Národní park Kakadu titul.

Národní park Kakadu

Místo, kde se natáčela filmová série Krokodýl Dundee, aboriginská umělecká galerie pod širým nebem, možnost pozorování gigantických krokodýlů neboli „salties“, šest ročních období, obrovská termitiště, endemičtí klokani vraní a dechberoucí okolní příroda – tak by se dal ve zkratce popsat jeden z největších australských národních parků - Kakadu National Park.

Nespočet vodopádů, soutěsek, mangrovů a říčních delt, stejně jako extrémně rozmanitá fauna a flora, to vše je důvodem, proč člověk při návštěvě této oblasti neví, kam dřív koukat. Pokud se tedy nebojíte problémů s krční páteří, pak byste park měli rozhodně zařadit na svůj cestovatelský seznam.

Krásy této oblasti si můžete prohlédnout i z vrtulníku, což dodává pobytu zde ještě další rozměr. Možná si tak budete alespoň trochu připadat jako přírodovědec Charles Darwin při svých výzkumech, které prováděl i v Austrálii. Po něm je pojmenováno i nedaleké město a metropole státu Northern Territory - Darwin.

Autor: Petra Špačková

26.06.2024

Čti více
Letecký pohled na národní park Kakadu.
Letecký pohled na národní park Kakadu.

HISTORIE A POLOHA KAKADU NATIONAL PARK

Národní park Kakadu, australská přírodní ikona a jeden z nejznámějších národních parků na světě, pokrývá téměř 20 000 km² a nachází se východně od Darwinu, hlavního města australského státu Northern Territory (Severní teritorium). Ze severu omývá hranice parku záliv Van Diemen, resp. Arafurské moře.

Tato překrásná a rozmanitá oblast je od roku 1981 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Kakadu je též vstupní branou do Arnhemské země, domova původních obyvatel a mj. také rodiště světoznámého nástroje didgeridoo. I z toho důvodu je národní park známý velkým množstvím domorodých kulturních památek.

ZAJÍMAVOSTI KAKADU NATIONAL PARK

  • Národní park Kakadu byl jednou z filmových lokací úspěšné série Krokodýl Dundee.
  • Národní park Kakadu je známý tím, že je domovem nejstarší přežívající kultury na světě, původních domorodců ze Severního teritoria.
  • Národní park byl ustaven v roce 1979.
  • V parku najdeme mnoho tzv. billabongs – mrtvá ramena řek.
  • Zdejší Ranger Uranium Mine Site, jeden z nejproduktivnějších uranových dolů na světě, byl v provozu až do roku 2021.
  • Je to jeden z největších australských národních parků.
  • Park je jedním z australských míst zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO.
  • V Kakadu roste přes 2000 různých rostlin.
  • Jedna třetina všech druhů ptáků v Austrálii žije v Kakadu NP.
  • V létě mohou travnaté pláně Kakadu dosahovat výšky přes tři metry.
  • V Kakadu je více než 300 potoků a řek.
  • Jméno Kakadu může znít jako domorodé jméno pro tuto oblast, ale ve skutečnosti je to mylná interpretace jednoho domorodého jazyka, kterým mluví právě kmeny severní oblasti Kakadu.
  • V Kakadu jsou oficiálně dvě hlavní období – období sucha a období dešťů. Tradiční majitelé však uznávají dokonce šest ročních období.

Skála Burrungkuy.
Skála Burrungkuy.

CO NEMINOUT V KAKADU NATIONAL PARK

Maguk

Maguk nebo chcete – li Barramundi Gorge je panenský přírodní vodopád a ponorné jezírko na úpatí strmých stěn rokle. Odbočka na Maguk vede mimo dálnici Kakadu, přibližně 100 km od lokality Jabiru. Na odbočce je to dalších 12 km jízdy po nezpevněné silnici (vhodné pro 4WD). Na konci trasy vás čeká parkoviště, k dispozici jsou zde také piknikové stoly.

Následná pěší cesta k vodopádům vás provede deštným pralesem, který je lemován mohutnými skalami. Procházka do soutěsky je značená a nenáročná, její délka je asi 2 km (zpáteční).

Zdejší jezírko je poměrně hluboké, a proto není ideální pro malé děti. Ostatní by si pak neměli zapomenout v autě plavky! Zaplavat si zde přináší velké osvěžení. Nicméně, pokud se vás ve vodě něco dotkne, nelekněte se, žijí zde například neškodní cejni černí! Společnost, ač ve vzduchu, vám mohou dělat i drongové vločkoprsí.

Kulisy malebné lokality dotváří okolní endemické stromy známé jako anbinik.

Na vrchol soutěsky vede neznačená cesta, což je opravdu jedinečný zážitek. Shora najdete izolovaná skalní jezírka posazená na vrcholu vodopádu, odkud se vám naskytne úchvatný pohled z ptačí perspektivy na ponorný bazén pod ním. Túra je považována za středně těžkou až těžkou, poměrně strmou a občas kamenitou. Pevná obuv je zde nutností.

TIP: Abyste si procházky po národním parku řádně užili, a přitom zůstali fit, je vhodné dodržovat pár základních pravidel/tipů:

Tzv. „tepelný stres“ a dehydratace jsou zde velmi reálným nebezpečím.

Teploty jsou považovány za extrémní, jakmile dosáhnou 36 stupňů Celsia nebo výše.

Noste s sebou dostatek tekutin a pijte alespoň jeden litr vody na osobu za jednu hodinu.

Dělejte si časté přestávky na zdravé svačiny nebo samotný odpočinek.

Noste na dlouhé procházky základní lékárničku.

INFO: Podél Maguk Road mohou návštěvníci najít specifické „stavby“ přírodního původu. A není za ně zodpovědný nikdo jiný než termité (Nasutitermes triodiae)! Jedná se o obrovské špičaté pahorky, které se tyčí až neuvěřitelných šest metrů vysoko a jejich životnost může být šedesát až sto let. Jsou natolik „kvalitní“, že povětšinou odolají požáru i záplavám.

Jsou vytvořeny z bahna a termitích slin a jsou neuvěřitelně pevné. Uvnitř každého z nich je síť tunelů, která je domovem milionů jedinců tohoto hmyzu. Výstavba dokonalého termitiště jim zabere roky práce.

Termitišť najdeme v Kakadu NP stovky.

Pohled z výšky na přírodní bazén Maguk.
Pohled z výšky na přírodní bazén Maguk.

Mokřady Mamukala (Mamukala Wetlands)

Mokřady Mamukala jsou synonymem ráje všech milovníků ptactva. Naleznou zde pozorovací platformu, která vám umožní v tichosti a poklidu pozorovat jedinečné a často endemické zdejší opeřence.

Díky velkému množství husovců strakatých, luňáků, ostnáků lotosových, kormoránů, pávíků černobílých, slípek modrých, pěnkav a ledňáčků, kteří se shromažďují kolem této nádherné vodní plochy, je to jedna z nejlepších oblastí pro pozorování ptactva v celém Kakadu. Nicméně místní fauna není omezena pouze na ptactvo, spatřit zde můžete wallaby či krokodýly.

Koncem srpna ožívají mokřady houkáním desetitisíců husovců strakatých hrabajících vodní kaštany neboli plody kotvice plovoucí! Západ a východ slunce přinášejí velkolepé formace hus letících návštěvníkům nad hlavou. Fotogeničnost snad ani nemusíme zmiňovat.

Mokřad Mamukala.
Mokřad Mamukala.

Yellow Water Billabong

Yellow Water je vnitrozemský billabong překypující původní flórou a faunou a je jednou z nejznámějších památek národního parku.

Billabong, známý také jako Ngurrungurrudjba, se nachází v blízkosti malé osady Cooinda. Je domovem obrovských krokodýlů, divokých koní, buvolů a dalších divoké fauny. Zážitkem je projížďka lodí po okolí a sledování zdejší zvěře, zejména pozorovatelé ptactva budou jistě nadšeni.

Povrch vody v billabongu je posetý krásnými růžovými a bílými lekníny. Když vody opadnou, je možné podniknout 2,6 km zpáteční procházku přes záplavové oblasti na vyhlídkovou plošinu Home Billabong – dokonalé místo, kde si můžete užít například překrásný západ slunce v tomto úžasném koutě australského Top Endu.

INFO: Tzv. „Top End“ Severního teritoria je tropická oáza, která se skládá z Darwinu, národního parku Kakadu, Arnhemské země v severovýchodním rohu a regionu Katherine.

Mokřad Yellow Water Billabong.
Mokřad Yellow Water Billabong.

Burrungkuy

Stěny Burrungkuy (Nourlangie) v národním parku Kakadu sloužily jako úkryt a zároveň „malířské plátno“ po tisíce let. Obrazy nám tak poskytují doklad o duchovních tradicích a kultuře původních obyvatel a dokreslují také naše představy o historii oblasti. Burrungkuy (Nourlangie) je také jedním z důvodů, proč je Kakadu zapsáno na Seznamu světového dědictví pro výjimečné kulturní hodnoty. Najdeme zde koncentraci mnoha uměleckých stylů zahrnujících různá časová období, které zachycují řadu témat.

K uměleckým dílům se lze dostat 1,5 km dlouhou okružní procházkou podél skal. Podél této procházky najdete proslulou galerii Anbangbang a přístřešek spolu s vyhlídkou Kunwarddewardde. Vyhlídka sleduje impozantní sráz Arnhem Land s pískovcovými útesy a rozsáhlými savanovými lesy.

V galerii můžete spatřit mj. vyobrazení stvoření Namarrkona, který je zodpovědný za prudké bouřky s blesky, ke kterým dochází každé tropické léto.

Pro Aborigince byl samotný akt malby je obecně důležitější než malba sama, takže mnoho starších obrazů je pokryto novějšími díly.

Burrungkuy je také domovem řady jedinečných zvířecích druhů, které se nenacházejí nikde jinde na planetě. Koukejte se po holubovi arnhemském či po klokanovi vraném.

Historické malby na skále Burrungkuy.
Historické malby na skále Burrungkuy.

Ubirr

Ubirr je jednou ze dvou nejznámějších aboriginských skalních galerií národního parku. Umělecká díla původních obyvatel oblasti si můžete prohlédnout na jednoduchém okruhu dlouhém 1 km. Mnohé malby znázorňují zvířata, resp. potravu, jako například želvy, ryby či ještěry. Ke spatření je i vyobrazený thylacin neboli tygr tasmánský/vakovlk, který vyhynul na pevnině před více než dvěma tisíci lety!

Galerie si můžete prohlédnout po jednoduché okružní pěší trase dlouhé 1 km. Procházka do Ubirru trvá asi hodinu po okruhové pěší stezce od parkoviště. Výstup na zdejší vyhlídku trvá dalších 30 minut. Během tropických měsíců je přístup omezen!

Skála Ubirr.
Skála Ubirr.

Vodopády Twin Falls

Jeden ze dvou velkých vodopádů v Kakadu a jedno z hlavních lákadel parku. Tyto překrásné vodopády padají k zemi z výšky 150 m. V období sucha však nemá vodopád příliš velký průtok, to je nutné mít na paměti. Nicméně na jeho kráse to nic nemění.

Nejoblíbenějším a nejpůsobivějším způsobem, jak si užít Twin Falls, je kyvadlová doprava lodí. Tato plavba vás proveze po malebné délce řeky a umožní vám vidět samotné vodopády z jedinečné perspektivy.

Další variantou je také dojít na vrchol Twin Falls a kochat se odtud. Strmé stoupání začíná na parkovišti, zpáteční trasa je dlouhá 6 km.

Vodopád Twin.
Vodopád Twin.

Vodopády Jim Jim Falls

Největší vodopád v národním parku Kakadu nabízí překrásnou podívanou, ač jako v případě jiných vodopádů a řek v oblasti je nutné počítat s výrazně menším množstvím vody v období sucha. Zato během tropického léta v Kakadu je pohled (například z vrtulníku) na burácející a mohutný vodopád opravdu impozantní. Jim Jim je vysoký úctyhodných 200 m.

INFO: Arnhem Land neboli Anrhemská země je území na v severní části Northern Territory, rozkládá se na území velkém přes 90 000 km2. Tato oblast je bohatá na domorodou kulturu, dechberoucí scenérie a vzácnou divokou zvěř. Populace Arnhemu je v současné době zhruba 16 000 obyvatel.

Pohled na vodopád Jim Jim.
Pohled na vodopád Jim Jim.

Aboriginské kulturní centrum Warradjan (Warradjan Aboriginal Cultural Centre)

Warradjan, vyvinutý původními tradičními majiteli Kakadu, se nachází pouhý 1 km od Cooinda Lodge Kakadu a měl by být pro všechny návštěvníky regionu „povinnou zastávkou“. Nabízí totiž návštěvníkům možnost nahlédnout do kultury a historie domorodých kmenů, které žily v Kakadu a okolních oblastech po tisíce let. V centru najdeme interaktivní muzeum, výstavu umění a místo k setkávání a vyprávění.

Zdejší autentické artefakty pomáhají dokreslovat příběhy, které tradiční obyvatelé Kakadu a jeho okolních regionů chtějí sdílet s návštěvníky. Lidské stopy se do zdejší země tiskla desítky tisíc let, tradice zdejších komunit jsou tak nesmírně pestré a silné.

Samotné centrum znamená v překladu z jazyka obyvatel Kundjeyhmi želvu jménem karetka novoguinejská.

Návštěvnické centrum Bowali (Bowali Visitor Centre)

Toto je většinou první zastávka většiny turistů na cestě po národním parku Kakadu. Zdejší personál je připraven zodpovědět veškeré dotazy a pomoci návštěvníkům tak naplánovat jejich procházky a jednotlivé aktivity. K dispozici je rovněž expozice, kde se dozvíte více o rostlinách, zvířatech a krajině, které v parku uvidíte.

Když budete míst štěstí můžete narazit na workshop zabývající se výrobou didgeridoo.

Umění a kultura Marrawuddi (Marrawuddi Arts&Culture)

Marrawuddi Arts and Culture se nachází v předělané pekárně v Jabiru. V současné době je to veřejná galerie a umělecké studio pro místní domorodé umělce. Nachází se zde pracovní prostor pro vytváření různých druhů děl a pro práci s kůrou, vláknem, papírem atd. Nechybí pak ani výstavní plocha.

Kvalita uměleckých děl na prodej v Marrawuddi je výjimečná, ceněná je i autentičnost a jasný původ artefaktu, všechny zásoby jsou navíc vytvořeny umělci žijícími v oblasti Kakadu a širším regionu West Arnhem.

Kulturní centrum Warradjan.
Kulturní centrum Warradjan.

Jarrangbarnmi (Koolpin Gorge)

Jarrangbarnmi (Koolpin) soutěska je ohromující přírodní klenot ukrytý v jižní oblasti Kakadu. Soutěska nabízí svým návštěvníkům možnost osvěžení se ve zdejších křišťálově čistých bazéncích či procházky v okolní panenské přírodě.

Jarrangbarnmi má důležité kulturní a přírodní hodnoty. A právě z důvodu ochrany těchto hodnot je povoleno navštívit oblast pouze omezenému množství lidí najednou a je vyžadováno zvláštní povolení.

Jarrangbarnmi je také domovem některých zvláště vzácných ptačích druhů. Papoušek žlutokřídlý vám zde často proletí nad hlavou, stejně tak můžete v letu spatřit pestrobarevného ptáka s názvem amada Gouldové či poskakujícího klokana vraného.

Soutěska Jarrangbarnmi (Koolpin Gorge).
Soutěska Jarrangbarnmi (Koolpin Gorge).

Lokalita Cahills Crossing

A je to tady – zde se můžete plně vcítit do legendárního filmového Krokodýla Dundee! Vyhlídková oblast Cahills Crossing na západním břehu řeky East Alligator River je totiž skvělým místem pro pozorování krokodýlů ve volné přírodě. Nemusíte mít ale obavy, jedná se o bezpečné místo!

Cahills Crossing má tři vyhlídkové plošiny a místo na piknik propojené procházkou deštným pralesem.

Krokodýli v ústí řeky (Crocodylus porosus), největší plazi na světě, se shromažďují ve velkém počtu v období sucha kolem této hráze, aby se živili cípaly a rybami barramundi (lates stříbřitý).

Nejlepší měsíce pro sledování této krokodýlí podívané světové třídy jsou od července do října/listopadu, přičemž vrcholu dosahuje od září až do začátku období dešťů.

INFO: Krokodýl mořský (Crocodylus porosus) je největším a nejmohutnějším plazem světa. Dosahuje délky až 6 m a vážit může až 1 tunu. Jedná se o predátora, jehož útok může být pro člověka fatální. Místní obyvatelé nazývají tohoto dravce „saltie“ (angl. saltwater crocodile – mořský krokodýl).

Přejezd řeky s krokodýly Cahills Crossing.
Přejezd řeky s krokodýly Cahills Crossing.

Nanguluwurr Art Site

Příjemnou lesní cestou, na které můžete pozorovat rozmanitou floru (např. růžovou květinu s názvem pětkovec) se dostanete ke galerii Nanguluwurr. Tato lokalita byla pro původní obyvatele jedním z hlavních tábořišť. Proto je nyní dokonalým zobrazením dějin této komunity a vůbec celé oblasti.

Zde můžete vidět působivá zobrazení duchů předků, zvířat (ta jsou vyobrazena mj. v tzv. rentgenovém stylu) a rovněž zpodobnění kontaktu mezi domorodými lidmi a Evropany v podobě dvoustěžňové plachetnice s kotevním řetězem.

INFO: V této části Austrálie bylo domorodé rentgenové umění tradičním stylem používaným k zobrazení místních živočichů. Mnohá ​​zvířata jsou namalována s některými anatomickými rysy (jsou zachyceny orgány a kosti), to znamená, že jsou namalována tak jako by byla prosvícena rentgenem.

Skalní malby Nanguluwurr Art Site.
Skalní malby Nanguluwurr Art Site.

Vodopády Gunlom Falls

Vodopády Gunlom, známé také jako Vodopádový potok (Waterfall Creek), jsou jedním z nejnavštěvovanějších míst v celém parku. A není divu, známé jsou totiž především svými úžasnými smaragdovými bazény, a to jak na úpatí vodopádů, tak zejména na jejich vrcholu. Po příjezdu (ideálně s 4WD) na parkoviště Gunlom vás čeká nenáročná procházka, která vás provede krátkým úsekem tropického pralesa, a dovede vás k samotným vodopádům. Ty se před vámi řítí z výšky 85 m!

Ponorný bazén Gunlom je jedním z nejmalebnějších (a osvěžujících) míst v celém Kakadu. Tento nádherný nekonečný bazén, který se nachází vysoko na srázu, je opravdu vysoce lákavý a voda v něm dokonale osvěžující. Navíc fotografie odtud jsou opravdu velice impresivní! Mínusem však je oblíbenost tohoto přírodního „koupaliště“, často je zde totiž poměrně velké množství lidí.

Když se dostatečně osvěžíte, můžete se vydat po příjemné stezce do Murrill Billabong, kde se můžete kochat při pozorování ptáků a udělat si piknik na stinné piknikové ploše.

U vodopádů Gunlom najdou návštěvníci veškeré zázemí potřebné pro strávení příjemných chvil se svými blízkým v této překrásné lokalitě. Nachází se zde parkoviště, vyhrazené místo pro piknik, grilovací místo a veřejné toalety. Pokud vás místo učaruje natolik, že strávit zde pár hodin vám nestačí, můžete si vybrat z místních kempů a strávit zde i noc.

Vyhlídka Nawurlandja (Nawurlandja Lookout)

Vyhlídka Nawurlandja nabízí dechberoucí výhledy přes Anbangbang Billabong až po Burrungkuy (Nourlangie) a sráz Arnhemské země.

Výhledy z tohoto poklidného místa jsou působivé po celý rok.

Pohled na skálu Burrungkuy z vyhlídky Nawurlandja.
Pohled na skálu Burrungkuy z vyhlídky Nawurlandja.

Stezky Yurmikmik (Yurmikmik Walks)

Stezky Yurmikmik jsou řadou vzájemně propojených tras, které poskytují nádherný zážitek z pěší turistiky a umožní vám také setkat se s různými zástupci zdejší fauny.

Jednotlivé vycházky jsou:

Procházka Boulder Creek

Zpáteční cesta 2 km

Pokud nemáte rádi delší túry, Boulder Creek je příjemná menší procházka, během které můžete najít holuby černohřbeté a drongy vločkoprsé.

Procházka na vyhlídku Yurmikmik

Zpáteční cesta 5 km

Populární procházka stinným monzunovým lesem.

Tato trasa vede po trase Motor Car Falls a mírným stoupáním se dostanete k nádhernému výhledu na povodí South Alligator a na jižní kopce.

Stezka Yurmikmik.
Stezka Yurmikmik.

Motor Car Falls

Zpáteční cesta 7,5 km

Další skvělá procházka, která vás provede jižními kopci a hřebeny. Vodopády jsou velice fotogenické, přesto se jedná spíše o „hidden gem“ národního parku Kakadu.

Dávejte si po cestě pozor na pavouky Nefila (Golden Orb Spider), ač jsou člověku neškodní (jejich jed není smrtící), návštěvníci trpící arachnofobií setkání s nimi rozhodně nepotěší.

Vodopády Kurrundie

Zpáteční cesta 11 km

Vodopád Motor Car.
Vodopád Motor Car.

Darwin

Pokud se nacházíte v národním parku Kakadu, byla by škoda nevydat se alespoň na jeden den do nedalekého města Darwin. Je to hlavní město státu Northern Territory a hlavní přístav oblasti. Nachází se na poloostrově severovýchodně od vstupu do přístavu Port Darwin. Lokalita byla objevena v roce 1839. Místo však bylo osídleno až v roce 1869 a bylo známé jako Palmerston, dokud nebylo v roce 1911 přejmenováno po britském přírodovědci Charlesi Darwinovi.

Darwin zaznamenával rozvoj mj. díky oblasti leteckých služeb během 30. let 20. století a z využití města jako palivové a vojenské základny ve druhé světové válce. V roce 1942 byl těžce bombardován Japonci, ale byl nákladně přestavěn a rekonstruován. V roce 1959 byl prohlášen za město.

Éru rozmachu trochu zbrzdil v prosinci 1974 cyklon Tracy, ten výrazně město poškodil, dvě třetiny obyvatel byly navíc evakuovány. S vládní pomocí byl Darwin však opět přestavěn, což z něj v současné době činí jedno z nejmodernějších měst v Austrálii.

Je nejen vstupní branou do Severního teritoria a nedalekého Kakadu NP, ale neměl by ani sám o sobě chybět na cestovatelském seznamu. Je to ráj pro milovníky sportu, adrenalinu a přírodních krás.

V přístavu si můžete vyzkoušet vodní skútry, zchladit se v akvaparku na Darwin Waterfront – největším svého druhu v Austrálii či se podívat na město z ptačí perspektivy, resp. z helikoptéry.

Večer, až vás dobrodružství během dne unaví, na vás čeká bohatá gastronomická scéna. Zdejším hitem je bezesporu laksa. Tu si místní s oblibou dávají k snídaní, k obědu i večeři. Ať s laksou či s jinou pochutinou v ústech, příjemným zážitkem je bezesporu návštěva Mindil Beach Sunset Market. Na tomto trhu se nachází více než 150 stánků, od těch s občerstvením nabízející neuvěřitelnou místní (ochutnat lze například barramundi, klokana i krokodýla) a mezinárodní kuchyni až po řadu stánků s uměním/řemeslnými výrobky.

Nicméně pro ty, kteří raději naplní svůj žaludek kulturními zážitky, zde jsou k dispozici například vojenské muzeum (Darwin Military Museum), letecké muzeum (Darwin Aviation Museum) či galerii umění Museum and Art Gallery of the Northern Territory.

Dnešní Darwin je domovem pro zhruba 150 000 obyvatel.

Skalní malby Anbangbang Rock Shelter.
Skalní malby Anbangbang Rock Shelter.

CO ROZHODNĚ V KAKADU NATIONAL PARK ZAŽÍT

Vyhlídkové lety (Scenic Flights)

Pokud se nebojíte výšek, můžete v Kakadu NP zažít krásné momenty i ve vzduchu – je zde totiž možnost vyhlídkových letů helikoptérou nad celou oblastí. Samotná akce vám nenabídne pouze dechberoucí scenérie, ale rovněž let vrtulníkem je zážitkem sám o sobě. Lety trvají většinou buď 30 či 60 minut.

Přírodní bazén a vodopád Barramundi Gorge (Maguk).
Přírodní bazén a vodopád Barramundi Gorge (Maguk).

FAUNA A FLORA KAKADU NATIONAL PARK

Národní park Kakadu je z hlediska fauny a flory velice rozmanitou oblastí. Najdeme zde i mnoho endemitů a ohrožených zvířat/rostlin.

V parku se budete pohybovat napříč jejich domovem, a tak je vhodné dodržovat taková pravidla, abyste zvířata nerušili, chránili a zároveň zůstali sami v bezpečí. Zde přinášíme některé tipy:

Brzké ranní hodiny a doba kolem západu slunce jsou dobré časy k pozorování divoké zvěře.

Pomocí baterky můžete v noci spatřit mnohá noční zvířata. Dávejte však pozor, abyste na spící živočichy nesvítili silnými reflektory.

Hledejte stopy ukazující, že v místě byla nedávno zvířata, zejména stopy, trus a škrábance.

Napajedla podél linií potoků přitahují zvířata. Seďte tiše, abyste je nerušili.

Zvířata jsou často slyšena dříve, než jsou spatřena. Choďte tiše, poslouchejte a sledujte pohyb.

Pro bližší pohled použijte dalekohled.

Ke zvířatům se příliš nepřibližujte. I ta, která pro člověka neznamenají žádné nebezpečí, mohou v případě nervozity reagovat nepřiměřeně. Mějte také na paměti, že přílišná aktivita člověka v jejich blízkosti zvířata stresuje.

Dávejte pozor na zvířata přecházející přes silnice, včetně malých ještěrů a hadů.

Nerušte a nekrmte divokou zvěř.

Dávejte pozor na varovné signály krokodýla. Krokodýlové již v parku zabili a těžce zranili. Nesnažte se vyměnit zisk poutavé fotografie za ohrožení vlastního života.

Nebezpeční mohou být i hadi, prasata a buvoli. Držte se od nich v dostatečné vzdálenosti.

Mezi nejzajímavější obyvatele Kakadu NP jistě patří klokan hbitý, kareta plochá, karetka novoguinejská, kaloň, kobylka Petasida, sladkovodní i mořští krokodýli, bandikut, kunovec, říční žraloci Glyphis, termiti a mnoho zástupců ptactva. Za všechny jmenujme například kakadu havraního či jeřába australského. Poměrně častým „objevem“ je člověku neškodný bradavičník arafurský. Na pozoru je pak nutné se mít před některými z místních jedovatých hadů jako například před pakobrou australskou, Acanthophis praelongus či Demansia papuensis.

Park je také domovem více než 2000 druhů rostlin. Mnoho z těchto rostlin používali/používají lidé z komunity Bininj/Mungguy jako potraviny, léky a výrobní řemeslné materiály. Jako příklad zdejší flory uveďme pandán, Terminalia ferdinandiana (švestka Kakadu), kajeput, Corymbia ptychocarpa či Eucalyptus miniata.

Zvířecím symbolem státu Northern Territory je klokan rudý, zatímco hlavním květinovým emblémem je Sturt´s Desert Rose (australský bavlník, Gossypium sturtianum).

INFO: Ať už se vydáte v Kakadu NP kamkoli, vždy byste měli primárně dbát o eliminaci případných problémů hned v zárodku, resp. předcházet jim a uvědomit si, že se nacházíte uprostřed domoviny divoké zvěře. Ke zvýšení své bezpečnosti přikládáme instruktážní video.

Krokodýl v mokřadu Yellow Water Billabong.
Krokodýl v mokřadu Yellow Water Billabong.

PODNEBÍ

Na rozdíl od většiny země nemá Kakadu NP klasická čtyři roční období. Zdejší původní obyvatelé - Bininjové a Mungguyové - mluví o šesti různých ročních období. Tato roční období poprvé pochopili tradiční majitelé půdy, známí jako Bininjové/Mungguyové. Těchto šest částí klimatu bylo postaveno na základě tisíců objevů a znalostí prověřených stovkami generací. Roční období Kakadu tedy jsou:

Gudjewg - od prosince do března, typicky známé jako monzunové období. Zdaleka nejdeštivější část roku, oblast zaplavuje velká vlhkost (až 80 %). Tato sezóna se vyznačuje deštěm po celý den i noc, což má však za následek i svěže zelenou okolní vegetaci a plnohodnotné vodopády. Teploty se pohybují v rozmezí 25 °C – 34 °C.

Bang Gereng - déšť v tomto období (duben) ustává a obloha se vyjasňuje do modra. Tento čas je znám také jako období sklizně, protože plodiny právě dozrávají. Teploty se pohybují v rozmezí 25 °C – 33 °C.

Yegge – tato sezóna zahrnuje měsíce květen až červen. Je obvykle chladnější než zbytek ročních období, vyznačuje se i nízkou vlhkostí. Díky tomu je to jeden z nejoblíbenějších časů pro návštěvu Kakadu, protože počasí je mírné a ikonické atrakce jako Twin Falls a Jim Jim Falls jsou přístupné veřejnosti. Teploty se pohybují v rozmezí 21 °C – 30 °C.

Wurrkeng - od poloviny června do srpna nastává sezóna Wurrkeng. Je považována za jedno z nejchladnějších období v Kakadu. Období stěhování ptáků začíná právě v tomto čase, což z něj činí ideální období pro milovníky pozorování ptáků.

Většina potoků v době Wurrkengu přestane téct a mnohé oblasti rychle vysychají.

Teploty se pohybují v rozmezí 17 °C – 32 °C.

Gurung - od srpna do října panuje v Kakadu Gurung, horké a suché období. Voda z vlhčích měsíců již postupně vyschla, vodopády, potoky a menší řeky jsou zcela bez vody. Kvůli obrovskému horku může být cestování po parku náročné. Teploty se pohybují v rozmezí 23 °C – 37 °C.

Gungmeleng - od poloviny října do prosince probíhá období Gungmeleng. Toto je předmonzunové období, kdy se krajina mění ze suché pouštní oblasti na území vlhkosti a bouřek. Častým jevem je i vítr.

Je to také doba, kdy se ryby barramundi stěhují z napajedel do ústí řek, aby se zde rozmnožily. Teploty se pohybují v rozmezí 24 °C – 37 °C.

Teplota moře v oblasti zálivu Van Diemen se pohybuje mezi 25 – 32 °C.

Projížďka lodí po mokřadu Yellow Water Billabong.
Projížďka lodí po mokřadu Yellow Water Billabong.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete cestovat do/z národního parku autobusem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Kakadu NP – Sydney – 3780 km
  • Kakadu NP – Alice Springs – 1330 km
  • Kakadu NP – Canberra – 3770 km
  • Kakadu NP – Melbourne – 3590 km
  • Kakadu NP – Brisbane – 3260 km
  • Kakadu NP – Cairns – 2480 km
  • Kakadu NP – Darwin – 250 km

INFO: V Austrálii se řídí vlevo, proto předem uvažte, zda to pro vás nebude problém!

Spropitné:

Spropitné v Austrálii rozhodně není povinné, ale personál to vždy ocení. Naplánujte si v australských restauracích spropitné kolem 10 – 15 %. Přesná výše spropitného při stravování v Austrálii však závisí na místě, příležitosti a velikosti objednávky. V taxi je běžné dávat spropitné 10 % za delší cestu či pokud vám například řidič pomohl se zavazadly. Pro krátké cesty je nejjednodušší možností zaokrouhlit účet na nejbližší kulatou částku v australských dolarech.

Etiketa:

Nezmiňujte témata rozdělující australskou společnost (např. imigranti, otázka Aboriginců, LGBTQ, náboženství atd.).

Nevyhazujte odpadky, protože je to v Austrálii nezákonné.

Obzvláště pak neházejte cigaretu z okna auta, protože to často způsobuje požáry.

Neplavte na plážích mimo ty označené vlajkou.

Noste průkaz totožnosti s fotografií, můžete být požádáni, abyste se identifikovali.

Dodržujte silniční pravidla. Pokuty za jejich porušení v Austrálii jsou poměrně vysoké. Australané zkracují mnoho slov, abyste se orientovali, tak například Australané jsou ‚Aussies‘, McDonalds je ‚Macca‘s, fotbal (australský) je „Footy“ a avokádo je ‚Avo‘.

Dodržujte dochvilnost. Australané hodně dbají na čas, zejména při formálních schůzkách.

Pokládat přímou otázku na plat nebo majetek člověka je považováno za nezdvořilé.

Ptát se na něčí váhu nebo věk je také v mnoha situacích vysoce nevhodné.

Plivání na veřejnosti je neslušné.

Australané často pořádají grilování (BBQ), při kterém neformálně stolují ve svých venkovních prostorách (např. verandy, terasy, zahrady) a pečou maso na grilu. Když je pozváno více lidí, někdy se očekává, že hosté přispějí pokrmem k masu (např. čerstvým salátem).

Tradiční skalní malby v národním parku Kakadu.
Tradiční skalní malby v národním parku Kakadu.

CO V NP KAKADU OCHUTNAT

Barramundi

Tato velmi populární ryba, lates stříbřitý, je tradičním australským pokrmem, který se konzumuje již po staletí. Můžete na něj zajít do luxusní restaurace nebo si rybu zakoupit na jednom ze zdejších trhů a upéct si při australské oblíbené činnosti – grilování (BBQ).

Anzac biscuits

Původně známá jako „sušenka vojáka“ nebo „Anzac dlaždice“, byla sušenka Anzac oblíbená cestujícími námořníky a vojáky pro svou jednoduchost a odolnost. Je většinou tradičně spojována s armádním sborem Austrálie a Nového Zélandu (Australian and New Zealand Army Corps) založeným v 1. světové válce. V novodobé sušence Anzac najdete oves, mouku, kokos, máslo, zlatý sirup a jedlou sodu pro nadýchanou, lehkou a sladkou chuť a uspokojující a vydatnou svačinu.

Restovaná ryba barramundi.
Restovaná ryba barramundi.

Laksa

V Darwinu je původem asijská laksa oblíbeným jídlem na snídani, oběd a večeři, ve všední den i o víkendu. Gastroscéna se zde točí hodně kolem tohoto pokrmu, ale zdaleka ne pouze kolem něj. Každopádně je to jídlo, které najdete ve food courtech, kavárnách i luxusních restauracích. Kyselý a kořeněný vývar z nudlí, tradičně doplněný masem nebo mořskými plody je sice asijským „výtvorem“, nicméně obyvatelé Darwinu si jej nyní pyšně přivlastňují.

Vegemite

Vegemite není pokrm sám o sobě, ale rozhodně stojí za zmínku. Australané si jej rádi mažou na chleba. Je to tmavě hnědá pomazánka, jejíž hlavní ingrediencí je kvasnicový extrakt. Ač všichni jistě znají rčení „proti gustu žádný dišputát“, zde by se o něm dalo polemizovat. Stejně tak doporučení, že na cestách se má z lokální kuchyně zkusit vše, je zde poněkud ošemetné. Pokud se do toho však pustíte, začněte malým soustem!

V Kakadu NP rostou gastronomické hody přímo pod nosem. Spatřit zde můžete jedinečné druhy ovoce jako:

Kakadu švestka (Terminalia ferdinandiana)

V jazyce původních obyvatel: anmorlak.

Strom začíná kvést v Gungmeleng (předmonzunové období) a poskytuje nektar pro zvířecí obyvatele parku jako jsou ptáci, včely a netopýři. Malé zelené plody jsou připraveny ke konzumaci v Bang Gereng (období bouřek) a jsou skvělým zdrojem vitamínu C.

Červené jablko (Syzygium suborbiculare)

V jazyce původních obyvatel: andjarduk.

Andjarduk začínají plodit v Gungmeleng (období před monzuny) a dozrávají v tropickém létě.

Keř černého rybízu (Antidesma ghaesembilia)

V jazyce původních obyvatel: andjurrugumarlba.

Během Gudjewg (monzunové období) roste na těchto malých stromech a keřích poblíž sladkovodních potoků nespočet bobulí. Když bobule zčernají, jsou zralé a připravené ke konzumaci.

Místní odrůda ovoce švestka Kakadu.
Místní odrůda ovoce švestka Kakadu.

Krokodýl

Stejně jako klokan je krokodýl jen jedním z mnoha exotických pokrmů, které můžete ochutnat ve státě Northern Territory.

Klokan

Ač valná část turistů se odmítá ztotožnit s myšlenkou, že by okusili maso z roztomilého klokana, faktem však je, že jej najdete v mnoha zdejších supermarketech (a restauracích). Klokani jsou hojní v mnoha částech Austrálie a mají nízký obsah tuku, takže jejich všestranné maso se často používá v tradičních receptech.

Velbloud

Jak známo, oblast Northern Territory je domovem pro velkou velbloudí komunitu. Toto zvíře se ve zdejších podmínkách velice dobře adaptovalo a zdejším lidem mj. přináší i maso. V oblasti je oblíbený zejména velbloudí burger (Camel burger).

Pavlova

Pavlova je považována za národní dezert a jedná se vlastně o pusinky – pečený krém z našlehaných bílků s křupavou krustou a měkkým vnitřkem. Vše je dozdobeno ovocem a šlehačkou a věřte, že na tento pokrm lze brzy získat závislost. Je opravdu delikátní!

Lamington

Lamington si můžete představit jako dortové kostky polité čokoládou a obalené v kokosu. Dá se jednoduše sehnat i v supermarketech a pro svůj tvar jej můžete jednoduše ujídat kdekoli po cestě.

Krokodýl v národním parku Kakadu.
Krokodýl v národním parku Kakadu.

CO V NP KAKADU NEVYNECHAT

Mahbilil

Mahbilil je komunitní slavností, která se odehrává v sezóně Kurrung (srpen – září) a přivádí do Jabiru lidi z okolí Kakadu a West Arnhem, stejně jako z Darwinu, stejně jako spoustu turistů.

Mahbilil Festival je jednodenní oslava zdejší kultury a komunity. Rodinné aktivity během dne jsou rozmanité včetně tkaní, malování a prezentace tradičního jídla – oblíbenou soutěž ve vaření husovce strakatého nevyjímaje – následuje poté večerní program s hudbou a tradičním tancem.

Vstup je zdarma, příjemná atmosféra je garantována.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Mercure Kakadu Crocodile Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Darwinu lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 33 000 Kč například se Singapore Airlines, Qatar Airways či Emirates. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Darwinu trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 23 hodin. Z Darwinu je pak Kakadu National Park, v závislosti na konkrétní lokalitě, vzdálen ještě asi 250 km.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR a platné australské vízum. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Západ slunce v národním parku Kakadu.
Západ slunce v národním parku Kakadu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole