Durban

Durban: Průvodce, tipy, zajímavosti a co všechno vidět?

Durban je plážovým klenotem na východním pobřeží Jihoafrické republiky a také špičkovou outdoorovou destinací s nezaměnitelnou afro-indickou kulturou. Vaše srdce si toto poklidné pobřežní městečko jistě získá díky dokonalému počasí, příjemnému koupání v teplých vodách Indického oceánu nebo svou cenovou příznivostí oproti velkým jihoafrickým metropolím. Zaleťte se zamilovat na první pohled!

Pokud jste turistou, který si nepotrpí na velkoměstský ruch, je Durban skvělou volbou pro dovolenou. Má totiž všechno, co k takovému relaxačnímu štěstí potřebujete. Toužíte po horách, moři, zelenajících se údolích ale i dostatku zábavy? Zde to budete mít naservírované na stříbrném podnose. O výjimečnosti Durbanu ostatně hovoří za vše i fakt, že byl zvolen třikrát po sobě „městem s nejlepší kvalitou života v Jižní Africe“ a obecně je lidmi považován za „nejpřátelštější město v Jižní Africe“.

Prohlédněte si mapu Durbanu a naplánujte snadno výlet.

Autor: Iveta Reinisch

08.07.2024

Čti více
Pohled na město a na populární pláž Golden Mile při západu slunce.
Pohled na město a na populární pláž Golden Mile při západu slunce.

Informace o Durbanu

  • Durban má plochu cca 2 292 km², rozkládá se na východním pobřeží Jižní Afriky u Indického oceánu, je největším městem provincie KwaZulu-Natal v Jihoafrické republice a hlavním námořním přístavem Jižní Afriky.
  • Durban leží u ústí řeky Umgeni, která vytyčuje jeho severní hranice. Zbylá část řeky protéká samotným městem.
  • Port of Durban neboli Durban Harbour je nejrušnějším a největším přístavem v Africe a slouží jako hlavní brána pro obchod.
  • V Durbanu (Ethekwini v zuluštině) žije k roku 2024 zhruba 3 262 128 obyvatel.
  • Etnické skupiny v Durbanu zahrnují zejména černochy, kterých je v obyvatelstvu více než 51 % (největším etnikem jsou Zuluové). Více než čtvrtina populace je pak indická nebo asijská. Bělochů ve městě žije asi 15,3 % a míšenců okolo 8,6 %.
  • Durban má vlhké subtropické klima s horkými a vlhkými léty a příjemně teplými a suchými zimami, které jsou bez sněhu a mrazu. V létě se teplota pohybuje v průměru kolem 24 °C a v zimě v průměru kolem 17 °C.

Panorama pobřeží.
Panorama pobřeží.

Nejlepší místa, která v Durbanu a okolí stojí za vidění

Ne nadarmo patří Durban k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím v Jižní Africe. Tamější pláže jako z pohlednice, celoroční hřejivé slunce na obloze, pestré surfařské možnosti či jedinečná historie a kultura láká mnoho turistů intenzivním způsobem. Necháte se omámit i vy?

ZLATÁ MÍLE (Golden Mile)

  • Poloha: asi 1,8 km z centra Durbanu – na adrese Beach Walk, Durban Central, Durban, 4001, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra za cca 25 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 10 až 15 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Zlatá míle je jednou z nejoblíbenějších atrakcí v Durbanu. Jedná se nejen o překrásný šestikilometrový úsek několika zlatých pláží, které omývá teplý Indický oceán ale i o příjemnou promenádu lemovanou kvalitními restauracemi, bary, zajímavými obchody, kulturními atrakcemi či zábavními centry. Každá zdejší pláž pak nabízí turistům něco jiného – například South Beach je oblíbená u surfařů/začátečníků, North Beach vyhledávají milovníci plavání a pokročilí surfaři, Addington Beach má navíc i možnosti pádlování a Bay of Plenty bývá místem vhodným pro rybolov. A malebná oblast Modrá laguna (Blue Lagoon) se pak nabízí k piknikům, relaxaci, party s přáteli nebo rybaření. Všechny pláže jsou chráněny sítěmi proti žralokům a dohlíží na nich plavčíci.

Oblast Zlaté míle je tedy dokonalá pro nespočet aktivit, jako třeba pěší turistiku, cyklistiku, skateboarding, jízdu na kolečkových bruslích, surfování, plavání a různé jiné vodní radovánky. Z atrakcí pak nemůžete přehlédnout ani zdejší uShaka Marine World (Mořský svět uShaka), kde si užijete delfíní show, krmení rejnoků, setkání s tuleni, potápění se žraloky nebo sledování tučňáků. Osvěžení pak můžete najít v tamějším aquaparku Wet ‘n Wild World s mnoha různými skluzavkami a tobogány. Zkrátka ale na plážové oáze Zlatá míle nepřijdou ani milovníci hazardu a dobrého jídla, neboť tato část města nabízí i věhlasné centrum zábavy Suncoast Casino and Entertainment World se soukromými plážemi, obchody a mini replikou Durbanu (Mini Town).

PLÁŽ NEW PIER/PLÁŽ DAIRY (New Pier Beach/Dairy Beach)

  • Poloha: asi 2,7 km od centra Durbanu – na adrese North Beach, Durban, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra za cca 30 minut nebo zapůjčeným automobilem a taxíkem za cca 8 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok – pokud chcete surfovat, je nejlepším měsícem březen

Pláž New Pier v Durbanu (také pláž Dairy) je součástí šestikilometrového úseku známého jako Zlatá míle. Do oblasti míří dennodenně zejména mnoho nadšených surfařů díky konzistentním vlnám, skvělé je zde ale i plavání nebo opalování. Nutná je však zvýšená obezřetnost ve vodě kvůli případnému výskytu medúz nebo žraloků. Po vodních radovánkách se pak nabízí k občerstvení také celá řada výtečných restaurací podél promenády. Zajímavost: Pláž New Pier je vyhlášeným místem k pořádání surfařských soutěží, jako např. Mr Price Pro, Rip Curl Gromsearch a jiné – přihlásíte se?

Pláž a molo New Pier.
Pláž a molo New Pier.

RADNICE V DURBANU (Durban City Hall)

  • Poloha: centrum Durbanu – na adrese Anton Lembede Street, Durban Central, Durban, 4000, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: radnice je otevřena 24 hodin denně, Umělecká galerie Durban (Durban Art Gallery) a Přírodovědné muzeum (Natural Science Museum) jsou otevřeny od pondělí do soboty v čase 8:30 až 15:45 a veřejná knihovna od pondělí do pátku v čase 10:00 až 17:00 + sobota v čase 9:30 až 12:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny nebo více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra za cca 7 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 5 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Středobodem centra Durbanu je dozajista novobarokní budova radnice (známá též jako eThekwini/Durban City Hall), která vám může na první pohled připomínat svými kupolemi, zdobením a sochami zámek. Radnice byla poprvé postavena roku 1910 po vzoru Belfastské radnice v Irsku a dnes zahrnuje mnoho zajímavých vnitřních prostor.Navštívit zde můžete například Přírodovědné muzeum se zkamenělinami a historickými artefakty nebo Uměleckou galerii Durban zahrnující jihoafrická i mezinárodní umělecká díla. Dále je k dispozici v prostorách radnice rovněž veřejná knihovna a auditorium. Obdivuhodné jsou ovšem už samotné vnitřní prostory, které se honosí dřevěnými podlahami, vitrážovými okny, mramorovými sloupy či kovaným zábradlím!

Radnice v Durbanu.
Radnice v Durbanu.

DURBANSKÁ BOTANICKÁ ZAHRADA (Durban Botanic Gardens)

  • Poloha: asi 2 km od centra Durbanu – na adrese 9A John Zikhali Road, Berea, Durban, 4001, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma (finanční dary jsou vítány)
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:15 (16. dubna - 15. září) a od 7:30 do 17:45 (16. září - 15. dubna)
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: pěšky z centra za cca 30 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 5 až 6 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: listopad až únor

Durbanská botanická zahrada je nejstarší svého druhu v Africe, neboť byla založena již v roce 1849. Tato zelená oáza poskytuje dokonalé podmínky pro odpočinek od městského ruchu a také velkolepou podívanou na exotické rostliny, jako jsou například cykasy, kapradiny, bromélie, palmy a orchideje (ty mají vyhrazený vlastní prostor v Orchid House). Obdivovat v zahradě lze i více než 80 okouzlujících památkových stromů, pod kterými si užijete příjemný piknik anebo rozmanitou faunu zahrnující ptactvo, drobné žáby a motýly (určitě se vyplatí vzít s sebou na prohlídku dalekohled pro pozorování zvířat).

Během procházek podél klikatých cestiček se pak můžete na chvíli zastavit u jezera a krmit kachny či se posadit na jednu z laviček a jen tak rozjímat. A pokud dostanete chuť na něco dobrého, čajová zahrada vám nabídne nejen chutný čaj nebo kávu s lívanci, smetanou a sirupem, ale také perfektní panoramatický výhled do zelenajícího se ráje.

TIP: Prohlédnout si můžete Durbanskou botanickou zahradu nejen pěšky ale i na pronajatém golfovém vozíku s průvodcem – prohlídka trvá cca 30 až 60 minut.

Durbanská botanická zahrada.
Durbanská botanická zahrada.

PTAČÍ PARK UMGENI RIVER (Umgeni River Bird Park)

  • Poloha: asi 8,8 km od centra Durbanu – na adrese Riverside Road, Durban North, Durban, 4051, Jihoafrická republika
  • Vstupné: dospělý R70, dítě od 4 do 12 let R46 a senior R39 (jihoafrických randů) a dítě do 4 let zdarma (výše vstupného se může lišit v čase – více informací získáte na místě)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 16:00 (každý den kromě pondělí se v 11:00 a 14:00 koná ptačí show)
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra za cca 90 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 12 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok – ptáci jsou nejaktivnější brzy ráno

Výstavbu Ptačího parku Umgeni River navrhnul v místě starého lomu Dr. Alan Abrey, který v Durbanu jako chlapec vyrůstal. Po mnoha terénních úpravách a zhotovení potřebných voliér se nakonec podařilo park otevřít v dubnu roku 1984 ve spolupráci s tehdejší starostkou Durbanu – Sibil Hotzovou. Původně bylo toto místo v soukromém vlastnictví milovníků ptactva, kteří měli touhu vzdělávat veřejnost. Roku 1987 pak Durban zasáhly ničivé povodně a zničily Riverside Road před parkem, proto byla tedy přesunuta ptačí sbírka do domu zakladatele Dr. Alana Abreyeho, jenž byl na vrcholu kopce (s výhledem na původní park). Dnes obsáhne Ptačí park až 200 druhů ptáků z celého světa, mezi nimiž najdete například čápy, sovy, papoušky Ara, tukany, supy kapské, zoborožce nebo jeřáby chocholaté.

Návštěva Ptačího parku Umgeni River je nejen vzdělávacím ale i relaxačním zážitkem. Užít si zde tedy můžete příjemné procházky, pozorování ptactva ve voliérách, ale i pohledy na vodopády. Naprostou TOP atrakcí je pak v parku ptačí show „Free Flight Bird Show“, při které uvidíte volně poletující sovy, jeřáby nebo supy.

Papoušek v ptačím parku Umgeni River.
Papoušek v ptačím parku Umgeni River.

INDICKÁ ČTVRŤ (Indian Quarter)

  • Poloha: v centrálním Durbanu – v ulici Dr. Yusuf Dadoo Street
  • Vstupné: zdarma – peníze se budou hodit na úhradu produktů či služeb
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – památky/restaurace mají vlastní otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra za cca 10 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 3 až 5 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok/z bezpečnostních důvodů ve dne – nejvíce akcí a ruchu je v ulici přes všední dny kolem poledne

Durban je domovem největší populace Indů mimo samotný kontinent, proto je také město tolik multikulturní. Abyste se více ponořili do tamější exotické indické kultury, určitě stojí za návštěvu Indická čtvrť známá mezi místními také jako „Grey Street“. Zde mohou turisté ochutnat autentické indické pokrmy, navštívit mešitu Juma rozkládající se na několika blocích čtvrti nebo prozkoumat tržiště Victoria Street Market s mnoha lokálními produkty – ke koupi se na trhu nabízí třeba oblečení, kožené zboží, šperky nebo voňavé indické koření. K návštěvě ale vybízejí i pasáže Madressa a Ajmeri, kde je možné ochutnat jeden z nejlepších indických pokrmů zvaný „bunny chow“ neboli kari v chlebové misce.

Modlící v chrámu v durbanské indické čtvrti.
Modlící v chrámu v durbanské indické čtvrti.

CHRÁM SRI SRI RADHA RADHANATH (Sri Sri Radha Radhanath Temple/Hare Krishna Temple)

  • Poloha: asi 27 km od centra Durbanu – na adrese 50 Bhaktivendanta Swami Cir, Westcliff, Durban, 4092, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: od pondělí do soboty v čase 4:30 až 21:00, neděle v čase 4:30 až 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem za cca 26 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Chrám Sri Sri Radha Radhanath nechal postavit v roce 1975 po své jediné návštěvě Jižní Afriky zakladatel Mezinárodní společnosti pro vědomí Krišny (ISKCON) - A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Oddaní dělníci na jeho výstavbě houževnatě pracovali i navzdory tehdejší komplikované politice apartheidu a vytvořili stavbu, kterou dodnes obdivuje mnoho lidí z celého světa. Výsledkem jejich tvrdého úsilí je tedy náboženská památka s třemi monumentálními bílo-zlatými kupolemi, osmihrannou střechou a velmi zajímavým interiérem i exteriérem nesoucím geometrické prvky jako např. kruhy, trojúhelníky, čtverce a osmiúhelníky (mají duchovní symboliku a filozofický význam). Výjimečné jsou ale také luxusní materiály použité na výstavbu chrámu, např. dubové dřevo pocházející z Japonska a mramorové dlaždice z Portugalska.

Chrám Sri Sri Radhanatha s překrásnými zahradami je určen pro všechny návštěvníky, kteří hledají duchovní zklidnění nebo únik před hmotným světem. V místě je možné se jen tak kochat zvenčí samotnou náboženskou stavbou, fotografovat anebo se zúčastnit tzv. chrámového uctívání uvnitř. Zájemci o chutné vegetariánské jídlo se pak mohou stavit v restauraci Govinda, která se nachází v přízemí chrámu.

Výzdoba v chrámu Sri Sri Radha Radhanath.
Výzdoba v chrámu Sri Sri Radha Radhanath.

MUZEUM KWA MUHLE (Kwa Muhle Museum)

  • Poloha: cca 1,4 km od centra Durbanu – na adrese 130 Bram Fischer Road, Durban Central, Durban, 4001, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: od pondělí do pátku v čase 8:30 až 16:00, sobota v čase 8:30 až 12:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: pěšky z centra Durbanu za cca 13 minut, zapůjčeným automobilem nebo taxíkem za cca 5 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Muzeum Kwa Muhle sídlí ve dvoupatrové budově z roku 1927, kterou kdysi obývalo ministerstvo pro záležitosti domorodců (bylo klíčové v období apartheidu a tvrdě kontrolovalo práci černošské populace). Jeho výstavy budou jistě zajímat všechny nadšence do historie, neboť mapují vývoj rasistického systému v koloniálním Durbanu. Muzejní exponáty zahrnují například fotografie ze života ve městě nebo dobové dokumenty. Velice zajímavé je pak i nádvoří muzea, kde mohou návštěvníci vidět sousoší tří nahých postav nazvané „Stíny minulosti“ od umělkyně Ledelle Moe (sochy mají symbolizovat migrující dělníky, jejichž nahota je odrazem nedostatečné ochrany).

Muzeum Kwa Muhle.
Muzeum Kwa Muhle.

MOŘSKÝ SVĚT USHAKA (uShaka Marine World)

  • Poloha: nábřeží Durbanu a konec Zlaté míle (asi 3,2 km od centra města) – na adrese 1 King Shaka Ave, Point, Durban, 4001, Jihoafrická republika
  • Vstupné: výše vstupného závisí na tom, jaké atrakce budete chtít v Mořském světě absolvovat (do Mořské světa/Sea World stojí vstupenka pro dospělého R214 a pro dítě/seniora R163, děti do 3 let mají vstup zdarma)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den (dle aktivit)
  • Doprava: pěšky z centra za cca 44 minut nebo v rikše, na kole a zapůjčeným automobilem za cca 10 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Mořský park uShaka byl veřejnosti otevřen v dubnu roku 2004 a představuje jednu z nejlepších atrakcí Durbanu.Poskytuje návštěvníkům hned několik dobrodružných a nezapomenutelných atrakcí, tj. Wet 'n Wild s tobogány, Sea World s možností šnorchlovat nebo plavat s delfíny, Dangerous Creatures se zajímavými plazy, Chimp & Zee s lanovým hřištěm, Shipwreck Aquarium s říší mořských divů a ztroskotanými loděmi, Village Walk s možnostmi nakupování a plážové relaxace nebo dětskou zónu zvanou Kids World (pro děti od 2 do 12 let). Chybět ale samozřejmě nesmí ani zázemí v podobě občerstvení, které zajišťují restaurace Cargo Hold, Wahooz a další. Zde si zkrátka užijete plnohodnotnou rodinnou pohodu a zábavu po celý den!

Zábavní park uShaka Marine World.
Zábavní park uShaka Marine World.

STADION MOSES MABHIDA (Moses Mabhida Stadium)

  • Poloha: cca 4 km od centra Durbanu – na adrese 44 Isaiah Ntshangase Rd, Stamford Hill, Durban, 4023, Jihoafrická republika
  • Vstupné: za prohlídku stadionu zaplatí dospělý mimo špičku R60 a ve špičce R70, student/senior/zdravotně handicapovaný mimo špičku R50 a ve špičce R60 (jihoafrických randů)
  • Otevírací doba: prohlídky stadionu probíhají denně od 9:00 do 16:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra za cca 55 minut nebo v rikše, na kole, taxíkem a zapůjčeným automobilem za cca 10 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Stadion Moses Mabhida byl postavený v roce 2010 pro pořádání mistrovství světa ve fotbale, slouží ale také jako domovský stadion pro zápasy fotbalového týmu AmaZulu. Samotná stavba ohromí návštěvníky už na první pohled, neboť je velmi netradičně zkonstruována – stadion je zastřešen masivním ocelovým obloukem a stabilizován kabelovou konstrukcí. A právě ocelový oblouk je jednou z oblíbených tamějších atrakcí, neboť zahrnuje vyhlídkovou plošinu na město. Na oblouk se můžete dostat po schodech anebo dobrodružněji pomocí lanové houpačky Big Rush. Návštěvníci si pak mohou Stadion Moses Mabhida prohlédnout v rámci tour, kterou lze absolvovat klasicky pěšky (zahrnuje vstup do šaten fotbalistů i na hrací plochu a průchod tunelem) či pomocí Segwaye.

TIP: Na oficiálních webových stránkách stadionu se čas od času také objevuje mnoho zajímavých akcí a koncertů, které zde lze absolvovat kromě prohlídky.

Fotbalový stadion Moses Mabhida.
Fotbalový stadion Moses Mabhida.

SAFARI PARK PHEZULU (PheZulu Safari Park)

  • Poloha: cca 38 km od centra Durbanu – na adrese 190 Old Main Road, Bothas Hill, Outer West Durban, 3610, Jihoafrická republika
  • Vstupné: obecně je volný, některé atrakce jsou ale zpoplatněny, např. představení Zulu tance stojí pro dospělého R180 a pro dítě R120 a jízda v terénním otevřeném vozu (Safari Game Drive) R275/dospělý a R175/dítě
  • Otevírací doba: denně od 8:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne (dle aktivit)
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem z Durbanu za cca 45 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Chcete-li splynout s africkou kulturou a přiblížit se také africké přírodě, určitě zavítejte do Safari Parku PheZulu, který je v podstatě tradiční zuluskou vesnicí s mnoha možnostmi volnočasového vyžití. V rámci volného vstupu můžete v komplexu navštívit dvě restaurace Phezulu Boma a Spaza (kde nabízí dokonce i krokodýlí burgery), vyhlídku, dva obchody se suvenýry a kuriozitami, dětský koutek nebo továrnu na štíty.

Mezi placené atrakce v Safari Parku PheZulu pak patří park plazů s exotickými hady a mláďaty aligátorů, vesnice Zulu s tanečními vystoupeními a rezervace divoké zvěře, kterou si můžete prohlédnout v otevřených terénních vozech 4x4 – ty vás zavezou do překrásného údolí 1000 kopců (jedná se o klasické safari s žirafami, zebrami, pakoni, impalami a dalšími zvířaty, k nimž se dostanete skutečně blízko). A pokud byste chtěli v tradiční vesnici lidí Zulu zůstat, využít lze i kapacity ubytování ve třech samostatných chatkách.

Krokodýl v safari parku PheZulu.
Krokodýl v safari parku PheZulu.

ČTVRŤ FLORIDA ROAD

  • Poloha: cca 3 km od centra Durbanu – na adrese Windermere, Berea, 4001, Jihoafrická republika
  • Vstupné: zdarma – peníze se hodí na nákup zboží a využití služeb
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní podniky mají vlastní otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny nebo více dle aktivit
  • Doprava: pěšky z centra za cca 47 minut nebo zapůjčeným automobilem a taxíkem za cca 9 minut, využít lze i veřejnou autobusovou dopravu Durban People Mover
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Pokud chcete pocítit rušnou městskou atmosféru, zavítejte v Durbanu do čtvrti Florida Road. Zde to začíná žít již od brzkého rána, kdy se u kávy v místních kavárnách setkávají sousedé, přátelé ale i turisté znavení zajímavými nákupními možnostmi v oblasti. Pulzující energii si však na tomto místě můžete užít také do pozdních hodin, kdy ožívají různé bary a kluby. Kromě výtečných drinků se k ochutnání bude nabízet i celé spektrum lokálních pokrmů, neboť na Florida Road lze najít více než 30 skvělých restaurací. A zkrátka nepřijdou ani zapálení fotografové - čtvrť je totiž lemována nejen stromy ale i viktoriánskými a edwardiánskými budovami.

Městská promenáda.
Městská promenáda.

UMHLANGA ROCKS

  • Poloha: asi 15,4 km od centra Durbanu – na adrese Shop 1A, Chartwell Centre Chartwell Drive Umhlanga Rocks KZN, So
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne dle aktivit
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem nebo taxíkem za 25 minut
  • Nejlepší doba na návštěvu: po celý rok

Severně od centra Durbanu se rozkládá jedno z nejkrásnějších pobřeží na světě, které je také příjemnou rekreační vesnicí. Skalnatá oblast Umhlanga Rocks, která kdysi bývala původním domovem Sanů, si prošla mnoha vzestupy i pády. Přesto se z ní podařilo vybudovat jednu z nejpřívětivějších turistických destinací. První zdejší plážová chata spatřila světlo světa v roce 1869 a podávala v pravém duchu pohostinnosti kolemjdoucím kávu a koláčky. Střecha této budovy byla záměrně reflexní, neboť měla sloužit jako maják pro lodě proplouvající kolem skalnatého ostrohu Umhlangy. V třicátých letech minulého století se tato chata přejmenovala na Oyster Box hotel a roku 1953 byl na jejím místě postaven dodnes ikonický červenobílý maják Umhlanga, který varoval námořníky před skalisky u břehu.

Jako návštěvníci si zde můžete užít perfektní koupání, hlubinný rybolov, kiteboarding, pozorování velryb a delfínů, surfování nebo potápění a šnorchlování – podmořský svět je v oblasti Umhlanga Rocks skutečně pestrý. K návštěvě pak svádí i místní nákupní centrum Gateway a k hazardu třeba kasino Sibaya. V rekreační vesnici si ale na své přijdou i gurmáni nebo zamilované páry – není tedy divu, že zde mnoho lidí tráví líbánky.

Zajímavost: Hotelová zástavba byla v oblasti Umhlanga Rocks odstartována ve dvacátých letech minulého století dcerou sira Marshalla Campbella (Sir Marshall Campbell býval cukrovarnickým podnikatelem, jenž přišel ze Skotska do Jižní Afriky roku 1850).

Maják a kameny Umhlanga.
Maják a kameny Umhlanga.

Historie Durbanu

Oblast dnešního Durbanu byla původně osídlena lidmi, kteří si říkali Sanové. Po nich pak přišli na území lidé národa Nguni a nakonec i evropští kolonialisté. Zdaleka prvním objevitelem této oblasti se stal portugalský průzkumník Vasco da Gama, který na Štědrý den roku 1497 minul Durbanskou zátoku se svými plavidly a pojmenoval ji „Vánoční řeka“ neboli Rio de Natal. O rok později pak lodě konečně zakotvily i u Durbanu (zhruba 85 km severně od ústí řeky Limpopo) – tehdy se zdejším obyvatelům říkalo „Natalians“.

Významné historické milníky

  • Evropské osídlení území dnešního Durbanu započalo v roce 1824, když na místo připlula skupina obchodníků z Kapské kolonie vedená Francisem G. Farewellem. Přístav tehdy tento muž pojmenoval jako Port Natal.
  • Samotný Durban byl založen v roce 1835 na místě Port Natal a byl pojmenován po siru Benjaminu D’Urbanovi, který byl tehdy guvernérem Kapské kolonie.
  • Na konci 30. a počátku 40. let 19. století spolu bojovali o nadvládu Durbanu Britové a Búrové.
  • Durban se stal roku 1854 nejprve čtvrtí a mnohem později (roku 1935) městem.
  • Durbanský přístav, jakožto jeden z hlavních světových obchodních přístavů, se začal rozvíjet v roce 1855.
  • Po 1. světové válce se proměnil Durban z malého viktoriánského městečka na moderní metropoli s mrakodrapy.
  • Dodnes Durban zůstal sídlem jihoafrického cukrovarnického průmyslu.
  • Pro Durban je velmi důležitá z hlediska ekonomiky i turistika – založena je především na atraktivnosti tamějších pláží, blízké přírodě, promenádě a ocenáriu. Za rok zavítá do města téměř 800 tisíc turistů.
  • K roku 2024 je Durban největším městem v provincii KwaZulu-Natal a také třetím největším městem v Jižní Africe.

Uvítací tabule z písku.
Uvítací tabule z písku.

Co potřebujete vědět před odletem do Durbanu

Před odletem do Durbanu (Jihoafrické republiky) si zajistěte potřebné doklady, které vyžadují tamější úřady.Primárně musíte vlastnit cestovní pas, jehož platnost bude ještě minimálně 90 dnů od plánovaného data příletu na území JAR – v pasu musí být také aspoň dvě volné stránky vedle sebe pro vstupní a výstupní razítko. Vízum není pro občany České republiky nutné (dle Ministerstva zahraničních věcí ČR), pokud pobyt turistické či obchodní povahy nepřesáhne 90 dní. Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 ani doklad o očkování proti nemoci není již nutné v Jihoafrické republice předkládat.

Než odletíte na dovolenou, určitě si zjistěte aktuální podmínky vstupu do Jihoafrické republiky – ty lze dohledat například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

DOPORUČENÍ: Před cestou do Jihoafrické republiky (potažmo Durbanu) si zajistěte komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Kdy navštívit Durban

Nejlepší období pro návštěvu Durbanu je v tamějším zimním období, tj. od května do srpna. Právě v tyto měsíce je totiž počasí suché, slunečné a teplotně příznivé pro outdoorové aktivity či turistiku obecně. Na teploměru naměříte v průměru 16 °C až 25 °C. Nejoblíbenějšími aktivitami v této sezóně jsou vodní sporty, návštěvy pláží, exkurze na safari nebo navštěvování festivalů.

Přírodní rezervace Hluhluwe Imfolozi.
Přírodní rezervace Hluhluwe Imfolozi.

Jazyk a lidé

V Jihoafrické republice se hovoří mnoha různými jazyky – země má totiž až 11 úředních jazyků. Místní obyvatelé tedy obvykle ovládají plynně aspoň dva jazyky. Nejrozšířenějšími jazyky přímo v Durbanu jsou angličtina (cca 49 %), zuluština (cca 33 %), xhoština (cca 6 %) a afrikánština (cca 3,6 %) – zbytek populace hovoří jiným jazykem. Durban má pak, stejně jako zbytek Jižní Afriky, úžasné, vřelé, otevřené a přátelské obyvatelstvo. Ať už tedy potkáte obsluhu v obchodě nebo třeba strážného ve městě, můžete se těšit na úsměvy a vřelou otázku „Jak se máš?“.

Bezpečí

I přesto, že se na první pohled může zdát Durban zcela bezpečným místem, není tomu tak. Turisté musí být v tomto jihoafrickém městě určitě obezřetní, neboť kriminalita je zde na vyšší úrovni. Rovněž by měli přijmout preventivní opatření, aby minimalizovali riziko problému. Vsadit můžete na tato doporučení:

  • Pokud budete v Durbanu cestovat veřejnou dopravou, mějte své osobní věci neustále pod kontrolou a blízko u těla.
  • Zůstaňte obezřetní také v místech s vyšší kumulací lidí, tj. u turistických památek, na tržištích a nádražích. Právě zde je riziko kapesních krádeží nejvyšší.
  • Sledujte pravidelně předpovědi počasí a respektujte vydaná opatření vzhledem ke klimatickým změnám.
  • Pakliže cestujete jako samostatná žena, vždy se přidejte k nějaké skupině lidí – sólo cestovatelky totiž mohou být ve vyšším ohrožení přepadení.
  • Ve městě a okolí se také můžete setkat s pojmem „turistická policie“. Za tu se mohou podvodníci často vydávat, zastavovat autobusy a kontrolovat zavazadla – mějte na paměti, že žádná taková služba v Jižní Africe neexistuje a jedná se o zločince. Své cennosti tak mějte raději u sebe pečlivě uschované.
  • Vyhněte se nošení větších finančních částek při výletech, nenoste fotoaparáty ani mobily na očích a nenechávejte věci bez dozoru.
  • Většinu cenností včetně originálních dokladů uložte do hotelového trezoru – s sebou noste ideálně jen kopie.
  • Po ulicích choďte sebevědomě (nedívejte se do země či mobilu) a sledujte pečlivě své okolí – hlavně kolemjdoucí lidi, můžete si tak snadno povšimnout, zda mají nekalé úmysly či ne.
  • Vyhněte se nočním procházkám na opuštěných tmavých místech a v noci necestujte samostatně. Ideálně se informujte i svého hostitele/ubytovacího zařízení, kam je a není možné chodit po setmění.
  • Pokud vás někdo bude na ulici žádat o peníze, řekněte jasné „ne, děkuji“ a jděte dál. Mějte ale oči na stopkách a sledujte dotyčného i po odmítnutí jeho žádosti.
  • Pokud máte zapůjčený automobil, parkujte na bezpečném, dobře osvětleném místě ideálně s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.

Vodopád v Midlands Meander.
Vodopád v Midlands Meander.

Doprava do Durbanu

Do Durbanu létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Emirates, Qatar Airways, SWISS, Lufthansa nebo Turkish Airlines (některé v kooperaci se South African Airways). Cílem je Mezinárodní letiště King Shaka (King Shaka International Airport – DUR), které je od centra Durbanu vzdálené asi 35 km. Během letu také musíte počítat zpravidla se dvěma nebo třemi mezipřistáními. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od termínu letu i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci od 22 000 Kč/osoba (nejlevnější) až třeba po 36 800 Kč/osoba (nejrychlejší)/k červnu roku 2024.

Doprava po Durbanu

V Durbanu existuje hned několik možností přepravy, vybrat si tak můžete dle svého rozpočtu a preferencí pohodlí. Jaký dopravní prostředek tedy zvolíte vy?

Automobil

Pokud vlastníte platný český řidičský průkaz a zajistíte si ten mezinárodní, můžete si v Durbanu půjčit automobil (předložit pak musíte obvykle i cestovní pas a kreditní kartu). Zapůjčený automobil vám následně poskytne jistou svobodu, pohodlí a flexibilitu při pohybu po městě a jeho okolí – je ostatně nejvhodnější variantou přepravy. Pronajmout si vůz můžete předem online, na letišti poblíž města nebo přímo v centru Durbanu. Mezi oblíbené tamější autopůjčovny patří například Europcar, Xtreme Car Rental, AVIS, Budget, Sixt, Hertz a mnoho dalších. Ceny za zápůjčku se liší od typu společnosti. Než pak zamíříte na tamější silnice, berte v potaz tyto náležitosti:

  • Pořiďte si ideálně podrobnou cestovní mapu destinace.
  • Na silnicích buďte velmi obezřetní a opatrní.
  • Zajistěte si dostatek hotovosti na cesty. Přijde vám vhod při placení parkování a předávání spropitného obsluze parkoviště.
  • Dodržujte místní dopravní předpisy. V Jižní Africe se řídí vlevo a povinné je používání bezpečnostních pásů.
  • Automobil parkujte pouze na bezpečném a kvalitně osvětleném místě s pouliční stráží a nenechávejte cennosti uvnitř vozu.

Autobus

Durban poskytuje efektivní autobusovou dopravu, díky níž se dostanete levně a spolehlivě do různých městských koutů. Jednou z nejoblíbenějších společností je zde People Mover – její autobusy jezdí každých 15 minut v časovém rozmezí 5:00 až 22:00 a jsou vhodné i pro vozíčkáře. Některé autobusy People Mover pak mají k dispozici také Wifi zdarma. Zastávky zahrnují například City Hall, Playhouse Theatre, Victoria street market, Maritime Museum, Suncoast Casino a uShaka Marine World. Dalšími autobusovými dopravci v Durbanu jsou Durban Mynah obsluhující trasy mimo centrální obchodní čtvrť Durbanu (tj. Musgrave Road, Florida Road a Ridge Road) a Dial-A-Ride pro handicapované cestující se speciálními potřebami.

Taxi

Pokud budete chtít po Durbanu cestovat taxíkem, raději zvolte vůz s taxametrem – je určitě bezpečnější a spolehlivější než hojně rozšířený a levný taxi/minibus (mívá bezohledné řidiče a bývá nezpůsobilý k jízdě). Nejužívanějšími taxi společnostmi v oblasti města jsou Mozzie Cabs, Zippy Cabs a Ucabs. V Durbanu pak můžete využít i služeb společnosti Uber, kde máte předem jasně danou cenu za jízdu, a i vyzvednutí je jednodušší.

Další možnosti dopravy po Durbanu

Durban je možné prozkoumat i pěšky – ideální jsou procházky tehdy, když budete ubytovaní v centru města.V případě, že se pak budete chtít přepravit mezi centrem a předměstími, lze využít vlak. Železniční stanice se nachází v blízkosti stadionu Moses Mabhida a vlaky odjíždějí každých deset až patnáct minut. Velmi romantické cestování však zažijete na dvoukolové rikše, jejíž pronájem je velmi levný a dobrodružství s výhledy z ptačí perspektivy si můžete dopřát při letu helikoptérou.

Místní surfař.
Místní surfař.

Peníze, ceny a spropitné v Durbanu

Oficiální měnou Jihoafrické republiky je jihoafrický rand (ZAR, R) – tedy také tím budete v Durbanu platit za zboží či služby. Jeden rand se dělí na 100 centů a v oběhu jsou mince v nominální hodnotě 5, 10 a 20 centů + R1, R2 a R5. Bankovky pak existují v hodnotě R10, R20, R50, R100 a R200. Hotovost v randech lze získat přímo v Durbanu – ideálně výběrem z tamějších bankomatů, což je nejlevnější. Zavítat ale můžete i do směnáren na letišti nebo v centru města, kde si však účtují vyšší poplatky v porovnání s výběrem z bankomatů. Nejvýhodněji směníte americký dolar, euro nebo britskou libru.

Směnný kurz k 28. červnu 2024:

  • 1 CZK: 0,79 ZAR
  • 1 ZAR: 1,27 CZK
  • 1 USD: 18,41 ZAR
  • 1 EUR: 19,69 ZAR
  • 1 GBP: 23,27 ZAR

Bankomaty a platební karty

Pokud vlastníte debetní či kreditní kartu Mastercard a VISA, nebudete mít pravděpodobně problém v Jihoafrické republice (v Durbanu) vybírat hotovost z většiny bankomatů – ty jednoduše najdete pomocí různých vyhledávačů bankomatů. Tyto typy karet pak akceptuje i mnoho obchodů, restaurací a hotelů. Bankomaty jsou přístupné jak na letišti, tak po celém městě – na ulici a v bankách (bezpečnější je ale vybírat hotovost na letišti nebo v bance). Existují také limity pro výběr, které se obvykle pohybují od R2000 do R5000.

UPOZORNĚNÍ: Než začnete vybírat hotovost v Durbanu nebo platit svou kartou, nahlaste plánovanou dovolenou v zahraničí bance – předejdete tak nechtěné blokaci karty.

Spropitné

V Jihoafrické republice je běžné předávání spropitného v restauracích, barech a kavárnách – hlavně v turistických oblastech. Spropitné za dobré služby ale ocení i hotelový personál, strážci parkoviště nebo taxikáři. Inspirovat se můžete následujícími tipy a využít je také při svém pobytu v Durbanu:

  • Restaurace, kavárny a bary: běžné je ponechat navíc 10 až 15 % z celkového účtu
  • Hotely: průměrné spropitné pro hotelový personál se zpravidla pohybuje od R20 do R500 (v závislosti na délce pobytu a přijatých službách), malé denní spropitné ve výši R5 až R10 pak můžete předat pokojské nebo nosiči zavazadel (cca R1 za kus)
  • Taxi: vhodné je ponechat 10 až 20 % navíc z celkového jízdného (po posouzení vstřícnosti, bezpečnosti jízdy a podobně)
  • Strážce parkoviště: předat můžete R5 až R10 v hotovosti v závislosti na délce pobytu a na tom, zda byl strážný pozorný
  • Obsluha na čerpací stanici: tato služba je v Jihoafrické republice ceněná – obvykle se řidiči nabízí kontrola oleje, vody, tlaku v pneumatikách a také mytí zadních a předních oken, vhodné je tedy za snahu předat v hotovosti R5 až R20

Jaké ceny čekat?

Život v Durbanu je v průměru o 34,8 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují kolem R10 327 (jihoafrických randů), což je v přepočtu asi 13 125 Kč. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): R150 (cca 191 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: R80 (cca 102 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): R34 (cca 43 Kč)
  • Káva/cappuccino: R32 (cca 41 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): R12 (cca 15 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): R50 (cca 64 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: R38 (cca 48 Kč)
  • Taxi (1 km): R19 (cca 24 Kč)

Údolí tisíce kopců.
Údolí tisíce kopců.

Časové pásmo a délka letu

Durban se nachází v časovém pásmu UTC +2 (Jihoafrický standardní čas – SAST). V Praze je tedy v zimním čase o 1 hodinu méně než v Durbanu a v letním čase je v obou městech stejně. Jinak město nemá letní čas od roku 1944. Délka letu z Prahy do Durbanu je pak odvislá od vybrané aerolinky, období odletu i mezipřistání – nejrychlejší/nejdražší let tedy trvá cca 17,5 hodin a ten nejpomalejší/nejlevnější asi 21,5 hodin.

Možnosti ubytování v Durbanu

Abyste si užili krásy Durbanu v naprostém komfortu, je zapotřebí zapátrat po vhodném ubytování. Jeho výběr bude jistě záviset na vašem rozpočtu i osobních preferencích. Inspirovat se můžete následujícími lokalitami:

  • Nejlepší plážová oblast: chcete-li si v Durbanu užít překrásné pláže, bujarý noční život a skvělé jídlo ve špičkových restauracích, pak je dobrou volbou k ubytování přímořská oblast Umhlanga! Naprosté pohodlí a kvalitní služby vám dopřeje například 4hvězdičkový hotel Hilton Garden Inn Umhlanga Arch nebo 3hvězdičkový hotel Protea Hotel Durban Umhlanga.
  • Ubytování v blízkosti letiště: nechcete se příliš vzdalovat o Mezinárodního letiště King Shaka poblíž Durbanu? Potom se můžete ubytovat ve 3hvězdičkovém hotelu Eden Rose Manor nebo 3hvězdičkovém hotelu La Mercy Beach Hotel.
  • Centrum města: pro nejjednodušší přístup k nejvýznamnějším památkám Durbanu zvažte ubytování v jeho centru. Luxus vám zde dopřeje 5hvězdičkový Endless Horizons Boutique Hotel nebo 4hvězdičkový The Edward Hotel.
  • Oblast pro noční party: jste-li spíše nočními typy a máte rádi veselé večírky a dobré drinky, je pro vás k ubytování jako stvořené předměstí Morningside. Najdete jej severně od centra města Durbanu. Skvělý je v této oblasti Avondale Boutique Hotel a opodál také Florida Park Hotel.

Shisa nyama.
Shisa nyama.

Jídlo a pití v Durbanu

V Durbanu žije nejpočetnější indická populace mimo samotnou Indii, proto se tento fakt prolíná intenzivně i do místní gastronomie. Kromě tradičních jihoafrických jídel tedy můžete v Durbanu ochutnat rovněž indické pokrmy provoněné kari kořením a ozvláštněné chilli. Naprosto typickou durbanskou (indickou) specialitou je tzv. „bunny chow“ – což je prakticky vydlabaný bochník chleba, který se plní kari směsí dle výběru. Existují jak vegetariánské, tak i masové variace tohoto pokrmu.

Populární je v Durbanu také zuluská kuchyně, která zahrnuje například tato jídlamogodu (dušené maso, nejčastěji dršťky), amadumbi (zuluské brambory) nebo kukuřičnou kaši pap, která se podává nejčastěji s masem nebo zeleninou.

Dále pak můžete ve městě a okolí ochutnat třeba tyto jihoafrické lahůdky:

  • Čerstvé sardinky na toustu: podávají se obvykle s cibulkou a seženete je na rybích trzích nebo v pobřežních restauracích
  • Shisa Nyama: jde o zuluský výraz pro „grilování“, které Jihoafričané milují – vychutnat si tedy můžete grilovaný boerewors (farmářský párek), hovězí steak, vepřové kotlety, kuře a mnoho dalšího
  • Vetkoek: toto jídlo se překládá jako „tučný koláč“ a jde o směs těsta z mouky, vody, droždí, cukru a soli, která se nechá vykynout a poté se z ní tvarují úhledné malé kuličky – ty se pak smaží v prudce rozpáleném oleji dozlatova (lze plnit masem nebo zeleninou)
  • Biltong: sušené maso (hovězí, zvěřina) připravené na jihoafrický způsob
  • Chakalaka: pikantní směs připravená z restovaných konzervovaných fazolí, strouhané mrkve, papriky, rajčat, česneku a koření – zde podávat s masem, zeleninou nebo s kukuřičnou kaší
  • Melktert (mléčný koláč): jde o vaječný pudinkový koláč, jehož základem je směs z vajec, mléka a cukru a také křupavé sladké těsto

Nevyhledáváte exotické pokrmy? Potom i pro vás má Durban širokou nabídku! Ve městě totiž najdete světoznámé řetězce rychlého občerstvení, jako McDonald's, KFC, Burger King anebo Domino's Pizza. V ulicích pak lze natrefit také na restaurace s mezinárodní kuchyní (zahrnují například tu italskou, mexickou, středomořskou, asijskou, čínskou a podobně).

Nejlepší restaurace v Durbanu

  • The Grill Jichana Durban
  • The Grill Room at The Oyster Box Hotel
  • Jack Salmon
  • Butcher Boys Morningside
  • Cafe Jiran
  • Dukkah Restaurant & Bar

Nealkoholické nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. V Durbanu (zejména v městských oblastech) je obecně bezpečná ke konzumaci a vaření, pokud ale máte citlivé zažívání, neměli byste ji pít – v tomto případě raději vsaďte na kupovanou vodu v PET lahvích. Opatrní byste také měli být při pobytu ve venkovských oblastech, kde kohoutková voda nemusí dosahovat takových kvalit jako ve městě.

Dále lze ochutnat třeba zdravý a v Jižní Africe velmi oblíbený čaj rooibos (lze si dopřát ledový nebo teplý), Mageu/amaHewu neboli nápoj vyrobený z fermentované jihoafrické kaše nebo husté a lehce kyselé mléko Amasi. K dostání ovšem bývá na trhu i sodovka s příchutí ovoce (Fizz), nealkoholické víno, nealkoholický koktejl IceTropez či energetický drink Artemis a mnoho dalších limonád a drinků.

Alkoholické nápoje

V Durbanu je na výběr i mnoho různých alkoholických nápojů, z nichž nejpopulárnější je mezinárodně uznávané jihoafrické víno anebo pivo – ochutnat můžete třeba to tradiční kukuřičné (Umqombothi) nebo řemeslné, které mají Jihoafričané v oblibě. Z populárních značek řemeslných piv lze vyjmenovat například Jack Black, Agar's, Afro Caribbean, Clarens Brewery, Mitchell's nebo Copperlake, Devil's Peak nebo Gilroy's Brewery.

A pokud pak zatoužíte po něčem ostřejším, nabízí se v Durbanu a okolí brandy Witblits, citrusový likér Van Der Hum, destilát Mampoer či destilát Amarula (s Amarulou je zajímavý drink zvaný Springbokkies, který ji kombinuje s mátovým likérem).

Nejlepší bary, pivnice a kluby v Durbanu

  • Robsons Real Beer
  • Dropkick Murphy's
  • Hooters Umhlanga
  • The Chairman
  • Unity Bar & Brasserie

Nejpopulárnější lokální pokrm bunny chow.
Nejpopulárnější lokální pokrm bunny chow.

Zajímavosti o Durbanu na závěr aneb Věděli jste, že…

  • právě v Durbanu zahájil roku 1893 Mahátma Ghándí svou politickou kariéru? Tento muž býval duchovním vůdcem indického hnutí za nezávislost, politickým aktivistou a také bojovníkem proti apartheidu. Na jeho odkaz navazuje tzv. Inanda Heritage Route.
  • na předměstí Severního Durbanu se nachází největší nákupní centrum v Africe a jedno ze stovky největších na světě? Jmenuje se Gateway Theatre Of Shopping a svým návštěvníkům od roku 2001 nabízí více než 380 obchodů, přes 70 restaurací a další zajímavé služby.
  • původní Mezinárodní letiště Durban bylo vyřazeno z provozu těsně před začátkem Mistrovství světa ve fotbale 2010? Bylo však postavené nové Mezinárodní letiště King Shaka, které funguje od 1. 5. 2010.
  • nejstarší a největší maraton na světě „Comrades Marathon“ se běží každoročně mezi hlavním městem provincie KwaZulu Natal Pietermaritzburgem a největším tamějším městem Durbanem? Jeho konání připadá zpravidla na červen a běžci při něm musí zdolat trasu o délce asi 88 kilometrů!


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole