Niagara Falls.

Niagarské vodopády: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět v okolí?

Niagara je jedním ze symbolů Kanady a jedním z nejnavštěvovanějších míst na Zemi. To, že se jedná o majestátní zuřivé vodopády, které tvoří přirozenou hranici mezi Kanadou a USA, ví asi každý. Ale věděli jste, že mezi hrstkou prvních odvážlivců, kteří se rozhodli „sjet“ vodopády v sudu, byl i česko – kanadský kaskadér Karel Souček? Stalo se tak v roce 1984. Mnohými byl pak následován, velkou Copperfield. Ač Niagarské vodopády mají magickou sílu a jsou takřka neodolatelné, většině návštěvníků je stačí pozorovat ze břehu. Jejich síla, burácení, okolní jedinečná příroda a pocit, že sledujete něco, co se utvářelo zhruba 12 000 let v kombinaci se zážitky „vytvořené“ lidskou rukou jako ohňostroje, dechberoucí osvětlení či možnost plavby pod vodopády, to vše dělá z Niagarských vodopádů jedinečnou turistickou atrakci a místo, které by nemělo chybět na vašem cestovatelském seznamu.

Autor: Petra Špačková

29.07.2024

Čti více
Niagarské vodopády.
Niagarské vodopády.

HISTORIE A POLOHA NIAGARSKÝCH VODOPÁDŮ

Niagarské vodopády jsou přírodním klenotem na kanadsko – amerických hranicích, asi 130 km od města Toronto. V kanadské části lokality najdeme tyto světoznámé kaskády v provincii Ontario na řece Niagara, která spojuje Erijské a Ontarijské jezero. Kanadské „půlce“ vodopádů dominuje Horseshoe Falls (Podkova, největší zdejší vodopád, též nazývaný Canadian Falls), dále jsou však Niagarské vodopády tvořeny ještě Americkými vodopády (American Falls) a Nevěstiným závojem (Bridal Veil Falls), ty však najdeme na území USA, resp. státu New York.

V letních měsících si návštěvníci nad Niagarskými vodopády mohou užít každý večer překrásný ohňostroj nebo je celoročně po západu slunce zažít v „záři reflektorů“. Kdy přesně se vodopády rozsvítí (nebo dokonce v jaké barvě, ta je variabilní dle konkrétního svátku či příležitosti), lze zjistit z předem stanoveného rozvrhu.

Zipline nad Niagarskými vodopády.
Zipline nad Niagarskými vodopády.

ZAJÍMAVOSTI NIAGARSKÝCH VODOPÁDŮ

  • Vodopády na Niagaře jsou staré asi 12 000 let.
  • Vodopády vznikly, když tající ledovce vytvořily mohutná sladkovodní jezera (Velká jezera), z nichž voda z jednoho z nich (Erijské jezero) stékala k dalšímu (Ontarijské jezero). Prudké vody si při sestupu vyhloubily řeku a v jednom bodě překonaly strmý útes.
  • Řeka Niagara teče rychlostí přibližně 56 km/h.
  • V roce 1984 sjel vodopády v sudu Čechokanaďan Karel Souček.
  • Na Niagaře jsou tři vodopády - American Falls, Bridal Veil Falls a Canadian Horseshoe Falls.
  • Mezi uměle vytvořené atrakce v oblasti Niagarských vodopádů patří například Maid of the Mist (projížďka lodí), Spanish Aero Car, Ripley's Believe it or Not Museum, Marineland, Casino Niagara, IMAX Theatre či Butterfly Conservatory.
  • V roce 1960 obletěla svět informace o chlapci jménem Roger Woodward, který přežil pád do vodopádů po nehodě jejich výletní lodě.
  • Vodní elektřina vyrobená v Niagarských vodopádech v elektrárnách Sir Adam Beck 1 a Sir Adam Beck 2 z přesměrovaného vodního toku slouží elektrickým potřebám jižního Ontaria a západního New Yorku.
  • Francouzský akrobat Charles Blondin (1824 – 1897) byl funambulista nebo chcete – li provazochodec, který v polovině 19. století provedl četné přechody rokle na Niagarských vodopádech. Nejpozoruhodnější byl kaskadérský kousek, během kterého Blondin 19. srpna 1859 nesl na zádech svého manažera - Harryho Colcorda.
  • Annie Taylor neboli „Queen of the Mist“, učitelka z Bay City v Michiganu, byla první osobou, která dne 24. října 1901 „projela“ přes vodopády v sudu. Od tohoto jejího počinu se mnoho kaskadérských umělců postavilo tváří v tvář mocným vodopádům, nejčastěji v podomácku vyrobených sudech.
  • Noční osvětlení Niagarských vodopádů dělá z návštěvy Niagary velkolepou událost, kterou byste neměli vynechat.
  • Pro svou notnou dávku romantiky je Niagara Falls v Ontariu považováno již od počátku 19. století za světové hlavní město líbánek.
  • Slovo Niagara pochází ze slova „onguiaahra“, což znamená „hromový zvuk“. Jak výstižné!
  • Až do roku 1886, kdy byla vztyčena Socha svobody, byly vodopády symbolem USA. Návštěvníci z celého světa zamířili na Niagaru jako na „must – see“ během návštěvy severoamerického kontinentu.
  • Jízda lanovkou Spanish Aero Car poskytuje velkolepý výlet přes slavné Whirlpool Rapids.
  • U Niagarských vodopádů najdeme jeden z největších motýlích skleníků v Severní Americe.
  • Voda, která teče přes vodopády v Niagara, nakonec končí v jezeře Ontario - odtud voda odtéká přes řeku svatého Vavřince do Atlantského oceánu.
  • Jedna z nejkrvavějších bitev války roku 1812 se odehrála 25. července 1814 v Lundy's Lane v Niagarských vodopádech v Ontariu... Celkem 7500 Američanů a Kanaďanů bojovalo šest hodin. Na konci leželo 1000 mrtvých nebo zraněných vojáků.
  • Film od 20th Century Fox s příznačným názvem „Niagara“ s Marilyn Monroe v hlavní roli byl natočen na Niagarských vodopádech v roce 1952.
  • V březnu 1848 přestala téct přes slavný niagarský útes voda, to proto, že byla řeka Niagara dočasně u ústí ucpána ve Fort Erie v Ontariu.
  • Malíři berou přírodní krásu tohoto místa jako zdroj pro své umělecké inspirace.

Niagarské vodopády při západu slunce.
Niagarské vodopády při západu slunce.

CO NEMINOUT U NIAGARSKÝCH VODOPÁDŮ

Město Niagara Falls

Niagara Falls je město na řece Niagara, rozkládá se hned naproti Niagarským vodopádům a vyhlíží na vodopád Horseshoe stejně jako na jeho americký protějšek American Falls a nejmenší z tria Bridal Veil Falls. Město je spojeno s americkou stranou vodopádů několika mosty, včetně mostů Rainbow, Whirlpool a Queenston - Lewiston.

Mezi zajímavosti patří například Queen Victoria Park, historické muzeum Lundy´s Lane, místo brutální bitvy mezi americkými a britskými silami v roce 1814, Marineland, Skylon Tower, Butterfly Conservatory v botanické zahradě Niagara Parks. Město je také domovem několika golfových hřišť.

Nachází se zde rovněž kampus Niagara College (1967) a Niagara Parks School of Horticulture.

Vzkvétající turistický průmysl umožňuje Niagarským vodopádům nadále komerčně a kulturně růst.

Populace města Niagara Falls činí dnes zhruba 105 000 obyvatel.

Letecký pohled na Niagarské vodopády.
Letecký pohled na Niagarské vodopády.

Výprava za vodopády (Journey Behind the Falls)

Journey Behind the Falls je celoroční atrakce, která nabízí jedinečný pohled na vodopády zespodu i zezadu.

Návštěvníci sestupují zhruba 40 m výtahem, kde krátký tunel umožňuje přístup ke dvěma venkovním vyhlídkovým plošinám a dvěma portálům umístěným přímo za vodopády. Na Journey Behind the Falls zažijete úžasnou podívanou. Během letního dne se každou sekundu přes okraj přežene přes 2 800 metrů krychlových vody úctyhodnou rychlostí 65 km/h!

V jarních a letních měsících dostanete „na cestu“ zdarma suvenýr biologicky rozložitelné pončo do deště jako ochranu před mlhou/vodou z vodopádů. Výtahy sestupují hluboko skalním podložím a poté dojdete k horní a dolní vyhlídkové plošině na samém úpatí vodopádů.

Journey Behind the Falls má bohatou historii, její kořeny sahají až do roku 1832, kdy bylo postaveno první schodiště dolů do Niagarské soutěsky, aby návštěvníci mohli vstoupit do toho, co se tehdy nazývalo atrakce „Sheet of Falling Water“.

INFO: Zimní sazby jsou sníženy, když je dolní vyhlídková plošina uzavřena kvůli ledu.

Vyhlídka Journey Behind the Falls.
Vyhlídka Journey Behind the Falls.

Věž Skylon (Skylon Tower)

Tato ikonická atrakce Niagarských vodopádů, která stojí 158 m od úrovně země a tyčí se 236 m nad vodopády, nabízí návštěvníkům neuvěřitelný výhled na krajinu pod sebou a kolem sebe. Postavena byla v roce 1964 a od té doby patří neodmyslitelně ke zdejší scenérii.

Turisté se dostanou na věž v typických výtazích připomínajících „žlutého brouka“ mířících do restaurací anebo na vnitřní a venkovní observatoře.

Skylon Tower nabízí kromě úchvatných výhledů rovněž kulinářské zážitky, restaurace Revolving Dining Room nabízí lahodné pokrmy a postupně se otáčí o 360 stupňů a nabízí tak neustále se měnící panorama vodopádů i samotného města. Zavítat můžete také do restaurace Summit Suite Buffet, kde si nezapomeňte dopřát jeden z místních dezertů!

Věž Minolta (Minolta Tower)

Jedna z ikon Niagarských vodopádů, která už neodmyslitelně patří k tradičnímu panoramatu lokality.

Nicméně věž měla poměrně složitou historii, co se názvu týče. Roku 1961 začala stavba věže jménem Seagram, ta byla dokončena o rok později.

Roku 1969 byla věž přejmenována na Heritage Tower, když ji koupil Louis Bolus. Po dvou letech však opět nastala změna a věž se stala známou jako Royal Inn Tower ve vlastnictví Royal Inns of Canada.

V roce 1972 se Royal Inn Tower změnila na „Royal Center Tower“ a vešla do vlastnictví společnosti Bolus, Revelas & Bolus Limited. Každopádně již v březnu 1973 byl název věže změněn na „Panasonic Tower“, a to japonskou společností Matsushita Electric Company.

Konečně dne 10. dubna 1984 se věž stala známou jako Minolta Tower.

Věž měří 99 m a je 200 m nad úpatím Horseshoe Falls. Vrchol stožáru je pak měřen ve výšce 284 m n. m.

Věž Skylon Tower.
Věž Skylon Tower.

Niagarské ruské kolo (Niagara Sky Wheel)

Pokud se chcete rozhlédnout po okolí a statické vyhlídkové věže jsou vám málo, můžete nasednout na jízdu na ruském kole Niagara Sky Wheel. Bylo otevřeno v roce 2006 a najdete jej na Clifton Hill. Tyčí se 53 metrů nad horizontem Niagarských vodopádů a je jedním z největších v zemi. Z kola se vám naskytnou dechberoucí výhledy na Horseshoe a American Falls, řeku Niagara a další pamětihodnosti.

Délka jízdy se pohybuje v průměru kolem 10 minut a pokud chcete úžas z okolních výhledů ještě umocnit, nasedněte na Niagara Sky Wheel ve večerních hodinách, kdy bude vše pod vámi krásně osvětleno.

Vyhlídkové kolo u Niagarských vodopádů.
Vyhlídkové kolo u Niagarských vodopádů.

Whirlpool Rapids

Niagara Whirlpool je přírodní vířivka vytvořená podél řeky Niagara v soutěsce Niagara Gorge. Vede po proudu od Niagarských vodopádů. Leží na hranicích Kanady a USA a podél vířivky Niagara najdeme dva provinční/státní parky. Jsou jimi přírodní rezervace Niagara Glen v Kanadě a státní park Whirlpool v USA.

Dravé peřeje vznikly přibližně před 4200 lety. Byly způsobeny erozí v Niagarském srázu. Z Niagarských vodopádů teče obrovské množství vody, ze které se postupně stává Niagara Whirlpool Rapids. Vytvoří se vír a poté voda pokračuje do Ontarijského jezera. Lze zde pozorovat jeden zajímavý úkaz. Voda ve vířivce se točí proti směru hodinových ručiček, což se mění s „reverzním jevem“, který nastává každou noc ve 22:00. Voda se odklání do vodní elektrárny Niagara, v tu chvíli proudění vířivky změní směr.

Detailní záběr na Niagarské vodopády.
Detailní záběr na Niagarské vodopády.

Mezinárodní duhový most (Rainbow International Bridge)

Tento ocelový most spojuje města Niagara Falls (Ontario) na kanadské straně s městem Niagara Falls (New York) na území USA. Přemosťuje řeku Niagara. Postaven byl v roce 1941 nedaleko místa, kde dříve stával Honeymoon Bridge (Líbánkový most), který však v roce 1938 nevydržel nápor ledových mas. Název byl vybrán z důvodu častého pozorování duhy v oblasti vodopádů.

Mezinárodní duhový most.
Mezinárodní duhový most.

Vyhlídková věž (Niagara Falls Observation Tower)

Architektonický zázrak Niagarských vodopádů Prospect Point Observation Tower, který se dramaticky rozkládá nad Niagarskou soutěskou, poskytuje ničím nerušený výhled na divoké kaskády Niagarských vodopádů a také na burácející vodu pod nimi. Věž se nachází na americkém břehu Niagary.

Výtahy na vyhlídkové věži umožňují přístup k soutěsce a nástupnímu místu pro výlet lodí Maid of the Mist.

Z observatoře je krásný pohled na všechny tři vodopády, ať kanadské či americké. Nicméně věž mohou využít i milovníci ptactva. Když budete dostatečně trpěliví, můžete odtud spatřit především sokoly stěhovavé, orly bělohlavé a mnoho různých druhů racků, kteří našli domov v Niagarské soutěsce (Niagara Gorge). Ta byla oficiálně v roce 1996 označena za významnou ptačí oblast (IBA) společností Audubon.

Věž byla otevřena v roce 1958 a její výška je úctyhodných 86 m.

INFO: Kromě toho, že Niagarská soutěska je významnou ptačí oblastí dle společnosti Audubon, tak v roce 2019 se také uskutečnilo slavnostní prohlášení koridoru řeky Niagara za ramsarský mokřad mezinárodního významu podle Ramsarské úmluvy. „Ramsar“ je globální smlouva na podporu ochrany a udržitelného využívání mokřadů a souvisejících vod. Je také známá jako Úmluva o mokřadech.

Niagara je chápána jako důležité pobřežní rybí a přírodní stanoviště a jedinečný typ ekosystému v rámci oblasti Velkých jezer Severní Ameriky.

Pohled na vyhlídkovou věž z lodi.
Pohled na vyhlídkovou věž z lodi.

Stezka White Water Walk

White Water Walk nabízí takřka tváří v tvář seznámení se se surovou silou a nebezpečím divokých peřejí na řece Niagara, které jsou bezesporu jedny z nejdivočejších v Severní Americe. Hukot řeky vás bude dělat společníka a podtrhne atmosféru během vaší procházky mezi mnoha platformami. Celá promenáda nabízí dechberoucí výhledy. Mj. se budete moci kochat miliony let starými skalními vrstvami zdejší soutěsky. Doslova geologický ráj!

Na „dno“ soutěsky, tj. na stezku a vyhlídkové platformy se dostanete výtahem, ve kterém sklesáte zhruba o 70 m.

Pěší stezka White Water Walk.
Pěší stezka White Water Walk.

Horseshoe Falls

Největší ze tří kaskád tvořící Niagarské vodopády, která se z naprosté většiny nachází na území Kanady. Výška Horseshoe Falls je přibližně 57 m, zatímco šířka hřebenové linie je necelých 700 m.

Vodopády Horseshoe Falls.
Vodopády Horseshoe Falls.

Niagara Glen

Niagara Glen je jedinečným místem hluboko v soutěsce Great Gorge, která je od roku 1992 vyhlášena přírodní rezervací. Schodiště vedou ke 4 km dlouhé cestě, která se vine nedotčenou přírodou lesa Carolinian Forest, kolem jedinečných balvanů, které jsou pozůstatkem eroze před tisíci lety. Procházka zde je dokonalým balzámem na duši.

Niagara Glen je rovněž domovem některých z překrásných stromů a mnoha dalších ohrožených rostlin a zvířat. Najdeme zde například javor, kašťu bělohlavou, morušovník červený, škumpu orobincovou či liliovník. Z říše fauny nejčastěji spatříte mločka šedavého či kajmanku.

Niagara Glen však jistě nadchne i nadšené geology a paleontology. Během své návštěvy zde můžete totiž spatřit jedinečné fosilie, které představují pozůstatek mořského života.

Turistické centrum Niagara Glen Nature Centre poskytuje všem návštěvníkům informace, nabízí pěší túry s průvodcem a vzdělávací programy. Uvnitř najdete také občerstvení a nabídku jedinečných suvenýrů.

TIP: Návštěvníci by měli do zdejšího strmého a členitého terénu zvolit vhodnou obuv.

Přírodní rezervace Niagara Glen.
Přírodní rezervace Niagara Glen.

Park královny Viktorie (Queen Victoria Park)

Queen Victoria Park je soubor malebných zelených ploch, atrakcí, památek a restaurací ohraničených vodopády Horseshoe a populární turistickou čtvrtí Fallsview. Park nabízí nejen dechberoucí výhledy na vodopády, ale také bohatou floru. Zdejší zákoutí jsou však vhodná i k odpočinku.

V sezóně se můžete těšit na čajovou růžovou zahradu, narcisy, magnólie či dechberoucí tulipány.

TIP: Na jaře zde rozkvétá známá magnóliová alej, kterou najdeme u Floral Showhouse. Roste zde na pět desítek stromů s názvem šácholan Soulnageův.

Turisté nastupující na loď k vodopádům.
Turisté nastupující na loď k vodopádům.

Motýlí skleník (Butterfly Conservatory)

Motýlí skleník je od roku 1996 jedním z oblíbených lákadel u Niagarských vodopádů. Je to doslova ráj pro všechny milovníky tohoto barevného létajícího hmyzu. Návštěvníci se zde mohou setkat s více než 2 000 barevných tropických motýlů, kteří se zlehka vznášejí exotickými květy a zelení.

Cestičky se vinou v útrobách deštného pralesa, kolem rybníka a vodopádu a speciálního okna, kde motýli opouštějí své kukly a připravují se na svůj první let. Butterfly Conservatory je největším zařízením svého druhu v Severní Americe.

Instituce zahrnuje zimní zahradu, interaktivní displeje a je také výukovým zařízením pro zahradnickou školu Niagara Parks School of Horticulture. Jsou zde také laboratoře a specializované skleníky pro chov motýlů a pěstování rostlin. V roce 2020 byla Butterfly Conservatory vybrána Královským architektonickým institutem Kanady a porotou National Trust for Canada Prix du XXe Siècle a získala tak prestižní cenu Prix du XXe Siècle za rok 2020. Cena reflektuje mj. trvalý znamenitý stav budov, jejichž architektura má národní význam v historickém kontextu kanadské architektury.

Motýlí zahrada.
Motýlí zahrada.

Jesykně Cave of the Winds

Turistická atrakce Cave of the Winds vás zavede blíže k vodám a peřejím Niagarských vodopádů. Nejprve sjedete výtahem 53 m hluboko do nitra Niagarské soutěsky. Poté se v ikonickém žlutém nepromokavém ponču vydáte přes řadu dřevěných chodníků na slavnou „Hurricane Deck“. Když budete stát těsně u zábradlí, budete pouhých 6 m od bouřlivých proudů vodopádů Bridal Veil Falls. Místo je součástí amerického státní parku Niagara Falls, tj. najdete jej ve státě New York.

Stezka Cave of the Winds.
Stezka Cave of the Winds.

Lanovka Whirlpool Aero Car/Spanish Aero Car

Niagara Whirlpool a její vířící vody byly oblíbenou turistickou atrakcí již od konce 19. století. Během této doby místní developer Samuel Colt zde postavil lanovku, která dopravovala návštěvníky z vrcholu Niagarské soutěsky na břeh divokých peřejí pod nimi.

V roce 1913 však oslovila Niagara Parks skupina španělských obchodníků se zájmem o vybudování nové lanovky, která by návštěvníky převezla přes Niagarskou vířivku. O tři roky později se tak rozjela Whirlpool Aero Car, navržená slavným španělským inženýrem Leonardem Torresem Quevedem (1852 – 1936).

Stavba lanovkové kabiny započala v roce 1915, nicméně na obou stranách soutěsky bylo zapotřebí provést značné výkopové práce, aby bylo možné umístit strojní komory. Zároveň bylo nutné dbát o vzhled, aby stavba nenarušila pohled na okolí.

V zimě 2023 byl Whirlpool Aero Car stažen z tratí a poslán do Saint - Jérôme v kanadském Québecu, aby zde prošel renovací. Ikonický žlutý oblouk navržený renomovaným španělským inženýrem Leonardem Torres - Quevedem byl nahrazen identickým, ač novým obloukem. Zachování designu bylo každopádně na první místě.

Lanovka Whirlpool Aero Car.
Lanovka Whirlpool Aero Car.

Státní park Niagarské vodopády (Niagara Falls State Park)

Státní park Niagara Falls je nejstarší státní park v USA, byl založen v roce 1885 jako rezervace Niagara.

Ústřední postavou parku byl Frederick Law Olmsted, který mj. navrhl také Central Park v New Yorku. Měl velké zásluhy na to, že příroda kolem Niagary zůstala co nejméně dotknutá komerčními snahami propukajícími v oblasti v první polovině 19. století.

Dnes jsou hlavní atrakcí parku samozřejmě majestátní Niagarské vodopády. Ale nebylo tomu tak vždy. Během průmyslové revoluce na počátku 19. století začala přírodní krása Niagarských vodopádů velmi trpět, protože ambiciózní průmyslníci stavěli podél řeky mlýny a továrny, aby plně využili její sílu. Koncem 60. let 19. století založila malá skupina raných ekologů, včetně zahradního architekta Fredericka Lawa Olmsteda, hnutí Free Niagara. Byli to vizionáři, kteří měli reálné obavy o nevratné narušení okolní přírody a zdejšího jedinečného ekosystému. Hnutí bylo přesvědčeno o tom, že přírodní krásy oblasti obklopující vodopády by měly být chráněny před komerčními zájmy a měly by zůstat přístupné v původním panenském stavu pro širokou veřejnost. Členové naléhali na stát New York, aby získal zpět vodopády a jejich okolí a postaral se o jejich „udržitelnost“.

Po více než 15 letech nátlaku stoupenci hnutí svou bitvu vyhráli. V roce 1885 byl podepsán speciální zákon a byla tak vytvořena rezervace Niagara. Její vytvoření bylo možná nejdůležitější událostí v historii vodopádů a okolí.

Nejstarší americký státní park si dnes zachovává Olmstedovu vizi tím, že se zavazuje udržovat původní vegetaci, chránit její jedinečné výhledy a poskytovat přístup pro širokou veřejnost. Návštěvníci z celého světa jsou uchváceni přírodním zázrakem Niagarských vodopádů a tak by to mělo zůstat i do budoucna!

Státní park Niagara Falls.
Státní park Niagara Falls.

Kozí ostrov (Goat Island)

Paradoxem k názvu je fakt, že na ostrově již žádné kozy nežijí. Ač tomu tak samozřejmě v minulosti ale bylo! John Stedman, první průkopník, choval na ostrově poměrně velké stádo koz, nicméně všechna tato zvířata zemřela během extrémní zimy roku 1780.

V 19. století americký ochránce přírody Frederick Law Olmsted uvedl, že zdejší přírodní podmínky jsou jedinečné, a tak lze zde najít velmi bohatou a rozmanitou floru. Což může být mj. zapříčiněno přirozeným postřikem oblasti vodou z vodopádů.

Nicméně na zachování přírodních krás na ostrově má zásluhy mj. také Augustus Porter, který v polovině 19. století uznal dlouhodobou hodnotu vodopádů jako turistické atrakce. Porter koupil ostrov a rozvinul zde postupně turistický ruch, ač se snažil okolí co nejméně narušit. V roce 1817 pak postavil pro turisty na ostrov mýtný most. V roce 1885 byl ostrov zahrnut do státního parku Niagara Falls, který je nejstarším státním parkem v USA.

TIP: Niagara Scenic Trolley projíždí okružní trasu z akvária v Niagara Falls právě na Goat Island.

Osvětlené Niagarské vodopády.
Osvětlené Niagarské vodopády.

Dufferinovy ostrovy (Dufferin Islands)

Dufferinovy ostrovy nedaleko Table Rock Centre nabízejí krásnou zeleň, klikaté stezky a dřevěné lávky spojující malé ostrůvky. Je to oáza klidu! Nicméně během festivalu Winter Festival of Lights je zde poměrně rušno, a není divu, je to jedna z lokalit, která v rámci této zimní akce nabízí překrásné světlené artefakty.

INFO: Na ostrovech žije mnoho zástupců ptactva niagarského regionu.

Vinařství Inniskillin Wines

Ať už jste profesionální sommeliér či obyčejný laik s citem pro víno, určitě si udělejte zastávku ve zdejším vinařství Inniskilin. Jejich nabídka dokonalých ledových vín vás bezesporu nadchne.

Vinice Inniskillin.
Vinice Inniskillin.

Stará pevnost (Old Fort Niagara)

Pevnost Old Fort Niagara najdeme na americké straně vodopádů. Její historie je dlouhá více než 300 let. Pevnost byla obsazena třemi národy: Francií, Velkou Británií a Spojenými státy. Pevnost kontrolovala přístup k Velkým jezerům a západní cestu do středu kontinentu. Návštěvníci pevnosti tak dnes mohou nejstarší budovu regionu a pomyslně se vrátit zpět v čase.

Francouzi osídlili místo v roce 1679 a v roce 1726 postavili impozantní „francouzský hrad“ Le Maison Machicoulis. Ten stojí dodnes. Británie získala kontrolu nad pevností v roce 1759, v roce ji 1796 předala Spojeným státům. Pevnost byla dobyta Brity během války v roce 1812, dokud nebyla o pár let později znovu postoupena Spojeným státům.

Stará pevnost Niagara sloužila jako výcviková stanice a aktivní kasárna od občanské války až do stažení posledních armádních jednotek v roce 1963.

Table Rock Centre

Table Rock Centre je středobodem turistů přicházejících k vodopádům již po celá desetiletí. V nitru této historické budovy najdou návštěvníci kompletní zázemí, ať už se jedná o občerstvení či třeba obchod Table Rock Shop. Právě zde se také nachází vstup do Journey Behind the Falls.

TIP: Hledáte - li jedinečný kulinářský zážitek, navštivte restauraci Table Rock House!

Pevnost Fort Niagara.
Pevnost Fort Niagara.

Clifton Hill

Clifton Hill je známá jako ulice zábavy s mnoha zajímavými atrakcemi, tematickými restauracemi i hotely. Návštěvníci zde naleznou například Dinosaur Adventure Golf, Great Canadian Midway, Niagara Speedway, Zombie Attack či Ripley's Believe it or Not Museum.

Ripley's Believe it or Not Museum

Toto muzeum, které má pobočky v mnoha městech světa, je plné zážitků a iluzí pro malé i velké! Je plně interaktivní a nabízí více než 400 poutavých exponátů. První tzv. Odditorium bylo otevřeno v 50. letech 20. století a od té doby se odkaz Roberta Ripleyho stával stále více populární a jeho muzea se rozrůstala.

Pokud se na to cítíte a nemotá se vám jen tak hlava, zkuste projít zdejším osvětleným tunelem Vortex!

Marineland

Tato překrásná zoologická zahrada s akcentem na mořské živočichy se otevřela veřejnosti v roce 1961 a od té doby je velice populární atrakcí v oblasti Niagarských vodopádů. Setkat se zde můžete s mnoha zvířaty, za zlatý hřeb je však považován fakt, že Marineland chová běluhy, roztomilé velryby, které žijí v arktických a subarktických mořích. Do roku 2023 se zde mohli návštěvníci setkat i s kosatkami, poslední zástupkyní tohoto druhu v Marinelandu byla Kiska (1976 – 2023).

Niagarské vodopády zblízka.
Niagarské vodopády zblízka.

Muzeum Lundy's Lane

Muzeum bylo založeno v roce 1961 historickou společností Lundy's Lane a otevřeno v Mackenzie House na Drummond Road. V roce 1970 se muzeum přestěhovalo ze svého bývalého místa na Drummond Road a Lundy's Lane do svého současného domova na 5810 Ferry Street. Jeho budova byla postavena v roce 1874 na místě bitvy u Lundy's Lane a sloužila původně jako radnice Stamford Township Hall.

V roce 2010 město Niagara Falls převzalo provoz muzea a stalo se z něj oficiálně Niagara Falls History Museum. Muzeum s rozsáhlou sbírkou dokumentující dějiny oblasti kolem Niagarských vodopádů poskytuje náhled do jedinečné minulosti slavného města a jeho okolí.

Ptačí království (Bird Kingdom)

A teď nutná zastávka pro všechny milovníky ptactva, zejména pak toho exotického! Ptačí království u Niagary je totiž největší indoorová voliéra na světě s mnoha zástupci ptačí říše. Najdete zde stovky tropických ptáků. Třešničkou na dortu je jistě Lorikeet Landing, který poskytuje nezapomenutelný zážitek, můžete zde krmit a „komunikovat“ s bystrými a roztomilými papoušky jménem lori. Ptačí království je ideální atrakcí, která bude bavit jak děti, tak starší ročníky. Své brány otevřelo veřejnosti v roce 2003.

Ptačí voliéra Bird Kingdom.
Ptačí voliéra Bird Kingdom.

Toronto

Toronto je hlavním městem kanadské provincie Ontario, největším městem země a čtvrtou největší metropolitní oblastí celé Severní Ameriky. Najdeme jej na břehu jezera Ontario (Lake Ontario). Je tvořeno obcemi, resp. bývalými městy Toronto, North York, Scarborough, York a Etobicoke a čtvrtí East York. Město je národním i mezinárodním centrem financí, komunikací a kulturního života. Toronto je domovem velké populace přistěhovalců z celého světa, je tak velmi kosmopolitní. Domov zde našly více než 3 miliony obyvatel (v metropolitní oblasti však žije více než 6 milionů). Hlavní torontské atrakce, které byste neměli minout, jsou například CN Tower, Kensington Market, Bata Shoe Museum, Casa Loma, St. Lawrence Market, Ripley´s Aquarium of Canada či Hockey Hall of Fame. Od Niagarských vodopádů je Toronto vzdáleno 130 km.

Toronto
Toronto

CO ROZHODNĚ U NIAGARSKÝCH VODOPÁDŮ ZAŽÍT

Projížďka lodí

Díky lodi Hornblower se můžete od roku 2014 směle vypravit až do mlhy Niagarských vodopádů a přiblížíte se tak skoro nadosah hučícím vodopádům. Žádný výlet k Niagarským vodopádům není úplný bez vyjížďky na výletní lodi Hornblower Niagara City Cruises (dříve provozované Maid of the Mist (od 1846), dnes tato operuje pouze z americké strany vodopádů). Loď vyplouvá z kanadské strany vodopádů a míjí americké i kanadské vodopády a Great Gorge. Díky tuhým kanadským zimám tato plavba funguje sezónně. I když se přesná data každoročně liší, obvykle je atrakce v provozu od dubna nebo května do konce listopadu.

  

Loď s turisty přímo pod vodopády.
Loď s turisty přímo pod vodopády.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ NIAGARSKÝCH VODOPÁDŮ

Oblast Niagara je domovem více než 300 druhů ptáků a je tak rájem pro všechny pozorovatele ptactva. Některé z druhů, které obývají tuto oblast, jsou třeba kardinálové, červenky, datlové, sojky, volavky, střízlíky, pěnkavy, drozdi, rackové, kanadské husy a sýkory. Region je však také domovem mnoha dravých ptáků včetně kondorů krocanovitých, káňat rudoocasých, krahujců obecných a několika druhů sov. V oblasti lze dále vidět přes 25 druhů vodního ptactva včetně mnoha druhů kachen, z nichž nejčastější je kachna divoká.

Niagara je ovládána terénem známým jako Niagara Escarpment, což je masivní hřeben, který zabírá asi 725 km z Queenstonu až do Tobermory na poloostrově Bruce. Oblast je domovem, jak již bylo uvedeno výše, více než 300 druhů ptáků. Dále zde však najdeme 53 druhů savců a 36 různých druhů plazů, a to nemluvíme o stovkách druhů vzácné flory, včetně úchvatných divokých orchidejí.

Oblast Niagara má jedno z největších osídlení plazů a obojživelníků v celé Kanadě. V oblasti lze nalézt několik druhů hadů, včetně korálovky sedlaté, užovky sedmipruhé či užovky smaragdové. Dnes již vyhynulí chřestýši lesní byli v této oblasti kdysi běžní a místní se měli před nimi na pozoru. Poslední pozorování jednoho z těchto jedovatých druhů bylo však v roce 1959.

Existuje zde také mnoho druhů žab, nejběžnější je ropucha americká a skokan volský. Když budete mít štěstí, můžete zahlédnout želvy, jak si lebedí na slunci v bažinatých oblastech. Oblast je domovem především želvy ozdobné či kajmanky dravé. Mezi zástupce savců v okolí Niagarských vodopádů uveďme například jeleny, vačice, veverky popelavé, lišky, mývaly, vydry, bobry, lišky či skunka. Niagara je jednou z nejúrodnějších oblastí v Kanadě, protože je obdařena kvalitní půdou a příznivými teplotami. Horké léto v regionu pro růst a dlouhé podzimní období pro sklizeň v kombinaci s dostatečnými srážkami vytvářejí optimální podmínky pro efektivní zemědělství. Region je známý svou širokou škálou ovoce včetně hroznů, které se používají při výrobě zdejších ceněných vín. V okolí je mnoho vinic, které můžete navštívit a zakoupit jeden z „plodů“ místní produkce.

V oblasti Niagary můžete spatřit více než 70 druhů stromů, včetně stálezelených borovic, smrků, cedrů a jedlovce, v lesích však dominují listnaté druhy, jako je dub, javor a buk. Jihozápadní Niagara se nachází v nejsevernější části karolinského regionu (Carolinian Forest). Jeho vzrostlé lesy jsou tvořeny vzácnými liliovníky, kašťou bělavou, střemchou pozdní, muďoulem a jasany čtyřhrannými, které jsou rozptýleny mezi běžnějšími druhy, jako jsou javory cukrové. Tato oblast je jednou z biologicky nejrozmanitějších v Kanadě!

Výhled na Niagarské vodopády z věže Skylon Tower.
Výhled na Niagarské vodopády z věže Skylon Tower.

PODNEBÍ

V oblasti Niagarských vodopádů je podnebí kontinentální, s velmi chladnými zimami a poměrně teplými léty.

Zimní počasí je studené a časté jsou výbuchy polárních vzduchových mas, takže vodopády mohou v chladnějších zimách i částečně zamrzat. Což z nich však dělá pro zapálené fotografy (a nejen je) dokonalý cíl.

Srážky dosahují asi 880 mm za rok a jsou v průběhu roku dobře rozloženy.

V zimě, tj. od prosince do března, se srážky vyskytují převážně ve formě sněhu. Sníh obvykle padá od poloviny prosince do začátku března, někdy však může sněžit již v říjnu a na jaře naopak ještě v dubnu. V zimě se mohou objevit skutečné sněhové bouře doprovázené poryvy vánice.

Jaro, které trvá od poloviny března do června, je nestabilní období, které se vyznačuje náhlými změnami teplot: v březnu zpočátku chladno, s častými sněhovými srážkami a mrazy, postupuje postupně, s prvními teplými dny, ale i návratem chladného počasí; v dubnu je v průměru ještě docela chladno a v květnu, kdy se objevují první odpolední bouřky, se stává mírným.

Léto, tj. období od června do září, je teplé a většinou slunečné, i když za pěkného počasí mohou odpoledne propuknout někdy bouřky. Výjimečně mohou nastat horká období s maximy kolem 35 °C.

Podzim, od září do prosince, je zpočátku příjemný, s mnoha slunečnými dny (babí léto), během kterých teplota přesahuje 25 °C. S přibývajícími týdny však teplota rychle klesá a objevují se první chladné dny a předzvěst blížící se zimy.

Nejstudenějším měsícem je leden, kdy se průměrné teploty pohybují kolem – 4 °C, zatímco nejvíce se v oblasti Niagarských vodopádů ohřejete v červenci, kdy se rtuť na teploměru pohybuje kolem 23 °C.

Věž Skylon Tower a západ slunce.
Věž Skylon Tower a západ slunce.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete projet okolí Niagarských vodopádů či navštívit i další vzdálenější vyhlášené lokality autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/místy.

Niagara Falls – Toronto – 130 km

Niagara Falls – Ottawa – 560 km

Niagara Falls – Montréal – 650 km

Niagara Falls – Vancouver – 4400 km

Niagara Falls – Calgary – 3470 km

Spropitné:

V Kanadě je spropitné obvyklé a očekává se v mnoha odvětvích, včetně hotelů, restaurací, barů, kaváren a taxi služeb. Personál často spoléhá právě na spropitné jako součást svého platu, protože mzdy bývají někdy z tohoto důvodu záměrně nižší. Výše spropitného se pohybuje kolem 15 %, za opravdu bezchybné služby pak můžete personál odměnit 20 % navíc z celkové částky.

Etiketa:

Ať už se jedná o obchodní schůzku nebo přátelské setkání, podání ruky je samozřejmostí. Je běžné čekat, až žena nabídne ruku jako první.

V Kanadě se můžete takřka okamžitě v oslovování přesunout na křestní jméno, nicméně doporučujeme počkat, až první krok udělají vaši kanadští známí.

Mezi francouzskými Kanaďany používejte zdvořilostní tituly jako „Monsieur“ nebo „Madame“, za nimiž následuje obvykle příjmení.

Při telefonickém rozhovoru je běžné používat křestní jména, ale v případě francouzských Kanaďanů je třeba být opatrnější, protože používají své příjmení.

V obchodní kultuře se doporučuje konzervativnější a diskrétnější způsob oblékání. Obleky a kravaty jsou standardním oblečením pro muže. Obchodní obleky nebo šaty jsou často standardním oděvem pro ženy.

Tzv. Small Talk je spouštěčem hlubší konverzace a vždy se dá začít počasím. Podnikatelé mají rovněž zájem o golf a mnoho obchodních jednání se tak odehrává na golfovém hřišti.

Témata, která zažehnou konverzaci s Kanaďanem, jsou například:

Znalost kanadských reálií a historie země je vždy shledána s nadšením

Sportovní klábosení - hokej, fotbal, baseball, basketbal, golf a tenis

Podnikání

Počasí

Cestování

Filmy

Knihy

Témata, kterým je třeba se vyhnout, když mluvíte s Kanaďanem:

Srovnání Kanady s USA a naopak

Rozdíly a srovnávání mezi francouzskou a anglickou Kanadou

Náboženství

Neoznačujte původní obyvatele Kanady jako „domorodce“ (Natives) nebo „Indiány“ (Indians). Tyto termíny jsou nyní široce považovány za urážlivé. „Domorodý“ (Indigenous) je vhodný termín, když se odkazuje na první národy, Métis a Inuity.

Během rozhovoru udržujte oční kontakt, abyste projevili zájem a upřímnost.

Bez ohledu na politický kontext je otázka potratů považována za téměř jednotně tabu, kterou lze otevřeně diskutovat, stejně jako jakékoli otázky nebo teorie rozdílech mezi pohlavími nebo příslušníky různých ras. Postoje považované za sexistické nebo rasistické obecně patří v současné Kanadě mezi nejvíce opovrhované.

Jelikož je Kanada považována za velice tolerantní, společensky je hrubé a nepřijatelné křičet nebo mluvit nahlas. Kanaďané nemají zájem ukazovat emoce na veřejnosti, a proto jsou jakékoli emotivní výlevy – ty pozitivní i negativní - považovány za nevhodné.

Je chápáno jako neslušné mluvit cizím jazykem v přítomnosti ostatních, kteří mu nerozumí.

Mezi kanadskými známými je mávání jako forma pozdravu velmi oblíbené.

Jako všude jinde "O.K." nápis a nápis „palec nahoru“ jsou gesta, která signalizují souhlas.

Degustace vín ve vinařství Inniskillin.
Degustace vín ve vinařství Inniskillin.

CO NA NIAGARSKÝCH VODOPÁDECH OCHUTNAT

Kanadská kuchyně se dá právem považovat za kuchyni mezinárodní. Jsou zde jasné vlivy anglické a francouzské, nicméně mnoho pokrmů je ovlivněno rovněž kuchyní USA či asijskými chody. Každá kanadská provincie má své specifické pokrmy. Které tradiční pochutiny by vám tedy neměly uniknout?

Poutine

Poutine je považováno za národní pokrm Kanady a jedná se prakticky o fastfoodové jídlo. Jsou to smažené hranolky s rozpuštěným sýrem, to vše přelité zahuštěnou omáčkou z vývaru.

TIP: Pokud chcete ochutnat tento typický kanadský chod, zavítejte do příjemného řetězce orientovaného právě na tradiční poutine.

Peameal Bacon Sandwich

Peameal Bacon sendviče sestávající z uvařené slaniny a někdy přelité hořčicí nebo jinou polevou jsou často považovány za typický pokrm v Torontu. Slanina „Peameal Bacon“ je vepřová panenka, která se naloží a obalí v kukuřičné mouce. Na rozdíl od běžné slaniny není plná tuku.

Ketchup Chips

Ať už jste milovníkem brambůrků či nikoli, kanadské kečupové chipsy byste měli zkusit. Je to místní „klasika“, kanadské děti na nich prakticky vyrůstají a jsou také nedílnou součástí všech narozeninových oslav či barbecue (BBQ).

Sushi Pizza

Tento pokrm má své kořeny v Torontu a kombinuje populární jídla pizzu a sushi. Různé ingredience jako například avokádo, krab, losos, tuňák či wasabi jsou podávány na křupavém rýžovém těstě.

Butter Tarts

Tradiční máslové koláčky, často podávané například při Díkůvzdání, jsou na povrchu křupavé a uvnitř plněné máslem, sirupem, cukrem, vajíčkem a třeba i rozinkami.

Nanaimo

Nepečený dezert pojmenovaný po městě v kanadské provincii British Columbia. Jeho hlavními ingrediencemi jsou čokoláda, ořechy, kokos, pudinková poleva a čokoládový krém ganache.

Maple Syrup

Jen máloco je pro Kanadu tak typické jako javorový sirup. Je to přírodní sladidlo a také poleva, která se často kombinuje například s palačinkami.

Caesar Cocktail

Tento tradiční kanadský koktejl je podobný světoznámé Bloody Mary. Každý z nich má sice jako základ vodku, ale Bloody Mary obsahuje rajčatovou šťávu, zatímco Caesar používá clamato (rajčatová šťáva se šťávou z mušlí). Další důležité suroviny jsou Tabasco a Worcestershire.

Hranolky Poutine.
Hranolky Poutine.

CO NA NIAGARSKÝCH VODOPÁDECH NEVYNECHAT

Zimní festival světel (Winter Festival of Lights)

Zimní festival světel byl založen v roce 1982 a vznikl jako nápad, jak prodloužit to, co bylo po dlouhou dobu pouze letní turistickou atrakcí u Niagarských vodopádů. Je to největší kanadský světelný festival! Během své první sezóny měl festival poměrně malé množství světel umístěných v blízkosti vodopádů, které však přilákaly úctyhodných 250 000 návštěvníků. Každý rok se množství světel i lokalit rozšiřovalo a publikum se rozrůstalo, takže návštěva Niagarských vodopádů se pro mnohé obyvatele z oblasti Ontaria či naopak ze státu New York rychle stala každoroční zimní tradicí. V záři světel ožívají stromy, vánoční dekorace nebo třeba zástupci kanadské fauny.

V roce 1992 se Winter Festival of Lights spojil s Disney pro program „Enchantment of Disney“, který zahrnoval animované Disney ukázky v parku Queen Victoria a zahajovací ceremoniál s Disney postavičkami. Bohužel v roce 2013 byly Disney motivy odstraněny, protože se Disney rozhodl omezit tyto postavy na své zábavní parky.

Nicméně popularita festivalu nadále rostla a v roce 2021 se téměř zdvojnásobila doba trvání festivalu z průměrných 54 nocí na 101 nocí.

Dnes Zimní festival světel proměňuje Niagarské vodopády v paletu úchvatných barev od poloviny listopadu do počátku ledna. Miliony blikajících světel, poutavé displeje a interaktivní zážitky nadále posilují každoroční zimní tradici podél trasy Niagara Parkway přes Dufferinovy ​​ostrovy až do turistických čtvrtí Fallsview Boulevard a Lundy’s Lane. Celá trasa měří zhruba 8 km! Festival je pro všechny návštěvníky zdarma.

Duha nad vodopády Horseshoe Falls.
Duha nad vodopády Horseshoe Falls.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Niagara Grandview Boutique Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Toronta lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 13 000 Kč například se společnostmi Air France, Lufthansa či KLM. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním či se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Toronta trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin. Z Toronta je to pak k Niagarským vodopádům 130 km.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR (doporučován je biometrický pas obsahující alespoň jednu prázdnou stránku a elektronické schválení cesty v systému „eTA Electronic Travel Authorization – eTA“. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Mezinárodní duhový most a Niagarské vodopády.
Mezinárodní duhový most a Niagarské vodopády.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole