Jídlo a pití v okolí pouště Atacama
Dá se říct, že chilská kuchyně je fúzí mnoha chutí a kultur. Promítá se v ní španělský, německý, britský i francouzský vliv. Nedílnou součástí této gastronomie je však i vliv chilské kultury Mapuche. Pokrmům v Chile dominují zejména mořské plody a také hovězí maso, ovoce a zelenina. V oblasti městečka San Pedro de Atacama a kolem pouště Atacama můžete ochutnat výjimečná jídla, která lahodí nejen chuťovým pohárkům ale i oku – k jejich přípravě se nezřídka kdy používají jedlé rostliny a bylinky nalezené v pouštních oblastech. Za vyzkoušení určitě stojí tyto dobroty:
- Patasca: pomalu vařený guláš nebo polévka z vepřového masa, hovězího masa, kukuřice a brambor
- Quinoa: tato obilnina je v Chile velmi oblíbená na všechny možné způsoby – ochutnat ji můžete v salátech, chlebu nebo třeba v polévce
- Papas Andinas: původní andské brambory jsou delikatesou, a tak si je objednejte například v jedné z lepších restaurací ve městě San Pedro de Atacama
- Maso z lamy: kolem pouště Atacama je tento nutričně vyvážený pokrm populární – maso se připravuje buď jak steak se sázeným vejcem a hranolky (Bistec a lo pobre), nebo v různých dušených pokrmech
- Pepino Dulce: milovníci sladkého si toto exotické ovoce zamilují – je to v podstatě jakýsi „hruška-meloun“, jenž se s oblibou konzumuje v ovocných salátech a smoothie
Dále lze v oblasti ochutnat i jiné tradiční chilské pokrmy, jako třeba chilské taštičky empanadas s tradiční omáčkou Pebre, Asado – grilované jehněčí maso, zeleninový guláš Tomaticán, plochý kruhový smažený „chléb“ z dýně a mouky zvaný Sopaipilla, vrstvený koláč s mletým hovězím masem, cibulí, kuřecím masem, olivami a natvrdo vařeným vejcem Pastel de Choclo, vařené a také smažené králičí maso Picante de conejo nebo hustý kuřecí guláš vyrobený z brambor, rýže, zelené papriky a někdy i cibule známý jako Cazuela.
Mezi tradiční ochucovadla jídel kolem oblasti pouště Atacama patří například aromatická a všestranná bylina Rica-rica (chuťově připomíná mátu). Velice zajímavá jsou i načervenalá semena kaktusové květu zvaná Airampo, která se používají k přípravě sladkých omáček, zmrzlin a nápojů. Zdejší chvojník chilský se pak používá k léčbě nachlazení a žaludečních potíží.
Nejlepší restaurace v okolí pouště Atacama (San Pedro de Atacama)
- La Casona
- Restaurante Bar Agua Loca
- Jardin Meraki
- Pulperia Atacama
- Las Delicias de Carmen
- Restaurant y Centro de Eventos Rincón de Solor
- Lola's
Nealkoholické nápoje
Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. Ve městečku San Pedro de Atacama a okolí byste ji raději neměli pít, abyste předešli případným zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – v tamějších obchodech je snadno dostupná buď neperlivá nebo perlivá. Dále pak můžete ve městě San Pedro de Atacama a okolí ochutnat třeba tradiční letní nápoj s příchutí broskve zvaný Mote con Huesillo, zdravou šťávu z bobulí Calafate, jihoamerický tradiční čaj Maté, skořicový čaj Té de Canela, šťávu vyrobenou z plodů růže – Jugo de Rosa Mosqueta nebo bylinkovou vodu Agua de Hierbas. Vynechat ale nelze ani Café con Piernas – což je káva, kterou si můžete dopřát v podnicích s atraktivně oblečenými baristkami.
Alkoholické nápoje
Z tvrdých alkoholických nápojů se pak nabízí na chilské scéně likér zvaný Pisco, destilát na bázi hroznů Aguardiente de Uva, bylinný likér Licor de Oro, léčivý likér Rica-Rica, likér Murtado nebo likér na bázi bobulí Calafate. Z koktejlů lze v Chile obecně ochutnat tyto typy – Sour de Pisco, Mango Sour, Terremoto, Borgoňa a Michelada. Samostatnou kapitolou jsou pak výtečná chilská vína, tj. ujít si nenechte tamější Cabernet Sauvignon, červené víno Carménère, Merlot, Rulandské modré, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier nebo Ryzlink rýnský. A pokud jste spíše pivařem, můžete v Chile ochutnat řemeslná piva značky Altamira, Rothhammer, Kross, Szot, Cerveza Austral nebo Kunstmann.
Mezi chilskými „domorodci“ se pak velké oblibě těší různé jiné kvašené alkoholické nápoje, jako např. Chicha de Uva(kvašený nápoj z hroznů), Chicha de Maíz (nápoj z fermentované kukuřice), Chicha de Cebada (nápoj z fermentovaného ječmene) a jablečný cider značky Sidra.
Nejlepší bary, kluby a hospody v okolí pouště Atacama (San Pedro de Atacama)
- ChelaCabur
- Cervecería St. Peter
- La Estaka
- Rincón de Sal
- Mal de Puna