Great Ocean Road titul.

Great Ocean Road: Scénická cesta nedaleko Melbourne

Pokud se nacházíte v státě Victoria v Austrálii, máte za sebou prohlídku pulzujícího Melbourne a chcete si užít také zdejší přírodu, měli byste se rozhodně vydat na jednu z nejkrásnějších vyhlídkových přímořských cest na světě. Velká oceánská cesta měří 243 km, tj. její průzkum vám nějaký čas jistě zabere. Každý si zde najde to své, protože Great Ocean Road je rozmanitým australským pokladem. Milovníci přírody či zapálení geologové zde jistě pookřejí tváří v tvář známé skalní atrakci Dvanáct apoštolů, biologové pak ocení poměrně jednoduché pozorování velryb, které zde lze při troše štěstí provozovat i ze břehu. Velkou zajímavostí je i zdejší endemit – masožravý hlemýžď. A jako třešnička na dortu zde figuruje ptakopysk, kterého lze spatřit v Lake Elizabeth. Surfaři zde také naleznou svůj kousek ráje – navíc je to právě Bells Beach v Torquay, kde se koná Rip Curl Pro, jeden z nejžádanějších titulů na World Championship Tour. Mnoho turistů překvapí i sekvojový les v Otways. Mezi těmito giganty si budete připadat opravdu jako mravenci!

Oblast Great Ocean Road je opravdu místem, které nabízí mnoho zážitků. Především je to pak ale památník, který má připomínat životy ztracené během 1. světové války.

Autor: Petra Špačková

19.06.2024

Čti více
Skalní útvar Dvanáct apoštolů.
Skalní útvar Dvanáct apoštolů.

POLOHA GREAT OCEAN ROAD

Velká oceánská cesta (Great Ocean Road) se nachází v australském státě Victoria a táhne se mezi městy Torquay a Allansford v délce 243 km. Bývá označována za jednu z nejscéničtějších pobřežních silnic na světě. Najdete na ní malebná města, krásné pláže i přírodní monumenty. Mnoho přírodních – skalních – památek podél této světoznámé cesty se zhroutí kvůli povětrnostním podmínkám nebo poškození vodou, což slouží k vytváření neustále se měnící krajiny.

Great Ocean Road je památníkem ztracených životů v první světové válce. Od roku 1919 stavělo silnici více než 3000 vojáků, kteří se vrátili, dobývali strmé útesy a členitý terén, aby izolovaná města podél ohromujícího západního pobřeží Victorie mohla být spojena.

Oficiálně byla otevřena v roce 1932.

ZAJÍMAVOSTI GREAT OCEAN ROAD

  • Je to největší válečný památník na světě.
  • Je dlouhá 243 km.
  • Existuje nejméně 638 známých vraků lodí ležících na dně oceánu podél Great Ocean Road.
  • Známých Dvanáct apoštolů se původně nazývalo Prasnice a selátka.
  • Dvanáct apoštolů je formováno z koster zvířat.
  • Great Ocean Road je domovem masožravého šneka Victaphanta compacta.
  • Je domovem nejdéle probíhající akce ve World Surf League World Championship Tour (Bells Beach, Torquay).

Pobřežní silnice Great Ocean Road.
Pobřežní silnice Great Ocean Road.

CO NEMINOUT V OKOLÍ GREAT OCEAN ROAD

Dvanáct apoštolů (Twelve Apostles)

Třešničkou na dortu dramatické krajiny podél Great Ocean Road jsou jednoznačně úchvatné vápencové útvary tyčící se z oceánu pojmenované jako Dvanáct apoštolů (původní jméno bylo Saw and Piglets nebo chcete – li Prasnice a selátka).

Eroze vápencových útesů pevninského pobřeží začala před 10 až 20 miliony let, kdy bouřlivý Jižní oceán a bouřlivé větry postupně odnášely měkčí vápenec a vytvořily v útesech jeskyně. Jeskyně se nakonec staly oblouky, a když se tyto zhroutily, zůstaly od pobřeží izolované až 45 m vysoké kamenné hromady, což vedlo ke vzniku ikonických Dvanácti apoštolů. Nicméně nenechte se zmást číslovkou, viditelných skal je pouze osm, devátá se zřítila do moře v roce 2005.

Oblast je také známá tím, že zde jsou pořádány úchvatné vyhlídkové lety helikoptérou a pro odvážné pak rovněž skydive. Zrovna tato dobrodružství se mohou lehce stát vaším životním zážitkem!

Dvanáct apoštolů se nachází 275 km západně od Melbourne a jsou součástí Port Campbell National Park.

INFO: Za soumraku zde můžete vidět roztomilé tučňáky nejmenší vylézající na břeh.

TIP: Oblast je úchvatná také při západu slunce! Každopádně pokud se chcete vyhnout davům, zkuste přijet brzy ráno.

Pohled na Dvanáct apoštolů při západu slunce.
Pohled na Dvanáct apoštolů při západu slunce.

Gibsonovy schody (Gibson Steps)

Nedaleko 12 apoštolů narazí turisté na další útesovou atrakci – vápencové Gibsonovy schody. Hlavní protagonisty jsou skály Gog a Magog, na které je ze břehu (nebo z vyhlídkové plošiny) ničím nerušený výhled. Obě se nachází nedaleko pobřeží, nicméně vystoupí před vás přímo z moře. Za zády pak budete mít 70 m vysoký útes.

Pokud počasí dovolí, vydejte se dolů na pláž po 86 schodech, které do stěny útesu vytesal místní osadník Hugh Gibson.

Ač podobnost je zde zřejmá, Gog a Magog nejsou považovány za součást komplexu Dvanáct apoštolů.

Oblast útesů Gibson Steps.
Oblast útesů Gibson Steps.

Národní park Port Campbell (Port Campbell National Park)

Divoký Jižní oceán vytvaroval pobřeží národního parku Port Campbell do útvarů, které jsou známé po celém světě. Projeďte se po Great Ocean Road a uvidíte její největší atrakce spadající do tohoto 1750 ha rozlehlého národního parku jako například London Bridge, The Grotto, Loch Ard Gorge a nepřehlédnutelných Dvanáct apoštolů.

Národní park Port Campbell je také domovem zvířat, která si na tomto nehostinném pobřeží vytvořila svůj domov. Za soumraku se mnoho z nich vrací domů ze svých krmných míst na moři. Podívejte se dolů na pláž u Dvanácti apoštolů nebo London Bridge a při troše štěstí zde můžete spatřit roztomilé tučňáky nejmenší. Nebo sledujte přírodní úkaz tisíců buřňáků, kteří se při západu slunce vracejí na hnízdiště na Mutton Bird Island (nedaleko Loch Ard Gorge). Pozorovatelé ptáků si zde však mohou rozšířit pomyslnou sbírku spatřených jedinců navíc ještě v podobě kystráčkovitých či pelikánů. Velryby jsou však také častým zjevením podél pobřeží a městečko Port Campbell je jednou z nejlepších lokalit, ze které je lze spatřit.

Park byl založen v roce 1964.

Národní park Port Campbell.
Národní park Port Campbell.

Soutěska Loch Ard (Loch Ard Gorge)

Loch Ard Gorge, spučást výše uvedeného Port Campbell National Park, je místem jednoho známého ztroskotání na příhodně pojmenovaném Shipwreck Coast. Kliperová loď skotské výroby jménem Loch Ard zde najela na mělčinu a narazila na Mutton Bird Island v roce 1878. Jediným dvěma přeživším z celkového počtu 54 osob, devatenáctiletému Tomovi Pearceovi a stejně staré Irce Evě Carmichaelové, se podařilo dostat se do bezpečí na pláž ve zdejší soutěsce. O těchto dvou teenagerech se rázem hovořilo v celém anglicky mluvícím světě, který spekuloval a doufal, že se vezmou (nestalo se tomu tak).

Mutton Bird Island, který se nachází kousek od soutěsky Loch Ard, se nazýval „Prasnice“ v dobách, kdy se Dvanácti apoštolům říkalo „Prasnice a selátka“. Každé jaro a léto je ostrov domovem hlučné kolonie buřňáků. Každý den za soumraku mezi říjnem a dubnem se tito ptáci v tisících slétají domů do svých nor, aby nakrmili hladová mláďata.

V červnu 2009 se oblouk Island Archway zhroutil sám do sebe a zanechal dva samostatné kusy skály, které vedou paralelně k sobě. Dva zbývající skalní pilíře byly pojmenovány Tom a Eva po dvou přeživších ztroskotání lodi v 19. století.

Loch Ard se ocitl díky svému kouzlu a také působivé historii nejednou na filmovém plátně. Byla to to jedna z lokací pro řadu filmů, včetně The Pirate Movie, který byl natočen v roce 1982, a televizního seriálu Journey to the Center of the Earth z roku 1999.

V okolí Loch Ard najdete spoustu turistických stezek a věřte, že trekking podél pobřeží vám dokonale vyčistí hlavu od všech případných starostí. Vydat se můžete například na „Geologickou trasu“, která je dlouhá 900 m a vede kolem atrakcí, jako je Razorback a Island Arch. Je to nejrychlejší a snadnější pěší trasa v této oblasti, takže pokud nemáte čas, geologická procházka je pro vás ideální!

Nebo si můžete vybrat o málo delší variantu k lokalitě Thunder Cave, začátek trasy je u návštěvnického centra (Port Campbell Visitor Centre). Thunder Cave je přírodní klenot, o který byste se neměli nechat ošidit. Jeskyně dostala své jméno podle zvuku hřmící vody.

INFO: Shipwreck Coast (Pobřeží vraků) je pobřežní oblast mezi Cape Otway a Port Fairy dlouhá asi 130 km. Tyto vody se během 18. a 19. století staly osudnými zhruba sedmi stovkám lodí, ať už nákladních či dopravních. Jejich vraky, které se zde nacházejí, daly vzniknout jménu lokality.

Soutěska Loch Ard Gorge.
Soutěska Loch Ard Gorge.

Peterborough

Peterborough, který se nachází v srdci ikonických atrakcí Great Ocean Road, je skvělou destinací pro rodiny s dětmi. Z místního golfového hřiště je vidět nádherný přírodní skalní útvar London Arch (nebo London Bridge). Můžete si zde také užít příjemný piknik na Peterborough Beach.

Londýnský most (London Bridge)

London Bridge už není v původním stavu a už vůbec to není most. Býval to přírodní oblouk a tunel stojící v moři, London Bridge se však v roce 1990 zřítil a stal se tak mostem bez středu, velkým štěstím je, že při pádu formace nebyl nikdo zraněn, před zhroucením mohli totiž návštěvníci přes upadnutou část/přes most procházet. Nicméně k nepříjemnostem zde došlo, turisté Kelli Harrison a David Darrington byli v té době na prohlídce skály a byli náhle odříznuti od pevniny a museli čekat hodiny, než je mohl zachránit vrtulník. Nicméně k žádným vážnějším následkům nedošlo.

London Arch, jak je dnes pobřežní útvar nazýván, se nachází v národním parku Port Campbell. Vznikl postupným procesem eroze a do roku 1990 tvořil kompletní dvouobloukový přírodní most.

Každopádně kolaps mostu dokládá zdejší enormní vliv počasí a mořských vln na neustále se měnící vzhled pobřeží v oblasti.

TIP: Pokud vám to časové podmínky dovolí, navštivte místo při východu či západu slunce. Sluneční svit v tuto dobu dělá místo ještě magičtější a fotogeničtější.

Skalní most London Bridge.
Skalní most London Bridge.

The Grotto

The Grotto je dalším z jedinečných útvarů lemujících pobřeží státu Victoria. Je to skalní tunel s úchvatným výhledem na rozbouřený oceán. Je dosažitelný buďto po schodišti, které vede dolů z horní vyhlídkové plošiny nebo můžete zůstat na ní a pozorovat jej z ptačí perspektivy.

Uvnitř je jeskyně plná obroušených hladkých balvanů a skalních jezírek.

Pokud však chcete pozorovat The Grotto z úrovně očí, buďte obzvláště opatrní při velkém přílivu a nepříznivých povětrnostních podmínkách.

Tuto krásnou pobřežní jeskyni najdeme zhruba 4 km od města Peterborough.

Skalní formace Grotto.
Skalní formace Grotto.

Památeční oblouk (Memorial Arch)

Tento oblouk, který je často mylně považován za začátek Great Ocean Road, byl původně postaven na počest majora W. T. B. McCormacka, čestného inženýra Great Ocean Road Trust a předsedy představenstva Country Roads Board, který byl odpovědný za stavbu cesty. Nicméně oblouk(y) měly na tomto místě pohnutou historii, vztyčeny zde byly dokonce čtyři!

1. oblouk - zbořen

První oblouk stál v poblíž Cathedral Rock. Když se silnice poprvé otevřela veřejnosti, byly zřízeny mýtné brány pro návštěvníky. Tento Memorial Arch byl však zbořen, když bylo v roce 1936 mýtné zrušeno.

2. oblouk – nehoda

Druhý oblouk byl postaven na Eastern View v roce 1939. Vážil 50 t a stál zde až do roku 1970, kdy úřady rozhodly, že bude lepší oblouk zbourat, protože je příliš úzký a ohrožuje provoz. Veřejný odpor zkáze zabránil, ale brzy byla osud oblouku zpečetěn, když do něj narazilo nákladní auto.

3. oblouk - požár

V roce 1972 byl na Eastern View postaven třetí oblouk, který však lehl popelem při požárech v roce 1983.

4. Dnešní oblouk

Nakonec byl postaven čtvrtý a poslední Memorial Arch, kde zde můžeme spatřit dodnes.

Historické místo Memorial Arch at Eastern View.
Historické místo Memorial Arch at Eastern View.

Vodopády Erskine (Erskine Falls)

Pohoří Otway je sice mezi návštěvníky nechvalně známé svými vysokými srážkami – ale na druhou stranu zde voda znamená svěží zelené kapradinové rokle, které jsou vyhloubené řekami a navazujícími vodopády. Erskine Falls jsou obzvláště populární, řítí se dolů z 30 m vysokého srázu a jsou velice fotogenické.

Na první vyhlídku vede jednoduchá procházka (lze však zvolit i náročnější trasu s 230 schody, která vás přivede na dno kaskády), kde uvidíte vodopád v celé jeho kráse. Stezka podél řeky Erskine do Lorne pokračuje odtud po proudu, připravte se v tomto případě na 7,5 km dlouhou procházku.

Erskine Falls jsou skvělým půldenním výletem z Lorne, najdeme je asi 10 km od města.

Vodopády Erskine.
Vodopády Erskine.

Lorne

Lorne, oblast původních obyvatel z komunity Eastern Maar, láká díky svému čerstvému ​​mořskému vzduchu a uvolněné atmosféře turisty z celého světa již více než století. Přímořské městečko je známé pro své pláže s bílým pískem, rušnou uměleckou komunitu a snadný přístup k nedalekému národnímu parku Great Otway. Tam lze podnikat túry k mnoha překrásným vodopádům a obecně si užívat pěší turistiku v takřka panenské přírodě jihovýchodní Austrálie.

Z pobřeží během hlavní sezóny můžete spatřit i velryby, ti aktivnější s duší sportovce pak zase jistě ocení zdejší vyhlášení každoroční Great Ocean Road Marathon, který je díky okolní krajině považován za jeden z nejúžasnějších běžeckých závodů na světě. Je dlouhý 44 km a jeho trasa spojuje Lorne s Apollo Bay. Jeho tradice sahá do roku 2005 a startuje každý rok v květnu.

Avšak ani shopaholici nepřijdou v Lorne zkrátka, zdejší hlavní ulice je plná butikových obchodů se suvenýry a oblečením, restaurací a galerií. Městečko je totiž mj. domovem Lorne Festival of The Performing Arts a populárního Falls Music and Arts Festival, který hostil takové osobnosti jako Iggy Pop, Courtney Barnett nebo Grandmaster Flash.

Pokud se chcete dozvědět více o historii Great Ocean Road, prohlédněte si stálou expozici v novém centru Great Ocean Road Heritage Centre, které sídlí v návštěvnickém centru Lorne.

Pláž Lorne.
Pláž Lorne.

Teddyho vyhlídka (Teddy' s Lookout)

Na horním konci ulice George Street v Lorne je malebné místo známé jako Teddy´s Lookout. Nově vybudovaný chodník vás zavede na vyhlídkovou plošinu, kde se vám naskytnou dechberoucí výhledy na tyrkysový oceán a ústí řeky Saint George River.

Vyhlídka Teddy's Lookout.
Vyhlídka Teddy's Lookout.

Vodopády Sheoak (Sheoak Falls)

Sheoak Falls jsou 15 m vysoké vodopády poměrně dobře přístupné z parkoviště. Pokud však máte více času a chuť, můžete pokračovat po stezce a prohlédnout si Swallow Cave. Dejte si zde však pozor na vlaštovky, kteří žijí v hojném množství v této jeskyni (hnízdí na jaře).

Kaskády Sheoak Falls najdeme asi 6 km od Lorne.

Vodopády Sheoak.
Vodopády Sheoak.

Vodopády Lower Kalimna (Lower Kalimna Falls)

Lorne je krásná oblast a nabízí úžasné podívané v lokalitě Otway. Nespočet vodopádů a přechodů řek, lesní floru, zkrátka balzám na duši.

Lower Kalimna Falls (Dolní vodopády) je dokonce považovaný za jeden z nejkrásnějších vodopádů v této zóny. Velká komora podobná jeskyni byla vytvořena erozí kolem vodopádu, což umožňuje přístup za samotný vodopád. Pokud budete chtít spatřit další klenot, můžete se vydat ještě také k vodopádům Upper Kalimna Falls (Horní vodopády), které jsou stejně krásné. Turistická stezka Horní a Dolní vodopády Kalimna je dlouhá 9,5 km a její dokončení zabere asi 3 hodiny. Tato stezka byla kdysi součástí dráhy, která sloužila k odvozu dřeva lesem do Lorne.

TIP: Období těsně po deštích je pro hike a zážitek z kaskád ideální, protože srážky maximalizují průtok vody u vodopádů. To však může mít za následek blátivé stezky, proto buďte opatrní.

Vodopád Lower Kalimna.
Vodopád Lower Kalimna.

Torquay

Město Torquay není jen startovním bodem Great Ocean Road, ale také mekkou surfařské kultury. Je to místo, kde najdeme mezi znalci vyhlášenou Bells Beach a také je to rodiště značek Rip Curl či Quicksilver (založeno v roce 1969). Surfaři z celého světa zde každoročně svádějí boj v soutěži Rip Curl Pro, v jednom z titulů World CHampionship Tour.

Nicméně svou pláž si zde najdou i rodiny s dětmi (Cosy Corner). Pokročilí surfaři pak mohou využít vlny na Jan Juc Beach a ti nejotrlejší pak změřit své síly u burácející Bells Beach.

Torquay je také logicky místem, kde můžete nakupovat veškeré surfařské trendy a novinky, a to právě od zdejších světoznámých výrobců. Tj. i kdybyste plavky či neopren zapomněli doma, neklesejte na mysli, zde si opravdu vyberete kompletní vybavení!

Pokud jste však jen sportovec teoretik, vypravte se do místního muzea Surf World Surfing Museum. Nebo si můžete užívat krásné výhledy na pobřeží z vyhlídek podél Surf Coast Walk.

INFO: Great Ocean Road (B100) začíná v surfařském městě Torquay a končí v Allansfordu poblíž Warrnambool.

TIP: Šnorchlování v okolí Point Danger Marine Sanctuary je naprosto ideálním místem pro pozorování zdejší rozmanité podmořské fauny.

Přímořské letovisko Torquay.
Přímořské letovisko Torquay.

Warrnambool

Město Warrnambool bylo založeno v polovině 19. století a najdeme jej usazené do zelené krajiny podél překrásného pobřeží Shipwreck Coast. V minulosti bylo bohužel populárním cílem pro lovce velryb. Dnes je příjemným přístavním městem a oblíbenou turistickou destinací.

Objevte pohnutou historii Shipwreck Coast na návštěvě oceňované Flagstaff Hill Maritime Village. Prozkoumejte geologickou historii regionu v Tower Hill, pouhých 14 km západně od Warrnambool. Přírodní rezervace Tower Hill, která se nachází v kráteru vyhaslé sopky, je útočištěm původní flory a fauny. Spatřit zblízka zde můžete mj. klokany, emu a koaly zblízka a dozvěděli se o místní kultuře domorodců. Je to jeden z nejvíce fascinujících a nejvýznamnějších geologických útvarů ve Victorii. Návštěvnické centrum Tower Hill navrhl slavný australský architekt a melbournský rodák Robin Boyd (1919 – 1971).

Panorama pobřeží města Warrnambool.
Panorama pobřeží města Warrnambool.

Vyhlídková plošina Logans Beach pak skýtá zážitek v podobě pozorování velryb. Často bývají k zahlédnutí jen zhruba stovku metrů od břehu!

Ale i ti návštěvníci, kteří jsou spíše než biologové nadšenými fanoušky umění, si zde přijdou na své. Ve Warrnambool se totiž můžete ponořit do poměrně pestré pulzující umělecké scény a jednotlivých akcí, soustředěné na jižním konci ulice Liebig Street.

Připojte se k prohlídce a projeďte se na koni přes písečné duny podél drsných pláží lemujících Jižní oceán.

TIP: Pro potěšení těla i mysli vyzkoušejte zdejší prameny Deep Blue Hot Springs Warrnambool!

Maják ve městě Warrnambool.
Maják ve městě Warrnambool.

Záliv Apollo (Apollo Bay)

Klidné pobřežní město je považováno za jednu z turisticky nejpopulárnějších destinací státu Victoria. Jeho populace se tak během prázdninových týdnů násobně navyšuje. A není divu! Každý si zde najde to své, mimo sezónu je pak Apollo Bay doslova rájem pro rodiny a seniory.

Dovádění v oceánu, potápění, surfování i relax na pláži – milovníci mořských vln zde budou zkrátka v sedmém nebi. Pokud však ve vás dříme milovník zvířat, můžete vzít do ruky pádlo a vydat se kajakem ke zdejší kolonii lachtanů jihoafrických. Příležitosti zde jsou i k hlubokomořskému rybolovu.

Nicméně kolem rybolovu se točí i nabídky zdejších restaurací, mořské plody a delikátní ryby najdete snad na každém menu. Navíc se zde každoročně v únoru koná Apollo Bay Seafood Festival.

Pro suchozemce jsou zde pak k dispozici projížďky na koni na pláži při západu slunce, obchody se suvenýry, galerie a čajovny či kavárny spolu s nesčetnými kulinářskými specialitami. Pro gastronomický zážitek a dechberoucí výhled na oceán v jednom vyzkoušejte například Chris's v Beacon Point.

Každý květen je Apollo Bay jedním z hlavních aktérů známého Great Ocean Road Marathon. Tento náročný běh s panoramatickým výhledem na jižní oceán přitahuje účastníky nejen z celé Austrálie ale celého světa.

Apollo Bay je domovem původních obyvatel komunity Gadubanud.

INFO: Zajímavostí ze světa fauny jsou zdejší světlušky (glow worms) v Melba Gully.

Pláž v Apollo Bay.
Pláž v Apollo Bay.

Maják v Cape Otway (Cape Otway Lightstation)

Maják Cape Otway je nejstarší dochovaný maják v pevninské Austrálie a je považován také za nejvýznamnější.

Maják z roku 1848, známý jako „Beacon of Hope“, se nachází 90 m nad Bassovým průlivem.

Na tomto pobřeží byly v minulosti vyhasl nespočet životů, což dokládají i četné vraky ležící na zdejším dně. Tento fakt vedl k nutnost postavit zde maják. Pro mnoho tisíc migrantů v 19. století, kteří strávili měsíce cestováním do Austrálie lodí, byl Cape Otway prvním pohledem na pevninu.

Toto místo je však domovem další historické památky. Telegrafní stanice Cape Otway byla postavena v roce 1859, aby zprovoznila podmořský telegrafní kabel, první pokus o spojení australské pevniny s Tasmánií. Délka kabelu byla 388 km a vynořoval se na břeh u řeky Parker, vzdálené 6 km (odtud také pochází kámen použitý na výstavbu majáku).

Maják Cape Otway.
Maják Cape Otway.

Národní park Great Otway (Great Otway National Park)

Tento přírodními poklady nabitý národní park Great Otway nabízí členité pobřeží, písečné pláže, skalní plošiny, podmanivé vodopády a větrem ošlehaná vřesoviště. Na severu jsou vysoké lesy, kapradinové rokle a klidná jezera – zkrátka 1000 kilometrů čtverečních rozlehlý ráj milovníků přírody! Byl založen v roce 2005 a od té doby je oblíbeným cílem místních i zahraničních turistů. Najdeme jej v oblasti Barwon South West region.

Oblast Otways, obdařená spoustou deště a ohromující krajinou, má mnoho vodopádů a potoků –mezi ty nejhezší patří bezesporu Hopetoun Falls, Beauchamp Falls, Stevensons Falls, Triplet Falls a Sabine Falls.

Nesmíte opomenout ani Lake Elizabeth, toto jezero je totiž domovem kolonie ptakopysků, pokud budete mít štěstí, můžete jednoho (nebo více) z nich spatřit.

Pokud však preferujete dvě kola před vlastními nohami, rozhodně zde budete mít možnost se projet, protože v celém parku je k dispozici spousta fantastických stezek pro rodiny, z nichž mnohé jsou vhodné pro malé děti. Najdete zde však i náročnější stezky. Je to jedna z nejlepších australských destinací pro horská kola!

Pokud se na to cítíte, můžete se rovněž vydat na Great Ocean Walk. Tato trasa se táhne 100 kilometrů od východu na západ mezi Apollo Bay a lokalitou Dvanáct apoštolů a trvá asi osm dní.

TIP: Milujete - li adrenalin, nemělo by vaší pozornosti uniknout Otway Fly!

Pěší cesta k majáku Cape Otway.
Pěší cesta k majáku Cape Otway.

Vodopády Beauchamp (Beauchamp Falls)

Projděte se nádhernými lesy s velkými pabuky (Nothofagus cunninghamii) a hustým kapradím, abyste se dostali k vyhlídce na vodopády Beauchamp. Tento 20 m vysoký vodopád, jeden z několika vodopádů v národním parku Great Otway, je překrásným místem a vy si na cestě k nim můžete vychutnat například malý piknik.

Cesta ke kaskádě je dlouhá 3 km a vyžaduje přiměřenou kondici. Sestup k vodopádům vede na vyhlídkovou plošinu. Cesta zpět je strmá a má schůdky, které však mohou za mokra klouzat, proto za nepřízně počasí buďte obzvláště obezřetní.

Vodopády Beauchamp.
Vodopády Beauchamp.

Vodopády Hopetoun (Hopetoun Falls)

Dalšími z řady vodopádů v národním parku Great Otway jsou Hopetoun Falls o výšce 30 m, které najdete na řece Aire. Můžete si zde vychutnat výhled z horní plošiny nebo sestoupit asi 200 schodů vedoucích mezi pasekami stromových kapradin k úpatí vodopádů.

Horní plošina je vzdálena 20 metrů od parkoviště, zatímco cesta ke spodní části vodopádů měří zhruba 1 km.

Vodopády Hopetoun.
Vodopády Hopetoun.

The Redwoods

Chcete si připadat jako mravenec nebo či jako obyvatelé Liliputu ve Swiftových Gulliverových cestách? Pak se vydejte do Redwoods. Tento pozoruhodný porost nejvyšších druhů stromů na světě totiž prospívá i v půdě Otway, daleko od jejich rodné Kalifornie. Stromy Sequoia Sempervirens, tyčící se na chráněné plantáži Aire Valley Plantation, byly původně v místě vysazeny v roce 1936 viktoriánskými lesníky, a to pro experimentální účely.

Procházka mezi nimi vás ohromí a jistě ve vás vyvolá pocit úžasu a respektu vůči těmto jedinečným velikánům. V současné době se jejich výška pohybuje kolem 60 m. Nicméně v budoucnu by měly i nadále růst a svou výšku navyšovat, odborníci odhadují, že vyrostou na dvojnásobek současného stvau.

Pokud by se tak opravdu stalo, mohly by nakonec přerůst „sesterské“ sekvoje v Kalifornii, což by je zařadilo mezi nejvyšší stromy na světě!

Tento háj najdeme nedaleko Beech Forest v Otway Ranges.

Vysoké stromy v lese Redwood.
Vysoké stromy v lese Redwood.

Port Fairy

Rybářská vesnice Port Fairy, jedno z míst na slavném Pobřeží vraků a domov původních obyvatel z komunity Eastern Maar, se může pochlubit širokými ulicemi lemovanými domky z 19. století, starými kamennými kostely a vysokými stromy. Jsou to první Norfolk Island Pines (blahočet ztepilý), které byly vysazeny v jihovýchodní Austrálii. Jsou památkově chráněny a tvoří aleje po celé Port Fairy a významně tak přispívají k jejímu charakteru.

V Port Fairy si můžete užít dosyta vodní radovánky, ať už na surfařském prkně či třeba na paddleboardu.

Obdivovat zde lze i místní mořskou faunu, stačí vyjet z Port Fairy lodí směrem k Lady Julia Percy Island, kde sídlí obří kolonie lachtanů jihoafrických, tučňáci nejmenší, zahlédnout můžete velryby či delfíny.

Pro sportovce je zde krásné golfové hřiště, ze kterého se můžete kochat výhledem na oceán.

Uniknout vaší pozornosti by neměl ani přístav, kde můžete každý den sledovat návrat rybářů a jejich bohaté úlovky.

Port Fairy je místem zaslíbeným i pro milovníky umění. Najdete zde mnoho obchodů se starožitnostmi či řemeslných dílen. Navíc je to domov Port Fairy Folk Festival, jednoho z největších australských hudebních festivalů, který se koná každý rok v březnu!

Pro ty, kteří by se rádi ponořili hlouběji do námořní historii jsou zde stezky Port Fairy Maritime and Shipwreck Heritage Walk.

TIP: Zdejší festival byl vítězem nejlepšího regionálního festivalu v letech 2022 a 2023 (Music Victoria Awards). Od svých začátků v roce 1977 se Port Fairy Folk Festival stal jedním z největších a nejoblíbenějších festivalů celé Austrálie. K vidění jsou výstavy, komunitní trh, interaktivní workshopy, fóra, tematické koncerty a přehlídky, program pro spisovatele, umělecká představení, ruční řemesla, skvělé jídlo a zábava pro rodiny.

Pobřežní město Port Fairy.
Pobřežní město Port Fairy.

Velká oceánská stezka (Great Ocean Walk)

Tato úžasná pěší trasa je dlouhá zhruba 110 km a táhne se od Apollo Bay ke Dvanácti apoštolům. Většina turistů završí cestu za 8 dnů. Great Ocean Walk vede mj. národním parkem Great Otway a národním parkem Port Campbell. Rozhodně nebudete mít nouzi o velké množství přírodních krás a výhledů. Objevíte také zblízka rozmanitost zdejších rostlin, zvířat a dechberoucí scenérie. Na cestě budete míjet potoky, řeky, vodopády, půjdete podél pobřeží s úchvatnými skalními formacemi.

Hlavu pak můžete složit v jednom z vyhrazených kempů, vždy je dobré si místo předem rezervovat, a to zejména během exponovaných měsíců.

Mezi atrakce Velké oceánské stezky patří mj. „setkání“ s ikonickými zástupci australské fauny. Životním zážitkem je jistě spatřit koaly rozvalující se v eukalyptech stejně jako hopsající klokany. Narazit však můžete, ideálně po setmění, i na tučňáky nejmenší! Vyhnout byste se naopak měli setkání s hady, žije zde totiž například i jedovatá pakobra páskovaná.

Neměli byste rozhodně pak minout Johanna Beach, Wreck Beach a Blanket Bay.

Pohled na Great Ocean Road z výšky.
Pohled na Great Ocean Road z výšky.

Melbourne

Melbourne je světoznámým městem a jedním z největších v celé Austrálii. Mnoho lidí jej má jistě spojené například s každoročním tenisovým zápasem Australian Open. Kromě mnoha kulturních památek a četných stanovišť street artu, může okolí města nabídnout i dechberoucí přírodní krásy a kromě ikonických zvířecích symbolů Austrálie zde můžete spatřit i jedinečné tučňáky nejmenší. Slyšeli jste již o jejich každodenním pochodu – tzv. Penguin Parade? Ne? Zhruba 140 km od Melbourne se ho můžete dokonce zúčastnit! Věřte, že nebudete litovat. Tito asi 33 cm vysocí tvorové vás svou roztomilostí a kolíbavým způsobem chůze dostanou „do kolen“.

Melbourne vzniklo v roce 1835 a jeho zakladatel John Batman by byl na něj právem pyšný! Právě zde například byla zavedena první australská telefonní linka a stejně tak bylo Melbourne prvním městem mimo Evropu a Severní Ameriku, kde se konaly olympijské hry. Zajímavostí pak může být, že toto město na jihovýchodě Austrálie je také místem, kde bylo vymyšleno Mc Café. Především je to ale místo, kde vládne pohoda a uvolněnost a kde si jistě rádi posedíte v jedné z plovoucích restaurací na nábřeží u řeky Yarra a vychutnáte si například zdejší vyhlášené šťavnaté jehněčí!

Melbourne
Melbourne

CO ROZHODNĚ V OKOLÍ GREAT OCEAN ROAD ZAŽÍT

Filipův ostrov – Pochod tučňáků (Phillip Island – Penguin Parade)

Penguin Parade neboli Průvod tučňáků je světoznámá atrakce Phillip Island, ostrova vzdáleného asi 140 km od Melbourne a cca 250 km od Torquay/ Great Ocean Road. Je to opravdu zážitek pro malé i velké a rozhodně byste si jej neměli nechat ujít. Každý večer je zde totiž možné pozorovat roztomilé tučňáky, kteří se za soumraku vracejí z moře na pevninu. Jedná se o kolonii tučňáků nejmenších, konkrétně o největší kolonii tohoto druhu na světě!

Filipův ostrov - tučňák.
Filipův ostrov - tučňák.

Pozorování velryb (Whale watching)

I když je zde podél pobřeží možné vidět velryby kdykoli během roku, hlavní sezóna je od května do října. Během této „high season“ zde existuje prý až 95% šance, že zahlédnete nějakého toho kytovce. Nejčastěji se zde setkáte s kosatkami, velrybami jižními, keporkaky a plejtvákem obrovským! Pro pozorování velryb ve Victorii je Great Ocean Road jednou z nejoblíbenějších destinací, zejména Warrnambool, Port Fairy a Portland.

TIP: Pokud míníte pozorovat jen ze břehu, nezapomeňte na dalekohled!

Pozorování velryb.
Pozorování velryb.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Deep Blue Hotel & Hot Springs, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Melbourne lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 28 000 Kč například s Emirates, Qatar Airways či Turkish Airlines. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním nebo se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Melbourne trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 22 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR a platné australské vízum. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Vesnice Flagstaff Hill a místní námořnické muzeum.
Vesnice Flagstaff Hill a místní námořnické muzeum.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole