Palác Potála.

Průvodce Lhasou: Co zažít v duchovním srdci Tibetu?

Když se řekne Tibet, možná se vám jako první vybaví tibetský buddhismus nebo náboženské památky. Tato okouzlující země je ale daleko víc. Odrazem její výjimečnosti je ku příkladu hlavní město Lhasa, které si po léta zachovává nadčasovost a určitou posvátnost. Ne nadarmo se tedy název tibetské metropole překládá z tibetštiny jako „Země bohů“ nebo „Svatá země“. Vysoko v horách, téměř na dosah nebe teprve poznáte, proč si i ten nejzkušenější cestovatel Lhasu naprosto zamiluje.

Nemusíte být zrovna vyznavačem buddhismu, abyste byli Lhasou ohromeni. Tohle město zkrátka umí udělat dojem na každého. Impozantní horské pásmo lemující tibetskou metropoli, je přímo dechberoucí. A pokud k tomu ještě přičtete téměř nekonečný výčet obdivuhodných starobylých chrámů či klášterů, intenzivní duchovní atmosféru a uklidňující přírodu, máte předobraz dokonalé dovolené. Navštivte nezapomenutelné místo na Zemi, kde už jen samotný pobyt bude meditací!

Prohlédněte si mapu Lhasy a naplánujte snadno výlet.

Autor: Iveta Reinisch

06.08.2024

Čti více
Mladý Tibeťan před chrámem Potála.
Mladý Tibeťan před chrámem Potála.

Informace o Lhase

  • Lhasa má rozlohu 29 518 km², nachází se na jihozápadě Číny, uprostřed Tibetské náhorní plošiny a je hlavním městem Tibetské autonomní oblasti – ta je součástí Čínské lidové republiky.
  • Tibetská metropole leží v nadmořské výšce 3 656 metrů a je tak nejvýše položeným hlavním městem na světě. Lhasa leží jen o 16 metrů výš než La Paz v Bolívii. Většina návštěvníků však pociťuje mírné příznaky výškové nemoci jen prvních pár dní pobytu.
  • Lhasa je centrem tibetské kultury a buddhistického náboženství, což se odráží i ve velkém množství klášterů, paláců či chrámů roztroušených po celém městě a všudypřítomnosti buddhistických mnichů s oholenými hlavami a rudými rouchy.
  • Lhase se také přezdívá „Město slunečního svitu“, neboť oplývá více než 3 000 hodinami slunečního svitu během roku, tj. každý den zde slunce svítí v průměru 8 hodin.
  • K roku 2024 obývá Lhasu více než 460 000 obyvatel, z nichž až 90 % jsou etničtí Tibeťané. Až 78 % zdejší populace pak vyznává buddhismus a mezi další náboženství pozorovaná v regionu patří čínská lidová náboženství, Bon, křesťanství nebo islám.
  • Klima Lhasy je mírné a polosuché s chladnými, suchými zimami a příjemně teplými, avšak deštivějšími léty. Nejteplejším měsícem je červenec (průměrná teplota 17 °C) a nejchladnějším leden (průměrná teplota 0,3 °C).

Tibetští mníši.
Tibetští mníši.

PALÁC POTÁLA (Potala Palace)

  • Poloha: centrum Lhasy, na vrcholu Mar-po-ri (Červená hora) – adresa: 35 Beijing Middle Rd, Lhasa, Tibet, Čína, 850000
  • Vstupné: květen až říjen 200 CNY/osoba (čínských jüanů), listopad až duben 100 CNY/osoba (čínských jüanů) – k roku 2024, děti do výšky 1,2 m mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: liší se dle sezóny, tj. květen až říjen 7:30 až 18:40 a listopad až duben 9:00 až 16:00 – DŮLEŽITÉ: počet návštěvníků je denně regulován na max. 2 300
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny (samotný palác si však musíte stihnout prohlédnout za hodinu)
  • Doprava: taxíkem nebo autobusy č. 8, 13, 24, 32, 34, 35, 36, L2, Y1 na zastávku Baita a poté pěšky 5 minut na východ k pokladně a autobusem č. 32 na stanici Lazhong – poté pěšky 10 minut na jihovýchod k pokladně
  • Nejlepší doba pro návštěvu: na jaře (duben až červen) a na podzim (září až říjen)

Starověký Palác Potála je mohutný architektonický komplex s třinácti patry, který se tyčí do výšky 130 metrů na Červeném kopci ve Lhase. Patří také mezi ikonické památky Tibetu, důležitý symbol Tibetu a dominantu tibetské metropole. Kdysi bývala tato monumentální stavba politickým, kulturním a náboženským centrem i sídlem dalajlámů. Historie paláce se datuje až do 7. století n.l., kdy jej nechal postavit tehdejší král Songtsen Gampo pro svou nastávající ženu princeznu Wen Cheng z dynastie Tang. Název „Potála“ vychází ze svatého kopce v jižní Indii a překládá se ze sanskrtu jako „Příbytek Avalókitéšvary/Buddha milosrdenství“. Samotný palác má pak devět pater, tisíc pokojů a je postaven hlavně z kamenů a dřeva, zdoben je pak vrbovými větvemi. Od roku 1994 je Palác Potála pro svou unikátnost součástí světového dědictví UNESCO.

Historická zajímavost: V průběhu let musel Palác Potála odolávat různým přírodním katastrofám i válkám, a proto jeho konstrukce značně utrpěla. Současná podoba stavby existuje prakticky až od roku 1645, kdy tehdejší pátý dalajlama Lozang Gyatse zahájil rozsáhlou rekonstrukci paláce.

SEN před chrámem Potála
SEN před chrámem Potála

Palác Potála se skládá ze dvou částí, tj. Červeného a Bílého paláce, přičemž každý z nich má svá specifika:

  • Červený palác: známý je také jako Potrang Marpo a ten Bílý překonává výškou i velikostí. Jeho hlavními znaky jsou červeně natřené zdi a uspořádání podle Mandaly. Uvnitř lze nalézt mnoho knihoven, galerií, kaplí, sálů ale i spojnici s Bílým palácem od východu. Zajímavým prvkem Červeného paláce je osm zlatých stúp, v nichž leží mumifikovaná těla zesnulých dalajlámů. Ústřední stúpou je ta nejvyšší patnáctimetrová, která patří pátému dalajlámovi jménem Lozang Gyatse. U ní si můžete povšimnout honosného zpracování – vyrobena je ze santalového dřeva, potažena více než třemi tisíci kilogramy zlata a poseta 18 680 perlami či polodrahokamy. Nejstaršími architektonickými prvky v tomto paláci jsou pak meditační jeskyně Chogyel Drupuk a síň Phakpa Lhakhang. Dnes slouží Červený palác k obřadům, meditacím a duchovním praktikám.
  • Bílý palác: známý je též jako Potrang Karpo. Jak již samotný název napovídá, tato část paláce má bílou fasádu, která prý byla natřena směsí z mléka, cukru, medu, různých bylin a vápna. V rámci rekonstrukce Paláce Potála vznikl Bílý palác jako první (před Červeným palácem), přičemž zde posléze vykonával svůj úřad pátý dalajláma, stejně jako jeho nástupci. Do dnešní velikosti pak budovu rozšířil v průběhu 20. století až třináctý dalajláma a po útěku čtrnáctého dalajlámy do Indie (v roce 1959) připomínala spíš muzeum. V interiéru lze nalézt obytné prostory pro dalajlámy, meditační dům, kanceláře, přijímací místnost a různé sály či galerie.

V komplexu Paláce Potála a jeho přilehlém okolí však můžete najít i další přístavby a zajímavé prostory, do nichž lze zahrnout například Školu buddhistické logiky, překrásný park Zongjiao Lukang s rybníkem a poklidnou atmosférou, nádvoří či dokonce věznici. Před návštěvou Paláce Potála mějte na paměti, že navštěvujete buddhistickou památku – tedy dodržujte etiketu s tím spojenou. Nesmíte mít třeba pokrývku hlavy či nasazené sluneční brýle a zakázáno je také stoupat na prahy dveří a fotografovat interiér.

Chrám Džókhang.
Chrám Džókhang.

CHRÁM DŽÓKHANG (Jokhang Temple)

  • Poloha: centrum Lhasy, ulice Barkhor – na adrese: M42M+3GX, Lhasa, Tibet, Čína, 850000
  • Vstupné: 85 CNY/osoba (čínských jüanů) k roku 2024 – vstupné se může v čase měnit, pokud chcete uvnitř fotografovat, stojí povolení 90 CNY
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 11:30 pro buddhisty a jednotlivce (skupiny nad 10 lidí nemají vstup povolen) a od 11:30 do 17:30 pro všechny turisty
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky za cca půl hodiny od Paláce Potála, taxíkem nebo autobusem č. 7, 8, 20, 22, 23, 25, 28 a 29 na zastávku Chongsaikang – odtud se pak vydáte na jih (asi 5 minut pěšky k chrámu)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: květen až říjen

Chrám Džókhang ve Lhase je pro buddhistické mnichy a všechny ostatní vyznavače buddhismu zdaleka nejposvátnějším. Je totiž důležitým poutním místem pro buddhisty z celého světa. Historie jeho výstavby se datuje do období 7. až 10. století n.l. a pojí s dvěma ženskými jmény. První menší verzi chrámu Džókhang totiž nechal vystavět král Songtsem Gampo pro svou manželku Wen Cheng z dynastie Tang, která jako věno přinesla sochu Buddhy Šákjamuniho k uctívání. Měl však i druhou manželku z Nepálu jménem Bhrikuti se stejným typem věna, kvůli jejíž žárlivosti nakonec vzniknul obří chrámový komplex s původně osmi svatyněmi. Do dnešních rozměrů se chrám rozrostl až v průběhu let, zejména během dynastií Jüan a Čching.

Dnes můžete před sebou vidět čtyřpatrový chrám Džókhang s celkem dvaceti sály, jenž je vystavěný ze dřeva a má působivou zlatou střechu. Po vstupu do náboženské památky vás uvítá velkolepý hlavní stál, jenž představuje nejstarší svatyni komplexu. Uprostřed tohoto sálu pak spatříte sochu sedícího Buddhy Šákjamuniho ve věku 12 let, která byla mnohokrát zlacena a zdobena šperky (dovezla ji princezna Wen Cheng). V chrámu jsou krom jiného vystaveny i sochy krále Songtsem Gampa i princezen Bhrikuti a Wen Cheng nebo dřevěné sochy divokých zvířat.

Zajímavost: Socha dvanáctiletého Buddhy Šákjamuniho v chrámu Džókhang je velmi vzácným artefaktem. Když byltotiž Šákjamuni naživu, nesouhlasil s myšlenkou osobního uctívání. Proto nechal vytesat maximálně tři sochy, které sám navrhnul (představují jeho podobu v osmi letech, ve dvanácti letech a v dospělosti).

Detail vchodových dveří chrámu Džókhang.
Detail vchodových dveří chrámu Džókhang.

KLÁŠTER DREPUNG (Drepung Monastery)

  • Poloha: na hoře Gambo Utse, asi 10 km západně od centra Lhasy – na adrese M2FX+8MR, Lhasa, Tibet, Čína, 850033
  • Vstupné: 60 CNY/osoba (čínských jüanů) k roku 2024 – vstupné se může v čase měnit
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem č. 24 a 25 na zastávku Drepung
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – vhodná je návštěva brzy ráno, kdy můžete vidět rituál začínajících mnichů připravujících čaj z jačího másla

Klášter Drepung nechal postavit na hoře Gambo Utse roku 1416 Jamyang Choge Tashi Palden, jenž býval jedním z žáků Congkhapy – významného učitele tibetského buddhismu. Ve 30. letech 20. století se tato náboženská stavba řadila mezi největší svého druhu na světě a obývalo ji až 7 000 mnichů. V průběhu let se ale počet mnichů zredukoval na 600, avšak čtyři vysoké školy kláštera nadále vyučují rodokmen, geografii a náboženství. Roku 2008 byl ale klášter na pět let uzavřen, neboť tibetští mniši vedli násilný protest proti čínské nadvládě. Od roku 2013 mohou návštěvníci ze všech koutů světa opět prozkoumávat zajímavý klášterní komplex, který má rozhodně co nabídnout.

Nejvýznamnějšími částmi kláštera Drepung jsou Palác Ganden (Ganden Phodrang), hlavní shromažďovací sál (Coqen Hall/Tsokchen Lhakhang) a čtyři vysoké školy.

  • Palác Ganden: býval soukromou rezidencí dalajlámů a zahrnoval prostory od druhého do pátého patra. Kolem roku 1530 byl přestavěn dle druhého dalajlámy Genduna Gjaca a nějaký čas sloužil jako místo pro politická a náboženská setkávání představitelů tehdejšího režimu.
  • Coqen Hal: hlavní shromažďovací sál kláštera Drepung je velkolepý už sám o sobě, neboť obsáhne až 183 kamenných sloupů. Ve druhém patře sálu se pak nachází barevné dekorace zahrnující například sochy Buddhy nebo buddhistické sútry. Třetí patro sálu je nejzajímavější, neboť ukrývá obrovskou sochu Qamba Buddhy.
  • Čtyři vysoké školy: klášter Drepung je domovem čtyř mnišských vysokých škol, které se také nazývají Dratsangy. Patří mezi ně největší Loseling Dratsang, dále Gomang Dratsang, nejmenší Deyang Dratsang a Ngagpa Dratsang, kde se vyučuje tantrický buddhismus (v ostatních školách pak esoterická dharma).

Klášter Drepung.
Klášter Drepung.

KLÁŠTER SERA (Sera Monastery)

  • Poloha: asi 9 km severně od centra Lhasy, na úpatí hory Pubuchok, adresa – No.1 Sera Road, Chengguan District, Lhasa, Tibet, Čína
  • Vstupné: 55 CNY/osoba (čínských jüanů) k roku 2024 – výše vstupného se může v čase měnit
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: do 1 hodiny
  • Doprava: taxíkem nebo autobusem č. 6, 16, 20, 23 a 24 do zastávky Sela Si – odtud je to jen pár minut pěšky ke klášteru Sera
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Klášter Sera se nachází na severním předměstí Lhasy a je jedním ze tří velkých univerzitních klášterů Gelug v Tibetu. Historie této důležité náboženské stavby se datuje do roku 1419, kdy ji založil Jamchen Chojey – žák slavného učitele tibetského buddhismu Congkhapy. V té době ještě žilo v klášteře více než 5 000 mnichů, učenců i učitelů. Název „Sera“ (v překladu „Divoká růže“) pak klášter získal proto, že v oblasti kolem něj rostly divoké růže. Celý komplex se skládá ze tří hlavních částí, tj. Velkého sněmovního sálu (Tsogchen Hall), 29 ubytoven mnichů (Khangtsen) a tří buddhistických škol (Dratsang). Turisté pak mohou v interiéru obdivovat například mnoho vzácných relikvií, písem, uměleckých předmětů nebo obrazů z hedvábných nití. Velice pozoruhodná je ale i klášterní knihovna, kde je možné nahlédnout do každodenního života tibetských mnichů.

Klášter Sera.
Klášter Sera.

PARK A PALÁC NORBULINGKA (The Summer Palace)

  • Poloha: asi 3,5 km západně od centra Lhasy – na adrese: M32V+F6J, Luobulinka Rd, Lhasa, Tibet, Čína, 850000
  • Vstupné: 80 CNY/osoba (čínských jüanů) v hlavní sezóně a 60 CNY/osoba v mimosezóně – k roku 2024, výše vstupného se ale může v čase měnit
  • Otevírací doba: pondělí až sobota od 9:00 do 12:00 a dále od 15:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 3 hodiny
  • Doprava: taxíkem, autobusem č. K02, 14, 24 a Y1 (zastávka Norbulingka), pěšky, pedicabem nebo na kole
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Na západním předměstí Lhasy se v nadmořské výšce 3 650 metrů rozkládá park a palác Norbulingka, který Tibeťané také nazývají „Summer Palace in Lhasa“ neboli „Letní palác ve Lhase“. Název tohoto krásného místa „Norbulingka“ se pak překládá z tibetštiny doslovně jako „Zahrada pokladů“ a jeho počátky se datují do 40. let 18. století, kdy jej založil sedmý dalajláma. Ten se přestěhoval do Norbulingky z Paláce Potála k vyřizování úředních záležitostí. Dnes představuje celý komplex dokonalou oázu klidu s bujnou zelení, atraktivními paláci a příjemnou atmosférou. Od roku 2001 je také pro svou výjimečnost součástí světového dědictví UNESCO! Konkrétně můžete vidět v parku Norbulingka následující památky/atrakce:

  • Rozmanitou floru: v zahradách Norbulingky je možné spatřit různé druhy vzácných květin ze střední Číny, stejně tak i další exotické rostliny (pivoňky, hortenzie), byliny a stromy v podobě cypřišů či borovic.
  • Zoologickou zahradu: v Norbulingce se rozkládá nejvýše položená zoologická zahrada na světě a také jedna z nejstarších. Vidět v ní můžete asi 30 druhů různých zvířat, jako třeba tygry, lvy, levharty, černé medvědy, pávy a podobně.
  • Palác Kalsang Podrang: tento starobylý palác 7. dalajlámy nabízí svým návštěvníkům zajímavé prostory ke kochání – vidět zde můžete například působivé nástěnné malby s tématikou hrajících si dětí, vzácné obrazy nebo sochy Buddhy. Kalsang Podrang jinak najdete na jihovýchodě v areálu Norbulingky.
  • Další „letní paláce“: v parku Norbulingka se však nachází mnoho dalších obdivuhodných paláců, které nemůžete opomenout. Říkalo se jim „letní paláce“ neboli „Podrangs“ – navštivte např. Takten Migyur Podrang 14. dalajlámy, Tyokyil Podrang nebo Chensal Podrang.

Palác Norbulingka.
Palác Norbulingka.

KLÁŠTER GANDÄN (Ganden Monastery)

  • Poloha: na hoře Wangbur, asi 64 km severovýchodně od centra Lhasy – na adrese: QF4G+5QX, Dagzê District, Lhasa, Tibet, Čína, 850113
  • Vstupné: 50 CNY/osoba (čínských jüanů) k roku 2024 – výše vstupného se může v čase měnit
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo kyvadlovým autobusem z Lhasy – odjezdy jsou realizovány zpravidla ráno v 6:30 a odjezdy v 15:00 až 16:00
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Klášter Gandän je známý také jako „Gandain“ nebo „Ganden“, leží v nadmořské výšce 3 800 metrů (na jižním břehu řeky Lhasy) a cesta k němu trvá z Lhasy asi hodinu a půl. Jako každý tibetský klášter, i tento má příznačný název, jenž se překládá z tibetštiny jako „Očistný svět“. Klášter založil roku 1409 přední učitel tibetského buddhismu Congkhapa a od té doby je prvním a hlavním klášterem tibetské buddhistické školy Gelug a také jedním z tří svatých klášterů ve Lhase (společně s klášterem Sera a Drepung). Obdivovat zde můžete zejména velkolepost Gandänu, neboť se jedná o rozsáhlý architektonický komplex s více než 50 stavbami. K prohlídce se nabízí například následující oblasti:

  • Hlavní shromažďovací sál (Coqen Hall): najdete jej v severní části komplexu
  • Sál Sútra (Sutra Hall): nalézá se ve středu prvního patra je tak velký, že se do něj vejde více než 3 000 mnichů
  • Buddhovy síně/sály (Buddha Halls): zde můžete vidět nejen sochu Buddhy, ale také sochu mistra a učitele tibetského buddhismu, Congkhapy nebo obrovský kámen ve zdi, který pochází až z Indie
  • Tri Thok Khang: jedná se o jednu z nejstarších síní Buddhy – a dle historických záznamů zde přespával mistr Congkhapa
  • Sál svaté stúpy (Serdhung): když v roce 1419 buddhistický mistr Congkhapa skonal ve své ložnici v sále Tri Thok Khang, nechali jeho žáci vybudovat tuto síň a uvnitř ní pak stříbrnou pagodu k poslednímu odpočinku učitele – prvně pagodu obklopovalo stříbro, které později díky 13. dalajlámovi nahradilo zlato

Kromě výjimečných prostor pak ukrývá klášter Gandän i mnoho vzácných artefaktů, jako například brnění dynastie Čching, tapisérie z provincie Ťiang-su nebo sútru napsanou zlatem.

Klášter Gandän.
Klášter Gandän.

PĚŠÍ ULICE BARKHOR/BAKUO (Barkhor/Bakuo Street)

  • Poloha: centrum Lhasy (Staré město) – kruhová ulice kolem chrámu Džókhang
  • Vstupné: neplatí se – vstupné mohou vyžadovat okolní památky
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní památky mají svou vlastní otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra, taxíkem, na kole nebo autobusem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Původně bývala kruhová ulice Barkhor nebo také Bakuo jediným obchvatem kolem kláštera Džókhang, a tak ji tibetští mniši a místní obyvatelé říkali „Svatá cesta“. S její dávnou historií se pak pojí jméno dřívějšího tibetského krále Songtsena Gampa, který právě klášter Džókhang nechal roku 647 vybudovat (kolem něj se přirozeně vytvořila kilometrová vyšlapaná cesta – dnes ulice Barkhor/Bakuo). I po letech si však ulice zachovává autentický obraz dřívější doby, neboť je ručně dlážděná kamennými deskami a obklopená typickými tibetskými obchůdky a jinými podniky. V ulici se nyní konkrétně nachází více než 120 obchodů a přes 200 stánků s různými druhy zboží. Ochutnat zde můžete ale i skvělé lokální pokrmy, nejen nakupovat. Určitě zavítejte do restaurace Makye Ame, kde údajně potkal 6. dalajláma Tsangyang Gyatso svou milenku!

Doporučení: Vhodné je kruhovou ulici Barkhor/Bakuo ve Lhase prozkoumávat po směru hodinových ručiček a vyvarovat se nočním procházkám, neboť se zde můžete snadno ztratit. Pokud pak budete něco od prodejců kupovat, měli byste s nimi smlouvat o ceně zboží.

Pěší ulice Barkhor.
Pěší ulice Barkhor.

TIBETSKÉ MUZEUM (Tibet Museum)

  • Poloha: asi 2 km od centra Lhasy – na adrese: 19 Luobulinka Rd, Lhasa, Tibet, Čína, 850015
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: červenec až říjen od 9:30 do 17:30, listopad až červen od 10:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra, pedicabem, taxíkem nebo autobusem č. 2, 8, 13, 24 do zastávky Tibet Museum
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Tibetské muzeum se nachází v jihovýchodním rohu parku/paláce Norbulingka, přímo pod Palácem Potála a postaveno bylo roku 1994. Veřejnosti se však otevřelo až v roce 1999, jako první moderní muzeum v Tibetské autonomní oblasti. Budova muzea ve tvaru L je velkolepým projektem, jenž přibližuje návštěvníkům historii Tibetu prostřednictvím stovek zajímavých artefaktů. Jednotlivé výstavy jsou rozděleny do tematických bloků, jako například Pravěk, Politická historie, Lidová kultura/etnografie a Kulturní umění. Mezi nejzajímavější předměty v muzeu patří třeba tradiční loď z jačí kůže, tibetské sluneční brýle vyrobené z jačí vlny, tradiční tibetské šaty nebo nástroje na vaření, které dodnes Tibeťané používají. Všechny výstavy jsou prezentovány nejen v tibetštině, ale také v angličtině, japonštině a čínštině.

Tibetské muzeum.
Tibetské muzeum.

KLÁŠTER DRAK YERPA

  • Poloha: asi 33 km východně od centra Lhasy – na adrese P7VJ+44J, Dagzê District, Lhasa, Tibet, Čína, 850115
  • Vstupné: 40 CNY/osoba (čínských jüanů) k roku 2024 – výše vstupného se však může v čase měnit
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo kyvadlovým autobusem z Lhasy (odjíždí zpravidla v 8:00 a vrací se ve 13:00)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Buddhistické poutní místo Drak Yerpa je v podstatě rozsáhlý komplex, který se skládá z kláštera a 108 starověkých meditačních jeskyní. Místní jej nazývají i jako Dagyeba, Dayerpa, Druk Yerpa nebo Brag Yerpa. Historie tohoto významného místa se pojí s tibetskou královnou a manželkou krále Songtsena Gampa – Monzou Triucham (7. století n.l.), která jej nechala vybudovat. Údajně zde sama meditovala a připojoval se k ní i král a jeho druhá manželka. Na počátku 19. století pak klášter Drak Yerpa sloužil jako rezidence pro 300 mnichů. Mezi nejzajímavější místa komplexu patří například Dawa-puk (Měsíční jeskyně), kde sedm let meditoval tantrický jogín a buddhistický učitel Guru Rinpočhe, jeskyně Songtsena Gampa a jeskyně Neten Lhakhang. Přehlédnout však nelze ani hlavní budovu komplexu, kterou je žlutý chrám Jampa Lhakhang – zde lze vidět obří sochu Buddhy.

Klášter Drak Yerpa.
Klášter Drak Yerpa.

JEZERO NAMTSO (Namtso Lake)

  • Poloha: asi 250 km od Lhasy, severozápadně od okresu Damxung, prefektura Lhasa, Tibet
  • Vstupné: 120 CNY/osoba (čínských jüanů) v sezóně a v mimosezóně 60 CNY/osoba – k roku 2024, výše vstupného se může v čase měnit
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo autobusem z Lhasy za cca 5 hodin
  • Nejlepší doba pro návštěvu: ideálně v teplejších měsících, tj. od července do října

Jezero Namtso (známé také jako Namucuo) je jedním z nejpůvabnějších horských jezer v Tibetu a také největším tibetským jezerem se slanou vodou. Jeho délka dosahuje až 70 kilometrů, šířka 30 kilometrů a maximální hloubka 35 metrů. Samotný název jezera se pak překládá jako „Nebeské jezero“, neboť se rozkládá vysoko v horách (v nadmořské výšce až 4 718 metrů). Před výstupem k jezeru je tedy vhodná aklimatizace v nižší nadmořské výšce. Návštěvníci zde bývají oslněni nejen modrou a průzračnou vodní hladinou, ale také okolním zasněženým pohořím Nyechen Tanglha a dokonalými výhledy na západ či východ slunce. Bez fotoaparátu se zde určitě neobejdete, a tak si jej na tento výlet nezapomeňte přibalit. V lokalitě kolem jezera se můžete krom fotografování věnovat i pěší turistice (oblíbený je například čtyřdenní trek z Tsurpu do Yangpachenu), cyklistice nebo meditaci.

UPOZORNĚNÍ: Koupání v jezeře Namtso je v podstatě nemyslitelné, neboť teplota jeho vody je po celý rok velmi nízká (vzhledem k vysoké nadmořské výšce). Důležitým faktem je ale také to, že jezero je pro Tibeťany posvátné a chráněné, proto by koupání znamenalo zneuctění tohoto místa.

Jezero Namtso.
Jezero Namtso.

Historie Lhasy

Historické záznamy napovídají, že první osídlení dnešního území Lhasy nastalo již v pravěku. Významným obdobím je pak 7. až 9. století spojené s Tibetským královstvím, kdy se Lhasa stala centrem vlády tibetského krále Songtsena Gampa a následně také hlavním městem Tibetu. Král Songtsen zde posléze nechal postavit věhlasné chrámy k praktikování buddhismu, který sám přijal jako náboženství. Postupem času se Lhasa stala duchovním centrem Tibetu.

Významné historické milníky

  • Buddhismus se ve Lhase intenzivně rozvíjel ještě mezi 9. až 14. stoletím, město si tak drželo statut „centrum kultury a buddhistické vzdělanosti“.
  • V 15. století nastoupil na scénu důležitý učitel tibetského buddhismu jménem Congkhapa. Ten je zakladatelem školy Gelugpa, z níž vycházeli všichni dalajlámové. Právě tento učitel založil nedaleko Lhasy klášter Gandän (jako centrum pro své buddhistické učení), kde také skonal ve věku 62 let.
  • V 17. století byl Tibet pod mongolskou nadvládou a Lhasa se stala centrem politické moci. Během 18. a 19. století pak Mongolsko vystřídala Čína – její nadvláda sice dostala Tibet pod čínskou suverenitu, ale Lhasa zůstávala částečně autonomní.
  • Prvním evropským průzkumníkem Tibetu a potažmo i Lhasy se stal Brit Francis Younghusband roku 1904.
  • V roce 1950 okupovala Tibet Čínská lidová osvobozenecká armáda.
  • Roku 1959 probíhala před palácem Norbulingka velká demonstrace tibetského lidu proti okupaci Čínou, a však 14. dalajláma ji přikázal rozpustit a tajně z Lhasy uprchnul. Posléze se Lhasa stala hlavním městem Tibetské autonomní oblasti (stále pod nadvládou Číny), což trvá až dodnes.

Barevné tibetské vlajky.
Barevné tibetské vlajky.

Co potřebujete vědět před odletem do Lhasy

Lhasa je hlavním městem Tibetské autonomní oblasti, která patří k Čínské lidové republice. Tedy před odletem si musíte zajistit potřebné dokumenty, jež vyžaduje Čína. Kromě toho je nutné si před cestou do Tibetu zařídit povolení ke vstupu, o které si můžete požádat u autorizované cestovní kanceláře, která má registraci u CNTA (China National Tourism Administration).

Dokumenty

V první řadě si zajistěte cestovní pas, jehož platnost musí být aspoň o 6 měsíců delší než plánovaný pobyt v Tibetu. Nutné je také vyřízení platného turistického (či jiného) víza, o které si musíte zažádat přímo v Centru vízových služeb v Praze (objednání není nutné). V srpnu 2023 pak byla zrušena povinnost dokládat po příletu do Číny negativní PCR nebo antigenní test na COVID-19 a nutné již není ani vyplnění formuláře „Zdravotní deklarace“. Jako turista se však musíte po vstupu na území Čínské lidové republiky podrobit přihlašovací povinnosti. Více informací naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

UPOZORNĚNÍ: Před odletem do Lhasy si zajistěte komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci. Více informací se dočtete v sekci Zdravotnictví na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Barevná tibetská architektura.
Barevná tibetská architektura.

Kdy navštívit Lhasu

I přesto, že je Lhasa krásná po většinu roku, zdaleka nejlepším obdobím pro její návštěvu je léto od června do srpna s průměrnými teplotami od 10 °C do 20 °C. Naprosto ideálním měsícem je pak srpen, který nabízí téměř vždy příjemné slunečné počasí a nespočet festivalů nebo oslav – mezi nejzajímavější srpnové akce ve Lhase tedy patří například Shötun (Jogurtový festival), Dostihový festival, Festival koupání nebo festival na oslavu sklizně Onkor. Za hlavní sezónu Tibetu je pak považováno obecně období od dubna do října, tedy i tehdy lze do Lhasy přiletět za příjemnou dovolenou.

Buddhistické masky.
Buddhistické masky.

Jazyk a lidé

Hlavním jazykem v Tibetu je tibetština, tedy i tu po většinou ve Lhase uslyšíte mezi místními lidmi. V hlavním tibetském městě je však patrný i dialekt, tzv. centrální tibetština/standardní tibetština a mezi další dialekty se řadí také Amdo, jenž je specifický pro severovýchod Tibetu nebo Kham na východě Tibetu. Kromě tibetštiny se pak používá hojně i angličtina (především v odvětví cestovního ruchu) a dále i čínština, nepálština a hindština.

Obyvatelé Lhasy jsou pak, stejně jako všichni Tibeťané, velice přátelští a pohostinní. Uznávají také velmi intenzivně duchovní hodnoty a praktikují po většinou tibetský buddhismus. Abyste uctili jejich styl života, určitě se oblékejte skromně před návštěvou klášterů, chrámů či jiných náboženských památek a respektujte obecně tamější etiketu. Inspirovat se můžete některými těmito tipy:

  • Než si vyfotografujete nějakou památku v Tibetu, vždy požádejte o povolení.
  • Chrámy, kláštery a jiné náboženské památky navštěvujte skromně odění, bez pokrývky hlavy a se sejmutými slunečními brýlemi. Procházky pak po těchto zařízeních realizujte ve směru hodinových ručiček, stejně tak točte tímto směrem modlitební mlýnky a nedotýkejte se modlitebních vlajek a jiných posvátných předmětů.
  • Praktikujte tradiční tibetský pozdrav s lehkým úklonem vpřed a sepnutýma rukama. Při setkání s mnichy můžete udělat větší úklon.
  • Pokud budete přijímat například tibetský máslový čaj od pohostinného Tibeťana, vždy jej uchopte oběma rukama pro znak úcty. Přijímání nebo předávání darů se pak také realizuje oběma rukama.

Místní obyvatelé.
Místní obyvatelé.

Bezpečí

Cestování do Tibetu a potažmo tedy i do Lhasy je velmi bezpečné, neboť kriminalita je v zemi prakticky mizivá. Je však potřeba dbát důležitých bezpečnostních opatření:

  • Výšková nemoc: ne nadarmo se Tibetu přezdívá „Střecha světa“ – zdejší průměrná nadmořská výška sahá až k 4 000 metrům! Samotná Lhasa pak leží v nadmořské výšce přesahující 3 600 metrů, proto je vhodná po příletu do města postupná aklimatizace na prostředí. Vyvarujte se tedy v prvních dnech náročné fyzické aktivity, spíše odpočívejte, vynechte ideálně alkohol a tabákové výrobky, zvyšte pitný režim a doplňujte sacharidy, jako cenný zdroj energie.

Doporučení: než vycestujete do Tibetu, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem, který vám může také předepsat vhodné léky proti případné výškové nemoci.

  • Kapesní krádeže: i přesto, že je Tibet v podstatě mírumilovnou zemí s nízkou mírou kriminality, můžete se setkat s drobnými kapesními krádežemi především v turisticky exponovaných místech. Ve Lhase tedy zůstaňte obezřetní hlavně kolem památek a oblíbených atrakcí – mějte cennosti neustále pod kontrolou.
  • Divoká zvířata a psi: riziko napadení divokými zvířaty je ve volné přírodě nízké, udržujte však vždy bezpečný odstup. Samostatnou kapitolou jsou pak tibetské dogy, které Tibeťané hojně chovají k ochraně obydlí – k těm se zásadně nepřibližujte a nehlaďte je, k cizincům mohou být tito ochranářští psi velmi nepřátelští a nebezpeční.
  • Jídlo a pití: i když se hygienické standardy v Tibetu zlepšily, mohou pokrmy stále představovat pro turisty riziko – proto jezte jen ty dostatečně převařené, preferujte loupatelné ovoce/zeleninu a k pití používejte výhradně kupovanou balenou vodu. Vhodné je také nosit s sebou dezinfekční gel na ruce a pravidelně ho na ruce aplikovat.
  • UV záření a vítr: v Tibetu se budete potýkat s intenzivním UV zářením (vzhledem k vyšším nadmořským výškám) a také silným větrem, proto se vhodné oblékněte a přibalte i sluneční brýle, pokrývku hlavy, balzám na rty a opalovací + hydratační krém.

Modlitební mlýnky.
Modlitební mlýnky.

Doprava do Lhasy

Do Lhasy létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Air China, Lufthansa nebo Qatar Airways (některé v kooperaci). Cílem je Mezinárodní letiště Lhasa Gonggar (Lhasa Gonggar International Airport – LXA), které je od hlavního města Tibetu vzdálené asi 55 km jižně. Během letu musíte vždy počítat se dvěma mezipřistáními, tj. nejprve ve Vídni nebo Frankfurtu nad Mohanem a posléze v Pekingu. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od termínu letu i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci od 25 800 Kč/osoba (ekonomická třída, nejlevnější let) až třeba po 31 500 Kč/osoba (ekonomická třída, nejrychlejší let) – ceny jsou uvedeny k srpnu roku 2024.

Doprava po Lhase

Cestování po hlavním městě Tibetu není složité a zpravidla se omezuje jen na levné taxíky a pronajaté vozy s řidičem. Turisté totiž mohou do Tibetu odcestovat jen s povolením od tamější cestovní kanceláře – musí si tedy zařídit organizovaný zájezd, při němž jim je řidič přidělen (individuální turistika je zakázaná). Existují však i výjimky, jako například, že budete cestovat taxíkem se svým přiděleným průvodcem, nebo si pronajmete vůz s licencovaným řidičem a budete mít průvodce s sebou. Zjistěte o dopravě ve Lhase více:

  • Taxi: vzhledem k tomu, že do Tibetu potřebujete povolení k vstupu, omezí se váš pohyb zřejmě jen na centrum Lhasy – zde vám tedy přijde vhod přepravování taxíky. Ty jsou v hlavním městě Tibetu modrobílého zbarvení a bývají i poměrně levné. Vyzkoušet pak můžete i v Číně obecně populární aplikaci DiDi. Jízdné za kilometr bývá pevně stanovené dle ceníku.
  • Autobusy: ve Lhase jsou velmi levným dopravním prostředkem a jezdí do všech městských koutů, pro turistu ale nebývají vhodné (a prakticky ani přístupné) – informační cedule jsou psány jen v tibetštině a autobusové zastávky je složité najít. Autobusy jezdí na trasách obvykle ve 20minutových intervalech.
  • Automobil: sice poskytne turistovi více volnosti, než si ho ale půjčíte, musíte počítat se zdlouhavou byrokracií. Kromě národního řidičského průkazu ČR (přeloženého do čínštiny), mezinárodního řidičského průkazu a cestovního pasu totiž potřebujete zařídit pro řízení na území Číny také dočasné čínské řidičské oprávnění. Proto se tento druh přepravy příliš nedoporučuje (při pobytu ve Lhase je rozhodně vhodnější přeprava taxíkem). Vsaďte v Tibetu raději na pronájem automobilu s řidičem (pokud vám nebyl přidělen v rámci organizovaného zájezdu), což je prakticky bez zařizování.
  • Další možnosti přepravy: Lhasu můžete dále prozkoumat například pěšky, na půjčeném kole anebo v pronajatém pedicabu/rikše (tříkolové vozítko s řidičem).

Yak v Tibetu.
Yak v Tibetu.

Peníze, ceny a spropitné ve Lhase

Základním platidlem v Číně, a potažmo i v Tibetské autonomní oblasti, je renminbi (RMB). Jednotkou renminbi je pak čínský jüan (označení CNY, ¥ a 元), kterým budete ve Lhase platit. V oběhu bývají bankovky v nominální hodnotě 100, 50, 20, 10, 5, 2 a 1 jüanů. Mince jsou k dostání v nominální hodnotě 1, 5 a 10 jiao a 1, 2 a 5 fen (jüan centů) – v Tibetu však na drobné příliš nenatrefíte. Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo v Číně za čínské jüany (ve směnárnách, bankách). Možný je také výběr hotovosti z tamějších bankomatů. Počítat ale musíte s poplatkem za výběr. Debetní nebo kreditní karty jsou ve Lhase přijímány spíše jen v hotelech a restauracích vyšší kategorie, jinak je lepší se spoléhat na hotovost v čínských jüanech.

Směnný kurz k 8/2024: 1 CNY = 3,24 CZK a 1 CZK = 0,31 CNY (1 USD = 7,17 CNY)

Spropitné

Ve většině oblastech Číny a stejně tak v Tibetské autonomní oblasti není spropitné běžnou praxí (může vyvolat zmatek i rozpaky). Ve Lhase a okolí se však setkáte s lidmi ve službách, kteří spropitné ocení – berou jej jako projev uznání jejich práce. Inspirovat se můžete tímto:

  • Řidiči a taxikáři: jakmile dostanete povolení k pobytu v Tibetu od tibetské či jiné tamější cestovní kanceláře, bude vám pravděpodobně přidělen řidič – tomu můžete v rámci výletů kolem Lhasy předat za den spolehlivé přepravy spropitné ve výši 75 až 125 CNY. Taxikáři spropitné neočekávají, můžete ho ale zaokrouhlit dle uvážení nahoru (dle kvality služby).
  • Průvodci: s povolením vstupu do Tibetské autonomní oblasti se pojí krom jiného i přidělení tibetského průvodce, který vám přiblíží tamější historii, kulturu a dovede vás do zajímavých koutů ve Lhase i okolí. Za kvalitní služby můžete průvodci předat spropitné ve výši 100 až 200 CNY za den (výše se může také odvíjet podle náročnosti výletu, počtu lidí ve skupině a podobně).
  • Restaurace, kavárny a bary: podniky si mohou automaticky účtovat poplatek za servis 10 %, pokud na účtence není – lze předat v rámci platby za jídlo a pití 5 až 10 % z účtu (v případě spokojenosti)
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat dýško ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje

Jaké ceny čekat?

Pokud bychom srovnali Lhasu s jinými asijskými destinacemi, určitě je o něco levnější. Kolik zde utratíte, se pak odvíjí od toho, jakou úroveň služeb preferujete. Průměrné denní náklady za pobyt ve Lhase se pohybují od 511 CNY (čínských jüanů), což je v přepočtu asi 1 655 Kč/den. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): 25 CNY (cca 81 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: 53 CNY (cca 172 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 9 CNY (cca 29 Kč)
  • Lahev vína (střední kategorie): 90 CNY (cca 291 Kč)
  • Káva/cappuccino: 33 CNY (cca 107 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): 3 CNY (cca 10 Kč)
  • Taxi Start (normální tarif): 10 CNY (32 Kč)
  • Taxi (1 km, normální tarif): 2 CNY (cca 6,50 Kč)

Tibetské knedlíčky momo.
Tibetské knedlíčky momo.

Časové pásmo a délka letu

Lhasa je v časovém pásmu UTC +8 (CST – čínský standardní čas). V Praze je tedy o 7 hodin méně v standardním/zimním čase a o 6 hodin méně v letním čase. Lhasa pak nemá letní čas od roku 1991. Délka letu z Prahy do Lhasy je pak odvislá od vybrané aerolinky, období odletu i mezipřistání – nejrychlejší/nejdražší let trvá cca 20,5 hodin a ten nejpomalejší/nejlevnější asi 35 hodin.

Možnosti ubytování ve Lhase

Lhasa nabízí rozmanité druhy ubytování, tj. vsadit zde můžete jak na luxusní hotely, tak i na útulné penziony nebo tradiční chaty v tibetském stylu. Zde je několik tipů:

  • Shangri La Hotel Lhasa: 3hvězdičkový hotel nacházející se jen kousek od Paláce Potála a parku/paláce Norbulingka, nabízí více než moderních 280 pokojů a 10 apartmánů
  • Metropolo Hotels: 4hvězdičkový hotel v centru Lhasy, který se nachází v blízkosti chrámu Džókhang a Paláce Potála
  • LAGARI HOTEL: příjemný 4hvězdičkový hotel umístěný v klidném předměstí Lhasy, který nabízí úchvatné výhledy do přírody a aktivity do okolí v podobě pěší turistiky, cyklistiky nebo rybaření
  • Shambhala Hotel: moderní 4hvězdičkový hotel s tibetským designem, jenž se nachází v blízkosti ikonické ulice Barkhor a také vedle chrámu Džókhang

Smažený tibetský chléb balep.
Smažený tibetský chléb balep.

Jídlo a pití ve Lhase

Tibetská kuchyně v sobě odráží každodenní výzvy, které s sebou přináší prostředí vysokohorské tibetské náhorní plošiny. Tedy i ve Lhase očekávejte především energeticky vydatné bílkovinné pokrmy složené z masa a mléčných výrobků. A co konkrétně ochutnat?

  • Shabalep: tibetský chléb plněný zpravidla kořeněným mletým masem a zelím
  • Momos: dušené nebo smažené knedlíky, které mohou být plněné masem, zeleninou a jinými ingrediencemi
  • Thukpa: tradiční tibetská polévka, jejíž základem je voňavý vývar, maso (nebo tofu) a zelenina
  • Yak Meat Stew: jedná se v podstatě o kořeněný guláš z tibetského jačího masa
  • Tsampa: základní potravina vyrobená z pražené ječné mouky (míchá se zpravidla s mlékem a máslem a konzumuje)
  • Tibetan Hotpot: „horký kotlík“, který Tibeťané milují, neboť si ho mohou vychutnat s blízkými lidmi – jde o společné jídlo, při kterém se v hrnci uprostřed vaří horký vývar a v něm připravují různé potraviny dle chuti (maso, zelenina atd.)
  • Sušené jačí maso: tradiční tibetská potravina plná hodnotných bílkovin
  • Jačí jogurt: přirozeně fermentovaný produkt, který je zdraví přínosný – vyrábí se z jačího mléka

Nealkoholické nápoje

Pokud jde o kohoutkovou vodu, v Tibetu obecně ji určitě nepijte, neboť nesplňuje hygienické standardy. Vždy si kupujte vodu v PET lahvích, která je bezpečná k pití. Dále můžete také ochutnat tibetský máslový čaj (vyrábí se obvykle z uvařeného černého čaje, másla a soli), Tsampa drink (vyrábí se z pražené ječné mouky, jogurtu, másla), jačí mléko nebo sladký tibetský čaj.

Alkoholické nápoje

Z alkoholických nápojů je ve Lhase a obecně v Tibetu populární zejména nápoj Barley Wine (ječné víno), což je v podstatě silné pivo s obsahem alkoholu 6 až 12 %. Ochutnat můžete i pivo Qingke oblíbené mezi mladými Tibeťany, silnou pálenku Paj-ťiou (Baijiu), sladkokyselý fermentovaný nápoj Čang (Chhaang) nebo hroznové víno Highland.

Nejlepší restaurace a bary ve Lhase

  • Tibetan Family Kitchen
  • House of Shambhala Restaurant
  • Dunya Restaurant and Bar
  • Lhasa Namaste Restaurant
  • Makye Ame
  • Maji'ami Club
  • Low House Buddha Bar

Steak z jaka.
Steak z jaka.

Zajímavosti o Lhase na závěr aneb Věděli jste, že…

  • prvním návštěvníkům Lhasy se spíše doporučuje, aby se po příletu vyspali v hotelu, nežli se hned vrhli na poznávání památek? Mohou se tak lépe aklimatizovat na vyšší nadmořskou výšku, ve které město leží a předejít výškové nemoci. Stejně tak se doporučuje určitě v prvních dnech nikam nespěchat a vyvarovat se náročnější fyzické aktivitě.
  • ve Lhase a potažmo v celém Tibetu nikdo z obyvatel nekonzumuje ryby? Tibeťané totiž věří, že ryby a supi mohou duši zesnulého přivést zpět do nebe. Výjimkou je však vesnice Junba Village nacházející se asi 50 km od Lhasy, která je známá rybářskými tradicemi a legendami.
  • na předměstí Lhasy a ve venkovských oblastech můžete snadno natrefit na tibetské dogy chránící své domovy? Tito krásní psi s hustou hřívou jsou v Tibetu velmi oblíbení pro svou loajalitu k pánovi a schopnost dobře hlídat svou „smečku“, proto k nim nechoďte automaticky, přistupujte opatrně a ideálně s majitelem (mohou vás totiž brát jako vetřelce).
  • žádná z budov ve Lhase nesmí být vyšší než Palác Potála? Jeho dokonalé fotografie pak získáte z hory Yaowang (Chakpori Hill).
  • na předměstí Lhasy a ve vesnicích kolem města můžete vidět zdi potažené sušeným jačím trusem? Tento materiál se totiž používá v Tibetu jako ekologické palivo.
  • Tibeťané obecně nemají příjmení? Křestní jméno pak rodiče po narození dítěte konzultují s vysoce postaveným lámou.

Atmosféra Tibetu.
Atmosféra Tibetu.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole