Montreal titul.

Montreal: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Montréal je k překvapení mnohých ostrov, ač nacházející se v kanadském vnitrozemí. Leží totiž na soutoku řek sv. Vavřince a Ottawa a ze všech stran je obehnán vodou. Je také druhým nejvíce zalidněným říčním ostrovem na světě! A věděli jste, že právě zde se konaly první olympijské hry v Kanadě, že zde najdete zbytek Berlínské zdi či že právě v tomto kanadském městě se zrodil světoznámý Cirque du Soleil? A pokud jste fanoušky Beatles, jistě víte, že právě v Montréalu John Lennon složil ikonickou skladbu Give Peace a Chance! Tu si můžete dát třeba do sluchátek coby kulisu při procházkách tímto příjemným východokanadským městem!

Autor: Petra Špačková

26.09.2024

Čti více
Zasněžený Montreal.
Zasněžený Montreal.

HISTORIE A POLOHA MONTRÉALU

Montréal je velice příjemné kosmopolitní město nacházející se v kanadské provincii Québec na významné řece sv. Vavřince (St. Lawrence River). Je to největší město v Québecu a druhé největší město v Kanadě! Je známé mj. pro svou bohatou kulturní scénu, rozmanité festivaly či jako jedna z lokalit závodu F1. Domov zde našlo více než 1,8 milionu obyvatel (metropolitní oblast však čítá až 4,3 mil.).

Montréal byl původně osídlen domorodými obyvateli, kteří v regionu žili již tisíce let před příchodem evropských průzkumníků. Osada se v té době jmenovala Hochelaga. Prvním zaznamenaným Evropanem, který tuto oblast navštívil, byl v roce 1535 francouzský mořeplavec Jacques Cartier (1491 – 1557). Ten bývá označován za „objevitele Kanady“ a i v historii Montréalu sehrál značnou roli. Kromě jiného například pojmenoval horu, kterou viděl nedaleko, jako Mount Royal (Královská hora), podle níž bylo město později pojmenováno.

V roce 1642 dorazili do oblasti francouzští osadníci a založili Ville – Marie, která byla později přejmenována na Montréal. Začátky osídlení měly spíše misionářský účel, byly zakládány kostely, nemocnice a stavby určené na ochranu města. Město rychle rostlo a stalo se postupně důležitým centrem obchodu s kožešinami a klíčovým obchodním místem mezi Francií a jejími severoamerickými koloniemi. Montréal byl také strategickou vojenskou pevností, kdy francouzské a britské síly bojovaly o kontrolu nad městem během sedmileté války v polovině 18. století. S kapitulací Montréalu před britskými silami dne 8. září 1760 však Velká Británie dokončila dobytí Nové Francie. Pařížskou smlouvou z roku 1763 Francie formálně postoupila Kanadu Britům. Sedmiletá válka tak položila bikulturní základy moderní Kanady.

Na počátku 19. století se Montréal začal profilovat jako hlavní centrum obchodu a průmyslu. Poloha města na významném říčním toku z něj učinila klíčový dopravní uzel pro zboží a osobní přepravu mezi Kanadou a Evropou. Montréal se stal centrem mnoha odvětví, například produkce textilu, a byl také domovem těch největších kanadských bank a finančních institucí.

Domy v historické části Montrealu.
Domy v historické části Montrealu.

Růst a prosperita Montréalu pokračovaly i ve 20. století, ale město však zasáhlo i období sociálních a politických nepokojů. Na počátku 20. století byl Montréal centrem dělnického aktivismu, stávky a protesty často vedly k násilným střetům mezi dělníky a policií. V šedesátých letech byl Montréal také místem operací militantní separatistické FLQ (Front de libération du Québec), série bombových útoků a únosů, které provedla tato radikální skupina ve snaze o nezávislost Québecu na Kanadě.

Nicméně Montréal nadále rostl a zaznamenával pokrok, a to snad ve většině oblastech života. Dnes je Montréal pulzujícím městem, je známý pro svou bohatou historii, kulturní rozmanitost a krásnou architekturu. Blízkost mnoha dalších kanadských velkých měst i USA mu dodává ještě na významu. To, co je na něm zajímavé, je jistě i zdejší dokonalé prolínání francouzské a anglické kultury, včetně jazyků těchto dvou mocností. Jak již bylo uvedeno, město bylo založeno francouzskými kolonizátory v 17. století a zůstalo frankofonní pevností i poté, co ho Britové v roce ve druhé polovině 18. století dobyli. Dnes je Montréal oficiálně dvojjazyčný a většina jeho obyvatel plně bilingvních. Nicméně anglické a francouzské vlivy se zde promítají ruku v ruce prakticky do všech sfér, jak do kulturní, tak gastronomické scény.

Ano, pokud jde o jídlo, Montréal je opravdu rájem gurmánů. Kromě národní poutine, je město známé zejména svými bagely a nejrůznějšími slanými koláči. Je zde spousta vynikajících podniků nabízejících kuchyni z celého světa, své chuťové pohárky ukojíte jak v luxusních restauracích (například Toqué) , tak i u stánku s pouličním občerstvením. Městský trh Jean-Talon Market je nutností pro každého, kdo miluje čerstvé místní produkty a řemeslné zboží.

Montréal je kromě labužníků a milovníků umění však také rájem pro všechny fanoušky do architektury. A to jak té historické (bazilika Notre – Dame), tak té vysoce moderní (Olympic Stadium, Habitat 67 apod.). Právě Habitat 67 je montréalskou architektonickou perlou, jedná se o komplex na sebe naskládaných betonových kostek navržených izraelsko – kanadským architektem Moshe Safdiem pro Světovou výstavu v roce 1967. Ta se mimochodem konala právě v Montréalu.

Poloha Montréalu na řece svatého Vavřince z něj dělá oblíbenou destinaci pro ty nejrůznější outdoorové aktivity. Rozsáhlé městské parky nabízejí spoustu příležitostí pro pěší turistiku, cykloturistiku a pikniky a nedaleké Laurentian Mountains jsou v zimě oblíbeným cílem pro všemožné radovánky na sněhu.

Montréal je zkrátka město, kde si každý najde to své a nikdo se v něm nebude nudit, ať už preferujete aktivní dovolenou s akcentem na sportovní vyžití či jste naopak duší kavárenský typ oceňující velké množství muzeí, divadel a galerií, jedinečných restaurací a historických budov. Všichni však pak jistě nadchnou montréalské festivaly, kterých je zde během roku nespočet a většina z nich je velmi originální.

Panorama města.
Panorama města.

ZAJÍMAVOSTI MONTRÉALU

  • Montréal je ostrov — jeden ze stovek na významné řece svatého Vavřince.
  • 85 % světového javorového sirupu pochází z Québecu, tj. z provincie kolem města Montréal. Shromážděná javorová míza používaná k výrobě javorového sirupu se také používá k výrobě všech druhů javorových pochutin jako například javorového másla, javorového bonbónu, marinád a pečiva.
  • Habitat 67 je montréalský originálně vypadající obytný komplex postavený pro Světovou výstavu Expo v roce 1967.
  • Drtivá většina obyvatel Montréalu je bilingvní a hovoří tak anglicky i francouzsky.
  • Montréal se může pochlubit komplexem města pod městem. „Underground City“ neboli RÉSO je dokonalé bludiště tunelů a obchodů, které pokrývá více než 12 km².
  • S největším počtem tanečníků tanga a tanečních sálů na kontinentu je Montréal hlavním městem tanga celé Severní Ameriky.
  • Obec Charlemagne nedaleko Montréalu je rodištěm slavné zpěvačky Céline Dion. V roce 1965 se pak přímo v Montréalu narodil světoznámý hokejista Mario Lemieux.
  • Benjamin Franklin, americký státník, byl poslán do Montréalu během americké revoluce, aby přesvědčil Kanaďany, aby se spojili s Američany proti Britům. Po pouhých deseti dnech pobytu Franklin odešel s přesvědčením, že bude jednodušší Kanadu koupit než ji dobýt.
  • Montréal byl v roce 2006 jmenován městem designu UNESCO.
  • Saint Joseph's Oratory of Mount Royal je největší kanadský kostel. S výstavbou zahájenou v roce 1904 je toto národní historické místo významným poutním centrem. Míří sem nejen věřící, ale rovněž milovníci architektury.
  • Montréal hostil první olympijské hry v Kanadě (1976).
  • Montréal je město cirkusu. Montréal je domovem jednoho z největších světových kulturních podniků: Cirque du Soleil. Tato kanadská zábavní společnost je největším současným cirkusovým producentem na světě.
  • Montréal má na svém území část Berlínské zdi. K 350. výročí Montréalu v roce 1992 darovalo město Berlín malou část nechvalně známé zdi, která kdysi rozdělovala Východní a Západní Německo.
  • A teď něco pro filmové fanoušky. Pokud vám některé lokace budou při toulkách městem povědomé, nedivte se. Filmy jako Blades of Glory, Life of Pi, Batman & Robin, The Red Violin, Catch me If You Can, Aviator, Curious Case of Benjamin Button a X – Men se natáčely právě v Montréalu.
  • Ikonická a celosvětově známá píseň Johna Lennona Give Peace a Chance vznikla v hotelu Queen Elizabeth v Montréalu.

Budova montrealské radnice.
Budova montrealské radnice.

CO NEMINOUT V MONTRÉALU

Mount Royal Park

Mount Royal Park neboli zelená oáza města byl slavnostně otevřen v roce 1876 a pod jeho návrhem je podepsán Frederick Law Olmsted. Je to ideální místo pro obdivování velkého množství zdejších rostlin a ptáků nebo pro sportovní aktivity. Nudit se zde nebudete v zimě ani v létě, park je ideální pro běhání, jízdu na kole, projížďku na loďce, v zimních měsících pak lze sáňkovat, běhat na lyžích či bruslit.

Chata Mount Royal je vyzdobena obrazy zachycujícími historii Montréalu, včetně mnoha namalovaných slavnými umělci. Vyhlídka Kondiaronk Belvedere zase nabízí úžasný výhled na centrum města a řeku svatého Vavřince. Minout však nemůžete ani zdejší dominantu – více než 30 m vysoký kříž na vrcholu Mount Royal, který byl vztyčený v roce 1924 a který připomíná 6. leden 1643, kdy Maisonneuve, zakladatel Montréalu, dodržel svůj slib, že vynese na vrchol kopce dřevěný kříž, pokud kolonie přežije záplavy.

Park Mount Royal.
Park Mount Royal.

Notre Dame Basilica of Montréal

Bazilika Notre – Dame je významný montréalský kostel a první gotický kostel v Kanadě. Jeho historie je úzce spjata s historií města a kromě toho, že je místem útěchy pro věřící, je i místem, kde se konají státní pohřby.

V roce 1982 byla Notre – Dame, která byla v té době katedrálou, povýšena na baziliku minor papežem Janem Pavlem II. a v roce 1989 byla dokonce označena za národní historické místo Kanady. Její náboženský, historický a umělecký význam z ní činí poklad Québecu a jeden z nejnavštěvovanějších míst v Montréalu.

Svatostánek nevyniká pouze krásnou venkovní architekturou, ale působivý je i jeho interiér, za zmínku stojí mj. zdejší varhany.

Baziliku najdeme v centru města, přímo u náměstí Place d´Armes.

Bazilika Notre Dame v Montrealu.
Bazilika Notre Dame v Montrealu.

Starý Montréal (Vieux Montréal)

Starý Montréal je domov těch nejhistoričtějších atrakcí města (muzea, katedrály atd.) a svým návštěvníkům může evokovat cestu do minulých století, historie je zde cítit na každém kroku. Právě zde také najdete nejstarší ulici ve městě – Saint Paul Street, která po mnoho let sloužila jako jeho hlavní dopravní tepna.

Zatímco při procházce na dlážděných ulicích je stále cítit vzpomínka na Jeanne Mance (francouzská ošetřovatelka, která v Montréalu v 17. století založila první nemocnici), Jacquese Cartiera a de Maisonneuvea, Starý Montreal a Starý přístav tvoří na druhou stranu jednu z nejdynamičtěji se vyvíjejících a nejvíce pulzujících čtvrtí města.

Starý Montreal je čtvrť kontrastů, historie a moderna se zde dokonale snoubí. Spolu s historií baziliky Notre – Dame a výraznou kupolí tržnice Bonsecours Market zde čeká na turisty rovněž velké množství špičkových designových obchodů a moderních restaurací.

Podél řeky se pak vinou běžecké a cyklostezky, které mají zejména po setmění velký půvab a jsou jako stvořené pro romantické procházky.

Historická část Montrealu.
Historická část Montrealu.

Starý přístav (Vieux Port de Montréal)

Old Port neboli Starý přístav nabízí svým návštěvníkům řadu kulturních a zábavních aktivit, včetně gastronomických, sportovních a hudebních akcí, stejně jako venkovních festivalů. Naleznete zde například atrakce jako La Grande Roue de Montréal, Old Port Skating Rink, MTL Zipline, SOS Labyrinthe, Bota Bota spa – sur – l'eau, Voiles en Voiles, Space Explorers: The Infinite a Montreal Bateau – Mouche.

Tato historická lokalita je lákadlem pro všechny turisty, ale svůj čas zde rádi tráví i místní. A to platí dvojnásob v době, kdy se zde konají zajímavé akce. Za všechny jmenujme třeba představení již zmíněné kanadské umělecké společnosti Cirque du Soleil, Igloofest, oslavy Dne Kanady a novoroční slavnosti, které se konají podél břehů řeky.

Starý přístav je nedílnou součástí historické čtvrti Starého Montréalu. Jednou z jeho ikonických budov je samozřejmě Clock Tower, postavená v letech 1919 až 1922 jako označení vstupu do přístavu a sloužící jako památník námořníkům ztraceným na moři během 1. světové války. Výrazná světlá 45 m vysoká hodinová věž byla označena v roce 1996 za federální historickou památku.

A rozhodně nezapomeňte navštívit Port of Montreal Tower, prosklenou věž vysokou 65 m na břehu řeky sv. Vavřince, která nabízí dechberoucí výhled na okolí. Ti odvážnější si zde mohou ve výšce 50 m stoupnout na zcela prosklenou podlahu.

Přístav v Montrealu.
Přístav v Montrealu.

Komplex Space for Life

Space for Life je největší přírodovědný muzejní komplex v Kanadě, který zahrnuje Botanickou zahradu, Planetárium, Biodôme, Biosféru a Insektárium. Brány veřejnosti se otevřely v roce 2011 a od té doby je jedním z nejnavštěvovanějších atrakcí Montréalu.

Botanická zahrada (Montréal Botanical Garden)

Montréalská botanická zahrada (součást výše uvedeného Space for Life) je doslova oázou uprostřed města a je uznávána jako jedna z největších a nejkrásnějších na světě. Otevřena byla již v roce 1936. Její bohatá sbírka 22 000 druhů rostlin a kultivarů, 10 výstavních skleníků a asi 30 tematických zahrad vytvářejí společně výjimečné místo, které je nejen pastvou pro oči, rájem pro čichové buňky, ale také dozajista pohlazením po duši.

Montrealská botanická zahrada.
Montrealská botanická zahrada.

Montréal Biodôme

V létě i v zimě je návštěva Montréal Biodôme dokonalým rodinným výletem! S pěti ekosystémy Ameriky pod jednou střechou je Biodôme jako procházka ve volné a rozmanité přírodě. Je to bezesporu jedna z turistických atrakcí Montréalu, kterou byste neměli opomenout. Tento uvnitř překrásný a rovněž navenek dechberoucí architektonický poklad města byl otevřen v roce 1992.

Tučňáci v Montreal Biodome.
Tučňáci v Montreal Biodome.

Muzeum výtvarného umění (Montréal Museum of Fine Arts)

Montréalské muzeum výtvarného umění (MMFA) bylo založené v roce 1860 a jeho posláním je získávat, uchovávat, studovat, interpretovat a prezentovat významná umělecká díla z celého světa.

Sbírka MMFA prezentuje svým návštěvníkům québecké a obecně kanadské kulturní dědictví, domorodé umění a rovněž díla mezinárodní.

Milovníci umění zde naleznou téměř 47 000 obrazů, soch, grafických děl, fotografií, multimediálních instalací a dekorativních uměleckých předmětů od starověku až po současnost. Kromě toho muzeum pořádá různé dočasné výstavy.

Montrealské muzeum umění.
Montrealské muzeum umění.

Trh Jean Talon (Jean Talon Market)

Jean – Talon Market je jeden z největších veřejných trhů Severní Ameriky a návštěvníky přivádí do Little Italy již od roku 1933. Najdete zde především čerstvé ovoce a zeleninu, dezerty, občerstvení a také květiny. Jsou tady však i stánky specializující se například na oleje, koření či maso. Pulzující atmosféra a široký výběr čerstvých regionálních produktů jsou zárukou příjemně strávených chvil na trhu i později nad pokrmem z nakoupených kvalitních ingrediencí.

Prodej zeleniny na trhu Jean Talon.
Prodej zeleniny na trhu Jean Talon.

La Fontaine Park

La Fontaine Park, který byl slavnostně otevřen v roce 1901, je skvělým místem pro procházky, rodinné pikniky, relax, opalování, softball a cykloturistiku během léta a pro bruslení a sáňkování během zimy. Umělé jezírko umožňuje návštěvníkům pozorovat širokou škálu ptačích druhů, v zimě pak vodní plocha slouží coby kluziště. Těch zkrátka v Kanadě není nikdy dost!

Dalším příjemným zážitkem v parku, zejména pro děti, může být jízda miniaturním vlakem, který dokonale křižuje park. Pokud zde chcete zažít i trochu kultury, tak zdejší venkovní divadlo uvádí akce během celého léta!

Park La Fontaine.
Park La Fontaine.

Bota Bota

Bota Bota je v Montréalu synonymem odpočinku. V těchto plovoucích lázních zakotvených ve zdejším Starém přístavu najdete především klid a ticho, pookřeje zde nejen vaše tělo, ale dozajista i mysl. Kdo by si zde nechtěl po celodenním objevování krás města dopřát trochu relaxu! Od otevření v roce 2010 se lázně staly velkým lákadlem pro místní i turisty. Návštěvníci se zde mohou například smočit ve vířivce a přitom se dívat na Downtown, Mount Royal a historický Starý přístav, dopřát si uvolňující masáž či potěšit své chuťové buňky ve zdejší restauraci.

Barbie Expo

Žádný z fanoušků ikonických panenek Barbie by si neměl nechat ujít jejich největší permanentní výstavu na světě! Návštěvníci zde najdou více než 1000 panenek, od těch základních až po ty oblečené v šatech těch nejluxusnější návrhářských značek.

Výstava panenek  Barbie Expo.
Výstava panenek Barbie Expo.

Parc Jean – Drapeau

Parc Jean – Drapeau (pojmenovaný po kanadském politikovi a starostovi Montréalu) je známý především pro své časté kulturní události a nepřeberné množství sportovního vyžití, je ale rovněž ideálním místem pro rodinné odpoledne či posezení s přáteli. Jeho velkou výhodou je perfektní dostupnost do centra, od kterého je park vzdálen jen pár minut.

Zábavu si zde najdou všichni! Můžete se zde vydat na procházku po mnohých stezkách, relaxovat na Jean – Doré Beach, půjčit si šlapadlo, zkusit svou odvahu v Aquazille či se jen osvěžit ve zdejším koupališti. Návštěvníci, kteří se vydávají do Parc Jean – Drapeau mohou také obdivovat veřejná umělecká díla, která zkrášlují zdejší krajinu. Jsou rozprostřená po areálu parku, uvidíte je například na Espace 67, podél cest ve Floralies Gardens, ve vodním komplexu a v oblasti kolem Biosphere.

Olympijský stadion (Olympic Stadium)

Montréalský olympijský stadion je největší krytý amfiteátr v Québecu, s místy k sezení pro 56 000 diváků na tribunách a až 60 000 při použití podlahy.

Od svého prvního otevření v roce 1976 přivítal stadion přibližně 66 milionů návštěvníků. Byl navržen francouzským architektem Rogerem Taillibertem jako jedinečná stavba, která se záhy stala mezinárodním symbolem Montréalu. Zdejší Montréal Tower je vysoká 165 m a svírá úhel 45 stupňů, je nejvyšší nakloněnou věží na světě. Lze ji s klidným srdcem považovat za mistrovské architektonické dílo.

Stadion hostí širokou škálu akcí z celého světa, ať těch sportovních či například hudebních. Konaly se zde i různé výstavy a show – od monster trucků po rockové koncerty největších hudebních jmen jako například AC/DC, Metallica či Rolling Stones. Stadion byl také mnohokrát použit jako filmová scéna.

Jak název napovídá, v roce 1976 se zde konaly olympijské hry, první na kanadském území, mezi hosty nechyběla ani britská královská rodina.

Park Jean-Drapeau během podzimu.
Park Jean-Drapeau během podzimu.

Muzeum archeologie a historie (Montréal Museum of Archaeology and History)

Pointe – à – Callière, vyhlášené národní archeologické a historické místo, se zaměřuje na působivou prezentaci různých období dějin, od doby prvních národů až po současnost. Kromě podzemních archeologických pozůstatků nabízí muzeum také příležitost poznat město a jeho historii prostřednictvím stálých expozic a multimediální show. V muzejním komplexu se také konají dočasné výstavy a mnoho kulturních aktivit.

Tato významná a návštěvníky oblíbená instituce byla založena v roce 1992 jako součást oslav k 350. narozeninám Montréalu.

Marché Atwater

Atwater Market sídlí v budově ve stylu art deco sousedící s kanálem Lachine a funguje od roku 1933. Celoročně otevřený trh je oblíbeným centrem pro řadu místních a obecně gurmánských produktů. Návštěvníci zde naleznou čerstvě pekařské výrobky, kvalitní maso, čerstvou zeleninu a ovoce či třeba květiny. Pokud však zrovna nemáte čas doma vařit, zajít sem můžete i na již připravené pokrmy!

Muzeum archeologie a historie.
Muzeum archeologie a historie.

Ulice Saint – Paul (Saint – Paul Street)

Saint Paul Street je nejstarší obchodní ulice v celém Montréalu. Její genius loci je neoddiskutovatelný a závan historie je zde silně cítit. Historické budovy, umělecké galerie, restaurace a speciální butiky, to vše lze nalézt na této dlážděné ulici. Kdysi byla Saint – Paul Street polní cestou, kde se míjely koňské povozy naložené zbožím směřujícím do Starého přístavu.

Oficiálně byla postavena v roce 1673 a je považována za jeden ze základních „kamenů“ města.

Vyhlídkové kolo (La Grande Roue de Montréal)

La Grande Roue de Montréal je nejvyšší vyhlídkové kolo v Kanadě a svým návštěvníkům umožní vidět město a jeho okolí z jiné perspektivy, a to z výšky 60 m! Toto zbrusu nové vyhlídkové kolo (otevřeno bylo v roce 2017) je „povinnou“ atrakcí nejen pro obyvatele Montréalu, ale i pro všechny turisty. Za jasného dne lze dohlédnout do dálky 28 km!

Pokud si navíc chcete užít při jízdě trochu luxusu, můžete využít jednu kabinu, která disponuje prosklenou podlahou a čtyřmi velkými sedadly čalouněnými italskou kůží. Jinak je ale návštěvníkům gondol k dispozici 42 a jedna jízda trvá necelých 20 minut.

Oratoř svatého Josefa (Saint Joseph´s Oratory of Mount Royal)

Oratoř svatého Josefa na Mount – Royal byla založená svatým bratrem André v roce 1904. Je katolická svatyně a zároveň největší svatyně zasvěcená svatému Josefovi na světě! Probíhají zde náboženské svátky, ale také hudební koncerty. Navíc je odtud překrásný výhled na město.

Mezi další lákadla patří zdejší votivní kaple s 10 000 svíčkami či Oratorní muzeum s betlémy z celého světa.

Ulice svatého Pavla.
Ulice svatého Pavla.

McGillova univerzita (McGill University)

McGill University je veřejná instituce, která byla založena v roce 1821. Je to jedna z nejstarších univerzit v Kanadě a má ve světě silné renomé! Disponuje dvěma kampusy: centrální kampus v Montréalu a kampus Macdonald v Sainte – Anne – de – Bellevue. Oba areály jsou od sebe vzdáleny necelých 35 km. Přibližně jedna čtvrtina studentů je mezinárodní, přičemž studenti pocházejí z více než 150 zemí.

Univerzitu tvoří 10 fakult a škol – zemědělské a environmentální vědy, umění, stomatologie, pedagogika, inženýrství, právo, management, lékařství, hudba a věda – které nabízejí kolem 300 studijních programů.

McGillova univerzita v Montrealu.
McGillova univerzita v Montrealu.

CO ROZHODNĚ V MONTRÉALU ZAŽÍT

Projížďka podél Lachine Canal

Projížďka lodí po kanálu Lachine nadchne nejen všechny dospělé, ale i děti. Kanál Lachine se stal takřka životní nutností pro montréalské obchodníky, kteří se snažili udělat ze svého města jedno z hlavních center severoamerického obchodu. Práce začaly v roce 1821 a průplav byl dokončen o čtyři roky později.

Nicméně pokud preferujte raději pevnou půdu pod nohami, můžete vyzkoušet zdejší cyklostezku, která z velké části kanál lemuje.

Bruslení

Montréal a Kanada obecně jsou v zimních měsících doslova rájem pro všechny milovníky ledních bruslí! Věděli jste, že Montréal má více než 220 venkovních kluzišť? Na výběr je zde opravdu mnoho lokalit, každé místo nabízí kromě samotného bruslařského zážitku i kouzlo, které může dodat romantickým chvilkám, rodinnému odpoledni či snaze o vylepšení krasobruslařského umu.

Bruslařský ovál v Parc Maisonneuve umožňuje uživatelům bruslit a zároveň si užívat výhled na olympijský stadion. Další top bruslařskou destinací je Parc du Mont – Royal. Kluziště v Parc Jean – Drapeau umožňuje uživatelům bruslit v přírodním prostředí podél řeky, jen pár minut od centra Montréalu. Parc Jarry má zase 2 hokejová hřiště! Ale to je jen malý výčet, množství kluzišť na výběr je v Montréalu opravdu jedinečný! Není divu, že Kanada patří mezi krasobruslařské velmoci!

Tyrolienne MTL Zipline

Pokud máte rádi zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi, rozhodně byste neměli vynechat tuto atrakci otevřenou v roce 2015! Můžete si odtud odnést jedinečné zážitky a nemusíte kvůli tomu ani opustit centrum města. Zdejší Tyrolienne MTL Zipline vás vynese nad Bonsecours Basin, rozkládající se v srdci montréalského Starého přístavu. Ostrov Bonsecours, plný historie a kouzla, odhaluje malebné panorama a autentickou atmosféru.

Výška je 25 m. Délka je 365 m.

INFO: Nejmladšímu klientovi, který zdejší zipline vyzkoušel, byly 3 roky a nejstaršímu úctyhodných 93 let!

Nasvícené vyhlídkové kolo v noci.
Nasvícené vyhlídkové kolo v noci.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ MONTRÉALU

Québec je jednou ze třinácti provincií a území Kanady. Je to největší provincie podle oblasti a druhá největší podle počtu obyvatel.

Biodiverzita ústí a zálivu řeky Saint Lawrence zahrnuje volně žijící vodní savce, jako je plejtvák obrovský, běluha, plejtvák a tuleň grónský, dále také mrož či vzácný narval, jehož existence byla v minulosti opředena mnoha mýty (mj. byl přezdíván mořský jednorožec). Ve vnitrozemských vodách pak žijí malé až velké sladkovodní ryby, jako je okounovec pstruhový, štika americká, candát severoamerický, Acipenser oxyrinchus, štika muskalunga, treska obecná, siven severní, siven americký či losos obecný.

Mezi ptáky běžně k vidění v jižní části Québecu patří drozd stěhovavý, vrabec domácí, vlhovec červenokřídlý, kachna divoká, vlhovec nachový či špaček. Mezi dravci dominuje orel skalní, sokol stěhovavý, sovice sněžní a orel bělohlavý. Z vodních ptáků lze nejčastěji spatřit bernešku velkou, kormorána ušatého, jeřába kanadského či papuchalka severního.

K velké suchozemské zvěři regionu patří jelenec běloocasý, los, pižmoň, karibu, medvěd baribal a lední medvěd. Mezi středně velké suchozemské volně žijící živočichy patří puma, kojot, vlk lesní, rys, polární liška atd. Mezi malá zvířata, která se v oblasti nejčastěji vyskytují, patří veverka popelavá, zajíc měnivý, svišť lesní, skunk, mýval severní či bobr kanadský. Velkou část výše uvedených živočichů přímo ve městě pravděpodobně nepotkáte, nicméně níže naopak přinášíme tipy, kde a jaká konkrétní zvířata právě v Montréalu spatřit:

Graptemys (Parc – nature du Cap – Saint – Jacques)

Užovka proužkovaná (Parc – nature du Bois – de – Liesse, Parc-nature de l’Île – de – la – Visitation a Parc – nature de la Pointe – aux – Prairies)

Bobolink (Parc – nature du Cap – Saint – Jacques a Parc agricole du Bois – de – la – Roche)

Netopýr šedý (Parc – nature de la Pointe – aux – Prairies, Parc-nature de l’Île – Bizard, Parc – nature de l’Anse – à – l’Orme, Parc – nature du Bois – de – Saraguay a Parc Angrignon and Parc de Dieppe)

Kalous ušatý (Parc – nature de la Pointe – aux – Prairies)

Skokan lesní (většina městských parků)

Národním zvířetem Kanady je bobr, národní rostlinou pak javor cukrový.

Flora je v okolí Montréalu poměrně pestrá, nicméně nejčastěji jsou zastoupeny zejména javory, noholisty štítnaté, dále lze narazit na břestovec západní, ořechovec vejčitý či klejichy.

Park Jean-Drapeau v létě.
Park Jean-Drapeau v létě.

PODNEBÍ

V Montréalu, který se nachází v jihovýchodní Kanadě, je podnebí kontinentální, s velmi chladnými zimami a teplými léty. V zimě zde silně mrzne, protože severoamerická pevnina se hodně ochlazuje a časté jsou sněhové bouře.

Srážky dosahují asi 1 000 mm za rok a jsou dobře rozloženy v ročních obdobích, ač v létě je deště nejméně. Nicméně v tuto dobu zase může odpoledne docházet k bouřkám, které mohou být i co do množství srážek poměrně intenzivní.

Během chladných měsíců, zhruba od poloviny listopadu do konce března, se srážky většinou vyskytují ve formě sněhu. Udává se, že v Montréalu napadnou ročně více než 2 m sněhu. Někdy jsou však zimy delší a sněhu se ve městě objeví i dvojnásobek.

Zima v Montréalu trvá od poloviny prosince do poloviny března a je velmi chladná, průměrná teplota v lednu je asi - 9 °C.Venku v tuto dobu vane Blizzard nebo Barber, studený a vlhký vítr. Nejchladnější rekord je - 37,8 °C a byl zaznamenán v lednu 1957. Sněhové srážky jsou časté, sněží několik dní v měsíci a občas se mohou vyskytnout intenzivní sněhové bouře, jako tomu bylo například dne 4. března 1971, kdy napadlo 43 cm sněhu za 24 hodin nebo 27. prosince 2012 s nadílkou 45 cm za 24 hodin.

Jaro, od poloviny března do června, se vyznačuje teplotními výkyvy. V březnu je zpočátku chladno, naopak v květnu už lze zaznamenat náznaky léta. Nicméně už se mohou také vyskytovat odpolední bouřky.

Léto od června do začátku září je poměrně teplé a v horkých dnech je zde také dusno. Každopádně červenec vyniká jako nejteplejší a nejslunnější měsíc za celý rok. V letních měsících lze čekat minima kolem 20 °C, ale rtuť teploměru může šplhat i až k 33 °C.

Podzim je zpočátku příjemný (babí léto), s přibývajícími týdny však teplota rychle klesá, špatné počasí je stále častější a objevují se první chladné dny.

Nejstudenějším měsícem je leden, kdy se rtuť teploměru pohybuje v průměru kolem – 9 °C, zatímco nejvíce se v Montréalu ohřejete, jak již bylo uvedeno výše, v červenci, kdy je zde průměrná teplota 22 °C.

Bazilika svatého Josefa v Montrealu.
Bazilika svatého Josefa v Montrealu.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete projet okolí Montréalu či navštívit i další vzdálenější vyhlášené lokality autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/místy.

  • Montréal – Niagara Falls – 670 km
  • Montréal – Ottawa – 200 km
  • Montréal – Toronto – 550 km
  • Montréal – Québec – 260 km
  • Montréal – Vancouver – 4600 km

Spropitné:

V Kanadě je spropitné obvyklé a očekává se v mnoha odvětvích, včetně hotelů, restaurací, barů, kaváren a taxi služeb. Personál často spoléhá právě na spropitné jako součást svého platu, protože mzdy bývají někdy z tohoto důvodu záměrně nižší. Výše spropitného se pohybuje kolem 15 %, za opravdu bezchybné služby pak můžete personál odměnit 20 % navíc z celkové částky.

Farmářský trh Marché Atwater.
Farmářský trh Marché Atwater.

Etiketa:

Ať už se jedná o obchodní schůzku nebo přátelské setkání, podání ruky je samozřejmostí. Je běžné čekat, až žena nabídne ruku jako první.

V Kanadě se můžete takřka okamžitě v oslovování přesunout na křestní jméno, nicméně doporučujeme počkat, až první krok udělají vaši kanadští známí.

Mezi francouzskými Kanaďany používejte zdvořilostní tituly jako „Monsieur“ nebo „Madame“, za nimiž následuje obvykle příjmení.

Při telefonickém rozhovoru je běžné používat křestní jména, ale v případě francouzských Kanaďanů je třeba být opatrnější, protože používají své příjmení.

V obchodní kultuře se doporučuje konzervativnější a diskrétnější způsob oblékání. Obleky a kravaty jsou standardním oblečením pro muže. Obchodní obleky nebo šaty jsou často standardním oděvem pro ženy.

Tzv. Small Talk je spouštěčem hlubší konverzace a vždy se dá začít počasím. Podnikatelé mají rovněž zájem o golf a mnoho obchodních jednání se tak odehrává na golfovém hřišti.

Témata, která zažehnou konverzaci s Kanaďanem, jsou například:

Znalost kanadských reálií a historie země je vždy shledána s nadšením

Sportovní klábosení – hokej, fotbal, baseball, basketbal, golf a tenis

Podnikání

Počasí

Cestování

Filmy

Knihy

Témata, kterým je třeba se vyhnout, když mluvíte s Kanaďanem:

Srovnání Kanady s USA a naopak

Rozdíly a srovnávání mezi francouzskou a anglickou Kanadou

Náboženství

Neoznačujte původní obyvatele Kanady jako „domorodce“ (Natives) nebo „Indiány“ (Indians). Tyto termíny jsou nyní široce považovány za urážlivé. „Domorodý“ (Indigenous) je vhodný termín, když se odkazuje na první národy, Métis a Inuity.

Během rozhovoru udržujte oční kontakt, abyste projevili zájem a upřímnost.

Bez ohledu na politický kontext je otázka potratů považována za téměř jednotně tabu, kterou lze otevřeně diskutovat, stejně jako jakékoli otázky nebo teorie rozdílech mezi pohlavími nebo příslušníky různých ras. Postoje považované za sexistické nebo rasistické obecně patří v současné Kanadě mezi nejvíce opovrhované.

Jelikož je Kanada považována za velice tolerantní, společensky je hrubé a nepřijatelné křičet nebo mluvit nahlas. Kanaďané nemají zájem ukazovat emoce na veřejnosti, a proto jsou jakékoli emotivní výlevy – ty pozitivní i negativní – považovány za nevhodné.

Je chápáno jako neslušné mluvit cizím jazykem v přítomnosti ostatních, kteří mu nerozumí.

Mezi kanadskými známými je mávání jako forma pozdravu velmi oblíbené.

Jako všude jinde "O.K." nápis a nápis „palec nahoru“ jsou gesta, která signalizují souhlas.

Lázně Bota Bota.
Lázně Bota Bota.

CO V MONTREALU OCHUTNAT

Kanadská kuchyně se dá právem považovat za kuchyni mezinárodní. Jsou zde jasné vlivy anglické a francouzské, nicméně mnoho pokrmů je ovlivněno rovněž kuchyní USA či asijskými chody. Každá kanadská provincie či dokonce samotné město má své specifické pokrmy, v Montréalu však můžete ochutnat ve zdejších restauracích stejně jako ve stáncích většinu z nich. Které tradiční pochutiny by vám tedy neměly uniknout?

Poutine

Poutine je považováno za národní pokrm Kanady a jedná se prakticky o fastfoodové jídlo. Jsou to smažené hranolky s rozpuštěným sýrem, to vše přelité zahuštěnou omáčkou z vývaru.

Ketchup Chips

Ať už jste milovníkem brambůrků či nikoli, kanadské kečupové chipsy byste měli zkusit. Je to místní „klasika“, kanadské děti na nich prakticky vyrůstají a jsou také nedílnou součástí všech narozeninových oslav či barbecue (BBQ).

Montréal Style Bagels

Nenechte se zmást názvem – montréalský bagel se od klasického amerického bagelu liší hned v několika ohledech. Montréalské bagely jsou menší a mají větší otvor, těsto se navíc dělá s vejcem a medem. Dalším velkým rozdílem je fakt, že bagely z Montréalu neobsahují žádnou sůl (nebo naprosto minimálně)! Montréalský bagel se pošíruje v medové vodě a právě pošírování těsta před pečením je jednou z určujících vlastností bagelu a právě díky němu má bagel svou lesklou kůrku. Autentický montréalský bagel se vždy ručně smotává a peče se v peci na dřevo. Zdaleka nejoblíbenějším posypem na bagel v Montréalu jsou sezamová semínka a mák.

Tourtière

Tourtière je lahodný slaný koláč s dvojitou kůrkou s mletým masem, obvykle vepřovým a hovězím, pomalu vařeným s řadou koření. Podle québecké tradice je Tourtière převážně zimní jídlo podávané o Vánocích jako součást Réveillonu, svátku, který slaví lidé katolické víry, slavnostní večeře probíhá většinou pozdě večer po návratu ze mše den před Christmas Day. Mimo Tourtiére bývá na menu také dezert Bûche de Noël.

Pouding Chômeur

Tento původně skromný a levný pudink pocházející z Québecu se zrodil během Velké hospodářské krize a kdysi se připravoval pouze z cukru, vody a mouky. Moderní verze se vzdálily „chudým“ začátkům a nyní se pochoutka vyrábí s obrovským množstvím smetany a javorového sirupu.

Montréal Cocktail

Montreal Cocktail je lahodný koktejl vytvořený ve spolupráci 15 montréalských barmanů. Je zamýšlen tak, aby díky přísadám reprezentoval francouzské (suze) i anglické (gin) vlivy. Jeho ingrediencemi je: dry gin, suze, kanadská whisky a bitter – sweet orange aperitiv.

Hranolky poutine.
Hranolky poutine.

CO V MONTREALU NEVYNECHAT

MURAL Festival

Tento jedinečný festival byl „odstartován“ v roce 2012 a od té doby se stal neodmyslitelnou součástí začátku montrealského léta. Je to mezinárodní festival veřejného umění oslavující kreativitu a městské umění. Stručně řečeno jedná se vlastně o muzeum pod širým nebem, kde místní a mezinárodní umělci spojí své talenty tím nejkreativnějším způsobem, aby místní i turisty potěšili pestrobarevnými murály.

Každoročně představuje festival MURAL malování, workshopy a hudební vystoupení na oslavu pouličních umělců, kteří udržují Montréal živý a zábavný.

Les Tam Tams

Tato bezplatná a neoficiální akce se koná každou neděli v blízkosti památníku sira George – Étienna Cartiera a na okolních zelených plochách Mount Royal Park. Je to setkání umělců jako bubeníků a tanečníků a jejich oddaného publika. Akce se koná pouze v teplých měsících, tj. cca od května do září.

Cité Mémoire

Cité Mémoire je jedna z největších venkovních videoprojekčních instalací na světě. Návštěvníkům nabídne multimediální zážitek, který originálním způsobem vypráví příběhy slavných i těch méně známých obyvatel Montréalu, kteří měli byť sebemenší vliv na toto město a někdy i celý svět. Veřejnost si může tuto jedinečnou událost vychutnávat každoročně od roku 2016.

Nuit Blanche

Nuit Blanche nebo také Bílá noc je neoddělitelnou součástí montréalské kulturní scény více než 20 let. Je ideální událostí pro všechny ty, kteří jsou rádi dlouho vzhůru a kterým nevadí vyrazit za zážitky i v noci. Tato celoměstská noční zábava zahrnuje mnoho bezplatných aktivit. Akce se koná každoročně v březnu.

Montréal en Lumière

„Montréal en Lumière“, zimní festival, který se konal poprvé v roce 2000, nabízí obyvatelům Montréalu a ostatním návštěvníkům velké množství jedinečných aktivit. Každoročně v únoru si zde můžete užít například hromadné veřejné bruslení, gastronomické orgie, umělecká vystoupení či světelné show. Centrem dění je Quartier des Spectacles.

Grand Prix du Canada

Montréal je domovem Velké ceny Kanady Formule 1, největší sportovní události v celé Kanadě! Jsou to 3 dny závodu a večírků světové úrovně. Místem konání je Circuit Gilles – Villeneuve a zájemci mohou tento závod vidět na vlastní oči každoročně v červnu.

Montrealské mrakodrapy.
Montrealské mrakodrapy.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Hotel St. Thomas, cena pro 2 osoby se snídaní cca 4500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Montréalu lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 16 000 Kč například se společnostmi Austrian Airlines, Lufthansa či KLM. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním či se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Montréalu trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR (doporučován je biometrický pas obsahující alespoň jednu prázdnou stránku a elektronické schválení cesty v systému „eTA Electronic Travel Authorization – eTA“. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Vyhlídkové kolo v Montrealu.
Vyhlídkové kolo v Montrealu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole