Směřujete do Mexika a přemýšlíte, co tam jako první ochutnáte? Střední Amerika dala světu kukuřici, rajčata, čokoládu, avokádo, fazole, guavu, papáju či chilli papričky. Tacos, burrito, guacamole, nachos...už možná dávno znáte, stejně vás kuchyně v Mexiku překvapí. Mnozí ji označují za nejlepší zážitek celé dovolené. Vždyť je v každém regionu velmi rozmanitá.
Ptáte se, že jestli v Mexiku najdete mezinárodní jídla? Ano i ne. Třeba však říct, že drtivá většina imigrantů přišla právě do hlavního města, Mexico City. Samozřejmě, každý by očekával, že právě toto město bude jakési epicentrum různorodé gastronomie díky multikultuře. To může, ale také nemusí být pravda. Pokud byste hledali zahraniční gastronomii (ať už restaurace, či specializované obchody na potraviny), určitě takové podniky existují, ale jsou omezené. Je to možná právě kvůli tomu, že tato exotická jídla nižší vrstva obyvatelstva nevyhledává.
Pokud by na takové jídlo někdo dostal chuť, tak to bude spíše někdo, kdo pochází z vyšší vrstvy. Právě zde se restaurace se špičkovým jídlem z Evropy velmi dobře uchytily. Na druhé straně jídlo z USA se orientuje spíše na burgery, pizzu či hot dog. Navzdory poměrně malému zastoupení imigrantů z Japonska se z japonské kuchyně uchytilo sushi, do kterého však přešly mexické ingredience, a tak objevíte sushi s avokádem a mangem (jako i v Česku), podávané s chilli-sójovou omáčkou.
Mexická kuchyně má tři základní složky: kukuřici (maíz), fazole (frijoles) a papričky (chiles). I největší gurmáni budou nadšeni, jak skvělá a rozmanitá jídla a nápoje dokážou Mexičané z těchto zdánlivě nesourodých surovin připravit. V každém případě se nejprve připravte na chilli a feferonky. Pokud nemáte rádi pálivé, tak si zapamatujte otázku "Pica poco?" /:pika poko/, co v češtině znamená "Pálí to (jídlo) málo?" Nejznámější omáčkou v Mexiku je čokoládová pikantní mole, která se podává s masem a tortillami, tzv. enchiladas.
Jídla jako Enchiladas de Mole, vajíčková Huevos Rancheros, polévky Sopa Azteca, Sopa de Lima, Taco de Cochinita jsou v zemi proslulé. Stejně je na tom místní pivo (španělsky cerveza) Corona a národní nápoj tequila (vybírejte ze státu Jalisco). Když jste v Mexiku, musíte ochutnat i mezcal, pulque či margaritu. Zvědavci mohou sáhnout i po netradiční michelade, což je pivo se solí, chilli, limetkou s rajčatovou příchutí. Z nealkoholických nápojů doporučujeme horchatu (z mléka, rýže, vanilky a skořice), se kterou se Vám bude možná velmi dobře brzdit např. pikantní chuť jídla.
Doporučujeme stáhnout si čtečku na QR kódy do svého mobilu. Avšak většina moderních chytrých telefonů vám načte QR kód přímo nasnímáním přes kameru (otevřete aplikaci foťák a ten automaticky oskenuje kód). Mnoho restaurací takto zpřístupňuje své menu namísto papírové podoby. Zde vám přinášíme seznam, co určitě musíte na své dovolené na Yucatánu, v Cancúnu či Playa del Carmen ochutnat.
1. Chilaquiles – skvělý start do nového dne
Základ poctivého Chilaquiles tvoří tortilly osmahnuté na ohni. Potom jsou namáčeny v zelené salse. Přidává se maso, zelenina, vajíčka, fazolka a sýr. Vrch je ozdobený avokádem, koriandrem a červenou cibulkou. Energetická nadílka Chilaquiles Vás nastartuje do nového dne tak, jak se patří. I takto může vypadat Vaše první snídaně v Mexiku, kterou půjdete vyběhat na pyramidy či vyplavat do moře. Pokud nemáte rádi pikantní, požádejte o chilaquiles na green salse (red salsa je totiž pálivější) a budou Vám chutnat určitě geniálně.
Chilaquiles mají po celém Mexiku mnoho verzí, ale ty správné by neměly plavat ve své omáčce. Nemají být příliš rozmočené a neměly by být ani příliš křupavé. Musím se přiznat, že tohle je moje nejoblíbenější mexické jídlo a nejlepší chilaquiles, které jsem dosud jedla, mi připravili v restauraci Cuna v hotelu Wayan Mundo Imperial v Méridě. Nejenže chutnalo famózně, ale dali jsme si ho v nádherné restauraci na terase tohoto luxusního ekologického hotelu, který jako první v Méridě získal Leed certifikaci. Skvělý gurmánský zážitek na unikátním místě plném přirozené zeleně.