Machu Picchu.

Machu Picchu - když jeden z divů světa předvádí divy ekologické

Machu Picchu, jeden z pokladů Peru a celé Jižní Ameriky, je snem a následně cílem mnohých cestovatelů. Právě díky turistické exponovanosti místa je bohužel lokalita zmítána velkým množstvím odpadu a neefektivním nakládáním s ním. Tedy byla. V roce 2014 vydalo UNESCO upozornění, že by oblast mohla být z tohoto důvodu zařazena na seznam ohrožených lokalit. Následně o rok později zdejší asociace a autority iniciovaly nový model zpracování odpadu, k tomuto účelu byla ustavena čtyři inovativní zařízení. V roce 2021 získala lokalita svou první certifikaci od společnosti Green Initiative, nyní, v červnu 2024, ji Machu Picchu, jeden ze sedmi nových divů světa, obnovilo.

Autori: Pavel Fellner, Petra Špačková

10.07.2024

Čti více
Pohled z Machu Picchu do údolí.
Pohled z Machu Picchu do údolí.

Až čtyři tuny organického odpadu denně…dokážete si to představit? Ano, právě taková masa je produkována prakticky každý den v zóně Machu Picchu. Nicméně peruánští inženýři ve spolupráci s Univerzitou v Cuzcu si s tímto fenoménem zdárně poradili. Nově vystavěné pyrolýzní zařízení má za cíl odpad separovat a následně zpracovat, dochází zde navíc k přeměně na přírodní uhlík, který prospívá půdě.

Dále zde najdeme systém na lisování PET lahví (plastové lahve se zde lisují a přepravují do recyklačního závodu v hlavním peruánském městě Limě, zde se z nich pak vyrábějí lahve nové), systém na oddělování kartonu a rovněž systém na zpracování skla. Sklo je rozdrceno, následný písek se promíchá s betonem a z takovéto směsi se pak vytváří dlažební kostky. To, že sklo je drceno, má navíc další benefit, lahve a další skleněné výrobky, nekončí ve zdejší řece Vilcanota, jak tomu v minulosti bývalo.

Navíc byl zaveden systém ručních manipulací s balíky ve sběrném centru, místa na třídění odpadu a vysazeno skoro sedm tisíc původních stromů! Došlo rovněž k výměně zdrojů energie, zejména u dopravních autobusů. Od zahájení provozu zelených „eco friendly“ autobusů došlo k významnému snížení emisí oxidu uhličitého. To vše jsou kroky, které jsou ze strany ekologů velmi kvitovány.

Dle analýz je v Peru až 5 % emisí CO2 způsobeno turismem. Nicméně cestovní ruch má podobně neblahé dopady na většině turisticky exponovaných míst světa. Je proto důležité podporovat podobné iniciativy, jaké byly zavedeny na Machu Picchu, a edukovat turisty, stejně jako rezidenty, o vhodných a udržitelných přístupech k životnímu prostředí. Hlavním cílem je snižování emisí uhlíku (mitigace) a získání uhlíkově neutrální certifikace propagované mezinárodně společností Green Initiative.

Prestižní certifikace byla Machu Picchu udělena v roce 2021 a nyní v červnu 2024 byla obnovena, místo se může pyšnit označením „První uhlíkově neutrální div světa“, zavazuje se tím k pokračování ve svých snahách o udržitelnost a dekarbonizaci. Machu Picchu udělalo v této oblasti opravdu velký progres a je na „dobré cestě“. Fakta hovoří totiž zcela jasně – pokud porovnáme uhlíkovou stopu z roku 2019 s tou z roku 2022, je zde pokles zhruba o 19 %!

Pokud se do tohoto magického místa chcete podívat, a to nejen z důvodu výše uvedených ekologických snah, Machu Picchu má tak silné genius loci, že vzpomínky na cestu sem ve vás přetrvají po celý život.

Na našich zájezdech do Peru klientům vždy doporučujeme, aby veškerý odpad z Machu Picchu vzali s sebou a vyhodili ho do košů u vstupu do památky nebo si ho odnesli do vesnice Aguas Calientes v údolí. U samotné památky totiž nejsou odpadkové koše. Tímto způsobem přispějí k ochraně jedinečného a magického místa, kterým Machu Picchu bezesporu je!

Lamy na Machu Picchu.
Lamy na Machu Picchu.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole