Jóga v džungli.

Jóga ve světě: Nejlepší destinace pro cvičení jógy

Jóga, starodávná praxe pocházející z Indie, se zaměřuje na sjednocení těla, mysli a ducha prostřednictvím fyzických cvičení (ásany), dechových technik (pránájáma) a meditace. Jejím cílem je dosáhnout harmonie a rovnováhy v těle i mysli, což pomáhá zlepšit celkový psychický a fyzický stav. S rostoucí popularitou jógy po celém světě se mnohé destinace staly mekkami pro jogíny hledající dokonalé místo k prohloubení své praxe.

Cestování za jógou, známé také jako Yoga Travel, je ideálním způsobem, jak spojit dovolenou s duchovním a fyzickým obohacením. Ať už hledáte klidné pláže, dynamická městská prostředí nebo duchovní místa s hlubokou tradicí, svět nabízí spoustu úžasných míst, kde můžete najít vnitřní klid a obnovit energii.

V tomto článku prozkoumáme nejlepší jógové destinace na světě, od exotických pláží Kostariky a Thajska, přes duchovní centra Indie, až po moderní jógové destinace v Evropě a Severní Americe. Poskytneme vám také přehled různých stylů jógy, abyste si mohli vybrat ten nejvhodnější pro vaše potřeby a úroveň zkušeností. Nechte se inspirovat a najděte své ideální místo pro jógu, kde můžete spojit cestování, relaxaci a osobní rozvoj.

Autor: Pavel Fellner

11.06.2024

Čti více
Tři lidé cvičící jógu na paddleboardu na jezeře v horách.
Tři lidé cvičící jógu na paddleboardu na jezeře v horách.

Benefity jógy

Podívejme se nejprve na to, proč byste měli praktikovat jógu. Mezi její mnohé benefity patří například:

  • fyzické: zvýšená flexibilita, posílení svalů, zlepšení držení těla, zvýšení energie.
  • Psychické: redukce stresu, zlepšení koncentrace, podpora duševní rovnováhy.
  • Zdravotní: zlepšení krevního oběhu, posílení imunitního systému, snížení rizika chronických chorob.

Základní pravidla jógy

1. Praktikovat jógu je třeba s respektem k vlastním limitům.

2. Při józe je třeba věnovat velkou pozornost dechu.

3. Jógu praktikující lidé by měli být trpěliví a pravidelně cvičit.

4. Je důležité udržovat otevřené a pozitivní myšlení.

Pro koho je určena

Jóga je vhodná pro všechny věkové kategorie, pohlaví a úrovně kondice. Existují různé styly jógy, které mohou být přizpůsobeny potřebám jednotlivce, ať už je začátečník nebo pokročilý.

Druhy/styly jógy

Určitě jste se už s některými z níže zmíněných stylů setkali, ale možná netušíte, co obsahují. Podívejme se na to tedy spolu:

Hatha jóga

Hatha jóga je tradiční forma jógy, která se zaměřuje na fyzické cvičení (ásany) a dechové techniky (pránájáma). Hatha znamená „síla“ a zaměřuje se na rovnováhu mezi tělem a myslí.

Komu je určena: Vhodná je pro začátečníky i pokročilé, kteří hledají pomalé a vyrovnané cvičení.

Benefity: Zvyšuje flexibilitu, posiluje svaly, zlepšuje držení těla a podporuje relaxaci.

Skupinová hodina hatha jógy ve studiu
Skupinová hodina hatha jógy ve studiu

Ashtanga jóga

Ashtanga jóga je dynamická a fyzicky náročná forma jógy, která se skládá ze série přesně určených pozic. Tradičně se cvičí podle metody Mysore, kde každý praktikující pracuje na vlastním tempu pod dohledem učitele.

Komu je určena: Vhodná je zejména pro pokročilé a fyzicky zdatné jedince, kteří hledají intenzivní cvičení.

Benefity: Zvyšuje sílu, vytrvalost, flexibilitu a zlepšuje mentální koncentraci.

Vinyasa jóga

Vinyasa jóga je dynamická forma jógy, která klade důraz na plynulý přechod mezi pozicemi synchronizovaný s dechem. Každá hodina může být různorodá, záleží na učiteli.

Komu je určena: Je vhodná pro mírně pokročilé až pokročilé, kteří hledají variabilitu a dynamiku ve cvičení.

Benefity: Zlepšuje kardiovaskulární zdraví, posiluje svaly, zvyšuje flexibilitu a podporuje mentální jasnost.

Ženy cvičící jógu na venkově mezi olivovníky.
Ženy cvičící jógu na venkově mezi olivovníky.

Jóga Iyengara

Jóga Iyengara se zaměřuje na přesnost a správnou formu v pozicích. Často se používají pomůcky jako bloky, pásy a deky k dosažení správného zarovnání.

Komu je určena: Vhodná pro všechny úrovně, zejména pro ty, kdo hledají detailní techniku ​​a správně provedené polohy.

Benefity: Zvyšuje flexibilitu, sílu a stabilitu, zlepšuje držení těla a pomáhá předcházet zraněním.

Kundalini jóga

Kundalini jóga se zaměřuje na probuzení energie Kundalini, která se nachází na spodku páteře. Zahrnuje dynamická cvičení, dechové techniky, mantry a meditace.

Komu je určena: Kundalini jóga je vhodná pro všechny úrovně, zejména pro ty, kteří hledají duchovní rozměr jógy.

Benefity: Zlepšuje mentální jasnost, emocionální rovnováhu, podporuje duchovní růst a zvyšuje energii.

Bikram jóga

Bikram jóga, známá také jako hot jóga, se cvičí v místnosti vyhřívané na přibližně 40 °C s vysokou vlhkostí. Zahrnuje sérii 26 pozic a 2 dechová cvičení.

Komu je určena: Vhodná pro fyzicky zdatné jedince, kteří hledají intenzivní cvičení v horkém prostředí.

Benefity: Zvyšuje flexibilitu, podporuje detoxikaci, zlepšuje kardiovaskulární zdraví a posiluje svaly.

Žena stojící na ručníku na karimatce při horké bikram józe.
Žena stojící na ručníku na karimatce při horké bikram józe.

Power jóga

Power jóga je dynamická a intenzivní forma jógy založená na Ashtanga józe, ale s větší variabilitou v sekvencích. Je zaměřena na zvyšování síly a vytrvalosti.

Komu je určena: Vhodná pro pokročilé a fyzicky zdatné jedince, kteří hledají intenzivní a silové cvičení.

Benefity: Zvyšuje svalovou sílu, vytrvalost, flexibilitu a podporuje mentální soustředěnost.

Yin jóga (i meditační jóga)

Yin jóga je styl jógy, který se zaměřuje na hluboké natažení a uvolnění pojivových tkání, jako jsou vazy, šlachy a fascie. Pózy se drží déle, často od 3 do 5 minut, což umožňuje hlubší proniknutí do tkání a podporuje relaxaci a regeneraci.

Komu je určena: Vhodná pro všechny úrovně, zejména pro ty, kteří hledají jemnou a meditativní praxi, která doplňuje dynamické a aktivní styly jógy. Ideální pro lidi s napětím a stresem, kteří potřebují zpomalit a zrelaxovat.

Benefity: Zlepšuje flexibilitu, podporuje zdraví kloubů, zvyšuje průtok energie v těle a pomáhá při mentální a emocionální rovnováze. Umožňuje hlubokou relaxaci a podporuje vnitřní klid.

Air jóga (Aerial jóga)

Air jóga využívá speciální závěsné látky (hamaky) k vykonávání tradičních jógových pozic ve vzduchu. Tento styl kombinuje prvky jógy, akrobacie a fitness.

Komu je určena: Vhodná pro všechny úrovně, zejména pro ty, kdo hledají novou a zábavnou formu cvičení.

Benefity: Zvyšuje flexibilitu, posiluje střed těla, podporuje správné držení těla a snižuje stres na klouby.

Ženy ve studiu praktikující pózu hlavou dolů při aerial joze.
Ženy ve studiu praktikující pózu hlavou dolů při aerial joze.

Každý z těchto stylů jógy nabízí jedinečné přístupy a benefity, které mohou obohatit vaši jógovou praxi a přispět k celkovému fyzickému a mentálnímu zdraví. Je jen na vás, který styl si vyberete, doporučujeme vám vyzkoušet několik, abyste našli ten správný typ pro vás.

Stručná historie jógy

Jóga pochází z Indie a její kořeny sahají až do období před více než 5000 lety. První zmínky o józe najdeme ve starodávných hinduistických textech, jako jsou Védy a Upanišády. Postupně se jóga rozvinula a stala se součástí i jiných filozofických směrů, jako jsou buddhismus a džinismus.

Co je Yoga Travel?

Yoga Travel je koncept spojující cestování s praktikováním jógy na různých místech světa. Umožňuje lidem spojit dovolenou s duchovním a fyzickým obohacením prostřednictvím jógy. Pokud se rozhodnete vycestovat za jógou, při výběru destinace zvažte:

  • Typ jógy: Některé destinace jsou známé specifickými styly jógy.
  • Úroveň pokročilosti: Zvolte místo, které nabízí programy pro vaši úroveň.
  • Kultura a klima: Vyberte si destinaci, která vám bude kulturně a klimaticky vyhovovat.
  • Rozpočet: Nezapomeňte plánovat podle vašich finančních možností.

Nejlepší destinace na cvičení jógy

Výběr destinace pro cvičení jógy závisí na vašich osobních preferencích, úrovni zkušeností a tom, co od svého jógového pobytu očekáváte. Ať už hledáte klidnou pláž, dynamické městské prostředí nebo duchovní místo s hlubokou tradicí, svět nabízí spoustu úžasných míst, kde můžete prohloubit svou jógovou praxi a najít vnitřní klid. Připravili jsme si pro vás seznam, ve kterém naleznete některé z těch nejzajímavějších míst.

Miami, USA

Miami je známé svými krásnými plážemi, pulzujícím nočním životem a uměním ve čtvrti Wynwood. Kromě jógy můžete navštívit ikonický South Beach, objevovat kubánskou kulturu v Little Havana nebo si vychutnat plavbu kolem nádherných vodních cest.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro začátečníky i pokročilé. Miami je oblíbené pro svoji kombinaci městské a plážové atmosféry, což nabízí širokou škálu jógových stylů.

Cvičení jógy na South Beach na Miami.
Cvičení jógy na South Beach na Miami.

Key West, USA

Ostrov Key West zaujme svojí uvolněnou, bohémskou atmosférou a krásnými západy slunce. Když nebudete cvičit jógu, můžete navštívit historický dům Ernesta Hemingwaye, šnorchlovat v korálových útesech nebo jen tak relaxovat u oceánu s drinkem v ruce.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Ideální pro začátečníky a středně pokročilé. Key West je známo svojí uvolněnou atmosférou a nádhernými západy slunce, což vytváří ideální prostředí pro relaxační jógu.

Hawaii, USA

Honolulu

Honolulu a jeho okolí jsou známé ikonickou pláží Waikiki, historickým Pearl Harborem a úchvatnými turistickými stezkami jako Diamond Head. Po józe můžete vyzkoušet surfování, potápění nebo jen relaxovat na jedné z mnoha krásných pláží.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Ashtanga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně, od začátečníků po pokročilé. Oahu je vyhledáváno pro jeho krásné přírodní prostředí a kombinaci jógy se surfováním a turistikou.

Maui

Maui nabízí úžasné scenérie od Haleakala kráteru až po cesty k vodopádům na Road to Hana. Po józe můžete šnorchlovat s mořskými želvami, pozorovat velryby nebo jen tak relaxovat na pláži.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Ideální pro všechny úrovně. Maui nabízí nádherné prostředí pro jógu s přidanými benefity jako šnorchlování a pozorování velryb.

Kauai

Kauai, známé také jako "Zahradní ostrov", nabízí dramatické útesy na pobřeží Na Pali a bujné tropické džungle. Kromě jógy můžete jet na turistiku na Kalalau Trail, vyzkoušet kajak na řece Wailua nebo se vydat na let vrtulníkem nad úchvatnými scenériemi.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Kauai je známé svými klidnými a krásnými scenériemi, ideální pro relaxační a obnovující jógu.

San Francisco, Kalifornie

Město květin, známé svými strmými ulicemi, historickými tramvajemi a ikonickým Golden Gate Bridge, je plné jógových festivalů a workshopů a nabízí řadu kulturních a historických atrakcí. Po cvičení můžete navštívit známé vězení Alcatraz, ochutnat delikatesy ve Fisherman's Wharf nebo si vychutnat uměleckou scénu v Mission District.

Druhy jógy: Vinyasa, Iyengar, Ashtanga

Pro koho: Vhodné pro začátečníky i pokročilé. San Francisco je oblíbené pro svou různorodou jógovou komunitu a městskou atmosféru.

Žena v jogínské pozici u vodopádu si užívá přírody na Kauai na Havaji.
Žena v jogínské pozici u vodopádu si užívá přírody na Kauai na Havaji.

Los Angeles, Kalifornie

Lala land nabízí širokou škálu jógových stylů, zvláště v oblasti Santa Monica Pier, kde můžete cvičit jógu přímo na pláži. Kromě jógových pobytů můžete navštívit filmová studia v Hollywoodu, nakupovat na Rodeo Drive nebo se vydat na turistiku v Griffith Parku s výhledem na město.

Druhy jógy: Power jóga, Vinyasa, Hatha

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně, s důrazem na pokročilé. LA nabízí řadu špičkových jógových studií a outdoorových hodin na pláži.

San Diego, USA

San Diego je známé svým celoročně příjemným počasím, krásnými plážemi a rodinnými atrakcemi, jako je San Diego Zoo. Po józe můžete navštívit historickou oblast Gaslamp Quarter, plavat v La Jolla Cove nebo si užít vodní sporty v Mission Bay.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Yin jóga

Pro koho: Ideální pro všechny úrovně. San Diego nabízí plážovou jógu a aktivity jako surfing a turistiku.

Vancouver, Kanada

Vancouver je nádherné město obklopené horami a oceánem, známé svojí aktivní outdoorovou kulturou. Když zrovna necvičíte, můžete vyzkoušet pěší turistiku v Grouse Mountain, jezdit na kole po Stanley Park Seawall, nebo si užít kajak na English Bay. Město je také bohaté na kulturu, se spoustou galerií, muzeí a divadel.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Vancouver je oblíbené pro své outdoorové hodiny jógy a krásné přírodní prostředí.

Žena stojící na skále v jogínské pozici při západu slunce ve Whytecliff parku ve Vancouveru.
Žena stojící na skále v jogínské pozici při západu slunce ve Whytecliff parku ve Vancouveru.

Whistler, Kanada

Světově známé horské středisko je ideální pro milovníky přírody a outdoorových aktivit. Kromě jógy můžete v létě vyrazit na turistiku a jezdit po nesčetných cyklostezkách. V zimě si zase užijete lyžování a snowboarding na špičkových svazích. Whistler nabízí také množství wellness a spa center pro dokonalou relaxaci po aktivním dni.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Ideální pro všechny úrovně. Whistler nabízí kombinaci jógy s outdoorovými aktivitami jako turistika a lyžování.

Puerto Vallarta, Mexiko

Oblíbené pobřežní město známé svojí kombinací nádherných pláží, bohaté kultury a pestrého nočního života. Kromě jógy si můžete užít procházky po malebném Malecónu, ochutnat čerstvé mořské plody v místních restauracích nebo objevovat umění a řemesla na místních trzích. Také je zde spousta možností pro vodní sporty jako potápění, šnorchlování nebo paddleboarding.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro začátečníky a středně pokročilé. Puerto Vallarta kombinuje krásné pláže s džunglí, což poskytuje ideální prostředí pro relaxační jógu.

Žena využívá počítač pro nalezení jógového videa pro své ranní cvičení v apartmá.
Žena využívá počítač pro nalezení jógového videa pro své ranní cvičení v apartmá.

Tulum, Mexiko

Tulum je známý svými bílými písečnými plážemi a nádhernými tyrkysovými vodami Karibského moře. Kromě cvičení jógy můžete navštívit i ikonické mayské ruiny přímo u pobřeží, což je jedinečný zážitek spojující historii a přírodu. Tulum je také známý svými ekologickými hotely a zdravým životním stylem, což zahrnuje řadu veganských a restaurací s lokálními bio potravinami. Po józe si můžete užít plavání v křišťálově čistých cenotech, jezdit na kole po městě nebo relaxovat v jednom z mnoha plážových klubů.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Ashtanga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Tulum je známé svými jógovými pobyty a duchovním prostředím v blízkosti mayských ruin.

Nosara, Kostarika

Nosara je známá svojí ekologickou atmosférou a mnoha wellness centry. Je obklopena bujnou džunglí a krásnými plážemi. Můžete si zde užít surfování na Playa Guiones, která je oblíbená mezi surfaři všech úrovní. Pokud nesurfujete, nabízí se vám možnost prozkoumat přírodní rezervace, kde máte šanci vidět různé druhy divoké zvěře, včetně opic a exotických ptáků.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Nosara je známá svojí ekologickou atmosférou a přírodním prostředím, ideální pro duchovní a fyzickou obnovu.

San Juan del Sur, Nicaragua

Toto pobřežní město je populární pro jógové pobyty kombinované se surfováním a dobrovolnickými aktivitami. Kromě jógy můžete šnorchlovat, potápět se nebo objevovat místní kulturní památky.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro začátečníky a středně pokročilé. San Juan del Sur je známé svými plážemi a surfováním, což je skvělým doplňkem k józe.

Studio jógy s výhledem na Tichý oceán v Aqua Wellness Resort v Nikaragui.
Studio jógy s výhledem na Tichý oceán v Aqua Wellness Resort v Nikaragui.

Ometepe, Nicaragua

Ostrov Ometepe nabízí nádhernou přírodu a klidné prostředí. Kromě jógy se můžete vydat na turistiku na sopkách Concepción a Maderas, po okolních tropických lesích nebo navštívit přírodní prameny Ojo de Agua.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Ostrov Ometepe nabízí klidné a krásné prostředí pro jógu s možnostmi turistiky a relaxace u jezera.

Jezero Atitlán, Guatemala

Je považováno za jedno z nejkrásnějších jezer na světě. Obklopeno je vulkány a malebnými vesničkami. Kromě jógy si můžete užít kajakování na jezeře, turistiku na vulkánu San Pedro nebo návštěvu tradičních trhů ve vesnicích jako Panajachel a San Juan La Laguna.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Jezero Atitlán je známé svou duchovní atmosférou a nádhernými výhledy, což činí z něj ideální místo na jógu.

Posvátné údolí (Sacred Valley), Peru

Rozprostírá se mezi Cuscem a Machu Picchu, je známo svými úchvatnými krajinnými scenériemi, tradičními vesnicemi a archeologickými lokalitami. Kromě jógy můžete navštívit starobylé incké ruiny v Ollantaytambo a Pisacu, procházet se po malebných trzích nebo si vyzkoušet tradiční andské rituály.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Posvátné údolí nabízí krásné scenérie a historické památky, což poskytuje duchovní a fyzickou obnovu.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu je jednou z nejznámějších archeologických lokalit na světě, obklopená nádhernými horami a džunglí. Můžete prozkoumat tajemné ruiny tohoto starobylého města, absolvovat turistiku po Inca Trail, nebo si užít panoramatických výhledů z vrcholu hory Huayna Picchu.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Meditační jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Machu Picchu je ideální pro ty, kteří hledají kombinaci historie, duchovna a přírody.

Pohled na ženu zezadu sedící v tureckém sedu, v pozadí Machu Picchu, Peru.
Pohled na ženu zezadu sedící v tureckém sedu, v pozadí Machu Picchu, Peru.

Andalusie, Španělsko

Tento jižní region je znám svými nádhernými zeměmi, kulturou a historií. Kromě jógy můžete navštívit města jako Sevilla, Granada a Córdoba nebo si užít autentické flamenco představení.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Andalusie nabízí bohatou kulturu a historii, což z ní činí atraktivní místo nejen na jógu.

Ibiza, Španělsko

Ibiza, známá zejména svým živým nočním životem a nádhernými plážemi, nabízí také spoustu míst pro jógu a wellness. Kromě toho zde můžete objevovat skryté zátoky, užívat si vodní sporty nebo navštívit tradiční trhy v městečku Santa Eulalia. Ibiza je také známá svými západy slunce, které můžete sledovat z měst jako Es Vedrà.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Ibiza je známá svými plážovými jógovými pobyty a bohémskou atmosférou.

Kanárské ostrovy, Španělsko

Kanárské ostrovy, zejména Tenerife a Gran Canaria, jsou vyhledávány pro své nádherné pláže, vulkanickou krajinu a mírné podnebí po celý rok. Kromě jógy můžete jít na turistiku v národních parcích jako Teide, plavat v přírodních bazénech nebo si užít vodní sporty.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Tenerife a Gran Canaria nabízí krásné pláže a celoroční příjemné počasí.

Algarve, Portugalsko

Algarve, ležící na jižním pobřeží Portugalska, je známé svými úchvatnými plážemi, skalními útesy a malebnými rybářskými vesničkami. Kromě jógy si můžete užít surfování, potápění nebo plachtění po Atlantském oceánu. Pro milovníky přírody jsou zde možnosti turistických výletů v přírodních parcích, jako je Ria Formosa.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Algarve nabízí nádherné pláže a možnosti surfování.

Ponta da Piedade v Lagos, Algarve.
Ponta da Piedade v Lagos, Algarve.

Lisabon, Portugalsko

Lisabon, hlavní město Portugalska, je kosmopolitní město s bohatou historií, kulturou a úžasnou architekturou. Kromě jógy můžete navštívit ikonické památky jako věž Belém, klášter Jerónimos a hrad São Jorge. Město je také známé svými úzkými uličkami ve čtvrti Alfama, kde můžete poslouchat tradiční fado.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Iyengar

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Lisabon nabízí městskou atmosféru kombinovanou s kulturou a historií.

Kréta, Řecko

Kréta, největší řecký ostrov, nabízí nádherné pláže, historické památky a bohatou kulturu. Kromě jógy můžete navštívit starověký palác Knossos, projít se soutěskou Samaria, nebo si užít pláže Elafonissi a Balos. Kréta je známá svojí vynikající kuchyní a tradičními vesničkami.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Ashtanga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Kréta nabízí bohatou historii a krásné pláže.

Santorini, Řecko

Santorini je ikonický ostrov známý svými bílými domky s modrými kupolemi, úchvatnými západy slunce a sopečnými plážemi. Kromě jógy můžete objevovat malebné vesničky jako Oia a Fira, relaxovat na černých písečných plážích Kamari a Perissa nebo si vychutnat víno v místních vinárnách. Ostrov je také ideální pro romantické večeře s výhledem na kalderu.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Santorini nabízí nádherné výhledy a romantickou atmosféru, ideální pro jógu.

Pohled na ženu zezadu v jogínské pozici během východu slunce v Oia, Santorini.
Pohled na ženu zezadu v jogínské pozici během východu slunce v Oia, Santorini.

Provensálsko (Provence), Francie

Je známé svými levandulovými poli, malebnými vesničkami a vynikající kuchyní. Kromě jógy si můžete užít procházky po krásných vinicích, navštívit historická místa jako Pont du Gard a Avignon nebo relaxovat u kávy na náměstí v Aix-en-Provence.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Provence nabízí nádherné scenérie, levandulová pole a klidné prostředí, ideální pro relaxační jógu.

Azurové pobřeží (Côte d'Azur), Francie

Azurové pobřeží je synonymem luxusu, krásných pláží a půvabných pobřežních měst jako Nice, Cannes a Saint-Tropez. Kromě jógy si můžete užít slunce na plážích, navštívit umělecké galerie a muzea nebo se projít po promenádách plných obchodů a restaurací.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Azurové pobřeží je známé svými luxusními resorty, krásnými plážemi a příjemným počasím, což vytváří ideální podmínky pro jógu.

Bavorsko, Německo

Bavorsko, na jihu Německa, je známé svými malebnými vesničkami, alpskými horami a bohatou kulturou. Kromě jógy můžete navštívit ikonický zámek Neuschwanstein, podniknout turistiku v Bavorských Alpách nebo si užít místní pivní zahrady a ochutnat tradiční bavorská jídla.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Bavorsko nabízí nádherné horské scenérie a tradiční kulturu, což činí z něj atraktivní místo na jógu.

Jóga v přírodě v Garmisch-Partenkirchen v Bavorsku.
Jóga v přírodě v Garmisch-Partenkirchen v Bavorsku.

Černý les (Schwarzwald), Německo

Černý les je region plný hustých lesů, krásných vesniček a tradičních německých domů. Kromě jógy můžete prozkoumat malebné stezky, navštívit lázně v Baden-Badenu nebo si vychutnat třešňový koláč Schwarzwälder Kirschtorte. Region je také známý svými hodinkami s kukačkami a tradičním řemesly.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Meditační jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Černý les je známý svými hustými lesy a tradičními vesničkami, ideální pro klidné jógové pobyty.

Amsterdam, Nizozemsko

Amsterdam je dynamické město plné kanálů, historických budov a uměleckých galerií. Kromě jógy můžete navštívit ikonická muzea jako Rijksmuseum, Van Gogh Museum a Anne Frank House, projít se po malebných ulicích plných kaváren a obchodů nebo se vydat na plavbu po kanálech. Amsterdam je také znám svou živou noční scénou a kulturními akcemi.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Amsterdam nabízí městskou atmosféru kombinovanou s kanály a historickými budovami, ideální pro městské jogíny.

Pobřežní oblasti, Nizozemsko

Místa jako Zandvoort a Scheveningen nabízejí jógové pobyty přímo na pláži. Kromě jógy si můžete užít plážové aktivity, jako je plachtění a surfování, nebo procházky po dunách a pobřežních rezervacích.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Zandvoort a Scheveningen nabízejí jógu na pláži a spoustu plážových aktivit, což je ideální pro ty, kteří milují oceán.

Toskánsko, Itálie

Tento region je známý svými vlnitými kopci, vinicemi, středověkými městy a bohatou kulturou. Kromě jógy můžete navštívit historická města jako Florencie, Siena a Pisa, ochutnávat vína ve vinařské oblasti Chianti nebo relaxovat v termálních lázních.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Iyengar

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Toskánsko je známé svými vinicemi, kopci a kulturním dědictvím, ideální pro klidné a relaxační jógové pobyty.

Menší skupina seniorů praktikuje jógu během slunečného dne v Itálii.
Menší skupina seniorů praktikuje jógu během slunečného dne v Itálii.

Amalfské pobřeží, Itálie

Amalfské pobřeží je známé svými strmými útesy, malebnými vesničkami a nádhernými výhledy na moře. Kromě jógy můžete navštívit krásná města jako Positano, Amalfi a Ravello, užít si plavbu po Tyrrhenském moři, nebo projít se po slavné turistické trase Sentiero degli Dei (Cesta bohů).

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Amalfské pobřeží nabízí dramatické útesy, malebné vesničky a nádherné výhledy na moře.

Sardinie, Itálie

Sardinie je známá svými krásnými plážemi, tyrkysovými vodami a starobylými nuragami, kónickými kamennými stavbami. Kromě jógy můžete objevovat skryté zátoky, užít si potápění a šnorchlování nebo navštívit historická města jako Alghero a Cagliari. Sardinie je také ideální pro turistiku po přírodních rezervacích a horách.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Meditační jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Sardinie nabízí krásné pláže, tyrkysové vody a starobylé památky.

Rishikesh, Indie

Rishikesh, známý jako světové hlavní město jógy, se nachází na břehu posvátné řeky Ganga, obklopen horami. Město je plné ášramů a jógových škol, kde můžete praktikovat různé styly jógy a meditace. Kromě jógy můžete navštívit Laxman Jhula a Ram Jhula (ikonické visuté mosty), zúčastnit se večerní Ganga Aarti, nebo si užít raftingu na řece.

Druhy jógy: Hatha, Ashtanga, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně, od začátečníků po pokročilé. Rishikesh je světové hlavní město jógy a nabízí hluboké duchovní zážitky.

Mysore, Indie

Mysore je známo svou Ashtanga jógou a je domovem několika světoznámých jógových škol. Kromě jógy můžete navštívit nádherný palác Mysore, chrám Chamundi na vrchu Chamundi Hill nebo prozkoumat místní trhy plné barevných koření a ručních výrobků.

Druhy jógy: Ashtanga, Hatha, Vinyasa

Pro koho: Vhodné pro středně pokročilé a pokročilé. Mysore je známé svými jógovými školami a tradiční Ashtanga jógou.

Muž medituje u řeky Ganga v Indii.
Muž medituje u řeky Ganga v Indii.

Kerala, Indie

Kerala, nazývaná také "Boží země", je známá svými tropickými plážemi, kokosovými palmami a bohatou ajurvédskou tradicí. Kromě jógy můžete absolvovat ajurvédské léčebné procedury, plavit se na tradičních housebotech po backwaters, nebo relaxovat na plážích Varkala a Kovalam.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, ájurvédská jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Kerala nabízí tropické prostředí, ajurvédské léčebné procedury a krásné pláže.

Canggu, Indonésie

Canggu je moderní pobřežní město známé svojí bohémskou atmosférou, nádhernými plážemi a vynikajícími surfovými místy. Kromě jógy můžete surfovat na plážích Echo Beach a Batu Bolong, navštívit trendové kavárny a restaurace nebo se projít po rýžových polích. Město je také známé svými uměleckými trhy a hudebními akcemi.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Canggu je ideální pro ty, kdo hledají relaxaci, aktivní životní styl a kreativní atmosféru.

Uluwatu, , Indonésie

Uluwatu je známé svými dramatickými útesy, světoznámými surfovými spoty a nádhernými západy slunce. Kromě jógy můžete navštívit chrám Uluwatu, sledovat tradiční taneční představení Kecak nebo surfovat na plážích Padang a Bingin. Oblast je také domovem mnoha wellness pobytů a luxusních resortů.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Uluwatu je ideální pro ty, kteří hledají přírodní krásy, kulturu a aktivní životní styl.

Ubud, Indonésie

Ubud je srdcem kulturního a duchovního života Bali, obklopeno rýžovými terasami a džunglí. Kromě jógy můžete navštívit slavné rýžové terasy Tegallalang, projít se po Campuhan Ridge Walk, nebo navštívit opičí les Ubud Monkey Forest. Město je také plné uměleckých galerií, trhů s ručními výrobky a veganských restaurací.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Ubud je vyhledáváno pro svůj klid a duchovní atmosféru, ideální pro relaxační a obnovující jógové praktiky.

Muž v bazénu dívající se na výhled do pralesa v Ubudu na Bali.
Muž v bazénu dívající se na výhled do pralesa v Ubudu na Bali.

Koh Samui, Thajsko

Koh Samui je tropický ráj s bílými písčitými plážemi, křišťálově čistou vodou a bujnými džunglemi. Kromě jógy si můžete užít šnorchlování, potápění nebo plachtění, navštívit chrám velkého Buddhy nebo se vydat na výlet na vodopády Na Muang. Ostrov nabízí také řadu wellness center a spa, kde si můžete dopřát masáže a detoxikační procedury.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Koh Samui nabízí nádherné pláže a wellness programy spojené s jógou.

Chiang Mai, Thajsko

Chiang Mai, nacházející se na severu Thajska, je známý svými buddhistickými chrámy, kulturními festivaly a nádhernou přírodou. Kromě jógy můžete navštívit slavné chrámy jako Wat Phra That Doi Suthep, účastnit se tradičních thajských vaření nebo prozkoumat noční trhy plné místních řemesel a jídel. Chiang Mai je také skvělým místem pro trekking v horách a návštěvu sloního parku.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Ashtanga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Chiang Mai je známé svými buddhistickými chrámy a kulturními festivaly, což doplňuje jógovou praxi.

Phuket, Thajsko

Phuket je největší ostrov Thajska, známý svými nádhernými plážemi, rušným nočním životem a luxusními resorty. Kromě jógy si můžete užít vodní sporty, jako je potápění a šnorchlování, navštívit staré město Phuket s jeho barevnými koloniálními budovami.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Phuket nabízí krásné pláže, rušný noční život a spoustu wellness center.

Žena pozoruje západ slunce na Phuketu v Thajsku.
Žena pozoruje západ slunce na Phuketu v Thajsku.

Galle, Srí Lanka

Galle je historické přímořské město známé svou holandskou pevností, která je zapsána na seznamu UNESCO. Kromě jógy můžete prozkoumat úzké uličky plné koloniální architektury, uměleckých galerií a obchodů s ručně vyrobenými výrobky. Město nabízí také krásné pláže jako Unawatuna a Jungle Beach, ideální k relaxaci a vodní sporty.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Galle nabízí historickou atmosféru a krásné pláže, ideální pro relaxační jógu.

Arugam Bay, Srí Lanka

Arugam Bay je známé jako ráj pro surfaře s nádhernými plážemi a perfektními vlnami. Kromě jógy můžete vyzkoušet surfování, šnorchlování nebo navštívit národní park Kumana, kde můžete pozorovat divokou zvěř včetně slonů a krokodýlů. Místo je také známé svojí uvolněnou atmosférou a plážovými chatkami.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro začátečníky a středně pokročilé. Arugam Bay je známé svými surfovými místy a uvolněnou atmosférou.

Marrákeš, Maroko

Marrákeš je živé a barevné město plné trhů, zahrad a historických památek. Kromě jógy můžete prozkoumat slavná tržiště (souky) v Medině, navštívit nádherné paláce jako Bahia a Badi, nebo relaxovat v zahradách Majorelle. Nezapomeňte navštívit slavné náměstí Jemaa el-Fnaa s jeho trhovci, zaklínači hadů a pouličními umělci.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Marrákeš nabízí bohatou kulturu a historické památky, což činí z něj atraktivní místo na jógu.

Atlantické pobřeží, Maroko

Místa jako Essaouira a Taghazout jsou oblíbená pro jógu a surfování. Kromě jógy můžete užívat plážové aktivity, navštívit rybářské přístavy a umělecké galerie nebo relaxovat u oceánu.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Surf jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Místa jako Essaouira a Taghazout nabízejí jógu na pláži kombinovanou se surfováním.

Byron Bay, Austrálie

Byron Bay je známé svojí bohémskou atmosférou, nádhernými plážemi a vynikajícími surfařskými místy. Kromě jógy můžete vyzkoušet surfování, navštívit ikonický maják Cape Byron nebo se vydat na turistiku po Byron Bay Hinterland. Město je také známé svými trhy, uměleckými galeriemi a wellness centry.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Kundalini

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Byron Bay je známé svojí bohémskou atmosférou a nádhernými plážemi, ideální pro jógu.

Bondi Beach (Sydney), Austrálie

Sydney je největší město Austrálie, známé svojí ikonickou operou a Harbour Bridge. Kromě jógy můžete navštívit Bondi Beach, projít se po pobřežní cestě z Bondi do Coogee, nebo navštívit botanické zahrady a Taronga Zoo. Město nabízí řadu kulturních aktivit, restaurací a nočních podniků.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Bondi Beach v Sydney nabízí širokou škálu jógových stylů a krásné pláže.

Žena medituje při krásném skalnatém výhledu v Blue Mountains nedaleko Sydney.
Žena medituje při krásném skalnatém výhledu v Blue Mountains nedaleko Sydney.

Velký bariérový útes, Austrálie

Tato oblast nabízí jedinečné možnosti pro jógu v krásném prostředí korálového útesu. Kromě jógy se můžete potápět, šnorchlovat nebo prozkoumat tropické ostrovy a pláže.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Meditační jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Oblast nabízí jedinečné prostředí korálového útesu, ideální pro jógu a potápění.

Queenstown, Nový Zéland

Queenstown je známé jako dobrodružné hlavní město světa, obklopené nádhernými horami a jezerem Wakatipu. Kromě jógy můžete vyzkoušet bungee jumping, skydiving, turistiku nebo si užít zimní sporty na okolních svazích. Queenstown nabízí také výlety na ochutnávky vína v blízkém údolí Gibbston.

Druhy jógy: Hatha, Vinyasa, Yin jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Queenstown je známé svými dobrodružnými aktivitami a krásným přírodním prostředím.

Auckland, Nový Zéland

Auckland, největší město Nového Zélandu, je známo svojí nádhernou přístavní oblastí, živým městským životem a blízkostí přírodních krás. Kromě jógy můžete navštívit ikonickou Sky Tower, relaxovat v parku Cornwall, nebo si užít plavby po Hauraki Gulf. Auckland je také skvělým místem k ochutnávání jídel z celého světa a návštěvu kulturních akcí.

Druhy jógy: Vinyasa, Hatha, Power jóga

Pro koho: Vhodné pro všechny úrovně. Auckland nabízí městskou atmosféru kombinovanou s přístavem a přírodními krásami, ideální pro jógu.

Cestování za jógou nabízí jedinečnou příležitost spojit fyzickou a duchovní praxi s objevováním nových měst a kultur. Ať už hledáte klidné a duchovní prostředí Ubudu na Bali, párty atmosféru na Ibize, sopky u jezera Atitlán, nebo jiné destinace po celém světě, každá lokalita má své jedinečné kouzlo a výhody. Jógové pobyty a studia po celém světě poskytují ideální prostředí pro relaxaci, obnovu a osobní růst. Bez ohledu na vaši úroveň pokročilosti, tyto destinace nabízejí možnosti, které obohatí vaši jógovou praxi a poskytnou vám nezapomenutelné zážitky. Vyrazte na cestu za jógou a objevte harmonii těla, mysli a ducha v nádherných místech po celém světě

Žena cvičící jógu ve vysokohorském prostředí
Žena cvičící jógu ve vysokohorském prostředí

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole