25 nejlepších gastro specialit z celého světa
Vydejte se s námi na kulinářskou cestu kolem světa a poznejte ta nejzajímavější jídla, která vám rozšíří chuťové obzory a zanechají ve vás vzpomínky na celý život. Od lahodných street food specialit v Asii přes exotické pochoutky v Jižní Americe až po rafinované delikatesy v Evropě. Připravili jsme pro vás výběr TOP gastro specialit, které byste si neměli nechat ujít.
1. Světoznámá polévka Pho
I vy jste propadli chuti této famózní polévky? Tu pravou nenajdete v obchodních centrech v Česku. Za její domovinu a místo s nejautentičtější chutí se obecně považuje Vietnam. Konkrétně města Hanoj a Saigon, která jsou známá svou bohatou “pho kulturou” a nespočtem stánků a restaurací s touto lahodnou polévkou.
Hanoj, jako rodiště pho, se může pochlubit tradičnější verzí s čistým vývarem a důrazem na jemné chutě. Saigon zase nabízí pho s jižanským vlivem, které se vyznačuje bohatším vývarem a širší škálou bylinek a přísad. Která je lepší? Obě verze mají své jedinečné kouzlo a patří k těm nejlepším. Ochutnejte je s námi při poznávání Vietnamu.
V Saigonu si určitě nenecháme ujít příležitost ochutnat Pho Bo v restauraci Pho 2000. Kdysi zde obědval i Bill Clinton a vy si tuto lahůdku můžete dopřát za zhruba 4 eura. Nabízejí různé druhy pho - s hovězím masem (Pho Bo), s kuřecím masem (Pho Ga) a vegetariánskou variantu s tofu a zeleninou (Pho Chay). Restaurace má sice smíšené recenze, ale ty negativní se týkají hlavně turistického charakteru, ne samotné chuti jídel.
Vietnam se jen hemží restauracemi a stánky s pho. Náš tip? Zapomeňte na luxusní restaurace! To nejlepší vietnamské pho najdete v malých nenápadných stáncích přímo na ulici. Nenechte se odradit „pouličním lookem“ a nízkou cenou (asi 40 korun). Vědí přesně co dělají – dokonalý silný vývar, měkké maso a chutné nudle. Vůbec se nebudeme divit, když si ji dáte i víckrát za den. I my to děláme a jak říká náš průvodce – ten vývar je tak silný, jako kdyby v něm dva dny ležela celá kráva.
Autor: Pavel Fellner
17.01.2025

Vietnamská polévka pho v bílé misce.
TIP CK SEN: Čestné místo v seznamu asijských polévek má i Tom Yum – thajská polévka, která je známá svou výraznou pikantní a kyselou chutí. Její název v překladu znamená "vařená pikantní směs". Je to oranžová kyselá polévka s chilli a limetkovou šťávou. Základem je silný vývar, nejčastěji kuřecí nebo krevetový, do kterého se přidávají typické thajské ingredience.
2. Čínské fondue
Máte chuť na nevšední a interaktivní gurmánský zážitek? Zkuste čínské fondue hot pot. Připravte se na kulinářskou cestu plnou chutí a vůní, která vám zabere přibližně 2 hodiny. Garantujeme vám ovšem, že tato gurmánská oslava, při které si sami vaříte vybrané ingredience v aromatickém vývaru, bude stát za to.
Přímo před vámi na stole se rozehřívá hrnec s vývarem, ať už na tradičních uhlících, moderním vařiči, nebo dokonce ve speciálním hrnci, kde můžete zároveň grilovat. Jakmile vývar začne vřít, objeví se před vámi hostina čerstvých surovin - ryby s jiskrou v oku, krevety přímo vyskakující z talíře... máte naprostou jistotu čerstvosti. Kolem hrnce naleznete pestrou paletu ingrediencí, ze kterých si sami vyberete a uvaříte ty, na které máte chuť. A pokud si nebudete jisti jak na to, rádi vám s výběrem a přípravou poradíme.

Stůl plný různých surovin a jídel připravených pro asijský hot pot.
3. Polévka Kari Laksa a tajemství malajských ulic
Kari Laksa je kulinářským pokladem Malajsie. Je to mimořádně oblíbené jídlo, považované za jednu z nejchutnějších polévek v celé zemi. Bohatá krémová polévka s kokosovým mlékem, která v sobě dokonale spojuje pikantní, kyselé a sladké chutě.
Základem Kari Laksa je vývar z ryb a krevet, který se vaří s kari pastou, kokosovým mlékem, citrónovou trávou, galangalem (něco mezi kurkumou a zázvorem) a chilli. Do polévky se přidávají rýžové nudle, kuřecí maso, krevety, vejce natvrdo, tofu, fazolové klíčky a koriandr. Každý region v Malajsii má svou vlastní verzi Kari Laksa. Která chutná nejlépe? Pojeďte s námi na zájezd po Malajsii a ochutnáte různé verze.
Například Penang Asam Laksa je kyselejší rybí polévka, která je oblíbeným jídlem na malajském ostrově Penang. Sarawak Laksa je jemnější a má více kokosového mléka. Běžně ji prodávají v pouličních stáncích, restauracích a hawker centrech (něco jako obrovské food courty). Místní si ji vychutnávají k snídani, obědu i večeři.

Bílá mísa s lahodnou laksou a limetkami.
4. Nejlepší hamburger
Pokud jste si tipli, že nejlepší burger naleznete v USA, máte pravdu. Za nás je rájem pro milovníky burgerů Los Angeles, kde máte na výběr z řady legendárních podniků. Naši burgerovou pouť začínáme v Bill's Burgers ve Van Nuys, kde si společně pochutnáme na klasických amerických burgerech s křupavou slaninkou, rozpuštěným sýrem a lahodnými omáčkami.
Dalším tipem je In-N-Out Burger, kalifornský řetězec s kultovním statusem. Zde si můžete dát připravit burger přesně podle vašich představ a k tomu si objednat jejich famózní ručně krájené hranolky, které se smaží přímo před vašima očima. Jednu z poboček In-N-Out Burger naleznete například na Venice Blvd., kde si vychutnáváme burgery s výhledem na oceán.
V seznamu burgerových zážitků nesmí chybět ani dokonalý rybí hamburger, za kterým pojedeme do Norska, na okouzlující ostrůvek Sakrisøy. Nachází se v souostroví Lofoty a je proslulý nejen nádhernou přírodou, ale také nejlepším rybím hamburgerem. Po ochutnání burgeru s čerstvou rybou z místních vod, podávaného v křupavé housce s domácí majonézou, lahodným salátem a jemně pikantní omáčkou, na Fish Burger z McDonald's už ani nepomyslíte.
Na Sakrisøy je několik restaurací a stánků s rychlým občerstvením, které nabízejí tento lahodný hamburger. Na každém poznávacím zájezdu po Norsku je naší povinnou zastávkou Anitas Sjømat, místní delikatesový obchod s úžasnou atmosférou a výhledem na moře. Je to zážitek, na který budete dlouho vzpomínat.

Dva americké hamburgery s hranolky.
5. Americká pizza
Skutečný gurmánský zážitek v podobě pizzy naleznete v New Yorku. Legendární pizzerie Lombardi's na Manhattanu je nejstarší pizzerií v USA a dodnes láká davy lidí. Co se skrývá za jejím úspěchem? Tajemství je v tradiční receptuře a jedinečné chuti. Jejich pizza je známá tenkým křupavým těstem, lahodnými ingrediencemi a velkými trojúhelníkovými kousky. Před Lombardi's se denně tvoří dlouhé řady a vůbec se tomu nedivíme.
Když s námi pojedete do New Yorku, určitě navštívíme i Joe's Pizza na Broadwayi. Nabízejí klasickou newyorskou pizzu s různými druhy oblohy, od tradiční margherity až po divoké kombinace, které u nás nenajdete.
Americká pizza s olivami a jarní cibulkou.
6. Tradiční sushi
U sushi platí, že „sto lidí, sto chutí“ a výběr toho nejlepšího sushi je samozřejmě subjektivní. Některá města si vybudovala reputaci center špičkového sushi a přitahují milovníky této japonské speciality z celého světa.
Za hlavní město sushi je považováno Tokio. Najdete zde nespočet sushi restaurací, od malých rodinných podniků až po michelinské restaurace s dlouholetou tradicí. Vůbec se nedivíme, že ve světoznámém žebříčku The World's 50 Best Restaurants je hned několik tokijských restaurací. Z řady restaurací, kde můžete ochutnat výborné sushi, zmíníme Kioicho Fukudaya v Akihabaru, která je známá svým edomae sushi. Edomae je tradiční styl sushi, který vznikl v Edo (dnešní Tokio) a vyznačuje se důrazem na čerstvost sezónních ingrediencí a speciálními technikami pro úpravu ryb a mořských plodů, které zvýrazní jejich chuť.
Sushi zážitek si můžete dopřát i na největším rybím trhu na světě – v Tsukiji. Není překvapením, že zde naleznete řadu restaurací nabízejících čerstvé a chutné sushi. Například Sushi Dai - tato restaurace je známá díky neuvěřitelně čerstvému sushi a musíte si vystát opravdu dlouhou frontu abyste se dostali dovnitř. Vyplatí se přijít brzy ráno, abyste si zajistili místo.

Japonské sushi na talíři.
Sukiyabashi Jiro je držitelem tří michelinských hvězd, což je nejvyšší možné ocenění. Restauraci založil a vedl sushi mistr Jiro Ono, který je považován za jednoho z největších sushi šéfkuchařů všech dob. Jeho syn, Yoshikazu Ono, nyní převzal vedení restaurace. Sukiyabashi Jiro nabízí pouze „omakase“ menu, což znamená, že šéfkuchař vybírá a servíruje jídla dle vlastního uvážení. Má pouze 10 míst u pultu, hosté sedí přímo před šéfkuchařem a mohou sledovat jeho mistrovství při přípravě sushi. Tento zážitek vás vyjde na 8000 korun, ale rozhodně stojí za to.
Kromě Tokia si gurmánský sushi zážitek můžete dopřát také v jiných světových metropolích. V New Yorku doporučujeme navštívit restauraci Masa, která má tři michelinské hvězdy. V Londýně si nenechte ujít The Araki, kde šéfkuchař Mitsuhiro Araki osobně připravuje sushi přímo před hosty. A pokud se ocitnete v Paříži, určitě navštivte restauraci Jin, která nabízí moderní pohled na tradiční sushi.
Barevné rolky sushi s lososem a tuňákem.
7. Mexické tacos
Mexiko, kolébka tacos, se pyšní největší rozmanitostí tohoto jídla. Od stánků na ulici až po luxusní restaurace, tacos naleznete v Mexiku na každém rohu. Každý region se specializuje na vlastní variace a způsoby přípravy, takže vybrat jeden nejlepší je těžký oříšek.
Mezi nejznámější místa, kde si můžete vychutnat pravé tacos, patří stánek El Huequito v historickém centru Mexico City. Existuje již více než 60 let a nabízí originální tacos al pastor - tenké plátky marinovaného vepřového masa, podávané na malých kukuřičných tortillách, doplněné ananasem, cibulí, koriandrem a salsou.
Také El Califa se proslavila svými tacos al pastor, které mnozí považují za jedny z nejlepších nejen v Mexico City, ale také na celém světě. Potrpí si na kvalitu surovin – používají jen to nejlepší vepřové maso, domácí ručně vyráběné tortilly a čerstvý ananas. Maso pečou na vertikálním rožni, tzn. "trompo", díky čemuž je krásně propečené a šťavnaté. El Califa má několik poboček po celém Mexico City, všechny s příjemnou a autentickou atmosférou.

Talíř s mexickým tacos a tortillou.
8. Jamajský Jerk chicken
Jerk Chicken je tradiční jamajské jídlo, které je známé svojí pikantní a aromatickou chutí. Jedná se o kuřecí maso marinované v pikantní směsi koření zvané "jerk" a následně grilované na otevřeném ohni. Srdcem tohoto jídla je pravá chuť kořeninové směsi z papriček, nového koření, tymiánu, zázvoru a mnoha dalších koření a bylinek.
V historické čtvrti Port Royal si můžete vychutnat pravý Jerk Chicken přímo z pouličního stánku, nebo si jej dopřát ve stylové restauraci Tracks & Records, kterou vlastní slavný Usain Bolt. Při tom si vyslechnete reggae rytmy Boba Marleyho, ochutnáte domácí rum a celá Jamajka, včetně dokonalých chutí, se vám navždy vryje do paměti.
Pečené kuřecí křidélka s limetou a jarní cibulkou.
9. Nejlepší hovězí steak na světě
Japonské město Kobe je synonymem pro nejkvalitnější hovězí maso na světě. Pochází z plemene Wagyu, které je chováno v přísných podmínkách a krmeno speciální stravou. Výsledkem je maso s neuvěřitelnou mramorovaností a jemností. Chcete-li ochutnat to nejlepší z nejlepšího, navštivte Steakhouse Misono. Právě zde vám připraví nejlepší Kobe steak v celém Japonsku. Průměrná cena za 150 gramů je 6 353 Kč.
Metropole New York City se může pochlubit steakovou restaurací Peter Luger Steak House. Tento podnik s více než 130letou tradicí je ztělesněním dokonalého steaku. Jejich recept na úspěch? Prvotřídní USDA Prime hovězí maso, pečlivě vybrané a připravené s recepturou, která se dědí z generace na generaci. Výsledkem je steak s dokonalou kůrkou a šťavnatým vnitřkem, který si labužníci z celého světa při návštěvě New Yorkunenechají ujít.
Mezi našimi doporučeními nesmí chybět ani ikonický argentinský steak. Argentina je známá svým výborným hovězím masem a kde jinde byste si měli vychutnat perfektně připravený steak, když ne v Buenos Aires? Steakovým restauracím ve městě se říká „parrillas“ a nejlepší gurmánský zážitek máme z luxusní Fogon Asado ve čtvrti Palermo, kde můžete sledovat mistrovství argentinských kuchařů přímo u grilu.
V centru Palerma je ještě jedna restaurace, která je považována za nejlepší v celé Latinské Americe – Don Julio. Nemají zde klasické menu s obrázky jídel. Namísto toho vám přinesou desku s různými druhy syrového masa, abyste si mohli vybrat přesně ten kus, který vám nejvíce vyhovuje. Detailně vám vysvětlí, jaké má který kousek masa vlastnosti a chuť. Nezapomeňte si však předem rezervovat stůl, ideálně online.
TIP CK SEN: Patagonský steak je také dokonalou lahůdkou. Připravuje se ze skotu chovaného na rozsáhlých pastvinách Patagonie, oblasti známé nedotčenou přírodou. Traduje se, že tajemství výjimečné chuti spočívá v tom, že krávy během pasení požírají také divoké bylinky s léčivými účinky. V San Carlos de Bariloche máte několik možností, kde ochutnat lahodný patagonský steak – například v tradiční restauraci Alto El Fuego nebo v moderním podniku Stag.

Propečený argentinský steak s rozmarýnem.
10. Netradiční steaky pro fajnšmekry
Kromě klasických steaků z hovězího masa si v různých koutech světa můžete pochutnat také na exotických variantách. Vyzkoušejte například steak z klokana v Austrálii nebo pštrosa a krokodýla v Africe.
Klokaní steak v Austrálii
V Austrálii je klokan běžnou součástí jídelníčku. Maso z něj je libové (s nízkým obsahem tuku) a proto ho Australané s oblibou grilují. Jeho chuť připomíná zvěřinu, ale má jemně nasládlý nádech. Klokaní steak se připravuje podobně jako hovězí, ale pozor, abyste ho nepřepekli. Nejlepší je medium rare, tehdy si zachová svoji šťavnatost.
Klokaní steak s přílohou.
Pštrosí a krokodýlí steak v Keni
Pštrosí steak si vás získá svojí jemností a lahodnou chutí, která připomíná hovězí, ale s vlastním jedinečným charakterem. Pokud toužíte po skutečné exotice, vyzkoušejte i krokodýlí steak. Jeho maso je sice tužší, ale má zajímavou chuť, která se pohybuje někde mezi kuřecím a rybím. Nejčastěji se griluje nebo smaží.
11. Nejlepší pečené prasátko
Filipíny, ostrovní ráj v jihovýchodní Asii, se pyšní kulinářským pokladem – pečeným selátkem "lechon". Tato lahůdka je ztělesněním dokonalé křupavé kůže a šťavnatého masa. Tajemství spočívá v pomalém pečení celého prasete nad žhavým uhlím, díky čemuž získá kůže zlatavou barvu a křupavou texturu, zatímco maso zůstává jemné a šťavnaté. Lechon je neodmyslitelnou součástí filipínských oslav a svátků a žádný gurmán si jej při návštěvě Filipín nenechá ujít.
Náš další tip vás možná překvapí, ale na ostrově Bali jsme ochutnali jedno z nejlepších selat, tzv. „Babi Guling“. Jeho tajemství spočívá v marinádě se směsí aromatických balijských koření, které pronikají hluboko do masa a dodávají mu jedinečnou chuť. Prasátko se pak pomalu peče celé hodiny nad žhavým uhlím, dokud jeho kůže nemá zlatavou barvu a křupavost. Maso uvnitř zůstává šťavnaté a jemné, doslova se rozplývá na jazyku. Babi Guling se tradičně podává s rýží, pikantní vepřovou klobásou a osvěžujícím urabem, balijským zeleninovým salátem.
Pro Balijce je Babi Guling víc než jen jídlo. Je to symbol oslav a svátků, neodmyslitelná součást jejich kultury a tradic. Pokud se ocitnete na Bali, nenechte si ujít příležitost ochutnat tuto lahůdku, na kterou budete dlouho vzpomínat.

Filipínské pečené prasátko s přílohou.
12. Špízy s příchutí Rwandy
Rwanda, země tisíce kopců, ukrývá ve své kuchyni zajímavé brochettes. Masové špízy grilované na žhavém uhlí, které jsou symbolem rwandského kulinářského umění a neodmyslitelnou součástí místních oslav a setkání.
Tajemství jejich chuti spočívá v jednoduchosti a čerstvosti surovin. Maso, ať už kozí, hovězí, kuřecí nebo vepřové, se napichuje na špízy spolu s cibulí, paprikou nebo rajčaty a griluje se dozlatova. Výsledkem je šťavnaté maso s kouřovým aroma, které vás přenese přímo do srdce Afriky. K brochettes se tradičně podává příloha, která vás možná překvapí - banány plantain. Tyto banány s tužší konzistencí a méně sladkou chutí se vaří, pečou nebo smaží a skvěle doplňují grilované maso.
V různých provinciích Rwandy se brochettes mohou lišit v druhu použitého masa a koření, ale vždy jsou zárukou autentického chuťového zážitku. Pokud pojedete do Rwandy, nenechte si ujít příležitost ochutnat tuto lahodnou specialitu a ponořit se do bohaté kultury této africké země.

Špízy s masem se opékají na grilu.
13. Korejské bibimbap a bulgoki
Ne, nejsou to pohádkové bytosti ani zaklínadla, ale dvě populární jídla korejské kuchyně, která se často podávají spolu. Bibimbap, což v překladu znamená „míchaná rýže“, je barevná směs rýže, různých druhů křupavé zeleniny a šťavnatého marinovaného masa. Vrcholem tohoto mistrovského díla je vajíčko, jehož žloutek se rozteče po rýži a spojí všechny chutě dohromady. A aby toho nebylo málo, celé se to polije pikantní omáčkou gochujang (korejská chilli pasta).
Bulgogi, doslova „ohnivé maso“, je lahodný pokrm z marinovaného masa, nejčastěji hovězího nebo vepřového. Maso se namočí do směsi sójové omáčky, česneku, zázvoru a sezamového oleje, díky čemuž získává netradiční chuť a aroma. Potom se griluje nebo smaží na pánvi dozlatova a podává s rýží a přílohami.
Bibimbap a bulgogi jsou nejen chutná, ale i zdravá jídla, plná vitamínů a minerálů. Nenechte si ujít příležitost ochutnat tuto lahodnou kombinaci a ponořit se do bohaté kultury Jižní Koreje.

Korejský bibimbap s vajíčkem.
14. Peruánský ceviche
Ceviche je jídlo z marinovaných syrových ryb. Přestože si ho můžete vychutnat v mnoha zemích, za jeho pravou domovinu se považuje Peru. Zde je ceviche nejen národním jídlem, ale také symbolem bohaté gastronomické tradice.
Základem peruánského ceviche je čerstvá syrová ryba, nejčastěji mořský okoun, který se marinuje v limetkové šťávě. Kyselá limetka mu dodá jemnou a lahodnou texturu. K marinované rybě se pak přidá cibule, sůl a aji (peruánská chilli paprička), které spolu vytvářejí lákavou kombinaci.
Ceviche se obvykle podává studený jako předkrm nebo lehký oběd. Často se k němu přidává sladká brambora, kukuřice nebo rýže. V Peru se ceviche konzumuje s chichou, fermentovaným nápojem z kukuřice. Pokud milujete ryby, tato kombinace vás naprosto dostane.
Ceviche v restauraci na pláži.
15. Baklava jako sladké pokušení Orientu
Baklava, sladký dezert z tenkého filo těsta prokládaného ořechy a přelitého voňavým medem, je neodmyslitelnou součástí orientální kuchyně. Její původ není zcela jednoznačný, ale jedno je jisté – tato lahůdka si podmanila gurmány po celém světě.
V Egyptě ji místní připravují s láskou a precizností, přičemž používají ty nejkvalitnější suroviny. Filo těsto se namáčí do medu a posype bohatou vrstvou křupavých ořechů, nejčastěji pistáciemi nebo vlašskými ořechy. Egyptská baklava je sladká a osvěžující, díky čemuž je ideálním dezertem po vydatném jídle.
V Maroku se baklava připravuje s nádechem exotiky. Kromě medu a ořechů se do nádivky přidává i skořice, která jí dodává kořeněné aroma. Na povrch se nalévá citronová poleva, která zvýrazňuje sladkost dezertu a zároveň mu dodává svěží citrusovou chuť. Dezert, který se hodí pro každou příležitost – od slavnostních událostí až po běžné odpoledne s přáteli.
Baklava s pistáciemi na tácku.
16. Treska jak ji neznáte
Pokud jste si právě představili klasickou tresku s rohlíkem a začaly se vám sbíhat sliny, vězte, že jako praví milovníci tresky byste měli navštívit Norsko a teprve potom zjistíte, jak chutná skutečná treska. Norové mají přísné předpisy na ochranu životního prostředí a jsou lídrem v oblasti udržitelného rybolovu. Díky tomu je treska, kterou zde uloví, opravdu lahodná.
Ochutnejte například skrei, sezónní tresku, která migruje z Barentsova moře k norskému pobřeží, aby se zde rozmnožila. Její maso je pevné, šťavnaté a má delikátní chuť. Norové ji připravují na různé způsoby - dušenou, pečenou, grilovanou, uzenou, sušenou... Vyzkoušet můžete i molju, tresčí játra konzervovaná v oleji, která je pro Nory národní pochoutkou.
K našim doporučením patří restaurace Maaemo v Oslu, která má tři michelinské hvězdy. Šéfkuchař Esben Holmboe Bang zde vytváří jedinečné degustační menu z lokálních a sezónních surovin, mezi kterými nechybí ani treska připravená inovativním postupem.

Treska z norských lofot.
17. Ohnivá chuť Fajitas
Sluncem zalité Mexiko, vůně pepře se vznáší ve vzduchu a vy sedíte v malebné restauraci. Před vámi přistane talíř s fajitas, ze kterého se kouří a rozvoní se lahodná směs hovězího masa, cibule a papriky. Fajitas jsou ztělesněním temperamentu této země - rychlé, jednoduché a plné ohně. Přestože je zde naleznete v každém koutě Mexika, jejich centrem je oblast hraničící s Texasem. Právě zde se zrodily ty pravé fajitas, které si podmanily svět. Severní Mexiko nabízí tradičnější fajitas s hovězím masem, cibulí a paprikou, zatímco jižní regiony nabízejí pestřejší paletu chutí – kuřecí, krevetové, vegetariánské... Každý si najde to své.
I v tomto případě platí, že ty nejlepší fajitas naleznete v malých rodinných podnicích, kde se recepty dědí z generace na generaci. Každá má svá tajemství, díky kterým jsou jejich fajitas jedinečné.
Mexické fajitas na talíři.
18. Paella nejen ve Španělsku
Španělsko je kolébkou paelly a právě zde ji připravují podle tradiční receptury v peci na dřevě. Paella je symbolem španělské kuchyně a v každém regionu ji připravují s vlastními ingrediencemi a trochu jinou chutí. Od Valencie s králíkem a šneky až po pobřežní oblasti s mořskými plody, každá verze paelly je zážitkem.
Máme pro vás ještě dva skvělé tipy, kde si vychutnat dokonalou paellu. Prvním je Baja California, poloostrov v severozápadním Mexiku, kde se každoročně koná Fiestas de la Vendimia, festival jehož součástí je i Concurso de Paella (soutěž ve vaření paelly). Přitahuje kuchaře z celého regionu a budete mít možnost ochutnat řadu speciálních paella verzí.
Dalším skvělým místem k ochutnání paelly jsou Filipíny. Filipínská kuchyně je známá svou rozmanitostí a paella, připravená z dlouhozrnné rýže a čerstvých mořských plodů, je toho důkazem. Paella je hlavně během Velikonoc součástí tradičních velikonočních jídel a neodmyslitelně patří na sváteční stůl.

Paella z mořských plodů na pánvi.
19. Krevetový ráj
Tajemství dobrých krevet se skrývá v jejich dokonalé čerstvosti, a proto jejich nejlahodnější verze najdete právě v přímořských oblastech. Ke specialistům se řadí například Japonsko, Thajsko i Indie, ale seznam je opravdu dlouhý.
V Ekvádoru a Peru najdete Ceviche de camarones, krevety marinované v citrusové šťávě s cibulí a koriandrem. Jsou skutečným pokladem jihoamerické kuchyně, který si zamilujete pro jeho svěžest a explozi chutí.
Doslova královské krevety na vás čekají také na ostrově Svatý Tomáš, kde si je můžete vychutnávat například v restauraci O Pirata s výhledem na oceán.
Krevety v netradiční podobě můžete ochutnat také v Thajsku. Tom Yam Goong je kyselá thajská polévka s krevetami, intenzivní chutí a vůní, obohacená o aromatické bylinky jako galangal, citrónová tráva, kafírové listy a thajské chilli papričky.
Miska s thajskou polévkou Tom Yum Kung.
20. Thajský Som Tam salát
V Thajsku ještě chvíli zůstaneme, neboť jejich pikantní salát Som Tam ze zelené papáje patří k nejpopulárnějším jídlům v zemi a my mu dáváme plný počet bodů. Tato osvěžující a chutná kombinace sladkých, kyselých, slaných a pikantních chutí vás jistě probudí a zanechá ve vás nezapomenutelný zážitek.
Základem je zelená papája, která se nakrájí na tenké nudličky a smíchá s čerstvými ingrediencemi jako chilli, česnek, limetková šťáva, rybí omáčka a palmový cukr. Pro křupavost se přidávají fazolové lusky a arašídy, a někdy i sušené krevety pro intenzivnější chuť. Tento salát se obvykle podává jako příloha k jiným thajským jídlům, ale může se jíst i samostatně jako lehké jídlo. Najdete ho v pouličních stáncích, restauracích i na trzích po celé zemi.
Thajský som tam salát s mrkví.
21. Knedlíčky 2x jinak
Momo knedlíčky
Tibetské momo knedlíčky jsou podobné našim domácím pirohům. Pokud je milujete na všechny způsoby, tibetská kořeněná verze vám rozšíří kulinářské obzory.
Tyto malé taštičky z těsta jsou plněny různými ingrediencemi, tradičně to bývá mletý jak, který je v této oblasti běžně dostupný, jehněčí, hovězí a kuřecí maso, zelenina nebo sýr. Původem jsou z Tibetu a Nepálu, ale dnes jsou populární v celé jižní Asii a v některých částech jihovýchodní Asie.
Nepálské knedlíčky momo se dvěma omáčkami.
Dim Sum knedlíčky
Dim sum jsou malé knedlíčky (koláčky nebo rohlíky na různé způsoby) pocházející z čínské provincie Guangdong. Základem dim sum je tenké těsto z rýžové mouky, které se plní rozmanitými ingrediencemi. Mezi nejoblíbenější patří krevety a vepřové maso, ale naleznete také verze se zeleninou, houbami či tofu. Knedlíčky se vaří v páře, díky čemuž si zachovají svoji šťavnatost a jemnost.
Dim sum se tradičně podává v bambusových košíčcích. V čínských restauracích chodí číšníci s vozíky plnými různých druhů dim sum a hosté si vybírají podle chuti. K dim sum se obvykle podává čaj a různé dipy, jako například sójová nebo chilli omáčka. Skvělá příležitost objevit nové chutě.
Bambusové košíčky plné čínských knedlíčků dim sum.
22. Kukuřičné palačinky arepas
Kolumbie a Venezuela, dvě jihoamerické země, se přou o původ lahodných kukuřičných placek s názvem arepas. Tyto placky, připravované z jemně mleté kukuřičné mouky, jsou součástí místní kuchyně a oblíbeným pokrmem k snídani, obědu i večeři. Arepas jsou nejen chutné, ale také syté a poměrně levné a na našich poznávacích zájezdech je ochutnáváme přímo od pouličních prodavačů.
Tajemství jejich chuti spočívá v jednoduchosti. Těsto z kukuřičné mouky a vody se tvaruje do malých placek, které se následně pečou, grilují nebo smaží. Výsledkem je křupavá kůrka a měkký střed. Arepas se nejčastěji podávají teplé, rozpůlené a plněné různými ingrediencemi. Oblíbenou nádivkou je sýr, šunka, avokádo, fazole nebo maso.
Čtyři kukuřičné arepas s různými náplněmi.
23. Hranolky jako křupavá klasika v netradičním stylu
Přestože se jejich původ často připisuje Belgii, dnes si hranolky vychutnávají lidé na všech kontinentech. Od pouličních stánků až po michelinské restaurace, hranolky naleznete všude. V Belgii se bere příprava hranolek opravdu seriózně a na talíři vám nepřistane jen tak cokoli. Fritují se na dvakrát. Poprvé při nižší teplotě, aby změkly, a poté při vyšší teplotě, aby byly správně křupavé. Používají se většinou brambory s vysokým obsahem škrobu a jsou silnější, než ty, na které jsme zvyklí u nás (obvykle mají přibližně 1 cm). V Belgii najdete „friterie“ (stánky s hranolky) téměř na každém rohu.
V Kanadě si hranolky s názvem Poutine vysloužily dokonce status národního jídla. Jsou to křupavé hranolky přelité rozpuštěným sýrem a hustou omáčkou. Skutečná kalorická bomba, která v sobě spojuje lahodnou chuť brambor, sýra a omáčky.
Na exotickém Velikonočním ostrově musíte ochutnat i hranolky s krevetovou omáčkou. Toto výjimečné ostrovní jídlo vás překvapí svojí svěží chutí a skvěle se hodí k chlazenému pivu. Kombinace křupavých hranolků a jemně pikantní krémové omáčky s krevetami je jednoduše neodolatelná.

Kanadský poutine se sýrem a omáčkou.
24. Nejlepší evropský hot dog naleznete na Islandu
Skutečně chutný a originální hot dog naleznete v Reykjavíku na Islandu. Proslulý stánek Bæjarins Beztu Pylsur je legendou, která láká nejen místní obyvatele. Co se skrývá za jejich úspěchem? Tajemství tkví v kombinaci lahodné jehněčí a unikátní omáčky, jejíž receptura je přísně hlídána. Před stánkem se denně tvoří dlouhé fronty a vůbec se tomu nedivíme.
Tip CK SEN: Pokud s námi pojedete na zájezd do Kodaně, určitě navštívíme stánek DOP u Kulaté věže. Nabízejí výborné organické hot dogy s různými druhy klobás, včetně vegetariánských a veganských verzí.
Islandský hot dog se zeleninou.
25. Čokoládové pralinky
Po všech chutných jídlech, které jsme zmínili, nesmí chybět sladká čokoládová tečka. Výborné čokolády s největším podílem kakaa ochutnáte v Mexiku. Mexiko je s kakaovníkem spojeno již od dávných dob a čokoláda se zde prodává doslova na kila.
V Mexiku naleznete obrovskou škálu čokoládových výrobků, od klasických tabulek až po ručně dělané pralinky s originálními příchutěmi. Chilli a skořice jsou v mexické kuchyni běžné, takže jejich kombinace s čokoládou není vůbec překvapením. Do některých pralinek se dokonce přidává i tequila.
Mnoho čokoládoven v Mexiku, zvláště ve městech jako Oaxaca nebo San Cristóbal de las Casas, nabízí ochutnávky, kde se můžete seznámit s různými druhy čokolády a naučit se něco o procesu její výroby. Některé dokonce dělají workshopy, kde si můžete vyrobit vlastní pralinky.
Výkladní skříň plná barevných čokoládových pralinek.
A to je jen malá ochutnávka z nekonečné nabídky kulinářských pokladů, které náš svět nabízí. Věříme, že vás tento článek inspiroval k prozkoumání nových chutí. Vyberte si svůj poznávací zájezd a vydejte se na cestu za nezapomenutelnými chuťovými zážitky.
Všechny články autoraPavel Fellner
Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.