Johannesburg.

Johannesburg: Průvodce, tipy, zajímavosti a co vidět?

Johannesburg, často přezdívaný místními jako Jozi nebo Joburg, vypráví příběh Jižní Afriky velmi osobitým způsobem. Hlavní ekonomické centrum a největší město země vás v jednu chvíli zavede až do historie zlaté horečky či tíživého apartheidu, ale v té druhé zase povznese svou modernou, energičností, rozmanitostí, pestrou uměleckou scénou, dynamickým nočním životem i zelenajícími se parky, kam až oko dohlédne. Pokud chcete prožít jihoafrický sen v těch nejživějších barvách, zamiřte právě sem! „Město zlata“ pro vás připraví od každého něco.

I přesto, že je Johannesburg nejlidnatějším a nejprogresivnějším městem Jihoafrické republiky, kde byla a stále je utvářena africká identita, zastiňuje ho nezřídka kdy neméně okouzlující Kapské Město. Pro ucelený pohled na zemi je však návštěva „Joburgu“ nezbytností. Jedna z nejmladších metropolí světa vám totiž nastíní mnohé o minulosti Jižní Afriky a díky ní můžete nahlédnout i do její jistě zářné budoucnosti. A až budete znaveni městským ruchem, čeká na vás nedaleké osvěžující safari, dobrodružné sporty anebo kolébka historie lidstva!

Prohlédněte si mapu Johannesburgu a naplánujte snadno výlet.

Informace o Johannesburgu

  • Johannesburg má rozlohu cca 1 645 km², je součástí provincie Gauteng a konkrétně se nachází ve východní náhorní oblasti Jižní Afriky známé jako Highveld – v nadmořské výšce 1 753 metrů.
  • Po skromných začátcích (jako hornické město) se stal Johannesburg uznávaným a významným světovým městem i hlavním ekonomickým městem jižní a subsaharské Afriky.
  • Johannesburgu se přezdívá „Egoli“, což znamená „Místo zlata“. 40 % světového zlata bylo nalezeno ve Witwatersrandu – to je hřeben zlatonosné skály, na kterém bylo město postaveno.
  • Metropolitní oblast Johannesburg má k roku 2024 více než 6,3 milionů obyvatel, z nichž asi 5,5 milionů žije přímo ve městě Johannesburg.
  • Etnické skupiny v Johannesburgu tvoří zejména černošští obyvatelé Afriky (76,4 %), míšenci/coloured (5,6 %), běloši (12,3 %) a lidé indicko-asijského původu (4,9 %).
  • V Johannesburgu je podnebí subtropické, s mírnými a slunečnými zimami (ty však bývají v noci chladné). Léta jsou pak příjemně teplá, obvykle slunečná, ale vyskytnout se mohou odpolední bouřky. Průměrná teplota se během roku pohybuje od 10 °C do 21 °C. Nejteplejším měsícem je leden s maximální teplotou 26 °C a nejchladnějším červenec s maximální teplotou 17 °C.

Autor: Iveta Reinisch

24.06.2024

Čti více
Pohled na město v noci.
Pohled na město v noci.

Nejlepší místa, která v Johannesburgu a okolí stojí za vidění

Ať už budete trávit čas vstřebáváním zajímavých informací v mnoha městských muzeích, přátelit se s místními obyvateli, procházet se uměleckými galeriemi, hledat vzrušení v zábavních parcích nebo se kochat přírodními rezervacemi, vždy vás „Jozi“ okouzlí! Johannesburg se sice může zdát na první pohled tak trochu rezervovaný a nejistý, ve skutečnosti je ale nesmírně trendy i sebevědomým jihoafrickým městem, které ve vás zanechá silné vzpomínky na celý život.

MUZEUM APARTHEIDU (The Apartheid Museum)

  • Poloha: asi 6,3 km jihozápadně od centra Johannesburgu – na adrese Northern Parkway a Gold Reef Road, Ormonde, 2001
  • Vstupné: včetně audio prohlídky – dospělý R160, senior a dítě s průkazkou R110 (jihoafrických randů), prohlídka s průvodcem možná za příplatek (dospělý R175, dítě/senior R125)
  • Otevírací doba: od středy do neděle v čase 9:00 až 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem/taxíkem z centra za cca 11 minut, pěšky z centra za cca 75 minut nebo v rámci vyhlídkové jízdy autobusem (City Sightseeing South Africa's Red City Tour)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Muzeum apartheidu bylo otevřeno v roce 2001 a svým návštěvníkům přibližuje pohnutou éru apartheidu, která se odehrávala během 20. století v Jižní Africe. Muzejní exponáty zahrnují filmové záběry, fotografie, textové panely a artefakty ilustrující události a lidské příběhy, které jsou součástí děsivého historického období – na jejich sestavení a zorganizování se podílel multidisciplinární tým kurátorů, filmařů, historiků a designérů. V prostorách lze konkrétně vidět například řadu oprátek, jež představují popravu 131 vládních odpůrců nebo řadu televizorů promítajících záběry napadení a zabití obyvatel bojujících proti apartheidu.

Návštěva Muzea apartheidu je velmi emotivní záležitostí a nemusí být vhodná pro menší děti či citlivější povahy. Celou prohlídku umocňuje také interaktivní expozice – v podstatě jde o místnost, kde lidé přesouvají kámen zprava doleva na hromadu, aby ukázali své odhodlání bojovat proti diskriminaci a rasismu. Vidět lze v prostorách muzea i dva vchody (pro bělochy a černochy), které bývaly v dobách apartheidu běžné.

Muzeum apartheidu.
Muzeum apartheidu.

MANDELŮV DŮM (Mandela's House)

  • Poloha: cca 17 km západně od centra Johannesburgu – na adrese 8115 Vilakazi Street, Orlando West, Soweto, 1804
  • Vstupné: dospělý R180, dítě/student s průkazkou ve věku 7 až 18 let R70, děti do sedmi let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 9:00 do 16:45
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 25 minut – možno se přepravit i městským turistickým autobusem hop-on-hop-off
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Mandelův dům byl postavený v roce 1945 a následujícího roku se stal domovem Nelsona Mandely (též známého jako Madiba) a jeho první manželky Evelyn Ntoko Mase. Malebnou cihlovou stavbu však později (roku 1948) obýval bývalý jihoafrický prezident se svou druhou ženou jménem Winnie Madikizela-Mandela a jejich dvěma dcerami. Protože se však Mandela velmi angažoval v hnutí proti apartheidu, byl pronásledován a následně přinucen ze svého domova odejít – unikal vládním úřadům. Do svého domu se vrátil až po dlouhých letech, tedy konkrétně v roce 1990, kdy byl propuštěn z vězení (v něm strávil téměř 28 let jako politický vězeň). Dům však obýval pouhých jedenáct dní, neboť se přestěhoval do bezpečnějšího místa v Johannesburgu, tj. do čtvrti Houghton – zde pobýval až do své smrti v roce 2013.

Poté, co Nelson Mandela opustil svůj domov ve čtvrti Soweto, byla stavba přeměněna na muzeum. Návštěvníci tedy mohou v prostorách vidět vystavené jeho osobní/rodinné předměty, čestné tituly, ceny udělené bývalému prezidentovi, originální kuchyňské spotřebiče, nábytek a fotografie Mandely a jeho rodiny. Zajímavost: v exteriéru Mandelova domu jsou stále viditelné díry po kulkách a poškození ohněm po benzínových bombách použitých při policejních raziích.

Mandelův dům.
Mandelův dům.

PŘEDMĚSTÍ SOWETO

  • Poloha: cca 24 km jihozápadně od centra Johannesburgu
  • Vstupné: zdarma – vstup mohou vyžadovat některá turisticky vyhledávaná zařízení/atrakce
  • Otevírací doba: 24 hodin denně (každá památka/atrakce má vlastní otevírací dobu)
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 35 minut – existuje také možnost přepravy autobusem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Čtvrť Soweto byla založena v 30. letech 20. století a je prakticky zkratkou názvu „South-Western Townships“, což se překládá jako „Jihozápadní černošská čtvrť“. To koresponduje s tím, jaký účel tento městský komplex míval dříve – bělošští vládní úředníci tehdy rozhodli, že v Sowetu budou sídlit pouze černoši. V oblasti se tedy zcela logicky začaly rozmáhat iniciativy proti apartheidu – nejznámější je z té doby studentské povstání proti zavedení afrikánštiny ve školách (roku 1976), které se z čtvrti rozšířilo i do zbytku země. Dnes obývají předměstí Johannesburgu více než 2 miliony černošských obyvatel – Soweto je tedy největším černošským městským sídlem v Africe s bohatou politickou historií.

Jako návštěvníci budete mít na předměstí Soweto co obdivovat! V oblasti se totiž nachází například Mandelův dům, Památník a muzeum Hectora Pietersona, náměstí Waltera Sisulu v Kliptownu (zde byla v roce 1955 podepsána jihoafrická charta svobody) či slavná ulice Vilakazi. Skvělé panoramatické výhledy na Soweto pak získáte z lávky Nemocnice Chrise Haniho Baragwanatha, která je uvedená v Guinessově knize rekordů od roku 1997 jako největší nemocnice na světě. A zkrátka nepřijdou ani dobrodruzi a milovníci adrenalinu, neboť dvě chladící věže (Orlando Towers) od bývalé úhelné elektrárny umožňují zážitek z městského bungee jumpingu.

Předměstí Soweto.
Předměstí Soweto.

ZÁBAVNÍ PARK GOLDEN REEF CITY (Gold Reef City Theme Park)

  • Poloha: asi 6,2 km od centra Johannesburgu, v blízkosti Muzea apartheidu – na adrese Corner of Northern Parkway & Data Crescent, Ormonde
  • Vstupné: lze zakoupit pouze online na oficiálních webových stránkách – základní cena na osobu je R265 (jihoafrických randů), parkování je zdarma
  • Otevírací doba: středa až neděle od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: zapůjčeným automobilem/taxíkem z centra za cca 11 minut, pěšky z centra za cca 75 minut nebo v rámci vyhlídkové jízdy autobusem (City Sightseeing South Africa's Red City Tour)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Gold Reef City je velké zábavní centrum, které bylo postaveno na místě starého zlatého dolu z 19. století.Hlavním tématem parku je tedy „zlatá horečka“, jež se v 80. letech 19. století odehrávala v okolí Witwatersrandu (skalnatý hřeben v severovýchodní Jižní Africe). Už u vstupu vás zaujme tematický dobový oděv zaměstnanců zábavního parku a později také mnoho fascinujících a nezapomenutelných atrakcí. K dispozici mají tedy návštěvníci různé kolotoče, horské dráhy a další podobné dobrodružné a adrenalinové prvky.

Součástí zábavního parku Gold Reef City je krom jiného trampolínový park Jump City, podzemní důl na zlato (který si může každý návštěvník prohlédnout a třeba i zkusit rýžování zlata), občerstvovací stanoviště či maloobchodní prodejny, 4D kino s 96 místy a hydraulickými sedadly a kasino. Zdaleka nejoblíbenějšími zábavními prvky komplexu jsou pak Tower of Terror (jízda volným pádem), Jozi Express (horská dráha s úžasnými výhledy na město) a Anaconda(vysokorychlostní dráha ideální pro adrenalinové nadšence). V parku tedy najdete tolik zábavy pro rodinu či jednotlivce, že vám možná nebude stačit jeden celý den a vrátíte se znovu.

Zábavní park Gold Reef City.
Zábavní park Gold Reef City.

HISTORICKÉ MÍSTO CONSTITUTION HILL HUMAN RIGHTS PRECINCT

  • Poloha: asi 4,1 km od centra Johannesburgu – na adrese 11 Kotze Street, Braamfontein
  • Vstupné: částečná prohlídka s průvodcem (1 hodina) – dospělý R120, dítě R55 a senior R80, prohlídka celého areálu s průvodcem (2 hodiny) – dospělý R180, dítě/senior R100, samostatná prohlídka – dospělý R100, dítě R50 a senior R65 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: každý den od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 až 2 hodiny nebo více – dle preferencí typu prohlídky
  • Doprava: zapůjčeným automobilem/taxíkem z centra za cca 13 minut, pěšky z centra za cca 40 minut, v rámci vyhlídkové jízdy autobusem (City Sightseeing South Africa's Red City Tour) nebo klasickým autobusem – zastávky Hillbrow a Braamfontein
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Constitution Hill je živé muzeum, které vypráví trnitý příběh Jižní Afriky na cestě k demokracii – přes kolonialismus a apartheid. Toto místo bývalo nechvalně známým vězením pro politické vězně až do roku 1987 – byli v něm zvlášť ubytovány ženy, běloši a černoši. Bývalým věznicím (dnes muzeím) se říká Old Fort/Stará pevnost, Women's Jail/Ženská věznice a Number Four/Číslo čtyři. Mezi známé politické vězně/vězeňkyně, kteří zde strávili nějaký čas, patří Nelson Mandela, Mahátma Gándhí, Joe Slovo, Albertina Sisulu, Winnie Madikizela-Mandela nebo Fatima Meer.

V blízkosti bývalých věznic/muzeí najdete také Ústavní soud, jenž je známý jako nejvyšší soud Jižní Afriky. Ten byl založen po skončení apartheidu v roce 1994 a nadále slouží jako nejvyšší soud v důležitých právních a ústavních záležitostech. Navštívit tuto budovu ale může i veřejnost. Constitution Hill pak pořádá čas od času společenské akce o otázkách týkajících se ústavnosti – tyto diskuze jsou přístupné jak občanům Jižní Afriky, tak i turistům.

Historické místo Constitution Hill Human Rights Precinct.
Historické místo Constitution Hill Human Rights Precinct.

MAROPENG: OFICIÁLNÍ NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM PRO MÍSTO SVĚTOVÉHO DĚDICTVÍ – KOLÉBKU LIDSTVA (Maropeng: Official Visitor Centre for the Cradle of Humankind World Heritage site)

  • Poloha: asi 50 km severozápadně od Johannesburgu – na adrese 3QF8+RX Gladysvale
  • Vstupné: obecné vstupné do centra Maropeng – R125, senior s průkazkou zaplatí R100 a děti do 6 let mají vstup zdarma
  • Otevírací doba: návštěvnické/výstavní centrum Maropeng – denně od 9:00 do 16:00, jeskyně Sterkfontein jsou až do odvolání zavřené
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 45 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Kolébka lidstva je jednou z osmi památek světového dědictví UNESCO v Jižní Africe. Jde v podstatě o krajinu s podzemními vápencovými jeskyněmi, které jsou odkazem evoluce člověka i bohatým zdrojem fosilií – historici mají za to, že většina lidských předků pochází z jednoho obecného místa, tj. z Afriky. Hlavním turistickým bodem v oblasti je návštěvnické centrum Maropeng vystavující historicky cenné artefakty související s evolučními procesy lidstva.Prohlédnout si v prostorách centra můžete kamenné nástroje staré až jeden milion let, různé fosilie mapující zrod lidstva a další pozoruhodnosti i interaktivní exponáty.

Zajímavost: „Maropeng“ znamená v jihoafrickém domorodém jazyce Setswana „Návrat do místa původu“.

V oblasti Kolébky lidstva se vyskytují i jeskyně Sterkfontein, v nichž byly odkryty pozůstatky více než 500 hominidů. Na základě tohoto objevu byla jeskynní oblast v roce 1999 prohlášena za světové dědictví UNESCO, ale také pomohla prokázat teorii „Out of Africa“, která říká, že lidé a jejich předkové se vyvinuli v Africe a poté se rozšířili do zbytku světa. Jeskyně Sterkfontein je k roku 2024 uzavřena až do odvolání. V oblast Kolébky lidstva se dále vyskytují možnosti k ubytování, občerstvení (v restauracích Tumulus, Market Place a Maropeng Hotel) nebo nakupování suvenýrů.

Maropeng - Kolébka lidstva.
Maropeng - Kolébka lidstva.

PAMÁTNÍK A MUZEUM HECTORA PIETERSONA (Hector Pieterson Memorial and Museum)

  • Poloha: cca 17 km západně od centra Johannesburgu – na adrese 8287 Khumalo Road, Orlando West, Soweto, 1804
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: pondělí až sobota od 10:00 do 17:00, neděle od 10:00 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 až 2 hodiny
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 25 minut – existuje také možnost přepravy autobusem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Památník a muzeum Hectora Pietersona bylo otevřeno 16. června 2002 na připomínku 26. výročí povstání v Sowetu. Pojmenované je po dvanáctiletém chlapci, jenž přišel roku 1976 při pokojném studentském protestu o život vinou policie – tehdy studenti protestovali pouze proti používání afrikánštiny jako vyučovacího jazyka ve školách (což bylo vnímáno většinou jako utlačování). Toto emočně silné místo je však věnováno památce všech studentů, kteří bojovali proti apartheidu.

Muzeum se skládá z několika výstav, které vyprávějí příběh povstání v Sowetu. Vidět tedy můžete v prostorách například dobové fotografie, artefakty a audiovizuální prezentace. Velice emočně intenzivní je pak výstava věnovaná samotnému Hectoru Pietersonovi, jež zahrnuje i fotografii umírajícího chlapce, kterého drží v náruči jihoafrický aktivista Mbuyisa Makhubo. Vedle něj také stojí Hectorova plačící sestra Antoinette Sithole. Tento snímek je ikonickým obrazem boje proti apartheidu a dodnes je uznáván jako symbol boje za svobodu a rovnost.

Památník Hectora Pietersona.
Památník Hectora Pietersona.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA V JOHANNESBURGU (Joburg Zoo)

  • Poloha: cca 7,5 km od centra Johannesburgu – na rohu Jan Smuts Avenue a Upper Park Drive v Parkview, hlavní vchod pro veřejnost se nachází na Upper Park Drive
  • Vstupné: dospělý R120, dítě/student/senior s průkazkou R70, handicapovaný návštěvník R44 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: každý den včetně svátků od 8:30 do 17:30 – poslední vstup umožněn v 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 11 minut – existuje také možnost přepravy autobusem do 50 minut nebo pěšky z centra za cca hodinu
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok – pro TOP zážitky navštivte zoo v době krmení zvířat (jednotlivé druhy zvířat a konkrétní časy naleznete na oficiálních webových stránkách zoo)

Zoologická zahrada v Johannesburgu (Joburg Zoo) byla založena v roce 1904 – tedy v době, kdy pozemky darovala veřejnosti k rekreačnímu využití firma zesnulého Hermanna Eksteina (tento muž se podílel na rozvoji největšího města Jižní Afriky). Dnes je zoo domovem 2 070 zvířat a 365 různých druhů. Vidět v komplexu můžete například bílé lvy, slony, lední medvědy, sibiřské tygry, šimpanze, lemury, gorily, lišky, hrochy, antilopy a další pozoruhodnou zvěř.

Dále nabízí Zoo Joburg svým návštěvníkům různé noční a denní prohlídky, školní prázdninové programy, pronájem prostor, pravidelné akce pro veřejnost ale i občerstvení v podobě salátů, sendvičů, pizz a dalších skvělých pokrmů v restauraci nebo kioscích (v zoo si lze dopřát na určených místech i piknik). Rozlehlý komplex zoologické zahrady pak můžete prozkoumat i jízdou v pronajatém golfovém vozíku – v tomto případě ale musíte vlastnit řidičský průkaz/mít s sebou i ten mezinárodní a rezervovat si vozík předem.

Lvi v zoologické zahradě v Johannesburgu.
Lvi v zoologické zahradě v Johannesburgu.

LVÍ A SAFARI PARK (The Lion and Safari Park)

  • Poloha: asi 55 km severně od centra Johannesburgu – na adrese R512 Pelindaba Road, Broederstroom, 0240
  • Vstupné: jeho výše je odvislá od preferované aktivity – samostatné absolvování safari (vlastním automobilem bez průvodce) stojí pro dítě od 12 let a dospělého R265, pro seniora 60+ pak R130, děti pod 12 let mají vstup zdarma (jedno dítě zdarma na platícího dospělého)
  • Otevírací doba: každý den od 8:00 do 17:00, krmení lvů probíhá denně v 12:00 a 15:00
  • Potřebná doba na prohlídku: dle zvolené aktivity, tj. pár hodin až celý den
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca hodinu a čtvrt
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Lví a safari park se nachází v krásném pohoří Magaliesberg a také v oblasti Kolébky lidstva, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. Park představuje domov pro lvy, gepardy, hyeny, divoké psy, antilopy, leopardy a další úchvatná divoká zvířata. Návštěvníci si zde mohou užít nepřeberné množství různých aktivit, jako například samostatnou jízdu automobilem po safari, auto prohlídku safari s průvodcem, jízdu na koni, safari jízdu na čtyřkolce, jízdu vozem 4x4 nebo horskou cyklistiku. V areálu parku se nachází krom jiného i skvělá restaurace Wetlands, kde zaženete hlad a obchod se suvenýry, v němž si koupíte něco na památku. Dokonce můžete zavítat do fotografického centra, které nabízí zvěčnění vzpomínek ve fotoknize, na hrnku, klíčence nebo ve formě puzzle a podobně.

Lví park a safari nedaleko od Johannesburgu.
Lví park a safari nedaleko od Johannesburgu.

JIHOAFRICKÉ NÁRODNÍ MUZEUM VOJENSKÉ HISTORIE (South African National Museum of Military History)

  • Poloha: cca 8 km severně od centra Johannesburgu – na adrese 22 Erlswold Way, Johannesburg, 2132
  • Vstupné: dospělý R50, dítě/senior R30 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 12 minut, dojít je možné i v rámci delší procházky pěšky (za cca 80 minut) nebo přijet autobusem – autobusová zastávka se nachází asi tři bloky východně od muzea
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Jihoafrické národní muzeum vojenské historie otevřelo své brány veřejnosti 29. srpna roku 1947 za přítomnosti tehdejšího jihoafrického premiéra/polního maršála Jana Christiaana Smutse. Muzejní exponáty nadchnou všechny milovníky vojenské historie ale také ty, kteří se budou chtít v horkém dnu zchladit v příjemně klimatizovaném prostoru. Obdivovat zde můžete například vojenská vozidla, medaile, vybavení z anglo-búrské války nebo výstavu ručních zbraní. Pozoruhodná je pak také sbírka vojenských letadel – v muzeu vystavují třeba stíhačku Messerschmitt Me 262, úderný letoun Blackburn Buccaneer S Mk 50 a bojový letoun de Havilland DH.98 Mosquito vyrobený převážně ze dřeva.

Model letadla v Národním vojenském muzeu.
Model letadla v Národním vojenském muzeu.

VIKTORIÁNSKÉ MUZEUM LINDFIELD HOUSE (Lindfield Victorian House Museum)

  • Poloha: asi 5 km severozápadně od centra Johannesburgu – na adrese 72 Richmond Avenue, Auckland Park, 2006
  • Vstupné: dospělý R100, dítě/student/senior R50 (jihoafrických randů) – platba pouze v hotovosti
  • Otevírací doba: denně od 10:00 do 17:00 (prohlídky o max. 12 lidech pouze po domluvě s průvodcem)
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 12 minut, dojít je možné i v rámci delší procházky pěšky (za cca 60 minut) nebo přijet autobusem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Historie viktoriánského muzea Lindfield House sahá až do počátku 20. století a je důkazem sofistikovanosti a elegance viktoriánské éry. Dům byl původně postaven kolem roku 1910 pro Dr. Johna Stanwella a jeho manželku Alici, kteří v něm žili zhruba do roku 1924. V průběhu dalších let pak dům změnil několikrát majitele a byl přestavován či dostavován. Současnou majitelkou je dáma jménem Katherine Love, jež z viktoriánského domu vytvořila muzeum a otevřela jej roku 1996 – po smrti své matky. Návštěvníky provází v dobovém oděvu právě ona sama a je to velký zážitek. Vidět v muzejních prostorách můžete nábytek, umění, dekorativní a užitkové předměty 20. století reprezentující celé viktoriánské a edvardovské období.

Přístupná veřejnosti je většina místností, včetně všech hlavních přijímacích místností, dámského salonu, pánské knihovny, hudebního sálu a také formální jídelny, ložnic, dětské jídelny, školky, koupelen, spíže a kuchyně – celkem tedy dům zahrnuje 18 pokojů. Po samotné prohlídce muzea si pak můžete za příplatek dopřát domácí koláč a kávu, posedět na verandě s majitelkou Katherine anebo se projít po její překrásné zahradě.

Pohled na město ze Svatého kopečku.
Pohled na město ze Svatého kopečku.

MUZEUM UMĚNÍ WITS (Wits Art Museum)

  • Poloha: cca 2 km severně od centra Johannesburgu – na adrese Wits Art Museum Cnr Jorissen and, Bertha Street, Johannesburg, 2017
  • Vstupné: zdarma – možné předání dobrovolného příspěvku/daru
  • Otevírací doba: úterý až sobota od 10:00 do 16:00 (neděle a pondělí zavřeno)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 3 hodiny
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 7 minut, dojít lze i pěšky z centra za cca 25 minut nebo dojet autobusem za 20 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Wits je nejnovějším muzeem umění v Jihoafrické republice a zaujme vás již zvenku svými obrovskými skleněnými okny. Konkrétně jej najdete v přízemí University of the Witwatersrand v městské čtvrti Braamfontein. Historie tohoto muzea se začala psát již v 50. letech 20. století – tehdy bylo známé jako první sběratelská instituce, která zahrnovala klasické africké umění. V roce 1972 pak byla tato instituce pojmenována jako Galerie Getrude Posel a sídlila v přízemí Senátu, nyní známého jako Solomon House. Uměleckou sbírku bylo možné založit také díky štědrým darům sběratele jménem Vittorino Meneghell. V roce 1992 se následně ke galerii připojilo Studio Gallery, které tvořilo „dolní galerii“ speciálně vyhrazenou pro vystavování afrického umění a proslavilo se mimo jiné i jednou z nejlepších kolekcí afrických korálků na světě.

Jelikož se však množství uměleckých děl výrazně vzrostlo, musela být v roce 2002 galerie pro nedostatečné prostory uzavřena. Veřejnost ale může toto cenné africké umění z celého kontinentu obdivovat od roku 2012 v nových prostorách známých právě jako Wits Art Museum. Muzeum vystavuje klasická, moderní i současná umělecká díla a pořádá také pravidelně zajímavé akce pro návštěvníky. Konkrétně můžete obdivovat v muzejních prostorách např. staré mapy, artefakty z jihoafrických dolů, masky a obřadní rituální předměty starých národů, fotografie, obrazy, tapisérie, sochy či kresby.

Typický obchod ve městě Johannesburg.
Typický obchod ve městě Johannesburg.

PTAČÍ ZAHRADY MONTECASINO (Montecasino Bird Gardens)

  • Poloha: asi 33 km severně od centra Johannesburgu – na adrese Montecasino, 1 Montecasino Boulevard, Johannesburg, 2055
  • Vstupné: dítě od 13 let a dospělý R110, dítě do 12 let/senior R75 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 35 minut, přijet na místo ale lze i vlakem Gautrain a autobusem (za cca 45 minut až 1 hodinu)
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Ptačí zahrady Montecasino jsou jediné svého druhu v Africe a zamiluje si je každý milovník zvířat. Zahrady jsou konkrétně domovem pro více než 60 druhů ptáků, plazů a malých zvířat – vidět v jejich prostorách tedy můžete například fascinující ibisy rudé, špačky zlatoprsé, holuby nikobarské, zmije útočné, mamby černé, antilopy, lemury, lenochody a mnoho dalších zvířecích druhů. Zelenající se prostory plné života se však mohou pochlubit i rozsáhlou sbírkou afrických cykasů (zahrnují až 500 jednotlivých rostlin a 37 druhů). Rodiny s dětmi pak jistě zaujme ptačí show, která se koná ve všední dny v 11:00 a 15:00 a v 11:00, 13:00 a 15:00 o víkendech/svátcích (trvá asi 15 minut).

TIP: Komplex Montecasino nezahrnuje pouze krásné ptačí zahrady, ale také mnoho dalších zábavních, herních či nákupních zařízení. V prostorách se pak můžete i najíst v restauracích, které nabízí mezinárodní kuchyni.

Papoušek v ptačí zahradě Montecasino.
Papoušek v ptačí zahradě Montecasino.

OKRSEK MABONENG (Maboneng Precinct)

  • Poloha: asi 3 km východně od centra Johannesburgu – na adrese Fox Street & Kruger Street, City and Suburban, Johannesburg, 2094
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – obchody a restaurace mají vlastní otevírací dobu (obchody zpravidla od 10:00 do 18:00 a restaurace od 10:00 do 23:00)
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 11 minut, autobusem za zhruba 45 minut nebo pěšky z centra města za cca 40 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Jste-li milovníky skvělého jídla a pití, trendy obchodů či současného umění, pak je pro vás prohlídka okrsku Maboneng tím pravým. Tato část Johannesburgu však nebyla vždy tou zábavnou – dříve představovala spíše nebezpečnou, průmyslovou a tovární čtvrť. Vše se ale změnilo v roce 2009, kdy developer Jonathan Liebmann koupil několik skladů ve zchátralém městském bloku ohraničeném ulicemi Main Street, Fox Street a Berea Street. Tyto prostory zrekonstruoval, zaplnil galeriemi i uměleckými ateliéry a později přejmenoval na „Arts on Main“. Liebmannova společnost Propertuity ale skoupila další budovy v oblasti a čtvrť/okrsek přejmenovala na současný „Maboneng“ – což se v domorodém africkém jazyku překládá jako „Místo světla“.

TIP: Navštívit v okrsku Maboneng můžete celou řadu výtečných restaurací, jako například Pata Pata, Canteen, Little Addis, Mama Mexicana a Eat your Heart Out.

Jestli vás zaujal okrsek Maboneng a chtěli byste ho navštívit, vsaďte spíše na víkend. Konkrétně každou neděli se totiž v oblasti pořádá ranní řemeslný trh „Market on Main“, který je velmi oblíbený. Kromě toho, že na něm nakoupíte zajímavé produkty, pobavíte se i živou hudbou a ochutnáte místní lahůdky!

NÁMĚSTÍ MARY FITZGERALDOVÉ (Mary Fitzgerald Square)

  • Poloha: centrum Johannesburgu – na adrese Newtown, Johannesburg, 2113
  • Vstupné: zdarma – vstupné může být určeno na některé akce, koncerty a jiná vystoupení pro veřejnost
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny nebo více dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem/taxíkem, autobusem nebo pěšky z centra do deseti minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Náměstí Marie Fitzgeraldové je pojmenované od roku 1939 po první jihoafrické odborářce, která sehrála klíčovou roli ve stávce horníků roku 1910 - dříve však neslo název „Aaron's Ground“. Náměstí dnes poskytuje prostory pro 50 tisíc lidí, kteří se na něm schází při různých společenských příležitostech, jako jsou filmové festivaly, koncerty, trhy, karnevaly nebo výstavy. Veřejné prostranství se také může pochlubit největší venkovní LED obrazovkou na kontinentu o rozměru 55 m², osvětlením navrženým francouzským světelným inženýrem Patrickem Rimouxem a instalací vyřezávaných dřevěných hlav.

Kolem náměstí Marie Fitzgeraldové se pak nachází i nespočet zajímavých památek/atrakcí, které si určitě nenechte ujít, tj. uměleckou scénu Market Theatre (divadlo boje proti diskriminační politice režimu apartheidu), historické muzeum MuseuMAfricA, starou Turbínovou halu a Dělnickou knihovnu.

Městská čtvrť Maboneng.
Městská čtvrť Maboneng.

PŘÍRODNÍ REZERVACE WILDS (The Wilds Nature Reserve)

  • Poloha: asi 7,8 km severně od centra Johannesburgu – na adrese Houghton Dr, Houghton Estate, Johannesburg, 2198
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 15 minut, dojít však můžete i pěšky z centra města za cca 1 hodinu nebo se přiblížit k rezervaci autobusem
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Přírodní rezervace Wilds je vnitřním městským parkem na předměstí Houghton v Johannesburgu, kam lidé míří velmi často za relaxací a odpočinkem uprostřed zeleně. Park také zahrnuje dva skalnaté kopce, ze kterých je skvělý výhled na samotný Johannesburg. Městu byla tato zelená plocha darována společností Johannesburg Consolidated Investment Company v roce 1924 pod podmínkou, že ji zanechá v přirozeném stavu a bude přístupná veřejnosti. Návštěvníci se poprvé do rezervace podívali v roce 1938 a mohou zde obdivovat osvěžující trávníky, jezírka, fontány, umělecké instalace a vodopády. Příjemné procházky lze pak realizovat po cestách, které jsou vyložené kameny. Atraktivní prostory jsou oblíbené také pro pořádaní svateb, firemních akcí či fotografování.

Zajímavost: Přírodní rezervace Wilds byla 20. února 1981 prohlášena za národní památku a v roce 2006 za památkovou rezervaci.

Zeleň v Přírodní rezervaci Wilds a pohled na město.
Zeleň v Přírodní rezervaci Wilds a pohled na město.

NÁRODNÍ BOTANICKÁ ZAHRADA WALTER SISULU (Walter Sisulu National Botanical Gardens)

  • Poloha: asi 26 km severozápadně od centra Johannesburgu – na adrese Malcolm Road, Poortview, Roodepoort, 1724
  • Vstupné: od dubna do srpna zaplatí dospělý R80, student R45 a senior má vstup zdarma každé úterý, vstupné mezi září až říjnem stojí pro dospělého R100 a pro studenta R50 (jihoafrických randů) – dále dítě v obě sezóny zaplatí vždy R25 a dítě do šesti let může vstoupit zdarma
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 45 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Národní botanická zahrada Walter Sisulu je ideálním útočištěm pro ty, kteří touží uniknout před shonem Johannesburgu. Samotná zahrada sice funguje až od roku 1982, její prostory ale bývaly oblíbené již několik desetiletí předtím. Tento úchvatný zelený ráj se zahradním vodopádem Witpoortjie, rozmanitými rostlinnými druhy (v botanické zahradě jich roste až 600) či ptactvem a zvířaty je vzdálen jen pouhou hodinu cesty od jihoafrické metropole, tedy budete to mít do oázy klidu a odpočinku skutečně kousek. V prostorách si pak přijdou na své nejen milovníci flory a fauny, ale také nadšenci do pěší turistiky. K dispozici mají totiž návštěvníci celou řadu stezek, po nichž mohou podniknout příjemné procházky s nepřekonatelnými výhledy. Čas od času se pak v prostorách zahrad konají i koncerty pro veřejnost.

TIP: V Národní botanické zahradě Walter Sisulu zamiřte ku příkladu do oblasti poblíž přehrady Sasol. Zde můžete navštívit ptačí skrýš, kde lze spatřit některé z 226 lokálních ptačích druhů.

Vodopád v Národní botanické zahradě Walter Sisulu.
Vodopád v Národní botanické zahradě Walter Sisulu.

BOTANICKÁ ZAHRADA V JOHANNESBURGU (Johannesburg Botanical Gardens)

  • Poloha: asi 11 km severně od centra Johannesburgu – na adrese Olifants Road, Emmarentia, Randburg, 2195
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: každý den od 6:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z centra Johannesburgu za cca 20 minut, dojít však můžete i pěšky z centra města za cca 2 hodiny nebo se přiblížit autobusem za hodinu
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Botanická zahrada v Johannesburgu představuje důležité zelené plíce jihoafrické metropole. Pozemek pro její vznik byl vyčleněn v roce 1969 – tehdy ale býval sportovním hřištěm a golfovým odpalištěm bez stromů. S postupem let se však tento prostor proměnil v příjemný zelenající se prostor, kam denně míří mnoho běžců a pejskařů. V zahradě jsou ovšem možné i romantické procházky ve dvou či pořádání pikniku. Mezi další oblíbené činnosti v botanické zahradě patří také: cyklistika, pozorování ptáků, kanoistika, plachtění a jízda na kajaku (na přehradě Emmarentia) nebo rybolov. Veřejnost se pak může příležitostně zúčastnit i zdejších koncertů nebo soutěže v pouštění draků.

Mezi speciální zahrady, které nelze při návštěvě vynechat, patří: Shakespearova zahrada, Růžová zahrada, Bylinková zahrada, Demonstrační zahrada živých plotů a hlavní arboretum, v němž se nacházejí seskupení rostlin a stromů z Jižní Afriky a zbytku světa.

Botanická zahrada v Johannesburgu.
Botanická zahrada v Johannesburgu.

Historie Johannesburgu

Historie města Johannesburg začíná u prvních známých obyvatel regionu, tedy Sanů neboli křováků, jak se dnes jejich potomkům říká. Sanové byli původními obyvateli regionu dlouho předtím, než Bantuové přišli ze střední Afriky během jižní migrace a žili jako lovci a sběrači. Jejich tradiční život se však neodehrával na jednom místě – často totiž migrovali, aby našli pastvu a jídlo. Ukryt pak hledali v jeskyních, v nichž dodnes můžeme vidět skalní malby.

Významné historické milníky

  • Relativně klidná existence domorodých Sanů skončila během velké migrace Bantuů na jih – k té docházelo dalších 2 000 let – do Jižní Afriky dorazila první vlna těchto lidí kolem roku 300 n. l.
  • Bantuové se v průběhu let rozšířili do celé země a také směrem k regionu Witwatersrand.
  • V 18. století se v provincii Gauteng (včetně Johannesburgu a Witwatersrandu) usadila poslední skupina migrujících Bantuů zvaná Sotho-Tswanové – tento proces vyhnal domorodé Sany z oblasti.
  • Dalších 100 let byly regiony Johannesburg a Witwatersrand svědky krvavých kmenových válek, anglo-búrských a anglo-zuluských válek, objevu zlata a následného obrovského rozmachu industrializace.
  • Na počátku 30. let 19. století přišli na scénu holandští osadníci a jejich potomci, tzv. Voortrekkerové, kteří usilovali o svobodu a nezávislost britské nadvlády a nadvlády v Kapské kolonii. S pomocí Sotho-Tswanů tedy sesadili tehdejšího jihoafrického krále Mzilikaziho, usadili se v regionu a začali zakládat osady zejména v Rustenburgu a Pretorii.
  • V roce 1886 se poblíž malé zemědělské osady objevilo jedno ze světových nalezišť zlata. Tento přelomový objev proměnil malou farmářskou komunitu v obrovskou metropoli za pouhých 125 let – od roku 1886 se také datuje vznik města Johannesburg, oficiálně však bylo prohlášeno městem až v roce 1928.
  • Ve 30. letech 20. století došlo k velkému stavebnímu rozvoji a koncem 40. a 50. let 20. století se začaly v johannesburské čtvrti Hilbrow stavět výškové budovy.
  • V 50. a 60. letech 20. století byla vytvořena novým režimem spojeným s apartheidem obrovská konglomerace černošských čtvrtí, která se stala známou jako Soweto – což je zkratka pro „Jihozápadní černošskou čtvrť“. ¨
  • V 80. a 90. letech došlo k úpadku centra města a vzniku velkých decentralizovaných kancelářských parků, nákupních center a zábavních center v nově založených a oblíbených příměstských oblastech, jako jsou například Sandton, Rosebank a Randburg.
  • Zlomovým bodem v dějinách apartheidu bylo studentské povstání v Sowetu roku 1976. To nakonec vedlo k prvním demokratickým volbám v roce 1994 a vzniku nové éry města.

Barevné schody v obchodní čtvrti.
Barevné schody v obchodní čtvrti.

Co potřebujete vědět před odletem do Johannesburgu

Před odletem do Johannesburgu (Jihoafrické republiky) si zajistěte potřebné doklady, které vyžadují tamější úřady. Primárně musíte vlastnit cestovní pas, jehož platnost bude ještě minimálně 90 dnů od plánovaného data příletu na území JAR – v pasu musí být také aspoň dvě volné stránky vedle sebe pro vstupní a výstupní razítko. Vízum není pro občany České republiky nutné (dle Ministerstva zahraničních věcí ČR), pokud pobyt turistické či obchodní povahy nepřesáhne 90 dní. Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 ani doklad o očkování proti nemoci není již nutné v Jihoafrické republice předkládat.

Než odletíte na dovolenou, určitě si zjistěte aktuální podmínky vstupu do Jihoafrické republiky – ty lze dohledat například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

DOPORUČENÍ: Před cestou do Jihoafrické republiky (potažmo Johannesburgu) si zajistěte komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Kdy navštívit Johannesburg

Nejlepší období pro návštěvu Johannesburgu je od března do května a pak od září do listopadu. Během těchto měsíců je totiž ve městě méně davů, ceny za služby jsou nižší a počasí je stále relativně teplé a suché. Do jihoafrické metropole však můžete přiletět kdykoliv během roku, neboť každé roční období má něco do sebe:

  • Jaro (září až listopad): jarní měsíce jsou pro návštěvu Johannesburgu nejvhodnější. Počasí je totiž mírné, s denními teplotami v rozmezí od 15 °C do 25 °C. Město v tento čas ožívá zejména kvetoucími stromy zvanými žakaranda (mají modré nebo modrofialové květy ve tvaru zvonku). Jaro v Johannesburgu je také skvělé pro venkovní aktivity a prozkoumávání městských parků a zahrad.
  • Léto (prosinec až únor): v toto roční období je počasí v Johannesburgu teplé s vyšší vlhkostí vzduchu – na teploměru naměříte 20 °C a 30 °C. Připravit se pak musíte během letního období i na odpolední bouřky, které ale mohou být osvěžující v horkém počasí. Město v tento čas ožívá festivaly a venkovními akcemi.
  • Podzim (březen až květen): kromě jara je ideálním obdobím pro návštěvu Johannesburgu i podzim. Počasí je ve městě totiž příjemné (teploty se pohybují od 10 °C do 25 °C) a méně deštivé, což vytváří dobré podmínky pro prozkoumávání památek i sžívání se s místní kulturou.
  • Zima (červen až srpen): toto období je v Johannesburgu mírné a suché, s teplotami pohybujícími se mezi 4 °C a 20 °C. Je to tedy skvělý čas k prohlídkám městských muzeí či galerií. Večery pak mohou být poněkud chladné, proto se bude hodit teplejší oblečení.

Národní park Pilanesberg.
Národní park Pilanesberg.

Bezpečí

Bezpečí v Johannesburgu, stejně jako v celé Jihoafrické republice, je dědictvím neklidné i pohnuté historie apartheidu. Dodnes tedy můžete vidět v některých ulicích města velké sociální nerovnosti – a právě v nízkých socioekonomických oblastech se můžete setkat s vyšší mírou kriminality v jakékoliv podobě – nejčastějšími zločiny jsou krádeže mobilních telefonů, kapsářství nebo loupeže v automobilech. Do rizikových oblastí však turisté obvykle nejezdí, a tak stačí dodržovat obecná bezpečnostní opatření:

  • Vyhněte se nošení větších finančních částek při výletech, nenoste fotoaparáty ani mobily na očích a nenechávejte věci bez dozoru.
  • Většinu cenností včetně originálních dokladů uložte do hotelového trezoru – s sebou noste ideálně jen kopie.
  • Po ulicích choďte sebevědomě (nedívejte se do země či mobilu) a sledujte pečlivě své okolí – hlavně kolemjdoucí lidi, můžete si tak snadno povšimnout, zda mají nekalé úmysly či ne.
  • Vyhněte se nočním procházkám na opuštěných tmavých místech a v noci necestujte samostatně. Ideálně se informujte i svého hostitele/ubytovacího zařízení, kam je a není možné chodit po setmění.
  • Pokud vás někdo bude na ulici žádat o peníze, řekněte jasné „ne, děkuji“ a jděte dál. Mějte ale oči na stopkách a sledujte dotyčného i po odmítnutí jeho žádosti.
  • Pokud máte zapůjčený automobil, parkujte na bezpečném, dobře osvětleném místě ideálně s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.

Pokud hledáte k prozkoumání velmi bezpečné části Johannesburgu, navštivte určitě severní předměstí Sandton, Melrose a Rosebank. Skvělé jsou ale i čtvrti Parkhurst, Linden a Melville. Centrální obchodní čtvrť Johannesburgu (CBD) má však obecně špatnou pověst – i když některé čtvrti jako Newtown a Marshalltown jsou v pořádku. Samostatně pak nenavštěvujte raději městské oblasti Hillbrow, Yeoville, Berea a Alexandra.

Let balónem v parku Pilanesberg.
Let balónem v parku Pilanesberg.

Doprava do Johannesburgu

Do Johannesburgu létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Lufthansa, SWISS, Austrian, KLM, Air France nebo například Turkish Airlines. Cílem je Mezinárodní letiště Olivera Tamba (O. R. Tambo International Airport – JNB), které je od centra Johannesburgu vzdálené asi 24 km. Letiště je pojmenované od roku 2006 po politikovi bojujícímu proti apartheidu, Oliverovi Tambovi.

Během letu také musíte počítat zpravidla s jedním či dvěma mezipřistáními, tj. obvykle ve Frankfurtu nad Mohanem, Curychu, Paříži nebo Amsterdamu. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od termínu letu i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci od 17 200 Kč/osoba (nejlevnější) až třeba po 18 000 Kč/osoba (nejrychlejší)/k červnu roku 2024.

Doprava po Johannesburgu

V Johannesburgu existuje hned několik možností přepravy, vybrat si tak můžete dle svého rozpočtu a preferencí pohodlí. Jaký dopravní prostředek tedy zvolíte vy?

Automobil

Pokud vlastníte platný český řidičský průkaz a zajistíte si ten mezinárodní, můžete si v Johannesburgu půjčit automobil (předložit pak musíte obvykle i cestovní pas a kreditní kartu). Zapůjčený automobil vám následně poskytne jistou svobodu, pohodlí a flexibilitu při pohybu po městě a jeho okolí – je ostatně nejvhodnější variantou přepravy. Pronajmout si vůz můžete předem online, na letišti poblíž města nebo přímo v centru Johannesburgu. Mezi oblíbené tamější autopůjčovny patří například Budget, Enterprise, Europcar, National, SANI, Payless, Alamo, Hertz, Dollar, SIXT a mnoho dalších. Ceny za zápůjčku se liší od typu společnosti. Než pak zamíříte na tamější silnice, berte v potaz tyto náležitosti:

  • Pořiďte si ideálně podrobnou cestovní mapu destinace.
  • Na silnicích buďte velmi obezřetní a opatrní – řidiči v Johannesburgu mají poněkud agresivnější styl jízdy.
  • Zajistěte si dostatek hotovosti na cesty. Přijde vám vhod při placení parkování a předávání spropitného obsluze parkoviště.
  • Dodržujte místní dopravní předpisy. V Jižní Africe se řídí vlevo a povinné je používání bezpečnostních pásů.
  • Automobil parkujte pouze na bezpečném a kvalitně osvětleném místě s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.

Gautrain

Pro rychlý výlet do centra Johannesburgu, městské čtvrti Rosebank, na letiště a do dalších oblastí, jako je Sandton a Pretoria, můžete také využít jihoafrický vysokorychlostní vlak Gautrain, jenž obnáší až 80 km dlouhou trasu. Jízda tímto vlakem je spolehlivá, pohodlná a bezpečná, neboť vozy jsou kontrolované kamerovými systémy i bezpečnostními hlídkami. Cestovní doba mezi stanicemi se pohybuje od 4 do 10 minut, z bodu A do bodu B se tedy dostanete extrémně rychle. Jízdné ve vlaku Gautrain se liší v závislosti na vzdálenosti a čase, kdy cestujete – počítat ale můžete zpravidla s částkou 18 až 65 jihoafrických randů za jízdu.

Taxi

V Johannesburgu není používání klasických taxíků příliš oblíbené kvůli kolísajícím sazbám jízdného, bezohledným jízdám řidičů i sporným licencím. Krom jiného si musíte vždy klasický taxi vůz přivolat telefonicky, neboť stanoviště taxíků najdete jen na třech místech – tj. na letišti, u železniční stanice Johannesburg Park Station a u budovy zvané Rotunda. Ideální variantou cestování taxíkem je ale využití aplikace/taxi služby Uber, která v Johannesburgu bez problémů funguje.

Doporučení: V Johannesburgu se zřejmě setkáte i s variantou „Taxi Minibus“, které se však raději z bezpečnostních důvodů vyhněte kvůli ne příliš dobrým řidičům – zpravidla bez licence.

Další možnosti dopravy po Johannesburgu

Kromě jízdy automobilem, vlakem a taxíkem se můžete po Johannesburgu přepravovat následujícími způsoby:

  • Vyhlídkovým autobusem: tato varianta je vhodná pro všechny turisty, kteří chtějí vidět hlavní městské památky, jako například Muzeum apartheidu, Zábavní komplex Gold Reef City, historické místo Constitution Hill a mnoho dalších. Cestování vyhlídkovým autobusem v Johannesburgu je bezpečné, protože se vůz nevychyluje ze své trasy.
  • Pěšky: Johannesburg můžete vcelku dobře prozkoumat i díky procházkám. Relativně bezpečné jsou pro chodce například čtvrti jako Maboneng Precinct, Melville a Rosebank. Vyhnout byste se ale raději měli samostatným procházkám po setmění a také chudším čtvrtím města. Opatrnost se pak vyplatí i v těchto oblastech – Central Business District, Braamfontein a Newton.
  • Tuk-tukem: toužíte-li po levné přepravě a dobrodružství, pronajměte si v Johannesburgu tuk-tuk. Stanoviště mají tato vozítka ve čtvrti Sandton a na předměstí Melville. Mějte ale na paměti, že řidiči tuk-tuků mohou být stejně tak agresivní jako ti, co řídí v destinaci automobil.
  • Klasickým autobusem: ve městě i mimo něj funguje řada autobusových linek, které provozují například společnosti Gautrain, Putco, Greyhound, Rea Vaya a Johannesburg Metrobus. Pro turistu ale může být složitější se v této dopravě vyznat.

Projížďka autem v parku Pilanesberg.
Projížďka autem v parku Pilanesberg.

Peníze, ceny a spropitné v Johannesburgu

Oficiální měnou Jihoafrické republiky je jihoafrický rand (ZAR, R) – tedy také tím budete v Johannesburgu platit za zboží či služby. Jeden rand se dělí na 100 centů a v oběhu jsou mince v nominální hodnotě 5, 10 a 20 centů + R1, R2 a R5. Bankovky pak existují v hodnotě R10, R20, R50, R100 a R200. Hotovost v randech lze získat přímo v Johannesburgu – ideálně výběrem z tamějších bankomatů, což je nejlevnější. Zavítat ale můžete i do směnáren na letišti nebo v centru města, kde si však účtují vyšší poplatky v porovnání s výběrem z bankomatů. Nejvýhodněji směníte americký dolar, euro nebo britskou libru.

Směnný kurz k 21. červnu 2024:

  • 1 CZK: 0,77 ZAR
  • 1 ZAR: 1,30 CZK
  • 1 USD: 17,91 ZAR
  • 1 EUR: 19,13 ZAR
  • 1 GBP: 22,65 ZAR

Bankomaty a platební karty

Pokud vlastníte debetní či kreditní kartu Mastercard a VISA, nebudete mít pravděpodobně problém v Jihoafrické republice (v Johannesburgu) vybírat hotovost z většiny bankomatů – ty jednoduše najdete pomocí různých vyhledávačů bankomatů. Tyto typy karet pak akceptuje i mnoho obchodů, restaurací a hotelů. Bankomaty jsou přístupné jak na letišti, tak po celém městě – na ulici a v bankách (bezpečnější je ale vybírat hotovost na letišti nebo v bance). Existují také limity pro výběr, které se obvykle pohybují od R2000 do R5000.

UPOZORNĚNÍ: Než začnete vybírat hotovost v Johannesburgu nebo platit svou kartou, nahlaste plánovanou dovolenou v zahraničí bance – předejdete tak nechtěné blokaci karty.

Spropitné

V Jihoafrické republice je běžné předávání spropitného v restauracích, barech a kavárnách – hlavně v turistických oblastech. Spropitné za dobré služby ale ocení i hotelový personál, strážci parkoviště nebo taxikáři. Inspirovat se můžete následujícími tipy a využít je také při svém pobytu v Johannesburgu:

  • Restaurace, kavárny a bary: běžné je ponechat navíc 10 až 15 % z celkového účtu
  • Hotely: průměrné spropitné pro hotelový personál se zpravidla pohybuje od R20 do R500 (v závislosti na délce pobytu a přijatých službách), malé denní spropitné ve výši R5 až R10 pak můžete předat pokojské nebo nosiči zavazadel (cca R1 za kus)
  • Taxi: vhodné je ponechat 10 až 20 % navíc z celkového jízdného (po posouzení vstřícnosti, bezpečnosti jízdy a podobně)
  • Strážce parkoviště: předat můžete R5 až R10 v hotovosti v závislosti na délce pobytu a na tom, zda byl strážný pozorný
  • Obsluha na čerpací stanici: tato služba je v Jihoafrické republice ceněná – obvykle se řidiči nabízí kontrola oleje, vody, tlaku v pneumatikách a také mytí zadních a předních oken, vhodné je tedy za snahu předat v hotovosti R5 až R20

Jaké ceny čekat?

Život v Johannesburgu je v průměru o 22,2 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují kolem R12 225 (jihoafrických randů), což je v přepočtu asi 15 922 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): R200 (cca 261 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: R84 (cca 109 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): R40 (cca 52 Kč)
  • Káva/cappuccino: R34 (cca 44 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): R13 (cca 17 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): R55 (cca 72 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: R35 (cca 46 Kč)
  • Taxi (1 km): R20 (cca 26 Kč)

Sušené maso biltong.
Sušené maso biltong.

Časové pásmo a délka letu

Johannesburg se nachází v časovém pásmu UTC +2 (Jihoafrický standardní čas – SAST). V Praze je tedy v zimním čase o 1 hodinu méně než v Johannesburgu a v letním čase je v obou městech stejně. Jinak město nemá letní čas od roku 1944. Délka letu z Prahy do Johannesburgu je pak odvislá od vybrané aerolinky, období odletu i mezipřistání – nejrychlejší/nejdražší let tedy trvá cca 13,5 hodin a ten nejpomalejší/nejlevnější asi 14,5 hodin.

Možnosti ubytování v Johannesburgu

Abyste si užili krásy Johannesburgu v naprostém komfortu, je zapotřebí zapátrat po vhodném ubytování. Jeho výběr bude jistě záviset na vašem rozpočtu i osobních preferencích. Inspirovat se můžete následujícími lokalitami:

  • Čtvrť Newtown pro nováčky v Johannesburgu: pokud cestujete do jihoafrického velkoměsta poprvé, určitě zapátrejte po ubytování v této rušné městské čtvrti. Nachází v srdci Johannesburgu a je místem, kde najdete celou řadu skvělých turistických atrakcí. Zvolit zde můžete buď 4hvězdičkový hotel Alcazaba Lodges nebo třeba levnější hotel Urban Backpackers.
  • Čtvrť Maboneng pro spořivé cestovatele: nechcete-li utrácet mnoho peněz během své dovolené za ubytování, pak zvolte jednu z nejúžasnějších a nejživějších oblastí města Johannesburg. Kdysi dávno představovala nebezpečnou zónu, avšak tyto doby už jsou dávno pryč. Ubytovat se zde můžete třeba v 4hvězdičkovém hotelu CURIOCITY Backpackers Johannesburg nebo v příjemném bytě přes Airbnb zvaném Maboneng Penthouse.
  • Čtvrť Braamfontein pro milovníky nočního života: na severním konci města se nachází čtvrť Braamfontein, která je domovem University of Witwatersrand – srší tedy mladistvým nábojem a energií. Najdete zde také mnoho barů, restaurací, obchodů, galerií i muzeí. Ubytovat se zde můžete například v hotelu Protea Hotel by Marriott, v hotelu Bannister nebo v hotelu Once In Joburg.
  • Čtvrť Rosebank pro náročné cestovatele: jednou z nejlepších čtvrtí k pobytu v Johannesburgu je určitě Rosebank, kde se mísí kouzlo Afriky s trendy Evropy. Skvělé ubytování vám zde poskytne 5hvězdičkový hotel Clico Boutique Hotel nebo hotel Johannesburg Backpackers.
  • Čtvrť Melrose pro rodiny s dětmi: tato čtvrť je jednou z nejlépe střežených v Johannesburgu, proto je vhodná zejména ke klidnému a bezpečnému ubytování s ratolestmi. Příjemný pobyt vám tu zajistí například 4hvězdičkový hotel Melrose Place Guest Lodge & Conferencing nebo celá řada pohodlných a levných apartmánů přes Airbnb.

Tradiční pokrm - kuřecí maso s omáčkou chakalaka.
Tradiční pokrm - kuřecí maso s omáčkou chakalaka.

Jídlo a pití v Johannesburgu

V kuchyni typické pro Johannesburg se prolíná mnoho kultur. Je to dané především rozmanitostí etnických skupin, které v jihoafrickém městě žijí. Není tak neobvyklé, že se v tamější gastronomii promítají zimbabwské, mosambické, nigerijské, somálské, čínské anebo dokonce indické vlivy. Co tedy v Joburgu konkrétně ochutnat?

  • uMleqwa (tvrdé kuře): jde v podstatě o kuřecí guláš, který se připravuje výhradně z volně se pasoucí drůbeže – jde o tradiční recept Xhosů
  • Pap: jde o kaši, která je vyrobená z kukuřičné krupice – je základem jihoafrického jídla (podává se nejčastěji s dušeným masem nebo zeleninou)
  • Samoosa: jde o taštičky z jemného těsta, které jsou plněné mletým masem či bramborami a smaží se oleji dozlatova
  • Boerewors: jde o klobásu vyrobenou z mletého masa (obvykle jehněčího a vepřového), koření a bylinek, která je stočená do spirály a před podáváním se griluje
  • Vetkoek: toto jídlo se překládá jako „tučný koláč“ a jde o směs těsta z mouky, vody, droždí, cukru a soli, která se nechá vykynout a poté se z ní tvarují úhledné malé kuličky – ty se pak smaží v prudce rozpáleném oleji dozlatova (lze plnit masem nebo zeleninou)
  • Biltong: sušené maso (hovězí, zvěřina) připravené na jihoafrický způsob
  • Chakalaka: pikantní směs připravená z restovaných konzervovaných fazolí, strouhané mrkve, papriky, rajčat, česneku a koření – zde podávat s masem, zeleninou nebo s kukuřičnou kaší
  • Melktert (mléčný koláč): jde o vaječný pudinkový koláč, jehož základem je směs z vajec, mléka a cukru a také křupavé sladké těsto

Nejlepší restaurace v Johannesburgu

  • Aduna Bistro
  • Akti Mediterranean
  • Appetito
  • Butcher Boys Meyersdal
  • Cafe 28
  • Calisto's
  • La Cucina Di Ciro

Nealkoholické nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Johannesburgu (zejména v městských oblastech) je obecně bezpečná ke konzumaci a vaření, pokud ale máte citlivé zažívání, neměli byste ji pít – v tomto případě raději vsaďte na kupovanou vodu v PET lahvích. Opatrní byste také měli být při pobytu ve venkovských oblastech, kde kohoutková voda nemusí dosahovat takových kvalit jako ve městě.

Dále lze ochutnat třeba zdravý a v Jižní Africe velmi oblíbený čaj rooibos (lze si dopřát ledový nebo teplý), Mageu/amaHewu neboli nápoj vyrobený z fermentované jihoafrické kaše nebo husté a lehce kyselé mléko Amasi. K dostání ovšem bývá na trhu i sodovka s příchutí ovoce (Fizz), nealkoholické víno, nealkoholický koktejl IceTropez či energetický drink Artemis a mnoho dalších limonád a drinků.

Alkoholické nápoje

V Johannesburgu natrefíte i na mnoho různých alkoholických nápojů, z nichž nejpopulárnější je mezinárodně uznávané jihoafrické víno anebo pivo – ochutnat můžete třeba to tradiční kukuřičné (Umqombothi) nebo řemeslné, které mají Jihoafričané v oblibě. Na místním trhu jsou k dostání piva těchto a mnoha dalších pivovarů: Soweto Brewing Company, Copperlakes Brewery, Black Horse Brewery nebo např. Gilroy’s Brewery.

A pokud pak zatoužíte po něčem ostřejším, nabízí se v Johannesburgu a okolí brandy Witblits, citrusový likér Van Der Hum, destilát Mampoer či destilát Amarula (s Amarulou je zajímavý drink zvaný Springbokkies, který ji kombinuje s mátovým likérem).

Nejlepší bary a kluby v Johannesburgu

  • Zioux
  • Smoking Kills Bar
  • Saint
  • Alto234
  • Sir James van der Merwe
  • PROUD MARY
  • Level Seven Restaurant and Sky Bar

Tradiční dezert melktert.
Tradiční dezert melktert.

Zajímavosti o Johannesburgu na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Johannesburg byl v rozmezí jednoho století čtyřikrát přestavěn? Nejprve byl stanovým táborem, později městem plechových chatrčí, dále městem čtyřpatrových edwardiánských cihlových budov, a nakonec se stal velkoměstem moderních mrakodrapů.
  • Mezinárodní letiště Olivera Tamba ležící nedaleko Johannesburgu je nejrušnějším africkým letištěm? Každý rok projde terminály tohoto letiště odhadem více než 28 milionů lidí.
  • Johannesburg není na světě jediný? Stejnojmenné místo lze totiž najít i v Kalifornii (USA) – konkrétně v těžařské oblasti v pohoří Rand Mountains. Toto místo pojmenovali horníci, kteří pracovali ve zlatých dolech v Johannesburgu v Jižní Africe.
  • nejhlubším zlatým dolem na světě je důl Mponeng, který se nachází na okraji Johannesburgu? Těžební jáma tohoto dolu sahá až 4 kilometry pod povrch a cesta na dno dolu trvá asi hodinu.
  • Johannesburg je druhým nejpřetíženějším městem v Africe, co se týká dopravního provozu? Samotné město má cca 7 500 km silnic a jeho obyvatelé stráví v průměru 46 hodin ve špičce za rok.
  • johannesburská ulice Vilakazi ve čtvrti Soweto je známá tím, že má 2 obyvatele oceněné Nobelovou cenou? V této ulici bydlel bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela a bývalý anglikánský arcibiskup Desmond Tutu.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole