Komodo

Ostrov Komodo: Varani a růžové pláže Indonésie

Jen málokdo na světě asi ještě nikdy neslyšel o největších a nejagresivnějších ještěrech světa - varanech komodských. Často bývají přezdíváni jako draci, ale rozhodně si je nepředstavujte jako tříhlavé saně z pohádky či hrůzostrašnou godzillu. Nicméně, přestože zvěstí jde o nich mnoho, jen málokdo je viděl na vlastní oči ve volné přírodě a ví o nich nějaké bližší informace. Spatřit je totiž můžete jen na poměrně malém území, a to v oblasti národního parku Komodo v Indonésii. Pokud jste duší opravdový cestovatel toužící objevovat všechny skryté kouty světa včetně jejich endemických „obyvatel“, pak jistě máte Komodo na svém „bucket listu“ nebo chcete – li seznamu lokalit, kam se „musíte“ během života vypravit.

Varani komodští dorůstají až úctyhodné délky 3 m a v krajním případě si troufnou i na člověka! Objeveni však byli až v roce 1912 a od té doby jsou v hledáčku mnoha biologů světa a v posledních letech také striktně chráněni. Věřte, že cesta do říše těchto jedinečných ještěrů je zážitkem na celý život!

Autor: Petra Špačková

10.05.2024

Čti více
Národní park Komodo.
Národní park Komodo.

HISTORIE A POLOHA OSTROVA KOMODO

Ostrov Komodo se nachází se v souostroví Malé Sundy v provincii Nusa Tenggara Timur a je jedním z více než 17 000 indonéských ostrovů. Má rozlohu přibližně 390 km² a leží konkrétně mezi ostrovy Flores a Sumbawa. Je spíše kopcovitý, dosahuje maximální nadmořské výšky lehce přes 800 m. Jediná vesnice, Komodo Village, v zátoce na východním pobřeží se skládá z několika desítek dřevěných domků a je obývána především rybáři. Ostrov je známý zejména jako domov obřího ještěra, Varanus komodoensis, často nazývaného jako drak komodský. Ostrov Komodo je domovem pro necelé dva tisíce obyvatel. V celém národním parku pak žijí přibližně čtyři tisícovky obyvatel (Komodo Village, Rinca Village, Kerora Village a Papagaran Village).

Národní park Komodo zahrnuje rozsáhlou oblast suchozemského a mořského prostředí a konkrétně 29 vulkanických ostrovů. Byl založen s cílem zachovat jedinečnou biodiverzitu nacházející se na jeho území a chránit varana komodského, endemický druh, který se nikde jinde na světě nevyskytuje. Historie parku však sahá mnohem dále než jeho oficiální založení v roce 1980. Okolní ostrovy v blízkosti národního parku Komodo mají dlouhou historii, která se datuje tisíce let zpět. Důkazy naznačují, že v regionu existovala lidská přítomnost již dávno v minulosti a soužití s varany komodskými lze vysledovat staletí zpět. Až na počátku 20. století, konkrétně v roce 1912, se však existence těchto impozantních plazů stala známou i pro zbytek světa.

Vzhledem k důležitosti ochrany varana komodského a jeho přirozeného prostředí byl národní park Komodo oficiálně založen, jak již bylo uvedeno, v roce 1980. Zahrnuje tři hlavní ostrovy: Komodo, Rinca a Padar, spolu s mnoha menšími ostrovy. Ustavení parku znamenalo zásadní milník v ochraně nejen varanů komodských, ale také jedinečné flóry a fauny nacházející se na území parku. V roce 1991 byl pak národní park zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Procházející se varan.
Procházející se varan.

ZAJÍMAVOSTI OSTROVA KOMODO

  • Místní nazývají varany komodské jako „ora“.
  • Komodský národní park byl založen v roce 1980.
  • Varani komodští byli poprvé objeveni v roce 1910, následně v roce 1912 ředitelem Zoologického muzea v Bogoru na ostrově Jáva Peterem Ouwensem (1849 – 1922) byli zdokumentováni, popsáni a postupně zpopularizováni.
  • V roce 1991 byl zdejší národní park uznán za světové dědictví UNESCO.
  • Varani mohou dorůstat až do délky kolem 3 m.
  • Národní park Komodo se skládá ze tří velkých ostrovů a 26 menších.
  • Varani komodští mají neuvěřitelný čich – mohou cítit rozkládající se potravu až do vzdálenosti 4 km!
  • Jejich ocas je většinou stejně dlouhý jako jejich tělo.
  • Zdejší varani jsou dobří plavci!
  • Strážci parku nekrmí varany komodské.
  • Komodští draci jsou kanibalové.
  • Komodští draci nejsou draci.
  • Varani komodští jsou jedovatí.

Molo vedoucí na břeh ostrova Kanawa.
Molo vedoucí na břeh ostrova Kanawa.

CO NEMINOUT NA OSTROVĚ KOMODO

Národní park Komodo

Největším lákadlem tohoto národního parku na ostrově Komodo jsou dozajista největší a nejagresivnější ještěři světa – zdejší varani komodští (Varanus komodoensis). Troufnou si i na velké savce, rovněž člověk se před nimi musí mít na pozoru! Jejich délka může být až 3 m a váha 150 kg! Komodští „draci“ jsou endemickým druhem a jejich přirozeným domovem se staly pouze čtyři indonéské ostrovy v národním parku Komodo (Komodo, Rinca, Gili Montang, a Gili Dasami).

V roce 1980 byl zřízen mj. na ochranu těchto jedinečných tvorů národní park Komodo National Park, který byl následně v roce 1991 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Skládá se z 29 vulkanických ostrovů, z nichž největší jsou Rinca, Padar a Komodo. Posledně jmenovaný se stal v roce 2011 dokonce jedním ze sedmi nových divů světa. Celková rozloha národního parku činí 1733 km².

Varanů komodských žije ve volné přírodě méně než 4000.

Nicméně v národním parku a jeho vodách najdeme mnoho dalších zajímavých tvorů. Narazit zde můžete například na vícero druhů velryb, elegantní obří manty, dugongy a nepřeberné množství plazů, obojživelníků a hmyzu.

INFO: Komodo je dostupné pouze lodí, vstupní branou je přístavní město Labuan Bajo, které najdeme na ostrově Flores.

Varan komodský v národním parku u Loh Liang.
Varan komodský v národním parku u Loh Liang.

Růžová pláž

Pink Beach, nebo Pantai Merah je jednou ze sedmi růžových pláží na světě a je jen jedním z mnoha úžasných lákadel ostrova Komodo. Tato výjimečná pláž získává svou výraznou barvu díky mikroskopickým živočichům zvaným Foraminifera, kteří vytváří červený pigment na korálových útesech. Když se drobné úlomky červeného korálu spojí s bílým pískem, vznikne jemně růžová barva, která je viditelná podél pobřeží. Kromě samotné Pink Beach má několik malých úseků podél východního pobřeží ostrova Komodo také narůžovělý odstín.

Zdejší vody jsou velice bohaté na podmořskou faunu, a proto ideálním místem pro všechny milovníky šnorchlování a potápění. Zdejší korály jsou ve skvělém stavu! Pokud však preferujete pobyt na břehu, můžete zde dosyta chytat sluneční paprsky a nasávat dokonalý klid. Jen buďte obezřetní a mějte na vědomí, že ostrov je také přirozené prostředí varana komodského. Pokud uvidíte tvory potulovat se po pobřeží, udržujte si odstup. Draci komodští jsou vynikající plavci a dokonce jsou schopni plavat mezi ostrovy. Draci komodští jsou divoká zvířata, která by mohla být pro lidi potenciálně nebezpečná!

Ikonická Pink Beach na ostrově Komodo.
Ikonická Pink Beach na ostrově Komodo.

Loh Liang

Loh Liang najdeme na východní straně ostrova Komodo a je to zdejší primární turistická destinace. Můžete zde vidět totiž velké množství varanů komodských. Loh Liang představuje jejich přirozené prostředí. Země je písčitá, až připomínající poušť a v okolí je mnoho stromů. Když přijedete z Labuan Bajo k místnímu molu, stačí si už jen vybrat trasu, které se výrazně liší v délce. Při troše štěstí opravdu komodské draky spatříte, pak je však nutné dodržovat jistá pravidla (níže v článku), ale společnost vám mohou dělat i jiná zvířat jako sambar ostrovní (potrava varanů), nad hlavou vám mlže proletět kakadu žlutolící.

Loh Liang poskytuje zázemí, jako je kavárna či penzion. Můžete si také zakoupit nějaké suvenýry, zejména pak produkty zdejšího řezbářského řemesla.

Muž z vesnice na ostrově Komodo.
Muž z vesnice na ostrově Komodo.

Ostrov Rinca

Rinca je jedním ze tří největších ostrovů národního parku Komodo, a to spolu s ostrovy Komodo a Padar. Rinca se nachází hned vedle Flores a přestože je menší a méně známá než Komodo, má větší populaci varanů komodských. Varani komodští nejsou však jediným zvířetem žijícím na ostrově. Návštěvníci se zde mohou setkat s divokými prasaty, makaky jávskými, sambary, vodními buvoly a jinými.

Nejvyšší vrchol Rinca je Mt Ora s výškou 670 m. Vzhledem k tomu, že je Rinca blíže k městu Labuan Bajo (odkud vyjíždějí lodě do NP Komodo) než samotný ostrov Komodo, může být pro někoho lepší volbou, pokud chce vidět varana komodského v jeho přirozeném prostředí.

Varan procházející se po ostrově Rinca.
Varan procházející se po ostrově Rinca.

Ostrov Kelor

Kelor je malý ostrov nacházející se asi 10 km od města Labuan Bajo na ostrově Flores. Je to jedna z nutných zastávek v národním parku Komodo, protože výhled z nejvyššího bodu ostrova je prostě dechberoucí. Krátká túra (ač může být náročná – strmý povrch, žabky rozhodně nejsou doporučeny) vás zavede na vrchol, odkud je panoramatický výhled na Flores, ostrov Rinca a mnoho dalších malých ostrůvků. Zdejší bílé písečné pláže jsou skvělé k relaxaci a radovánkám v mořských vlnách.

Ostrov Kelor.
Ostrov Kelor.

Ostrov Padar

Ostrov Padar je po ostrovech Komodo a Rinca třetím největším ostrovem v oblasti národního parku Komodo. Mezi cestovateli je ostrov Padar populárně známý jako Gili Padar a je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v okolí ostrova Flores. Padar je velice atraktivní mj. pro svou hornatou scenérii. Užít si zde dosyta můžete trekking a také zde zaplesají srdce všech fotografů, amatérských i těch profesionálních.

Výhled vám nebudou kazit ani žádné budovy, ostrov není obydlen. Pokud neholdujete pěší turistice, zabavíte se zde jistě „pod hladinou“ či pouhým odpočinkem na panenských plážích.

Na Padar se dostanete lodí z města Labuan Bajo na nedalekém ostrově Flores.

Ostrov Kanawa

Kanawa je jedním z nejznámějších ostrovů národního parku Komodo, je vyhlášená svými bílými písečnými plážemi a korálovými útesy. Často bývá označovaná jako rajský ostrov, je to totiž ideální místo k odpočinku, relaxaci a šnorchlování na přilehlém útesu. Ve vodách poblíž ostrova žijí delfíni, rejnoci, želvy a mnoho, opravdu mnoho!, překrásných hvězdic.

Kanawa se nachází pouhých 15 km od Labuan Bajo.

Pohled na zátoky ostrova Padar.
Pohled na zátoky ostrova Padar.

Lawa Darat Gili

Gili Lawa Darat nebo chcete – li „ostrov blízko země“ se nachází v severní části národního parku Komodo. Gili Lawa Darat se nachází před širokým zálivem ostrova Komodo a je tak chráněn před větry a vlnami, proto je ideálním místem pro vodní sporty, paddleboard, jízdu na kajaku a mnoho dalších. Gili Lawa Darat nabízí rovněž svým návštěvníkům nádherný trek s panoramatickým výhledem na záliv a jeho okolí. Pokud budete mít štěstí můžete zde spatřit i velryby! Ostrov je také známý jako ideální místo k pozorování západu slunce.

Batu Bolong

Batu Bolong je známá jako jedna z nejpozoruhodnějších potápěčských lokalit v národním parku Komodo a byla zařazena mezi TOP 10 potápěčských lokalit na světě. Nachází se mezi Tatawa Kecil a ostrovem Komodo. Jedná se prakticky o dokonalé akvárium pod hladinou! Zdejší biologická rozmanitost je dechberoucí, setkáte se tady s rejnoky, želvami, korýši a různými druhy žraloků! Znalci pak jistě ocení i pyskouna vlnkovaného nebo kranase obrovského. Pro potápěčské nadšence je Batu Bolong naprosto nezbytnou destinací.

Západ slunce na ostrově Gili Lawa Darat.
Západ slunce na ostrově Gili Lawa Darat.

Gili Lawa Laut

Potápění na Gili Lawa Laut v národním parku Komodo severně od ostrova Komodo nadchne všechny potápěče svým obrovským množstvím a rozmanitostí mořského života.

Oblast mezi ostrovy Gili Lawa Laut a Gili Lawa Darat je vynikající potápěčskou lokalitou, i když s poměrně prudkými proudy. Tato potápěčská lokalita s názvem The Passage je prakticky dálnice s vodou bohatou na plankton, což znamená, že zde můžete vidět krmení se ladné manty.

Potápěčské lokality Crystal Rock a Castle Rock pak leží severně od Gili Lawa Laut. Nejsou příliš hluboké, ale jsou poměrně exponované, jsou zde silné proudy a velice bohatá fauna s kanicemi, želvami, chobotnicemi, žraloky lagunovými a někdy i delfíny. Potápěčská lokalita Lighthouse se nachází na východě ostrova a nabízí oblasti, které jsou více chráněny před proudy.

Ostrov je neobydlený, ale má mnoho stezek pro procházky. Najdeme zde kopce, odkud může být krásný rozhled po okolí. Kromě potápěčů si tak zde na své přijdou i fotografové.

Ostrov Gili Lawalaut.
Ostrov Gili Lawalaut.

CO ROZHODNĚ NA OSTROVĚ KOMODO ZAŽÍT

Šnorchlování

Potápění a šnorchlování kolem ostrova Komodo, resp. v oblasti celého národního parku, je dechberoucím zážitkem. Podmořský svět je zde neuvěřitelně pestrý, což umocňuje fakt, že zóna je chráněnou oblastí. Potkáte zde například delfíny, velryby, želvy a nepřeberné množství barevných korálových rybek. Velice roztomilým obyvatelem zdejších mangrovů je pak dobrácký dugong! Potápět se v místních vodách můžete však i s obřími mantami! Jedná se rozhodně o životní zážitek, který byste si, pokud možno, neměli při návštěvě Komoda upřít. Proto je však také důležité znát a dodržovat některá „pravidla“ při potápění nebo šnorchlování v národním parku:

  • Nedotýkejte se ničeho a ani na nic nestoupejte. Dotykem na korály nebo zvířata způsobujete zvířatům stres a přenášíte nemoci.
  • Fotografujte přirozeně a nic nepřemísťujte!
  • Pod vodou nepoužívejte rukavice ani nože. Nože mohou být používány pouze vyškoleným personálem a v nouzových nebo záchranných situacích.
  • Nekrmte žádné živočichy!
  • Udržujte vzdálenost od korálů, písku, útesů a zvířat.
  • Neberte si s sebou nic z oceánu nebo ostrovů, ani mrtvé, ani živé.
  • Zákaz odhazování odpadků, nic neházejte do oceánu a ani to nenechávejte na ostrovech.

Pláž ostrova Komodo s perfektním šnorchlováním.
Pláž ostrova Komodo s perfektním šnorchlováním.

Setkání se s komodskými draky

Zde je několik základních bezpečnostních tipů na Komodo, které je třeba mít na paměti při návštěvě ostrovů s populací varanů komodských:

  • Držte se vyznačených cest a nepotulujte se sami.
  • Vyvarujte se přílišné blízkosti těchto potenciálně nebezpečných ještěrů.
  • Buďte vždy ve střehu a poslouchejte své průvodce.
  • Zůstaňte na dohled svého průvodce.

Varani komodští jsou divoká zvířata a mohou být nebezpeční a jejich sliny také jedovaté. Vždy zůstaňte se svým průvodcem a skupinou. Protože varani komodští mohou být agresivní a rychle se pohybovat, nikdy se neodvažujte sami dál od skupiny. Pokud chcete fotit, poslouchejte vždy doporučení rangerů a dodržujte vzdálenost 2 - 3 metry od varana. Použití fotoaparátu s teleobjektivem může být dobrou volbou.

Turista by si s sebou během výpravy za komodskými draky neměl brát mnoho věcí. Pokud náhodou něco spadne, vyprovokuje to zvíře v domněnce, že se jedná o potravu. Vyhněte se hlasitým zvukům nebo náhlým pohybům, které by je mohly vyděsit a vést následně k agresivní reakci. Turista by měl být tichý a chodit ve skupině.

Obzvláště obezřetní buďte pak v období páření, tj. přibližně od června do července, kdy se varani komodští stávají agresivnějšími, což může člověka, který s nimi přijde do kontaktu, docela zastrašit. Samci varanů komodských soutěží o ženskou pozornost a snaží se získat nadvládu nad ostatními samci. Dělají to tak, že spolu bojují, používají své silné čelisti a ocasy k tomu, aby svým soupeřům způsobili vážné zranění nebo smrt.

Na Komodo a na ostrově Rinca je několik případů, kdy varan napadl člověka, a to z důvodu neopatrnosti návštěvníků a porušování zdejších pravidel. Národní park Komodo proto zaměstnával stovky rangerů z řad místních lidí. Náplní práce je především ostraha jak pro místní lidi, tak pro turisty. Dozírají na situaci a zaručují bezpečnost turistů i místních lidí před útoky varanů. Zároveň však chrání ještěry před lovci a přírodní zdroje v národním parku Komodo před poničením.

INFO: Pro turisty, resp. jejich bezpečnost má pozice rangera velký význam. Strážci si s sebou na túry či obhlídky totiž berou „bezpečnostní“ hole. Tuto dřevěnou hůl ve tvaru Y lze použít k zastrašení varana, když se snaží zaútočit na lidi.

Varan komodský v pohybu.
Varan komodský v pohybu.

FAUNA A FLORA OSTROVA KOMODO

Bezesporu nejznámějším živočišným zástupcem ostrova Komodo je samozřejmě varan komodský. Ten je i největším lákadlem pro většinu sem přijíždějících turistů. Nicméně na ostrově najdeme i jiné zvířecí druhy, které si vybraly Komodo za svůj domov. Ze savců zde žije například sambar ostrovní, vodní buvol, divoká prasata, makak jávský, cibetka palmová, endemický druh krysy Komodomys rintjanus a kaloň. Z ptáků jmenujme například tabona oranžovonohého či kakadu žlutolícého. V Komodo National Park žije také mnoho druhů hadů, za všechny jmenujme například kobru jávskou, která s oblibou svůj jed plive. Pro ty, kteří nejsou zrovna fanoušky hmyzu (nebo trpí dokonce arachnofobií), zde mohou být „noční můrou“ můry velikosti až deseti centimetrů či největší pavouk na světě maloočka (Heteropoda). Pod vodou je národní park Komodo domovem dechberoucí rozmanité mořské fauny: tisíce druhů ryb, nespočet korálů, delfínů, vícero druhů velryb, dugongů, zelených želv, různých druhů žraloků, mant obrovských i menších rejnoků.

Komodo se skládá převážně z travnatých kopců, strmých hor a suchých savan. Lesy jsou plné tamarindů a lontarů (Borassus flabellifer).

Národním zvířetem Indonésie není nikdo jiný než varan komodský, národní květinou pak jasmín arabský.

Jelen na ostrově Komodo.
Jelen na ostrově Komodo.

PODNEBÍ

Na Komodu a na okolních ostrovech spadajících do národního parku (Padar, Rinca a další menší ostrovy) je podnebí tropické, horké po celý rok, s dusným, deštivým obdobím zhruba od prosince do března a obdobím sucha od června do září.

Od září do listopadu nastává nejteplejší období roku a teplota může dosáhnout 35 až 37 °C. Mimo období dešťů nejsou srážky nijak zvlášť vydatné a vzhledem k tomu, že období sucha je zde poměrně dlouhé, není krajina nijak zvlášť zelená a hustá, v některých oblastech je prakticky suchá.

Moře kolem ostrova je dostatečně teplé na koupání po celý rok, teplota vody se pohybuje okolo 27 °C v období mezi červencem a zářím a kolem 29 °C v době mezi listopadem a dubnem. Od listopadu do poloviny května, ale častěji od ledna do poloviny dubna, mohou Komodo postihnout tropické cyklony. Nicméně cyklony typicky nezasáhnou Komodo přímo, protože se tvoří v Timorském moři a poté se pohybují na jihozápad mezi Sundskými ostrovy a Austrálií.

Nejlepší čas na cestu do Komoda a užít si jeho pláže je od června do srpna: slunce svítí dostatečně, ale teplo není příliš intenzivní a v každém případě je mírněno větrem, deště rovněž nejsou časté, jen občas

se vyskytnou krátké lijáky nebo bouřky.

Nejdeštivějším měsícem je leden a únor, nejsušším naopak srpen a září.

Pohled na ostrov Komodo.
Pohled na ostrov Komodo.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Spropitné:

Spropitné je v Indonésii obecně obvyklé a velmi oceňované. Zaměstnanci jej rádi přijmou a vašeho gesta si váží. Obzvláště nyní v postcovidové době, kdy restrikce v cestování indonéskou ekonomiku z velké části postavenou na turismu velice zasáhly. Nejčastěji se v restauraci nechává 10 - 15 % z celkové útraty (někdy je však již započítáno na účtu). Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indonésii nepatří k těm nejvyšším. Průvodcům he vhodné nechat částku kolem 70 000 – 100 000 IDR za den.

Etiketa:

  • Respektujte posvátnost chrámů a náboženských symbolů.
  • Chovejte se zdvořile v posvátných oblastech, turistických oblastech, restauracích, nákupních oblastech, silnicích a dalších veřejných místech.
  • Neznečišťujte posvátná místa.
  • Nepořizujte nahé fotografie.
  • Nechovejte se agresivně vůči vládním úřadům, místním komunitám a ostatním turistům.
  • Nezapojujte se do nelegálních aktivit, jako je obchodování s nelegálním zbožím, včetně ohrožené flóry a fauny, kulturních artefaktů a posvátných předmětů, stejně jako nelegálních drog.
  • V muslimské komunitě navíc:
  • Muž se ženy na veřejnosti nedotýká kromě podání ruky. Očekává se, že žena zahájí podání ruky.
  • Na veřejnosti náklonnost neprojevujte.
  • Hlava je místo, kde sídlí duch a je považována za posvátnou. Nedotýkejte se hlavy člověka!
  • Při sezení mějte obě nohy na podlaze. Nepřekřižujte nohy. Správné držení těla a obě nohy na podlaze jsou znakem respektu. Nedovolte, aby spodní část vašich chodidel mířila na jinou osobu nebo na ni směřovala.
  • Dívat se někomu přímo do očí je považováno za zírání. Vyhněte se dlouhodobému přímému očnímu kontaktu.
  • Ukazujte palcem, ne ukazováčkem.
  • Levá ruka je považována za nečistou. Nedotýkejte se s ní jídla, nic nepodávejte ani nepřijímejte.
  • Společenské akce většinou začínají pozdě. Indonésané obvykle přijíždějí třicet minut po uvedeném
  • čase.
  • Jakékoli obchodní diskuse na společenských akcích by měli iniciovat Indonésané.
  • Indonésané jsou známí svou pohostinností. Neodmítejte jejich pohostinnost, jinak to bude
  • vnímáno jako osobní odmítnutí.
  • Nepředpokládejte, že zítra znamená zítra. Zítřek může znamenat někdy v budoucnu.
  • Nežvýkejte žvýkačku ani nezívejte na veřejnosti.
  • Striktně dodržujte pravidla národního parku pro bezpečnost svou i zdejších zvířat.

CO NA OSTROVĚ KOMODO OCHUTNAT

Zdejší kuchyně je založena převážně na místních surovinách. Najdeme zde proto nejčastěji pokrmy se sladkými bramborami, rýží, zeleninou, rybami a mořský plody. Většinu restaurací však turisté naleznou na ostrově Flores, konkrétně v Labuan Bajo.

Kolo

Tapa kolo je rýže, která se peče v malé bambusové misce na otevřeném ohni. Je to jeden ze speciálních floreských lahůdek, který se běžně podává při tradičních obřadech, ceremoniích a dalších příležitostech. Rýže na tapa kolo není jen obyčejná rýže, ale speciální druh červené rýže, které místní říkají „Deal aka“. Tapa kolo se obvykle podává s kuřecím, vepřovým nebo jiným masem.

Jawada

Jawada je jednou z tradičních pochoutek ostrova Flores a přilehlé oblasti. Tato sladká svačina má tvar krásného zlatého trojúhelníku a bývá také přezdívána jako „vlasový koláč“. Jawada se vyrábí totiž z tenkých nudlí připomínajících kudrnaté vlasy. Dělá se z palmového cukru, soli, kokosového mléka a rýžové mouky. Těsto se pak smaží, aby bylo řádně křupavé.

Jagung Catemak

Jagung Catemak je druh zeleninového pokrmu, který se běžně podává jako dezert. Pokrm se vyrábí kombinací kukuřice s arašídy, zelenými fazolkami a řadou další zeleniny. Jagung znamená v indonéštině kukuřici.

Jagung Titi

Kukuřičné Titi je oblíbená pochoutka této oblasti, kterou lze nalézt v různých obchodech se suvenýry. Kukuřičné Titi je vyrobeno lisováním kukuřičných zrn na kameni a jejich smažením, má pikantní chuť s nádechem sladkosti a hořkosti.

Ostrov nedaleko Komoda.
Ostrov nedaleko Komoda.

CO NA OSTROVĚ KOMODO NEVYNECHAT

Komodo Festival

Komodo Festival se koná každoročně v březnu v Labuan Bajo, bráně do národního parku Komodo, který se nachází na ostrově Flores. Festival oslavuje biologickou rozmanitost parku, přírodní krásy a jedinečné kulturní dědictví. Slavnost také nabízí tradiční taneční vystoupení, hudbu, stánky s občerstvením a řadu kulturních aktivit. Návštěvníci se mohou také zúčastnit pěších a potápěčských výletů, aby detailně prozkoumali přírodní divy parku.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Sudamala Resort, Labuan Bajo, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Labuan Bajo na ostrov Flores lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 30 000 Kč například s KLM a následně s Garuda Indonesia. Z Labuan Bajo se pak musíte dále na Komodo přepravit lodí. Z České republiky v současné době neexistuje na Flores žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Labuan Bajo trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 23 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, který musí obsahovat alespoň dvě volné stránky. Za vízum udělované při příjezdu do země se platí poplatek 500.000 IDR (cena k 04/2024) a je nutno předložit zpáteční letenku/lodní lístek či navazující letenku. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Dva varani v národním parku Komodo.
Dva varani v národním parku Komodo.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole