Melbourne

Melbourne: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Melbourne je světoznámým městem a jedním z největších v celé Austrálii. Mnoho lidí jej má jistě spojené například s každoročním tenisovým zápasem Australian Open. Kromě mnoha kulturních památek a četných stanovišť street artu, může okolí města nabídnout i dechberoucí přírodní krásy a kromě ikonických zvířecích symbolů Austrálie zde můžete spatřit i jedinečné tučňáky nejmenší. Slyšeli jste již o jejich každodenním pochodu – tzv. Penguin Parade? Ne? Zhruba 140 km od Melbourne se ho můžete dokonce zúčastnit! Věřte, že nebudete litovat. Tito asi 33 cm vysocí tvorové vás svou roztomilostí a kolíbavým způsobem chůze dostanou „do kolen“.

Melbourne vzniklo v roce 1835 a jeho zakladatel John Batman by byl na něj právem pyšný! Právě zde například byla zavedena první australská telefonní linka a stejně tak bylo Melbourne prvním městem mimo Evropu a Severní Ameriku, kde se konaly olympijské hry. Zajímavostí pak může být, že toto město na jihovýchodě Austrálie je také místem, kde bylo vymyšleno Mc Café. Především je to ale místo, kde vládne pohoda a uvolněnost a kde si jistě rádi posedíte v jedné z plovoucích restaurací na nábřeží u řeky Yarra a vychutnáte si například zdejší vyhlášené šťavnaté jehněčí!

Autor: Petra Špačková

08.06.2024

Čti více
Pohled na Melbourne.
Pohled na Melbourne.

HISTORIE A POLOHA MELBOURNE

Melbourne je hlavním městem státu Victoria na jihovýchodě Austrálie a v jeho metropolitní oblasti našlo domov zhruba 5 milionů obyvatel. Mnoho občanů Melbourne žije na předměstích kolem řeky Yarra, která se rozprostírají kolem zálivu Port Phillip a dále na východ až k Mount Dandenong.

Melbourne bylo založeno na řece Yarra v roce 1835 a na světové poměry se tak jedná o relativně mladé město.

Zaznamenalo však velkým boom v 50. letech 19. století v důsledku zlaté horečky v regionu. Například imigranti opouštějící Británii v roce 1852 si koupili více jízdenek do Melbourne než do kterékoli jiné destinace na světě. Nově příchozí šli za jediným snem – za zlatem. Po jeho objevení poblíž Clunes v roce 1851 sem přijížděly tisíce lidí denně.

Město zažívalo progres a neustále se zvětšovalo. Rostl i jeho význam, v letech 1901 – 1927 bylo dokonce hlavním městem Austrálie!

Melbourne je dnes považováno za světové „Top Sport City“, kulturní srdce země, které se navíc může pyšnit těmi nejlepšími restauracemi v zemi a je uznáváno také jako nejdůležitější finanční centrum Austrálie.

Pohled na mrakodrapy.
Pohled na mrakodrapy.

ZAJÍMAVOSTI MELBOURNE

  • Melbourne, resp. dvě hlavní lokality za městem, jsou domovem roztomilých tučňáků! St. Kilda a Phillip Island jsou dvě známé lokality, kde můžete současně pozorovat krásný západ slunce a rovněž tučňáky.
  • Je známé pro svou kultovní kávovou kulturu a svými četnými kavárnami! Ve zkratce řečeno, kdo nepije kávu, není Melbourňan.
  • Město hostilo letní olympijské hry 1956. Melbourne bylo první zemí mimo Evropu a Severní Ameriku, která hostila olympijské hry!
  • Melbourne bylo sídlem vlády/hlavním městem Australského společenství (Commonwealth of Australia) od roku 1901 do roku 1927.
  • Melbourne bylo prvním australským městem, kde byla otevřena telefonní ústředna (1880).
  • Melbourne je sportovní hlavní město Austrálie. Melbourne hostí Australian Open, Melbourne Cup, Velkou cenu Austrálie a velké finále AFL.
  • První tramvaj ve Victorii fungovala podél Flinders Street do Richmondu v roce 1885.
  • „Čtyři roční období v jednom dni“. O Melbourne je všeobecně známo, že má nepředvídatelné počasí, kdy se může během okamžiku změnit ze slunečního svitu na déšť a zase zpět. Myslete na to během vašich toulek po městě!
  • The Great Ocean Road. Kousek za městem leží 243 km dlouhá silnice s úchvatnými výhledy na útesy, pláže a slavných Twelve Apostles.
  • Mc Café bylo vymyšleno v Melbourne (1993).
  • Moderní Melbourne založil John Batman v roce 1835 a chtěl, aby bylo město pojmenováno po něm.
  • První památník Elvise Presleyho na světě je na hřbitově v Melbourne.

Panorama Melbourne.
Panorama Melbourne.

CO NEMINOUT V MELBOURNE A JEHO OKOLÍ

Katedrála sv. Pavla (St. Paul´s Cathedral)

St. Paul´s Cathedral nebo chcete – li Katedrála svatého Pavla je anglikánský kostel, který se nachází na nejrušnější křižovatce v Melbourne přímo naproti Federation Square. Novogotická budova postavená v letech 1880 až 1931 je dominantou Melbourne a nejnavštěvovanějším posvátným místem státu Victoria. Otcem návrhu katedrály je William Butterfield.

Katedrála svatého Pavla.
Katedrála svatého Pavla.

Katedrála sv. Patrika (St. Patrick´s Cathedral)

Katedrála svatého Patrika je mateřským kostelem katolické arcidiecéze v Melbourne a sídlem arcibiskupa. Byla vystavěna po etapách v letech 1858 až 1939 a je předním příkladem gotické architektury a největší církevní stavbou ve státu Victoria. Je také nejvyšší religiózní budou v Austrálii.

V roce 1974 jí papež Pavel VI. udělil čestný titul bazilica minor. O 12 let později ji navštívil papež Jan Pavel II.

Zdejší ceněné varhany a výjimečná akustika katedrály zajišťují její oblibu u špičkových hudebníků a sborových skupin jako populárního prostředí pro koncerty duchovní hudby.

Katedrála svatého Patrika.
Katedrála svatého Patrika.

Náměstí Federace (Federation Square)

Náměstí Fed Square, které bylo odhaleno v roce 2002, je domovem kulturních atrakcí a řady restaurací, barů a specializovaných obchodů. Jedná se o moderní veřejné prostranství v centru města.

Umístěné přímo naproti nádraží Flinders Street, je ideální pro velké akce a slouží jako místo konání mnoha festivalů v Melbourne.

Víceúrovňové sezení je užitečné pro lidi, kteří sledují nebo sledují živé buskingové vystoupení talentovaných nadšených akrobatů, hudebníků, zpěváků a dalších. K dispozici je zde i velká LED obrazovka.

Náměstí Federace.
Náměstí Federace.

Vyhlídková plošina Melbourne Skydeck (Eureka Tower)

Melbourne Skydeck se nachází v srdci města a je nejvyšší vyhlídkovou plošinou na jižní polokouli oslňuje. Zdejší výhledy jsou dechberoucí a rozhodně stojí za návštěvu. Tedy pokud netrpíte zrovna závratěmi, přeci jen 300 m, kterými se budova může pyšnit, není zrovna málo. Pokud však výšky milujete, můžete si zde udělat i krásnou fotografii na prosklené podlaze!

Zakončete svůj zážitek v Baru 88 lahodnou nabídkou nápojů a občerstvení.

Pohled na město z vyhlídky Melbourne Skydeck.
Pohled na město z vyhlídky Melbourne Skydeck.

Národní galerie státu Victoria (National Gallery of Victoria)

Národní galerie Victoria má k dispozici dvě nádherné galerie umístěné kousek od sebe, obě s volným vstupem do stálé sbírky.

Od svého otevření v St. Kilda Road v roce 1968 se celková sbírka zdvojnásobila na více než 70 000 uměleckých děl a dnes galerie prezentuje sbírky mezinárodního umění - exponáty evropské, asijské, oceánské i americké provenience.

Krásná budova galerie nabízí kromě sbírek i besedy, filmové večery, programy pro děti a různá představení!

Milovníci umění by National Gallery of Victoria měli takřka povinně navštívit!

Národní galerie Victoria.
Národní galerie Victoria.

Řeka Yarra (Yarra River)

Nábřeží podél řeky Yarra je v současné době společenským srdcem města. Koná se zde mnoho akcí a festivalů, lidé sem chodí relaxovat nebo se dobře najíst/napít. Melbourne můžete pozorovat z jiné perspektivy, z vody, nabízených druhů projížděk je nepřeberné množství, stačí si vybrat. Naloďte se na jedno z mnoha říčních plavidel v Southgate nebo Princes Walk a užijte si den pod melbournským sluncem. Pokud však stůj co stůj chcete zůstat na břehu, ale přesto něco podniknout, můžete využít třeba zdejší cyklostezky.

INFO: Na řece Yarra se koná mj. Festival Moomba, Melbourne Festival a Festival dračích lodí.

 Řeka Yarra tekoucí městem Melbourne.
Řeka Yarra tekoucí městem Melbourne.

Areál Australian Open

Pro všechny tenisové fanoušky se v Melbourne nabízí jedinečná příležitost – odehrává se zde jeden ze čtyř turnajů Grand Slamu, a to jediný na jižní polokouli. Stačí být v Melbourne ve správnou dobu (většinou druhá polovina ledna) a s dostatečným předstihem si zakoupit lístek! Věřte, že sledovat zápas v Melbourne Park naživo je nesrovnatelný zážitek s tím sledovat jej jen u televize, nebudete litovat!

Rod Laver aréna.
Rod Laver aréna.

Trh královny Viktorie (Queen Victoria Market)

Queen Victoria Market poskytuje autentický zážitek z nakupování v srdci města. Je srdcem a duší Melbourne již 140 let. Je domovem stovek malých podniků a je to největší trh pod širým nebem na jižní polokouli! Což znamená, že shopaholici zde budou v sedmém nebi.

Kromě velkého sortimentu čerstvých produktů si můžete v Dairy Hall nakoupit speciální sýry, pochutnat si na jídle v jedné z mnoha kaváren.

Nicméně nabídka se neomezuje pouze na jídlo, sehnat zde můžete místní umění, oblečení, domácí potřeby, šperky, péči o pleť, rostliny, knihy, chovatelské potřeby a květiny. Trh si velice zakládá na ekologii, proto zde neseženete brčka ani plastové pytlíky.

Queen Victoria Market je také místem konání večerního trhu vždy ve středu večer, který představuje chutné pouliční jídlo, živou hudbu a zábavu.

Vstupní brána na trh Queen Victoria.
Vstupní brána na trh Queen Victoria.

Princeznino divadlo (Princess Theatre)

Ikonické Princeznino divadlo v Melbourne je mnohými považováno za jednu z historických dominant města. Základy divadla byly položeny v roce 1854, následná rekonstrukce pak probíhala pod dohledem melbournského architekta Williama Pitta. Jeho kapacita je necelých 1500 míst a divadlo je nejstarším „místem zábavy“ na celém australském pevninském kontinentě (starší se nachází v ostrovní Tasmánii).

Divadlo odráží snahu o okázalost z období rozmachu tzv. „Marvellous Melbourne“ a mohlo se chlubit řadou inovativních prvků, včetně nejmodernějšího elektrického osvětlení jeviště a prvního posuvného stropu na světě, který byl za teplých nocí stažen, aby působil jako otevřený prostor. Původní lustr a mnoho interiérových prvků budovy jsou dnes stále na svém místě. Od 60. let 20. století však divadlo bylo využíváno stále méně a začalo chátrat. V roce 1986 jej získal David Marriner a obnovil jeho původní lesk a slávu. Princess Theatre bylo znovu otevřeno v roce 1989 muzikálem „Les Miserables“ následovaným „Fantomem opery“, který běžel více než dva a půl roku a vytvořil nový rekord pro nejdelší představení, které kdy bylo ve státě Victoria uvedeno. Na prknech Princeznina divadla mohli diváci již také spatřit mj. představení Harry Potter and the Cursed Child.

Divadlo Princess.
Divadlo Princess.

Knihovna státu Victoria (State Library Victoria)

Státní knihovna Victoria, založená v roce 1854 jako Melbourne Public Library, je nejstarší australskou veřejnou knihovnou a jednou z prvních bezplatných veřejných knihoven na světě!

Sbírky knihovny zahrnují přes dva miliony knih, statisíce obrázků, novin, map a rukopisů a množství audio, video a digitálního materiálu – to vše odráží měnící se tvář státu Victoria za posledních zhruba 150 let. Velkým interiérovým lákadlem je čítárna La Trobe s majestátním osmibokým klenutým stropem.

Trávník knihovny je oblíbeným místem setkávání, kde se konají akce a buskingová vystoupení.

Národní knihovna Victoria.
Národní knihovna Victoria.

Muzeum města Melbourne (Melbourne Museum)

Od historie a kultury po vědu a přírodu, Melbourne Museum nabízí dospělým i dětem řadu zážitků k prozkoumání různých aspektů života. V řadě galerií se návštěvníci mohou dozvědět o původu a vývoji života ve Victorii, procházet se živým deštným pralesem, objevit příběh slavného dostihového koně Phar Lapa a další. K dispozici je také Dětská galerie.

V muzeu se také nachází Kulturní centrum domorodých obyvatel Bunjilaka, které se věnuje oslavě historie, kultury, úspěchů a přežití domorodých obyvatel státu Victoria.

Královská výstavní budova.
Královská výstavní budova.

Ulička Hosier Lane

Hosier Lane je jednou z ikon města a také jedním z nejvíce postavovaných míst Melbourne na Instagramu. Je to de facto umělecká galerie pod širým nebem, mekka melbournského street artu. Snad nejpamátnější je obrovská nástěnná malba od umělce Adnateho, která je vysoká 23 m. Chcete-li vidět jeho 23 metrů vysokou realistickou nástěnnou malbu, podívejte se nahoru. Témata tvorby jsou různá, od těch politických přčes romantická až po ta čistě humorná.

Při pěších prohlídkách centra města navštivte pro pestrobarevné graffitti rozhodně ulici Hosier Lane, Rutledge Lane včetně ulice AC/DC. Mnoho slavných australských a mezinárodních umělců umístilo v Hosier Lane svou tvorbu.

Mezi renomované umělce, kteří zdobili uličku svými pomíjivými díly, patří Banksy (GB), ABOVE (USA), Shepard Fairey (USA), Invader (Francie) a D*FACE (GB), stejně jako místní talenty jako Ha Ha, Prism a Rone.

Ulice Hosier Lane.
Ulice Hosier Lane.

Parlamentní budova (Parliament House)

Tato budova je místem zasedání Parlamentu australského státu Victoria. Základy parlamentní budovy byly položeny v roce 1855. V letech 1901 – 1927 zde probíhala setkání celoaustralského Parlamentu, tj. v době, kdy Melbourne bylo hlavním městem.

Budovu najdeme, stejně jako Princess Theatre, na Spring Street.

INFO: Parlament státu Victoria má 128 členů – 88 v Legislative Assembly (Dolní komora) a 40 v Legislative Council (Horní komora).

Parlament státu Viktória.
Parlament státu Viktória.

Sportovní stadion (Melbourne Cricket Ground)

Melbourne Cricket Ground je považováno za přední australské sportovní místo. Již více než sto let je hostitelem mnoha největších kriketových a australských fotbalových zápasů a mnoha dalších významných sportovních soutěží. Byl dokonce ústředním bodem olympijských her v roce 1956. Areál byl postaven již v roce 1853, kdy byl Melbourne Cricket Club nucen vládou přestěhovat se ze svého bývalého areálu. Stadion hostil spoustu mezinárodních kriketových zápasů včetně finále Světového poháru v roce 1992, nesčetných velkých finále VFL/AFL a olympijských her v roce 1956.

Další sportovní podívané, které se tam konaly, jsou kvalifikace australského mistrovství světa ve fotbale, domácí a venkovní zápasy v ragbyové lize a hry Commonwealthu 2006.

Kromě svých sportovních akcí byl MCG také svědkem, resp. hostitelem mnoha hudebních koncertů a dokonce i papež Jan Pavel II. zde během své návštěvy Melbourne v roce 1986 sloužil mši.

'G (jak ji s láskou znají obyvatelé Melbourne) se nachází kousek od centra a je snadno dostupná pro veřejnost. Míst k sezení zde dnes najdou diváci až 97 000.

Pohled z výšky na kriketový stadion.
Pohled z výšky na kriketový stadion.

Klášter Abbotsford (Abbotsford Convent)

Tento bývalý klášter postavený u břehů řeky Yarry roku 1863 je dnes místem, kde lze najít dokonalý mix církevní architektury, uměleckých galerií, studií a kaváren – včetně Convent Bakery a vegetariánské Lentil as Anything. Můžete si prohlédnout útroby klášteru nebo si užit jeho exteriér, kde se konají ty nejrůznější akce, jmenujme například pravidelné farmářské trhy, knižní trhy a dále také programy pro děti a mnoho dalších uměleckých a kulturních festivalů. Abbotsford Convent je cool místem, které stojí za návštěvu!

Klášter Abbotsford.
Klášter Abbotsford.

Scienceworks

Když se Scienceworks v roce 1992 otevřel, jeho vizí bylo vytvořit místo, kde si lidé mohou hrát s vědou a detailně tak její výdobytky poznávat. Toto jedinečné interaktivní muzeum nabízí věci, které jsou výzvou pro zvědavé mysli všech věkových kategorií. Během jediné návštěvy se můžete procházet mezi gigantickými stroji, zažít divadlo v Lightning Theatre, nechat své ratolesti bezpečně se toulat v uzavřených prostorách a „podívat se“ do nekonečného vesmíru v melbournském planetáriu.

INFO: Zlatým hřebem každé show v Lightning Theatre je obří Tesla Coil (cívka), schopná generovat více než dva miliony voltů elektřiny k výrobě třímetrových blesků. Mezi další exponáty patří například elektromagnetický drtič plechovek či Jakobův žebřík.

Scienceworks.
Scienceworks.

Věznice Old Melbourne Gaol

Velice zajímavým počinem bylo otevření muzea v původních prostorách věznice. Prostředí je autentické se silným geniem loci. Téměř 80 let byla melbournská věznice místem trestů a poprav, kde byli muži, ženy a děti vězněni za zločiny od vraždy po obyčejné tuláctví.

Návštěvníci jsou při prohlídce muzea seznámeni nejen s interiérem, ale také s příběhy mnoha zdejších vězňů, mj. neblaze proslulého bush rangera Neda Kellyho.

Stavba melbournské věznice začala v roce 1841 a během šesti let od jejího oficiálního otevření byla již přeplněná. Objev zlata v roce 1851 vyvolal obrovský nárůst populace, což výrazně znesnadnilo vymáhání práva a pořádku. Tyto faktory spolu s chudobou a nedostatkem blahobytu znamenaly naléhavou potřebu většího vězení, a tak započala expanze.

Komplex věznice se dále rozšiřoval a do roku 1864 se rozšířil na dva městské bloky a zahrnoval pracovní a cvičební dvory, mužské a ženské nemocnice, kapli, lázeňský dům a ubytování pro personál.

TIP: Pro umocnění atmosféry nabízí věznice tematické prohlídky v určité dny i po západu slunce.

Věznice Old Melbourne Gaol.
Věznice Old Melbourne Gaol.

Válečný památník Shrine of Remembrance

Shrine of Remembrance je válečný památník a jedna z nejznámějších památek Melbourne. Byl otevřen v roce 1934 na památku veteránů z první světové války. Nicméně nyní slouží jako památník všem Australanům sloužícím ve válce či mírových operacích.

Galleries of Remembrance se nachází v podzemí budovy a obsahuje více než 800 uměleckých děl, historických artefaktů – včetně originálního vyloďovacího člunu Gallipoli – a osobních věcí, které ilustrují zkušenosti Australanů ve válečných a mírových operacích od 50. let 19. století dodnes.

Každou neděli v 16:45 zde můžete sledovat The Last Post Service s trubači, dudáky a stráží svatyně v historických uniformách.

Válečný památník Shrine of Remembrance.
Válečný památník Shrine of Remembrance.

Královské botanické zahrady (Royal Botanic Gardens)

Melbourne Gardens, které byly poprvé založeny v roce 1846 na půdě původního národa Kulin, jsou dnes zelenou oázou města Melbourne. Nejen, že jsou skvělým výletním cílem pro zdejší obyvatele i pro turisty, ale jsou také domovem národního herbáře Victoria, kde se nachází mezinárodně významná státní botanická sbírka, kde se odehrává klíčový vědecký výzkum v oblasti botaniky, taxonomie, mykologie a ochrany přírody.

Melbourne Gardens se rozkládá na 38 ha a je domovem sbírky více než 8 500 druhů rostlin z celého světa, včetně úžasných a rozmanitých sbírek rostlin, jako jsou kamélie, flóra deštného pralesa, kaktusy a sukulenty, růže, bylinky, trvalky, cykasy, rostliny z jižní Číny a ve sbírce vzácných a ohrožených druhů rostliny z jihovýchodní Austrálie. Ti, kteří upřednostňují faunu, si však také přijdou na své. Můžete zde pozorovat například medosavky, černé labutě, úhoře, kakadu, kukaburry a další volně žijící zvířata.

Díky úžasným výhledům, klidným jezerům a rozmanitým sbírkám rostlin jsou zahrady místem neustálého objevování a potěšení, stejně jako místem pro piknik a relax jakožto únik od ruchu velkoměsta.

Můžete si však také užít plavbu po klidném Ornamental Lake, to vše za krásného pozadí a jen kousek od města.

Dětská zahrada/Children´s Garden pak uspokojí jistě vaše ratolesti a vám přinese na chvíli kýžený klid a radost z toho, že děti mohou nenásilnou formou poznávat svět rostlin.

Návštěvníci si mohou odpočinout v jedné ze dvou kaváren The Terrace nebo Jardin Tan. Během australského léta ožívají trávníky venkovním kinem, divadelními představeními a výstavami.

TIP: Guilfoyle's Volcano nabízí návštěvníkům nejen krásné fotografie, co zde jistě získáte, ale také překrásnou procházku mezi jedinečnými rostlinami. Guilfoyle's Volcano je i přes svůj název (Guilfoyleova sopka) důmyslně navržená 150 let stará okrasná nádrž, ač tvarem může sopku připomínat. Původně byla navržena vlivným ředitelem Královských botanických zahrad v Melbourne Williamem Guilfoylem v roce 1873 jako řešení záložního zdroje vody. Jak se ukázalo, zahrady nevyžadovaly Guilfoylovu nádrž a ta se přestala používat a později chátrala. Guilfoylovu sopku později v roce 2010 přepracoval zahradník Andrew Laidlaw, tu mohou návštěvníci spatřit dodnes. Podél „sopky“ najdeme četné sukulenty.

Královské botanické zahrady - Royal Botanic Gardens v Melbourne.
Královské botanické zahrady - Royal Botanic Gardens v Melbourne.

Zahrady Fitzroy (Fitzroy Gardens)

Zahrady Fitzroy se staly rezervací v roce 1848. Krajina je rozmanitá a stylově vytvořena podle klasického designu z viktoriánské éry. Najdeme zde rozsáhlé trávníky a cesty lemované vzrostlými jilmy. Ale asi hlavními lákadly jsou historická Cooks' Cottage a španělská misijní konzervatoř s nádhernými květinovými expozicemi. Cooks´ Cottage, dům, původně umístěný v Yorkshire v Anglii a postavený rodiči kapitána Jamese Cooka, byl do Melbourne přivezen sirem Russellem Grimwadem v roce 1934. Mořeplavec a průzkumník kapitán James Cook (1728 – 1779) v domě nikdy nežil – byl pryč z domova téměř 10 let, když ji jeho otec postavil – ale toto spojení s rodinou Cookových stačilo k tomu, aby Grimwadea přimělo převézt dům na druhou stranu zeměkoule. Při vstupu sem si budete připadat jako o krok zpět v minulosti.

Domek Jamese Cooka.
Domek Jamese Cooka.

Mezi další zajímavosti zahrad patří miniaturní tudorovská vesnice, vyřezávaná socha Fairies’ Tree, nesčetné množství fontán a soch a Zjizvený strom/Scarred Tree.

Zahrada Fitzroy.
Zahrada Fitzroy.

SEA LIFE Melbourne Aquarium

V centrální části města, na březích řeky Yarra, najdeme krásné akvárium, které je jednou z atrakcí města a je ideálním cílem nejen pro rodiny s dětmi, ale zkrátka pro všechny se zájmem o podmořský svět. Své brány veřejnosti otevřelo v roce 2000 a od té doby prošlo již řadou rekonstrukcí a expanzí. Chloubou akvária jsou žraloci, mezi nimi například různozubec portjacksonský, obří krokodýl jménem Pinjarra (jeden z největších v celé Austrálii – tento 65 let starý jedinec měří 6 m, váží 750 kg), rejnoci, tropické ryby či tučňáci.

Pro ty, kterým obyčejná prohlídka akvária nestačí, je zde nabídka osobní tour s průvodcem a následná večeřev útrobách akvária.

Tučňáci v akváriu SEA LIFE Melbourne.
Tučňáci v akváriu SEA LIFE Melbourne.

Melbourne Zoo

Pokud nemáte čas cestovat mimo město nebo se bojíte, že byste ve volné přírodě neměli štěstí a nenarazili na žádné z ikonických australských zvířat, pak zamiřte rozhodně do Melbourne Zoo. Je to skvělá zábava pro malé i velké a zpestření vašich toulek po městě. Zdejší zoologická zahrada otevřela své brány veřejnosti v roce 1862 a v dnešní době je zde k vidění více než 300 druhů živočichů. A ač velkou část z nich tvoří domácí fauna, návštěvníci zde najdou i slony, orangutany, gorily či tygry, stejně tak zde mohou obdivovat krásné akvárium. Z australských zvířat jmenujme například koaly, wallaby, emu, quokky, wombaty, klokany či klokánky krysí. Zkrátka ráj pro všechny nadšené zoology!

Slon v ZOO v Melbourne.
Slon v ZOO v Melbourne.

Park divoké zvěře Moonlit Sanctuary

Zhruba 65 km od centra Melbourne najdete Moonlit Sanctuary, park plný australské divoké zvěře. Žije zde až 60 zvířecích druhů, jmenujme například klokany, emu, kakadu, kookabuury či wombaty. V Moonlit Sanctuary však nemusíte jen nečinně přihlížet a sledovat zvířata jen z dálky. Můžete si zarezervovat např. setkání s koalou, kterou si pak můžete i pomazlit (ne však pochovat!). Jen pozor, ač se může zdát, že se jedná o heboučká stvoření, mohou na vás zanechat nedopatřením „3D otisk“ od svých ostrých drápků. Nicméně jedná se o opravdu mírumilovné a klidné živočichy. Můžete ale také vyzkoušet venčení psů dingo! Vše je však vždy nutné s dostatečným předstihem rezervovat! V nabídce je zde opravdu mnoho zážitků!

Moonlit Sanctuary se nachází v horní části poloostrova Mornington.

INFO: Mějte na paměti, že pochovat si koalu můžete pouze ve třech australských státech – Queensland, Western Australia a South Australia. V ostatních státech, včetně státu Victoria, je to zakázané a ilegální.

Park divoké zvěře - Moonlit Sanctuar.y
Park divoké zvěře - Moonlit Sanctuar.y

CO ROZHODNĚ V MELBOURNE A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Velká oceánská cesta (Great Ocean Road)

Pokud se již nacházíte v oblasti Melbourne, byla by velká škoda omezit svůj pobyt jen na město. Kousek od něj totiž narazíte na ikonickou Great Ocean Road, panoramatickou silnici podél pobřeží. Táhne se od města Torquay až po Allansford a je dlouhá zhruba 240 km. Postavena byla v první polovině 20. století vojáky, kteří se vrátili z 1. světové války na uctění památky těm, které takové štěstí neměli. Great Ocean Road je považován za největší válečný památník na světě!

Můžete na ní spatřit úchvatné útesy včetně známého Twelve Apostles (lze využít i vyhlídkových letů helikoptérou nad oblastí), zastavit se na jedné z pláží na relaxační jízdu „na prkně“, nasát atmosféru městečka Flagstaff Hill či projít se k majáku v Cape Otway. Cape Otway Lightstation je považována za nejvýznamnější australský maják a je také známá jako „Beacon of Hope“. Maják založený v roce 1848 je posazen na útesu zhruba 90 m nad místem, kde se střetává Bassův průliv a Jižní oceán.

Prozkoumat můžete i zdejší historickou telegrafní stanici postavenou v roce 1859!

Cape Otway Lightstation se nachází kousek jízdy od Great Ocean Road.

TIP: Při troše štěstí můžete přímo z pevniny kolem Great Ocean Road pozorovat migrující velryby, obzvláště v období mezi květnem a říjnem.

Pobřežní silnice Great Ocean Road.
Pobřežní silnice Great Ocean Road.

Dvanáct apoštolů (Twelve Apostles)

Překrásný výjev se vám naskytne při jízdě podél pobřeží na známé silnici Great Ocean Road. Třešničkou na dortu zdejší dramatické krajiny jsou úchvatné vápencové útvary tyčící se z oceánu pojmenované jako Dvanáct apoštolů (původní jméno bylo Saw and Piglets nebo chcete – li Prasnice a selátka).

Eroze vápencových útesů pevninského pobřeží začala před 10 až 20 miliony let, kdy bouřlivý Jižní oceán a bouřlivé větry postupně odnášely měkčí vápenec a vytvořily v útesech jeskyně. Jeskyně se nakonec staly oblouky, a když se tyto zhroutily, zůstaly od pobřeží izolované až 45 m vysoké kamenné hromady, což vedlo ke vzniku ikonických Dvanácti apoštolů. Nicméně nenechte se zmást číslovkou, viditelných skal je pouze osm, devátá se zřítila do moře v roce 2005.

Dvanáct apoštolů se nachází 275 km západně od Melbourne – přibližně čtyři hodiny jízdy autem.

Za soumraku můžete vidět malé tučňáky nejmenší vylézající na břeh.

TIP: Oblast je úchvatná také při západu slunce! Každopádně pokud se chcete vyhnout davům, zkuste přijet brzy ráno.

Dvanáct apoštolů.
Dvanáct apoštolů.

Národní park Point Nepean (Point Nepean National Park)

Pokud jste duší milovníkem vojenské techniky a historie, vydejte se na cíp poloostrova Mornington do národního parku Point Nepean a prozkoumejte členité pobřeží. Zde kromě přírodních krás můžete blíže poznat i vojenské dějiny regionu.

Můžete zde prozkoumat starou pevnost ve Fort Nepean, různé střílny, tunely, kasárna a starou strojovnu. Fort Nepean je jedním z opevnění, které chránilo Melbourne během první a druhé světové války. První výstřel Britského impéria v první světové válce a první australský výstřel v druhé světové válce byly vypáleny právě odtud z Gun Emplacement 6, čímž se zapsaly do vojenské historie.

Protáhnout své tělo můžete pak na kole po pobřežních stezkách kolem parku a pokochat se tak úchvatnými výhledy na záliv Port Phillip, The Rip a divoké vody Bassova průlivu.

Národní park Point Nepean.
Národní park Point Nepean.

Filipův ostrov – Pochod tučňáků (Phillip Island – Penguin Parade)

Penguin Parade neboli Průvod tučňáků je světoznámá atrakce Phillip Island, ostrova vzdáleného asi 140 km od Melbourne. Je to opravdu zážitek pro malé i velké a rozhodně byste si jej neměli nechat ujít. Každý večer je zde totiž možné pozorovat roztomilé tučňáky, kteří se za soumraku vracejí z moře na pevninu. Jedná se o kolonii tučňáků nejmenších, konkrétně o největší kolonii tohoto druhu na světě!

Filipův ostrov – závodní okruh (Phillip Island – Grand Prix Circuit)

Okruh Phillip Island Grand Prix Circuit je domovem předních světových seriálů motorsportu a najdeme jej zhruba 140 km z centra Melbourne. Jeho velkým bonusem je překrásná okolní krajina a jeho pozice na mořském pobřeží.

Automobilové závody na Phillip Islandu se datují do roku 1928, oficiálně byl však místní okruh použit až v 50. letech 20. století.

Během následujících desetiletí se na okruhu konala řada akcí včetně Armstrong 500 z let 1960 – 1962, která se později přesunula na Mount Panorama a stala se známou jako Bathurst 1000. Úplně první australská mezinárodní Grand Prix motocyklů se konala na Phillip Islandu v roce 1989, což se ukázalo jako obrovský úspěch.

Okruh každoročně pořádá řadu veřejných akcí a je najímán po celý rok pro různé aktivity, včetně dnů jízdy/jízd, testování, klubových sprintů a mediálních představení. Výjimkou nejsou ani jízdy historických formulí.

V srdci přední australské motoristické destinace se nachází návštěvnické centrum okruhu Phillip Island Grand Prix a motokáry, které nabízí širokou škálu aktivit včetně motokár, prohlídek okruhů s průvodcem atd.

Malebná 750 m dlouhá replika motokárové dráhy Phillip Island Go Kart se nachází vedle okruhu Phillip Island Grand Prix Circuit s výhledem na Bassův průliv a umožňuje zážitky pro malé i velké!

Takřka povinná zastávka pro všechny milovníky motorsportu!

Závodní okruh na ostrově Phillip Island.
Závodní okruh na ostrově Phillip Island.

FAUNA A FLORA MELBOURNE

Většinu australských zvířecích symbolů (koaly, wombati, klokani, ptakopyskově atd.) najdeme mimo rušné velkoměsta. Nicméně i uvnitř něj, resp. na jeho okraji se můžete setkat s četnými zástupci zdejší jedinečné fauny. Ideální místo pro pozorování místní zvěře je například oblast Darebin Creek na severním předměstí. Najdeme zde třeba possuma vlnitého, vakoveverku, myš bobří/rakali, kaloně či klokana. Pokud máte velké štěstí, můžete výjimečně narazit i na ježuru! Z ptactva jmenujme například roselu Pennantovu, lejsčíka žlutého, pardalota tečkovaného či kakadu žlutočečelatého Nutno také zmínit, že na zhruba 140 km vzdáleném Phillip Island žije již zmíněná početná kolonie tučňáků nejmenších!

Melbourne je domovem také mnoha druhů plazů – můžete se zde setkat s ještěrkami (zejména s tilikvou), hady (např. pakobra páskovaná), želvami a dále pak s žábami např. z čeledi Limnodynastidae. Celá Austrálie, Melbourne nevyjímaje, může být však noční můrou pro všechny trpící arachnofobií. Nicméně musíte mít trochu štěstí nebo naopak smůlu, abyste je ve městě zahlédli. Přesto tu žijí. Pavouci jsou jedni z nejlepších spojenců v boji proti hmyzím škůdcům, kteří způsobují škody a nemoci ve městech. Pavouci jsou důležitou součástí ekosystémů města a ve skutečnosti pomáhají více, než si většina lidí uvědomuje. V Melbourne jich žije mnoho druhů, za všechny můžeme jmenovat obrovská maloočka (huntsman), snovačku Hasseltovu či slíďákovité.

Z říše flory jmenujme pak například rostliny jako banksie, klokanka, grevillea, koreovka, štětkovec, morušovník černý, kdouloň, pepřovec, borovice či eukalyptus.

Oficiálním zvířecím symbolem Victorie je vakoveverka bezblaná, o které se do roku 1961 myslelo, že je již vyhynulá.

Rostlina epakris se stala oficiálním květinovým znakem státu Victoria v roce 1958.

Tučňák na ostrově Phillip Island.
Tučňák na ostrově Phillip Island.

PODNEBÍ

Primárně je nutné si uvědomit, že Melbourne zažívá letní období, když u nás je zima a naopak. Tj. například vánoce slaví Melbourňané uprostřed australského léta.

Město je sice známé svým vrtkavým počasím – Melbourne bývá popisováno jako město se čtyřmi ročními obdobími v jednom dni – ale přesto jej lze s maximálním prožitkem navštívit po celý rok.

Léto panuje v Melbourne od prosince do února a teploty se pohybují povětšinou kolem 26 °C. Tyto měsíce jsou suché, s občasnými horky, která mohou trvat poměrně dlouho a teplotami, které lehce překročí 30 °C.

Podzimní měsíce březen až květen se vyznačují chladnějším vzduchem a nejvyššími průměrnými teplotami kolem 20 °C. V tomto období se také často ve městě po ránu setkáte s mlhami.

Měsíce červen až srpen znamenají pro Melbourne zimní období, kdy se nejvyšší teploty pohybují kole 15 °C, nicméně mohou klesnotu až na hodnotu pouhých 5 °C. Sníh padá případně na severovýchodě Victorie, v oblasti známé jako High Country, kde najdeme i hlavní ski areály jako například Mt. Buller, Falls Creek či Mount Hotham. Počasí je často chladné a zatažené a noci mohou být doprovázeny mrazy.

Během jara, tj. v měsících září až listopad se již zase postupně otepluje a nejvyšší teploty šplhají k 20 °C. Období je známé jako nejproměnlivější v roce, kdy se počasí může rychle změnit z klidného a slunečného na chladné a větrné. Říjen je v Melbourne nejdeštivějším měsícem.

Okolní moře zažívá svá maxima v lednu a únoru, ale ani tak se nejedná zrovna o vysoké teploty – je to pouhých 19 – 20 °C.

Vánoční atmosféra Melbourne.
Vánoční atmosféra Melbourne.

PRAKTICKÉ INFORMACE O MELBOURNE

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku po okolí Melbourne autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Melbourne – Sydney – 880 km
  • Melbourne – Canberra – 660 km
  • Melbourne – Gold Coast – 1700 km
  • Melbourne – Uluru – 2300 km
  • Melbourne – Brisbane – 1780 km

INFO: V Austrálii se řídí vlevo, proto uvažte, zda to pro vás nebude problém!

TIP: Při toulkách městem byste se rozhodně měli svézt zdejší tramvají! Ať již těmi moderními či těmi ikonickými historickými. Tramvajová služba City Circle Tram poskytuje bezplatný a pohodlný způsob dopravy po centru Melbourne. Turisté mohou využít City Circle Tram k cestě k hlavním atrakcím, obchodům a městským atrakcím. Bonusem je zvukový komentář, který poskytuje podrobnosti o městských památkách a hlavních atrakcích.

Historická tramvaj v Melbourne.
Historická tramvaj v Melbourne.

Spropitné:

Spropitné v Austrálii rozhodně není povinné, ale personál to vždy ocení. Naplánujte si v australských restauracích spropitné kolem 10 – 15 %. Přesná výše spropitného při stravování v Austrálii však závisí na místě, příležitosti a velikosti objednávky. V taxi je běžné dávat spropitné 10 % za delší cestu a pokud vám například řidič pomohl se zavazadly. Pro krátké cesty je nejjednodušší možností zaokrouhlit účet na nejbližší kulatou částku v australských dolarech.

Etiketa:

Nezmiňujte témata rozdělující australskou společnost (např. imigranti, otázka Aboriginců, LGBTQ, náboženství atd.).

Nevyhazujte odpadky, protože je to v Austrálii nezákonné.

Obzvláště pak neházejte cigaretu z okna auta, protože to často způsobuje požáry.

Neplavte na plážích mimo ty označené vlajkou.

Noste průkaz totožnosti s fotografií, můžete být požádáni, abyste se identifikovali.

Dodržujte silniční pravidla. Pokuty za jejich porušení v Austrálii jsou poměrně vysoké. Australané zkracují mnoho slov, abyste se orientovali, tak například Australané jsou ‚Aussies‘, McDonalds je ‚Macca‘s, fotbal je footy a avokádo je ‚Avo‘.

Dodržujte dochvilnost. Australané hodně dbají na čas, zejména při formálních schůzkách.

Pokládat přímou otázku na plat nebo majetek člověka je považováno za nezdvořilé.

Ptát se na něčí váhu nebo věk je také v mnoha situacích vysoce nevhodné.

Plivání na veřejnosti je neslušné. Australané často pořádají grilování (BBQ), při kterém neformálně stolují ve svých venkovních prostorách (např. verandy, terasy, zahrady) a vaří maso na grilu. Když je pozváno více lidí, někdy se očekává, že hosté přispějí pokrmem k masu (např. čerstvým salátem). Někdy se tomu říká „přinést talíř“.

Čínská čtvrť v Melbourne.
Čínská čtvrť v Melbourne.

CO V MELBOURNE OCHUTNAT

Barramundi

Tato velmi populární ryba, lates stříbřitý, je tradičním australským pokrmem, který se konzumuje již po staletí. Můžete na něj zajít do luxusní restaurace nebo si rybu zakoupit na jednom ze zdejších trhů a upéct si při australské oblíbené činnosti – grilování (BBQ).

Fish&Chips

Fish and Chips nebo zkrátka ryba s hranolkami jsou jasným dědictvím po britské správě. Tento pokrm najdete v Austrálii prakticky všude, ač se lokálně může lišit, například tím, že někde rybu obalují a smaží dokřupava, jinde ji najdete v jemném těstíčku apod.

Anzac biscuits

Původně známá jako „sušenka vojáka“ nebo „Anzac dlaždice“, byla sušenka Anzac oblíbená cestujícími námořníky a vojáky pro svou jednoduchost a odolnost. Je většinou tradičně spojována s armádním sborem Austrálie a Nového Zélandu (Australian and New Zealand Army Corps) založeným v 1. světové válce. V novodobé sušence Anzac najdete oves, mouku, kokos, máslo, zlatý sirup a jedlou sodu pro nadýchanou, lehkou a sladkou chuť a uspokojující a vydatnou svačinu.

Klokan

Ač valná část turistů se odmítá ztotožnit s myšlenkou, že by okusili maso z roztomilého klokana, faktem je, že jej najdete v mnoha zdejších supermarketech (a restauracích). Klokani jsou hojní v mnoha částech Austrálie a mají nízký obsah tuku, takže jejich všestranné maso se často používá v tradičních receptech.

Pie floater.
Pie floater.

Pavlova

Pavlova je považována za národní dezert a jedná se vlastně o pusinky – pečený krém z našlehaných bílků s křupavou krustou a měkkým vnitřkem. Vše je dozdobeno ovocem a šlehačkou a věřte, že na tento pokrm lze brzy získat závislost. Je opravdu delikátní!

Lamington

Lamington si můžete představit jako dortové kostky polité čokoládou a obalené v kokosu. Dá se jednoduše sehnat i v supermarketech a pro svůj tvar jej můžete jednoduše ujídat kdekoli po cestě.

Vegemite

Vegemite není pokrm sám o sobě, ale rozhodně stojí za zmínku. Australané si jej rádi mažou na chleba. Je to tmavě hnědá pomazánka, jejíž hlavní ingrediencí je kvasnicový extrakt. Ač všichni jistě znají rčení „proti gustu žádný dišputát“, zde by se o něm dalo polemizovat. Stejně tak doporučení, že na cestách se má z lokální kuchyně zkusit vše, je zde poněkud ošemetné. Pokud se do toho však pustíte, začněte malým soustem!

TIP: Pokud chcete zajít někam, kam chodí po práci na drink místní a zažít přitom příjemnou atmosféru přímo na řece Yarra, vyrazte do restaurace/baru Arbory Afloat.

Tradiční sušenky anzac.
Tradiční sušenky anzac.

CO V MELBOURNE NEVYNECHAT

Moomba Festival

Ikonický festival Moomba přitáhne každoročně do města mnoho lidí na březnový prodloužený víkend Labor Day (od pátku do pondělí). Tradice těchto rozmanitých oslav započala již v roce 1955 a dva roky poté byl festival již přenášen i v televizi.

​​​​​Moomba je známá svými Moomba Monarchs, kteří vládnou tradičním pouličním průvodům, Birdman Rally na řece Yarra, karnevalu v Alexandra Gardens a nočním ohňostrojům.

Návštěvníci se mohou také zapojit do hudebního programu, soutěže ve vodním lyžování Moomba Masters, workshopů ve skateparku, soutěží a poutavých dětských aktivit. Všechny akce jsou zdarma.

Cup Day

Melbourne Cup Day je státní svátek ve státě Victoria, kdy je vyhlášeno volno a školy a většina podniků je zavřená. Melbourne Cup se koná každoročně první úterý v listopadu a je jedním z nejznámějších koňských dostihů na světě.

Od roku 1861 je Melbourne Cup oficiálním závodním dnem a od roku 1877 státním svátkem ve Victorii. V celé zemi se většina obyvatel ponoří do závodního šílenství a minimálně jej sledují v televizi.

Souboje se odehrává na dostihovém závodišti Flemington přes 3200 m a je určen pro maximálně 24 koní starších tří let. Jak již to u koňských závodů bývá, kromě koní zde hraje roli i móda, obzvláště ženy si potrpí na poslední módní výstřelky a zejména pak na originální klobouky.

Přestože má oficiální volno pouze stát Victoria, většina podniků v celé zemi zastavuje na závod a na pracovištích probíhají sázky a případné bujaré oslavy.

Na dráze panuje velké napětí mezi majiteli, trenéry, žokeji a sázkaři. Výhry jsou poměrně závratné, a tak není divu.

Zákoutí Melbourne.
Zákoutí Melbourne.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Grand Hyatt Melbourne, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Melbourne lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 28 000 Kč například s Emirates, Qatar Airways či Turkish Airlines. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním nebo se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Melbourne trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 22 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR a platné australské vízum. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Prodej zeleniny na trhu Queen Victoria.
Prodej zeleniny na trhu Queen Victoria.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole