Zvláštní jídlo Jün-nanu
Jiní lidé a odlišná kultura způsobují i jiné jídlo. Jde samozřejmě i o různorodost přírody. Pokud se někoho zeptáte na nejlepší jídlo naší planety, Čína je vždy v tomto žebříčku vysoko. Každopádně, Čína je obrovská a každá provincie má jiné jídlo. V Jün-nanu máte v jídle více zeleniny, hub a květin.
"Brynzové halušky" Jün-nanu jsou také těstoviny. "Těstoviny, které prošly mostem" – "Cross the bridge noodles", je novodobé jídlo, má pouze kolem 100 let, ale je to komunitní záležitost. Takové milé akční posezení s přáteli, a proto je v Jün-nanu tak oblíbené.
Jde o takzvaný hot pot, což určitě znáte. Tady však nejde o jeden velký hrnec, který je ukotven uprostřed stolu či zasazený dovnitř stolku, ale každý máte "hot pot" pouze pro sebe. Dostanete jeden extrémně horký hrnec (pozor, nespálte se) s kuřecím vývarem. K tomu vám přinesou to, co si objednáte. Střední cena celého jídla je asi 7 eur.
Na začátek naházejte do horkého vývaru maso. Jde o hovězí, které je velmi natenko nakrájené, úplně syrové. Kdy je dobré? Když se jeho barva změní z červené na bílou. Každopádně, hned po mase hoďte do vývaru křepelčí vajíčko, následně zeleninu.
Za touto polévkou je legenda, kdy krásná novomanželka nosila oběd novomanželovi, který se tvrdě učil na státní zkoušky. Číňané tomu rozumí, protože dodnes u nich tvrdé zkoušky existují. Manželka doma uvařila, ale než přišla za manželem, který se učil v klidu v pavilonu uprostřed jezera, jídlo vychladlo. Jednou přišla a napadlo ji, že všechno studené jídlo hodí do teplého vývaru. Manžel byl nadšený a úspěšně zkoušky složil.
Jak jsem zmínil výše, v Jün-nanu jsou květiny součástí jídelníčku. Hned v prvním hotelu v Kunmingu jsme měli k snídani salát z květin. Květiny přidávají i do omelety či koláčků. Jinak květiny se v Kunmingu prodávají ne na kusy, ale na kila. V Kunmingu je druhý největší trh s řezanými květinami na světě (po Holandsku). Květiny jsou tu extrémně levné a krásné.
Ještě jedna příhoda s jídlem v Kunmingu. Hotel máme vedle železniční stanice, přece jen, v téměř 9milionovém městě bývají zácpy, a takhle můžeme na stanici vyrazit pouze pár minut před odjezdem vlaku. Najednou mi zvoní telefon a když jsem zvedl, anglicky na mě někdo mluví, že mi přinesl večeři. Otevřu dveře a tam robot.
Přinesl jídlo, pouze jsem stiskl tlačítko a jídlo mi vydal. Dole na recepci měli "docking station" a nabíjeli se na ní. Jeden z nich přišel k výtahu, sám si ho zavolal a bez problémů našel pokoj. Zastavil před pokojem a zatelefonoval, ať přijdete otevřít. Když jsem psal tyto řádky, nacházel jsem se ve vlaku směr Li-ťiang a vzpomněl jsem si, že jsem jídlo od robota vložil do ledničky a zapomněl jsem ho tam. Ach...
V Jün-nanu mají i vyhlášenou šunku a sýry. Asi jako když se vypravíte do Emilia Romagna v Itálii. Každý Číňan tu ochutná sýr i skvělou šunku. Jak se blížíme k Li-ťiangu, do vlaku nastoupilo více pasažérů a obchodníků tibetského původu. Právě jsme koupili sýry z jačího mléka, lépe řečeno jakýsi jačí jogurt. Byl naplněný třešněmi a meruňkami, takový malý zákusek a velmi chutný. Doporučuji.