhodné místo, kde můžete v jeden a ten samý den surfovat v Tichém oceánu, procházet se po pláži, obdivovat historické památky nebo lyžovat v Andách? Odrazem této široké nabídky je Santiago de Chile jakožto hlavní město Chile v Jižní Americe a jeho blízké okolí! Samotné uličky chilské metropole vás pak uchvátí koloniální architekturou, horskými scenériemi v pozadí nebo nepřebernou nabídkou kulturních atrakcí. Nechte se zde unášet na latinskoamerické vlně a absolvujte „horskou dráhu“ plnou dobrodružství a zážitků.

Santiago de Chile je nejen lákavou jihoamerickou destinací s notnou dávkou evropského vkusu, ale také obdivuhodným městem, které v čase statečně odolávalo přírodním živlům, drsným diktaturám nebo invazím. O to více dýchá z každého městského koutu nezdolnost, nezaměnitelná atmosféra a neuvěřitelná touha po moderně a jinakosti. Santiago jde houževnatě s dobou a nevzdává se, o tom žádná. A tak neváhejte, zaleťte si do něj, objednejte v místním baru populární drink Pisco Sour a kochejte se jeho výjimečností!

Prohlédněte si mapu Santiaga de Chile a naplánujte snadno výlet.

Autor: Iveta Reinisch

25.07.2024

Čti více
Panorama města.
Panorama města.

Informace o Santiagu de Chile

  • Santiago de Chile má rozlohu 651 km², nachází se na jihozápadě jihoamerického kontinentu a je hlavním městem Chile.
  • Chilská metropole se rozkládá podél údolí řeky Mapocho (ta protíná město z východu na západ), je obklopena Andami a její nadmořská výška činí 543 metrů. Od východu k západu města se pak tyčí také dva kopce se skvělým výhledem na Santiago, tj. San Cristóbal a Santa Lucía.
  • Město Santiago de Chile získalo název již v roce 1541 při svém založení a je poctou svatému Jakubovi/Jakubovi Velikému (národnímu patronovi Španělska) – vychází vlastně z jeho označení „Santo Yago“ neboli „Svatý Jakub“.
  • Pro centrum Santiaga je typická neoklasicistní architektura z 19. století a klikaté boční ulice poseté budovami v dalších stylech jako je např. neogotika, art-deco a podobně.
  • Santiago de Chile obývá k roku 2024 více než 6 milionů lidí, je tak největším a nejlidnatějším městem v Chile – krom jiného slouží jako politické, ekonomické a kulturní centrum země.
  • V Santiagu de Chile je mírné středomořské klima, dá se tedy s mírnými zimami a teplými léty kvalifikovat jako celoroční destinace.

Ikonický mrakodrap Gran Torre Santiago.
Ikonický mrakodrap Gran Torre Santiago.

Nejlepší místa, která v Santiagu de Chile stojí za vidění

Ať už své putování po Santiagu de Chile zahájíte v jeho srdci na náměstí Plaza de Armas, nebo se jen rozhlédnete na všudypřítomné pohoří And, zatetelíte se štěstím. Tohle jihoamerické město má rozhodně co nabídnout. Ponořte se do jeho dechberoucí krajiny, zajímavé historie, kultury či skvělé gastronomie a nechte se mile překvapovat na každém kroku.

KOPEC SAN CRISTÓBAL (San Cristóbal Hill)

  • Poloha: asi 8,3 km od centra Santiaga de Chile – kopec se rozkládá mezi čtvrtěmi Providencia a Vitacura
  • Vstupné: zdarma – platí se jen za dopravu lanovkou na vrchol
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 19:00, lanovka na kopec San Cristóbal je v provozu od úterý do neděle v čase 10:00 až 18:45 a v pondělí v čase 13:00 až 18:45
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny (nebo až půl dne dle aktivit)
  • Doprava: pěšky z centra Santiaga za cca 2 hodiny, autobusem či metrem (do stanice v Metropolitním parku) nebo zapůjčeným automobilem a taxíkem za cca 40 minut – nejžádanější mezi turisty je však jízda lanovkou
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejkrásnější jsou výhledy při západu slunce

Pokud zatoužíte po dechberoucím výhledu na Santiago de Chile a úniku z města do zeleně, určitě zavítejte na zalesněný kopec San Cristóbal, jenž se tyčí nad chilskou metropolí ve výšce 860 metrů. Okolí kopce pak obklopuje jeden z nejznámějších a největších městských parků Parque Metropolitano neboli Metropolitní park, který by se dal do jisté míry nazvat i „zelenými plícemi“ Santiaga. Vrchol kopce nabízí svým návštěvníkům nejen dokonalé panoramatické výhledy, ale také četné turistické stezky, místa na piknik nebo památku v podobě dvaadvacetimetrové sochy Panny Marie – ta byla vztyčena v 30. letech 20. století v nejvyšším bodě vrchu a v noci ji zdobí osvětlení. Určitě si nezapomeňte přibalit fotoaparát, získáte bezkonkurečně skvělé snímky!

Výstup na kopec San Cristóbal můžete absolvovat hned několika způsoby. Ti aktivnější mohou vsadit na cyklistiku nebo pěší turistiku a méně aktivní pak na lanovku San Cristobal, která se nachází na svazích kopce v 560 metrech a její počáteční stanici lze nalézt na severním konci ulice Pío Nono (poblíž stanice metra Baquedano – lemuje západní stranu Metropolitního parku). Kabiny lanové dráhy dokážou pojmout a přepravit na vrchol až 40 cestujících každých 8 až 15 minut.

Dalšími oblíbenými atrakcemi v oblasti kopce San Cristóbal jsou: Chilská národní zoo (nachází se asi v polovině kopce a je současně i zastávkou lanové dráhy) nebo městská koupaliště Piscina Tupahue a Piscina Antilén.

Socha na vrcholu kopce San Cristóbal.
Socha na vrcholu kopce San Cristóbal.

NÁMĚSTÍ PLAZA DE ARMAS (Plaza de Armas of Santiago)

  • Poloha: necelé 3 km od centra Santiaga de Chile, na adrese Pl. de Armas, 8320341 Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma – některé památky na náměstí mohou vyžadovat vstupné
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní památky a atrakce mají svou otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra, taxíkem, zapůjčeným vozem, autobusem nebo metrem (zelená trasa L5) do stanice Plaza de Armas
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Náměstí Plaza de Armas má velký historický význam, neboť je místem, kde bylo 12. února roku 1541 založeno město Santiago de Chile španělským dobyvatelem Pedrem de Valdiviem. Prostory náměstí pak navrhnul na jeho žádost stavitel Pedro de Gamboa a původně jej obklopovaly tyto budovy – Dům guvernérů (nyní Centrální pošta), Cabildo/Radniční dům (nyní Magistrát Santiaga de Chile), Iglesia Mayor/Hlavní kostel (nyní Metropolitní katedrála) a Královský soud (nyní Národní historické muzeum). Dnes tedy můžete na Plaza de Armas vidět nespočet okouzlujících památek i atrakcí.

Návštěva náměstí Plaza de Armas je bezpochyby téměř nutností pro všechny, kteří do Santiaga de Chile letí na dovolenou poprvé. Kromě uvedených historických domů a památek lze v oblasti navštívit i celou řadu restaurací a barů či různé festivaly, koncerty, trhy a akce, které se zde každoročně konají.

Náměstí Plaza de Armas.
Náměstí Plaza de Armas.

HISTORICKÁ ČTVRŤ BARRIO LASTARRIA

  • Poloha: mezi centrem Santiaga de Chile a čtvrtí Providencia
  • Vstupné: zdarma – vstupné mohou vyžadovat různá muzea, galerie a jiné památky
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní památky mají svou otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: nejlepší je jízda metrem na stanici Universidad Católica – červená trasa (nachází se uprostřed čtvrti), možné je ale přijet i taxíkem nebo zapůjčeným automobilem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Barrio Lastarria je v Santiagu de Chile centrem kultury, které přímo překypuje bohémskou atmosférou. Zde se můžete jen tak procházet dlážděnými uličkami a obdivovat evropskou architekturu na každém kroku, ochutnat lokální pokrmy v místních restauracích anebo navštívit konkrétní atrakce a památky. K objevování přímo svádí například Centro Cultural Gabriela Mistral (GAM), což je kulturní centrum otevřené v roce 2010 a bylo pojmenované po chilské humanistce, pedagožce a básnířce Gabriele Mistral. Vidět v prostorách centra můžete četné fotografie a exponáty související s tancem, scénickým uměním i hudbou. A pokud máte rádi filmy, určitě vás zaujme malé kino El Biógrafo Cinema, kde lze potrénovat španělštinu.

V dynamické čtvrti Barrio Lastarria se však nachází mnoho dalších památek a úchvatných míst, které určitě nezapomeňte prozkoumat. Co takhle navštívit Národní muzeum umění, kopec Santa Lucía, park Forestal, Muzeum vizuálního umění, oblast Plaza Mulato Gil se starožitnostmi nebo fotogenickou ulici Rosal? Možností se vám naskýtá více než dost, stačí si jen vybrat!

Dům v historické čtvrti Barrio Lastarria.
Dům v historické čtvrti Barrio Lastarria.

METROPOLITNÍ KATEDRÁLA (Metropolitan Cathedral)

  • Poloha: necelé 3 km od centra města, na adrese Pl. de Armas 498, 8320341 Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: pondělí až pátek od 10:00 do 17:00, sobota od 10:00 do 13:30 a neděle od 9:00 do 14:00
  • Potřebná doba na prohlídku: do jedné hodiny
  • Doprava: ideální je dojít ke katedrále pěšky nebo přijet metrem (zelená trasa L5) na stanici Plaza de Armas, která se nachází přímo před hlavním průčelím Metropolitní katedrály, dále lze využít i turistické autobusy hop-on-hop-off nebo taxík
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Historie budovy Metropolitní katedrály se datuje až do 16. století, kdy na území Santiaga de Chile přišel španělský dobyvatel Pedro de Valdivia. Tento muž se zasloužil o výstavbu vůbec první městské katedrály, která se v té době nazývala Iglesia Mayor. V průběhu let však stavba musela odolávat požáru i zemětřesením, a tak byla asi pětkrát přestavěna. Současná budova katedrály existuje od roku 1748 a na její přestavbě se podíleli bavorští jezuité Pedro Vogl a Juan Hogen či mnoho architektů, jako například Joaquín Toesca, Fermín Vivaceta nebo Ambrosio Santelices. Poslední renovace katedrály, díky nimž vznikla její dnešní moderní a renesanční podoba, proběhly roku 1899 za účasti italského architekta Ignacia Cremonessiho.

Pokud se rozhodnete navštívit Metropolitní katedrálu v Santiagu, určitě nebudete litovat. Zavítat do tohoto důležitého katolického symbolu Chile můžete jak na prohlídku fascinujících prostor (i s průvodcem), tak třeba na mši nebo ke zpovědi. Uneseni zde budete nejen působivým kamenným interiérem ale především hlavním mramorovým oltářem, který byl postaven v Mnichově roku 1912. U katedrály pak lze najít i menší muzeum s náboženskými artefakty.

Metropolitní katedrála v Santiagu de Chile.
Metropolitní katedrála v Santiagu de Chile.

PALÁC LA MONEDA (La Moneda Palace)

  • Poloha: asi 2 km od centra Santiaga de Chile, na adrese Moneda, Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma – pokud budete chtít absolvovat prohlídku interiéru, je nutná rezervace aspoň týden předem
  • Otevírací doba: od pondělí do pátku v čase 10:00 až 18:30 (exteriéry jsou přístupné 24 hodin denně)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: nejbližší je stanice metra La Moneda – odtud je to asi 400 metrů pěšky k paláci (severně po ulici Teatinos), dále je možné dojít pěšky z centra nebo dojet taxíkem, autobusem či půjčeným vozem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Původní neoklasicistní budovu dnešního Paláce La Moneda navrhnul roku 1805 italský architekt Joaquín Toesca – tehdy ale fungovala jako sídlo královské mincovny k ražbě mincí. V roce 1846 však do této budovy přesunul tehdejší prezident Manuel Bulnes sídlo vlády a stal se tak prvním prezidentem, který ji obýval (tím posledním byl Carlos Ibáñez del Campo v roce 1958). Zlomovým okamžikem pro budovu pak bylo bombardování dne 11. září 1973, které nařídil diktátor Augusto Pinochet – tím způsobil zničení stavby a smrt tehdejšího prezidenta Salvadora Allendeho. Budova se dočkala revitalizace o několik let později a otevřena byla opět roku 1981 v současné podobě. Od roku 1951 je také národní památkou.

Pokud se rozhodnete pro prohlídku interiéru paláce, projdete nejprve nádvořími Los Cañones a Los Naranjos, kde stojí stará vodní fontána. Poté vás čeká obdivování těchto vnitřních prostor: pokoj Nezávislosti (Independencia Room) s reprezentativními balkony, kde stával i samotný papež Jan Pavel II., pokoj Toesca (Toesca Room), kde se dodnes konají porady hlavy státu, Žlutý pokoj (Yellow Room), ve kterém se odehrávají audience, Galerie prezidentů(Presidents’ Gallery) s portréty a bronzovými či mramorovými bustami bývalých prezidentů a Modrý pokoj (Blue Room), v němž prezident vykonává soukromá setkání s dalšími hlavami států a jinými významnými osobnostmi.

Palác La Moneda.
Palác La Moneda.

CHRÁM SANTIAGO BAHÁ’Í/DŮM UCTÍVÁNÍ (Templo Bahá'í de Sudamérica)

  • Poloha: asi 16,5 km východně od centra Santiaga de Chile, na adrese Av. Diag. Las Torres 2000, Peñalolén, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: od úterý do neděle v čase 9:00 až 18:00 (poslední vstup je umožněn v 17:00)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: například autobusy (Red Metropolitana de Movilidad) č. 513, 510 anebo 516 za cca 1 a půl hodiny nebo zapůjčeným vozem/taxíkem za půl hodiny
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Na vzniku Domu uctívání se podílely před více než sto lety dvě ženy, tj. Leonora Armstrong a Martha Root, samotná budova chrámu v Santiagu de Chile však byla postavena a otevřena veřejnosti až roku 2016. Tato náboženská stavba je založena na náboženském hnutí zvaném Bahá'í, jehož podstatou je víra v to, že tento svět stvořil Bůh. Návštěvníci z celého světa sem míří k rozjímání, modlitbám nebo také za dokonalými výhledy na chilskou metropoli a pohoří And. Velice pozoruhodná až zvláštní je také architektura chrámu Bahá'í, která může na první pohled připomínat květ lotosu. Okolí budovy pak zdobí pestrá andská flora a zelenající se kopce, což dotváří uklidňující dojem. UPOZORNĚNÍ: Fotografování interiéru je přísně zakázáno.

Chrám Santiago Bahá'í.
Chrám Santiago Bahá'í.

CHILSKÉ MUZEUM PŘEDKOLUMBOVSKÉHO UMĚNÍ (Chilean Museum of Pre-Columbian Art)

  • Poloha: cca 2,5 km od centra Santiaga de Chile, na adrese Bandera 361, 8320298 Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: obecné vstupné činí 10 000 CLP, studenti s průkazkou zaplatí 5 000 CLP (chilských pesos)
  • Otevírací doba: od úterý do neděle v čase 10:00 až 18:00 (poslední vstup je umožněn v 17:15)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: ideálně metrem (linka 1 a 5) na nejbližší zastávky Universidad de Chile nebo Plaza de Armas, přijít lze i pěšky z centra či přijet taxíkem, zapůjčeným vozem a autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

O založení Chilského muzea předkolumbovského umění se zasloužil chilský architekt Sergio Larraín García-Moreno, který předkolumbovské předměty sbíral celých 50 let. Jeho neocenitelnou sbírku dnes mohou návštěvníci nalézt v neoklasicistní budově z roku 1805 (od italského architekta Joaquína Toescy), která představovala sídlo Královského celního paláce během koloniální správy. V roce 1845 se pak budova stala sídlem Soudního dvora, roku 1968 byla poničena požárem a v roce 1981 se po opravách konečně otevřela veřejnosti jako muzeum. Jako návštěvníci můžete v Chilském muzeu předkolumbovského umění vidět například stálou sbírku soch, textilií nebo keramiky z Amazonie, Karibiku, And a Mezoameriky – velice zajímavé jsou zejména historické předměty z říše Inků a Aztéků.

Chilské muzeum předkolumbovského umění.
Chilské muzeum předkolumbovského umění.

NÁRODNÍ PŘÍRODOVĚDNÉ MUZEUM (National Museum of Natural History)

  • Poloha: asi 3,6 km od centra Santiaga de Chile, na adrese Parque, Quinta Normal, Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: od roku 2015 se neplatí
  • Otevírací doba: úterý až sobota od 10:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: z centra buď pěšky, taxíkem, zapůjčeným vozem nebo metrem (linka 5) na stanici Quinta Normal – EXIT Matucana
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Národní přírodovědné muzeum bylo v Santiagu de Chile založeno 14. září roku 1830 a představuje tak jedno z nejstarších muzeí svého druhu v USA a první v zemi. Během let však několikrát změnilo své sídlo – nejprve stávalo v oblasti Royal Customs (dnes je zde Muzeum předkolumbovského umění), poté bylo v polovině 19. století přesunuto do budovy Chilské univerzity a až roku 1876 přesídlilo na současné místo v parku Quinta Normal. Budovu muzea pak v 20. století dvakrát postihlo zemětřesení, které ji poničilo. Dnes mohou návštěvníci v rekonstruovaných interiérech obdivovat muzejní sbírku více než 150 000 rostlinných exemplářů a krom botaniky i různé další výstavy rozdělené do oblastí entomologie, zoologie obratlovců i bezobratlých, antropologie nebo paleontologie. K dispozici je i vědecká knihovna „Abate Molina“.

Národní přírodovědné muzeum.
Národní přírodovědné muzeum.

KOPEC SANTA LUCÍA (Santa Lucía Hill)

  • Poloha: asi 3,5 km od centra Santiaga de Chile – mezi Alameda del Libertador Bernardo O'Higgins na jihu, Santa Lucía Street na západě a Victoria Subercaseaux na východě
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 20:00 – v zimě je o hodinu kratší otevírací doba
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, na kole, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo metrem do stanice Santa Lucía – ta se nachází hned vedle stejnojmenného kopce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je na kopec vystoupat zejména v brzkých ranních hodinách, kdy ještě slunce nemá takovou intenzitu (po setmění není výstup příliš bezpečný kvůli složitějšímu terénu)

Kopec Santa Lucía se týčí do výšky asi 69 metrů a poskytuje svým návštěvníkům ta nejkrásnější panoramata Santiaga de Chile. Zajímavý je ale i z hlediska historie, neboť původně je 15 milionů let starou sopkou a také památným místem spojeným se vznikem hlavního města Chile. Právě zde totiž roku 1541 vyhlásil španělský dobyvatel Pedro de Valdivia založení Santiaga. Kopec pak změnil svůj ráz v roce 1872 na popud tehdejšího guvernéra Benjamína Vicuñy Mackenny a stal se rozlehlým parkem se sochami, bronzovými branami, fontánami, kovovými schodišti a jinými specifickými prvky. TIP: Když do parku zavítáte dnes a zdoláte více než 200 kamenných schodů k vyhlídce Torre Mirador, získáte odměnu v podobě nepřekonatelného výhledu na samotné město a Andy za ním.

Zajímavost: Historie je na kopci (v parku) Santa Lucía stále živá! Připomíná ji zejména španělský erb, bájný zvon, který dříve patřil kostelu Tovaryšstva Ježíšova nebo muzeum. Dále také můžete v oblasti vidět dalekohledy, houpačky a pouliční osvětlení, sochy či fontány dovezené až z Evropy!

Kopec Santa Lucía a monumentální fontána.
Kopec Santa Lucía a monumentální fontána.

MRAKODRAP GRAN TORRE SANTIAGO

  • Poloha: asi 7,5 km od centra Santiaga de Chile, komplex Costanera Center, obchodní čtvrť Providencia
  • Vstupné: platí se na vyhlídkovou plošinu Sky Costanera – dospělý 13+ 18 000 CLP, dítě od 4 do 12 let 6 000 CLP a děti do tří let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: vyhlídková plošina je otevřena denně od 10:00 do 22:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny nebo více
  • Doprava: nejlepší je jízda metrem (červená trasa) na stanici Tobalaba, odkud je to pěšky ke komplexu Costanera Center jen asi dvě minuty
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Chcete-li se kochat Santiagem de Chile z jiné perspektivy a neobáváte se výšek, určitě navštivte nejvyšší mrakodrap v Latinské Americe s názvem Gran Torre Santiago. V chilské metropoli se hrdě tyčí do výšky 300 metrů a zahrnuje celkem 64 pater. Stavba této monumentální budovy trvala celé čtyři roky (od 2006 do 2010), avšak práce na čas pozastavila v roce 2009 globální ekonomická krize. Samotná věž pak byla dokončena až v roce 2013. Hlavní atrakcí mrakodrapu Gran Torre Santiago je vyhlídková plošina „Sky Costanera“ nacházející se v 61. a 62. patře, odkud získáte dokonalý panoramatický výhled na město. A pokud dostanete chuť na osvěžující drink nebo kávu v jakékoliv podobě, dobře vám poslouží v doslova nebeských výšinách i místní podnik 300 Sky Bar & Coffee.

TIP: Po prohlídce fenomenální plošiny „Sky Costanera“ se mohou zájemci přesunout do dolního nákupního centra Costanera Center, které je v Latinské Americe zdaleka největší a svým návštěvníkům nabízí šest pater s různými nákupními příležitostmi.

Vyhlídka Sky Costanera.
Vyhlídka Sky Costanera.

PARK ARAUCANO

  • Poloha: asi 11 km od centra Santiaga de Chile – naproti nákupnímu centru Parque Arauco, na adrese Pdte. Riesco 5877, Las Condes, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny či více (dle aktivit)
  • Doprava: ideálně červenou trasou metra (L1) na stanici Manquehue, která se nachází jen 1 km jižně od parku, asi 2 km je pak vzdálena stanice metra Escuela Militar
  • Nejlepší doba pro návštěvu:

Pokud budete chtít uniknout ze shonu velkoměsta, určitě v Santiagu de Chile zamiřte do parku Araucano ve čtvrti Las Condes. Právě zde se rozprostírá 22hektarová zelená plocha nabízející nejen naprostý relax a odpočinek, ale i pestré volnočasové vyžití pro všechny generace. Hlavní dětskou atrakcí v parku je tzv. Kidzania s hřišti, veřejným koupalištěm a místy na piknik. Aktivit se ale v tomto úchvatném zelenajícím se prostoru nabízí daleko více! Můžete se například procházet po Růžové zahradě (s nepřeberným množstvím růží), navštívit voliéru s pávy, venčit psa ve stinném a příjemném prostředí, zahrát si tenis či basketbal, využít workout hřiště, podívat se do skateparku nebo obdivovat „bajkery“ v The Parque Araucano Bike Parku. Každý rok se v parku Araucano také konají různé společenské akce, jako koncerty, festivaly, veletrhy, šachové turnaje a další zajímavosti. Na okraji parku se pak nacházejí i restaurace a bary s přátelským personálem.

Park Araucano.
Park Araucano.

PARK BICENTENARIO

  • Poloha: necelých 10 km od centra Santiaga de Chile, podél východního břehu řeky Mapocho, na adrese Av. Bicentenario 3236, Vitacura, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 8:00 do 20:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky, taxíkem, zapůjčeným vozem, autobusem nebo metrem do stanice Tobalaba, která je vzdálena od parku asi 20 minut (chůzí)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Park Bicentenario představuje jedno z nejklidnějších zákoutí města Santiaga de Chile. Jeho překrásné a uklidňující zelené prostory se rozkládají od roku 2007 podél jižního okraje řeky Mapocho a také v centru nejluxusnější městské čtvrti Vitacura. Design prostor navrhnul chilský architekt Teodoro Fernández, který také roku 1998 zvítězil v designové soutěži a mohl tak své nápady zrealizovat. Park je dnes domovem pro více než 5 000 stromů, z nichž 2 600 patří mezi původní druhy. Největší atrakcí je zde však Severní laguna, od níž je jen kousek ulice Isabel Montt – kolem laguny a na laguně je možné zahlédnout labutě, plameňáky, volavky a další vodní i suchozemské ptactvo.

Tento 27hektarový park láká turisty či tamější obyvatele nejen k poklidnému odpočinku a rozjímání, ale také k pěší turistice, jízdě na kole, pikniku a objevování různých akcí konajících se během roku, jako jsou například veletrhy vína, designové výstavy, filmové projekce pod širým nebem, divadelní představení a prezentace tradičních řemesel.

Park Bicentenario.
Park Bicentenario.

METROPOLITNÍ PARK SANTIAGO (Metropolitan Park of Santiago)

  • Poloha: asi 15 km od centra Santiaga de Chile, na adrese Pío Nono 450, Recoleta, Región Metropolitana, Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 6:00 do 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne (nebo více dle aktivit)
  • Doprava:
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Metropolitní park představuje důležité „zelené plíce“ Santiaga de Chile a je také největším metropolitním parkem v Jižní Americe. Do jeho zelených prostor se lze dostat dvěma vchody, tj. z ulice Pío Nono 450 ve čtvrti Recoleta a také z Pedro de Valdivia Norte ve čtvrti Providencia. Zdaleka nejlákavější zdejší atrakcí je kopec San Cristóbal, jenž získal své pojmenování po svatém Kryštofovi neboli patronovi španělských dobyvatelů. Na vrchol kopce, jemuž kraluje krásná 15metrová bílá socha Panny Marie vážící 37 tisíc kilogramů, se můžete dostat buďto pěšky, lanovkou nebo jiným dopravním prostředkem.

V rozlehlém parku se však návštěvníkům nabízí i mnoho dalších aktivit, jako například procházky se psem, cyklistika, jogging, pozorování ptactva, pikniky, opalování, koupání na koupališti Tupahue, prohlídka Muzea vinařství nebo Městské zoologické zahrady, obdivování botanické zahrady a návštěva Viktoriiny opevněné věže (Victoria Fortified Tower).

Metropolitní park Santiago a pohled na město.
Metropolitní park Santiago a pohled na město.

MUZEUM PAMĚTI A LIDSKÝCH PRÁV (Museum of Memory and Human Rights)

  • Poloha: asi 2 km od centra Santiaga de Chile, naproti parku Quinta Normal
  • Vstupné: zdarma (maximální kapacita muzea je 350 lidí)
  • Otevírací doba: úterý až neděle od 10:00 do 18:00 (poslední vstup je umožněn v 17:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: ideální je jízda metrem (zelená trasa L5) na stanici Quinta Normal, která se nachází jen 2 minuty chůze od muzea, přijet na místo pak můžete i taxíkem nebo přijít pěšky z centra
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum paměti a lidských práv je nejen významnou chilskou památkou ale i památníkem, jenž má připomínat oběti despotické vlády a diktatury Augusta Pinocheta mezi lety 1973 až 1990 – během ní bylo uneseno, popraveno nebo mučeno více než 40 000 lidí. Budova muzea byla poprvé otevřena veřejnosti v roce 2010 za přítomnosti někdejší chilské prezidenty Michelle Bacheletové. Muzejní exponáty pak návštěvníkům vypráví silný příběh hrůzné doby, proto mohou být citlivější povahy poněkud znepokojeny (prohlídky muzea nejsou vhodné pro menší děti). Vidět v prostorách můžete například videozáznamy politických shromáždění, dopisy vězňů psané rodinným příslušníkům, výstřižky z novin nebo svědectví od přeživších, fotografie obětí (které byly nazvané „zmizelí“) a mučící nástroje.

UPOZORNĚNÍ: Ne všechny vystavené muzejní exponáty mají popisky v angličtině, proto je vhodné absolvovat prohlídku s anglicky hovořícím průvodcem nebo si stáhnout překladatelskou aplikaci a nechat se doprovodit někým, kdo hovoří španělsky.

Muzeum paměti a lidských práv.
Muzeum paměti a lidských práv.

Historie Santiaga de Chile

První evropským dobyvatelem, který během výpravy z Peru do Chile v roce 1540 prozkoumal území dnešního Santiaga de Chile, byl Španěl Pedro de Valdivia. Tento muž se také podílel v roce 1541 na založení města – původně území nazval jako osadu „Santiago del Nuevo Extremo“ podle svého rodiště ve Španělsku. Okamžik založení, jenž se vepsal nesmazatelně do dějin chilské metropole, se však dle historických záznamů odehrával na kopci zvaném „Huelen“ (Španělé jej nazvali Santa Lucía).

Pedro de Valdivia ovšem sehrál v rozvoji Santiaga de Chile mnohem větší roli, když pomineme založení města. Po příchodu do oblasti se totiž snažil se svými muži zahájit těžbu zlata v oblastech, kde kdysi žili Inkové, to se mu ale kvůli indiánským útokům nepodařilo. Pedro tedy zahájil výstavbu bezpečnější základny na Plaza de Armas (Ozbrojeném náměstí) a pokračoval v rozvoji infastruktury – nutno však podotknout, že i přes výstavbu bylo mnoho budov kolem náměstí v té době zničeno indiánským kmenem Mapuche.

Významné historické milníky

  • Domorodí lidé Mapuche vzdorovali španělským dobyvatelům po několik let, nebyli však dle Evropanů pro rozvoj Santiaga jedinou hrozbou. Město totiž hned několikrát postihlo zemětřesení, a tak muselo být stále přestavováno.
  • Dne 18. 2. 1818 byl vyhlášen vznik Chilské republiky a současně i nezávislost na Španělsku. V té době mělo Santiago kolem 45 tisíc obyvatel.
  • Nejvíce vzrostla populace Santiaga de Chile mezi lety 1907 až 1920 – bylo to o neuvěřitelných 53 %, tj. na 510 000 obyvatel.
  • V roce 1973 byl svržen tehdejší prezident Salvador Allende krvavým vojenským převratem pod vedením Augusta Pinocheta. Tento krutý diktátor zemi vládnul až do roku 1990.
  • Roku 1975 se v Santiagu de Chile otevřela první linka metra mezi stanicemi San Pablo a Central Station.
  • Roku 1990 se do Chile opět vrací demokracie (zvolením Patricio Aylwin jako hlavy státu) a také Santiago de Chile se otevírá světu v rámci turismu, tedy jsou obnoveny mezinárodní lety.

Pohled na obchodní čvtrť Santiaga de Chile.
Pohled na obchodní čvtrť Santiaga de Chile.

Co potřebujete vědět před odletem do Santiaga de Chile

Před odletem do Santiaga de Chile si zajistěte potřebné doklady, které vyžadují chilské úřady. Primárně musíte vlastnit cestovní pas, jehož platnost bude ještě minimálně půl roku od plánovaného data příletu na území Chile. Vízumnení pro občany České republiky nutné (dle Ministerstva zahraničních věcí ČR), pokud ryze turistický pobyt nepřesáhne 90 dní. Chilské úřady též vyžadují prokázání dostatečných finančních prostředků na cestu zpět – zahrnuje zpáteční letenku a obnos ve výši alespoň 46 USD/na den pobytu. Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát není nutné v Santiagu de Chile předkládat. Aktuální podmínky vstupu si však ověřte na příslušném velvyslanectví země.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Santiaga de Chile na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Chile se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ovoce a zelenina na místním trhu.
Ovoce a zelenina na místním trhu.

Kdy navštívit Santiago de Chile

Nejlepší doba k návštěvě Santiaga de Chile je buď od března do května (podzim) nebo od září do listopadu (jaro). Během podzimní/jarní sezóny totiž ve městě panuje mírnější klima a v ulicích se nevyskytují davy turistů. Od března do května pak naměříte v průměru 15 °C až 20 °C a od září do listopadu 15 °C až 22 °C.

Jazyk a lidé

Oficiálním a administrativním jazykem Chile je španělština – tedy i tu po většinou v Santiagu de Chile uslyšíte.Pracující v turistickém odvětví pak mohou ovládat angličtinu nebo němčinu, jinak ji ale používají místní lidé sporadicky. Obyvatelé Chile (potažmo i Santiaga de Chile) jsou pak obecně velmi přátelští, otevření, vřelí, pohostinní, tradiční, zaměření na rodinu a hrdí na svou zemi i její historii. Snadno také s místními zapředete čilé rozhovory na jakékoliv téma – zajímá je například politika, sport/hlavně fotbal a kultura.

Bezpečí

Santiago de Chile je pro turisty obecně bezpečnou destinací, zvýšená opatrnost a bdělost se však doporučuje v městských oblastech Las Condes, Vitacura a Providencia – zde existuje vyšší míra drobných krádeží. Dále je vhodné se řídit základními bezpečnostními tipy pro každého cestovatele:

  • Své cennosti mějte stále pod dohledem a blízko u těla, což platí zejména v turisticky exponovaných lokalitách. V ideálním případě ponechte většinu cennosti v hotelovém trezoru – s sebou si vezměte jen nutnou hotovost a fotokopii cestovního pasu.
  • Snažte se vyhnout samostatným procházkám v noci a nezacházejte do opuštěných městských koutů.
  • Pokud zvolíte k přepravě taxi, používejte jen to licencované – tyto vozy mají na karoserii logo společnosti.
  • Při vybírání hotovosti z bankomatu buďte obezřetní – a to obzvlášť po setmění. Bedlivě sledujte své okolí, abyste kolem sebe neměli podezřelé osoby.
  • Před plánovaným výletem po městě se oblečte skromně a nevyčnívejte jako turista – abyste zbytečně nelákali pozornost případných zlodějů. Cenné šperky ponechte raději v trezoru a fotoaparát noste v batohu.
  • Při návštěvě baru zůstaňte ve střehu, aby vám pod vlivem alkoholu nemohl nikdo nic odcizit.

Pouliční muzikant.
Pouliční muzikant.

Doprava do Santiaga de Chile

Do Santiaga de Chile létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Air France, easyJet, Iberia, Vueling Airlines, KLM, LATAM Airlines nebo Lufthansa – některé v kooperaci. Cílem je Mezinárodní letiště Artura Merina Beníteze (SCL – Arturo Merino Benitez International Airport), které je od hlavního města Santiaga de Chile vzdálené asi 15 km. Během letu musíte vždy počítat s jedním či dvěma mezipřistáními, tj. obvykle v Paříži, Madridu nebo Amsterdamu. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci od 31 000 Kč/osoba (nejlevnější) až třeba po 100 200 Kč/osoba (nejrychlejší)/k červenci roku 2024.

Doprava po Santiagu de Chile

Veřejná doprava v Santiagu de Chile během let výrazně pokročila, a tak si dnes místní i turisté mohou užívat komfortu, efektivnosti a bezpečí především metra a taxíků. Pojďte s námi tedy prozkoumat, jaké konkrétní možnosti přepravy vlastně v chilské metropoli máte:

Metro

Chcete-li se po Santiagu de Chile přepravovat co nejrychleji a nejpohodlněji, je metro tou nejlepší volbou. Cestování tímto dopravní prostředkem se pak může stát dokonce i kulturní atrakcí, jelikož některé stanice metra jsou vymalovány předními chilskými umělci. Vozy metra jsou v hlavním chilském městě v provozu od 6:00 do 23:00 (pondělí až pátek), od 6:30 do 23:00 (sobota) a od 8:00 do 23:00 (neděle a svátky). Abyste mohli metrem v Santiagu cestovat, je nutné si zakoupit dobíjecí kartu Bip! za 1 550 CLP (chilských pesos) – získat ji můžete téměř ve všech stanicích metra, v bankách Banco de Chile a Banco Santander nebo v různých obchodech po městě a střediscích „Punto“. Minimální dobití této karty musí činit alespoň 750 CLP. V současnosti (k roku 2024) má Santiago de Chile šest tras metra. Hlavní je linka 1, která vede z čtvrti Las Condes do centra města a k důležitým atrakcím či autobusovým zastávkám.

TIP: Snažte se v Santiagu de Chile necestovat metrem v dopravní špičce, tj. od 7:00 do 10:00 a od 17:00 do 19:00, kdy jsou vozy značně přeplněné.

Autobusy

Autobusovou dopravu v Santiagu de Chile zajišťuje od roku 2007 společnost Red Metropolitana de Movilidad (do roku 2019 se nazývala Transantiago). Pro turisty nepředstavují autobusy v chilské metropoli spolehlivý dopravní prostředek, proto je lepší se jim vyhnout. Vozy totiž zřídka kdy přijíždějí ve stejnou dobu a málokdy zastavují v každé stanici (i když by měly). Pokud se ale přeci jen rozhodnete autobusovou síť v Santiagu de Chile vyzkoušet, je vhodné si prostudovat její plán. Nutné také bude k cestování pořízení dobíjecí karty Bip!, stejně jako u přepravy metrem. Dalšími autobusovými dopravci, kteří operují především v oblasti letiště v Santiagu, jsou Transportes Centropuerto a TurBus Aeropuerto.

Automobil

Jistou svobodu pohybu vám pak umožní zapůjčený automobil. Musíte však počítat s tím, že v Santiagu de Chile je poměrně hustý provoz. V autopůjčovně pak musíte předložit mezinárodní řidičský průkaz, český řidičský průkaz, cestovní pas a kreditní kartu. Společnosti půjčující automobily najdete po celém městě – zahrnují např. lokální MonteCarlo RentaCar, Chilean Rent A Car, United Rent a Car a Rent a Car in Santiago nebo mezinárodní Avis, Budget a Hertz. Automobil je vhodné rezervovat ještě před odletem online (odjet jím můžete přímo z letiště po příletu).

Taxi

Za rozumnou cenu pak můžete cestovat po Santiagu de Chile i taxíky, které jsou dostupné doslova na každém rohu města (zavolat si je můžete nechat i z hotelu). Tamější taxi je snadno identifikovatelné podle černé karoserie a žluté střechy. V rohu čelního skla se nachází signální světlo dostupnosti vozu. Všechny tyto taxíky mají taxametr, a tak se před jízdou ujistěte, že jej řidič zapnul. Zaplacení jízdného se doporučuje v menších bankovkách, abyste předešli případným podvodům s falešnými bankovkami. Spropitné taxikáři v Santiagu neočekávají. Cestovat však můžete v chilské metropoli také taxíky společností Uber nebo Cabify (oproti Uberu je spolehlivější).

Další možnosti přepravy

Velice oblíbenou možností přepravy v Santiagu de Chile je i jízda na kole, což reflektuje i rozsáhlá síť cyklostezek. Pokud jste tedy zapáleným cyklistou, určitě zavítejte do jedné z tamějších cyklo půjčoven a projeďte se. A v neposlední řadě je vhodné prozkoumání města pěšky – ideální je však na procházku vyrazit spíše o víkendu, kdy jsou ulice méně přeplněné. Orientačním bodem se pak může stát řeka Mapocho, přesto si ale nezapomeňte vzít s sebou na průzkum mapu oblasti. Chodcům se také doporučuje nepohybovat se blízko obrubníků, kvůli husté dopravě. Nutná je i zvýšená obezřetnost při přecházení přechodů pro chodce, neboť ne všichni řidiči musí být ohleduplní.

Pověšené prádlo na balkoně tradičního chilského bytu.
Pověšené prádlo na balkoně tradičního chilského bytu.

Peníze, ceny a spropitné v Santiagu de Chile

Oficiální měnou Chile je chilské peso/CLP $ – tedy také tím budete v Santiagu de Chile platit za zboží či služby. Někde ale mohou akceptovat i americký dolar nebo dokonce euro – zejména v turisticky exponovaných oblastech a hotelech. Ceny v supermarketech, jiných obchodech a restauracích jsou však psány v chilských pesos.

V oběhu jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000 a 20 000 pesos a mince v hodnotě 10, 50, 100 a 500 pesos. Před odletem si směňte české koruny ideálně na eura nebo americké dolary, které pak směníte přímo v Chile za chilské pesos – použít lze letištní či jiné směnárny („Casa de Cambio“) nebo banky Banco Estado a Banco Santander, které najdete v centru města. Lepší je ale využít směnárny přímo v centru Santiaga de Chile, kde může být lepší kurz. Doporučení: v hotovosti si můžete nechat také nějaké americké dolary nebo eura, jistě je v místě upotřebíte.

Bankomaty a platební karty

Hotovost můžete v Santiagu de Chile získat i výběrem z bankomatů, které se nachází po celém městě. Limity pro výběr z bankomatů v Chile jsou obecně nastavené na 200 000 CLP a poplatek za výběr se pohybuje kolem 7 000 CLP. Většina obchodníků pak akceptuje mezinárodní kreditní a debetní karty MasterCard, Visa a American Express k platbě za zboží a služby.

Směnný kurz k 7/2024: 1 CZK = 41 CLP, 1 USD = 948 CLP (chilských pesos)

Spropitné

V Chile je běžné předávání spropitného v restauracích, barech a kavárnách – hlavně v turistických oblastech.Spropitné za dobré služby ale ocení i snaživý hotelový personál, číšníci/servírky nebo průvodci. Inspirovat se můžete následujícími tipy a využít je také při svém pobytu v Santiagu de Chile:

  • Restaurace, kavárny a bary: běžné je ponechat navíc 10 až 15 % z celkového účtu – většina restaurací však automaticky účtuje 10 % tzv. „propina“ (spropitné), které můžete odsouhlasit nebo odmítnout
  • Hotely: pokojské můžete za denní úklid ponechat 3 000 až 5 000 CLP, poslíčkovi za přenos 1 zavazadla 500 až 1 000 CLP a recepční za dobré služby v jeden den 1 000 až 2 000 CLP
  • Taxi: pokud jste absolvovali delší cestu a taxikář vám pomohl se zavazadly, je běžné ponechat 10 % z jízdného navíc – jízdné pak můžete také zaokrouhlit nahoru na částku dle svého uvážení (ideálně o dalších 500 pesos), jinak ale taxikáři dýško nevyžadují
  • Průvodce: pokud jste měli skvělý zážitek, určitě je vhodné předat průvodci aspoň 10 % z celkové ceny výletu (obvykle to bývá 10 000 až 15 000 CLP/den za soukromé průvodcovství a v případě sdílené prohlídky 3 000 až 5 000 CLP/den a osobu)

Jaké ceny čekat?

Život v Santiagu de Chile je v průměru o 17,7 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují kolem 696 867 CLP (chilských pesos), což je v přepočtu asi 17 000 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): 10 000 CLP (cca 244 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: 8 000 CLP (cca 196 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 3 000 CLP (cca 73 Kč)
  • Káva/cappuccino: 2 770 CLP (cca 68 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): 1 174 CLP (cca 29 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 5 000 CLP (cca 122 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 800 CLP (cca 20 Kč)
  • Taxi (1 km, normální tarif): 1 450 CLP (cca 35 Kč)

Časové pásmo a délka letu

Santiago de Chile je v časovém pásmu UTC -3 nebo UTC -4 (chilský letní čas nebo standardní/zimní čas – CLDT). V Praze tedy může být o 5 nebo 6 hodin více v závislosti na tom, zda je v ČR nebo v Chile letní nebo zimní čas.Délka letu z Prahy do Santiaga de Chile je pak odvislá od vybrané aerolinky, období odletu i mezipřistání – nejrychlejší/nejdražší let trvá cca 18 hodin a ten nejpomalejší/nejlevnější asi 37 hodin.

Prodej ryb a mořských plodů na místním trhu.
Prodej ryb a mořských plodů na místním trhu.

Možnosti ubytování v Santiagu de Chile

Santiago de Chile je velmi živé město, ve kterém žije až 40 % obyvatel Chile, proto si svůj pobyt pečlivě naplánujte – abyste se složitě nemuseli hodiny přesouvat z místa na místo. Vyberte si tedy městskou oblast, kde chcete strávit nejvíce času a užívejte si ničím nerušené zážitky. Inspirovat se můžete těmito čtvrtěmi:

  • Centro (centrum Santiaga de Chile): v této oblasti se ubytujte, pokud letíte do chilské metropole poprvé. Budete mít totiž na dosah ty nejzajímavější a nejdůležitější památky/atrakce, jako náměstí Plaza de Armas, Metropolitní katedrálu, Národní historické muzeum, umělecké čtvrti Lastarria a Bellas Artes či kopec Santa Lucía. Skvělé zázemí vám poskytne například 5hvězdičkový hotel Casa Bueras Boutique – Hotel en Lastarria nebo 2hvězdičkový Hostel Forestal.
  • Barrio Brasil: chcete-li něco málo za ubytování ušetřit, nebo nemáte tak rozsáhlý cestovatelský rozpočet, vsaďte na čtvrť Barrio Brasil. Tato oblast vás okouzlí svou intenzivní uměleckou a kulturní atmosférou. Vynikající ubytování seženete například v 3hvězdičkovém hotelu Matildas Hotel Boutique nebo v 2hvězdičkovém Happy House Hostelu.
  • Bellavista: jste milovníky bujarého nočního života? Potom zůstaňte ve čtvrti Bellavista, kde můžete ponocovat u dobrého drinku nebo protančit celou noc v jednom z klubů. Je to také nejbližší čtvrť ke kopci San Crostóbal, jenž je obklopen ohromujícím parkem a zoologickou zahradou. Spolehlivé ubytování zde tedy najdete v 4hvězdičkovém hotelu The Hip Hotel Santiago nebo v Hostelu GUANAKO.
  • Providencia: nadšenci do nakupování, gastronomie nebo obdivování velkolepých památek (jako je např. mrakodrap Gran Torre) se mohou ubytovat v oblasti Providencia. Bezchybné služby vám zde poskytne například Hotel Almasur Providencia nebo Hostal Providencia.
  • Las Condes: cestujete do Santiaga de Chile s dětmi? Potom je vhodná k ubytování čtvrť Las Condes, kterou obklopuje mnoho parků – najdete zde ale i národní stadion a prostory pro skvělé nákupy. A protože je Las Condes nejblíže k Andám, přijdou si zde na své i milovníci lyžování. Ubytovat se zde můžete v 4hvězdičkovém hotelu DoubleTree by Hilton Hotel Santiago – Vitacura nebo v 5hvězdičkovém hotelu Hotel NH Collection Plaza Santiago.

Tradiční polévka cazuela.
Tradiční polévka cazuela.

Jídlo a pití v Santiagu de Chile

Dá se říct, že chilská kuchyně je fúzí mnoha chutí a kultur. Promítá se v ní španělský, německý, britský i francouzský vliv. Nedílnou součástí této gastronomie je však i vliv chilské kultury Mapuche. Pokrmům v Chile dominují zejména mořské plody a také hovězí maso, ovoce a zelenina. Nejinak je tomu i v Santiagu de Chile. Ochutnat byste měli v chilské metropoli určitě následující lahůdky:

  • Empanadas: pšeničné kapsy jsou v Chile hitem, ochutnejte například tu plněnou mletým hovězím masem, olivami a cibulí (k dostání jsou ale i kapsy plněné mořskými plody, sýrem, zeleninou atp.)
  • Hot dog „Completo“: tento hot dog v chilském stylu je složený z měkké housky, grilované klobásy, majonézy, kysaného zelí, rajčat a doplněný pikantní chilskou salsou
  • Ceviche: marinovaná syrová ryba s limetkovou šťávou, koriandrem, cibulí a chilli zachutná všem milovníkům mořským plodů
  • Pastel de Choclo (koláč z kukuřice): jde o tradiční chilský pokrm složený z kořeněného mletého hovězího masa, mleté kukuřice, oliv, cibule a na jeho povrchu je kůrka z kukuřičné mouky
  • Alfajores: měkké máslové sušenky, které jsou tradičně plněné karamelovým krémem – hodí se jako dezert k odpolední kávě

Nejlepší kavárny a restaurace v Santiagu de Chile

  • Amaia restaurante
  • El Grandioso Caballo De Palo
  • El Hoyo
  • Ana María Restaurant
  • La huérfana
  • Confiteria Torres

Nealkoholické nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Santiagu de Chile je kohoutková voda zdravotně nezávadná, pokud ale máte citlivější zažívání, dejte raději přednost vodě balené. Dále pak můžete ochutnat tradiční chilský letní nápoj s příchutí broskve zvaný Mote con Huesillo, zdravou šťávu z bobulí Calafate, jihoamerický tradiční čaj Maté, skořicový čaj Té de Canela, šťávu vyrobenou z plodů růže – Jugo de Rosa Mosqueta nebo bylinkovou vodu Agua de Hierbas.

Alkoholické nápoje

Z tvrdých alkoholických nápojů se pak nabízí v Chile a potažmo i v Santiagu de Chile zejména likér zvaný Pisco, destilát na bázi hroznů Aguardiente de Uva, bylinný likér Licor de Oro, léčivý likér Rica-Rica, likér Murtado nebo likér na bázi bobulí Calafate. Z koktejlů lze ochutnat Pisco Sour, Mango Sour, Terremoto, Borgoňu či populární Micheladu.

Samostatnou kapitolou jsou pak výtečná chilská vína, tj. ujít si nenechte tamější Malbec a pak také Cabernet Sauvignon, Carménère, Merlot, Rulandské modré, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier nebo Ryzlink rýnský. A pokud jste spíše pivařem, můžete v Chile ochutnat řemeslná piva značky Altamira, Rothhammer, Kross, Szot, Cerveza Austral nebo Kunstmann.

Mezi chilskými „domorodci“ se pak velké oblibě těší různé jiné kvašené alkoholické nápoje, jako např. Chicha de Uva(kvašený nápoj z hroznů), Chicha de Maíz (nápoj z fermentované kukuřice), Chicha de Cebada (nápoj z fermentovaného ječmene) a jablečný cider značky Sidra.

Nejlepší vinárny a bary v Santiagu de Chile

  • Chipe Libre
  • Liguria
  • La Piojera
  • Sarita Colonia
  • Bocanáriz
  • The Clinic Brasil

Chilské empanadas.
Chilské empanadas.

Zajímavosti o Santiagu de Chile na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Santiago de Chile má živou LGBTQ+ komunitu? Chilská metropole každoročně pořádá akci zvanou Pride Parade a poskytuje také pestrý noční život pro ty, kteří se definují jako LGBTQ+.
  • v Santiagu de Chile jsou lidé velkými milovníky psů? Na tyto zvířecí mazlíčky natrefíte ve městě doslova všude a také se zdá, že každá chilská rodina vlastní více než jednoho psa. Mnohá tato zvířata se rovněž potulují samostatně v ulicích, jsou však dobře živena.
  • v hlavním městě Chile nejsou veřejné projevy náklonnosti žádné tabu? Možná vám bude chvíli trvat, než si zvyknete na všudypřítomné láskyplné projevy párů.
  • Santiago de Chile se zejména v zimních měsících potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, neboť leží v údolí mezi horami? Pokud do města cestujete v zimě, je tedy ideální cestovat metrem, které je čisté a rychlé.
  • v Santiagu de Chile najdete až 25 automatů na pizzu? Obvykle se nacházejí ve vestibulech metra a za vhození mince v odpovídající hodnotě vám skutečně vydají teplou pizzu dle vašeho přání.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole