Čtyři orangutani vypuštěni do volné přírody

Ministerstvo životního prostředí a lesnictví vypustilo 13. června čtyři rehabilitované orangutany (Pongo pygmaeus) do chráněného lesa Gunung Batu Mesangat ve východním Kalimantanu v Indonésii.

Čtyři orangutani jsou samci orangutanů jménem Annie, Berani, Talian a Lanang. Jsou vládním majetkem svěřeným COP Orangutan Rehabilitation Center. Orangutani Annie, která se odhaduje na 9–11 let, a Berani, ve věku kolem 14–17 let, podstoupili rehabilitaci poté, co je v roce 2018 zachránila z nelegálního vlastnictví organizace East Kalimantan BKSDA. Zatímco Lanang a Talian byli divocí orangutani, kteří měli negativní interakce s lidmi.

Tým East Kalimantan BKSDA Wildlife Rescue Unit je zachránil koncem roku 2023. Než byli propuštěni, vyžadovali intenzivní léčbu vážných zdravotních problémů. Cílem rehabilitačního programu bylo znovu se naučit dovednosti pro přežití zvířat, která dříve chovali lidé.

Studie z roku 2016 identifikovala chráněný les Gunung Batu Mesangat jako vhodný pro vypuštění orangutanů. Kromě toho analýza populace orangutanů a jejich životaschopnosti z roku 2016 odhadla, že populace volně žijících orangutanů na Kalimantanu je přibližně 57 350. Pokračování pod obrázkem...

Autori: Šárka Papežová, Pavel Fellner

24.06.2024

Čti více

Mezinárodní svaz ochrany přírody považuje orangutany za kriticky ohrožené. Nebezpečí představuje ztráta přirozeného prostředí a také lov.

Víte, že orangutan má 97% DNA shodného s člověkem? Samice orangutanů obvykle měří na výšku okolo 115 cm a váží v průměru 37 kg. Samci dosahují velikosti asi 136 cm a hmotnosti 75 kg. Překlad slova orangutan z indonéštiny je doslova: Člověk z lesa.

Nejrozumnější orangutani žijí na Sumatře v Indonésii. Proč? V pralesích Sumatry žije tygr a orangutani se tak musí více dorozumívat a chránit než například na Borneu. Orangutan má v rukách takovou sílu, že umí rozlomit kokosový ořech.

Na našich zájezdech do Indonésie můžete vidět, že mládě orangutana se podobá miminku člověka, malá mláďata jsou i velmi přítulná, nejednou jsme se to tom přesvědčili v Bukit Lawang na Sumatře.

V Čechách můžete orangutany spatřit v pražské ZOO, která je chová nepřetržitě od roku 1961. Prvním orangutanem, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad, byl sameček orangutana sumaterského Kama. Jeho rodiče, samice Soňa a samec Bimbo, přišli do pražské zoo jako mláďata a pocházeli z volné přírody. Kama se narodil v roce 1971, jeho matka se však o něj nedokázala postarat, a tak byl odchován uměle. Poslední mládě, které se v pražské zoo narodilo, bylo letos v květnu, kdy přišel na svět orangutan sumaterský, první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Všichni zde žijí v pavilonu indonéské džungle, která byla otevřena v roce 2004.


Všechny články autora

Šárka Papežová

Vášnivá cestovatelka, po studiích odešla z ČR, studovala v Londýně. Dva roky žila v Austrálii, kde stihla procestovat celý kontinent a získat diplom v oboru Management cestovního ruchu. Několikrát navštívila Nový Zéland a ostrovy Jižního Pacifiku. Poté se na pár měsíců zastavila v Indonésii, Malaysii, Thajsku a přes Laos, Kambodžu a Vietnam našla cestu zpět do ČR. Dnes ji potkáte v kanceláři SEN nebo na cestách po zemích Střední a Jižní Ameriky či v Číně, Tibetu, Barmě, Jižní Africe, Namibii, ale i v Nepálu a Indii, kam se ráda vrací. Miluje chilli, tudíž asijskou kuchyni a vždy se těší na thajské kokosové curry či hanojské bun cha.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole