poušť Atacama

Atacama, Chile: Mapa a průvodce nejsušší pouští světa

Majestátní poušť Atacama na severu Chile upoutá vaši pozornost obrovskou rozlohou – pokrývá až 3 správní oblasti země z 16, nadpozemským vzhledem podobajícím se povrchu Marsu ale i přírodními divy. Horské vrcholky, rozlehlé solné pláně, průzračná jezera a gejzíry tvoří z této krajiny divoký unikát, který rozhodně stojí za návštěvu. A pokud do pouště vycestujete v hlavní sezóně od prosince do března, můžete v ní hledat i příjemně chladivé útočiště před přirozeně horkým chilským počasím, jen ovšem pozor na prudké poklesy teplot se setměním!

Poušť Atacama, sevřená mezi Andami a Tichým oceánem, evokuje kdejakému návštěvníkovi nemilosrdný terén. I přesto všechno ale nejsušší poušť světa překypuje životem! Při troše štěstí zde tedy můžete pozorovat plameňáky krmící se v laguně, pobíhající lišky šedé, Darwinovy myši ušaté nebo třeba vikuně (divocí příbuzní lam). Nepomíjitelnou předností této chilské pouštní oblasti je krom jiného i fakt, že se jedná o fotografický ráj. A tak nastartujte fotoaparáty, probuďte dobrodružného ducha a vydejte se za úchvatnými scenériemi!

Autor: Iveta Reinisch

27.05.2024

Čti více
Sopky v poušti Atacama.
Sopky v poušti Atacama.

Informace o poušti Atacama

  • Poušť Atacama má rozlohu 105 000 km², táhne se z jižního Peru do severního Chile a oficiálně je nejsušším místem na Zemi, kde téměř neprší.
  • Většina pouště Atacama se skládá z kamenitého terénu, slaných jezer, písku a felsické lávy (je viskózní a obsahuje vysoké procento plynných složek), která teče směrem k Andám.
  • Poušť Atacama je největší přirozenou zásobárnou dusičnanu sodného na světě (známého též jako chilský ledek), jenž se krom jiného používá k výrobě hnojiv a výbušnin. Ve 40. letech 20. století byla těžba tohoto nerostu na rozmachu a dodnes lze v oblasti spatřit opuštěná hornická města.
  • Podoba pouště Atacama s terénem na Marsu není pouze vizuálního charakteru. Vzorky půdy totiž prokázaly, že i složením má určité podobnosti s rudou planetou. Proto pouštní oblast využívá NASA k testování přístrojů na mimozemské mise.
  • Poušť Atacama zažívá extrémní teploty, kdy během dne lze naměřit 40 °C a v noci pak pouhých 5 °C! Navzdory obecnému nedostatku srážek je ale Atacama chladnější než většina pouští a její průměrná teplota se pohybuje kolem 19 ° C.
  • V poušti Atacama žije více než milion lidí – obyvatelstvo je soustředěno zejména ve třech velkých pobřežních městech v Chile: Arica, Iquique a Antofagasta. Významnou, avšak dnes již nepatrnou součástí obyvatel jsou pak Atacamové (Atacameños), kteří představují etnickou skupinu původních obyvatel jihoamerického kontinentu – dnes jich je jen kolem 200.

Zobrazte si poušť na Google mapě nebo na mapě Chile

Vyschlá země v poušti Atacama.
Vyschlá země v poušti Atacama.

Nejlepší místa, která v poušti Atacama a okolí stojí za vidění

Pokud se vaším dalším dovolenkovým cílem v rámci jihoamerického putování stane poušť Atacama, čekají na vás doslova mimozemské zážitky! Minete-li městečko San Pedro de Atacama, které je vstupní branou do vyprahlé oblasti, otevře se před vámi zcela jiný svět. Náhle si budete připadat jako průzkumníci NASA na důležité vesmírné misi. Tak vzhůru do bádání či nezapomenutelného pozorování zářivých hvězd po setmění!

MĚSÍČNÍ ÚDOLÍ (Valle de la Luna)

  • Poloha: 13 km západně od městečka San Pedro de Atacama
  • Vstupné: dospělý 10 800 CLP/chilských pesos (asi 276 Kč), dítě 5 400 CLP/chilských pesos (asi 138 Kč) a senior též 5 400 CLP
  • Otevírací doba: od září do března – v čase 9:00 až 11:00 pro cyklisty a v čase 9:00 až 17:00 pro motoristy (pěší návštěvníci nemohou vstoupit), od dubna do srpna – v čase 8:00 až 11:00 a v čase 8:00 až 16:00 pro motoristy (pěší návštěvníci nemohou vstoupit)
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: taxíkem, na kole, autobusem v rámci organizovaného výletu nebo zapůjčeným automobilem z městečka San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od září do prosince

Geologický zázrak Národní rezervace Los Flamencos zvaný Měsíční údolí patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější oblasti pouště Atacama. Název „Měsíční údolí“ nebyl použit jen tak – tamější vyprahlý skalnatý terén totiž připomíná podle odborníků NASA měsíční krajinu. Dnes je až neuvěřitelné, že ještě před miliony lety toto území pokrýval oceán, jenž zanikl pohybem tektonických desek a vytlačením zvrásněných hornin. Vydat se do Měsíčního údolí můžete buď na vlastní pěst na horském kole, v zapůjčeném automobilu nebo v rámci organizovaného výletu (obvykle s průvodcem) z městečka San Pedro de Atacama. Jakmile dorazíte na místo, lze podniknout průzkumné procházky po těchto stezkách (jsou jasně značeny a je přísně zakázáno překračovat početní limity):

  • Duna Mayor Viewpoint: tato stezka má pouze jeden směr a povoleny jsou na ní dvě skupiny o maximálním počtu 10 lidí. Procházka trvá přibližně 40 minut a je v ní zahrnuta i zastávka na vyhlídce.
  • Victoria Mine: jedná se též o jednosměrnou stezku, na níž smí vstoupit maximálně 48 lidí najednou. Cesta trvá asi 30 minut.
  • Tres Marías: stezka k slavnému skalnímu útvaru „Tři Marie“ povoluje pouze 24 lidí najednou a její absolvování trvá 15 minut.
  • Ckari Viewpoint: tato oblast je poslední stezkou v Měsíčním údolí, trek po ní trvá asi hodinu a kapacitu počtu návštěvníků určuje strážce parku.

Hlavní atrakcí jsou v Měsíčním údolí nezapomenutelné západy slunce, kdy se obloha barví do krásných pastelových odstínů. Na ty si však musíte počkat po cca páté hodině večerní.

UPOZORNĚNÍ: Mějte na paměti, že Měsíční údolí se nachází v poměrně vysoké nadmořské výšce 2 500 metrů, proto se před výletem zásobte dostatkem pitné vody (dostatečně se hydratujte), namažte se opalovacím krémem a vybavte se pokrývkou hlavy.

Valle de la Luna, jiným názvem Měsíční údolí v poušti Atacama.
Valle de la Luna, jiným názvem Měsíční údolí v poušti Atacama.

GEJZÍRY EL TATIO (El Tatio Geysers)

  • Poloha: cca 80 km od města San Pedro de Atacama (asi 1 a ½ hodiny jízdy autem)
  • Vstupné: 15 000 CLP/chilských pesos na osobu (cca 383 Kč)
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 16:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo v rámci organizovaného výletu autobusem z městečka San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok a brzy ráno (mezi 5:30 a 7:30), kdy gejzíry dosahují vrcholu své aktivity – tryskají až do výšky 10 metrů

Gejzíry El Tatio jsou velmi vyhledávaným cílem turistů, kteří podnikají výlety z města San Pedro de Atacama. Určeny však nejsou jen tak pro někoho, protože proslulé sopečné geotermální pole s osmdesátkou aktivních gejzírů najdete v nadmořské výšce vyšší jak 4 000 metrůto může způsobovat fyzické nepohodlí, bolesti hlavy a nevolnost. Vhodná tedy není návštěva pro těhotné ženy, malé děti a lidi s vysokým krevním tlakem. Pokud jste ale zdraví dospělí, můžete se za dechberoucími sloupci vody a páry bez obav vydat – mějte na paměti, že nejlepší je brzká ranní návštěva mezi 5:30 až 7:30, která je současně spojena s velmi nízkými teplotami v oblasti (proto se dostatečně oblečte). V oblasti gejzírů El Tatio pak udržujte kvůli bezpečnosti dostatečný odstup, jelikož vyvěrající voda může mít teplotu až 85 °C!

TIPY: Po cestě z města San Pedro de Atacama ke gejzírům můžete navštívit také malou osadu zvanou Machucha, kde se obyvatelé soustředí na řemesla a nabízejí své výrobky turistům nebo horké prameny Puritama, ve kterých se lze i vykoupat!

Aktivní gejzíry v oblasti El Tatio.
Aktivní gejzíry v oblasti El Tatio.

RUKA POUŠTĚ (Mano del Desierto)

  • Poloha: cca 75 kilometrů jihovýchodně od města Antofagasta v Chile
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: asi 30 minut
  • Doprava: ideálně zapůjčeným automobilem z města Antofagasta, což je asi hodina jízdy (možno jet i z města San Pedro de Atacama, cesta ale trvá více jak 4 hodiny)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – nejlépe brzy ráno nebo při západu slunce (získáte dechberoucí fotografie)

Ruka pouště (Mano del Desierto) je jednou z nejdiskutovanějších uměleckých instalací v Chile. Tato gigantická železobetonová struktura vyčnívá asi 11 metrů vysoko z vyprahlého písku pouště Atacama a na první pohled se může jevit, jako unikátní přírodní výtvor. Autorem této sochy je však chilský sochař Mario Irarrázabal, který dílo dokončil v roce 1992. Konceptem „Ruky pouště“ je poukázání na lidskou osamělost, muka, křehkost či zranitelnost. K monumentální soše (v nadmořské výšce 1 100 m) vede z hlavní silnice štěrková cesta, a protože se jedná o pouštní oblast, nečekejte zde žádné ukazatele a informace. Oblast je vhodná zejména k zhotovení zajímavých fotografií, které se budou vyjímat při západu slunce.

Doporučení: Pokud pojedete k Ruce pouště automobilem, nezapomeňte si ve městě natankovat – po cestě k soše totiž nejsou žádné čerpací stanice ani odpočívadla. Také se raději vybavte dostatečným množstvím pitné vody a svačinou.

Obří ruka strážící poušť Atacama.
Obří ruka strážící poušť Atacama.

SOLNÉ PLÁNĚ TARA (Salar de Tara)

  • Poloha: v Národní rezervaci Los Flamencos, velmi blízko trojstranné hranice mezi Chile, Bolívií a Argentinou (asi 100 km od města San Pedro de Atacama)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny až půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo autobusem v rámci organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pokud se dobře aklimatizujete na vyšší nadmořské výšky a jste zdraví, můžete navštívit Solné pláně Tara, které se nachází v nadmořské výšce 4 300 metrů nad mořem. Tato oblast se rozprostírá na kráteru sopky Vilama a má bohatý ekosystém s mnoha druhy flory a fauny, což z ní dělá ideální místo pro trekking a fotografování. Obdivovat zde můžete například velké množství plameňáků, vikuně, psy horské, racky andské, kachny Jergón a další pozoruhodná zvířata. Největší tamější atrakcí jsou však obří vertikální skály Monjes de Pacana, které díky větrné erozi připomínají siluety mnichů. Zajímavé jsou ale i geologické spirálovité útvary tvořené popelem pocházejícím ze sopky Llaima (Catedrales de Cenizas).

Solné pláně Tara.
Solné pláně Tara.

ČERVENÉ SKÁLY (Piedras Rojas)

  • Poloha: asi 160 km jižně od města San Pedro de Atacama
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo autobusem v rámci organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Červené skály jsou úžasným geologickým útvarem, který utvořila příroda z červené vulkanické horniny obsahující železo a měď. Na tomto úchvatném místě zhotovíte neopakovatelné fotografie, a tak si nezapomeňte přibalit fotoaparát. Prohlídka Piedras Rojas je však často spojena i s návštěvou blízkých Altiplanických lagun (Altiplanic Lagoons), které jsou obklopené impozantními andskými vrcholy. Zde se můžete kochat přírodními scenériemi, relaxovat a zhotovit si do sbírky další skvělé foto snímky. Pozoruhodné jsou ovšem v oblasti i Solné pláně Aguas Calientes (Salar de Aguas Calientes) s tyrkysovou lagunou nebo historická vesnice Socaire, kde se můžete stavit na jídlo a pití cestou zpět do města San Pedro de Atacama.

Červené skály v oblasti San Pedro de Atacama.
Červené skály v oblasti San Pedro de Atacama.

LAGUNY MISCANTI A MINIQUES (Miscanti and Miñiques Lagoons)

  • Poloha: asi 115 km jižně od města San Pedro de Atacama
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: zapůjčeným automobilem nebo autobusem v rámci organizované prohlídky z města San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Miscanti a Miñiques jsou dvě nejúchvatnější laguny v poušti Atacama (patří do Národní rezervace Los Flamencos a leží na úpatí majestátní sopky Cerro Miscanti). Před jejich návštěvou byste měli zvážit svůj zdravotní stav a fyzickou kondici, neboť obě vodní plochy se nachází v nadmořské výšce 4 320 metrů – hrozí zde tedy výšková nemoc. Pokud pak toto převýšení bez obtíží zvládnete, rozprostřou se před vámi dechberoucí scenérie, v nichž lze při nevětrném počasí sledovat monumentální sopky a hory zrcadlící se v lagunách – dle nich dostaly vodní plochy ostatně názvy. A jakmile budete mít trochu štěstí, můžete se v oblasti kochat také ptactvem a jinými divokými zvířaty (např. plameňáky, kachnami či vikuňami).

Pohled na lagunu Miscanti.
Pohled na lagunu Miscanti.

LEDKOVÉ DOLY HUMBERSTONE A SANTA LAURA (Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works)

  • Poloha: asi 45 km východně od města Iquique (v oblasti Tarapacá v severním Chile)
  • Vstupné: základní na osobu stojí 4 000 CLP/chilských pesos na osobu (cca 102 Kč), senior od 60 let zaplatí 3 000 CLP (cca 77 Kč) a student s průkazkou 2 000 CLP (cca 51 Kč)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 3 hodiny až půl dne
  • Doprava: zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem z města Iquique ve směru do Pica (Chacón a Santa Angela) – ne všechny autobusy staví u dolů, proto se musíte informovat u řidiče – jinak jsou doly asi 10 minut chůze od autobusové zastávky
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – vhodné jsou brzké ranní hodiny vzhledem k omezeným davům a lepšímu počasí

Příběh ledkových dolů Humberstone a Santa Laura se začal psát ve druhé polovině 19. století, kdy upoutaly pozornost průmyslníků obrovské přírodní zdroje dusičnanu sodného v poušti Atacama. Ti viděli v jeho těžbě velký byznys, neboť poptávka po výbušninách a hnojivu rostla (toto se z dusičnanu sodného vyrábí). Obchodní snahy tedy nakonec vyústily v roce 1872, kdy byl společností Guillermo Wendell Nitrate Extraction Company založen závod Santa Laura Works. V té době však nelenil ani chemický inženýr James Thomas Humberstone a založil také společnost v provincii Tarapacá s názvem Peru Nitrate Company – ta následně dala vniknout závodu La Palma Works. Těžba chilského ledku ovšem měla dvě strany mince, tj. na jednu stranu přinesla Chile prosperitu i bohatství a na straně druhé velmi vykořisťovala dělníky, kteří často pracovali v drsných pouštních podmínkách.

V roce 2005 byly ledkové doly Humberstone a Santa Laura pro svou unikátnost zapsány do světového dědictví UNESCO a dnes jsou vyhledávanou historickou památkou mezi mnoha turisty. Návštěvníci se v bývalém areálu na těžbu chilského ledku dozví mnoho zajímavých informací o každodenní rutině, výzvách a podmínkách, kterým museli dělníci čelit.

Ledkové doly Humberstone a Santa Laura.
Ledkové doly Humberstone a Santa Laura.

OBSERVATOŘ ALMA (ALMA Observatory)

  • Poloha: poušť Atacama – náhorní plošina Chajnantor, asi 35 km od San Pedro de Atacama
  • Vstupné: zdarma – je ale nutné se zaregistrovat a vyplnit formulář na oficiálních webových stránkách observatoře ALMA (kapacity skupin návštěvníků jsou omezené)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 3 hodiny či více
  • Doprava: k observatoři jezdí každou sobotu a neděli autobus z města San Pedro de Atacama (z ulice Tumisa, poblíž autobusového terminálu San Pedro de Atacama), přijet ale můžete i zapůjčeným automobilem
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Atacama Large Millimeter Array (ALMA) je radioteleskopický systém umístěný na náhorní plošině Chajnantor v chilské poušti Atacama – nadmořská výška této oblasti je neuvěřitelných 5 000 metrů! Observatoř zahájila provoz v roce 2011 a kompletně dokončena pak byla v roce 2013. Každou sobotu a neděli jsou poskytovány pro veřejnost prohlídky vnitřního zařízení ALMA Operations Support Facility (OSF), což je pracoviště personálu zahrnující velín, laboratoře, antény v údržbě a anténní transportér – návštěvníci se však musí předem zaregistrovat a vyplnit formulář na oficiálních webových stránkách observatoře. Provoz na náhorní plošině Chajnantor není z bezpečnostních důvodů otevřen veřejnosti, neboť se nachází v 5 000 metrech nad mořem. Vstup do prostor ALMY nemají děti do věku 4 let.

Mezinárodní astronomická observatoř ALMA.
Mezinárodní astronomická observatoř ALMA.

PETROGLYFY YERBAS BUENAS (Petróglifos de Yerbas Buenas)

  • Poloha: asi 59 km severně od města San Pedro de Atacama
  • Vstupné: cca 5 000 CLP/chilských pesos na osobu (128 Kč) – v místě vybírá strážce parku/ranger
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: zapůjčeným automobilem z města San Pedro de Atacama nebo autobusem v rámci organizované prohlídky
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Pozoruhodné petroglyfy Yerbas Buenas byly vytvořeny národem Atacameños a pocházejí přibližně z doby před 10 000 lety. Ve skalních kresbách a rytinách lze rozeznat například lamy, opice, plameňáky, psy, velbloudy nebo ptáky. Jakmile se pokocháte tímto skalním uměním, můžete také pokračovat na prohlídku Duhového údolí (Rainbow Valley), kde jsou k vidění skály a útesy ve všech odstínech barev. Nezapomeňte si vzít do obou oblastí fotoaparát, neboť jsou pro svou odlehlost jedinečné – překrásné jsou hlavně zdejší západy slunce! UPOZORNĚNÍ: Protože není kolem petroglyfů Yerbas Buenas a Duhového údolí (Rainbow Valley) žádné turistické zařízení, vybavte se před výletem dostatkem pitné vody, svačinou, případně lékárničkou a vhodným oblečením.

Petroglyfy Yerbas Buenas.
Petroglyfy Yerbas Buenas.

TERMÁLNÍ PRAMENY PURITAMA (Puritama Hot Springs)

  • Poloha: asi 28 km severně od města San Pedro de Atacama, v centru pouště Atacama
  • Vstupné: obecné vstupné stojí 35 000 CLP/chilských pesos (cca 896 Kč) a člověk se zdravotním handicapem, senior + dítě zaplatí 17 000 CLP (asi 435 Kč) – vstupenka zahrnuje vstup do termálních bazénů, využití toalety a uzamykatelné skříňky nebo parkovací stání
  • Otevírací doba: denně od 9:30 do 13:30 a pak od 14:30 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 3 hodiny až půl dne
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo v rámci organizované prohlídky autobusem z města San Pedro de Atacama
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Horké termální prameny Puritama jsou pro vás jako stvořené, pokud si chcete užít uprostřed pouště Atacama příjemnou relaxaci a odpočinek. Koupele v tamějších přírodních bazénech se doporučují hlavně u lidí s revmatickými onemocněními ale také pro ty, kteří potřebují ulevit od stresu a únavy. Termální centrum nabízí návštěvníkům nejen nezapomenutelné koupání v osmi venkovních bazénech, ale také saunu, bazén s vodopádem, šatnu a skvělé výhledy na okolní vegetaci. Poznámka: zdejší termální voda má velmi přívětivou teplotu pohybující se okolo 33 °C – dále obsahuje celou řadu minerálních látek, jako například vápník, hořčík a lithium.

Termální prameny Puritama.
Termální prameny Puritama.

Historie pouště Atacama

Ve vyprahlé a na první pohled nehostinné poušti Atacama by se zdálo osídlení lidí až nepravděpodobné. Historická data ale hovoří o pravém opaku! 6 000 let zpět lze totiž vysledovat důkazy o lidské osadě a 10 000 let zpět dokonce známky lidské činnosti v oblasti. Potomci těchto raných osadníků se nazývají Atacameños a v menší míře se stále nacházejí v oblasti Antofagasta – zejména poblíž Calamy a města San Pedro de Atacama.

Významné historické milníky

  • Osady původních obyvatel Atacameños v poušti Atacama byly dobyty Španěly v 16. století – území tak bylo zcela pod španělskou kontrolou.
  • Po nezávislosti Chile v roce 1818 se pak velká část pouště Atacama stala bolivijským a peruánským územím, což nakonec změnila čtyřletá válka o Pacifik (1879 až 1883) a postavila Chile proti Peru a Bolívii.
  • V 19. století Chile a Bolívie bojovaly o státní hranice v regionu Atacama – právě zde totiž byly nalezeny cenné zdroje dusičnanu sodného (tehdy potřebného pro výrobu hnojiv a výbušnin), na kterých profitovalo mnoho států.
  • Od poloviny 19. století vynalezlo Německo syntetickou náhražku dusičnanu sodného, a tak těžební průmysl chilského ledku (přírodního dusičnanu sodného) prakticky do 30. let 20. století zaniknul – to vytvořilo v zemi hospodářskou krizi, jejíž důsledky lze částečně pociťovat dodnes.
  • V roce 1993 se lidé Atacameños dočkali právního uznání jako jedna z devíti domorodých skupin obyvatelstva Chile.

Vzestup turistického ruchu v oblasti pouště Atacama vytvořil nové ekonomické příležitosti a zkvalitnil život místních obyvatel. Pouštní oblast v Chile navštíví ročně kolem čtvrt milionů lidí.

Co potřebujete vědět před odletem k poušti Atacama

Před odletem k poušti Atacama si zajistěte potřebné doklady, které vyžadují chilské úřady. Primárně musíte vlastnit cestovní pas, jehož platnost bude ještě minimálně půl roku od plánovaného data příletu na území Chile. Vízumnení pro občany České republiky nutné (dle Ministerstva zahraničních věcí ČR), pokud ryze turistický pobyt nepřesáhne 90 dní. Chilské úřady též vyžadují prokázání dostatečných finančních prostředků na cestu zpět – zahrnuje zpáteční letenku a obnos ve výši alespoň 46 USD/na den pobytu. Aktuální podmínky vstupu si však ověřte na příslušném velvyslanectví země. Negativní PCR/antigenní test na COVID-19 nebo očkovací certifikát pak není ze strany Chile vyžadován.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte do Chile (k poušti Atacama) na dovolenou, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v tamějších nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Chile se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Alpaky v poušti Atacama.
Alpaky v poušti Atacama.

Kdy navštívit poušť Atacama

Poušť Atacama je obecně celoroční destinací, pokud však hledáte zdaleka nejlepší čas na návštěvu, zvolte období sucha (květen až září) – tehdy je totiž klima v destinaci mírné a obloha jasná. Méně turistů se pak v oblasti vyskytuje od dubna do října, přičemž počasí je stále příjemné (i tato sezóna je tedy vhodná). Poměrně nepředvídatelné je období dešťů, které v poušti panuje od ledna do března. Déšť totiž může způsobit bleskové povodně a učinit některé silnice neprůjezdné.

Teploty v poušti Atacama

Poušť Atacama zažívá extrémní teploty, které bývají poměrně nepředvídatelné kvůli náchylnosti k silným větrům (ty mohou pocitovou teplotu rychle měnit). Během dne mohou tedy dosáhnout až 38 °C, zatímco v noci mohou poklesnout až na -5 °C.

Jazyk a lidé

Oficiálním a administrativním jazykem Chile je španělština – tedy i tu po většinou v okolí pouště Atacama uslyšíte. Někteří lidé ve větších městech pak mohou ovládat základy angličtiny, není však vhodné na to spoléhat (raději se naučte pár frází ve španělštině a vezměte si s sebou slovník). Obyvatelé Chile jsou pak obecně velmi přátelští, pohostinní, tradiční, zaměření na rodinu a hrdí na svou zemi i její historii. Snadno také s místními zapředete čilé rozhovory na jakékoliv téma – zajímá je například politika, sport (hlavně fotbal) a kultura.

Bezpečí

Chile (včetně pouště Atacama) je pro turisty obecně bezpečnou destinací. Dobré a bezpečné zázemí pak může poskytnout malé městečko San Pedro de Atacama. I přesto, že tyto chilské oblasti nejsou zatíženy zvýšenou kriminalitou, měli byste stále dbát na důležitá opatření:

  • Své osobní věci mějte neustále pod dohledem a na výlety choďte skromně oblečení (nenoste zbytečně cenné šperky a vyšší obnosy hotovosti – ty ponechte raději v hotelovém trezoru ve městě San Pedro de Atacama).
  • Při pobytu v poušti Atacama neriskujte, nepřeceňujte své fyzické síly a pohybujte se, pokud možno jen v turisticky exponovaných oblastech.
  • V poušti Atacama respektujte zákaz vstupu do značených oblastí, kde mohou být rozptýleny miny z období Pinochetova režimu v 70. letech. Je ale vysoce nepravděpodobné, že na ně natrefíte, pokud se budete řídit výstrahami a vyhnete se odlehlým místům.
  • Do pouště Atacama vyrazte s dostatečnými zásobami balené vody, abyste předešli dehydrataci. Ta z místních zdrojů není bezpečná k pití (hlavně kvůli vysokému obsahu arsenu).
  • Chraňte se před místním hmyzem účinnými repelenty a raději před odletem prokonzultujte s očkovacím centrem pro cestovní medicínu případnou vakcinaci.
  • Chraňte svou pokožku opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem a noste pokrývku hlavy i sluneční brýle s UV filtrem.
  • Nezapomeňte si do batohu přibalit více vrstev oblečení, neboť teploty v poušti Atacama se mohou významně měnit v závislosti na denní době.
  • Od divokých zvířat ve volné přírodě udržujte bezpečný odstup.
  • Syrové, nedovařené nebo nemyté jídlo/potraviny nejezte, vyhnete se tak zažívacím problémům.
  • V souvislosti s návštěvou pouště Atacama musíte také počítat s případným výskytem výškové nemoci, neboť se oblast nachází v nadmořské výšce přesahující 2 500 metrů (San Pedro de Atacama leží v nadmořské výšce cca 2 450 m). Turistům je tedy doporučováno prvních pár dní po příletu do destinace pití většího množství vody, omezení alkoholických nápojů a zdržení se namáhavých činností.

San Pedro de Atacama .
San Pedro de Atacama .

Doprava k poušti Atacama

Přeprava k poušti Atacama se nabízí hned v několika variantách. Záleží tedy na tom, kolik času budete chtít strávit na cestách a jaká města zatoužíte ještě k tomu vidět. Výchozím bodem k výletům do chilské pouštní oblasti Atacama je však vždy městečko San Pedro de Atacama, které nemá mezinárodní letiště (musíte se sem dopravit jiným dopravním prostředkem). Jaký let tedy budete preferovat vy?

  • Praha – Calama – San Pedro de Atacama: tato varianta je zřejmě nejsnazší a také nejnákladnější – let z Prahy do Calamy trvá s dvěma nebo třemi mezipřistáními v průměru 27 hodin. Na Mezinárodní letiště El Loa v Calamě (CJC) létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky (např. společností Air France, LATAM Airlines anebo Iberia). Z letiště v Calamě se pak musíte do městečka San Pedro de Atacama přepravit buď předem rezervovaným automobilem, taxíkem či autobusem – cesta trvá asi hodinu a půl (100 km). Cena nejlevnější zpáteční letenky se pohybuje od 29 800 Kč/k roku 2024.
  • Praha – Santiago de Chile – Calama – San Pedro de Atacama: pokud byste si snad chtěli prohlédnout před návštěvou pouště Atacama hlavní chilské město Santiago de Chile, lze vsadit na tuto variantu cestování. Z Letiště Václava Havla v Praze tedy nastoupíte na let zpravidla s jedním mezipřistáním směr Mezinárodní letiště Artura Merina Beniteze (SCL) – poskytují např. aerolinky Air France, Iberia a LATAM Airlines. Samotný let pak trvá zhruba 18 až 22 hodin. Z letiště v Santiagu de Chile se následně přesunete přímým letem do Calamy (asi za dvě hodiny). V Calamě si pak musíte opět zajistit odvoz autobusem, zapůjčeným automobilem nebo taxíkem do městečka San Pedro de Atacama. Cena nejlevnější zpáteční letenky do Santiaga se pohybuje od 25 100 Kč/k roku 2024, nutno ale připočíst i zpáteční let do/z Calamy za cca 2 500 Kč.
  • Praha – Buenos Aires – Calama – San Pedro de Atacama: poslední variantou je let přes Buenos Aires jakožto hlavní město Argentiny, kde je také mnoho k objevování. Z Letiště Václava Havla v Praze létají do Buenos Aires (na Mezinárodní letiště Ezeiza – EZE) pravidelné linky společností Air France nebo KLM. V letu je zpravidla zahrnuto jedno mezipřistání a časově zabere asi 20 hodin. Z Mezinárodního letiště Ezeiza lze dále nasednout na let do Calamy s jedním mezipřistáním – a z Calamy do města San Pedro de Atacama opět autobusem, zapůjčeným automobilem nebo taxíkem. Cena nejlevnější zpáteční letenky do Buenos Aires se pohybuje od 21 900 Kč/k roku 2024, nutno ale připočíst i zpáteční let do/z Calamy za cca 7 800 Kč.

Doprava po poušti Atacama

Jakmile se v pořádku dopravíte do městečka San Pedro de Atacama, můžete zvažovat druh dopravního prostředku přímo do pouště Atacama – mnoho nejžádanějších atrakcí je odsud coby kamenem dohodil. Na výběr máte z následujících možností:

Automobil

Pokud vlastníte platný český řidičský průkaz a zajistíte si ten mezinárodní, můžete si v Chile půjčit automobil (předložit pak musíte i cestovní pas a kreditní kartu) – doporučuje se rezervace předem, než odletíte. Rezervovat si můžete vůz například na větších chilských letištích, tj. v Calamě nebo v Santiagu de Chile, pár autopůjčoven je však k dispozici i přímo v městečku San Pedro de Atacama. Tato varianta dopravy po poušti Atacama je zdaleka nejlepší, je však potřeba dodržovat jistá opatření:

  • Snažte se jezdit jen po vyznačených silnicích mimo písčitou oblast (na tvrdých površích) – k atrakcím pak raději dojděte pár metrů pěšky.
  • Po poušti jezděte opatrně a raději pomaleji – mějte stále na paměti, že jste v divoké přírodě, kde žijí zvířata.
  • Po setmění buďte nanejvýš obezřetní, neboť pouštní oblast se může stát nebezpečnou pro nedostatek osvětlení – jeďte tedy opět pomalu, následujte směrové cedule a rozhlížejte se.
  • Na cestu po poušti Atacama si vyberte raději dobu, kdy je slunce vysoko na obloze – vyhněte se tedy vyjížďkám za dobrodružstvím při východu a západu slunce (v nadmořských výškách nad 2 500 metrů může dojít k zhoršené viditelnosti v některých úsecích).
  • Než vyrazíte autem na cestu, doplňte palivo (ideálně každý den). Ve městě San Pedro de Atacama je jedna čerpací stanice.
  • Před výletem si obstarejte dostatek balené vody k pití a také nějaké potraviny na svačinu.

Bicykl

V městečku San Pedro de Atacama si můžete půjčit kolo téměř na každém kroku. Pakliže tedy máte dobrou fyzickou kondici a rádi podnikáte cyklo výlety, jděte do toho – příjemný může být například výlet do Měsíčního údolí! Za menší poplatek (počítejte zhruba s částkou kolem 6 000 CLP/6 hodin, což je v přepočtu cca 154 Kč) vám v městečku půjčí bicykl na pár hodin nebo klidně i dva dny. K tomu pak dostanete zápůjčkou i helmu, pumpičku, mapu a náhradní duši. Před výletem se vybavte batohem, který doplňte dostatečnými zásobami pitné vody a svačinou. Také si nezapomeňte zajistit pokrývku hlavy, sluneční brýle, kvalitní lehký oděv (vrstvy navíc vezměte s sebou) a obujte pohodlné boty. Vhodné je také použít opalovací krém s ochranným faktorem a repelent.

Další možnosti prozkoumávání pouště Atacama

Poušť Atacama můžete dále prozkoumat například prostřednictvím organizovaného výletu z městečka San Pedro de Atacama. Počítat ale musíte kromě vstupních poplatků do konkrétních turistických míst i s poplatky za tyto výlety – nejsou nijak nízké. Na své si pak přijdou v oblasti i milovníci pěší turistiky, je však nutné dodržovat vyznačené úseky, abyste stále zůstali v bezpečí – ideální je pěší túru absolvovat v rámci organizovaného výletu ve skupince lidí.

Off road na poušti Atacama.
Off road na poušti Atacama.

Peníze, ceny a spropitné v okolí pouště Atacama

Oficiální měnou Chile je chilské peso/CLP – tedy také tím budete v okolí pouště Atacama platit za zboží či služby. Někde ale mohou akceptovat i americký dolar – zejména v turisticky exponovaných oblastech a hotelech. V oběhu jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000, 2 000, 5 000, 10 000 a 20 000 pesos a mince v hodnotě 10, 50, 100 a 500 pesos. Před odletem si směňte české koruny ideálně na eura nebo americké dolary, které pak směníte přímo v Chile za chilské pesos – použít lze letištní či jiné směnárny („Casa de Cambio“) nebo banky ve městech. Lepší je využít směnárny například v Santiagu de Chile nebo v Calamě.

Hotovost však můžete získat i výběrem z chilských bankomatů, které najdete i ve městečku San Pedro de Atacama (zde jsou v omezením množství) – je však doporučeno používat jen ty v bankách nikoliv ty samostatné na ulici. Limity pro výběr jsou obecně nastavené na 200 000 CLP a poplatek za výběr se pohybuje kolem 7 000 CLP. Většina obchodníků pak akceptuje mezinárodní kreditní a debetní karty MasterCard, Visa, American Express a Diners Club k platbě za zboží a služby. Hotovost však budete potřebovat při většině plateb vstupného na atrakce v okolí pouště Atacama, na spropitné nebo v menších obchodech a na trzích.

Směnný kurz k 5/2024: 1 CZK = 39 CLP, 1 USD = 890 CLP

Spropitné

V Chile je běžné předávání spropitného v restauracích, barech a kavárnách – hlavně v turistických oblastech.Spropitné za dobré služby ale ocení i hotelový personál, průvodci nebo taxikáři. Inspirovat se můžete následujícími tipy:

  • Restaurace, kavárny a bary: běžné je ponechat navíc 10 až 15 % z celkového účtu – většina restaurací však automaticky účtuje 10 % tzv. „propina“ (spropitné), které můžete odsouhlasit nebo odmítnout
  • Hotely: pokojské můžete za denní úklid ponechat 3 000 až 5 000 CLP, poslíčkovi za přenos 1 zavazadla 500 až 1 000 CLP a recepční za dobré služby v jeden den 1 000 až 2 000 CLP
  • Taxi: pokud jste absolvovali delší cestu a taxikář vám pomohl se zavazadly, je běžné ponechat 10 % z jízdného navíc – jízdné pak můžete také zaokrouhlit nahoru na částku dle svého uvážení (ideálně o dalších 500 pesos)
  • Průvodce: pokud jste měli skvělý zážitek, určitě je vhodné předat průvodci aspoň 10 % z celkové ceny výletu (obvykle to bývá 10 000 až 15 000 CLP/den za soukromé průvodcovství a v případě sdílené prohlídky 3 000 až 5 000 CLP/den a osobu)

Jaké ceny čekat?

Chystáte-li si do oblasti pouště Atacama rozpočet, počítejte s průměrnou denní útratou 56 227 CLP (asi 1 440 Kč) na osobu – konkrétně ve městě San Pedro de Atacama. Dle reálných zkušeností minulých návštěvníků pak utratíte v jednom dni za jídlo v oblasti cca 13 645 CLP (asi 350 Kč), za ubytování 61 091 CLP/noc (asi 1 562 Kč) a za místní dopravu kolem 8 730 CLP (asi 223 Kč). Za týdenní pobyt pro jednu osobu byste tedy měli utratit kolem 393 586 CLP (cca 10 066 Kč). Berte však v potaz, že uvedené částky jsou pouze orientační a vždy záleží na individuálních preferencích. A jaké jsou průměrné ceny jednotlivých položek v Chile obecně?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 8 000 CLP (cca 206 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu v rychlém občerstvení: 7 100 CLP (cca 183 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 3 000 CLP (cca 77 Kč)
  • Káva/cappuccino: 2 640 CLP (cca 68 Kč)
  • Lahev vody (0,33 l): 1 010 CLP (cca 26 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 4 800 CLP (cca 123 Kč)
  • Levnější pronájem automobilu/den: 17 827 CLP (cca 458 Kč)
  • Taxi (1 km, normální tarif): 1 475 CLP (cca 38 Kč)

Chile je destinací, která se turistům může poněkud prodražit, co se týká ubytování a stravování v restauracích či kavárnách. Snížit náklady ale lze vyhledáním levnějšího ubytovacího zařízení a nakupováním potravin v supermarketech, v menších obchodech a na trzích. A pokud nechcete utrácet za vodu, kupte si opakovaně použitelnou lahev a filtrační tablety.

Časové pásmo a délka letu

Chile má tři časová pásma, tj. UTC -3, -4 a -6 v závislosti na ročním období a konkrétní oblasti země. V Praze tak bývá o 4, 5 nebo 6 hodin více než v oblasti městečka San Pedro de Atacama. Délka letu z Prahy je pak odvislá od toho, jakou trasu k poušti Atacama (resp. k městu San Pedro de Atacama) zvolíte. Let z Prahy do Calamy (je nejblíže poušti) trvá například kolem 27 hodin a zahrnuje 2 až 3 mezipřistání.

Možnosti ubytování v okolí pouště Atacama

Jedinou logistickou základnou v blízkosti pouště Atacama je městečko San Pedro de Atacama, kde najdete zázemí restaurací, kaváren či cestovních kanceláří pořádajících organizované výlety. V této téměř westernové lokalitě se pak můžete samozřejmě i ubytovat. Nabízíme vám několik typů na nejlepší hotely:

  • Altiplanico San Pedro de Atacama: tento okouzlující ale stále cenově výhodný hotel má vzhledem ke své pouštní poloze skvělé výhledy do okolní divoké přírody. Je postaven z tradičních nepálených cihel a nabízí příjemné jednoduché pokoje i bazén ve stylu laguny.
  • Pascual Andino: malý a levnější butikový 3hvězdičkový hotel, jenž nabízí deset pokojů v centru městečka San Pedro de Atacama.
  • Hotel Cumbres San Pedro de Atacama: 4hvězdičkový hotel, který se rozkládá na okraji pouště Atacama. Ve svém interiéru nabízí spojení moderny a chilské tradice + příjemný lázeňský komplex.
  • Alto Atacama Desert Lodge & Spa: pokud preferujete klid a luxus, je pro vás jako stvořený tento odlehlý 5hvězdičkový hotel – najdete jej asi 3,3 km severně od městečka San Pedro de Atacama. Postavený byl uprostřed skalnaté přírody, a tak si zde budete připadat jako na jiné planetě.
  • Tierra Atacama: tento 4hvězdičkový hotel najdete asi 2,8 km od centra města San Pedro de Atacama. Zažijete zde dokonalé výhledy, výtečné jídlo a vynikající služby.
  • Hotel Awasi Atacama: 3hvězdičkový hotel s 12 apartmány, který dokonale splývá s pouštním prostředím. Postaven byl z tradičních materiálů, jako je dřevo, kámen a hlína. Doškové střechy pak ubytování dodávají na rustikálním vzhledu.

Kýčovité fotografie v poušti Atacama.
Kýčovité fotografie v poušti Atacama.

Jídlo a pití v okolí pouště Atacama

Dá se říct, že chilská kuchyně je fúzí mnoha chutí a kultur. Promítá se v ní španělský, německý, britský i francouzský vliv. Nedílnou součástí této gastronomie je však i vliv chilské kultury Mapuche. Pokrmům v Chile dominují zejména mořské plody a také hovězí maso, ovoce a zelenina. V oblasti městečka San Pedro de Atacama a kolem pouště Atacama můžete ochutnat výjimečná jídla, která lahodí nejen chuťovým pohárkům ale i oku – k jejich přípravě se nezřídka kdy používají jedlé rostliny a bylinky nalezené v pouštních oblastech. Za vyzkoušení určitě stojí tyto dobroty:

  • Patasca: pomalu vařený guláš nebo polévka z vepřového masa, hovězího masa, kukuřice a brambor
  • Quinoa: tato obilnina je v Chile velmi oblíbená na všechny možné způsoby – ochutnat ji můžete v salátech, chlebu nebo třeba v polévce
  • Papas Andinas: původní andské brambory jsou delikatesou, a tak si je objednejte například v jedné z lepších restaurací ve městě San Pedro de Atacama
  • Maso z lamy: kolem pouště Atacama je tento nutričně vyvážený pokrm populární – maso se připravuje buď jak steak se sázeným vejcem a hranolky (Bistec a lo pobre), nebo v různých dušených pokrmech
  • Pepino Dulce: milovníci sladkého si toto exotické ovoce zamilují – je to v podstatě jakýsi „hruška-meloun“, jenž se s oblibou konzumuje v ovocných salátech a smoothie

Dále lze v oblasti ochutnat i jiné tradiční chilské pokrmy, jako třeba chilské taštičky empanadas s tradiční omáčkou Pebre, Asado – grilované jehněčí maso, zeleninový guláš Tomaticán, plochý kruhový smažený „chléb“ z dýně a mouky zvaný Sopaipilla, vrstvený koláč s mletým hovězím masem, cibulí, kuřecím masem, olivami a natvrdo vařeným vejcem Pastel de Choclo, vařené a také smažené králičí maso Picante de conejo nebo hustý kuřecí guláš vyrobený z brambor, rýže, zelené papriky a někdy i cibule známý jako Cazuela.

Mezi tradiční ochucovadla jídel kolem oblasti pouště Atacama patří například aromatická a všestranná bylina Rica-rica (chuťově připomíná mátu). Velice zajímavá jsou i načervenalá semena kaktusové květu zvaná Airampo, která se používají k přípravě sladkých omáček, zmrzlin a nápojů. Zdejší chvojník chilský se pak používá k léčbě nachlazení a žaludečních potíží.

Nejlepší restaurace v okolí pouště Atacama (San Pedro de Atacama)

  • La Casona
  • Restaurante Bar Agua Loca
  • Jardin Meraki
  • Pulperia Atacama
  • Las Delicias de Carmen
  • Restaurant y Centro de Eventos Rincón de Solor
  • Lola's

Nealkoholické nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. Ve městečku San Pedro de Atacama a okolí byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – v tamějších obchodech je snadno dostupná buď neperlivá nebo perlivá. Dále pak můžete ve městě San Pedro de Atacama a okolí ochutnat třeba tradiční letní nápoj s příchutí broskve zvaný Mote con Huesillo, zdravou šťávu z bobulí Calafate, jihoamerický tradiční čaj Maté, skořicový čaj Té de Canela, šťávu vyrobenou z plodů růže – Jugo de Rosa Mosqueta nebo bylinkovou vodu Agua de Hierbas. Vynechat ale nelze ani Café con Piernas – což je káva, kterou si můžete dopřát v podnicích s atraktivně oblečenými baristkami.

Alkoholické nápoje

Z tvrdých alkoholických nápojů se pak nabízí na chilské scéně likér zvaný Pisco, destilát na bázi hroznů Aguardiente de Uva, bylinný likér Licor de Oro, léčivý likér Rica-Rica, likér Murtado nebo likér na bázi bobulí Calafate. Z koktejlů lze v Chile obecně ochutnat tyto typy – Sour de Pisco, Mango Sour, Terremoto, Borgoňa a Michelada. Samostatnou kapitolou jsou pak výtečná chilská vína, tj. ujít si nenechte tamější Cabernet Sauvignon, červené víno Carménère, Merlot, Rulandské modré, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier nebo Ryzlink rýnský. A pokud jste spíše pivařem, můžete v Chile ochutnat řemeslná piva značky Altamira, Rothhammer, Kross, Szot, Cerveza Austral nebo Kunstmann.

Mezi chilskými „domorodci“ se pak velké oblibě těší různé jiné kvašené alkoholické nápoje, jako např. Chicha de Uva(kvašený nápoj z hroznů), Chicha de Maíz (nápoj z fermentované kukuřice), Chicha de Cebada (nápoj z fermentovaného ječmene) a jablečný cider značky Sidra.

Nejlepší bary, kluby a hospody v okolí pouště Atacama (San Pedro de Atacama)

  • ChelaCabur
  • Cervecería St. Peter
  • La Estaka
  • Rincón de Sal
  • Mal de Puna

Papas Andinas.
Papas Andinas.

Zajímavosti o poušti Atacama na závěr aneb Věděli jste, že…

  • i v extrémně suché poušti Atacama žijí tučňáci? Konkrétně jde o druh zvaný tučňák Humboldtův, který přebývá v pobřežních oblastech pouště. Aby unikl horku, plave v chladivých Humboldtových proudech vytvořených v pobřežních vodách Chile.
  • největší poušť v Jižní Americe je domovem jedinečné flóry? Jednou z nejznámějších rostlin pouště Atacama je llareta neboli Azorela nahloučená – může dorůst až do tří metrů a dožít se až stovky let.
  • Atacama je domovem nejstarších mumií? Nejstarší mumie nalezené v poušti jsou připisovány kultuře Chinchorro, která na území žila cca 7000 až 1500 před Kristem a živila se především rybolovem.
  • v poušti Atacama žijí odolná zvířata, která se přizpůsobila drsným podmínkám? Mezi ně patří například dři druhy plameňáků – plameňák Jamesův, plameňák chilský a plameňák andský. Tito ptáci dokážou díky speciální žláze umístěné za očima pít a zpracovávat slanou vodu a pevná kůže jim umožňuje pít i téměř vařící pramenitou vodu!


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 39%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole