Ottawa titul.

Ottawa: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Ať už vyrážíte do Kanady za poznáním měst, do přírody, za rybařením či za adrenalinovými sporty, jedno je jisté, rozhodně byste neměli vynechat její hlavní město. Ottawa vás určitě zaujme svou jedinečnou atmosférou a nespočtem venkovních aktivit. Jistě všichni znají ikonický Rideau Canal a jen málokdo by si nechtěl zkusit na něm zabruslit! Je to totiž největší kluziště na světě! Navíc podél jeho břehů najdete stánky nabízející zdejší pochutinu – tzv. beavertails nebo chcete – li bobří ocasy. Ale nebojte se, jedná se o sladký pokrm bez příměsi těchto roztomilých hlodavců. Ač Ottawa původně vůbec neměla být hlavním městem, dnes je jasné, že se o svůj statut hrdě zasloužila. Je to progresivní multikulturní město, které turisté mohou řadu dnů objevovat a užívat si jeho přívětivou atmosféru. Někdy možná i trochu tajemnou…v Ottawě totiž najdeme mnoho míst, o kterých se vypráví duchařské historky a kam mohou ti odvážnější návštěvnici v rámci „ghost tour“ zavítat. Ale pro odlehčení…věděli jste, že Ottawa byla prvním městem v celé Kanadě, kde byly nainstalovány světelné semafory? Nebo že se jí přezdívá kanadské hlavní město shawarmy?

Sportovní aktivity, gastronomie, okolní příroda… to vše skýtá kanadská metropole. Nicméně Ottawa je i centrem kulturním a uměleckým. A samozřejmě i vládním! Každý si zde jistě najde to své a byla by velká škoda Ottawu během cesty po Kanadě vynechat! Určitě stojí za návštěvu!

Autor: Petra Špačková

29.09.2024

Čti více
Východ slunce nad městem.
Východ slunce nad městem.

HISTORIE A POLOHA OTTAWY

Ottawa, hlavní město Kanady, se nachází v provincii Ontario, na jihovýchodě země. Kanadská metropole leží na řece Ottawa na východní hranici Ontaria s Québecem. Předpokládá se, že jméno „Ottawa“ pochází z algonkinského slova, které znamená „obchodovat“ (Odawa).

Město se nachází na tradičním území algonquinského lidu, což je skupina blízce spřízněná jak s Odawy, tak s Ojibwa.

Až do asi 8 000 př. n. l. bylo údolí Ottawy pokryto Champlainským mořem, nejstarší důkazy o lidském obydlí v této oblasti se datují do roku 6500 př. n. l. Algonquinové byli především lovci, rybáři a v malé míře i zemědělci. Řeka sloužila pro obchod mezi komunitami původních obyvatel.

V roce 1608 Etienne Brûlé jako první Evropan prozkoumal řeku Ottawu a její okolí. Samuel de Champlain ho následoval v roce 1613.

Od 17. do 19. století sloužila řeka Ottawa jako hlavní tepna montréalského obchodu s kožešinami i další průzkum do nitra kontinentu. Příchod evropských průzkumníků a obchodníků přinesl nemoci, jako jsou neštovice, které zdevastovaly domorodé populace. V polovině 17. století, oslabeni nemocemi a neshody s jinými kmeny, ztratili Algonquini kontrolu nad řekou Ottawa.

Samotná Ottawa vyrostla z osídlení založeného v roce 1826 Royal Engineers pod vedením podplukovníka Johna By, sloužila coby stavební základna pro kanál Rideau. Bylo umístěno poblíž vodopádů Chaudière a ústí řek Rideau a Gatineau. Okamžitě přilákala dodavatele, dělníky a malou komunitu obchodníků a profesionálů. V roce 1827 vyrostlo významné město s názvem Bytown.

Ve 30. letech 19. století se obchod se dřevem do Británie nabral na rozmachu a Bytown se stal zásobovacím centrem jako hlavní město v celém údolí. Nový průmysl se objevil v 50. letech 19. století, kdy byla síla Chaudière a Rideau Falls využita k řezání klád na řezivo pro americký trh. V roce 1855 bylo jméno Bytown změněno na Ottawa.

V 60. letech 19. století, kromě velkého obchodu se dřevem, Ottawa měla jeden z největších frézovacích systémů na světě, doprovázený obrovskými operacemi řezání, jízdy a překládky, a byla napojena na Grand Trunk Railway a americké železniční sítě. Železnice dodala Ottawě velký význam a začalo být pomýšleno, že právě zde by mohlo být hlavní město Kanady. Nicméně ve hře byla i jiná města, a tak byla celá záležitost předložena královně Viktorii. Poslední den roku 1857 bylo oznámeno, že kanadskou metropolí se stane Ottawa. To mělo velký dopad na její další progres a také zalidnění. Začala výstavba mnoha nových budov, včetně těch vládních, a příliv nových obyvatel.

V roce 1867 se oficiálně město stalo hlavním městem. Kolem roku 1890 se začal využívat hydroelektrický potenciál řek Ottawy. Průmysl řeziva ve 20. století výrazně upadl. Národní rada pro výzkum a Rada pro výzkum obrany spolu se dvěma oblastními univerzitami poskytly základ pro růst odvětví špičkových technologií ve druhé polovině 20. století. Ottawa později získala přezdívku „Silicon Valley North“.

Dnes je Ottawa kosmopolitní moderním velkoměstem. Domov zde našlo zhruba 1,1 milionu obyvatel (včetně metropolitní oblasti je však populace města více než 1,5 milionu).

Jako hlavní město země je Ottawa poměrně dvojjazyčným městem. Většina obyvatel (64, 1 %) uvádí angličtinu jako svůj mateřský jazyk. Francouzští rodilí mluvčí tvoří 15, 8 % obyvatel města, zatímco 37, 6 % tvrdí, že jsou alespoň na nějaké úrovni bilingvní.

Noční Ottawa.
Noční Ottawa.

ZAJÍMAVOSTI OTTAWY

Ottawa nebyla první volbou pro hlavní město Kanady. V 19. století, kdy Kanada byla ještě souborem provincií a území, existovala velká rivalita mezi dvěma velkými městy: Torontem (tehdy známým jako York) a Montréalem. Tyto dvě obce soupeřily o to, aby se staly hlavním městem nově sjednocené provincie Kanady. Ottawa byla pak v podstatě výsledkem kompromisu.

  • Ottawa byla vůbec prvním kanadským městem, které dostalo semafory. Tato důležitá událost se stala v roce 1908 na rohu Wellington Street a O' Connor Street.
  • Ottawa má svou vlastní vlajku.
  • Ottawa je sedmým nejchladnějším hlavním městem na světě.
  • Ottawa je dvojjazyčné město.
  • Ottawa je centrem kanadské vlády.
  • Ottawský Parlamentní kopec málem vyhořel při požáru na počátku 20. století. Dne 3. února 1916 zažila Ottawa jeden ze svých nejtemnějších okamžiků, když se centrálním blokem Parliament Hill prohnal katastrofální požár.
  • Vlajka na Věži míru v Ottawě se každý den mění a obyvatelé si ji mohou dokonce pořídit i pro sebe domů.
  • Ottawa je domovem ikonického kanálu Rideau, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to také největší kluziště na světě!
  • Ottawa se může pochlubit slavnou obří sochou pavouka zvanou „Maman“.
  • Ottawa je považována za kanadské hlavní město shawarmy.
  • Ottawa hostí kanadský Festival tulipánů, a to každoročně v květnu.
  • Ottawa je domovem mnoha strašidelných míst. Jedním z nejznámějších strašidelných míst je Fairmont Château Laurier Hotel. Tento velkolepý a historický hotel byl v průběhu let předmětem mnoha strašidelných legend s příběhy o zjeveních a děsivých událostech. Pak je tu také například Ottawa Jail Hostel, který byl kdysi vězením. Říká se, že je zmítán duchy bývalých vězňů a někteří návštěvníci opravdu zaznamenali strašidelné kroky a podivné zvuky.
  • Ottawa měla získat nábytek pro svůj Château Laurier, ale s Titanicem se potopil a zmizel nenávratně na dně moře.

Budova parlamentu.
Budova parlamentu.

CO NEMINOUT V OTTAWĚ

Parlamentní kopec (Parliament Hill)

Parliament Hill je domovem kanadského parlamentu. Nicméně Parlament Hill je také symbolickým srdcem Kanady.

Otevřený areál Parliament Hill poskytuje také místo pro shromáždění, k oslavám nebo naopak protestům a je národní historickou památkou. Pro milovníky architektury - budova parlamentu (střední blok) a dvě kancelářské budovy (východní a západní blok) jsou vynikajícím příkladem stylu novogotiky. Otevřeny byly dne 6. června 1866.

Parlamentní knihovna je jedinou součástí původního centrálního bloku, který přežil požár v roce 1916. K přestavěnému centrálnímu bloku byly na počest padlých vojáků v první světové válce přidány Pamětní síň a Věž míru.

Pohled na parlament od řeky.
Pohled na parlament od řeky.

Národní galerie (National Gallery of Canada)

Žádný milovník umění by v Ottawě neměl minout zdejší National Gallery of Canada. Ta vznikla již v 80. letech 19. století a je populárním cílem místních i turistů. K vidění zde jsou současná i historická umělecká díla – včetně obrazů, soch, fotografií a multimediálních instalací.

Již před samotnou budovou nan vás jistě udělá doje Maman, což je 9 m vysoká socha pavouka od Louise Bourgeois. Skulptura vévodí náměstí a byla prý inspirována umělcovou vlastní matkou. Má představovat pečující a ochranný symbol plodnosti, úkrytu a domova. Nicméně svou velikostí a realistickým vzezřením to není zrovna ideální cíl pro ty, kteří trpí arachnofobií.

Uvnitř galerie pak můžete prozkoumat více než 40 000 děl od přibližně 6 000 tvůrců! Narazit při prohlídce můžete například na starověké domorodé artefakty, evropské umění, náboženské kusy z Nové Francie či moderní inuitské sochy.

Most Alexandra a v pozadí budova kanadské národní galerie.
Most Alexandra a v pozadí budova kanadské národní galerie.

Notre – Dame Basilica

Tato národní historická památka byla vystavěna v roce 1846 a je největším a nejstarším kostelem ve městě. Je také sídlem římskokatolického arcibiskupa.

Tento dokonalý příklad novogotického stylu v kanadské architektuře najdeme nedaleko Národní galerie.

Kanadské přírodovědné muzeum (Canadian Museum of Nature)

Toto muzeum vás přenese do světa fosílií, savců, minerálů, expedic do Arktidy a dalších v historické budově Victoria Memorial Museum Building, která se nachází jen pár minut od Parliament Hill.

V Kanadském muzeu přírody v Ottawě se prostřednictvím výstav a interaktivních aktivit dozvíte o planetě Zemi a všem s ní spojené.

Canada Goose Arctic Gallery vás například ponoří do mrazivé atmosféry vytvořené skutečným ledem a provede vás kanadskou arktickou oblastí. Seznámit se zde budete moci samozřejmě i s jejími obyvateli!

V galerii s ústředním tématem vody pak můžete vidět obrovskou kostru modré velryby a také živé vodní tvory, včetně želvy skvrnité a měsíční medúzy. Můžete si vyzkoušet identifikovat lesní zvuky a naučit se pečovat o zraněné ptáky v Bird Gallery.

Dále zde můžete zjistit, jak dochází k zemětřesení či si postavit model sopky.

Ve venkovní expozici Owls Rendez – Vous jsou vystaveni i živí tvorové, včetně sov a orla bělohlavého. V Nature Live si zase můžete prohlédnout překrásné motýly a brouky.

Každý si v muzeu jistě najde svůj kout zájmu.

Přírodovědné muzeum v Ottawě.
Přírodovědné muzeum v Ottawě.

Trh Byward (Byward Market)

Toto rušné tržiště je snem všech milovníků kvalitních farmářských potravin. Mezi květnem a říjnem se navíc majitelé malých podniků shromažďují před samotnou tržnicí a proměňují tak lokalitu v rušný venkovní trh. Tržiště bylo založeno v roce 1827 a je jedním z nejstarších a největších veřejných trhů v Kanadě.

Historické hodiny u trhu Byward.
Historické hodiny u trhu Byward.

Gatineau Park

Jen kousek od pulzující Ottawy naleznete ráj plný zeleně a navíc s velkou biodiverzitou. V tomto rozsáhlém parku pouhých 15 minut od Ottawy můžete plavat, chodit na túry, jezdit na kole, kempovat, běžkovat či se procházet na sněžnicích.

Gatineau Park je celoroční destinací pro milovníky přírody a milovníky historie. Divočina o rozloze 361 km² nabízí malebné vyhlídky, víceúčelové stezky, nádherná jezera, chladné jeskyně a dokonce i ubytování. Park je útočištěm pro více než 100 ohrožených druhů rostlin a živočichů, stejně jako běžnou flóru a faunu. Kromě kochání se přírodou se můžete dozvědět o historii Kanady na Mackenzie King Estate, letním sídle válečného premiéra William Lyon Mackenzie Kinga. Ten byl ministerským předsedou země rekordních 22 let!

INFO: Setkat se v parku můžete například s kunou, bobrem, jelencem běloocasým či dokonce s medvědem baribalem.

Park Gatineau.
Park Gatineau.

Rideau Canal

Není možné, abyste navštívili Ottawu a nezašli přitom ke kanálu Rideau! Nebo se po něm v zimních měsících neprojeli na bruslích. Kanál Rideau je zkrátka s Ottawou a její historií úzce spjat a dnes je populárním místem pro výlety a sportovní aktivity. Je to také jediná ottawská pamětihodnost zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO.

V historii kanálu lze vystopovat tři hlavní éry. Vojenské období začalo samotnou výstavbou kanálu, který poskytl bezpečnou zásobovací cestu z Montréalu do Kingstonu, představoval alternativu k řece sv. Vavřince v neklidných letech po válce v roce 1812. Nicméně postupný vojenský úpadek během následných desetiletí vedl k tomu, že se kanál stal primárně komerční vodní cestou. Dřevo, železná ruda, fosfát atd. byly přepravovány po Rideau lodí směrem k Montréalu, do Spojených států nebo Anglie. S příchodem železnic, které byly rychlejší a ekonomičtější, se obchodní činnost kanálu omezila převážně na regionální činnost.

Konec 19. století byl pak předzvěstí rekreační éry s luxusními výletními parníky jako Rideau King a Rideau Queen, které po malebné vodní cestě převážely spoustu cestovatelů a turistů.

V teplejších měsících je kanál rájem pro chodce, běžce, in-line bruslaře a cyklisty, kteří se procházejí po jeho malebných zelených březích. Tuto vodní cestu spojující Kingston s Ottawou pravidelně využívají jachtaři i vodáci. Proto je zde stále poměrně čilý ruch.

INFO: Stavba kanálu probíhala v letech 1826 až 1832.

Západ slunce nad kanálem Rideau.
Západ slunce nad kanálem Rideau.

Kanadské válečné muzeum (Canadian War Museum)

Kanadské válečné muzeum je kanadské národní muzeum vojenské historie a jedno z nejuznávanějších světových muzeí pro studium ozbrojených konfliktů. Muzeum bylo otevřeno na svém novém místě v LeBreton Flats v centru Ottawy dne 8. května 2005.

Nicméně kořeny muzea sahají až do roku 1880, kdy se však skládalo především ze sbírky vojenských artefaktů. Dozvědět se více o válečné historii Kanady mohou návštěvníci prostřednictvím artefaktů, osobních příběhů, uměleckých děl, fotografií a interaktivních prezentací.

Je zde mnoho předmětů, které nenechají nikoho chladným, ať už se jedná o Hitlerův obrněný přehlídkový vůz Mercedes – Benz či o plyšového medvídka, kterého během první světové války poslala malá dívka svému otci vojákovi a mnoho dalších.

Muzeum je však zajímavé i z architektonického hlediska. Architekt muzea Raymond Moriyama začlenil do stavby recyklovatelné prvky a dokonalým detailem je pak fakt, že stavba obsahuje okna, která v Morseově abecedě představují slovo „Nezapomeneme“. Navíc jediné okno v Pamětní síni je navrženo tak, aby slunce osvětlovalo náhrobek neznámého vojína každý rok v 11 hodin na Remembrance Day dne 11. listopadu.

Detail budovy kanadského válečného muzea.
Detail budovy kanadského válečného muzea.

Národní válečný památník (National War Memorial)

Národní válečný památník, také známý jako „The Response“, je kenotaf symbolizující oběť veškerého personálu kanadských ozbrojených sil, všech, kteří sloužili Kanadě v době války ve věci míru a svobody – v minulosti, současnosti i budoucnosti. Památník je místem národního vzpomínkového obřadu dne 11. listopadu.

Národní válečný památník byl poprvé odhalen v roce 1939 na památku Kanaďanů bojujících v první světové válce 1914 – 1918. V roce 1982 se památník stal navíc symbolem oběti všech Kanaďanů, kteří sloužili Kanadě také v době 2. světové války a ve válce v Koreji.

Památník najdeme na Confederation Square.

Válečný památník v Ottawě.
Válečný památník v Ottawě.

Královská kanadská mincovna (Royal Canadian Mint)

Královská kanadská mincovna byla založena v roce 1908 a od počátku sídlí na stejné adrese. Dnes se zde vyrábí světově uznávané sběratelské mince, zlaté a stříbrné slitky a medaile a medailony. Mincovna také samozřejmě vítá dychtivé návštěvníky. Tj. pokud jste ve skrytu duše nadšeným numismatikem, s návštěvou neváhejte.

Královská kanadská mincovna.
Královská kanadská mincovna.

Kanadské letecké a vesmírné muzeum (Canada Aviation and Space Museum)

Muzeum se pro veřejnost otevřelo na počátku 60. let 20. století a svým návštěvníkům nabízí pohled na jedinečné stroje formující historii kanadského letectví a astronautiky. Je považováno ve svém oboru za jedno z nejlepších muzeí na světě. Můžete se zde pokochat více než 130 letadly, stejně jako jejich součástkami a příslušenstvím. Pro fajnšmekry je k vidění rovněž největší zachráněný kus slavného Avro Arrow.

Model rakety u Národního muzea vědy a techniky v Ottawě.
Model rakety u Národního muzea vědy a techniky v Ottawě.

Ottawská zdymadla (Ottawa Locks)

Ottawa Locks neboli Ottawská zdymadla najdeme na severním konci Rideau Canal na úpatí Parliament Hill. V blízkosti těchto městských plavebních komor jsou turistické stezky a tento soubor zdymadel bývá populárním místem k pozorování průplavu lodí. Tyto komory představují úžasný inženýrský úspěch uprostřed kanadské divočiny na počátku 19. století. Ottawa Locks spojují řeku Ottawa s kanálem Rideau a jsou tak vstupním bodem do kanálu. Zájemci, kteří by chtěli proplout kanálem na „vlastní“ lodi, si ji mohou půjčit třeba na týden a vypravit se na cestu na vlastní pěst. Spí se na lodi a k řízení nejsou nutné kapitánské zkoušky, jen projdete hloubkovým proškolením. Jedná se o celoživotní zážitek, ať ve dvou či s celou rodinou.

Zdymadlo v Ottawě.
Zdymadlo v Ottawě.

Diefenbunker

Západně od Ottawy se nachází naprostý skvost pro všechny milovníky válečné historie. Ač v tomto případě se nejedná o 1. či 2. světovou válku, ale o válku studenou. V roce 1998 zde byl pro veřejnost otevřen bývalý čtyřpatrový vojenský bunkr a protiatomový kryt, který byl vybudován mezi lety 1959 a 1961 v hloubce 23 m. Dnes je zde pro všechny zájemce o prohlídky velice poutavé podzemní muzeum.

TIP: V Diefenbunker můžete zažít také únikovou hru, a to v největší únikové místnosti na světě!

Kanadské muzeum historie (Canadian Museum of History)

Toto muzeum bylo otevřeno v roce 1856 a je tak jednou z nejstarších veřejných institucí v zemi. Je také nejnavštěvovanějším muzeem celé Kanady. Za jeho návrhem stojí architekt Douglas Cardinal a budova je opravdu architektonickou perlou. Nicméně minimálně stejný úžas vás čeká i v interiéru muzea. Najdete zde například největší světovou sbírkou totemů! Ale to je jen třešnička na dortu, v útrobách Canadian Museum of History uvidíte velké množství artefaktů, které jsou spojeny s dějinami Kanady, a to jak z pohledu archeologie, etnologie či kulturních vazeb.

V budově sídlí ještě Kanadské dětské muzeum, kde se žádné děti například díky filmům na obřích obrazovkách v CINÉ+ rozhodně nudit nebudou!

Bunkr a atomový kryt Diefenbunker.
Bunkr a atomový kryt Diefenbunker.

Château Laurier

Překrásný ikonický zámek Laurier v centru Ottawy nedaleko Rideau Street byl postaven v roce 1912. Je to luxusní hotel, kde pobývaly nejrůznější známé a významné tváře. Pro příklad uveďme jména jako Bryan Adams, Nelson Mandela, Houdini, Winston Churchill, Duke Ellington, Britney Spears či Backstreet Boys.

V roce 1980 byl objekt označen za národní historickou památku Kanady.

Věž míru (Peace Tower)

Věž míru je jasnou dominantou celého Parliament Hill. Se svou výškou 92, 2 m je zkrátka nepřehlédnutelná, mnohými je označována za jeden ze symbolů Kanady. Vlajka na Peace Tower se mění každý den od pondělí do pátku kromě státních svátků a nepříznivého počasí. Hodiny na věži jsou darem od Spojeného království, Kanada je obdržela v roce 1927 u příležitosti 60. výročí vzniku Kanadské konfederace. Zvonkohra na Peace Tower je jednou z nejstarších a nejdochovalejších zvonkoher v celé Severní Americe. Obsahuje 53 zvonů a váží 54 tun. Hmotnost těchto zvonů se pohybuje od neuvěřitelných 10 090 kilogramů po pouhých 4, 5 kilogramů.

Detail hodin na Věži míru.
Detail hodin na Věži míru.

Kanadské muzeum vědy a techniky (Canada Science and Technology Museum)

Toto muzeum otevřelo své brány veřejnosti v roce 1967 a od té doby je populárním místem, kde si lidé mohou rozšířit obzory z oblasti vědy a techniky, Je dokonale interaktivní, takže nuda zde rozhodně nehrozí.

Kanadské zemědělské muzeum (Canada Agriculture and Food Museum)

Národní zemědělské muzeum předloží návštěvníkům veškeré informace o současných trendech v kanadské agrikultuře, nicméně akcent je kladen i na historii zemědělství a postupný vývoj tohoto odvětví. Navíc muzeum je zároveň i fungující farma, a tak si zde lze prohlédnout mnohá domácí zvířata. To nadchne samozřejmě především všechny děti!

Budova státního soudu.
Budova státního soudu.

CO ROZHODNĚ V OTTAWĚ ZAŽÍT

Mer Bleue Bog

Pokud ve vás dříme fanoušek do pěší turistiky, měli byste se rozhodně vydat na východní předměstí Ottawy do chráněné oblasti Mer Bleue o rozloze 3 500 ha. Ta poskytuje jedinečnou příležitost vidět severní boreální krajinu. Mer Bleue Bog je přibližně 7700 let staré a je domovem mnoha druhů vzácných rostlin, ptáků a jiné divoké zvěře. Návštěvníci zde naleznou velké množství stezek a také turistické zázemí.

Bruslení na kanálu Rideau

Ottawané si bez každoročního bruslení na kanálu Rideau snad ani nedokáží představit zimu. Je to tradiční a populární činnost a pokud se budete ve městě nacházet v období od ledna do března, rozhodně byste tuto oblíbenou kratochvíli měli vyzkoušet. Mějte na paměti, že se jedná o největší zimní kluziště na světě, k dispozici je 7, 8 km dlouhá zmrzlá trasa. Třešničkou na dortu jsou břehy kanálu osázené stánky, které nabízejí k ottawské zimě neodmyslitelně patřící horkou čokoládu a „beavertails“.

INFO: Aby se mohlo kluziště na Rideau Canal otevřít, musí mít led tloušťku minimálně 30 cm. To znamená, že musí být přibližně 10 – 14 dní v řadě – 10 až – 20 °C!

Výměna stráží

Výměna stráží se koná na Parliament Hill každé ráno v období od konce června do konce srpna a nabízí všem návštěvníkům nejen hezkou podívanou, ale i příjemnou doprovodnou hudbu.

Garda se skládá ze dvou pluků – pěchotní gardy generálního guvernéra a kanadské gardy granátníků.

Doprovází je jejich vlastní kapela a také dudáci, kteří obřadu zajišťují hudební podporu. Ceremoniální gardisté jsou většinou univerzitní a vysokoškolští studenti, kteří jsou záložníky v kanadských silách.

Haunted Walk

Ti, kteří mají pro strach uděláno, mohou vyzkoušet jednu z prohlídkových tras po strašidelných místech Ottawy. Zdejší průvodci vás provedou těmi nejstrašidelnějšími místy města a podělí se o strhující příběhy o strašidlech, nevyřešených záhadách a místních legendách. Tati aktivita je ideální pro všechny nadšence do paranormálních jevů.

Bruslení na zamrzlém kanálu Rideau.
Bruslení na zamrzlém kanálu Rideau.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ OTTAWY

V okolí Ottawy a někdy přímo v ní nalezne pozorný návštěvník poměrně pestrou faunu. Mezi zdejší zástupce savců patří například čipmank východní, králík východoamerický, kojot, netopýr hnědavý, medvěd baribal, bobr kanadský, urzon kanadský, vydra severoamerická, skunk pruhovaný, mýval severní, liška obecná či jelenec běloocasý.

Ve vnitrozemských vodách pak žijí malé až velké sladkovodní ryby, jako je okounek černý, štika muskalunga, štika obecná či okoun žlutý.

Mezi ptáky běžně k vidění v Ottawě patří především kardinál červený, berneška velká, sojka chocholatá, drozd stěhovavý, sněhule severní či volavka velká.

Národním zvířetem Kanady je bobr, národní rostlinou pak javor cukrový.

Flora je v okolí Ottawy poměrně pestrá, nicméně nejčastěji jsou zastoupeny zejména javory, jilmy americké, buky velkolisté, dále zde lze narazit na řešetlák počistivý, klejichy či tulipány.

Podzimní barvy listů v parku Gatineau.
Podzimní barvy listů v parku Gatineau.

PODNEBÍ

Podnebí Ottawy se dá klasifikovat jako semikontinentální, město zažívá drsné zimy, ale také na kanadské poměry relativně vysoké teploty během léta. Letní měsíce se rovněž vyznačují vysokým počtem slunečných dnů.

V létě, tj. v období od června do srpna, kdy si v Ottawě návštěvníci užijí ty nejdelší, sluncem nejprozářenější a nejteplejší dny, se rtuť teploměru může vyšplhat až těsně pod 30 °C. V tuto dobu si můžete užít veškerá outdoorová dobrodružství ve městě i v okolní přírodě, stejně jako si užívat venkovní posezení ve zdejších restauracích. V létě je na programu také mnoho festivalů! Nejvyšší doposud zaznamenaný teplotní rekord je 37, 3 °C a byl stanoven v srpnu 2001.

Podzim se zpočátku rovněž vyznačuje poměrně příjemnými teplotami, vše se navíc začíná barvit do červené a oranžové a město je velmi fotogenické. Je to stále ideální období pro objevování Ottawy. Počítejte s teplotami kolem 15 °C na začátku a 7 °C ke konci sezóny (pokud vám bude štěstí přát, v opačném případě už může na konci října mrznout).

Ottawa zažívá během zimních měsíců opravdu mrazivé dny s velkou sněhovou nadílkou. Kanaďané jsou však na chladné počasí zvyklí a toto roční období si umějí užít. Nejen třeba konzumací litrů horké čokolády, ale také především bruslením na zdejším Rideau Canal. Teploty se nejčastěji pohybují mezi – 5 až – 15 °C a je nutné počítat i s občasnými sněhovými bouřemi. Prozatím byl zaznamenán rekord – 37, 2 °C, a to v lednu 1957.

Jaro, tj. březen a až červen se se vyznačuje postupným oteplováním a roztáváním sněhu. Začínají také pomalu kvést v Ottawě velmi oblíbené tulipány a na stezkách se objevují opět cyklisté. Teploty se pohybují od průměrných 7 °C v dubnu až po 20 °C v červnu.

Průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) je – 9, 8 °C, naopak toho nejteplejšího – července – je 21, 2 °C.

Srážky dosahují 920 mm za rok. Pohybují se od 50 mm v nejsušším měsíci (únor) do 95 mm v těch nejvlhčích (červen, září).

Ottawa je také městem s nízkým smogovým zatížením.

Budova parlamentu z jiného pohledu.
Budova parlamentu z jiného pohledu.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete projet okolí Ottawy či navštívit i další vzdálenější vyhlášené lokality autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/místy.

  • Ottawa – Montréal – 200 km
  • Ottawa – Toronto – 400 km
  • Ottawa – Québec – 450 km
  • Ottawa – Vancouver – 4380 km
  • Ottawa – Niagara Falls – 540 km

Spropitné:

V Kanadě je spropitné obvyklé a očekává se v mnoha odvětvích, včetně hotelů, restaurací, barů, kaváren a taxi služeb. Personál často spoléhá právě na spropitné jako součást svého platu, protože mzdy bývají někdy z tohoto důvodu záměrně nižší. Výše spropitného se pohybuje kolem 15 %, za opravdu bezchybné služby pak můžete personál odměnit 20 % navíc z celkové částky.

Kanadské národní muzeum historie letectví v Ottawě.
Kanadské národní muzeum historie letectví v Ottawě.

Etiketa:

Ať už se jedná o obchodní schůzku nebo přátelské setkání, podání ruky je samozřejmostí. Je běžné čekat, až žena nabídne ruku jako první.

V Kanadě se můžete takřka okamžitě v oslovování přesunout na křestní jméno, nicméně doporučujeme počkat, až první krok udělají vaši kanadští známí.

Mezi francouzskými Kanaďany používejte zdvořilostní tituly jako „Monsieur“ nebo „Madame“, za nimiž následuje obvykle příjmení.

Při telefonickém rozhovoru je běžné používat křestní jména, ale v případě francouzských Kanaďanů je třeba být opatrnější, protože používají své příjmení.

V obchodní kultuře se doporučuje konzervativnější a diskrétnější způsob oblékání. Obleky a kravaty jsou standardním oblečením pro muže. Obchodní obleky nebo šaty jsou často standardním oděvem pro ženy.

Tzv. Small Talk je spouštěčem hlubší konverzace a vždy se dá začít počasím. Podnikatelé mají rovněž zájem o golf a mnoho obchodních jednání se tak odehrává na golfovém hřišti.

Témata, která zažehnou konverzaci s Kanaďanem, jsou například:

  • Znalost kanadských reálií a historie země je vždy shledána s nadšením
  • Sportovní klábosení – hokej, fotbal, baseball, basketbal, golf a tenis
  • Podnikání
  • Počasí
  • Cestování
  • Filmy
  • Knihy
  • Témata, kterým je třeba se vyhnout, když mluvíte s Kanaďanem:
  • Srovnání Kanady s USA a naopak
  • Rozdíly a srovnávání mezi francouzskou a anglickou Kanadou
  • Náboženství

Neoznačujte původní obyvatele Kanady jako „domorodce“ (Natives) nebo „Indiány“ (Indians). Tyto termíny jsou nyní široce považovány za urážlivé. „Domorodý“ (Indigenous) je vhodný termín, když se odkazuje na první národy, Métis a Inuity.

Během rozhovoru udržujte oční kontakt, abyste projevili zájem a upřímnost.

Bez ohledu na politický kontext je otázka potratů považována za téměř jednotně tabu, kterou lze otevřeně diskutovat, stejně jako jakékoli otázky nebo teorie rozdílech mezi pohlavími nebo příslušníky různých ras. Postoje považované za sexistické nebo rasistické obecně patří v současné Kanadě mezi nejvíce opovrhované.

Jelikož je Kanada považována za velice tolerantní, společensky je hrubé a nepřijatelné křičet nebo mluvit nahlas. Kanaďané nemají zájem ukazovat emoce na veřejnosti, a proto jsou jakékoli emotivní výlevy – ty pozitivní i negativní – považovány za nevhodné.

Je chápáno jako neslušné mluvit cizím jazykem v přítomnosti ostatních, kteří mu nerozumí.

Mezi kanadskými známými je mávání jako forma pozdravu velmi oblíbené.

Jako všude jinde "O.K." nápis a nápis „palec nahoru“ jsou gesta, která signalizují souhlas.

Mince s motivem javorového listu.
Mince s motivem javorového listu.

CO V OTTAWĚ OCHUTNAT

Kanadská kuchyně se dá právem považovat za kuchyni mezinárodní. Jsou zde jasné vlivy anglické a francouzské, nicméně mnoho pokrmů je ovlivněno rovněž kuchyní USA či asijskými chody. Každá kanadská provincie či dokonce samotné město má své specifické pokrmy, v Ottawě však můžete ochutnat ve zdejších restauracích stejně jako ve stáncích většinu z nich. Které tradiční pochutiny by vám tedy neměly uniknout?

Poutine

Poutine je považováno za národní pokrm Kanady a jedná se prakticky o fastfoodové jídlo. Jsou to smažené hranolky s rozpuštěným sýrem, to vše přelité zahuštěnou omáčkou z vývaru.

Ketchup Chips

Ať už jste milovníkem brambůrků či nikoli, kanadské kečupové chipsy byste měli zkusit. Je to místní „klasika“, kanadské děti na nich prakticky vyrůstají a jsou také nedílnou součástí všech narozeninových oslav či barbecue (BBQ).

Beavertails

Z mnoha lahodných potravin v Ottawě se beavertails neboli bobří ocasy řadí mezi ty nejpopulárnější. Je to již tradiční pochutina a její původ je úzce spjat s kanálem Rideau. V zimě, kdy kanál zamrzne a stane se největším kluzištěm na světě, naleznou podél jeho břehů bruslaři četné kiosky právě s ikonickými bobřími ocasy. Proto nejeden Ottawan má tento pokrm spojen s dětstvím či s příjemnými rodinnými nebo romantickými chvilkami strávenými na bruslích.

Beavertail je ploché, smažené těsto, vytvarované tak, aby připomínalo bobří ocas. Třešničkou na dortu jsou pak posypy či polevy. Vybrat si můžete od klasického skořicového cukru po hutnou čokoládovou pomazánku z lískových oříšků či s’mores.

Shawarma

Možná jste to nevěděli, ale Ottawa má přezdívku „hlavní město shawarmy“ Kanady! Shawarma je v Ottawě všudypřítomná, jak ve stáncích, tak v luxusních restauracích. Je velmi populární a její kořeny zde odrážejí multikulturalismus města.

Kvalitní kusy masa se marinují se směsí koření a následně začne proces pečení hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa na vertikálních grilech. Čerstvě nakrájená zelenina, včetně křupavého salátu, zralých rajčat a křupavých okurek, poskytuje osvěžující kontrast k pikantnímu masu, omáčku si pak vyberete dle chuti. Pita chléb je samozřejmostí.

Prodej ovoce a zeleniny na trhu Byward.
Prodej ovoce a zeleniny na trhu Byward.

Maple Bacon Donuts

Hlavní kanadské město se nachází uprostřed Ontaria, nedaleko oblastí, kde se pěstují javory.

Tato těsná blízkost javorů vede k tomu, že místní kuchaři a pekaři mají takřka „povinnost“ vytvářet pokrmy s příchutí javoru. Javorové slaninové koblihy jsou tak logickým vyústěním. Křupavé jemné těsto se snoubí se sladkým javorovým sirupem, celkovou chuť pak podtrhuje lahodná slanina. Je to dokonalá, ač originální, směs chutí a někdo se jí nejprve může obávat. Ale nemějte strach, s největší pravděpodobností si ottawské donuty zamilujete.

Díky tomu, že jsou tyto koblihy v Ottawě oblíbené, je jednoduše najdete v místních pekárnách a specializovaných obchodech s koblihami, zvláště když je sezóna javorového sirupu v plném proudu.

Tourtière

Tourtière je lahodný slaný koláč s dvojitou kůrkou s mletým masem, obvykle vepřovým a hovězím, pomalu vařeným s řadou koření. Podle québecké tradice je Tourtière převážně zimní jídlo podávané o Vánocích jako součást Réveillonu, svátku, který slaví lidé katolické víry, slavnostní večeře probíhá většinou pozdě večer po návratu ze mše den před Christmas Day. Mimo Tourtiére bývá na menu také dezert Bûche de Noël.

Moo Shu Ice Cream

Naprosto skvělá lokální zmrzlina. Pokud máte rádi „ice cream“, tak rozhodně tento podnik nesmíte opomenout.

Tradiční sladké pečivo beaver tails.
Tradiční sladké pečivo beaver tails.

CO V OTTAWĚ NEVYNECHAT

Festival horkovzdušných balónů v Gatineau (Gatineau Hot Air Balloon Festival)

Překrásný a pestrobarevný festival, který se koná každoročně na konci srpna, zaujme jistě návštěvníky všech věkových kategorií. Horkovzdušné balóny takřka zaplní oblohu nad Ottawou. Jako doprovodný program jsou v nabídce koncerty, ohňostroje atd. Ti odvážnější mohou vyzkoušet i samotný let v jednom z balónů a užít si tak fascinující výhled na okolí.

Akce se koná v Parc de la Baie v Gatineau.

Festival tulipánů (Canadian Tulip Festival)

Pokud se chcete zúčastnit největšího tulipánového festivalu, tak jste v Ottawě na správné adrese! Více než 11 dní každý rok v květnu oslavuje kanadský Festival tulipánů krásu těchto květin a jejich historické spojení s kanadskou metropolí. Festival totiž odkazuje na speciální nizozemský dar městu. Královská nizozemská rodina se během druhé světové války uchýlila do Ottawy a v roce 1943 se zde dokonce narodila Její královská Výsost princezna Margriet. A o dva roky později sehrála klíčovou roli při osvobození Nizozemska právě kanadská vojska. Nizozemská královská rodina jako vděčnost posílá Kanadě od roku 1945 každý rok tisíce tulipánových cibulí.

Venkovní akce se koná v Commissioners Park, kde podél malebného jezera Dows Lake na Rideau Canal kvete přes 300 000 tulipánů.

Winterlude

Festival Winterlude je od roku 1979 nedílnou součástí ottawské zimy. Můžete si jej každoročně užít vždy první tři víkendy v únoru. Každý si tady jistě přijde na své, je zde velké množství zábavy – od aktivit pro rodiny až po dobrodružství s přáteli! Winterlude však může posloužit i jako kulisa pro romantické schůzky. Velkým lákadlem festivalu jsou ledové skulptury! Ti aktivnější si mohou zabruslit na kanálu Rideau, děti se pak jistě zabaví ve Snowflake Kingdom.

Den Kanady (Canada Day)

Tento den hrdě a vesele slavený po celé zemi je připomínkou ustavení Kanadské konfederace dne 1. července v roce 1867. V tento ten je každoročně v Ottawě připraveno mnoho akcí a aktivit, do kterých se mohou zapojit dospělí i děti. Návštěvníci si užijí například hudební vystoupení, různé show, gastronomická pokušení a po setmění i úchvatný ohňostroj.

Rozkvetlé tulipány.
Rozkvetlé tulipány.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Andaz Ottawa Byward Market – a concept by Hyatt, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Ottawy lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 15 000 Kč například se společnostmi Air France, LOT či Air Canada. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním či se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Ottawy trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR (doporučován je biometrický pas obsahující alespoň jednu prázdnou stránku a elektronické schválení cesty v systému „eTA Electronic Travel Authorization – eTA“. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Obchodní čtvrť.
Obchodní čtvrť.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole