Budova vlády v Nusantaře.

Nusantara - nové hlavní město Indonésie

Novým hlavním městem Indonésie se v srpnu stane Nusantara. To, že současná indonéská metropole Jakarta se každým rokem potápí, jistě není novinkou. Proto také v roce 2019 padly první plány na vybudování nového hlavního města, a to dokonce již ne na Jávě, ale ve zcela odlišné lokalitě. Výběr padl nakonec na nově budovanou Nusantaru na ostrově Borneo. Ta má být dle kuloárů nepsaným odkazem současného prezidenta Joko Widoda, který prezidentskou funkci na podzim opouští. Widodo před pár dny, koncem července 2024, již zahájil úřadování z nového paláce na Borneu. Oficiálně však Nusantara „převezme žezlo“ od Jakarty až 17. srpna 2024.

Autor: Petra Špačková

08.08.2024

Čti více
Nusantara před pár měsíci..
Nusantara před pár měsíci..

Jakarta, hlavní město Indonésie od roku 1945, je nechvalně známé nejen svým znečištěným ovzduším, přelidněností a špatnou dopravní situací, ale také faktem, že se pomalu, leč jistě potápí. Na některých místech dokonce o 25 cm! Uvádí se, že v roce 2050 by situace mohla být již neúnosná a pro život nebezpečná, většina severní Jakarty bude pravděpodobně tou dobou pod vodou. Klimatické změny, resp. zvýšení hladiny moře, nestabilní podloží a podzemní voda jsou hlavními viníky. Situace není jednoduchá ani z důvodu velkého množství obyvatel, kteří v Jakartě našli domov – v metropolitní oblasti čítá populace přes 30 milionů osob.

Jakarta. Od 17.8.2024 bývalé hlavní město Indonésie.
Jakarta. Od 17.8.2024 bývalé hlavní město Indonésie.

V roce 2019 tak byla posvěcena myšlenka na přesun, resp. výstavbu nového hlavního města. Nebude však stát na Jávě, kde se nachází Jakarta, ale na ostrově Borneo. Stane se jím Nusantara (neboli Ibu Kota Nusantara či zkráceně IKN), která je stále ještě ve výstavbě a která se nachází v poměrně bezútěšné a neobydlené krajině, od stávající metropole je vzdálena zhruba 1300 km. Borneo, ostrov, o který se dělí tři státy (Indonésie, Malajsie, Brunej), tak ještě vzroste na důležitosti. Ač výstavba započala v roce 2022 a přesun probíhá postupně (ve více fázích), Nusantara si postupně buduje své jméno. Indonésané se snaží, aby bylo nejen moderní a „zelené“, ale aby také odráželo symboly indonéské kultury a aby bylo dobře zapamatovatelné. I proto bude mít například prezidentský palác tvar indonéského mytického tvora – ptáka Garudy. Tak se bude i prezidentské sídlo jmenovat (Garuda Palace), stejný název nesou mimochodem i indonéské aerolinky.

Pohled na Jakartu
Pohled na Jakartu

I když indonéská vláda tvrdí, že Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální metropolí (bude mít rovněž vlastní dobrovolnou místní kontrolu, která bude sledovat pokrok při plnění cílů udržitelného rozvoje), její výstavba zatím příliš ekologicky neprobíhá. Budování nového města má za následek velké kácení v dosud panenských částech Bornea, které jsou domovem mnoha ohrožených živočišných druhů, roztomilé „lesní muže“ neboli orangutany nevyjímaje.

Nicméně prozatím zůstane hlavním ekonomické centrem země Jakarta, a tak bude nutná kooperace obou těchto měst a rovněž časté letecké spojení.

Budování NuStavební práce v Nusantaře.santary.
Budování NuStavební práce v Nusantaře.santary.

Nusantara se bude rozkládat na ploše 2,560 km2 a očekává se, že v roce 2045 zde bude žít zhruba 1,9 mil. obyvatel. Předpokládaná cena celého ambiciózního projektu je 35 mld. USD.

Již za pár dnů, 17. srpna 2024, na Den nezávislosti Indonésie, bude Nusantara oficiálně jmenována hlavním městem. Indonésie vznikla v roce 1945, a svou metropoli tak změní po 79 letech velkého ekonomického progresu a bohužel i vedlejších nepříznivých vlivů, které pokrok s sebou nese. Každopádně Jakarta nebude ponechána napospas, v plánu je výstavba obří pobřežní zdi, která má město před přílivem vody ochránit.

Starý přístav v Jakartě.
Starý přístav v Jakartě.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole