Jáva, Indonésie.

Jáva, Indonésie: Průvodce, památky, tipy a zajímavosti

Ostrov Jáva v Indonésii je díky své rozloze a hustotě přírodních i kulturních lákadel snem mnoha cestovatelů. Tropické klima a krásné písčité pláže jsou samozřejmostí, ale pouhé povalování se u moře by bylo na Jávu žalostně málo. Najdete zde například největší buddhistickou stavbu světa, rostlinu s největším květem na světě, druhý nejdelší most na jižní polokouli, autentický plovoucí trh či sopku, kde lze pozorovat fenomén modrého plamene. Odvážnější mohou vyzkoušet i body rafting a srdce nadšených biologů na Jávě rozhodně zaplesá při pohledu na místního vysoce ohroženého nosorožce jávského. Nicméně Jáva je významná i z archeologického hlediska, právě zde byl nalezen a poprvé označen Homo erectus neboli člověk vzpřímený!

Pro gurmány ostrov skýtá také mnohé pochutiny, mimochodem už jste někdy ochutnali guláš z jackfruitu?

Autor: Petra Špačková

17.05.2024

Čti více
Národní park Bromo Tengger Semeru .
Národní park Bromo Tengger Semeru .

HISTORIE A POLOHA JÁVY

Jáva je jeden z hlavních ostrovů Indonésie, kde najdeme i indonéské hlavní město Jakartu. Leží jihovýchodně od Sumatry, je to pátý největší ostrov Indonéské republiky a třináctý největší na světě. Žije na něm více než polovina obyvatel země, konkrétně cca 150 milionů lidí. Území Jávy je obýváno třemi hlavními etnickými skupinami: Javánci (kteří tvoří většinu populace), Sundy a Madurci. Majoritním náboženstvím na ostrově je islám.

Objevené pozůstatky Homo erectus neboli „jávského muže“ naznačují, že ostrov byl obydlen již před více než 800 000 lety. Jáva byla prvním místem, kde byl tento vývojový druh člověka objeven, a to konkrétně v roce 1891. Indičtí obchodníci začali přicházet v 1. století našeho letopočtu a s nimi na Jávu zavál i vliv hinduismu. Říše Madžapahit/Majapahit byla založena na východní Jávě v roce 1293, tu pak čekal však úpadek na počátku 16. století, kdy vznikla muslimská království. V roce 1619 ovládla Batavii (dnešní Jakartu) Nizozemská Východoindická společnost a rozšířila v regionu svůj vliv. Až do 40. let 20. století, kdy byla Jáva okupována Japonskem, zde vládli Nizozemci. V roce 1949 se Jáva stala součástí nově ustavené nezávislé Indonéské republiky.

Jáva je politickým a ekonomickým srdcem Indonésie.

Na jávské svatbě.
Na jávské svatbě.

ZAJÍMAVOSTI JÁVY

  • Podle velikosti pevniny je Jáva 13. největší ostrov světa a pátý největší indonéský ostrov.
  • Jáva je rozdělena do čtyř provincií + dva autonomní regiony: Východní Jáva, Centrální Jáva, Západní Jáva a Banten + Jakarta a Yogyakarta.
  • Jáva je domovem čtyř z osmi indonéských památek světového dědictví UNESCO, najdeme zde: chrám Borobudur, chrám Prambanan, archeologické naleziště Sangiran a národní park Ujung Kulon.
  • Indonéská ústava zaručuje svobodu vyznání, ale vláda uznává pouze šest oficiálních náboženství (islám, protestantismus, katolicismus, hinduismus, buddhismus a konfucianismus). Na ostrově Jáva je více než 90 % lidí muslimů. Některé části jižní části Jávy jsou však silně římskokatolické a buddhistické.
  • S více než 450 různými druhy ptáků je Jáva rájem pro pozorovatele ptactva.
  • V minulosti zde žil endemický druh tygr jávský, ten však byl v 70. letech 20. století vyhuben.
  • V 19. a na počátku 20. století si jávská káva získala celosvětovou oblibu.
  • Hora Semeru (3676 m) je nejvyšší vrchol na Jávě.
  • Na Jávě žije v současné době zhruba 150 milionů obyvatel.
  • Na Jávě se jezdí vlevo.
  • Ostrov je domovem nejohroženějšího druhu nosorožců – nosorožce jávského, na světě žije již jen pár desítek jedinců.
  • Zdejší most Suramadu je nejdelším mostem v Indonésii a druhým nejdelším na jižní polokouli.
  • Hlavní město Indonésie nacházející se na ostrově Jáva – Jakarta – se každý rok o pár centimetrů potápí. I z toho důvodu bude od roku 2050 indonéská metropole přesunuta z Jávy na Borneo.

Strážce Kratonu - královského paláce v Yogyakartě.
Strážce Kratonu - královského paláce v Yogyakartě.

CO NEMINOUT NA JÁVĚ

Borobudur

Největší buddhistická stavba na světě je zkrátka povinnou zastávkou každého turisty na Jávě. Tento obří památník či chrám, chcete – li, najdeme asi 40 km severozápadně od Yogyakarty. Komplex Borobudur dokonale kombinuje symbolické formy stúpy (buddhistická pamětní mohyla obvykle obsahující svaté relikvie), chrámové hory a mandaly (mystický buddhistický symbol vesmíru). Styl chrámu Borobudur byl ovlivněn guptovskou a post - guptovskou architekturou.

Borobudur byl postaven mezi roky 778 a 850 n. l. za vlády dynastie Sailendra. Asi od roku 1000 však byl pohřben pod sopečným popelem a zarostlý navíc bujnou vegetací, dokud jej v roce 1814 neobjevil anglický guvernér Thomas Stamford Raffles. Tomu jsou v regionu jihovýchodní Asie připisovány mnohé aktivity a je po něm mj. pojmenována indonéská květina Rafflesia arnoldii, která se může pyšnit největším květem na světě.

Tým nizozemských archeologů pracoval na obnově místa v letech 1907 – 11. Další ze série obnov pak byla dokončena v roce 1983. Borobudur, postavený z šedého sopečného kamene, má tvar stupňovité pyramidy se třemi hlavními úrovněmi – čtvercovou základnou, střední úrovní pěti čtvercové terasy a horní úroveň tří kruhových teras – celkem devět menších částí (číslo devět je v buddhismu mystické). Střed, 35 m nad základnou, sestává z velké samostatné stúpy.

Památka byla v roce 1991 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO.

INFO: V současné době bývá někdy Borobudur pokryt sopečným popelem z nedalekého vulkánu Merapi. Tato šedá pokrývka dodává místu tajemnou atmosféru, bohužel ale tím také chrám poškozuje. Naposledy se tak stalo v roce 2010 (Merapi) a 2014 (Kelud). V posledních letech proto bývá Borobudur preventivně zabalen/přikryt, resp. jeho náchylnější části.

Chrámový komplex Borobudur.
Chrámový komplex Borobudur.

Prambanan

Prambanan je dalším nutným zastavením na vašich toulkách po Jávě. Jedná se totiž o největší hinduistický chrámový komplex v celé Indonésii! Tento kulturní a architektonický poklad byl postaven v 9. století.

Chrámové komplexy se skládají z chrámu Prambanan (také nazývaného Loro Jonggrang), chrámu Sewu, chrámu Bubrah a chrámu Lumbung. Samotný chrám Prambanan je komplex skládající se z 240 chrámů. Všechny zmíněné chrámy tvoří archeologický park Prambanan a turisté jej navštěvují většinou v kombinaci s výše uvedeným komplexem Borobudur.

Zatímco Loro Jonggrang, pocházející z 9. století, je skvělým příkladem hinduistických náboženských basreliéfů, Sewu se svými čtyřmi páry obřích soch Dwarapala je největším indonéským buddhistickým komplexem včetně chrámů Lumbung, Bubrah a Asu (chrám Gana). Hinduistické chrámy jsou zdobeny reliéfy znázorňujícími indonéskou verzi eposu Rámajána, které jsou mistrovskými díly kamenných řezeb. Ty jsou obklopeny stovkami svatyní, které byly uspořádány do tří částí s vysokou úrovní technologie kamenných staveb.

Od roku 1991 je komplex zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Tuto jedinečnou památku najdeme zhruba 20 km od Yogyakarty a 50 km od Borobudur.

Prambanan, největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii.
Prambanan, největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii.

Yogyakarta

Yogyakarta je spolu s městem Surakartou kolébkou civilizace na Jávě. Právě toto město bylo sídlem moci, která vytvořila v minulosti již zmíněné nádherné chrámy Borobudur a Prambanan. Dodnes je město jedním z předních kulturních center celé Indonésie.

Během procházky po Yogyakartě nemůžete minout ikonickou Malioboro Street, zejména shopaholici si zde přijdou na své. Ale je to také ideální místo pro posezení nad něčím dobrým a setkáním se s přáteli či seznámení se s jinými turisty. Pokud si naopak od městského ruchu chcete odpočinout, zvolte jednu ze zdejších pláží, jmenujme například Parangtritis, Drini, Sundak, Kukup či Krakal. Milovníkům přírody nabízí okolí města úchvatnou jeskyni Jomblang! A těm, kterým láska k místu prochází žaludkem, je zde například Gudeg – pokrm s kořeny právě v Yogyakartě vás jistě zaujme. Zapít jej pak můžete zdejším tradičním kořeněným bylinným nápojem Jamu!

Ve městě naleznete také dílny místních původních řemesel jako například batiky či wayangu (speciální loutky).

Jávské loutkové stínové divadlo.
Jávské loutkové stínové divadlo.

Při vaší procházce po Yogyakartě se rozhodně zastavte také u chrámu v Sansibari, který je umístěn nebo chcete - li pohřben 5 m pod zemí. Zajímavou zastávkou je také muzeum Ullen Sentalu, které bylo otevřeno v roce 1997 a shromažďuje četné historické královské artefakty.

TIP: Vaší pozornosti by neměl uniknout pobřežní Taman Gumuk Pasir, skrytý klenot ukrytý v srdci Yogyakarty. Tato okouzlující destinace nabízí nezapomenutelný zážitek jak pro milovníky dobrodružství, tak pro milovníky přírody. Hlavním lákadlem jsou totiž podmanivé písečné duny! Bonusem lokality je pak jistě překrásné obří srdce z květin.

Město Yogyakarta.
Město Yogyakarta.

Merapi

Sopka Merapi se nachází v centrální části Jávy, konkrétně asi 55 km severně od Yogyakarty. Merapi nebo chcete – li „Ohnivá hora“ se tyčí do výšky 2 911 m a má strmé svahy s bujnou vegetací na svých spodních úbočích. Je to nejaktivnější z necelých 130 aktivních sopek v celé Indonésii. Jedna z jejích největších erupcí nastala v roce 1006 a rozšířila popel po celé centrální Jávě. Další velké erupce byly v letech 1786, 1822, 1872, 1930 a 1976. Téměř polovina erupcí Merapi byla doprovázena pyroklastickými proudy neboli nuées ardentes, což jsou oblaka přehřátých plynů a žhnoucích pevných částic. Při erupci dne 22. listopadu 1994 zabilo uvolnění pyroklastického proudu 64 lidí. Série erupcí sopky na konci roku 2010, která zahrnovala pyroklastické proudy, pak zabila desítky lidí, desítky dalších zranila a tisíce lidí donutila k evakuaci oblasti. V letech 2013 až 2023 také sopka několikrát vybuchla.

Sopka Merapi, nazývaná také jako Hora ohně.
Sopka Merapi, nazývaná také jako Hora ohně.

Národní park Bromo Tengger Semeru

Národní park Bromo Tengger Semeru ustavený v roce 1982 je největší vulkanickou oblastí v regionu a pokrývá obrovskou plochu 800 km2 v centru Východní Jávy. Srdcem parku je rozhodně hora Semeru, aktivní sopka a nejvyšší vrchol ostrova, která se tyčí do výšky 3 676 m n. m. Národní park Bromo Tengger Semeru je se může pochlubit unikátním písečným mořem (Laut Pasir) v délce 10 km, ze kterého vyrostly čtyři nové sopečné kužely. Těmito sopečnými kužely jsou hora Batok (2 470 m), hora Kursi (2 581 m), hora Watangan (2 661 m) a hora Widodaren (2 650 m). NP Bromo Tengger Semeru je ideálním cílem pro všechny milovníky přírody!

TIP: Rozhodně si nenechte uniknout jednu ze zdejších atrakcí – nejvyšší vodopád na Jávě – Madakaripura, který je vysoký 200 m!

Pohled na sopku Bromo.
Pohled na sopku Bromo.

Bromo

Bromo je sopka zvláště ceněná pro svou úchvatnou scenérii! Nachází se v provincii Východní Jáva, v srdci národního parku Bromo Tengger Semeru. Ten zahrnuje nejvyšší sopku na ostrově Gunung Semeru s nadmořskou výškou 3676 m a velkou calderu Tengger, kde se nachází Bromo, Batok a další sopečné reliéfy. Bromo je ve skutečnosti obrovský kráter (Kawah Bromo), který kulminuje ve výšce 2329 m a jehož průměr dosahuje 800 m! Je stále aktivní, nepřetržitě o sobě dává vědět alespoň kouřem, jeho poslední erupce byla v roce 2015.

Malá vesnice Cemoro Lawang je výchozím bodem pro všechny výlety a túry za poznáním hory Bromo. Nachází se na hřebeni caldery Tengger a nabízí úchvatný výhled! Každý rok, mezi červnem a červencem, se zde koná hinduistický festival Yadnya Kasada, který pořádá Tengger, jedna z posledních hinduistických etnických skupin na Jávě. Více se o festivalu dočtete v sekci „CO NA JÁVĚ NEVYNECHAT“.

INFO: Tengger je etnická komunita žijící po staletí v okolí hory Bromo tradičním způsobem a zdejší krajinu považují za posvátnou. Jsou přívětiví a turisté se s nimi mohou v místních vesnicích setkat. Protože jazyk může být jistou bariérou, je vždy vhodné návštěvu realizovat raději s průvodcem.

Jakarta

Hlavní indonéské město nebo chcete – li Velký durian, jak se mu běžně přezdívá, je obří megalopole nacházející se na severozápadě Jávy. Metropolitní oblast zahrnující širší okolí města je domovem pro více než 32 milionů obyvatel. I v důsledku toho se město se potýká s poměrně velkým znečištěním, dalším jeho problémem je pak postupné potápění se. Proto bude od roku 2024 plnit funkci hlavního města Nusantara na ostrově Borneo.

Jakarta je křižovatkou nejen obchodní, ale i kulturní a gastronomickou. Každý si zde přijde na své. Ať chce obdivovat zdejší chrámy, muzea, restaurace či si vyrazit na blízké pláže. Rovněž děti se zde zabaví, Jakarta nabízí mnohé zábavní a tematické parky, stejně jako překrásné akvárium.

Mezi místa, která byste rozhodně během vašeho poznávání Jakarty neměli opominout patří: Istiqlal, náměstí Merdeka, Kota Tua, Glodok, Jembatan Kota Intan, Taman Mini Indonesia Indah, Dufan Ancol či muzeum Wayang.

Jakarta, hlavní město Indonésie.
Jakarta, hlavní město Indonésie.

Bogor Botanical Gardens

Bogorská botanická zahrada se nachází ve městě Bogor a rozkládá se na ploše asi 87 ha s působivým prezidentským palácem (jedním ze šesti paláců indonéské hlavy státu). Na pozadí se tyčí hora Salak a areál se může pochlubit více než 400 druhy palem, 5 000 stromy a domem orchidejí obsahující 3000 odrůd. Záznamy ukazují, že Bogorská botanická zahrada má 3 504 druhů rostlin, 1 273 rodů ve 199 rodinách.

U zrodu zahrady stál sir Thomas Stamford Raffles, který se v letech 1811 – 1816 stal generálním guvernérem Východní Indie během prozatímní vlády Britů a londýnští botanici. Nicméně, zahrady byly oficiálně založeny Nizozemci v roce 1817 pod vedením botanika C. G. C. Reinwardta. Bogorské zahrady dnes fungují jako výzkumné centrum pro taxonomii a využití rostlin.

Od centra Jakarty je Bogor vzdálen zhruba 60 km.

Botanická zahrada v Bogoru.
Botanická zahrada v Bogoru.

Becici

Vrch Becici, který se nachází v okresu Yogyakarta, je jednou z turistických atrakcí regionu. Je to ohromující borový les poblíž krásné vesnice Montauk. Návštěvníci se mohou dostat na vrchol, resp. vyhlídku díky příjemné a nenáročné stezce, na které se mohou kochat zdejší faunou i florou. Výhled z Becici je úchvatný!

Přírodní rezervace Becici Peak.
Přírodní rezervace Becici Peak.

Taman Sari

Tento kdysi nádherný park s paláci, bazény a vodními cestami, postavený v letech 1758 až 1765, fungoval jako zábavní a zároveň odpočinková zóna sultána a jeho doprovodu. Sloužil však i jako úkryt či meditační zóna. Taman Sari najdeme v Yogyakartě zhruba 570 km od indonéské metropole.

Říká se, že sultán nechal popravit portugalského architekta tohoto propracovaného útočiště, aby udržel své skryté pokoje pro potěšení v tajnosti. Areál byl poškozen Diponegorovou válkou na Jávě v 1. polovině 19. století a následně zemětřesením v roce 1865, ale byl postupně obnoven.

Uprostřed labyrintu malých uliček se nachází unikátní podzemní mešita s centrálním atriem pod širým nebem.

Vodní hrad Taman Sari.
Vodní hrad Taman Sari.

Pangandaran

Pangandaran se nachází na jižním pobřeží Západní Jávy, asi 90 km od města Ciamis, Turisté zde mohou obdivovat černý a bílý písek, klidné pláže a velkolepé západy slunce. Pláž Pananjung, která se nachází na západním konci poloostrova, je ideálním místem pro rodinné aktivity. Zdejší klidné vlny vám a vaší rodině umožní bezpečně plavat. Děti ale jistě i mnohé dospělé pak nadchne zdejší fauna, kterou lze spatřit v nedalekém lese. Žijí zde opice, jeleni či buvoli. Při toulkách zdejší přírodou narazíte i na krásný vodopád, který padá přímo do oceánu.

Východní pobřeží je rájem pro milovníky čerstvých mořských plodů. Zde si můžete vybrat z mnoha výběrů restaurací a stánků s občerstvením, které nabízejí čerstvě ulovené ryby, chobotnice, kraby, krevety a další. Na jižním konci této restaurace se nachází trh s čerstvými úlovky!

TIP: Pangandaran nabízí však zázemí i milovníkům surfování.

Pangandaran, město v provincii Západní Jáva
Pangandaran, město v provincii Západní Jáva

Citumang

Nedaleko výběžku Pangandaran můžete zažít „vodní dobrodružství“. Na zdejší řece Citumang si můžete užít vodní radovánky a trochu také zvýšit svůj tep. Dá se zde totiž provozovat body rafting, a to v dokonale průzračné vodě a s překrásnou scenérií jako kulisami. Jednou z atrakcí jsou i místní vodopády.

Ujung Kulon

Národní park Ujung Kulon se nachází na západě ostrova v provincii Banten asi 230 km od Jakarty a zahrnuje celkovou plochu 122 955 ha sestávající z 78 619 ha pevniny a 44 337 ha vodní plochy. Národní park se rozprostírá přes poloostrov Ujung Kulon, ostrov Panaitan, ostrov Peucang, ostrovy Handeleum a pohoří Honje. Kromě překrásných scenérií a bujné vegetace jsou hlavním lákadlem parku zdejší obyvatelé s jedním ostrým rohem nebo chcete – li Rhinoceros sondaicos. Už tušíte? Nosorožci jávští jsou známí jako největší zvířata na Jávě a druhá největší zvířata v celé Indonésii hned po slonovi asijském. Tento mimořádný tvor je extrémně vzácný a bohužel vysoce ohrožený. Někteří z místních obyvatel dokonce považují nosorožce jávského za více než pouhé zvíře, ale téměř za posvátného starověkého tvora. Kromě jávského nosorožce je však národní park Ujung Kulon také domovem mnoha dalších zvláštních divokých zvířat jako například hulmanů, gibonů, makaků, binturongů či bantengů.

V roce 1991 byl park zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

INFO: Nosorožců jávských žije již jen zhruba 70 jedinců, šance spatřit je v parku je proto bohužel naprosto minimální.

Řeka Citumang.
Řeka Citumang.

Sangiran

Toto významné archeologické naleziště najdeme asi 20 km od Surakarty a 550 km od indonéské metropole. V roce 1996 bylo místo zařazeno na Seznam světového dědictví UNESCO. V průběhu 20. století zde byly provedeny četné výkopy a nalezeny kosterní pozůstatky lidského vývojového druhu jménem Homo erectus!

Surabaya

Toto město bývalo obchodním centrem proslulých vnitrozemských říší Jávy. Surabaya, která se nachází na ústí řeky Brantas, je dnes moderním průmyslovým městem, které je považováno za hospodářské a obchodní centrum provincie Východní Jáva a také sídlem národního námořnictva.

Jako hlavní město východní Jávy je Surabaya také druhým nejlidnatějším městem Indonésie. Populace celé metropolitní oblasti čítá zhruba 10 milionů obyvatel.

Existuje mnoho verzí týkajících se historie jména Surabaya, ale místní vláda a odborníci na historii se shodli na závěru, že pochází z fráze „sura ing bhaya“, což znamená „odvaha čelit nebezpečí“.

Surabaya je také známá jako „Město hrdinů“ (Kota Pahlawan) kvůli bitvě, která se ve městě odehrála během indonéskému boji za nezávislost v roce 1945.

Mezi zajímavosti města patří pro návštěvníky jeho podmořské muzeum místně známé jako Monkasel, muzeum Sampoerna, jedinečná mešita Cheng Hoo, mešita Masjid al Akbar, majestátní chrám Sanggar Agung nebo návštěva ostrova Madura a most Suramadu. Ten je se svými 5,4 km nejdelším mostem Indonésie a byl otevřen v roce 2009.

Noční pohled na druhé největší indonéské město Surabaya.
Noční pohled na druhé největší indonéské město Surabaya.

Ciater Hot Spring

Ciater Hot Spring nacházející se zhruba 150 km od Jakarty je krásný park s malými bazénky, ve kterých můžete povídat s přáteli, mlčky relaxovat nebo třeba i plavat. Potůčky a tůně jsou napájeny teplými minerálními prameny, které vznikají z nedalekých sopek. Nejenže vás zdejší voda pohladí po duši, ale je vhodná i na léčení kožních problémů a revmatismu.

V místě jsou také čajové plantáže a továrna na čaj. Ciater je rovněž dobrým výchozím bodem pro pěší turistiku po okolí.

Bandung

Horské město Bandung (768 m n. m.) leží jihovýchodně od Jakarty a pro její obyvatele je oblíbenou víkendovou destinací. V poslední době se také stalo populárním prázdninovým letoviskem turistů z jiných států jihovýchodní Asie, proto se jeho zázemí v podobě hotelů, restaurací a obchodních zařízení výrazně rozrostlo. Stejně tak přilehlé město Lembang a další malebné oblasti v okolí nabízejí širokou škálu atrakcí a zábavy pro celou rodinu.

Bandung byl oblíbeným cílem již v holandských koloniálních dobách, na začátku 20. století, byl vyhledávaným letoviskem bohatých pěstitelů čaje a kávy, resp. majitelů plantáží. Často byl také nazýván jako „Parijs van Java“, Paříž Jávy. Z tohoto důvodu také v centru Bandung můžete stále obdivovat budovy ve stylu art deco holandského koloniálního dědictví, mezi které patří „Gedung Sate“ budova guvernéra, současný hotel Bidakara Homann a Gedung Merdeka, místo konání zmíněné konference s přidruženým muzeem.

Dnešní Bandung je významným městem, je jedním z největších v celé Indonésii, v jeho metropolitní oblasti našlo domov zhruba 7 milionů obyvatel. Po celém světě je Bandung však znám především jako místo konání Bandungské konference. Ta se konala v roce 1955 a byla to první asijsko - africká konference. Sešlo se na ní 29 nově nezávislých zemí ze dvou kontinentů představujících více než polovinu světové populace.

Bandung je také univerzitní město, které je mj. známé pro svůj Institut Teknologi Bandung (ITB), kde vystudoval první indonéský prezident Sukarno a která „produkuje“ nejlepší inženýry a vědce v zemi.

A pokud si zatoužíte prohlédnout čajové plantáže, rozhodně to není problém, můžete zkusit třeba Kertamanah, které najdete nedaleko od města.

Čajové plantáže v Bandungu.
Čajové plantáže v Bandungu.

Lembang

Lembang je město navazující na Bandung a rozhodně by nemělo být opomenuto. Může se pochlubit mnoha zajímavými atrakcemi, které uspokojí jistě celou rodinu. Jednou z nich je například úchvatný Floating Market neboli plovoucí trh v Lembangu. Jak název napovídá, místní prodávají věci zákazníkům jako na běžném trhu. Jediný rozdíl je v tom, že zboží je nabízeno přímo z lodi zaparkované na vodě. Jistě mnozí znají tento výjev z filmů, dokumentů či fotografií z různých lokalit jihovýchodní Asie.

Vaší pozornosti by v Lembangu jistě neměl uniknout Farm House, kde objevíte hobití dům a atmosféru historického evropského města, dále observatoř Bosscha či Orchid Forest Cikole – největší orchidejová zahrada v Indonésii!

Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu je aktivní sopka, která se nachází 25 km severně od města Bandung ve směru na Lembang. Je to jediný kráter v Indonésii, kde můžete vystoupat až k jeho samému okraji. Tento stratovulkán se může pochlubit výškou 2084 m a je jistě ideálním místem pro ty, kteří si chtějí užít chladný vzduch a odpočinek s překrásnou scenérii všude kolem.

Aktivní sopka Tangkuban Perahu.
Aktivní sopka Tangkuban Perahu.

Kalibaru

Malá autentická vesnička Kalibaru na východě ostrova je perfektním místem k odpočinku a vychutnání si autentické jávské kultury. Zde velice snadno nasajete atmosféru a zdejší každodenní život.

Na zdejších plantážích roste kakao, káva, hřebíček, vanilka, muškátový oříšek, skořice a pepř. Můžete také navštívit a zblízka vidět proces zpracování surového kaučuku uvnitř staré továrny. Zájemci se zde také mohou naučit, jak vylézt na palmu a sklízet kokosové ořechy. V Kalibaru můžete ochutnat také mnoho druhů tropického ovoce či si zakoupit kvalitní koření, které si přivezete domů ke spotřebě nebo jako suvenýr pro vaše blízké.

Oblíbenou atrakcí v Kalibaru je také jízda malým vláčkem zvaným lori.

Sukabumi

Sukabumi je město nacházející se v provincii Západní Jáva. Leží na úpatí hory Pangrango, asi 110 km jižně od Jakarty. Populace je většinou sundská s významnou čínskou a paranakanskou (smíšeného indonéského a čínského původu) menšinou.

Gumovníkové plantáže zabírají okolní kopcovitý terén a město je obchodním centrem a překladištěm pro místně produkované zemědělské komodity, včetně rýže, kukuřice či manioku. Průmyslová odvětví vyrábějí textilie, stroje, zpracované potraviny a mletou rýži. Řemesla vynikají v řezbářství, batikování a pletení rohoží a košíků.

Nachází se v nadmořské výšce 600 m n. m. a je známé také jako lázeňské středisko, proto je navštěvováno indonéskými i zahraničními turisty. Velkým lákadlem je pak rovněž Situ Gunung Sukabumi, úchvatný visutý most. S délkou 243 m, šířkou 1,8 m a tyčící se 121 m nad zemí je nejdelším visutým mostem v celé jihovýchodní Asii. Most nabízí úžasný výhled a je oblíbeným cílem pro fanoušky Instagramu.

Rýžová plantáž v Kalibaru.
Rýžová plantáž v Kalibaru.

Baduy

Pokud chcete zažít autentickou původní Indonésii, měli byste se rozhodně vydat do Baduy. Pouhých 140 km z Jakarty a rázem se jakoby mávnutím kouzelného proutku ocitnete v naprosto jiné realitě! Návštěva Baduy je jako vykročit zpět v čase, kdy příroda a lidé žili v dokonalé harmonii. Vesnice Baduy, ukrytá v bujné zeleni Indonésie, je živým důkazem uchování starodávných tradic a jedinečného způsobu života. Zdejší komunita se záměrně rozhodla nepodlehnout nástrahám současného světa a žije původním a jednoduchým způsobem. Zde si můžete odpočinout od shonu velkoměsta jako málokde jinde. Nicméně je nutné dodržovat určitá pravidla!

Vodopády Tumpak Sewu

Vodopád Tumpak Sewu (také známý jako Coban Sewu) je jedním z nejkrásnějších vodopádů v Indonésii a najdeme jej ve východní části ostrova Jáva. Jeho název se překládá jako tisíc vodopádů pro jeho mnoho potůčků. Vodopád sice není v rámci Indonésie největší, jeho výška je „jen“ 120 m, ale rozhodně je velice působivý. Nejlepší způsob, jak si vodopád užít, je z vyhlídky nahoře nebo při sestupu dolů do kaňonu. Pokud máte rádi přírodu a pěší turistiku, pak je pro vás vodopád Tumpak Sewu ideální. Navíc snadno podél stezky narazíte na opice a mnoho různých exotických ptáků.

Vodopády Tumpak Sewu.
Vodopády Tumpak Sewu.

Kampung Warna Warni Jodipan (Duhová vesnice)

Rainbow Village neboli Duhová vesnice se nachází v srdci města Malang v provincii Východní Jáva a je vlastně výsledkem univerzitního projektu, který má pomoci přivést více cestovního ruchu do zchátralé chudé oblasti a slumů v Malangu. Proto bylo rozhodnuto o výmalbě zdejších domků v zářivých duhových barvách, které jsou k nepřehlédnutí! Záměr se povedl a místo je vyhledávanou turistickou lokalitou.

Kampung Warna Warni Jodipan, vesnice v barvách duhy.
Kampung Warna Warni Jodipan, vesnice v barvách duhy.

Ostrov Sempu

Sempu je ostrov ležící 800 m od jižního pobřeží provincie Východní Jáva v Indonésii, asi 70 km jižně od města Malang. Ostrov je 3,9 km dlouhý a 3,6 km široký. Tvoří jej převážně zvlněné kopce, jejichž nadmořská výška se pohybuje od 50 do 100 m n. m. Pobřeží tvoří převážně vápencové útesy, moře je zde klidné, ostrov je skrytým klenotem pro objevování panenské části indonéské přírody.

Ostrov Sempu.
Ostrov Sempu.

Chrám Cetho

Chrám Cetho nebo chcete – li Candi Ceto je hinduistický chrám z 15. století, který se nachází na terasách na západním svahu hory Lawu (nadmořská výška 1495 m) na hranici mezi provinciemi Centrální a Východní Jáva.

Chrám zůstává centrem aktivního uctívání. Balijští a jávští hinduisté navštěvují Candi Cetho, aby se zde pravidelně modlili a přinášeli obětiny. Vesničané, kteří žijí těsně pod chrámem, pak tvoří jednu z posledních zbývajících hinduistických komunit na Jávě.

Chrám Cetho.
Chrám Cetho.

CO ROZHODNĚ NA JÁVĚ ZAŽÍT

Kráter Ijen

Globální geopark Ijen nacházející se v provincii Východní Jáva představí svým návštěvníkům dechberoucí přírodními divy a je známý svou sopečnou krajinou, jedinečnými geologickými formacemi a kulturním dědictvím. Dominantou je hora Ijen, stratovulkán s malebným tyrkysovým kráterovým jezerem známým jako Kawah Ijen a také biosférickou rezervaci Belambangan. Jezero Ijen je známé mj. tím, že se jedná o nejkyselejší jezero na světě a PH zdejší vody neumožňuje ve vodě žádný život.

Nicméně i sopka Ijen se může pochlubit něčím neobvyklým. Vykazuje totiž výrazný jev modrého ohně, který je připisován reakci mezi sírou a kyslíkem. Zatímco většina sopek produkuje červený nebo oranžový oheň, vysoké koncentrace síry a teploty přesahující 360 °C v kráteru Ijen vytvářejí jedinečné prostředí pro vznik modrého ohně. Tento jev je pozorovatelný však pouze v noci! Pozorování tohoto přírodního úkazu bývá označováno za naprosto fascinující zážitek. Proto zvažte, zda se sem v noci na tuto „show“ nevydat. Je však důležité poznamenat, že plyny odpovědné za modrý plamen, jako je sirovodík, mohou být ve vysokých koncentracích toxické. Návštěvníkům se proto doporučuje dodržovat bezpečnostní opatření a nosit ochranné masky, aby se zabránilo vdechování těchto plynů.

Kráter Ijen.
Kráter Ijen.

FAUNA A FLORA JÁVY

Jáva má stejně jako jiné indonéské ostrovy velice rozmanitou faunu a floru a lze zde nalézt opravdové skvosty – ať už jedinečné endemické živočichy či třeba rostlinné rekordmany. Na ostrově Jáva se mohou turisté setkat například s hulmanem sundským, kančilem jávským, gibonem stříbrným, jedinečným a vysoce ohroženým nosorožcem jávským, levhartem, prasetem sundským či outloněm. Přímo v Jakartě vám pak nad hlavou může proletět také luňák brahmínský (je to dokonce maskot indonéské metropole), dále zde můžete spatřit kožnatku a také pávíka strakatého.

Každá z indonéských provincií má také svůj vlastní zvířecí symbol a ostrov Jáva je rozdělen do čtyř, resp. šesti odlišných provincií (Banten, Západní Jáva, Východní Jáva, Centrální Jáva + Jakarta a Yogyakarta). Levhart jávský – který žije pouze v deštném pralese tohoto ostrova a je kriticky ohroženým druhem – je znakem fauny Západní Jávy. Východní Jáva si nárokuje bekisar – druh domestikovaného ptáka, který se podobá kohoutovi a byl vyšlechtěn z místního vodního ptactva. A pro Centrální Jávu je to žluva černohlavá – pták známý jak svými harmonickými písněmi, tak drsnějším a chraplavějším cvrlikáním. Banten si za svůj zvířecí symbol zvolil nosorožce jávského. Yogyakarta se pak chlubí svým holoubkem vlnkovaným.

Indonéský národní pták – orel jávský – rovněž pochází z ostrova Jáva. Říká se mu také Garuda – jméno, které sdílí s bájným ptákem z buddhistických a hinduistických mýtů, který se také výrazně objevuje v indonéském erbu. Garuda jsou mj. i indonéské aerolinie.

Růst a průmysl připravily Jávu o velkou část přírodních krás, ale stále existuje spousta míst, kde můžete vidět místní divokou zvěř. Jsou to například tyto lokality:

Otevřené pláně národního parku Baluran. Vodní buvol, zelení pávi a jeleni jsou běžnými a lehce zahlédnutelnými obyvateli – ale existuje také šance, že byste mohli zahlédnout levharta.

Pokud chcete spatřit nosorožce, nejlepší šancí je rozhodně park Ujong Kulon. Tento národní park, který se nachází v blízkosti Jakarty v západní části ostrova, vlastně vznikl jako místo pro uchování posledních zbývajících desítek nosorožců jávských.

Alas Purwo se nachází ve východní Jávě a je domovem rozmanitého výběru divoké zvěře v deštném pralese, která zahrnuje varany a levharty.

Co se týká flory, na Jávě najdete například dračinku křovitou, kaládium, kroton, orchideje, rhododendrony a mnoho dalších. Ze stromů vás zaujme například 45 m vysoký Artocarpus elasticus. V Bogor Botanical Gardens se můžete setkat s Rafflesia arnoldii s obřím květem o průměru až 1 m.

Národním zvířetem Indonésie není nikdo jiný než varan komodský, národní květinou pak jasmín arabský.

PODNEBÍ

Jáva je jednou z teplejších oblastí v Indonésii, s nejvyšší průměrnou denní vysokou teplotou 32 °C (lokality ve vyšší nadmořské výšce jsou však znatelně chladnější). Je nutné počítat s prakticky celoroční vysokou vlhkostí a horkými teplotami. Bohužel při průměrné teplotě mořské vody 28 °C se nikde moc neosvěžíte (někdy se voda ohřívá dokonce až na 30 °C). Kvůli menšímu množství dešťů je nejlepší doba pro cestování od června do září či října. Nejvíce srážek naopak spadne od prosince do března.

Přírodní rezervace Seloliman.
Přírodní rezervace Seloliman.

PRAKTICKÉ INFORMACE O JÁVĚ

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku po ostrově autobusem, vlakem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

  • Jakarta – Bandung – 150 km
  • Jakarta – letiště – 30 km
  • Jakarta – Surabaya – 790 km
  • Jakarta – Bogor – 60 km
  • Jakarta – Yogyakarta – 570 km

INFO: Na Jávě se řídí vlevo, proto uvažte, zda to pro vás nebude problém. Stejně jako zdejší občas nepřehledný dopravní systém. Indonéští řidiči se nebojí na silnici riskovat a ani s předpisy si často hlavu nelámou. Pokud nejste zkušeným řidičem, zvažte veřejnou dopravu.

Spropitné:

Spropitné je v Indonésii obecně obvyklé a velmi oceňované. Zaměstnanci jej rádi přijmou a vašeho gesta si váží. Obzvláště nyní v postcovidové době, kdy restrikce v cestování indonéskou ekonomiku z velké části postavenou na turismu velice zasáhly. Nejčastěji se v restauraci nechává 10 - 15 % z celkové útraty (někdy je však již započítáno na účtu). Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indonésii nepatří k těm nejvyšším. Průvodcům he vhodné nechat částku kolem 70 000 – 100 000 IDR za den.

Prezidentský palác v městě Bogor.
Prezidentský palác v městě Bogor.

Etiketa:

  • Respektujte posvátnost chrámů a náboženských symbolů.
  • Chovejte se zdvořile v posvátných oblastech, turistických oblastech, restauracích, nákupních oblastech, silnicích a dalších veřejných místech.
  • Nelezte na posvátné stavby.
  • Neznečišťujte posvátná místa, jezery, řeky apod.
  • Nepořizujte nahé fotografie.
  • Nechovejte se agresivně vůči vládním úřadům, místním komunitám a ostatním turistům.
  • Nezapojujte se do nelegálních aktivit, jako je obchodování s nelegálním zbožím, včetně ohrožené flóry a fauny, kulturních artefaktů a posvátných předmětů, stejně jako nelegálních drog.
  • V muslimské komunitě navíc:
  • Muž se ženy na veřejnosti nedotýká kromě podání ruky. Očekává se, že žena zahájí podání ruky.
  • Na veřejnosti náklonnost neprojevujte.
  • Hlava je místo, kde sídlí duch a je považována za posvátnou. Nedotýkejte se hlavy člověka!
  • Při sezení mějte obě nohy na podlaze. Nepřekřižujte nohy. Správné držení těla a obě nohy na podlaze jsou znakem respektu. Nedovolte, aby spodní část vašich chodidel mířila na jinou osobu nebo na ni směřovala.
  • Dívat se někomu přímo do očí je považováno za zírání. Vyhněte se dlouhodobému přímému očnímu kontaktu.
  • Ukazujte palcem, ne ukazováčkem.
  • Levá ruka je považována za nečistou. Nedotýkejte se s ní jídla, nic nepodávejte ani nepřijímejte.
  • Společenské akce většinou začínají pozdě. Indonésané obvykle přijíždějí třicet minut po uvedeném
  • čase.
  • Jakékoli obchodní diskuse na společenských akcích by měli iniciovat Indonésané.
  • Indonésané jsou známí svou pohostinností. Neodmítejte jejich pohostinnost, jinak to bude
  • vnímáno jako osobní odmítnutí.
  • Nikdy neodmítejte jídlo ani pití, ale nikdy ani nedojídejte zcela. Pochvaly ohledně jídla jsou oceňovány. Je to zvláštní čest být pozván do domova Indonésanů.
  • Muži jsou obvykle obsluhováni jako první. Počkejte na vyzvání jíst nebo pít.
  • Čestný host nebo společensky vyšší osoba začíná s jídlem, a to je výrazná pocta, pokud jste požádáni.
  • Nepředpokládejte, že zítra znamená zítra. Zítřek může znamenat někdy v budoucnu.
  • Nežvýkejte žvýkačku ani nezívejte na veřejnosti.

Ve starém přístavu Sunda Kelapa v Jakartě.
Ve starém přístavu Sunda Kelapa v Jakartě.

CO NA JÁVĚ OCHUTNAT

Jávská kuchyně je velice aromatická a na pohled barevná. Můžete si ji užít v luxusních restauracích v Jakartě, stejně jako na trhu či v místních „bistrech“, které jsou označovány jako „warung“. Mezi hlavní ingredience patří například kokosové mléko, arašídová omáčka, gula jawa (palmový cukr), asem jawa (tamarind), terasi (pasta z krevet), šalotka, česnek, kurkuma, chilli sambal, galangal, limetkové listy, kecap manis (indonéská sójová omáčka) či citronová tráva.

A co tedy během cesty po Jávě rozhodně ochutnat?

Gudeg

Gudeg je guláš z jackfruitu, který je regionální specialitou Yogyakarty. Dušené ovoce jackfruit je však pouze jednou ale ne jedinou složkou pokrmu. Obvykle je doplněné vařeným vejcem, galangalem, kokosovým mlékem, česnekem, koriandrem a citronovou trávou.

Gado - Gado

Zeleninový pokrm Gado - Gado je obvykle vyroben z tofu, špenátu, fazolových klíčků, natvrdo uvařeného vejce a brambor, vše je přelité arašídovou omáčkou smíchanou s tamarindem a palmovým cukrem. Gado - Gado je široce dostupné po celé zemi, ale pochází z provincie Západní Jáva.

Terang Bulan

Tato plněná palačinka, známá jako Martabak manis v Jakartě a Terang bulan jinde, je tradičním dezertem, který je oblíbený nejen v Indonésii, ale i jiných státech jihovýchodního regionu. Přeložená palačina se tradičně plní arašídy, sýrem a čokoládovým posypem.

Otak Otak

Název Otak Otak se doslova překládá jako „mozek mozku“, ale žádného takového orgánu se na talíři obávat nemusíte. Otak Otak je vlastně kořeněný rybí koláč, který je zabalený do banánových listů a grilovaný na dřevěném uhlí. Rybí maso se smíchá s kokosovým mlékem, tapiokovým škrobem a kořením. V Jakartě se Otak Otak namáčí do pikantní arašídové omáčky.

TIP: Pokud se budete nacházet v okolí města Magelang v Centrální Jávě, zajděte se rozmazlit do restaurace s fascinujícím panoramatickým výhledem Plataran Shailendra.

Plovoucí trh.
Plovoucí trh.

CO NA JÁVĚ NEVYNECHAT

Vesak Festival

Vesak je jedním z nejvýznamnějších buddhistických svátků. Je také známý jako Wesak nebo Buddha Day.

Je to oslava Buddhových narozenin a pro některé buddhisty symbolizuje také jeho osvícení.

Vesak se slaví jednou ročně. Datum se však každý rok mění, protože se odehrává v době prvního úplňku starověkého lunárního měsíce Vesakha, který obvykle připadá na duben, květen nebo začátek června. Mnoho buddhistů půjde do svého místního chrámu a někteří tam mohou dokonce zůstat po celý den a noc. Rodiny si mohou vyzdobit své domovy lucernami, účastnit se procesí, vypustit vznášející se lucerny k nebi a nosit při této příležitosti speciální slavnostní bílé oblečení.

TIP: Krásné oslavy a průvody se odehrávají také u již zmíněného největšího buddhistického chrámu na světě – v Borobuduru, ten je od Jakarty vzdálen zhruba 530 km.

Cap Go Meh

V Indonésii žije významná čínská populace, a tak se čínský Nový rok zde široce slaví. Festival Cap Go Meh v Indonésii se obvykle koná v březnu, 15 dní po Imlek (čínský lunární Nový rok). Ve velkých městech se konají bujaré oslavy s lampionovými průvody, gastrofestivaly a dokonce je k vidění i tradiční lví tanec zvaný barongsai. Některá z nejlepších míst, kde lze tento festival sledovat, je například Semarang a Bogor na Jávě.

Yadnya Kasada

Yadnya Kasada je jednou z nejznámějších kulturních tradic či oslav celé Jávy. Iniciátorem a organizátorem akce je komunita Tengger, která již po staletí obývá okolí hory Bromo na východě Jávy. Na základě hinduistického lunárního kalendáře se tento indonéský festival koná každý rok 14. den měsíce Kasada. Podle místních legend byl bezdětný pár požehnán bohy 24 dětmi po vyslyšení modlitby na hoře Bromo pod podmínkou, že své 25. dítě obětují sopce. Některé varianty legendy naznačují, že pár odmítl a sopka vybuchla a vzala s sebou i dítě. Každý rok se místní obyvatelé a turisté vydávají na horu Bromo a nabízejí jí své oběti jako kozy, květiny, zeleninu a dokonce i peníze.

Yadnya Kasada probíhá v červnu, červenci či srpnu, přesná data se rok od roku mění.

Borobudur zblízka.
Borobudur zblízka.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Phoenix Hotel Yogyakarta – Handwritten Collection, cena pro 2 osoby se snídaní cca 2000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Jakarty lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 19 000 Kč například s Qatar Airways, KLM či Emirates. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním nebo se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Jakarty trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 17 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, který musí obsahovat alespoň dvě volné stránky. Za vízum udělované při příjezdu do země se platí poplatek 500.000 IDR (cena k 04/2024) a je nutno předložit zpáteční letenku/lodní lístek či navazující letenku. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Rikša na Jávě.
Rikša na Jávě.
<
>
Monas-  symbol Jakarty.Borobudur zblízka.Prambanan v noci.Kultura Jávy.BorobudurNosič síry ze sopky Ijen.Jávské dívky.Ostrovy nad Jakartou.
Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole