Kapské město panorama.

Kapské Město: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Kapské Město, často vychvalované jako nejpodmanivější a nejkrásnější destinace na světě, nabízí živoucí mix kultury, úchvatnou krajinu i prvotřídní komfort. Metropole Jihoafrické republiky je tedy bezesporu diamantem třpytícím se na severním konci Kapského poloostrova, která chytne za srdce kdejakého cestovatele se smyslem pro romantiku a dobrodružství. Necháte se jejím nesmírným půvabem a leskem okouzlit i vy? Kultovní Stolová hora s dokonalými panoramatickými výhledy nebo nejjižnější cíp afrického kontinentu zvaný Mys Dobré naděje s dramatickou atmosférou čeká na vaše prozkoumání!

K návštěvě Kapského Města vás jistě přesvědčí i nedotčené pláže (které jsou mimochodem jedny z nejčistších a nebezpečnějších na světě), adrenalinové aktivity, všudypřítomné umění, kulinářské speciality, pulzující noční život, vína světové třídy, přátelská a vřelá povaha místního obyvatelstva nebo bohaté kulturní dědictví! Zde dostanete od každého trochu, přičemž se vám splní i nejtajnější sny.

Prohlédněte si mapu Kapského Města a naplánujte snadno výlet.

Autor: Iveta Reinisch

25.06.2024

Čti více
Pohled na centrum města těsně po západu slunce.
Pohled na centrum města těsně po západu slunce.

Informace o Kapském Městě

  • Kapské Město má rozlohu 2 461 km², leží v Jižní Africe a představuje hlavní město Západního Kapska. Je také jedním ze tří hlavních měst Jižní Afriky, tj. slouží konkrétně jako legislativní hlavní město a sídlo Národního parlamentu.
  • Kapské Město má pobřeží dlouhé 294 km a je jedním ze čtyř pobřežních metropolitních obcí v Jižní Africe spolu s eThekwini, Nelson Mandela a Buffalo City.
  • Kapské město je často označováno jako „Mateřské město“ (Mother City), neboť právě v něm byla založena první evropská osada.
  • Kapské Město obývá k roku 2024 cca 4 977 833 lidí, je tak druhým největším jihoafrickým městem – hned po Johannesburgu.
  • Etnické skupiny v Kapském Městě tvoří zejména černošští obyvatelé Afriky (45,7 %), míšenci/coloured (35,1 %), běloši (16,2 %) a lidé indicko-asijského původu (1,6 %).
  • Kapské Město má podobné klima jako Kalifornie a Středomoří. Zima začíná v červnu a končí v září, přičemž je obecně vlhkým i větrným obdobím. Zimní teploty se obvykle pohybují mezi 7 °C až 17 °C. Léto trvá od listopadu do března a teploty se pohybují mezi 19 °C až 35 °C. Letní období je obvykle horké, slunečné, občas větrné, ale deště mnoho nepřinese.

Paraglidista vznášející se nad Kapským Městem.
Paraglidista vznášející se nad Kapským Městem.

STOLOVÁ HORA (Table Mountain)

  • Poloha: asi 7,4 km od centra Kapského Města, Národní park Stolové hory (Table Mountain National Park)
  • Vstupné: vstup do většiny oblastí Národního parku Stolové hory je zdarma (tedy i k Stolové hoře), zpoplatněné jsou však některé oblasti (např. Boulders Beach, Silvermine, Kirstenbosch National Botanical Garden) – počítat pak musíte i s náklady na dopravné lanovkou či jiným dopravním prostředkem
  • Otevírací doba: 24 hodin denně a sedm dní v týdnu – lanovka k Stolové hoře funguje dle sezóny
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: nejrychleji a nejsnáze se dostanete na Stolovou horu lanovkou – kabiny odjíždí ze stanoviště na Tafelberg Road každých 10 až 15 minut (na místo odjezdu lanovky se snadno dostanete taxíkem/Uber, vyhlídkovým autobusem Hop On Hop Off, veřejným autobusem MyCiTi/č. 106 + 107 na zastávku Kloof Nek a poté 20 minut pešky k lanovce nebo zapůjčeným automobilem)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Pískovcová Stolová hora s plochým vrcholem zdobí panorama Kapského Města velmi impozantně. Tyčí se do výšky cca 1085 m. n. m. a je pozoruhodným geologickým mistrovským dílem, které vznikalo miliony let. Není tak divu, že se tato unikátní přírodní památka stala roku 2011 jedním z nových sedmi divů světa! Za zmínku také stojí fakt, že Stolová hora je součástí překrásného Národního parku Stolové hory, jenž je celosvětově uznávaný pro svou biologickou rozmanitost a úchvatnou floru i faunu – v chráněné oblasti roste více než 1 470 druhů rostlin a žijí v ní kočkovité šelmy zvané karakalové a dále pak i dikobrazi, hadi, mangusty, želvy, jestřábi, orlové, sokolové, káňata nebo třeba vzácné žáby známé jako Table Mountain Ghost Frog.

Zajímavost: Stolová hora má již dlouhou dobu historický a kulturní význam pro místní komunity Khoikhoi a San, které ji uznávají jako hluboce duchovní místo a symbol svého dědictví.

Jakmile se dostanete na vrchol Stolové hory, otevře se před vám jedinečný panoramatický výhled na rušné Kapské Město a nekonečný Atlantický oceán. Dechberoucí pohledy pak umocní i pohoří Dvanáct apoštolů. Na toto místo si tedy jednoznačně nezapomeňte přibalit fotoaparát! U stanice lanovky na vrcholu hory se pak nachází také prodejna kuriozit, kde se můžete občerstvit v restauraci. Dále jsou k poklidným a snadným procházkám jako stvořené zdejší stezky Dassie Walk, Agama Walk a Klipspringer Walk a zájemci o bezplatnou prohlídku s průvodcem mohou vyčkat každou celou hodinu na Terase Dvanácti apoštolů (Twelve Apostles Terrace), jež pojme až 200 lidí!

Pohled na Stolovou horu.
Pohled na Stolovou horu.

Lanová dráha k Stolové hoře a pěší túry

Pokud se chcete na vrchol Stolové hory dostat co nejpohodlněji a nejrychleji, určitě vsaďte na jízdu lanovkou (Table Mountain Aerial Cableway) z Kapského Města, jejíž dráha je dlouhá cca 765 metrů. Ikonická lanovka se poprvé otevřela veřejnosti 4. 10. roku 1929 a od svého zprovoznění přilákala neuvěřitelných 24 milionů návštěvníků! Roku 1997 však byla zrenovována a nyní přepraví až 65 lidí v jedné kabině. Cesta nahoru trvá do pěti minut a užít si díky ní můžete skvělé panoramatické výhledy (kabina se otáčí o 360 °).

Ti, co ale nemají rádi výšky, jistě ocení možnost dojít ke Stolové hoře pěšky – na výchozí bod túry se musíte přepravit taxíkem nebo půjčeným automobilem. Oblíbené jsou tyto trasy: tříhodinová Platteklip Gorge, dvou až čtyřhodinová India Venster nebo delší stezky Nursery Ravine a Skeleton Gorge – ty vedou z Jižního předměstí Kapského Města/začínají v botanické zahradě Kirstenbosch.

Lanovka na Stolovou horu.
Lanovka na Stolovou horu.

MYS DOBRÉ NADĚJE (Cape of Good Hope) a KAPSKÝ MYS (Cape Point)

  • Poloha: cca 62 km jižně od centra Kapského Města, Národní park/přírodní rezervace Cape Point
  • Vstupné: vstupenka na Kapský mys – dospělý (12+) R400/jihoafrických randů a dítě (2 až 11 let) R200
  • Otevírací doba: říjen až březen od 6:00 do 18:00 a duben až září od 7:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo v rámci organizovaného výletu z Kapského Města za cca 1 a půl hodiny
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok – více slunce a méně deště si pak užijete od ledna do února

Mys Dobré naděje je oblastí, která zaujala evropské námořníky již v roce 1488 – tehdy ji pojmenoval portugalský mořeplavec Bartolomeu Dias jako „Bouřlivý mys“. Když pak k mysu v roce 1580 zamířil anglický mořeplavec Sir Francis Drake, nazval jej „Nejkrásnějším mysem na celém světě“. Přesvědčit se o výjimečnosti této lokality můžete na vlastní oči – tamější kulturní a přírodní dědictví vás uchvátí na první pohled. Více informací o místních rostlinách a zvířatech je pak možné získat v tamějším Návštěvnickém centru Buffelsfontein, odkud je mimo jiné i perfektní výhled na dva majáky zdobící nejjihozápadnější bod Afriky (jeden z nich je stále funkční, tyčí se z Kapského mysu a můžete jej navštívit buď pěšky nebo lanovkou Flying Dutchman).

Mys Dobré naděje je též perfektní lokací pro outdoorové nadšence a nabízí možnosti pěší turistiky, rybaření, surfování nebo cyklistiky. V oblasti lze užívat rovněž plážové relaxace nebo pikniku.

Kapský mys (Cape Point), rozkládající se v Přírodní rezervaci Cape Point, je vzdálen od Mysu Dobré naděje asi 3 kilometry a zaujme vás svou dramatickou scenérií, jež tvoří strmé skály tyčící se více než 200 metrů nad mořem. Svým návštěvníkům nabízí panoramatický výhled na oceán a dva fascinující majáky – ten starší je v provozu od roku 1857, nachází se na okraji vysoko položeného útesu a nabízí též skvělé výhledy na pobřeží. Novější maják byl postaven v roce 1919 na mnohem nižším místě a bohužel není přístupný přímo, můžete se jím ale kochat z dálky. K prozkoumání pak svádí také dvě tamější stezky – Thomase T. Tuckera a Sirkelsvlei, díky nimž lze prozkoumat četné vraky lodí, které zůstaly z dávných dob na pobřeží.

TIP: Od června do října můžete z Kapského mysu při troše štěstí sledovat migrující velryby v oceánu.

Mys Dobré naděje.
Mys Dobré naděje.

NÁRODNÍ BOTANICKÁ ZAHRADA KIRSTENBOSCH (Kirstenbosch National Botanical Garden)

  • Poloha: východní úbočí Stolové hory, asi 13 km od centra Kapského Města
  • Vstupné: dospělý R220 (jihoafrických randů), dítě/dospívající od 6 do 17 let R40 a děti do 6 let zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 8:00 do 19:00 v létě (září-březen) a od 8:00 do 18:00 v zimě (duben-srpen)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, autobusem City Sightseeing a Golden Arrow nebo vyhlídkovým autobusem Hop On Hop Off – veškeré zařízení zahrady je bezbariérové
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Národní botanická zahrada Kirstenbosch byla založena v roce 1913 a jejím cílem je propagace, ochrana a prezentace mimořádně bohaté a rozmanité flory jižní Afriky – stala se mimochodem první botanickou zahradou na světě, která byla věnovaná původní floře země. V zahradě se můžete kochat například rostlinami zvanými Protea (Sugarbushes), Bělosemenkami (Leucospermum), Vřesovcem (Erica), cykasy, divokými gardéniemi nebo nízkou keřovou vegetací známou jako fynbos. Přítomen je v oblasti i skleník (Botanical Society Conservatory), v němž se pěstují a vystavují rostliny ze suchých oblastí, které by venku nepřežily – celkem se zde pěstuje asi 7 000 rostlinných druhů a některé jsou ohrožené nebo vzácné.

TIPY: Pakliže přijedete k Národní botanické zahradě Kirstenbosch jakoukoliv neděli od listopadu do dubna, můžete si v ní užít koncertní představení v rámci akce Summer Sunset Concerts. U brány 3 (Gate 3) se pak vyskytují tři kavárny včetně vynikající čajovny.

Vchod do Národní botanické zahrady Kirstenbosch (Gate 1) najdete na konci zahrad Newlands – v tomto místě se nachází i informační centrum, zimní zahrada a obchod se suvenýry. Jakmile se pak ocitnete v prostorách zahrady, určitě se projděte po populárním chodníku Tree Canopy Walkway neoficiálně známém jako „Boomslang“ neboli „Stromový had“. Most z oceli a dřeva byl postaven v roce 2013, tyčí se mezi stromy a poskytuje návštěvníkům skvělé výhledy do okolního prostředí. Za vidění ovšem stojí i zdejší kopec osázený pelargoniemi, sochařská zahrada nebo oblast s léčivými rostlinami. Tvůrci zahrady pak mysleli i na nevidomé, pro které je určená stezka v Braillově písmu. A pokud jste nadšeným pěším turistou, můžete ze zahrady Kirstenbosch absolvovat jednu ze dvou turistických stezek na Stolovou horu (Skeleton Gorge a Nursery Ravine).

Národní botanická zahrada Kirstenbosch.
Národní botanická zahrada Kirstenbosch.

SIGNÁLNÍ KOPEC A POLEDNÍ DĚLO (Signal Hill And The Noon Gun)

  • Poloha: v Kapském Městě, nad čtvrtí Bo-Kaap – na adrese Military Road, Schotsche Kloof, Cape Town
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – z Poledního děla se však střílí pouze ve 12:00 od pondělí do soboty (vhodné je přijít asi půl hodiny předtím)
  • Potřebná doba na prohlídku: do 1 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, pěšky z Wale Street – trasa je dlouhá necelý 1,5 km (tato ulice je známá barevnými doma a muzeem Bo-Kaap)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Střelba z Poledního děla v Kapském Městě je tradiční již od roku 1806, kdy ji zavedli britští kolonisté. Tehdy dělo používali námořníci k sladění časomíry na lodích a také k ohlašování připlouvajících lodí do přístavu. Místní obyvatelstvo si ale stěžovalo na hluk, a tak byla památka přemístěna v roce 1902 na Signální kopec (Signal Hill) vysoký cca 350 metrů. Reálně jsou v oblasti k vidění dvě děla, přičemž to druhé slouží jako záloha – kdyby to první nevystřelilo. Jakmile vystoupáte na vrchol kopce, rozprostře se před vámi krásný výhled na Kapské Město, Atlantik, přístav Table Bay a Stolovou horu, což rozhodně stojí za zvěčnění na fotografii.

Pokud se budete chtít zúčastnit střelby z Poledního děla na Signálním kopci, určitě vyrazte aspoň hodinu předem – samotný výstřel probíhá sice až ve 12:00 (od pondělí do soboty), předchází mu však krátká prezentace o jeho historii. Obecně je pak doporučováno přinést si k Polednímu dělu kvalitní špunty do uší, které zmírní hluk při výstřelu.

Polední dělo.
Polední dělo.

PLÁŽ CAMPS BAY (Camps Bay Beach)

  • Poloha: asi 7,6 km jihozápadně z centra Kapského Města
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem MyCiti z Kapského Města
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Camps Bay je jednou z dostupnějších pláží poblíž Kapského Města, můžete zde totiž zaparkovat přímo na místě. Dotek zlatavého a jemného písku tedy ucítíte od prvního okamžiku. Dalším bonusem této plážové destinace je to, že je obklopena dlouhým pásem restaurací, klubů, hotelů a barů – ty se nachází pouze přes ulici – na Victoria Road.Snadno si tedy na Camps Bay dopřejete chutné jídlo a svůj oblíbený drink, přičemž se můžete kochat dechberoucími výhledy na pohoří Dvanáct apoštolů, Atlantský oceán či Stolovou horu. Přidanou hodnotu pak má pláž i pro pejskaře, neboť mohou vzít s sebou své psí společníky zcela zdarma (zákaz vstupu se psy však platí od listopadu do března v čase 9:00 až 18:00 a do přílivových oblastí či těch označených modrou vlajkou).

UPOZORNĚNÍ: Při návštěvě této oblasti se připravte na to, že může být poněkud přeplněná – hlavně v sezóně od prosince do ledna.

PLÁŽ CLIFTON (Clifton Beach)

  • Poloha: asi 8 km západně z centra Kapského Města
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem MyCiti č. 108 a 109
  • Nejlepší doba na návštěvu: v letním období – od října do března (vhodnými měsíci jsou i září nebo duben)

Pláž Clifton je jedna z nejoblíbenějších v Kapském Městě a svým návštěvníkům nabízí křišťálově čistou vodu, zlatavý písek a skvělé výhledy na pohoří Dvanáct apoštolů. Pláž je rozdělena do čtyř různých zátok, z nichž každá má své jedinečné kouzlo. Nejmenší ze čtyř zátok (Clifton 1st Beach) se nachází na severním konci pláže Clifton a populární je mezi lidmi hlavně díky okouzlujícím západům slunce. Druhá zátoka (Clifton 2nd Beach) je o něco málo větší než ta první a je ideálním místem pro naprostou relaxaci – ocení ji tedy milovníci klidného prostředí (vhodná je pro rodiny s dětmi, páry hledající romantiku nebo skupiny přátel).

Třetí zátoka (Clifton 3rd Beach) je nejrušnější ze všech čtyřech a rozlohou je také největší. Toto místo přitahuje nejvíce LGBTQ+ komunitu či rodiny s dětmi. A konečně, poslední čtvrtá zátoka (Clifton 4th Beach) představuje odlehlou oázu pro ty, kteří aktivně vyhledávají dostatek soukromí a klidná útočiště. Výborná je tak pro únik z rušného městského prostředí a mnoho volnočasových aktivit. Čtvrtá zátoka pláže Clifton je také jedinou, kam mohou návštěvníci přivést své psí společníky. Občerstvit se pak můžete v nedaleké restauraci The Bungalow, která je otevřená každý den od 12:00 do 23:00.

Aktivity na pláži Clifton: Ať už si vyberete jakoukoliv zátoku pláže Clifton, můžete v ní provozovat potápění, surfování či šnorchlování. Koupání je pak v celém úseku pláže obecně bezpečné, je však potřeba dodržovat veřejná varování nebo pokyny plavčíka.

Pláž Camps Bay.
Pláž Camps Bay.

PLÁŽ BOULDERS (Boulders Beach)

  • Poloha: asi 42 km jižně od centra Kapského Města, vedle vesničky Simon's Town
  • Vstupné: dospělý (12+) R190 a dítě (2 až 11 let) R95 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: dle sezóny – v létě od prosince do ledna je otevřeno od 7:00 do 19:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny nebo dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem MyCiti z Kapského Města
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok, a především pak v létě od prosince do ledna – pokud chcete vidět aktivnější kolonii tučňáků

Ohromující pláž Boulders si vysloužila svůj název díky masivním žulovým balvanům, které jsou roztroušeny v písku a oddělují pobřeží na klidné, odlehlé i bezpečné zátoky – jedná se tedy o oblast nanejvýš vhodnou pro rodiny s dětmi. Pláž je také součástí chráněného Národního parku Stolové hory, dočkáte se zde tedy panenské a čisté přírody. Hlavním lákadlem pláže Boulders jsou ovšem tučňáci afričtí, k nimž se dostanete opravdu blízko (doporučuje se však dodržovat odstup a zvířata nerušit). Tito nelétaví ptáci jsou fascinujícími ale i ohroženými zvířaty – kolem pláže žije kolonie s cca třemi tisíci tučňáky.

Tučňáci pobíhající po pláži Boulders.
Tučňáci pobíhající po pláži Boulders.

VÍCEÚČELOVÉ NÁKUPNÍ CENTRUM V&A WATERFRONT (The Victoria & Alfred Waterfront)

  • Poloha: cca 1,8 km severně od centra Kapského Města
  • Vstupné: zdarma – peníze se budou hodit na nákupy
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra Kapského Města, zapůjčeným automobilem, veřejnou dopravou (Metrorail na stanici Cape Town Harbour) nebo taxíkem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Víceúčelové nákupní centrum V&A Waterfront je klíčovým partnerem v jihoafrickém cestovním ruchu a ročně jej navštíví zhruba 24 milionů lidí. Komplex je zasazen do rušného přístavu, jenž byl postaven koncem 19. století druhým synem královny Viktorie, Alfredem – tehdy fungoval jako zastávka pro mnohé evropské lodě. Dnes návštěvníkům toto místo přináší doslova neomezené možnosti volnočasového vyžití, neboť zahrnuje 22 památkových objektů, přes 450 obchodů nebo více než 80 restaurací. Pozoruhodnou a hojně vyhledávanou atrakcí je zde také Akvárium Two Oceans. V&A Waterfront je pak mimo jiné i výchozím bodem pro výlety za pozorováním velryb a výpravy na ostrov Robben.

TIPY: Až se budete pohybovat v oblasti V&A Waterfront, vyzkoušejte jízdu v ikonickém ruském kole „The Cape Wheel“ – získáte tak dokonalý výhled na přístav a Kapské Město obecně. A za návštěvu pak rozhodně stojí tato místa: Nákupní centrum Victoria Wharf (Victoria Wharf Shopping Centre) nebo Muzeum baterií Chavonnes (Chavonnes Battery Museum).

Víceúčelové nákupní centrum The Victoria & Alfred Waterfront.
Víceúčelové nákupní centrum The Victoria & Alfred Waterfront.

RADNICE V KAPSKÉM MĚSTĚ (Cape Town City Hall)

  • Poloha: centrum Kapského Města – na adrese Darling Street, CBD
  • Vstupné: odvislé je od akcí nebo aktivit konaných v radnici
  • Otevírací doba: odvislá je od akcí nebo aktivit konaných v radnici
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra Kapského Města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Budova radnice v Kapském Městě byla postavena v roce 1905 a je jednou z posledních viktoriánských staveb v Jižní Africe. Velký sál radnice je pravidelně využíván ke konání společenských i kulturních akcí a představuje také domovské stanoviště pro neziskovou organizaci Cape Philharmonic Orchestra – pod její patronací se v radničních prostorách pořádají koncerty. S radnicí v Kapském Městě se však pojí i jeden významný historický okamžik! Právě zde Nelson Mandela poprvé promluvil po svém propuštění z vězení (únor roku 1990), kde strávil nekonečných 27 let. Jako návštěvníci zde můžete obdivovat zejména unikátní architekturu radnice – spodní stěny a sokly budovy byly postaveny z vytěžené žuly v lomu na Signálním kopci (Signal Hill) a zbylý stavební materiál tvoří béžový vápenec, jenž byl dovezen z města Bath v Anglii.

Zajímavost: Nejpůsobivějším prvkem Velkého sálu radnice jsou masivní varhany se 3 165 píšťalami, které jsou světově proslulé kvalitou svého zpracování a dokonalým zvukem.

KATEDRÁLA SVATÉHO JIŘÍ (St. George’s Cathedral)

  • Poloha: centrum Kapského Města – na adrese 5 Wale Street
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: dle konaných bohoslužeb a akcí
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: pěšky z centra Kapského Města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem MyCiti
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Katedrála svatého Jiří je nejstarší katedrálou v jižní Africe a veřejně známou se stala poté, co sehrála významnou roli v odporu proti apartheidu. Tehdy se jí říkalo „Katedrála lidu“, protože měla dveře otevřené pro všechny lidi bez ohledu na barvu pleti. Budova katedrály byla navržena architektem Sirem Herbertem Bakerem a postavena z pískovce, jenž se vytěžil ze Stolové hory. Základní kámen katedrály byl položen roku 1901 budoucím králem Jiřím V., přičemž až roku 1906 započaly stavební práce. Veřejnosti se pak prostory katedrály otevřely v roce 1978. Při návštěvě se můžete zúčastnit bohoslužby nebo jen tak v tichosti rozjímat a obdivovat úchvatné barevné vitráže, které jsou dílem uznávaného francouzského umělce Gabriela Loire.

Zajímavost: Nedaleko Katedrály svatého Jiří můžete také spatřit kus Berlínské zdi, kterou dostal darem při návštěvě Berlína v roce 1996 bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela. Tato památka je intenzivním odkazem na historii studené války a denně přitahuje mnoho turistů.

Radnice Kapského Města.
Radnice Kapského Města.

HRAD DOBRÉ NADĚJE (Castle Of Good Hope)

  • Poloha: centrum Kapského Města – na adrese Darling Street & Buitenkant Street
  • Vstupné: dospělý R60, senior a dítě R25 (jihoafrických randů) – poslední prodej vstupenek v 15:15
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra Kapského Města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Hrad Dobré naděje byl postaven na konci 17. století Nizozemskou Východoindickou společností (Dutch East India Company) a sloužil jako centrum koloniální správy a ozbrojených sil Kapského Města. Vzhledem ke své dlouhé historii tak představuje nejstarší dochovanou budovu v Jižní Africe. Dnes památka nadále slouží jako vojenská pevnost a také jako sídlo několika muzeí – prohlédnout si v místě můžete vojenské muzeum prostoupené vojenskou historií, stálou keramickou výstavu FIRED (umístěna je ve staré hradní sýpce) nebo sbírku jihoafrického obchodníka Williama Fehra – ta obsahuje ku příkladu artefakty týkající se historie národů a krajiny rané koloniální Jižní Afriky nebo zajímavá umělecká díla, nábytek a různé dekorativní předměty.

Návštěvníkům se však nabízí v komplexu Hradu Dobré naděje i obchod se suvenýry (zde najdete ke koupi originální řemeslné výrobky místních lidí) a restaurace Re5, kde si lze pochutnat na lehkých lokálních pokrmech a osvěžujících drincích. Vedle hradní kaple pak můžete také spatřit Památník Krotoa, který je připomínkou slavné vůdkyně národa Khoi.

Hrad Dobré naděje.
Hrad Dobré naděje.

RUSKÉ KOLO V KAPSKÉM MĚSTĚ (The Cape Wheel)

  • Poloha: asi 3 km od centra Kapského Města, úpatí Signálního kopce (Signal Hill) – na adrese The Lawns, Breakwater Boulevard, Victoria & Alfred Waterfront
  • Vstupné: dospělý 18+ zaplatí R250, dítě 4 až 17 let R95 (jihoafrických randů) a děti do 4 let mají vstup zdarma (pronajmout si můžete i VIP gondolu pro 4 osoby za R2875)
  • Otevírací doba: v létě (září až duben) denně od 10:00 do 22:00 nebo dle počasí, v zimě (květen až srpen) od pondělí do čtvrtka v čase 11:00 až 21:00, pátek a sobota v čase 10:00 až 22:00 a neděle v čase 10:00 až 21:00
  • Potřebná doba na prohlídku: do 0,5 hodiny (jedna standardní jízda trvá asi 15 minut)
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, pěšky z centra nebo veřejným autobusem MyCiti – zastávka se nachází podél vody, na Breakwater Boulevard
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Ruské kolo v Kapském Městě zvané „Cape Wheel“ se tyčí z nábřeží víceúčelového komplexu Victoria & Alfred Waterfront (V&A Waterfront) a nabízí panoramatický výhled na Stolovou horu, ostrov Robben nebo centrum Kapského Města z výšky 40 metrů. Tato velkolepá atrakce byla zprovozněna v roce 2010 v rámci Mistrovství světa ve fotbale a svým návštěvníkům nabízí svezení v celkem třiceti plně uzavřených kabinách (gondolách) – do každé kabiny se vejde šest lidí. Jedna jízda trvá přibližně čtvrt hodiny a obnáší čtyři otáčky, pokud si však připlatíte tzv. Sky Dining (piknik na ruském kole s vlastním jídlem), může se protáhnout až na půl hodiny. V nabídce má ale provozovatel i VIP gondolu pro milovníky luxusu, ve které se nabízí cestujícím předkrmy, láhev sektu, hudba, skvělý výhled skrz skleněnou podlahu a pohodlí na kožených sedačkách.

Pohled na rozsvícené vyhlídkové kolo.
Pohled na rozsvícené vyhlídkové kolo.

STADION V KAPSKÉM MĚSTĚ (DHL Stadium)

  • Poloha: asi 2,8 km od centra Kapského Města – na adrese Fritz Sonnenberg Road, Green Point
  • Vstupné: liší se dle konkrétní akce
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, pěšky z centra nebo autobusem MyCiti (zastávka Stadium)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Víceúčelový stadion v Kapském Městě je známý také jako DHL Stadion (DHL Stadium) nebo Green Point Stadion (Green Point Stadium) a své brány otevřel v roce 2009. Pokud se budete chtít zúčastnit jakékoliv sportovní události, koncertu či jiné aktivity pod patronací stadionu, musíte zamířit na městské předměstí Green Point. Stadion nabízí 55 000 míst k sezení, bezbariérový přístup a je vybaven nejmodernějšími zvukovými systémy. Kromě sportovních utkání anebo například koncertů můžete v místě absolvovat za poplatek i tzv. DHL Stadium Tour, díky níž nahlédnete do zákulisí této pozoruhodné budovy – musíte se ale zaregistrovat na konkrétní den přes oficiální webové stránky stadionu.

Budova stadionu však návštěvníky zaujme i z hlediska architektury, její tvar je totiž inspirován africkou miskou. Střecha je pak skleněná, tedy chrání diváky před nepříznivými klimatickými podmínkami a zároveň propouští denní světlo (má mimochodem schopnost zadržovat dešťovou vodu, která následně zavlažuje trávník/herní pole). Zajímavostí také je, že stavba stadionu je ekologicky udržitelná – postavena byla z materiálů šetřících životní prostředí.

Zajímavost: Stadion v Kapském Městě hostil několik významných událostí, jako například fotbalové mistrovství světa FIFA 2010 anebo se také stal místem pro konání koncertů Coldplay, Rihanny, Justina Biebera a mnoha dalších interpretů.

Pohled na Cape Town Stadium, jedno z dějišť Mistrovství světa ve fotbale 2010.
Pohled na Cape Town Stadium, jedno z dějišť Mistrovství světa ve fotbale 2010.

MĚSTSKÁ ČTVRŤ BO-KAAP

  • Poloha: centrum Kapského Města, na úpatí Signálního kopce (Signal Hill)
  • Vstupné: zdarma – vstupné se hradí v místním muzeu Iziko Bo-Kaap, tj. R60 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně (muzeum Iziko Bo-Kaap je otevřené pouze od pondělí do soboty v čase 9:00 až 17:00)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Pulzující městská čtvrť Bo-Kaap je nejfotografovanější oblastí Kapského Města. Počátky této pestrobarevné čtvrti sahají až do 60. let 18. století, kdy ještě byla známá jako Malajská čtvrť – tu obývali především otroci z Malajsie, Indonésie a ostatních míst Afriky (říkalo se jim Kapští Malajci/Cape Malays), kteří byli do Kapského Města dovezeni na práci. Domy známé také jako „huurhuisjes” měli tito lidé v pronájmu od holandských kolonistů. Zajímavostí také je, že během pronájmu museli otroci zachovat bílé fasády domů. Jakmile ale bylo toto zrušeno a nemovitosti se začaly rozprodávat jejich obyvatelům, změnily konečně svůj barevný ráz na nejveselejší odstíny – ty se ostatně staly výrazem svobody otroků. Dodnes žije ve čtvrti Bo-Kaap mnoho potomků Kapských Malajců, o kterých se můžete dozvědět více v místním muzeu Iziko Bo-Kaap.

Muzeum Iziko Bo-Kaap

Muzeum Iziko Bo-Kaap je jedním z prvních domů postavených v oblasti Bo-Kaap. V roce 1965 byl tento dům prohlášen za národní památku a v 70. letech 20. století restaurován. Samotné muzeum pak bylo založeno roku 1978 a provozuje jej instituce Iziko Museums of South Africa. V muzejních prostorách se dozvíte vše o historii komunity Bo-Kaap – tedy od zvyků a přesvědčení, až třeba po vlivy politických ideologií a diskriminační legislativu apartheidu.

Barevná městská čtvrť Bo-Kaap.
Barevná městská čtvrť Bo-Kaap.

DLOUHÁ ULICE (Long Street)

  • Poloha: centrum Kapského Města
  • Vstupné: zdarma – hodit se budou peníze na různé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více ale aktivit
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem MyCiti
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Pokud budete v Kapském Městě hledat bujarou noční zábavu, chutnou večeři, kulturní zážitky nebo jen příležitosti k nakupování, určitě zamiřte do Dlouhé ulice neboli Long Street. Tato nejstarší městská ulice se totiž může pochlubit skutečně rozmanitou sbírkou skvělých kaváren, restaurací, barů, vintage obchodů, knihkupectví, afrických řemeslných trhů a uměleckých galerií. Obdivovat v části ulice ale můžete i budovy z viktoriánské éry s krásnými balkony z tepaného železa nebo navštívit tamější mešitu Palm Tree z roku 1780, nejstarší misijní kostel v Jižní Africe s muzeem a veřejnou uměleckou instalaci Open House. Nudit se v tomto pulzujícím místě určitě nebudete!

Ulice Long Street, kde se nachází plno barů a restaurací.
Ulice Long Street, kde se nachází plno barů a restaurací.

HISTORICKÉ NÁMĚSTÍ GREENMARKET (Greenmarket Square)

  • Poloha: centrum Kapského Města – na adrese Burg Street & Longmarket Street
  • Vstupné: zdarma – hotovost se bude hodit k nákupu jídla, pití, suvenýru a mnohého dalšího
  • Otevírací doba: každý den od 9:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem MyCiti – nejbližší stanice je asi 15 minut od náměstí
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok (každý první čtvrtek v měsíci probíhají na náměstí slavnosti s živou hudbou)

Historické náměstí Greenmarket je jednou z nejživějších oblastí Kapského Města a představuje také druhý nejstarší veřejný prostor ve městě (hned po náměstí Grand Parade). Náměstí bylo založeno roku 1696 za první holandské okupace a od svého vzniku sloužilo mnoha různým účelům. Nejprve se využíval Greenmarket jako tržiště – na něm se prodávala nejen lokálně vypěstovaná zelenina ale bohužel také otroci. V 18. století se pak náměstí stalo centrem obchodu s textilem a dalším zbožím a až do 19. století bylo důležitým obchodním uzlem. Během období apartheidu využívali toto prostranství k setkávání místní aktivisté a pořádali demonstrace a protesty proti nerovnému přístupu k černošské populaci.

Jako návštěvníci si můžete na náměstí Greenmarket užít mnoho různých aktivit. Velice oblíbené je zde nakupování suvenýrů, řemeslných výrobků a jiného pozoruhodného zboží (smlouvání o ceně je povoleno). Na své si ale v místě přijdou i gurmáni, neboť náměstí je poseté skvělými kavárnami a restauracemi, kde lze ochutnat lokální africké pokrmy. O celodenní veselí se pak postarají hudebníci, tanečníci a další umělci. A pokud milujete historii, nenechte si ujít například prohlídku Staroměstského domu (Old Town House), který pochází z roku 1755 či holandského kostela Groote Kerk, jenž byl otevřen roku 1841.

Jeden ze stánků na historickém náměstí Greenmarket.
Jeden ze stánků na historickém náměstí Greenmarket.

OSTROV ROBBEN (ROBBEN ISLAND)

  • Poloha: cca 18 km od Kapského Města
  • Vstupné: dospělý R600 a dítě R310 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: výlety na ostrov Robben se konají každý den v 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 (hlavní sezóna je od 1. 9. do 30. 4.), v mimosezóně od 1. 5. do 30. 8. se konají výlety jen v 9:00, 11:00 a 13:00
  • Potřebná doba na prohlídku: výlet na ostrov Robben trvá obvykle 4 hodiny (zahrnuta prohlídka a trajektová doprava)
  • Doprava: trajektem z Nelson Mandela Gateway, vedle Clock Tower (nachází se na V&A Waterfront) – doporučuje se včasná rezervace výletu online přes oficiální webové stránky ostrova Robben
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Ostrov Robben je připomínkou pohnuté historie Jižní Afriky, neboť sloužil až do roku 1996 jako vězení s maximální ostrahou. Během apartheidu zde býval vězněm i bývalý prezident Jižní Afriky a militantní aktivista Nelson Mandela. Území ostrova však bylo v různých časových obdobích využíváno také jako vojenská základna, domov pro kolonii malomocných nebo ústav pro duševně choré. Dnes je ostrov Robben světovým dědictvím UNESCO a také fascinujícím muzeem, které podrobně popisuje historii – prohlídky věznice zde můžete dokonce absolvovat s bývalými vězni, a tak získáte informace o tehdejším životě na ostrově z první ruky.

Prohlídka ostrovu Robben: standardně zahrnuje procházku starou věznicí včetně nahlédnutí do bývalé Mandelovy cely a 45minutovou komentovanou jízdu autobusem po ostrově – autobus míjí důležité ostrovní památky jako např. vápenný lom, ve kterém Nelson Mandela a mnozí další vězni těžce pracovali, malý dům, kde byl Robert Sobukwe, vůdce Panafrikanistického kongresu držen šest let na samotce a kostel používaný během pobytu na ostrově jako kolonie malomocných.

Letecký pohled na ostrůvek Robben.
Letecký pohled na ostrůvek Robben.

VEŘEJNÝ PARK A BOTANICKÁ ZAHRADA COMPANY’S GARDEN

  • Poloha: centrum Kapského Města – na adrese 12 Government Avenue
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 7:00 až 19:00 (září až březen), 7:00 až 18:00 (duben až srpen)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem MyCiti
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Company’s Garden neboli „Firemní zahrada“ dostala svůj název od nizozemské společnosti Dutch East India Company, která ji založila roku 1652 k pěstování plodin pro námořníky připlouvající do Kapského Města na lodích. Jedná se o nejstarší zahradu v Jižní Africe, která svým návštěvníkům nabízí pohledy například na nejstarší pěstované jihoafrické hrušně, zahradu růží z roku 1929, pamětní zahradu připomínající jihoafrické vojáky, voliéru s ptactvem, bylinkovou a sukulentní zahradu nebo historické sochy a památky. Uvnitř komplexu zahrady je také možné navštívit Jihoafrické muzeum Iziko a Národní galerii Iziko (Iziko South African Museum a Iziko National Gallery).

TIP: K dispozici je v blízkosti zahrady také stejnojmenná rodinná restaurace The Company's Garden Restaurant, která nabízí i prostor hřiště pro nejmenší. Snadno dostupná je z Queen Victoria Street.

Veřejný park Company’s Garden.
Veřejný park Company’s Garden.

HISTORICKÉ MUZEUM IZIKO SLAVE LODGE

  • Poloha: centrum Kapského Města – na rohu Adderley Street a Wale Street
  • Vstupné: R60 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: od pondělí do soboty v čase 9:00 až 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Slave Lodge je jednou z nejstarších budov Kapského Města, jež je spojena s pohnutou historií otrokářství. Postavena byla v roce 1679 pro zajaté otroky – ti zde měli velmi drsné podmínky, neboť budova neměla žádná okna, pouze zamřížované lamely ve zdech. Stejně tak do Slave Lodge dříve zatékalo, což způsobovalo nadměrnou vlhkost v interiéru a špatné ovzduší. Svou funkci budova plnila až do roku 1811, kdy ji britské koloniální úřady přeměnily na vládní úřad. Později nemovitost sloužila také jako Nejvyšší soud nebo Jihoafrické muzeum kulturní historie. Až roku 1998 byla přejmenována na Muzeum Iziko Slave Lodge, které návštěvníkům přibližuje historii Jižní Afriky, a především pak otrokářství – pracuje se zastřešujícím tématem „Od lidských křivd k lidským právům“.

MUZEUM SRDCE KAPSKÉHO MĚSTA (The Heart Of Cape Town Museum)

  • Poloha: cca 5 km od centra Kapského Města, nemocnice Groote Schuur
  • Vstupné: dospělý R400, senior R350, student s průkazkou R250 a dítě R100 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: od pondělí do pátku v čase 9:00 až 15:00, prohlídky s průvodcem se konají denně v 9:00, 11:00 a 13:00 (poslední prohlídka v 15:00 se koná pouze po předchozí rezervaci)
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Muzeum srdce Kapského Města, soustředěné v nemocnici Groote Schuur, oslavuje všechny, kteří se podíleli na chirurgickém výkonu souvisejícím s první transplantací srdce na světě. Převratný operační zákrok vedl dne 3. 12. 1967 jihoafrický lékař/profesor Christiaan Neethling Barnard a vy se díky muzeu můžete podívat na to, jak tehdy vypadal operační sál (díky replice) a jaká byla časová osa samotné operace. Pacientem tehdy býval Jihoafričan Louis Washkansky, který po transplantaci srdce normálně komunikoval s okolím. Přestože tento muž přežil s novým orgánem pouze 18 dní, zůstává jeho příběh v zásadě přelomový pro celý lékařský svět. V muzejní sbírce pak můžete také vidět mnoho fotografií, dokumentů a artefaktů souvisejících s transplantací srdce a jejím dopadem na medicínu a společnost.

Budova historického muzea Iziko Slave Lodge.
Budova historického muzea Iziko Slave Lodge.

MUZEUM DISTRICT SIX (The District Six Museum)

  • Poloha: v centru Kapského Města, jen pár bloků od Hradu Dobré naděje – na adrese 25A Buitenkant Street, District Six
  • Vstupné: základní/samostatný vstup stojí R60 (jihoafrických randů) – muzeum nabízí také prohlídky s průvodcem za menší příplatek v časech 9:30, 10:30, 11:30 a 13:30
  • Otevírací doba: od pondělí do soboty v čase 9:00 až 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Muzeum District Six bylo založeno v roce 1994 a připomíná komunitu dřívějšího obyvatelstva šestého okresu v Kapském Městě, která bývala etnicky velmi rozmanitá a také živá do dob apartheidu. Do první poloviny 20. století zde žila desetina městské populace, avšak roku 1966 (kdy byl apartheid v plném proudu), byla čtvrť prohlášena za „bílou“ a více než 60 tisíc původních obyvatel se muselo přestěhovat do chudinských čtvrtí – pustých oblastí na okraji Kapského Města. Návštěvníci si mohou muzejní prostory připomínající složitou dobu prohlédnout i s průvodcem, jenž je původním obyvatel šestého okresu.

ZEITOVO MUZEUM SOUČASNÉHO AFRICKÉHO UMĚNÍ (Zeitz Museum of Contemporary Art Africa/MOCAA)

  • Poloha: asi 1,8 km od centra Kapského Města – na adrese V&A Waterfront Silo District, S Arm Road, Waterfront
  • Vstupné: dospělý R250 (jihoafrických randů), děti a mladiství do 18 let mají vstup zdarma (s sebou musí mít průkaz totožnosti/cestovní pas)
  • Otevírací doba: denně od 10:00 do 18:00 – poslední vstup je umožněn v 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: pěšky z centra Kapského Města, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem MyCiti č. 104 (zastávka Waterfront Silo)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Zeitovo muzeum současného afrického umění (Zeitz MOCAA) je největší muzeum umění nejen v Africe ale i na celém světě. Zajímavostí je, že sídlí v bývalém obilném silu na V&A Waterfront – zdejší sila byla postavena roku 1921, po většinu 20. století sloužila jako průmyslové centrum přístavní oblasti a dlouho představovala nejvyšší budovy v Africe. Původní komplex se skládal z 56 skladovacích sil, přilehlé budovy výtahu a stal se památkovou rezervací. O vznik samotného muzea se pak zasloužil německý obchodník a mecenáš Jochen Zeitz, podle kterého je také budova pojmenována.

Zeitovo muzeum současného afrického umění se otevřelo veřejnosti v roce 2017 a svým návštěvníkům nabízí prohlídku prostorů rozkládajících se na 6 000 metrech čtverečních, jež se rozdělují do devíti podlaží a stovky jednotlivých galerií. Spatřit lze v muzeu například umělecká díla těchto autorů: Kendell Geers, Frances Goodman, William Kentridge a mnoha dalších. K dispozici je krom jiného i knihkupectví, restaurace, čítárna a střešní zahrada soch.

Zajímavost: Působivý je také samotný interiér muzea ve tvaru mnohonásobně zvětšeného kukuřičného zrna (to bylo nalezeno na parcele před zahájením výstavby a stalo se pro architekty inspirací). Výsledkem je tedy řada zakřivených betonových linií se světlem proudícím skrz válcové konstrukce sila.

Zeitovo muzeum současného afrického umění.
Zeitovo muzeum současného afrického umění.

HORA LVÍ HLAVA (Lion’s Head)

  • Poloha: asi 5,5 km od centra Kapského Města
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny či více
  • Doprava: v rámci pěší túry, zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusy MyCity č. 106 a 107 na zastávku Kloof Nec – odtud je začátek stezky na vrchol vzdálen asi 600 až 700 metrů
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok od východu do západu slunce

Hora Lví hlava se rozhodně nenechává zahanbovat impozantnější Stolovou horou! Tato skalnatá věž ve tvaru kužele totiž dodává Kapskému Městu na určité zvláštnosti a výjimečnosti. Specifické připodobnění ke „lví hlavě“ získala od místních obyvatel – podle nich tato skála skutečně připomíná hlavu krále zvířat a tělo pak tvoří dle jejich představivosti Signální kopec (Signal Hill). Ať už spatříte tento předobraz nebo ne, určitě výlet stojí za to! Pokud dychtíte po panoramatických 360° výhledech na Kapské Město a chcete si protáhnout zdravě tělo, je pro vás túra na horu Lví hlava tím pravým. Vidět z tohoto skalnatého výběžku však můžete perfektně (při dobrém počasí) i Stolovou horu, pohoří Dvanáct apoštolů, ostrov Robben, Signální kopec či pláže Clifton a Camps’ Bay.

Túra na vrchol hory Lví hlava je daleko snazší než ta na Stolovou horu – stále ale musíte počítat se střední náročností terénu, a tedy i s adekvátní přípravou na trek (kvalitní obuv, dostatek vody, batoh, občerstvení, čelovka a podobně). Cesta se krom jiného obtáčí kolem vrcholu, a tak můžete spatřit různé druhy výhledů.

Hora Lví hlava.
Hora Lví hlava.

AKVÁRIUM DVA OCEÁNY (Two Oceans Aquarium)

  • Poloha: cca 1,2 km od centra Kapského Města – v komplexu Victoria & Alfred Waterfront na Dock Road
  • Vstupné: celodenní vstupenka (platí až 90 dní od zakoupení a lze ji koupit online) stojí pro dospělého R250, pro dítě 4 až 13 let R115 a pro dítě 14 až 17 let R185 (jihoafrických randů), děti pod 4 roky mají vstup zdarma a děti do 14 let musí přijít v doprovodu dospělého
  • Otevírací doba: od pondělí do pátku v čase 9:30 až 18:00, sobota + neděle v čase 9:00 až 18:00 (poslední vstupenku je možné zakoupit 30 minut před koncem otevírací doby)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky z centra města, zapůjčeným automobilem, taxíkem, vyhlídkovým autobusem Hop On-Hop Of nebo veřejnou dopravou/autobusem MyCiti č. 104
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Plánujete-li dovolenou v Kapském Městě s dětmi, je návštěva Akvária Dva oceány (Two Oceans Aquarium) naprostou nutností – zaujme ale i dospělé! Zamířit za touto nezapomenutelnou atrakcí musíte do nábřežního komplexu Victoria & Alfred Waterfront, který vám krom jiného poskytne naprostý komfort ohledně jídla, pití, nakupování i dalšího volnočasového vyžití. Akvárium bylo otevřeno veřejnosti v roce 1995 a je domovem více než 3 000 tvorů, včetně žraloků, želv, mořských koníků, medúz, úhořů, krabů nebo tučňáků. Návštěvníkům se v místě nabízí také sledování krmení mořských živočichů nebo dokonce plavání se žraloky v nádrži.

Akvárium má rovněž vlastní restauraci Ocean Café, kde se lze občerstvit lehkými lokálními pokrmy a osvěžujícími nápoji. A pokud si budete chtít odnést něco na památku, můžete zamířit do tamějšího obchodu se suvenýry s mořskou tématikou (Aquarium Shop).

Tunel v akváriu Two Oceans.
Tunel v akváriu Two Oceans.

OBLAST MAIDEN’S COVE BRAAI (Maiden's Cove Braai Area)

  • Poloha: cca 7,8 km jihozápadně od centra Kapského Města a do 2 km od pláže Clifton
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo veřejnou dopravou
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Ohromující veřejný prostor Maiden‘s Cove Braai se rozprostírá ve čtvrti Camps Bay v Kapském Městě a svým návštěvníkům nabízí nezapomenutelné výhledy na Stolovou horu, pohoří Dvanáct apoštolů či Atlantický oceán. Tato oblast je mimo jiné velmi oblíbená pro pozorování západu slunce, zhotovení výjimečných foto snímků nebo bezpečné koupání v klidných vodách – díky zaobleným masivním balvanům. Mezi další oblíbené aktivity v Maiden‘s Cove Braai patří i grilování (k dispozici jsou veřejná ohniště), piknik, opalování na pláži, pozorování velryb a delfínů (zejména mezi červnem až listopadem), potápění či romantické procházky po pobřeží.

Historická zajímavost: Rekreační prostor Maiden‘s Cove Braai má zvláštní historii, neboť zahrnuje jednu z mála pláží, kam mohli nebílí/černošští obyvatelé Kapského Města přijít a užít si den u moře (v oblasti pouze pro bílé kvůli apartheidu). Černoši tehdy nemohli využívat ani pláže Clifton a Camps Bay.

Pobřeží v oblasti Maiden's Cove Braai.
Pobřeží v oblasti Maiden's Cove Braai.

POBŘEŽNÍ ČTVRŤ SEA POINT

  • Poloha: cca 4,7 km od centra Kapského Města
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či více aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem, pěšky z centra nebo autobusem MyCiti
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Kousek od centra Kapského Města, mezi Signálním kopcem a Atlantským oceánem, leží překrásná pobřežní čtvrť Sea Point – táhne se až do Mouille Point a prochází parkem Green Point. Oblast získala svůj název v roce 1767, kdy se v ní utábořil Sam Willis se svými muži pod vedením kapitána Cooka (čtvrť Sea Point pro ně tehdy byla útočištěm, kde se skrývali před epidemií neštovic). Větší příliv obyvatel zaznamenala oblast v roce 1800 a dnes je rušnou částí Kapského Města, která nabízí nepřeberné možnosti volnočasového vyžití.

Oddávat se můžete v Sea Point například příjemným procházkám po tamější promenádě, odpočívat v parku Green Point od městského shonu, zahrát si golf pod Golfovým klubem Metropolitan, plavit se na kajaku k delfínům, navštívit tržiště Mojo s lokálními výrobky, kochat se výhledy na Atlantik, koupat se v bazénu, opalovat se na plážích nebo ochutnávat skvělé drinky a pokrmy v místních restauracích či barech. Podél promenády je rovněž několik parků s dostatečným prostorem pro domácí mazlíčky, kteří v nich mohou volně pobíhat pod dohledem majitele.

Zajímavosti: Během procházky po pobřežní promenádě v Sea Point si povšimněte vraku lodi RMS Athens – to byla královská poštovní loď pro britskou flotilu, která se potopila nedaleko pobřeží u Mouille Point v roce 1865. Za vidění zde ale stojí i nejstarší maják v Jižní Africe, jenž funguje od roku 1824!

Pobřežní čtvrť Sea Point s promenádou.
Pobřežní čtvrť Sea Point s promenádou.

HRAD LICHTENSTEIN (Lichtenstein Castle)

  • Poloha: asi 26,6 km jižně z centra Kapského Města – na adrese 81 Harbour Road, Hout Bay
  • Vstupné: hrad slouží pouze k soukromým pronájmům (pořádání akcí), lze si ale domluvit i soukromou prohlídku s průvodcem předem – za poplatek
  • Otevírací doba: přístupný je hradní interiér pouze těm, co si jej pronajmou soukromě (prohlédnout si však můžete exteriér)
  • Potřebná doba na prohlídku: do 1 hodiny
  • Doprava: zapůjčeným automobilem za cca 35 minut, taxíkem nebo autobusem MyCity č. 108 nebo 109 (ze zastávky Adderley na zastávku Fishmarket – dále asi 28 minut pěšky)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Pohádkový hrad Litchtenstein se hrdě vyjímá na hoře Karbonkelberg v zátoce Hout Bay a svým návštěvníkům (pronajímatelům) nabídne naprosto fantastické scenérie, které se mohou jevit jako z jiného světa. Hrad je zdařilou replikou novogotického zámku Litchtenstein v jižním Německu, postaven byl roku 1998 a umožňuje ve svých interiérech i exteriérech konání velkolepých svateb, oslav, teambuildingů nebo jiných soukromých akcí pro více lidí. Prostory hradu jsou krom jiného vhodné k uměleckému fotografování a filmování. A pokud ještě nevíte, kam jet na líbánky, nebo jen chcete s partnerem prožít romantiku, určitě pronájem zvažte. Se čtyřmi honosnými ložnicemi a apartmá se zde budete cítit opravdu královsky!

Hrad Lichtenstein.
Hrad Lichtenstein.

REZERVACE PRO PTÁKY, PLAZY A DIVOKOU ZVĚŘ (World of Birds Wildlife Sanctuary and Monkey Park)

  • Poloha: cca 21 km z centra Kapského Města – na adrese Valley Road, Hout Bay
  • Vstupné: dospělý R130, dítě (3 až 16 let) R50, student či senior s průkazkou R85/jihoafrických randů, děti do 3 let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:00 (poslední vstup je umožněn v 16:00), v konkrétní časy je možné také sledovat krmení tučňáků, pelikánů, kormoránů a dravců
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem za cca 32 minut, taxíkem nebo autobusem MyCiti č. 109 (ze zastávky Adderley na zastávku Valley a poté pěšky cca 27 minut)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Rezervace pro ptáky, plazy a divokou zvěř „World of Birds“ byla veřejnosti otevřena v roce 1973 a považována je za největší svého druhu v Africe. Pochlubit se může více než 3 000 ptáky a malými zvířaty žijícími ve stovce prostorných voliér. Vidět v rezervaci můžete například orly, papoušky, kormorány, volavky, plameňáky, sokoly, káňata, kachny, jestřáby, opice, surikaty, lišky, mývaly, dikobrazy, veverky, mangusty a mnoho dalších zvířecích druhů. Cílem tohoto místa je nejen chov ptactva a zvířat v co nejpřirozenějším prostředí, ale i ochrana zvířat, vzdělávání a výzkum.Tropické zahrady s fascinujícími tvory nadchnou nejen malé návštěvníky – unesení zde budou všichni milovníci přírody a také fotografové.

TIP: Když vám při prohlídce rezervace vyhládne, navštivte tamější podnik Robin’s Nest. Ten nabízí lehké občerstvení a osvěžující nápoje. Přinést si ale můžete i vlastní jídlo a udělat si piknik na Flamingo Terrace – což je terasa hned vedle plameňáků!

Ochranná rezervace pro ptáky, plazy a divokou zvěř.
Ochranná rezervace pro ptáky, plazy a divokou zvěř.

ÚDOLÍ CONSTANTIA (Constantia Valley)

  • Poloha: jižní předměstí Kapského Města – asi 16,8 km jižně od centra
  • Vstupné: zdarma – poplatky a ceny se liší dle poskytovaných služeb/atrakcí
  • Otevírací doba: 24 hodin denně (vinařská zařízení mají vlastní otevírací dobu)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Jste-li milovníky vína, určitě nemůžete při návštěvě Kapského Města a okolí vynechat údolí Constantia. Historie tohoto proslulého vinařského regionu sahá až do roku 1685 a dnes svým návštěvníkům nabízí až 8 oceněných vinařských usedlostí s názvy Groot Constantia, Steenberg Vineyards, Constantia Uitsig, Klein Constantia, Buitenverwachting, Eagles Nest, Constantia Glen a Silvermist Vineyards. Užít si v těchto lokalitách můžete celoroční ochutnávky výtečných jihoafrických vín, zajímavé koncerty, festivaly i fotografické příležitosti – výhledy do okolní přírody, zejména pak na pohoří Constantiaberg a Stolovou horu, jsou fascinující. Dobrodruzi se pak najdou jistě v těchto aktivitách: lanový skluz, jízda na horském kole nebo jízda na koni.

Vinice v údolí Constantia.
Vinice v údolí Constantia.

Historie Kapského Města

Již před 100 000 lety obývali oblast jihozápadního Kapska první lidé, kteří zde lovili a pracovali s vlastnoručně vyrobenými kamennými nástroji. Zhruba před 20 000 lety území začali obývat Sanové, kteří byli lovci-sběrači a také velcí kočovníci, neboť nikdy nezůstali dlouho na jednom místě. Tito lidé představovali oficiálně první a původní obyvatele Kapska a většiny jižního cípu Afriky. O 10 000 let později Sanové zdokonalovali techniky lovení a vyráběli jedy na šípy z jedovatých housenek a jiných přírodních látek. Před 2 000 lety dorazily do Jižní Afriky bantuské kmeny a rozšířily se do většiny tamějších provincií. Někteří Bantuové se také přestěhovali do Kapského Města a přinesli do něj zemědělské dovednosti.

Významné historické milníky

  • Sanové a Bantuové spolu kooperovali a byli zapojeni do výměnného ochodu, což způsobovalo častokrát spory. Bantuové totiž měli snahy zabírat půdu Sanům.
  • Přelomovým byl rok 1486, kdy území dnešního Kapského Města a jeho okolí objevil portugalský průzkumník Bartholomew Diaz. Ten konkrétně cestoval na tamější mys, který pojmenoval „Bouřlivý mys“ podle drsných podmínek na moři a mnoha vraků lodí na pobřeží.
  • Na Kapský poloostrov také zavítal v roce 1497 Vasco da Gama z Portugalska. Ten se zde snažil najít obchodní cestu mezi Evropou a Východem.
  • Roku 1652 připlul ke Kapskému mysu Jan van Riebeeck s 90 zaměstnanci Nizozemské východoindické společnosti (Dutch East India Company), aby na území založil přístav s vodou, zeleninou a masem pro obchodní plavidla Nizozemské východoindické společnosti. Tito lidé během svého působení v Jižní Africe vytvořili mnoho zeleninových i ovocných zahrad a pro vodu vytékající ze Stolové hory zavedli zavlažovací systém.
  • Nizozemští kolonisté dodržovali po léta se Sany a Bantuy výměnný obchod – kupovali půdu za ovce a jiný dobytek, neboť byla potřebná pro pěstování plodin. Dřevo z lesů kolem Stolové hory a Hout Bay se pak používalo na stavbu domů a lodí.
  • S dobou nizozemských kolonistů se také neblaze pojí rozvoj otrokářství – Jan van Riebeeck totiž potřeboval pracovní sílu na farmy s plodinami, a tak na Kapský poloostrov dovezl mnoho otroků ze Singapuru, Malajsie a Indonésie (tento fakt ovlivnil rozvoj islámské víry a malajské kuchyně v oblasti).
  • Protože bylo v roce 1652 území dnešního Kapského Města poprvé kolonizováno, zmítalo se mezi dvěma koloniálními mocnostmi té doby – Brity a Nizozemci. Až do roku 1795 tedy bylo území pod kontrolou Nizozemců, poté jej převzali Britové.
  • Během 18. století došlo k evoluci tamějšího afrického obyvatelstva a malá osada se rozrostla ve město, které je dnes známé jako Kapské Město.
  • Až v roce 1834 dostali otroci svobodu – tehdy jich v Kapsku žilo přes 39 000! Muslimská komunita otroků se přestěhovala do oblasti Bo-Kaap
  • Od počátku 20. století do roku 1933 došlo v Kapském Městě a jeho okolí k velkému rozvoji infrastruktury (zřízení elektřiny, městských rad, předměstí a různých stavebních struktur).
  • Na počátku 20. století získala konečně Jižní Afrika nezávislost, avšak první demokratické volby se odehrály až po uplynutí 90 let.
  • V roce 1948 vytvořila Národní strana apartheid, oddělující lidi různých ras.
  • Roku 1962 byl ostrov Robben přeměněn na věznici s maximální ostrahou a posláno na něj bylo mnoho černošských politických vězňů, včetně Nelsona Mandely.
  • V roce 1990 zastavil všechny rasové politické organizace tehdejší jihoafrický prezident Frederik Willem de Klerk a někteří političtí vězni byli propuštěni (i Nelson Mandela).
  • 27. dubna 1994 proběhly v Jižní Africe vůbec první svobodné a spravedlivé volby, ve kterých hlasovalo více než 20 000 000 Jihoafričanů.
  • Kapské Město je dnes nejlepší mezinárodní turistickou destinací v celé Africe a návštěvníci si užívají veškerou její majestátní krásu v podstatě po celý rok.

Malajská čtvrť plná pestrobarevných domků.
Malajská čtvrť plná pestrobarevných domků.

Co potřebujete vědět před odletem do Kapského Města

Před odletem do Kapského Města (Jihoafrické republiky) si zajistěte potřebné doklady, které vyžadují tamější úřady. Primárně musíte vlastnit cestovní pas, jehož platnost bude ještě minimálně 90 dnů od plánovaného data příletu na území JAR – v pasu musí být také aspoň dvě volné stránky vedle sebe pro vstupní a výstupní razítko. Vízum není pro občany České republiky nutné (dle Ministerstva zahraničních věcí ČR), pokud pobyt turistické či obchodní povahy nepřesáhne 90 dní. Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 ani doklad o očkování proti nemoci není již nutné v Jihoafrické republice předkládat.

Než odletíte na dovolenou, určitě si zjistěte aktuální podmínky vstupu do Jihoafrické republiky – ty lze dohledat například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

DOPORUČENÍ: Před cestou do Jihoafrické republiky (potažmo Kapského Města) si zajistěte komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Kdy navštívit Kapské Město

Leden až březen je zdaleka nejlepším obdobím pro návštěvu Kapského Města, neboť se jedná o vrchol léta s horkým, suchým a slunečným počasím. Dny jsou v tyto měsíce dlouhé (slunce zapadá po 20:00), někdy bývají větrné a zřídka kdy deštivé. Teploty se pak pohybují od 24 °C do 30 °C a v některých dnech mohou být i vyšší. Mějte však na paměti, že i v těch nejteplejších dnech bývají vody oceánu kolem Kapského Města vždy velmi studené.

Další období v Kapském Městě

  • Duben až květen: v Kapském Městě se ochlazuje – průměrné denní teploty dosahují 18 °C až 23 °C. Květen je krom jiného považován za počátek dešťové sezóny. Stále jde ale o dobrý čas k návštěvě destinace, protože většina dnů je slunečných. V tomto období můžete pozorovat třeba žraloky v oceánu.
  • Červen až červenec: jedná se o zimní sezónu v Kapském Městě, která je často chladná, deštivá a větrná. Průměrné denní teploty se pohybují od 14 °C do 19 °C. Pokud chcete ušetřit za ubytování a jiné služby, vycestujte do města v tento čas – jde totiž o mimosezónu, která vám mimo jiné nabídne pozorování velryb a poměrně vhodné počasí k provozování pěší turistiky (na plážové aktivity není dostatečné teplo).
  • Srpen až září: v toto období končí zima a začíná jaro. Na teploměru pak nejčastěji naměříte teploty pohybující se od 16 °C do 20 °C, přičemž některé dny mohou být stále chladnější. Jde o hlavní sezónu pro pozorování velryb či žraloků a perfektní čas pro kochání se divokými květinami ve volné přírodě podél západního pobřeží.
  • Říjen až listopad: jde o začátek léta a konec období dešťů, kdy se teploty pohybují na hranici příjemných 20 až 25 °C a přibývá slunečných dnů – toto období je tedy mezi návštěvníky Kapského Města velmi oblíbené. Sezóna pozorování velryb a žraloků sice v tyto měsíce pomalu končí, stále ale můžete tyto fascinující tvory v oceánu při troše štěstí zahlédnout.
  • Prosinec: tento měsíc představuje hlavní sezónu v Kapském Městě, proto je vhodná rezervace pobytu s dostatečným předstihem. V tomto období je také nutné počítat s vyšší koncentrací místních lidí v ulicích, neboť jsou v Jižní Africe letní prázdniny. Pláže právě v prosinci ožívají akcemi, živou hudbou a večírky, které končí každoročním karnevalem Cape Minstrel.

Upozornění: Přibližně od 16. prosince do začátku ledna očekávejte dlouhé fronty u klíčových turistických atrakcí, jako je Kapský mys a Stolová hora.

SEN na Stolové hoře.
SEN na Stolové hoře.

Jazyk a lidé

V Jihoafrické republice, tedy i v Kapském Městě, se hovoří mnoha různými jazyky. Zdaleka nejrozšířenějším jazykem je zde afrikánština, kterou se dorozumívá více než 35 % populace. Druhým nejpoužívanějším jazykem je pak angličtina (více jak 28 % populace). Slyšet ale v ulicích můžete i tzv. xhoštinu – patří mezi bantuské jazyky a ke komunikaci ji používá asi 29 % obyvatel Kapského Města.

Obyvatelstvo v Kapském Městě je pak velmi přátelské a usměvavé – právě v této destinaci pocítíte štěstí ze života na každém kroku. A fascinující je také to, že se zde žije skutečně v přítomném okamžiku, tedy nikdo nikam nespěchá. V Kapském Městě nebudete potřebovat hodinky, pouze dobrou náladu a dobrodružného i společenského ducha, neboť se tu snadno seznámíte s ostatními lidmi (ti rádi pořádají různé grilovací party a večírky, které nezřídka kdy začínají už ve čtvrtek a končívají v neděli). Kapské Město vás zkrátka naučí žít naplno „tady a teď“.

Bezpečí

Překrásné Kapské Město rozkládající se na jihozápadním pobřeží Jižní Afriky, je obecně bezpečnou destinací pro turisty. Počítat však musíte s jistým výskytem kriminality (jako ostatně v každém velkém městě) a zůstat tedy i obezřetní. Turistická kriminalita je v Kapském Městě relativně nízká, přesto ale dodržujte následující opatření:

  • Vyhněte se nošení větších finančních částek při výletech, nenoste fotoaparáty na očích a nenechávejte věci bez dozoru.
  • Většinu cenností včetně originálních dokladů uložte do hotelového trezoru – s sebou noste ideálně jen kopie.
  • Vyhněte se nočním procházkám na opuštěných tmavých místech a v noci necestujte samostatně. Ideálně se informujte i svého hostitele/ubytovacího zařízení, kam je a není možné chodit po setmění.
  • Pokud máte zapůjčený automobil, parkujte na bezpečném, dobře osvětleném místě s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.
  • Nikdy nedovolte cizím lidem, aby vám jakýmkoli způsobem pomáhali u bankomatů nebo na pokladnách.
  • Na pěší túry se nevydávejte sami, vždy se raději zařaďte do nějaké skupiny lidí.
  • Během pěší turistiky buďte připraveni na počasí, které se může rychle změnit, a to i v létě.
  • Na túry si berte dostatek vody, svačinu, pokrývku hlavy, sluneční brýle, opalovací krém a také něco teplého pro případ ochlazení. Návrat si pak naplánujte ideálně před setměním a nescházejte z vytyčených cest.

Vhodné také je, abyste se vyhnuli některým čtvrtím Kapského Města s větší mírou kriminality. Pro turisty tedy nejsou vhodné tyto městské oblasti: Cape Flats (jihovýchodně od Central Business District), Langa a Nyanga (nejstarší obce ve městě) a Kraaifontein (severní předměstí). Naopak nejvhodnějšími turistickými oblastmi jsou Bakoven, Camps Bay, Gardens, Green Point, Muizenberg, City Bowl a Bantry Bay.

Tradiční africké suvenýry na místním trhu.
Tradiční africké suvenýry na místním trhu.

Doprava do Kapského Města

Do Kapského Města létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností KLM, Lufthansa, Qatar Airways, Condor, Emirates nebo Turkish Airlines. Cílem je Mezinárodní letiště Kapské Město (Cape Town International Airport, CPT), které je od centra Kapského Města vzdálené asi 20 km. Během letu také musíte počítat zpravidla s jedním mezipřistáním, tj. obvykle v Amsterdamu, Frankfurtu nad Mohanem, Dauhá, Dubaji nebo Istanbulu. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od termínu letu i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci od 22 000 Kč/osoba (nejlevnější) až třeba po 31 250 Kč/osoba (nejrychlejší)/k červnu roku 2024.

Doprava po Kapském Městě

Existuje několik různých způsobů, jak se po Kapském Městě pohybovat, v závislosti na vašem rozpočtu a potřebách. Využít můžete jednu či více následujících možností:

Taxi

Turisté mohou v Kapském Městě využít taxíky, které používají taxametry. Snadno dostupné jsou na letišti nebo také v blízkosti nejznámějších atrakcí a památek. Nejoblíbenější taxislužbou ve městě je Excite Taxis, která poskytuje jízdy 24 hodin denně. Rezervovat si vůz můžete přes staženou aplikaci společnosti nebo telefonicky. Ceny se pohybují od R10/km (jihoafrických randů) a platit lze hotově nebo kartou. V Kapském Městě však funguje i celosvětově známá taxislužba Uber – pro představu, cesta z letiště do centra vás vyjde na cca R150.

Po Kapském Městě se lze přepravovat též taxi minibusy, které lze nalézt na hlavních silnicích, nádražích a stanovištích taxi na předměstích a v obcích. Tato jízda je sama o sobě zážitkem, neboť během ní zpravidla uslyšíte velmi hlasitou místní hudbu. Řidiči pak aktivně usilují o své pasažéry a říká se jim „gaatjie“.

Vlaky

V Kapském Městě je též dostupná vlaková doprava, tzv. Metrorail. Pro cestující je pohodlná a cenově dostupná (v závislosti na vzdálenosti zaplatíte jízdné od R7,5/jihoafrických randů) – jízdenky je možné zakoupit na stanicích/jejich koupi se vyvarujte u neoficiálních prodejců. Vlaky jezdí zpravidla v časovém okně 4:00 až 19:00 a nabízí dopravu z centra města do mnoha odlehlých předměstí a nedalekých vinařských čtvrtí.

TIP: Svezte se příměstskou železniční linkou „Southern Line“ a zažijte dechberoucí krásu pobřežních oblastí Kapského Města, která zahrnuje Fish Hoek, Kalk Bay a Simon’s Town.

Autobus

Kapské Město poskytuje rozsáhlé možnosti autobusové dopravy. Jednou z turisticky nejpříjemnějších, nejpřehlednějších a nejoblíbenějších společností je MyCiti – autobusy jsou pohodlné a jízdné cenově dostupné (zaplatíte od R10 v závislosti na trase). K platbě za jízdu se používají výhradně dobíjecí karty „myconnect“. Autobusy MyCity obsáhnou všechny oblasti města kromě Jižního předměstí. Využít pak můžete v Kapském Městě i autobusy společnosti Golden Arrow, které zde jezdí již 160 let. Dostanete se díky nim ke všem památkám rychle a spolehlivě v časovém rozmezí 4:00 až 20:00.

Samostatnou kapitolou autobusové dopravy v Kapském Městě jsou Městské vyhlídkové autobusy (City Sightseeing bus), které staví u několika hlavních atrakcí, včetně Stolové hory, Národní botanické zahrady Kirstenbosch a nábřežního komplexu V&A Waterfront. V provozu jsou denně od 9:00 do 17:00.

Automobil

Pokud vlastníte platný český řidičský průkaz a zajistíte si ten mezinárodní, můžete si v Kapském Městě půjčit automobil (předložit pak musíte obvykle i cestovní pas a kreditní kartu). Zapůjčený automobil vám následně poskytne jistou svobodu, pohodlí a flexibilitu při pohybu po městě a jeho okolí. Pronajmout si vůz můžete předem online, na letišti poblíž Kapského Města nebo přímo v centru města. Mezi oblíbené tamější autopůjčovny patří například Avis, Bidvest Car Rental, 4 Season Car Rental, Active Car Rental, Around About Cars, Carmichael Car Club, Pace Car Rental a mnoho dalších. Ceny za zápůjčku se liší od typu společnosti. Než pak zamíříte na tamější silnice, berte v potaz tyto náležitosti:

  • Pořiďte si podrobnou cestovní mapu destinace, neboť dopravní značení v Kapském Městě může být velice matoucí kvůli názvům ve vícero jazycích.
  • Zajistěte si dostatek hotovosti na cesty. Přijde vám vhod při placení parkování a předávání spropitného obsluze parkoviště.
  • Dodržujte místní dopravní předpisy. V Jižní Africe se řídí vlevo a povinné je používání bezpečnostních pásů.
  • Automobil parkujte pouze na bezpečném a kvalitně osvětleném místě s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.

Bicykl

V Kapském Městě si můžete také půjčit bicykl na den, týden nebo klidně měsíc. Město má k dispozici rozsáhlou síť vyhrazených cyklostezek a tras, což usnadňuje bezpečné cestování. Ceny za půjčení jízdního kola se liší podle toho, jakou půjčovnu si vyberete. Než se vydáte na cyklovýlet, řekněte někomu, kam míříte, mějte pod dozorem své osobní věci, přibalte si mapu destinace a vyhněte se jízdě po setmění a mimo vyhrazené trasy.

Další možnosti dopravy po Kapském Městě

Prozkoumat zejména centrum Kapského Města (City Bowl) můžete rovněž pěšky. Skvělé procházky zažijete například ve čtvrti Bo-Kaap anebo podél nábřeží (Waterfront). A pokud budete chtít ušetřit za klasické taxíky, můžete si v destinaci pronajmout taxík v londýnském stylu zvaný Rikki – služby poskytuje 24 hodin a jízdné stojí obvykle od R20 do R25/jihoafrických randů. Od klasického taxíku se odlišuje tím, že nabírá po cestě více cestujících.

Kapské Město.
Kapské Město.

Peníze, ceny a spropitné v Kapském Městě

Oficiální měnou Jihoafrické republiky je jihoafrický rand (ZAR, R) – tedy také tím budete v Kapském Městě platit za zboží či služby. Jeden rand se dělí na 100 centů a v oběhu jsou mince v nominální hodnotě 5, 10 a 20 centů + R1, R2 a R5. Bankovky pak existují v hodnotě R10, R20, R50, R100 a R200. Hotovost v randech lze získat přímo v Kapském Městě – ideálně výběrem z tamějších bankomatů, což je nejlevnější. Zavítat ale můžete i do směnáren na letišti nebo v centru města, kde si však účtují vyšší poplatky v porovnání s výběrem z bankomatů. Nejvýhodněji směníte americký dolar, euro nebo britskou libru.

Směnný kurz k červnu 2024:

  • 1 CZK: 0,80 ZAR
  • 1 ZAR: 1,25 CZK
  • 1 USD: 18,35 ZAR
  • 1 EUR: 19,82 ZAR
  • 1 GBP: 23,47 ZAR

Bankomaty a platební karty

Pokud vlastníte debetní či kreditní kartu Mastercard a VISA, nebudete mít pravděpodobně problém v Jihoafrické republice (v Kapském Městě) vybírat hotovost z většiny bankomatů. Tyto typy karet pak akceptuje i mnoho obchodů, restaurací a hotelů. Bankomaty jsou přístupné jak na letišti, tak po celém městě – na ulici a v bankách (bezpečnější je ale vybírat hotovost na letišti nebo v bance). Existují také limity pro výběr, které se obvykle pohybují od R2000 do R5000. Než začnete vybírat hotovost v Kapském Městě nebo platit svou kartou, nahlaste svou plánovanou dovolenou v zahraničí bance – předejdete tak nechtěné blokaci karty.

UPOZORNĚNÍ: Zcela určitě se vyhněte cizím lidem, kteří mají tendence asistovat druhým při výběru peněz z bankomatu pod záminkou pomoci. Jsou to pravděpodobně zloději a podvodníci.

Spropitné

V Jihoafrické republice je běžné předávání spropitného v restauracích, barech a kavárnách – hlavně v turistických oblastech. Spropitné za dobré služby ale ocení i hotelový personál, strážci parkoviště nebo taxikáři. Inspirovat se můžete následujícími tipy a využít je také při svém pobytu v Kapském Městě:

  • Restaurace, kavárny a bary: běžné je ponechat navíc 10 až 15 % z celkového účtu
  • Hotely: průměrné spropitné pro hotelový personál se zpravidla pohybuje od R20 do R500 (v závislosti na délce pobytu a přijatých službách), malé denní spropitné ve výši R5 až R10 pak můžete předat pokojské nebo nosiči zavazadel (cca R1 za kus)
  • Taxi: vhodné je ponechat 10 až 20 % navíc z celkového jízdného (po posouzení vstřícnosti, bezpečnosti jízdy a podobně)
  • Strážce parkoviště: předat můžete R5 až R10 v hotovosti v závislosti na délce pobytu a na tom, zda byl strážný pozorný
  • Obsluha na čerpací stanici: tato služba je v Jihoafrické republice ceněná – obvykle se řidiči nabízí kontrola oleje, vody, tlaku v pneumatikách a také mytí zadních a předních oken, vhodné je tedy za snahu předat v hotovosti R5 až R20

Jaké ceny čekat?

Život v Kapském Městě je v průměru o 31,9 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují kolem R11 073 (jihoafrických randů), což je v přepočtu asi 13 716 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): R150 (cca 187 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: R87 (cca 108 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): R45 (cca 56 Kč)
  • Káva/cappuccino: R37 (cca 46 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): R13 (cca 16 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): R52 (cca 65 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: R20 (cca 25 Kč)
  • Taxi (1 km): R18 (cca 22 Kč)

Ochutnávka vín v místní vinici.
Ochutnávka vín v místní vinici.

Časové pásmo a délka letu

Kapské Město je v časovém pásmu UTC +2 (Jihoafrický standardní čas – SAST). V Praze je tedy v zimním čase o 1 hodinu méně než v Kapském Městě a v letním čase je v obou městech stejně. Jinak Kapské Město nemá letní čas od roku 1944. Délka letu z Prahy do Kapského Města je pak odvislá od vybrané aerolinky, období odletu i mezipřistání – nejrychlejší/nejdražší let tedy trvá cca 14 hodin a ten nejpomalejší/nejlevnější asi 25 hodin.

Možnosti ubytování v Kapském Městě

Abyste si užili krásy Kapského Města v naprostém komfortu, je zapotřebí zapátrat po vhodném ubytování. Jeho výběr bude jistě záviset na vašem rozpočtu i osobních preferencích. Inspirovat se můžete následujícími lokalitami:

  • Camps Bay pro nováčky: míříte-li do Kapského Města zcela poprvé, určitě se zaměřte na oblast Camps Bay. Je sice o něco dražší než jiné oblasti města, avšak nabízí úžasný výhled na oceán, mnoho zábavných atrakcí, úžasné koktejlové bary a skvělé restaurace, zejména na Victoria Road. Zvolit k ubytování zde můžete buď luxusní 5hvězdičkový hotel The Marly Boutique Hotel and Spa, příjemný 4hvězdičkový hotel Primi Seacastlenebo levnější apartmány v Designer Studio Camps Bay.
  • Sea Point pro milovníky klidu: chcete si užít na dovolené především mnoho relaxace bez davů například i drinku anebo kávy? Potom zamiřte do oblasti přímořské promenády Sea Point, kde kýžený klid určitě najdete. Tato rozmanitá čtvrť má krom jiného spoustu módních obchodů, kaváren, historických budov a úžasných restaurací. Ubytovat se zde můžete v luxusnějším 4hvězdičkovém hotelu The President Hotel, v Hotel on the Promenade nebo v 3hvězdičkovém hotelu Sweet Orange Guest House.
  • City Bowl pro ty, kteří chtějí nasát tu správnou městskou atmosféru: tato oblast v centru Kapského Města přímo překypuje moderními budovami, luxusními hotely a celou řádkou restaurací a barů, kde si můžete užít naplno noční život. Skvělé ubytování můžete zažít v 5hvězdičkovém hotelu Mount Nelson, A Belmond Hotel nebo v 4hvězdičkovém hotelu Kloof Street Hotel – Lion Roars Hotels & Lodges. Levnější ale stále kvalitní střechu nad hlavou pak seženete v 2hvězdičkovém hotelu Zebra Crossing.
  • Victoria & Alfred Waterfront pro milovníky luxusu: jste-li náročnými cestovateli, jistě se vám bude líbit ubytování v přístavní oblasti Victoria & Alfred Waterfront. Kochat se tu můžete oceánem, nakupovat nebo si třeba číst v klidu knihu u dobré kávy. Úžasné ubytovací zážitky získáte buď v luxusním 5hvězdičkovém hotelu One&Only Cape Town nebo v 4hvězdičkovém hotelu Radisson RED Cape Town V&A Waterfront. Levnější ale stále kvalitní ubytování pak v této lokalitě poskytuje Old Foundry Hotel.
  • Green Point pro sportovní nadšence: tato trendy čtvrť se nachází na severní straně města při pobřeží Atlantiku a má centrální polohu. Budete tedy blízko ke všem dobrým atrakcím a pěkným plážím, jako je např. pláž Mouille Point. Hlavní atrakcí v lokalitě je ovšem stadion DHL neboli Green Point Stadion, kde si můžete užít mnoho sportovních a kulturních zážitků! Ubytování pak lze zvolit v luxusním 5hvězdičkovém hotelu Dysart Boutique Hotel, v 3hvězdičkovém hotelu Harpers House nebo v hotelu never@home Green Point.

Signal Hill, ideální místo odkud sledovat západ slunce.
Signal Hill, ideální místo odkud sledovat západ slunce.

Jídlo a pití v Kapském Městě

Kapskému Městu vládne cape malajská kuchyně, v níž se snoubí asijské, africké a holandské vlivy. Její prvopočátky lze datovat do roku 1652, kdy ke Kapskému mysu dorazili Nizozemci a zřídili u něj přístav. Do něj následně přiváželi otroky z Indonésie či Afriky, aby pro ně pracovali. Tato komunita lidí „Cape Malay“ si následně vytvořila vlastní kulturu, do které můžeme zařadit i skvělou gastronomii. Ochutnejte ty nejlahodnější pokrmy:

  • Kalamáry: jsou v Kapském Městě velmi oblíbené na všechny způsoby, dopřát si je můžete smažené, vařené nebo připravené na páře (obvykle se podávají s krevetami, smaženými cibulovými kroužky, bílou rýží nebo zeleninovým salátem)
  • Fish and Chips: tento populární pokrm sestávající z hranolek a smažené bílé ryby je v Kapské Městě dokonalost sama
  • Boerewors: jedná se o výtečnou klobásu vyrobenou z mletého masa (obvykle jehněčího a vepřového), koření a bylinek, která je stočená do spirály a před podáváním se griluje
  • Chicken and Chips: jídlo, které je populární stejně tak jako Fish and Chips – kuře s hranolky je velice oblíbeným jihoafrickým obědem nebo večeří
  • Burger s hranolky: v Kapském Městě jej koupíte na každém rohu– můžete si dopřát veganskou verzi, verzi z hovězího masa nebo z kuřecího masa (masová placka je dochucována typickým jihoafrickým kořením a bylinkami)
  • Chakalaka & Pap: jde o vegetariánské pikantní jídlo, které se skládá z dušené zeleniny a fazolí – jako příloha slouží „Pap“ neboli kukuřičná kaše podobná polentě
  • Bunny Chow: ikonický jihoafrický pokrm, jehož základem je vydlabaný bochník chleba plněný různými kari směsmi (dle preferencí to může být kuřecí kari, fazolové kari nebo jehněčí kari), jídlo se podává se zeleninovým salátem nebo rýží na boku
  • Potjiekos: název tohoto pokrmu se přímo překládá jako „jídlo vařené v malém hrnci“ – vyrobený je z masa a zeleniny (brambory a mrkev), piva a případně i jehněčích kotlet a přílohou bývá rýže
  • Vetkoek: jde o koláč z chlebového těsta, které je plněné nejčastěji směsí vařených brambor, mrkve a mletého masa
  • Koeksisters: populární jihoafrický dezert, který se vyrábí z jemného těsta – to se následně smaží do křupava v oleji a máčí v aromatickém sirupu

Nejlepší restaurace v Kapském Městě

  • PIER Restaurant
  • Fyn Restaurant
  • La Colombe Restaurant
  • Salsify at the Roundhouse
  • Galjoen
  • Heirloom Restaurant
  • Seven Colours Eatery
  • Nobu

Nejlepší street food v Kapském Městě

  • Ahmed's Tikka House
  • NY Slice Pizza
  • Cool Bananas

Nealkoholické nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Kapském Městě (zejména v městských oblastech) je obecně bezpečná ke konzumaci a vaření, pokud ale máte citlivé zažívání, neměli byste ji pít – v tomto případě raději vsaďte na kupovanou vodu v PET lahvích. Opatrní byste také měli být při pobytu ve venkovských oblastech, kde kohoutková voda nemusí dosahovat takových kvalit jako ve městě. Dále lze ochutnat třeba tyto nealkoholické nápoje:

  • Theonista's Kombucha: tento speciální druh ledového čaje obsahuje fermentovaný čaj a přírodní extrakty z kořenů a také ovoce. K dostání je v různých příchutích jako např. rooibos, zázvor, guava a buchu. Koupit si tento nápoj můžete obvykle v lahvích, natrefit lze ale i na čepovaný.
  • Fizz: jde v podstatě o sodovku s příchutí různého ovoce – např. jablko, ananas, citron a podobně
  • Dealkoholizované víno: pokud nechcete nebo nemůžete pít z jakéhokoliv důvodu, můžete si dopřát i víno bez alkoholu. V Kapském Městě je k dostání v obchodech s potravinami nebo ve vinařských farmách - např. značka Lautus, která nabízí bílé, červené a růžové víno bez alkoholu v lahvích o objemu 750 ml.
  • Artemis: pokud chcete pozvednout náladu a dodat energii, je koktejl Artemis pro vás tím pravým. Nealkoholický nápoj obsahuje přírodní antidepresiva (Sceletium a Sutherlandia), citronovou kůru, hrozny a špetku zeleného pepře.

Alkoholické nápoje

Když se řekne Kapské Město a Jižní Afrika v souvislosti s alkoholem, jistě vás jako první napadne víno. V destinaci existují tři typické odrůdy vinné révy, tj. chenin blanc, pinotage a cabernet sauvignon – tedy i z nich se vyrábí skvělá vína. Jedny z nejžádanějších červených vín v Jižní Africe produkují např. vinice v oblasti Simonsberg. Vynechat ale nemůžete ani vína z regionu Stellenbosch.

Na Kapském poloostrově, jižně od Kapského Města, se pak nachází též známý region Constantia, kde převládá sauvignon blanc a hrozny z Bordeaux. Nejlepšími vinnými producenty jsou pak obecně v Jižní Africe Meerlust, Hamilton Russell, Kanonkop a Klein Constantia – od nich by vás vína neměla nikdy zklamat. A jaký jiný alkohol ochutnat?

  • Destilát Amarula: vyrábí se z fermentovaného ovoce vysokého, listnatého subsaharského stromu marula
  • Gin: do Jižní Afriky se dostal během britského koloniálního období – ochutnat můžete v lokalitě značky jako Old Buck, Jorgenson's, Musgrave's a Invarrosche
  • Pivo: v minulosti bylo velmi populární i u domorodých kmenů Sotho, Zulu a Xhosa, které ho vařili z čiroku, kukuřice, kukuřičného sladu a vody při tradičních obřadech, dnes je největším výrobcem piva v zemi South African Breweries (ochutnat lze značky Castle a Carling) – snadno ale natrefíte i na mnoho minipivovarů
  • Brandy s kolou: mezi Jihoafričany je oblíbená hlavně značka drinků Klipdrift, které právě brandy s kolou obsahují

Nejlepší bary a kluby v Kapském Městě

  • The Athletic Club & Social
  • The Gin Bar
  • The Blue Room
  • Asoka Restaurant, Bar and Lounge
  • Tjing Tjing House
  • Grand Africa Cafe & Beach

Populární místní street food - sendvič The Gatsby.
Populární místní street food - sendvič The Gatsby.

Zajímavosti o Kapském Městě na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Kapské Město má dvě oblasti zapsané do světového dědictví UNESCO? V roce 1999 se památkou UNESCO stal ostrov Robben a v roce 2004 pak Kapská květinová oblast (Cape Floral Region).
  • první lahev vína byla vyrobena v Kapském Městě roku 1659? O její vznik se zasloužil tehdejší guvernér Kapského Města - Jan van Riebeck. V následujících desetiletích pak byly v Constantii a Cape Winelands vysazeny vinice, které se bujně rozrostly a dnes představují domov pro několik oceněných vinařských usedlostí.
  • Kapské Město je začátkem a také koncem nejdelší vinařské stezky na světě? Route 62 je zhruba 850 km dlouhá a táhne se z Kapského Města do Port Elizabeth, vine se přes Cape Winelands, Klein Karoo a spojuje Západní i Východní Kapsko.
  • Stolová hora tyčící se nad Kapským Městem je vyhledávanou lokalitou pro zásnuby zamilovaných párů?Odhadováno je, že se zde zasnoubí asi dva páry měsíčně.
  • Kapské Město má velmi mladou populaci? I přesto, že je jedním z nejstarších jihoafrických měst, bydlí v něm více než 43 % lidí mladších 25 let!
  • Dlouhá ulice (Long Street) v Kapském Městě se původně jmenovala „De Derde Berg Dwars Straat“, což se překládalo jako „Třetí silnice rovnoběžná s horou“? Současný název získala až v 90. letech 18. století.
  • domorodé obyvatelstvo Kapska kdysi nazývalo Stolovou horu „Hoerikwaggo“, což v překladu znamenalo „Mořská hora“? V roce 1503 ji však navštívil první běloch – portugalský průzkumník Antionio de Saldanha a pojmenoval jako „Taboa de Cabo“ neboli „Stůl na mysu“. Současný název je ale odvozen z dob holandských osadníků, kteří hoře říkali Tafelberg, tj. Stolová hora.

Kapský mys.
Kapský mys.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole